Del 393: Som rondellhund

Nyheterna kommer också hit ner. Jag hörde att jag blivit gestaltad som rondellhund i Växjö. Den första personifieringen i branschen? Tackar den okände initiativtagaren för denna upphöjelse.

Det muslimska religionsproblemet vinklad från en kristen intellektuell: Sören Ulrik Thomsen skriver i Kritik av den negativa uppbyggligheten: ”Politik och religion bör vara åstskildamen hålla varandra i schack….åtskillnaden dem emellan garantera att religionen inte får politisk makt, ty den är ’endast för invärtes bruk'”.

Där någonstans har vi problemet som diskuteras via rondellhunden. Om politiken skall sanktionera en viss religions helighet eller symbol blir blandningen fatal eftersom det öppnar för alla religioner att kräva undantag.

Och en kort kommentar till Documenta och modrnismen. Vad jag kan förstå av Buergels hållning är att han förordar form och estetisering samt ger dessa en universell mening. Därav allt det konsthistoriska materialet som skall visa hur den väldiga konsthistorien migrerar sina former och håller den stora enheten samman. Namnet på en sådan enhet blir av naturliga skäl Modernsimen. Man kan också säga att i slutändan (under Buergels förutsättningar) handlar konsten om det estetiska som vi kan förnimma genom mötet med former från alla tider och från alla delar av världen.

Det här inlägget postades i Grand Tour 2007, Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

315 svar på Del 393: Som rondellhund

 1. mellis skriver:

  Lena,
  Det du drabbats av kallas för stockholmssyndromet. Yttrar sig genom att de som blir tagna som gisslan börjar sympatisera med sina plågoandar.

 2. Lena skriver:

  Svar till mellis: Om du tror att jag sympatiserar med muslimerna har du verkligen fått saker om bakfoten. För övrigt vet jag vad stockholmssyndromet betyder. Jag är så gammal att jag följde norrmalmstorgsdramat via media. Men vad Vilks beträffar tycker jag att det är synnerligen omdömeslöst att provocera människor som inte väntar på annat än att få en förevändning att gå till attack! Vi behöver inte dra på oss problem genom att provocera.

 3. Lena skriver:

  Tillägg till mellis: Vad jag tycker om muslimer uttryckte jag igår så tydligt att mitt inlägg censurerades av Vilks. Det togs helt enkelt bort!

 4. mellis skriver:

  Lena,
  Tack för ditt svar. Ser ingen anledning tro att läget i den aktuella konflikten mellan islam och väst kommer att kunna börja ljusna förrän det först blivit mycket mörkare. Så hoten och våldet är något vi kommer tvingas vänja oss vid.

  Rondellhunden var småpotatis. Provokationen, om där fanns någon, var inte riktad mot muslimer men möjligen mot räddhågsna och politiskt korrekta journalister. Utfallet blev åtminstone intressant och upplysande.

 5. Philip Van Acker skriver:

  Can’t read what is on this forum but all my support to Mr.Vilks for the future. It is time that the Muslim world realises that press freedom and freedom of speech is not subject to religious interpretation and scrutiny, from whatever side. Given the reaction of declaring a fatwa, it only shows how weak (radical) Islam stands in its shoes as any form of criticism or discussion is cut short by inducing fear on those who dare to raise their voice. If there is one thing that we should have learnt from our history it is that we should not let us be ruled by fear, oppression or in this case intimidation. It is high time that the muslim world actually starts contributing again to the world as it has in the past when it was still tolerant in spirit instead of only exporting fear and radicalism and blaming the west for its own failures. Greetings from Belgium!

 6. Iman skriver:

  Det är ni som är fruktansvärt ignoranta och okunniga och framförallt fördomsfulla
  Hur många gånger ska man behöva förklara att alla muslimer inte är onda, utövar våld eller förespråkar misshandel mot kvinnor. I mina ögon är en sådan person inte ens troende.
  Men det handlar inte om det eller hur?
  Ni vill bara se oss utrotade precis som Hitler ville med judarna. Ni klarar inte av att andra människor har en tro eller religion som genomsyrar livet och som får en att må bra.
  Det börjar med karikatyrer…….Det kanske var bra att detta kom upp till ytan så att människor inser vilken otroligt utbredd rasism och islamofobi det finns i det svenska samhället.

  Ni behöver inte ge bort något åt mig, min familj har sina egna marker, jag och min familj är etniska svenskar så jag är knappast en objuden gäst här och jag tänker inte heller flytta på mig. Jag tänker ha min slöja på mig, uppfostra mina barn till att bli troende muslimer och leva och umgås med min familj som till största delen består av utbildade icke-muslimer som har tillräckligt mycket vett och utbildning för att döma någon efter ens religion, hudfärg eller läggning.

