Del 393: Som rondellhund

Nyheterna kommer också hit ner. Jag hörde att jag blivit gestaltad som rondellhund i Växjö. Den första personifieringen i branschen? Tackar den okände initiativtagaren för denna upphöjelse.

Det muslimska religionsproblemet vinklad från en kristen intellektuell: Sören Ulrik Thomsen skriver i Kritik av den negativa uppbyggligheten: ”Politik och religion bör vara åstskildamen hålla varandra i schack….åtskillnaden dem emellan garantera att religionen inte får politisk makt, ty den är ’endast för invärtes bruk'”.

Där någonstans har vi problemet som diskuteras via rondellhunden. Om politiken skall sanktionera en viss religions helighet eller symbol blir blandningen fatal eftersom det öppnar för alla religioner att kräva undantag.

Och en kort kommentar till Documenta och modrnismen. Vad jag kan förstå av Buergels hållning är att han förordar form och estetisering samt ger dessa en universell mening. Därav allt det konsthistoriska materialet som skall visa hur den väldiga konsthistorien migrerar sina former och håller den stora enheten samman. Namnet på en sådan enhet blir av naturliga skäl Modernsimen. Man kan också säga att i slutändan (under Buergels förutsättningar) handlar konsten om det estetiska som vi kan förnimma genom mötet med former från alla tider och från alla delar av världen.

Det här inlägget postades i Grand Tour 2007, Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

315 svar på Del 393: Som rondellhund

  1. sara skriver:

    dom raderar mina inlägg fyfan

  2. kristoffer skriver:

    Mellis: Jag vet inte vem Linus syftar på (om han nu syftar på någon individ), då han bara säger att han oroas av att det pågår en starkt rasistisk debatt. Min mening var att uppmana honom till att delta i debatten och inte bli rädd för den. ungefär så.

    Och om Linus uppfattar någon som rasist borde det väl vara i hans intresse att argumentera med denne.

    hoppas du förstår vad jag menar.

  3. Fredrikzon skriver:

    Fröken Sverige: mellis menar inget illa. Hon skämtar och det var nog tyvärr jag som lockade fram komikern i henne. Jag ber om ursäkt. Skåne åt skåningarna och Nordpolen åt nordpolackerna!

  4. Fröken Sverige skriver:

    Fredrikzon:

    Jag fattade…eftersom jag skrivit här hela tiden, precis som ni. 😉 Men jag ville förtydliga för de som inte gjort det..

    Jag har både läst och kommenterat mellis utmärkta och vettiga kommentarer innan.

    🙂

    /FS

  5. Det känns sorgligt att ni har missat hela poängen. Det handlar inte vare sig om demokratin eller yttrandefriheten. Det handlar om RESPEKT. Bara för att man får förtala, förlöjliga och förnedra andra människor betyder inte att det är OK att göra det. För muslimer verkar det som att deras profet är en helig symbol för deras främsta relation – relationen med Gud/Allah. På vilket sätt gynnar en karikatyr eller rondellhund freden, accepterandets och toleransens väg? När ska vi lära oss att respektera varandra?

  6. Mathias skriver:

    Men Johan, är det så viktigt att föra ett korståg mot islam?

  7. Mathias skriver:

    Kom igen nu. Det är ju Almovodar på tv. Koppla av!

  8. Mathias skriver:

    Det här är inte riktat till Vilks, för jag är övertygad om att han inte är islamofob. Det är i stället riktat till alla virrpannor som nu samlas här:

    ”Jag avskyr din åsikter, men är beredd att dö för din rätt att utrycka dem.” (Voltaire)

    Höj nivån på debatten!

  9. mellis skriver:

    Alexandra frågar när vi ska lära oss respektera varandra. Själv har jag stor respekt för muslimer och islam. Manifesterar den genom att avstå från resor till den kulturens hemländer. För främmande utlänningar kan störa en kultur.

  10. Mathias skriver:

    Mellis!

    Läst men inte förstått, eller?

