Del 393: Som rondellhund

Nyheterna kommer också hit ner. Jag hörde att jag blivit gestaltad som rondellhund i Växjö. Den första personifieringen i branschen? Tackar den okände initiativtagaren för denna upphöjelse.

Det muslimska religionsproblemet vinklad från en kristen intellektuell: Sören Ulrik Thomsen skriver i Kritik av den negativa uppbyggligheten: ”Politik och religion bör vara åstskildamen hålla varandra i schack….åtskillnaden dem emellan garantera att religionen inte får politisk makt, ty den är ’endast för invärtes bruk'”.

Där någonstans har vi problemet som diskuteras via rondellhunden. Om politiken skall sanktionera en viss religions helighet eller symbol blir blandningen fatal eftersom det öppnar för alla religioner att kräva undantag.

Och en kort kommentar till Documenta och modrnismen. Vad jag kan förstå av Buergels hållning är att han förordar form och estetisering samt ger dessa en universell mening. Därav allt det konsthistoriska materialet som skall visa hur den väldiga konsthistorien migrerar sina former och håller den stora enheten samman. Namnet på en sådan enhet blir av naturliga skäl Modernsimen. Man kan också säga att i slutändan (under Buergels förutsättningar) handlar konsten om det estetiska som vi kan förnimma genom mötet med former från alla tider och från alla delar av världen.

Det här inlägget postades i Grand Tour 2007, Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

315 svar på Del 393: Som rondellhund

 1. Inga terrorister på våra gator! skriver:

  Till muslimer!

  ”En bomb är inget argument”!
  Lär er att uppträda civiliserat! Argumentera istället för att hota! Sluta gapa och skrika som galningar!
  Ni bara gör er själva till åtlöje!

  Ps Om ni inte gillar vår demokrati, ta första bästa kamel och stick till den arabiska öknen! Ni är inte tvungna att vara här!

 2. Göran E skriver:

  Mellis, vänligen utveckla:

  ”Vän av ordning kan fråga sig varför det ena får passera men inte det andra. Svaret är att makt är rätt. Detta avstår jag dock från att utveckla närmare. Men jag vet precis hur det förhåller sig. ’Truth is what your contemporaries let you get away with saying.”

  Liksom dina övriga kladdiga referenser till Himmler, Waffen-SS och förslag till deportation. Äh, förresten, det behövs inte, du är inte ett dugg bättre än dem du hatar. Lägg av att ta ordet demokrati i din mun, det låter så äckligt.

 3. Per Petersen skriver:

  Svensk folke info

  Oppe i Stockholm, sidder en professionel folke informator -en meningsdanner. Ikke en hvem som helst, men journalist og kulturchef på Dagen Nyheter.

  I en artikel af 15. september filosoferer hun over forskellen på den danske “tegningskrise, og den nuværende svenske. Her kommer hendes svenske opfattelse af verden i dag, frem til at den danske “krise” var en politisk ladet gestus. Der i mod var den svenske i orden -og hør nu -FORDI den var en provokation mod “Kunstverdenens dobbeltmoral” Svensk logik!

  Altså er det i orden at støde den muslimske verden, hvis man ønsker at rydde op i noget så vigtigt som kunstverdenen (er selv kunstner, men knap så selvhøjtidelig at jeg ikke kan se der er større udfordringer), her under galleriernes dobbeltmoral. Meeennn hvis man ønsker at rydde op i menneskefornedrende totalitære ideologier -så er det absolut ikke i orden efter hendes mening.

  Er der nogle der kan se størrelsesforholdet i forhold til indsatsen? Tror man skal være professionel svensk informator for at kunne. Man forstår egentlig bedre og bedre svenskerne, når man læser hvor de får deres meninger fra. “Den rigtige mening” -en pestilens for virkeligheden!

  Her kommeromtalte afsnit på original sproget, og hele artiklen findes her http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=692806

  “Jag tycker att det finns en skillnad mellan Muhammedkarikatyrerna i JyllandsPosten och Lars Vilks rondellhund. De danska Muhammedkarikatyrerna tillkom i en uppjagad, främlingsfientlig, närmast rasistisk stämning, och blev en politiskt laddad gest. Så känner jag inte inför Lars Vilks rondellhund. Han säger själv att han riktar den mot konstvärldens dubbelmoral när det gäller att överträda gränser och tabun, och jag kan följa honom i det resonemanget. “ Citat slut

  Sverige var i øvrigt ikke sen til at vende Danmark ryggen under vores krise. Man sendte en delegation til de urolige lande for venligst at pointere at Sverige og Danmark absolut ikke er samme land.

