3360: Udda konstekonomi

En konstnyhet från Aalborg har fått stor uppmärksamhet. Konstnären Jens Haaning har tills vidare lagt beslag på 338.122 danska kronor. Beloppet skulle ingå i ett verk som visar genomsnittsinkomsten per år i Österrike och i Danmark. Det skulle ingå i en utställning på stadens moderna museum ”Kunsten”. Konstnären hade dock ändrat sitt koncept och när verket anlände från Berlin var det tomma glasramar som endast innehöll spår av tidigare uppklistrade (troligen) pengar. Nu hade alltså Haaning skapat ett nytt verk ”Take the money and run”.

Antagligen nöjer sig konstnären med gesten. För övrigt är det inte så originellt. Inför en utställning 1992 bad Dan Wolgers att få låna ett par bänkar från Liljevalchs för fotografering. Men istället sålde han dem och behöll pengarna.

Jens Haaning är för övrigt en väletablerad samtidskonstnär som deltagit i åtskilliga biennaler och även på Documenta i Kassel. Händelsevis har jag två gånger varit med på samma utställning som Haaning.

Den här konstbranschen, att utmana institutionens ekonomiska resurser, har mer att bjuda än ovanstående småhandlare. Den alltid obekväme Christoph Büchel inledde en jättelik installation i Mass MoCA, USA; ”Training Ground for Democracy”. Budgeten var på mer än $300,000 men Büchel nöjde sig inte med det utan fortsatte att ösa in hela hus, lastbilar med mera tills museet satte stopp. De nekades sedan att få vis allt som hade kommit på plats eftersom konstnären inte ansåg verket färdigställt.

Det här inlägget postades i konstteori, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

12 svar på 3360: Udda konstekonomi

 1. ND skriver:

  Mmm, men Dan Park har minsann beviljats cirkus två miljoner kronor i bidrag för sitt konstutövande.

 2. S.P. skriver:

  Utveckla gärna ND, detta kände jag inte till.

  Till Vilks: Kan du inte radera kommentarer likt abc´s, som inte håller sig till ämnet för inlägget?

 3. Lars Vilks skriver:

  Sensationell uppgift. Får man be om närmare detaljer?

 4. ND skriver:

  Han har ju socialbidrag. Kvittona redovisar han ock.

 5. minnesdagen skriver:

  Tur att Dan Park är produktiv och ger valuta för bidragen . .

  Något annat:
  Finns nu Covid-konst som är besatt av siffran 6 :
  – take 6 steps we all must do
  – keep 6 feet distance
  – use a hand sanitizer with 60% alcohol

  https://resistcovidtake6.org/

 6. CeDe skriver:

  Soon six feet down under!

 7. Dan Park skriver:

  Nej man får inget socialbidrag i fängelset, endast mat och husrum plus 13kr i timmen för utfört arbete.

 8. Per Rauscher skriver:

  Vila i frid Lars.
  Du var en uppriktig sanningssägare i en tid av lismande medlöpare.
  Per

 9. Henrik skriver:

  Vila i frid Lars!
  Du blir ihågkommen som en modig man.

 10. ND skriver:

  Och nu? Vår Vilks är borta…

 11. Neuman skriver:

  VIF

 12. Stella skriver:

  Tack för Nimis och för att du delade med dig av din generösa skärpa och humor. Ledsen att jag aldrig fick chansen att träffa dig. Hoppas få se mer av din konst nu, geni blir man ju inte förrän man gått bort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.