  11. Stolt västerlänning skriver:

    Vi ska inte respektera islam och vi ska inte bygga några j-a broar och kompromisser till muhammedanska vidskepelser och frågan är om vi överhuvudtaget ska ha några muslimer här. Experimentet med massinvandring från dessa regioner har bara pågått i några decennier. Ingen vet hur det slutar men vi vet iallafall säkert att hitintills har det gått FÖRBANNAT dåligt. Överallt! ”Misslyckad integrering” kallas det, med sedvanlig västerländsk självförnekelse, men kanske det helt enkelt var en hopplös idé från början! Och kanske felet inte ligger hos oss, s.a.s. När man konfronteras med denna primitiva barbarism ter det sig verkligen som ett mirakel, allt det vi i västerlandet lyckats åstadkomma inom kultur, teknik, vetenskap osv. Muslimskt gnäll hör man 24 timmar om dygnet i media, men var finns kraftfulla protester mot medeltida föreställningar och mordlystnad inom islam? Var finns självkritiken i det lägret? Hur många procent av befolkningen i Pakistan var det som sympatiserar med Al Quaida nu igen? Inte precis någon liten extrem minoritet som det alltid påstås.

    Vi ska brygga broar från vårt stolta västerländska förflutna in i framtiden. Vi ska utveckla den högkultur vi har här, som dessa vildar uppenbarligen inte är kompetenta att bidra till på allvar. Vi ska öppna ögonen och agera kraftfullt. Situationen är på väg att balla ur fullständigt. Och ve dessa fega politikeruslingar som inte vågar stå upp för västerländska kärnvärden och vårt eget land!

  12. J skriver:

    Det här är ju bara löjligt, och då menar jag inte Lars Vilks utan den reaktion som blivit på denna rondellhund. Sverige är i varje fall fortfarande ett av världens mest demokratiska länder, även om det numera börjar likna en ”inbillad demokrati” som i USA prg av fega politiker och journalister, samt medborgare som inte längre orkar bryr sig, år ut och år in.

    Men vem vill leva i den värld som Aldous Huxley beskriver i ”Du sköna nya värld”, en värld som vi omt och mycket lever i idag 70 år senare även om vi inte har börjat låsa in de klassiska författarverken och konsten för att förhindra att folk får egna ”ideér” (men det är nog bara en tidsfråga). Här får man fortfarande göra narr av Kungen i TV, hur mycket han än ogillar det. Likaså Jesus, Gud och Muhammed eller Ulf Lundell. Det är bara att gilla läget, och gillar man det inte har man inget i det här landet att göra.

    Jag tycker att Lars Vilks på ett väldigt oskyldig sätt sätter fingret på pudelns kärna, tar tempen på demokratin och yttrandefriheten. Och eftersom temperaturen steg i topp måste det vara ett allvarligt fel på den världsliga demokratin (men det är ju inget nytt), och om detta skulle påverka något, om det skulle visa sig att Lars Vilks oskyldiga teckning skulle leda till politiska ursäkter och kompromisser är det ett allvarligt fel på demokratin i det här landet också.

  13. Göran E skriver:

    ”Det är som att kommentarera violinorkesterns avsikt med musikvalet. På Titanic.”

    Vad hände med konstdiskussionen? Ironiskt nog avslutades gårdagens inlägg med Cecilias:
    ”Göran skrev så vackert om de ljusa tonerna för några dagar sedan. Jag är helt övertygad om dem. Personligt tack för de vackra orden.”

    Lars Vilks är en synnerligen intressant person i vår medelmåttiga tid: antingen en riktig hårding, oändligt naiv eller i sanning en Terrorerans Maskrosbarn. Att han varken är rasist eller modlös torde väl vid det här laget vara överbevisat. Men är det – i rådande situation – närmast tvångsmässiga konstdiskuterandet ett dubbelspel (killen som driver med allt och oss alla) eller var intentionen verkligen BARA att ta ett nytt grepp inom konsten? Om denna grova förolämpning av Profeten, som Vilks verkar vilja hävda, var relativt ofarlig: vad är egentligen problemet (utanför konstvärlden)?

    Vilks verklighet har de facto förändrats, han har nu – för egen hand – förpassats till den skara av oss som alltid behöver tänka på vilka som finns mitt ibland oss och som aldrig kommer att kunna resa fritt i världen. Vilket jag respekterar.

    Vidare kan bråkstaken i mig inte låta bli att ta upp följande citat:

    ”Jag har svårt att se formernas migration och det estetiska budskapet som det enda närvarande – det är många saker som inte riktigt går ihop. Om man ser på paviljongen, som är det närmaste buergel och noacks initiala idé så finns där flera spår att följa.. och många tvetydigheter (på ett dåligt sätt) i verkens placering och i förhållande till den övriga utställningen/det curatoriska temat.”

    Rasmus West: exakt hur var din barndom egentligen?