  Sverige er det land i norden der producerer flest facister/nazister. Gad vide om ikke det skulle have noget at gøre med den afmagt de professionelle meningsdannere skaber? Når folk får en bastant oplysnings kampagne -og samtidig kan se at virkeligheden er nøjagtig modsat -så skaber det altså ofte en kedelig modreaktion. Så er højrøstet debat fanemer at foretrække. Oplysningsniveauet om faktiske forhold i Danmark er meget langt fra godt -dog langt bedre end i Stockholm.

 4. Vilhelm Muller skriver:

  LARS, you are a total ASSHOLE .. and I hope they kill you!

 5. Lennart skriver:

  Till Vilhelm Muller:

  Finns det verkligen islamister som har ett sådant västerländskt klingande namn som ”Vilhelm Muller” ?

 6. Lars Dilds skriver:

  Du är inte värd 100 000 dollar.

 7. mellis skriver:

  Per Petersen: Håller med dig i allt vad du säger. Man måste dock göra åtskillnad mellan svenska folket och deras makthavare inom politik och massmedia. Folkets röst finns att läsa i exempelvis dom just nu mer än 2000 kommentarerna i länken http://www.expressen.se/1.841160#comments

  Danmark har tveklöst en bättre fungerande demokrati än vår. Reinfeldt borde skaffat sig ”förhinder” när den muslimska delegation av ambassadörer som ville lägga sig i vårt statsskick anlände. Ambassadörerna skulle i stället fått en föreläsning av en tjänsteman på regeringskansliet om den svenska tryckfrihetslagstiftningen.

 8. Mohamed skriver:

  Hur känns det att ha uppnått ditt mål? Att uppröra muslimer och få den uppmärksamhet som du så gärna ville ha.

 9. stefan peterson skriver:

  Till alla er muslimer och andra som gapar och hotar, allt och alla, på denna blogg.

  Problemet ät INTE Lars rondellhund, han har bara ritat en arabliknande gubbe med skägg och turban
  som han påstod föreställde profeten muhammed. PROBLEMET ÄR NI som accepetera detta påstående
  som ett faktum och SJÄLVA SER Muhammed i bilden.

  Med vilken RÄTTIGHET gör ni det ? Nu blir det väl mest NI själva som då ”kränker” profeten i era egna tankar och med dessa fruktansvär obildade handlingar ?

  Även ”stadsministern” och andra plitiker lider av samma problem, om man påstår en sak tillräckligt mång gånger och skriker tillräckligt högt så blir det en SANNING.

  Faktum kvarstår, vad en bild föreställer, bestämmer betraktaren själv i sin ”friska eller sjuka” hjärna.
  Lars TECKNING kan lika gärna uppfattas som en ”hyllning” till profeten. Det är NI som uppfattar den som en kränkning, det skulle knappast ”Profeten” ha gjort om han levat idag !

  Ta det försiktitg under resan hem Lars, världen är full av idioter som gärna vill bli hjältar.

 10. mellis skriver:

  Mohamed: Lars har blygsamt ställt sig till förfogande som martyr för västerländska demokratiska värderingar. Sådant är verkligen värt all uppmärksamhet.

  Hur kommer det sig förresten att så många muslimer tar namn efter sin store profet (PBUH)? Måttlös muslimsk självöverskattning?

 11. Hebbe skriver:

  Stå på dig! Civilisationen är på din sida.

 12. Lennart skriver:

  Till Mohamed:

  Tänk på det att alla konstnärer vill ha uppmärksamhet.

  Jag kan också bli upprörd över konstverk och har också skrivit massor med insändare med kritik. Däremot har jag aldrig dödshotat någon för att jag känt mig kränkt och det skulle aldrig falla mig in.

  I en upplyst civiliserad demokratisk stat får alla ha en synpunkt vad de känner för en viss sak. Vilks tolkar ju rondellhunden som en del av al-qaida enligt vad han säger idag. Det är nog en riktig och genial tolkning vad man nu sett och vad konstverket fört med sig.