 7. Mohammad skriver:

  From me to the Swesish ignorant and close minded, people:

  You are the most cold blooded people on this planet. The muslims population continues to grew indeed. I HATE EVERY swedish creature. Lars can burn in hell and better gurd himself with the police protection. And to all the muslims: Happy ramadan and God be with you all. For when the time comes we will take over the world…

 8. Lebanese skriver:

  To ”Mohammed”.

  Oh come on! God is not gonna prize you for being STUPID!
  So what if Islam is growing? Whats your point? Grow up for God sake!

  Lars, muslimer är och kommer alltid att vara de mest kända människorna med hat och våld,
  och jag hoppas och ber verkligen till min Gud att inget händer Sverige, och självklart att du fortfarande mår bra och har det bra.

  Det är väldigt idiotiskt och patetiskt sagt av Al-Qaida,
  och nu hotar dem Sverige?
  Liksom för vad? En bild på Mohammed?
  Hur många gånger ser man förnedrande bilder på Jesus?
  Massor med gånger, men vi kristna har inte öppnat munnen, och det handlar då inte om att vi är rädda för att yttra oss eller att vi inte bryr oss, det handlar bara om att vi har Jesus i våra hjärtan och varför ska vi då hota människor till döds pga. några bilder? Bilder för mig är inte ett skit, jag har sett massor av fula och förnedrande bilder å Jesus, det bränner mitt hjärta, men då tänker jag;
  – Gud straffar, inte jag.

  Men såhär tänker inte Muslimer, och det tror jag att ni alla är medvetna om,
  vi kan inte förändra muslimernas tankesätt, dem är och kommer alltid vara lika onda och fulla med hat, men det bästa vi kan göra idag är att hoppas och verkligen be till Gud att inget händer vårt älskade land, jag är inte svensk, men jag är född i Sverige och räknar Sverige som mitt hem,
  jag är tacksam för allt Sverige gjort mig och min familj, och jag hoppas verkligen att mina barn får uppleva samma möjlighet som jag fick, och det kommer absolut att vara ett rent nöje att låta mina barn få uppväxa i detta älskade land.

  Men jag undrar om muslimer tänker likadant,
  jag undrar om muslimer kan säga likadant,
  för det tvivlar jag väldigt starkt på.

  Tack för mig, och vi står med dig Lars!

  / Libanesen.

 9. greGer skriver:

  En död muslim är en bra muslim!
  En bränd koran är en koran förlite!

 10. Abbas skriver:

  Vissa personer som misslyckas i sitt liv försöker utnyttja andra som har lyckats. Såsom Vilks som inte får uppmärksamhet i samhället, men genom att trakassera andras religion och tro försöker dem visa sig i media och på detta sätt få uppmärksamhet. det är en direkt kränkning gentemot andra.
  Vilks är ett litet sandkorn som man kan trampa på utan att märka det. han använder den stora religionen Islam för att själv synas. Undrar hur många som kände till konstnären Vilks före det att han kränkte muslimerna och Islam. Jag vill be alla muslimska brödrar att skita i sådana här konstnärer och andra personer som kränker vår religion och profet. Dem är bara ute efter uppmärksamhet. Låt dem inte få den här uppmärksamheten genom att vi ska göra en stor sak av detta.

 11. Imam Islam skriver:

  God bless Mohammed
  Ive found some new images of prophet Mohammed (blessed be his name)
  And also some joke images of islam and nazism
  please visit http://imamislam.blogspot.com
  Im a real Imam!
  Allahu Akbar

 12. MuslimAndProud skriver:

  OFF TOPIC:
  terrorrister borde inte kallas muslimer 😐

 13. MuslimAndProud skriver:

  Abbas:
  så talar en sann muslim! 🙂

 14. Mikaela skriver:

  Jag blir så ledsen när människor som du missbrukar den yttrandefriheten vi har här i Sverige. I mina ögon är det du gjort en ren och skär provokation, för att inte tala om alla nedlåtande texter på den här sidan.

  Det är så onödigt.

 15. HEDNING skriver:

  DAGS ATT SLUTA DALTA MED MUS`LIMMARNA! OM DE INTE FÅR TECNA SIN MUMMAHAMMER,, ÄR DERAS SAK,, OCH GÄLLER DEM, DE SOM INTE ÄR BAKOM FLÖTET GÖR SOM DE VILL, INGÅR INTE I DERAS REGLER,, MUSLIMER=WÄRLDENS CANCERSVULST!
  STÅ PÅ DIG LARS, TACK FÖR MIG
  HEDNING

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.