    Mellis önskar ju en arbetsbeskrivning av hur man snickrar en rondellhund, och bilden på Vilks själv som rondellhund torde ju vara enkel nog för att han skall få till det. Annars föreslår jag att Mellis rätt och slätt spikar ihop ett enkelt hakkors om han klarar av att räkna ihop antalet plankor.

  14. F.E. skriver:

    Min hyllning till Fredrikzon, som är lysande! 🙂

  15. Profeten Kalle Anka skriver:

    Hoppas inte alla muslimer är så här…

    Blir mörkrädd.

    Aprå¨på att slakta konstnärer som lamm -Vill inte se När lammen tystnar del 3

    🙁

  16. Fröken Sverige skriver:

    Stolt västerlänning:

    Det var 3 av 4 i Pakistan som ser upp till bin laden.

    http://www.brunei-online.com/bb/thu/sep13w18.htm

    Och vad det gäller: ”Muslimskt gnäll hör man 24 timmar om dygnet i media, men var finns kraftfulla protester mot medeltida föreställningar och mordlystnad inom islam?”

    …så sa en person i Dansk Folkeparti idag att man borde införa en islamfri dag i veckan.

    ”Fra talerstolen sluttede Merethe Egeberg Holm af med at udtrykke følgende ønske:

    »Hver dag skal vi belemres med muslimerne i medierne. Kunne vi ikke få bare én muslimfri dag om ugen?« ”

    http://www.berlingske.dk/article/20070915/danmark/109151270/

    🙂

    /FS

  17. mellis skriver:

    Göran E: Varför skulle jag sätta upp hakkors? Sådant är brottsligt och döms som hets mot folkgrupp, till skillnad från en teckning av Muhammed som rondellhund. Vän av ordning kan fråga sig varför det ena får passera men inte det andra. Svaret är att makt är rätt. Detta avstår jag dock från att utveckla närmare. Men jag vet precis hur det förhåller sig.
    ”Truth is what your contemporaries let you get away with saying.”

  18. Muslim från Kosova skriver:

    Olivia, gillar dina åsikter.

    Som sagt Jan så får du skylla dig själv nu om du blir mördad.

    Inte skojar man om koranen.

  19. mellis skriver:

    Muslim från Kosova: Har ni verkligen tid att skriva här? Trodde ni var fullt upptagna med att bränna ned kristna kyrkor i Kosovo samtidigt som ni får beskydd av militär från NATO. http://www.youtube.com/watch?v=fkgHkxIfgBc

  20. Tom skriver:

    Linus (Inlägg LXI): om en enkel skiss gör dig så förstämd, vad tycker du om mordhot och mordkontrakt utfärdade av en samling barbarer och mördare?

    Muslim från Kosova (LXXXIX): Nej, Vilks får inte skylla sig själv. Skulden ligger på de som betalar för mord, och de som utför våldet. Moderata muslimer borde ta avstånd från detta. Du är uppenbarligen inte en sådan, vem du nu är.

  21. Samir C. skriver:

    Lars är bara ett utryck för vad hat mot det som är främmande och okända för honom beskriva med sin konst. Lars är inte ett problem. Problemmet är det de som tycker att han har rätt. Jag undantar här olika konstnär och åsikts fira människor som vissar honom sympatin pga. det de kallar stå emot. Men jag förstår inte andra svenskar som tror att problemmet är löst så fort man kränker någon annan. Inte så konstigt då att barn binder varandra runt stolpar.

    Ska vi muslimer va tysta ?????????? Tysta för vad?????????

    Hur kom vi in i diskussioner ???? Hur kom Lars ideén att göra något sånt här???????

    Det kommer jag aldrig att kunna förstå. Jag tror inte att Lars vet det själv…..

    Att föddas i ett land där man är i majoritet och aldrig träffat en muslim och sen utrycka något man vet så lite om, något man inte ser själv är så svagt och amatörmässigt. Varför???

    Ju, vad skiljer svenskar som stödjer Lars med Iranier, pakistaner, irakier mm som vill se Lars slaktas.

    Jag tror inte att det finns något som skiljer de åt. De är födda i majoritets länder och hat-krig sugna mot det som är okänt för det.

    Ja, vad är då okänt för de. Svaret jag kan ge är ”individ”. De vet inte vad individ är för nåt. De vet inte att varje hat födder hat.

    Själv så hattar jag krig. Varför??? För att jag sett tillräkligt i Bosnien.

    Jag är född i ett land där Jul, påsk, Bajram var en del av oss alla. Jag har lärt mig att respektära varandra. Att inte såra någon.