 13. Per Petersen skriver:

  Tak Mellis for dine ord. Jeg vil gå ind og læse på dit link.

  Jeg er klar over der er stor forskel på politikerne og folket -det er der også i Danmark -så jeg håber folket forstår at skelne når de læser bla. den artikel jeg henviser til.

  Hvis du vil følge en dansk debat kan du forsøge dig på http://debat.bt.dk/index.php?id=1

  God fornøjelse med at få rettet lidt op på virkeligheden.

 14. Bic skriver:

  Hej, och tack för en humoristisk följetong!

  Nu är jag nyfiken på om al-Qaida håller vad de lovar och hur transaktionen av belöningssumman till mördaren är tänkt att gå till. Använder de Nordea?

  Enda sättet att ta reda på saken är väl att arrangera ett skenmord (kanske i regi av Peter Wahlbeck). Då får vi se om belöningen verkligen är någon av de utlovade summorna eller om det bara kommer
  en ask Wienernougat eller en bläckpenna med al-Qaida-logga.

 15. Fröken Sverige skriver:

  ”Mitt under den muslimska fastemånaden Ramadan, en högtid som går ut på att uppskatta det man har och att tänka på mindre lyckligt lottade, kunde al-Qaidas hot inte komma mer olägligt.”

  I samband med gårdagens hot meddelade statsministerns presstalesman att ”Det här är en fråga för polisen och inte en politisk fråga. Vi avböjer att kommentera ärendet.”

  ”Visserligen är det en polisiär fråga, men det är också i allra högsta grad en politisk fråga. När en islamistisk terrorgrupp hotar svenska medborgare till livet för att de använt sin grundlagsskyddade rättighet är det hotet även riktat mot vår yttrandefrihet och konstitution.”

  http://www.expressen.se/ledare/1.841867/stod-vilks-och-nerikes-allehanda

  /FS

 16. The true muslim skriver:

  Vi skulle gärna vilja skära halsen av dig och leverar ditt huvud till Meccka så samtliga muslimer kan pissa på det. Du påstår att du är inte rädd för det dödshoten…och sedan kontaktar du medierna som aftonbladet och påpekar att polisen och säpointe tar saken på allvar. Men kära du, gubbe i dina sista dagar på jorden du är så rädd och orolig och är feg att erkänna det. När vi kommer så att ta ditt liv så ska vi sätta en koppel på dina be och armar först och dra år alla håll och kalla det för en konst.
  Var modig så länge du kan, för att vi kommer att slakta dig utan någon belöning bara för nöjes skull. Du är inte vär ett enda öre på jorden. Det är best att du börjar söka för en källare eller livvakter för att det kommer att ske plötsligt och smärtsam. ALLAHo AKBAR

 17. peppe engberg skriver:

  Oavsett om vi gillar eller ogillar Vilks och Johanssons bevekelsegrunder, är detta mordhot oacceptabelt.
  Som framgått av tidigare krönikor (se http://www.dagensps.com) misstrodde jag från början Lars Vilks motiv att få ut sin teckning. Syftet bakom Johansson beslut att publicera rondellhunden framstår inte heller som glasklart.
  Att utnyttja sin yttrandefrihet för att såra människor är ingenting som självklart bör applåderas.
  Med yttrandefriheten följer ett ansvar.

  Däremot är det under alla förhållanden helt oacceptabelt att mordhota någon som utnyttjat sin yttrandefrihet – oavsett vilket motiv denne haft. Att slå vakt om yttrandefriheten innebär framför allt att acceptera andras rätt att sprida åsikter man själv ogillar.
  Inför al-Qaida mordhot måste därför alla demokratiska krafter ställa upp för Lars Vilks och Ulf Johansson. Terroristerna gömmer sina politiska ambitioner bakom religiösa slöjor. Deras ideologi handar inte om gud utan om en totalitär ideologi som inte accepterar andra åsikter än de man själv för tillfället företräder.
  Vad gör vi?
  I brist på bättre föreslår jag att alla bloggare, sajter, tidningar och TV-kanaler publicerar Lars Vilks teckning! Eftersom terroristerna redan tycker att de har rätt att slakta människor som inte tycker som de gör, så återstår att åtminstone göra det svårare för dem att sikta rätt.
  Även du som läser detta kan kopiera bilden och skicka runt den till dina vänner. Bilder är symboler och i detta fall har en taffligt ritad rondellhund över en natt blivit en symbol för ett fritt samhälle.