    Så Lars???? Varför hattar du bosnier ??? Du har nog inget svar för att du är blind i din filosofi. Tror du att muslimer bor bara på arabiska halvön (så kallade scheik stater)? Tror du att alla muslimer flygger i WTC? Tror du att alla muslimer vill se dig slaktas? Tror du att alla muslimer är outbildade?

    Tror du jag hatar dig ???

    NEJ. Absolut inte.

    MEN JAG RESPEKTERAR DIG OCH DIN KOSNT INTE LÄNGE FÖR FÖR MIG ÄR ETT HÖG AV GUBBELOSOFI FRÅN SKOGEN DU BOR I.

    ………………

  22. Magnus Fareskog skriver:

    Hej Lars!

    Du har mitt fulla förakt för att:

    1) du är en usel konstnär. Om dina teckningar kan kallas konst gäller ju det allt som skapats med människohand och därmed blir begreppet meningslöst.
    2) du har den dåliga moralen att genom dina teckningar späda på den globala spännigen mellan väst och öst. Jag tror att i förlängningen kommer blod att flyta för att du var så styvnackat korkad, hänsynslös och respeklös. Ca 1 miljard västerlänningar går tack vare dig nu, världen över en än mer hotfull framtid till mötes.
    3) du kostar skattepengar genom det polisskydd du får. Mitt motiv för att betala skatt är att bygga ett gott samhälle, inte att skydda de som medvetet hotar det.

    Att du förolyckas är det sista jag vill. Du har i mina ögon inte begått något brott och mer våld är det sista världen behöver. Att du tar tillbaka dina alster och uttalanden och ber om ursäkt för att du trampat i ett flertal moraliska, politiska, konstnärliga och samhällsekonomiska klaver önskar jag du gjorde omedelbart. Skäms!

  23. Miguel Rerorinsen skriver:

    dude du kan ingen om konst så gå och häng dig, ser du inte vad du har gjort? Jag menar du blandade in till och med al qaida, jag tror att du är rädd, du sa på aftonbladet att du inte va det men du är det, hehh kolla hur mycket skattepengar kommer att gå till skydd och till polisen, det vore bättre om pengarna användes till något annat. Gå och panta dig.

  24. essbeck skriver:

    Magnus F.

    Det är faktiskt ok att inte tycka om hans konst men tydligen anser du att det är Lars fel att denna grupp men terrorister sätter ett pris på hans huvud. Tycker du att ett samhälle skall böja sig för hot som kommer från anti-demokratiska krafter ? Jag tycker inte det. Hade det inte varit Lars teckningar så hade de satt upp dödshot mot andra som gjort samma sak som Lars.

    Blod flyter i vilket fall för att extrema grupper söker konflikt och vill skapa kaos. Och när det gäller polisskydd så har iallafall inte jag något att opponera mot. Det handlar om att skydda yttrandefriheten.

    Jag vill inte att Sverige skall tolerera att konsten skall censureras från Mecca eller någon annan plats det måste vara högt till tak och man måste kunna uttrycka sig utan att få dödshot på sig. Jag vill inte att samhället skall ta extra hänsyn till någon religös tillhörighet utan lika mycket hänsyn mot alla religioner.

    Det finns inget försvar för att sätta ett pris på någons huvud vem som än gjör det och vilket skäl de än anger.

  25. International globetrotter skriver:

    Det finns bara en sak att göra och det ar att skicka tillbaka alla militanter till deras ursprungsländer, d.v.s ge dem en livstids non grata. Så blir vi av med alla bråk,kriminalitet och kravaller och vi kan få var yttrande frihet tillbaka.

    Vi kan bara inte räcka ut pengar till militanter som endast har till uppgift att islamisera och försöka ta över vara institutioner och erövra makten till sist, vilket är deras inskrivna mål.

    Ni sitter i Sverige och sover men hur långe! Res ut till Pakistan mm och se eländet de kristna håller det uppe.

    P.S Jag har vistas i Egypten 9 månader, Pakistan 2 år, Libyen 1 mån, Iran 2 mån, Tyrkiet 10 månader (det bästa m-landet), Maracko (det näst bästa m-landet), jag hoppas ni som bloggar har samma erfarenheter

  26. Buck Fush skriver:

    ”Det finns inget försvar för att sätta ett pris på någons huvud vem som än gjör det och vilket skäl de än anger.”

    va då får inte al-quida ha ytringsfrihed?