  Låt inte al-Qaida för en sekund tro att organisation kan skrämma oss till den tystnad som råder i de samhällen där deras äckliga fundamentalism har tagit makten!

 18. Pingback: JRMora, Humor gráfico » Matar al dibujante

 19. Arash - ateist skriver:

  Alltså, hela den här bloggen och dess kommentarer är en enda stor häxkittel av fördomar, främlingsfientlighet, rasism, anti-semitism (mot den semitiska folkgruppen araber) och islamofobi. Ordet muslim används som skällsord (som jude på 30-talet), och blandas med begrepp som islamist, fundamentalist och terrorist. Denna begreppsförskjutning är intimt kopplat till SD:s framgångar i opinionen och den senaste månadens eskalering av nazi-våldet (med bl a attacker mot anti-rasistiska konserter). Att Vilks inte begriper att han eldar på denna oroväckande utveckling, som hotar allas vår frihet. Tänk efter, vilken demokratisk utveckling förde judekarikatyrerna i 30-talets Tyskland med sig?

 20. It was me! skriver:

  To:
  Al-Quaida
  Poste restante Bagdad
  Iraq

  Allah Akbar!
  I have slaughtered the evil sionist Lars Vilks and now I want my reward. I cannot give You my accountnumber, adress or name, because the swedish police dont understand our just cause. Leave the money to my neighbor Mohammed, who is also a muslim.

  Allah Akbar!
  Me

 21. Lennart skriver:

  Till The true muslim:

  Så talar sanna islamister.

 22. Henrik Karlsson skriver:

  Jag tycker att du får stå ditt kast, du visste ju från början att det skulle bli så mycket uppståndelse och protester. Eller har du helt missat Danmarks problem? Du ville väl ha berömmelsen, det är ju den enda drivkraften för nutida konstnärer med provokation på agendan. Nu har du det? Hur känns det Lars?Bara för vi har tryckfrihet och yttrandefrihet, kan man väl samtidigt ha respekt???
  Lycka till i framtiden! Gud välsigna dig! 😉

 23. Gote skriver:

  PERSONLIGHETSTEST – VEM AV NEDANSTÅENDE VILL DU VARA?:

  Voltaire:

  Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem.

  Extremisten:

  Du delar inte mina åsikter och är beredd att döda dig för det.

  Hårdingen:

  Du delar inte mina åsikter och är beredd att tvinga dig till att göra det.

  Mjukisen:

  Du delar inte mina åsikter och är beredd att övertala dig till att göra det.

  PK-människorna i väst:

  Jag delar dina åsikter men du får skylla dig själva om någon dödar dig när du uttrycker dem.

  Halal-hippisarna och de konservativa troende i väst:

  Jag delar inte dina åsikter men du får skylla dig själva om någon dödar dig när du uttrycker dem.

 24. Lizarrd skriver:

  Att det finns muslimska extremister som månar om sina religiösa regler, lagar och normer är ju inget nytt, för efter historien i Danmark så vet vi att väldigt många världen över tar detta på mycket stort allvar. Att prata om åsiktsfrihet och tryckfrihet i detta sammanhang är bara löjligt, tycker jag.
  Varför utmana sitt eget öde och varför ska vi skattebetalare stå för polisbeskyddet?

 25. Tito skriver:

  Lars,
  I believe you are a racist.
  Freedom of expression should not be translated into provocation.

  Not a religious man myself, i despise attempts at making a mockery of religious symbols. I am muslim by tradition (i.e. inherited from parents) but do not follow precepts at all. May be for one or two.

  Leave them alone. Don’t you have anything else to talk about? Why pour more oil in the fire?

  If the caricature in question is the one i saw on your website, it is pitiful and it is more pitiful that some fanatics, or dumb ignorant ’muslims’, use it as an excuse once again to demonstrate they are still there and relegate Islam to some kind of backward, uncivilized religion.

  I do not object to your way of expressing (feelings?) but simply to your provocation and arrogance.

  From my perspective you can draw any damn thing you want but do not be selfish. If threats are real, you are jeopardizing the life of your fellow countrymen and women who travel around the world and more particularly in muslim countries, whether for tourism or business.

  Millions of peaceful and tolerant muslims are today paying the price because of fanatics, who live in Sweden (who kindly gave political asylum to islamist terrorists), Pakistan, Saudi Arabia, or any other country.

  Your caricature, despite its lack of clarity, represents a reflexion of the racism that is within you. Not sure whether it is anti-arab or anti-muslim though.

  Peace

 26. mellis skriver:

  Lizzard: Anledningen till att staten/skattebetalarna ska skydda Lars Vilks är att ett mord på honom kan leda till inbördeskrig.

 27. mellis skriver:

  Någon som vill diskutera hur man ska stoppa islamiseringen av vårt land? Mina förslag är förbud mot slöja på offentlig plats, inga barnbidrag för barn utöver två samt inga bidrag från stat/kommun till religiösa friskolor, kristna såväl som muslimska.

 28. Hussein skriver:

  Förbjud all muslimsk etremism i landet! Är det inte okey för Muhammed & Co. så fota ut dem! Fota även ut Vilks, han förstör för oss andra fredliga svenskar!

 29. Svend skriver:

  Får väl se när de första människorna dör, antingen i sina egna protester, eller i attentat, på grund av dina teckningar. Så får vi se hur lyckat det var att rita dina fula teckningar då. Du borde dömas för vållande till annans död.

 30. Svend2 skriver:

  Varför inte publicera Marduks skivomslag (se länk) i Nerikes Allehanda nästa gång?

 31. krummerik skriver:

  Lars Vilks, du är en idiot, en undermålig konstnär med megalomana fantasier, men du förtjänar inte att dö för det. Men eftersom du anser att även Al-Qaida ingår i ditt konstverk, då måste ju i konsekvensens namn även eventuella bombdåd ingå i det. Så, med andra ord, dit konstverk kan med lite otur även innefatta döda svenskar. Stolt?

  Du borde dock se dig om och se vilka dina vänner och försvarare är, för flertalet av dem är direkt olämpligt sällskap.

 32. mellis skriver:

  Den muslimska världen utgör en stor och mäktig civilisation. Dock av sådant slag att den omöjligt kan sammanleva i fred med den västerländska i våra västländer. En av civilisationerna kommer att gå under i det mötet, eller bägge.

  Muslimer brukar anföra att när dom kontrollerade Spanien för länge sedan så gavs judar ock kristna speciella rättigheter och slapp förföljelse. Men det har jag ingen nytta av för jag är varken jude eller kristen. Frågan vad arabiska muslimer hade i Spanien att göra kvarstår.

 33. stefan peterson skriver:

  http://www.expressen.se/ledare/1.841867/stod-vilks-och-nerikes-allehanda

  När några ”icke religiösa muslimer” känner sig kränkta, kallar statsminister till möte med
  imamer och ambassadörer, och ber om ursäkt för ”konstnärens” tilltag.
  När samma typ av ”icke religiösa fundamentalister” MORDHOTAR och sätter ett pris på
  ”konstnärens” huvud, och uppmanar till ”lamm-slakt”. TIGER statsmininstern. !!!
  Ja, hela regeringen inklusive Kulturministern,
  som har Yttrandefriheten inom sitt ansvarsområde. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Hur många nya medlemmar får inte Sverigedemokraterna på det agerandet ?

  Detta är helt oacceptabelt, vi måste ALLA STÅ UPP FÖR DET ÖPPNA DEMOKRATISKA SAMHÄLLET
  helt oavsett vad vi tycker om Lars Vilks teckningar. Om inte så kommer snart några idioter
  genomföra slakten bara för att få sin belöning, på jorden eller i himlen.

  SVERIGES POLITIKER, OCH I FÖRSTA HAND REGERINGEN, TA ERT ANSVAR. ÖPPNA MUN NU !!!
  i morgon är det för sent, då får ni (vi) inte lov att ha några synpunkter.

  Förlåt, nu blev det helt fel igen. Det finns väl inga ansvariga politiker som läser denna blogg ??
  det är nog bäst att skriva direkt till dom. @adresser finns ju på hemsidan http://www.regeringen.se

 34. olivia skriver:

  mellis: Du tror inte att fet finns andra än muslimer som har många barn då??? Jag läste o en svensk familj som hade fjorton st! Det går inte riktigt ihop med din lilla plan eller hur?