  27. mellis skriver:

    Buck Fush ser ingen skillnad mellan Lars Vilks tecknade hund och dödshoten mot honom från al-Qaida utan ser bägge som utslag av västerländsk yttrandefrihet. Vilket i ett nötskal visar varför fred mellan oss och muslimer är omöjlig.

  28. Islamist fascists skriver:

    Of course you realize this is just the tip of the iceberg; Islamofascists are out to ultimately destroy all democratic institutions of the West.

  29. Gud? Run! skriver:

    Det som hänt de senaste dagarna kan väl beskrivas som ”mer av samma” samt vidriga hot. Inte mycket nytt. Det är nog bäst att följa devisen ”keep calm and carry on”. Samt hålla blicken på bollen. Konstbollen. Den svåra frågan är vilket håll det här konstverket kan tas nu? Lars är en pianist som kanske egentligen behöver bygga upp nästa segment i kompositionen med en rapp kombination av svaga toner, men försvåras eftersom en extremt stark mikrofon har fästs vid pianot och skruvar upp varje ljud. Jag sätter hopp till att du hittar ett kreativt sätt att ta nästa steg Lars!

    Till alla som poppar in och skriver arga kommentarer till Lars av typen ”skyll dig själv”. En person har för några mycket lindriga satirteckningar mordhotats av en organisation som tidigare förverkligat sådana hot. De betalar andra för att mörda honom. Förstår ni inte att ni genom att bara kritiserar Lars utan fördöma hoten mot honom visar er som så oändligt mycket mer föraktfulla och omänskliga än vad alla Lars teckningar någonsin kan göra? Hur kan en teckning vara värre än någon som hotar att mörda? Ni väljer mördarnas sida.

    Mikael,
    ”brott mot rättssäkerheten” är en lag du hittade på själv. Vad kan man säga? Du har bra fantasi. Sen skriver du om att Vilks borde fängslas för sina ”förnedrande” handlingar. Jag antar att du konsekvent tycker att alla som någonsin kritiserat eller satiriserat någon annan förtjänade fängelse? Till exempel Muhammed själv. Eller är du en enögd hycklare?

    Här är ett citat av George Carlin. Den beskrivning han ger stämmer bra in på alla mono-teistiska gudar.

    “Religion easily has the greatest bullshit story ever told. Think about it, religion has actually convinced people that there’s an INVISIBLE MAN…LIVING IN THE SKY…who watches every thing you do, every minute of every day. And the invisible man has a list of ten special things that he does not want you to do. And if you do any of these ten things, he has a special place full of fire and smoke and burning and torture and anguish where he will send to live and suffer and burn and choke and scream and cry for ever and ever ´til the end of time…but he loves you.”

    – George Carlin

    http://www.youtube.com/watch?v=MeSSwKffj9o

  30. Gud? Run! skriver:

    International globetrotter,
    Den här skicka-tillbaka-strategin du och väldigt många andra gör sig till talesperson för är ogenomtänkt och orättvis. Varför ska barn som föds i odemokratiska teokratiska länder tvingas in i ett liv av religiöst förtryck? Vad har dom gjort som förtjänar sämre än barn i demokratiska länder? Motståndet mot religiöst förtryck är en global fråga som måste ges en global lösning.

  31. Jörgen Sällergård skriver:

    Rondellhunden har blivit en symbol för Frihet.. Jag uppmanar alla att rita egna rondellhundar.. det har jag.. 2st pryder min maskin på jobbet tex… Jag älskar numera rondellhundar

  32. Mums Mums skriver:

    Ta en liten paus från den här hetsiga debatten. Gå in på:
    http://www.abbywinters.com
    och titta på hur ”De undersköna jungfrurna” ser ut i Allah´s paradis!

    Nigande vals

    ”Bland vackra flickor blir gummor gröna
    och gamla gubbar de börjar stöna
    men jag vill dansa med dig min sköna
    så golvet gungar sa Rönnerdahl

    Opp min lilla flicka Än är du ung
    skynda dig att dansa dansa och sjung
    innan också du blir gammal och tung
    dansa min vän och sjung

    Hej musikanter! såg ni på den!
    såg ni hennes steg! Såg ni hur hon neg!
    Aj! nu tror jag alla gummorna teg
    Hoppsan! Här valsar Rönnerdahl än
    sina femtio år
    fyllde han igår
    sjutton är hans lilla vän”

    ”Nigande vals” av Evert Taube

  33. Samir C. skriver:

    FRIHET. VEMS FRIHET. VÄSTERLÄNDSK ???????