 35. Cecilia skriver:

  Svend – jag undrar vem du tycker bär skulden för 11 september, terrordådet i London m fl världen runt?

  För det kan väl inte så enkelt, att det alltid är de som utför terrordåden som bär ansvaret?

 36. kristoffer skriver:

  mellis: förbud att bära slöja på offentlig plats främjer väl knappast friheten.

  håller med dig om religiösa friskolor, det är bestämt skrämmande. jesus- och muhammed jugend är inte önskvärt.

 37. stefan peterson skriver:

  till krummerik

  Menar du att Lars Vilks skulle vara säkrare och i bättre sällskap om
  han hade dig som vän och förvarare ?

 38. Torgny skriver:

  Regeringen och Reinfeldt väljer att inte kommentera dödshotet mot ”Larish”? Det korrekta är väl att de väljer att inte ställa upp på en av vårt lands största konstnärer och den grundlagsskyddade yttrandefriheten? When the going gets tough, the tough get going. Makt och pengar är något man får i dagens samhälle, om man bara spelar teatern på rätt sätt. Någon djupare respekt för den lagstiftning som våra förfäder byggt upp i generationer är tydligen ingenting man vill ställa sig bakom? Vart är alla som gärna tycker till annars? Guillou? Mona Sahlin? Hon är ju ändå representant för det största partiet. Eller tror hon att vi svenskar är så korkade att vi köper att ingen frågat om hennes ståndpunkt? Det är NU ni förtjänar den respekt ni annars rider på. Det är nu vi lär oss vilka vi vill ha i nästa val. Då hjälper det tyvärr inte med ballonger och karameller.

 39. jazz skriver:

  På islamguiden.com finns följande uppmaning att läsa:

  Vi uppmanar alla muslimer i Sverige att ta sitt förnuft till fånga och inte gripa till våld, det är precis det som media och andra som försöker provocera muslimer är ute efter, de vill ha stora nyhetsrubriker nästa dag om hur ”vilda” muslimerna är. Låt oss använda de fredliga medel vi har till hands men gör mycket Du’a i varje bön och be Allah (swt) – Den Mäktige – att Han ska hämnas för sin profet.

  Det vill säga samtidigt som man uppmanar till ickevåld uppmanar man att i bön be Allah att han skall hämnas. Och det är just den hämnden – i Allahs namn – som nu utkrävas via prisjägare.
  Tala om hyckleri.

  Jag vill minnas att det fanns en annan profet som bad till Gud och sa: ”Förlåt dem ty de veta icke vad de gör”

  Mvh Jazz

 40. Per Petersen skriver:

  Farvel ytringsfrihed i Sverige!

  Er der nogle her i Sverige der kan fortælle mig -når muslimer føler sig stødt, er det første de truer med død og ødelæggelse?

  Jeg bliver da stødt hver eneste dag -også af muslimer, men jeg reagerer normalt bare med et skuldertræk.

  Hvorfor er der så stor forskel?

  Hvad sker der i udemokratiske hoveder -og hvorfor vil vore politikere konstant dække over hvad der egentlig sker i udemokratiske hoveder?

  Hvorfor er sandheden så ilde hørt?

 41. Gunnel skriver:

  Varför provocera och utsätta både dig själv och tyvärr alla oss andra för hot.Fel att verka som världsförbättare på detta naiva och omdömeslösa sätt.Du kan inte förändra islamistiska fanatikers eller vanliga religiösa människors värderingar på detta sätt.Istället skapar det mer motsättningar och mer terror.Det måste finnas andra vägar för att kämpa för demokrati,yttrandefrihet osv.Denna rondellhundshistoria har skadat alla i vårt land.Jag undrar varför du inte förstod hur illa det kunde gå när du såg vad som hände i Danmark för en tid sedan.Provokation löser inget.Att sätta Mohammeds huvud på en hundkropp kunde väl även du förstå skulle framkalla reaktioner.Varför du gjorde det är en gåta för många men uppmärksamheten fick du.Konstnärlig frihet kan ibland göra mer ont än gott om man bara tänker på sig själv.

  Gunnel

 42. Jocke skriver:

  Frågor:

  Får en konstnär provocera med sin konst?