    BAKOM VARJE KONST SÅ FINNS DET ETT MOTIV. DU KAN TOLKA RONDELLHUNDEN HUR DU VILL. MEN BÄSTA TOLKNINGEN HAR LARSV. SJÄLV GJORT. SÅ MENAR HAN FRIHET???

    ÄR DET FRITT TILL MUSLIMER I SVERIGE ATT BE TILL GOD??? DET ÄR PRECIS DEN FRIHETEN DENNA MÄNNISKA HAR KRÄNKT.

    Så du snackar inte om någon klassiker från 1600-1700 utan om en svensk konstenärlig rasist.

  34. Befria "Björns Trädgård" skriver:

    Kan någon konstnär placera en RONDELLHUND vid BJÖRNS TRÄDGÅRD i Stockholm där Al-Qaidas högkvarter ligger, för att reta gallfeber på Al-Qaida anhängarna och förhoppningsvis jaga bort dem från området, så småningom?!

    Ps Undrar: Varför har Al-Qaida valt att placera sitt högkvarter mitt i Stockholms krogtätaste område?! Al-Qaida anhängarna är väl inte så förtjusta i krogliv med sprit, musik och kvinnor; ELLER?!

  35. Anders skriver:

    Jag tycker inte al-Qaida skall ha något att säga till om varken i Irak eller Sverige!
    Stå på dig Vilks, du har i alla fall mitt fulla stöd.

  36. mellis skriver:

    Samir C.: Kränkning hit och kränkning dit. I slutändan kommer det an på vem som har starkaste försvarsvilja, bästa vapnen och mesta folket bakom sig. Under krigets första fas kan islamofascisterna få lära sig att dom inte har ensamrätt på martyrskap eller spektakulära självmordsaktioner. Tänk om lilla jag funderar på att avsluta mitt liv genom att en ödslig vinternatt fylla en folktom svensk moské med en välavvägd blandning av luft och propan och sedan tända en tändsticka.

    I den svenska kulturen har man stort tålamod och hetsar inte upp sig över bagateller. Men när tålamodet är slut så är det slut.

  37. Fröken Sverige skriver:

    mellis: Instämmer i det du säger. Tålamodet med gnälliga och hotande islamister är slut. Detta märks inte minst genom allt som kommer fram i media, genom demonstrationer mot islamisering, nya bloggar som dyker upp dagligen. Folk börjar upprusta….och som mellis säger….i denna kulturen tar det tid innan vi säger ifrån och slår tillbaka…men när vi gör det så vinner vi. Vi kommer ALDRIG att acceptera att bli dhimmis.

    Vi är trötta, trötta, trötta…på att böja oss…på att försöka förstå..på allt våld…men allra mest på allt gnäll och de ständiga kraven på särbehandling. Jag förstår de som begär en muslimfri dag i veckan i Danmark.

    Påminner er också om att det finns en petition för Lars Vilks, Ulf Johansson och YTTRANDEFRIHETEN upp på nätet.

    Skriv på den! http://www.petitiononline.com/vilks/petition.html

    /FS

  38. olivia skriver:

    Det är ganska synd att Lars Vilks får så mycket uppmärksamhet när han inte ens har gjort något bra.. Ni som stöder honom och hans ”konst” förstår inte att det varken handlar om yttrandefrihet eller tryckfrihet, det handlar om RESPEKT.. att bara låta bli denna för muslimerna mycket viktiga symbol. Vad är det som är så svårt att fatta? Han ville ju bara bli känd och få känna sig lite viktig, men jag kan lova dig att han inte är lika kaxig idag när han har blivit hotad till livet. Varför inte göra ett konstverk med tex judar i en gaskammare så får du se hur populärt det skulle vara bland judarna. Man kan helt enkelt inte skoja om vad som helst, det är en fråga om principer,punkt slut! Och till er som pratar om islam som om ni visste något om det, ta reda på fakta istället för att bara stå och gapa. Det finns väl MASSOr av muslimer som inte beter sig som extremister. Varför ska alla behöva dras över en kam?

  39. Gote skriver:

    Samir C. undrar:

    ”FRIHET. VEMS FRIHET. VÄSTERLÄNDSK ???????”
    Ja, det är nog så att västerländsk frihet gäller i västerlandet. Den dag vi har en annan slags ”frihet” här kan vi inte längre tala om västerlandets frihet, åtminstone inte med hänvisning till nuvarande definitionen av orden ”västerlandet” och ”frihet”.

    ”BAKOM VARJE KONST SÅ FINNS DET ETT MOTIV. ”
    Japp det gör det, men det finns också flera motiv som uppstår och måste formuleras under resans gång. Sådan är konceptkonsten. Det är det som det som är en av dess viktigaste kvalitéer (enligt mitt förmenande alltså, det vet jag inte om Vilks håller med om).

    ”ÄR DET FRITT TILL MUSLIMER I SVERIGE ATT BE TILL GOD???”
    Japp det stämmer det också, och än så länge finns det inga lagar som förbjuder det, tvärtom!! SVERIGE HAR EN LÅNGT STÖRRE RELIGIONSFRIHET ÄN DE STATER SOM HYSER OCH UNDERSTÖDJER DE TERRORISTER SOM HOTAR VILKS!
    Ditt problem kan vara att du inte kan hantera att friheten innebär att din religion inte särbehandlas i förhållande till andra religioner och ideologier. Tvärtom finns en allmän skepsis mot islam i Sverige. Den beror på olika saker. Lite på grund av okunskap, fast huvudsakligen på grund av den tillämpning av islam vi ser prov på. Det kan vara allt från krav på separat simundervisning till att man i guds namn får för sig att flyga med ett par plan rakt in i skyskrapor. Så länge islam används för sådana syften kommer många att vara skeptiska.
    Den svenska ”allmänhetens” åsikter i frågan om religionsfrihet är nog varierad, fast de flesta håller nog på att alla skall få be till sin gud (här i Sverige alltså, inte i tex Iran eller Pakistan men det lilla problemet skulle vi kanske inte diskutera?). Jag har läst att Vilks har klart uttalat att han vill att alla skall få ha sin religion.
    Om du suktar efter en ordning där islam skyddas mot ALL granskning och kritik, kan jag tipsa om en rad andra länder än Sverige där du skulle trivas MYCKET bättre.

    ”DET ÄR PRECIS DEN FRIHETEN DENNA MÄNNISKA HAR KRÄNKT.”
    Njet, ”denna männsika” (Vilks) har inte kränkt friheten att be till sin gud. Go ahead and pray man! Om din tro är så svag att den vacklar då någon ritar tre mindre smickrande teckningar av den du ser som trons viktigaste profet, då måste du rannsaka dig själv och din tro! Vänd inte frustrationen över din svaga tro utåt såsom de sinnessvaga extremisterna och våldsverkarna gör. Vänd dig inåt med dina tvivel och dina frågor. Det enda man vinner med våld och hjärntvätt är dominans. Den verkliga segern måste var och en vinna mot sig själv, det gäller både ateister som jag och troende som du.

    Mvh Gote

    OBS! Då jag brukar fastna ett tag i spamfiltret, kommer antagligen detta inlägg att publiceras långt efter Samir C.s inlägg. Tråkigt men så är det.

  40. Gote skriver:

    Vill nämna att det inlägg som sign Elisabet gjorde under ”Modernism is back” (inlägg IX.) var mycket kärnfullt och bra! Förtjänar att upprepas:

    ”Elisabet
    Kommentar av Elisabet | 2007/09/14 kl. 21:34:01

    Modernismen, ja. Eller post-dito. Använder du begreppet i linje med den marknadsanpassade pluralistiskt nihilistiska cash-cow som belägrat oss?

    Är inte vidare insatt i frågorna, men går gärna till botten med saker och ting.

    Islamiserarnas största skada gör de på våra ideal. De urholkar begrepp som “människorätt” och “solidaritet” och ersätter dem med “religionsrätt” och “religionssuveränitet”.

    DÄRFÖR (också) måste islamiseringen kraftfullt tillbakavisas!

    Du som anlänt till Sverige och kommit att älska – eller åtminstone hänföras eller förundras över – vårt sätt att se världen: kliv ur skiten! Kom till oss istället! Bekämpa alla fascistiska totalitära organisationer som vill bestämma över vad vi tycker och tänker! Bli fri.”

  41. Lilja skriver:

    Vilks har visat att kulturvärldens tal om att man vågar spränga gränser och utmana tabun är falskt. Att utmana kristna med en naken Jesus som homosexuell och med växande penis är okej. Det väcker debatt. Bra!
    Att göra något liknande mot profeten Muhammed som ”bara” är ett sändebud är inte okej. Kulturvärlden vågar således enbart spränga gränser där det inte finns några.