  Finns det något ämne eller -ism eller religion som jag inte får kritisera?

  Vem får jag inte häckla?

  Var går yttradefrihetens gränser?

  Vem ska bestämma var gränsen ska gå?

  Hur mycket värd har vår frihet att yttra oss i tal och skrift (då även teckningar)?

 43. mellis skriver:

  Gunnel: Varför är du och en del andra svenskar så arga på Lars Vilks? Han har ju bara lyft lite på locket till vårt moderna samhälle – ”A can of worms”. 🙂

 44. stefan peterson skriver:

  Oh du, Reinferdt, byt ut din presstalesman omgående !!
  ”Det här är en fråga för polisen och inte en politisk fråga. Vi avböjer att kommentera ärendet.” !!!!

  Låt den meningen sjunka in i ert medvetande, fråga sedan Reinfeldt om inte detta är Politik,
  vad är det då ?

  Fler sådana uttalanden gör att Sverigedemokraterna får ännu fler sympatisörer nästa år.

  Men det förståss, med en sådan försvarspolitik, som gör att Försvarsmininstern känner sig tvingad
  att avgå, så kanske det är klokt att ”huka i buskarna”.
  Trots att Svenska medborgare och storföretag mordhotas ? Om vi säger ”fel” saker kan ju allt gå åt pipsvängen. Men det gör det med ALL SÄKERHET om vi är TYSTA oxå !

  Aj Faen, nu blev det fel igen. !! Inte heller statsmininstern läser väl denna blogg.
  (men kanske hans presstalesman)
  Det blir till att skicka nya direkt mail, @adresser se på http://www.regeringen.se

 45. Per Petersen skriver:

  Hvorfor tror du du har den frihed du har Gunnel?

  Svaret er at dine forfædre turde provokere religion og samfund i en sådan grad at du HAR den frihed i dag!

  Vil du bytte den med en totalitær ideologi for at få fred og ro lige nu?

 46. Fröken Sverige skriver:

  Efter al-Qaidas mordhot mot Lars Vilks och Ulf Johansson på Nerikes Allehanda, har det uppstått en situation i Sverige där den svenska yttrandefriheten hotas av radikala islamister. Till dessa islamister vill vi säga: nu räcker det! Vi tänker inte låta oss skrämmas, vi tänker inte be om ursäkt, och mest av allt, vi tänker inte underkasta oss!

  Vår statsminister, Fredrik Reinfeldt, har visat en oerhörd undfallenhet inför dessa angrepp. Regeringen har inte fördömt hoten mot Vilks, vilket vi kräver att de gör. Vi kräver också att regeringen ser till att garantera det svenska folkets fri- och rättigheter, som nu är under angrepp.

  Känner du likadant? Skriv då på petitionen till försvar för Lars Vilks och yttrandefriheten!

  http://www.petitiononline.com/vilks/petition.html

  Mvh

  /FS

 47. Per Petersen skriver:

  Hvorfor tror du du har den frihed du har Gunnel?

  Svaret er at dine forfaedre turde provokere religion og samfund i en sådan grad at du HAR den frihed i dag!

  Vil du bytte den med en totalitae ideologi for at få fred og ro lige nu?

 48. stefan peterson skriver:

  till Gunnel
  Grattis att du vet hur Muhammed såg ut !

  eftersom du påstår att Lars har ”satt hans huvud på en hundkropp”

  Lars Vilks har bara i TEXT påstått att det var Profeten Muhammed som en rondellhund.

  Det borde väl varje sann Muslim begipa att DETTA KAN ALDRIG VARA VÅR POFET
  han kan INGEN avbilda, han är mycket större än så.
  Det borde därför vara helt omöjligt att ”kränka” profetens anseende, genom en ful bild och illasinnad text. Detta handlar INTE OM RELIGION detta handlar bra om MAKT, POLITIK & SEX

 49. Per Petersen skriver:

  Hvorfor tror du du har den frihed du har nu Gunnel?

  Svaret er at dine forfaedre turde provokere religion og samfund i en sådan grad at du HAR den frihed i dag!

  Vil du bytte den med en totalitaer ideologi for at få fred og ro lige nu?

 50. mellis skriver:

  Såg just Aktuellt i tv. Trevligt att se stolta svenska poliser tala om att dom minsann ska ge Lars skydd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.