    Detta handlar inte om teckningarnas kvalitet eller syftet med dem. Det relevanta är reaktionerna. Oavsett hur god eller usel Lars Vilks är som människa och oavsett hans konstnärliga kvaliteer och syfte så finns det ingen ursäkt för våld. I Sverige är det vårt samlade rättsystem som har monopol på våld och det ska användas för att skydda individen.

    Vi som står för yttrandefriheten måste visa att vi är bättre än islamofascisterna. Det behövs fler poliser och starkare rättsapparat, visst. Vi behöver inte attentat mot moskeer. Det skulle bara skada vår sak. Låt oss avstå från våld i annan form än den som är sanktionerad av vår demokrati. Den som vill göra något kan gå med i försvarets frivilligorganisationer eller hemvärnet, eller påverka politiskt, och i debatten.

  42. mellis skriver:

    Olivia: Har lärt mig mycket om muslimsk kultur genom Nonie Darwish. Sin fiende ska man lära känna väl.

    http://frontpagemag.com/Articles/Authors.aspx?GUID={35844857-D0FB-42BD-B2C7-5B65F0049D96}

  43. Abd el ars moderna skriver:

    Ta en promenad i Rosengård så får du lite mer kött på benen för ditt konceptuella konstverk.

  44. Lennart skriver:

    I går efterlyste jag ett fördömande av al-Qaidas dödshot mot Lars Vilks och Ulf Johansson (Nerikes Allehanda) från alla de olika muslimska organisationerna här i Sverige. Men jag har inte sett ett enda starkt fördömande mer än det som jag nämnde nämligen från SEMUS. Var är ni alla andra muslimska organisationer? Fram nu från gömmorna och visa er solidaritet med Sverige, det land som bjudit er en trygghet och mycket annat som det överhuvud inte existerar i era före detta hemländer. Ni vet ju och har fått lära er att den som här i Sverige har den dåliga smaken att kränka någon endast kan straffas här om det strider mot våra folkvaldas beslutade lagar. Det är det som kallas demokrati.

  45. Fröken Sverige skriver:

    olivia: Respekt? Är det det enda ordet islamister kan? Och det ska alltid vara kafierna som visar muslimerna RESPEKT – aldrig tvärtom…

    ”Det finns väl MASSOr av muslimer som inte beter sig som extremister. Varför ska alla behöva dras över en kam?”

    Det har du helt rätt i! Men det förändrar inte att HÄR i Sverige..ett icke-muslimsk land…där ritar vi vad vi vill. Och vill ni leva i ett land som inte ”kränker” muhammed…då är inte detta det rätta landet helt enkelt. Inte ens rätta världsdelen…

    Och de muslimer som inte vill klumpas ihop med islamisterna har bara en sak att göra. Ta avstånd öppet från dem. Men det ser vi inte mycket av, väl? Nej, jag tänkte väl det…som man bäddar får man ligga…det gäller även för muslimer.

    Vi är MÅNGA som är hjärtligt trötta på er lågintensiva terror nu.

    /FS

  46. olivia skriver:

    mellis, det gick inte att komma in på länken som du lämnade.. men jag kan tänka mig att det antagligen bara var något ironiskt eller arrogant om islam. Du har ju bestämt dig för en viss uppfattning, så det spelar ingen roll hur mycket bra man än visar dig ang. islam. Synd, för jag tror att som människa är det väldigt bra att vara öppen för nya saker.. man blir så inskränkt annars 🙂

  47. Fredrikzon skriver:

    ”Och de muslimer som inte vill klumpas ihop med islamisterna har bara en sak att göra. Ta avstånd öppet från dem. Men det ser vi inte mycket av, väl?”

    Fröken Sverige: Du borde följa nyhetsflödet istället för att bara se det du vill se. Men verkligheten kanske inte passar in i din världsbild?

    http://www.sverigesmuslimskarad.se/

  48. olivia skriver:

    FS: så för att få leva i det här landet måste man vilja kränka Muhammed? är det så du tänker? Det handlar inte nödvändigtvis om muslimer, men andra människor överhuvudtaget. Man kränker inte kungafamiljen helller, eller Jesus eller vem som helst. Och ja, repekt är ett viktigt ord som du antagligen skulle behöva lära dig innebörden av.

  49. olivia skriver:

    FS: så för att få leva i det här landet måste man vilja kränka Muhammed? är det så du tänker? Det handlar inte nödvändigtvis om muslimer, men andra människor överhuvudtaget. Man kränker inte kungafamiljen helller, eller Jesus eller vem som helst. Och ja, repekt är ett viktigt ord som du antagligen skulle behöva lära dig innebörden av..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.