Del 394: Ännu mera

Ja, nu är det mycket att stå i och jag minns att jag för några dagar sedan skrev att ”det kommer mer”. Och det gjorde det också. Nog har vi fått lite debatt och saken har rullat ut i diverse hörn av världen. Alltsedan jag kom hem har medierna visat mig stort intresse.

Jag har också fått lägga mig till med en ny livsstil och finns därför varken här eller där.

En del kommentatorer har oroat sig över kostnaderna. Kanske får man en hel del för relativt små pengar. Vi får väl se. Nu är jag något utmattad och befinner mig i ingenstans.

Konstvärlden har kommit med ännu en röst. Ja, vad är det här för ett projekt. Läs själv i Kunstkritikk.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

93 svar på Del 394: Ännu mera

 1. sss skriver:

  LARS VILKS! Du är INGEN konstnär. En konstnär finner kreativa mål att måla av. Du har gjort detta för att förnedra över 1 miljard människor. Du är en dålig människa!
  Visst, värna om tryckfriheten, men varför göra detta genom att hetsa upp över 1 miljard människor? Att narra deras religion, en av de stora världsreligionerna?

  JAG SKÄMS ÖVER ATT DU ÄR SVENSK!

  LARS VILKS! Att du ens har mage att kräva någonting av vår regering. DU ÄR EN LANDSFÖRRÄDARE! Du har UTSATT SVERIGE FÖR FARA! Jag är RÄDD att gå i Malmö nu, tänk så exploderar en här?! Och allt bara för att du fick ryck att göra en jävla teckning. Som inte ens är snygg! Jag ritade bättre när jag var 3 för fan!

  Jag SKÄMS!

  //Skamsen svensk.

 2. sss skriver:

  bomb* skulle det vara. Jag är SKITRÄDD.

 3. Fred Torssander skriver:

  Att hantera muslimer som hundar är ännu inte vanligt här i Sverige. Upprördheten och demonstrationerna visar att hoppet om rättvisa fortfarande finns och att infödda sekulariserade svenskar fortfarande vågar visa solidaritet.
  I USA där rasismen och krigshetsen pågått längre har den dock gett resultat. En bild av en misshandlad muslimsk krigsfånge som hund – med USA-soldaten Lyndie England i andra änden av kopplet – fick spridning i världspressen.

  Varje enskild publicering av Lars Vilks så kallade rondellhund är i sig själv lika betydelselös som konstverket i fråga. Taget i sitt sammanhang däremot, med svensk ”militär närvaro” i Afghanistan och med den svenska borgarklassens allt mera påtagliga krigsaktivism – se till exempel DN:s ledare ”Terrorns torpeder” – är den upprepade publiceringen av hundbilden att betrakta som hatpropaganda.

  Betydelsen av upprepning konstaterade en av de mest framgångsrika experterna på området, de tyska nazisternas propagandaminister Josef Göbbels: ”Den mest lysande propagandistiska teknik kommer inte att leda till framgång om inte en grundläggande princip ständigt hålls i åtanke – den måste begränsas sig till ett fåtal punkter och upprepa dessa gång på gång” (min översättning/FT)

 4. Håkan W skriver:

  Vill ni läsa något verkligen vettigt som omväxling? Varsogoda, här är filosofiprofessor Per Brauns artikel från dagens SvD:

  Religiöst tabu får kränkas
  KRÄNKTA MUSLIMER. Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund ­utmanar endast ett religiöst tabu. Den påstådda kränkningen handlar inte om en levande person. Man kan möjligen tala om en övertygelseskada.
  Den sekulära demokratin förutsätter ett fritt ifrågasättande av övertygelser, skriver Per Bauhn, professor i praktisk filosofi.

  Thomas Jefferson, sedermera USA:s tredje president, skrev 1787 om förhållandet mellan lagstiftning och ­religiös tro:

  ”Regeringens legitima maktutövning sträcker sig endast till att omfatta sådana handlingar som är skadliga för andra. Men det vållar mig ingen skada om min granne säger att det finns tjugo gudar, eller ingen Gud. Det varken plundrar mina fickor eller knäcker mitt ben.”

  Detta är fortfarande den enda ­rimliga hållningen för en sekulär demokrati. Men det är en hållning som inte är acceptabel för religiösa fundamentalister.

  Dessa hävdar nämligen att de lider en skada om andra människor i ord eller handling gör vad deras religion förbjuder. Så är också fallet i samband med de muslimska protesterna mot Lars Vilks rondellhundar, liksom när det gällde Jyllands-Postens Muhammedteckningar förra året.

  De fundamentalister som nu hotar att skära halsen av Vilks påstår att han har ”kränkt” en och en halv miljard muslimer med sina teckningar av profeten som rondellhund.

  Men vari består kränkningen? Vilks teckningar utmanar ett religiöst tabu, men hänger inte ut ­någon levande person. Det är inte att jämföra med att till exempel på internet sprida ett falskt rykte om en person att han är en pedofil.

  En sådan ryktesspridning skadar personen oavsett om han vet om att ryktet sprids eller inte. Men närmast det omvända gäller för en person som menar sig skadad av att någon utmanat hennes religion. Här finns ingen skada oberoende av vad offret själv tror.

  Vi kan här tala om övertygelseskada, en sorts negativ placeboeffekt. Man upplever en skada därför att man identifierar sig med en övertygelse som säger att man bör känna sig kränkt av vad andra säger och gör.

  Men en sekulär demokrati kan inte reglera yttrandefriheten utifrån målet att undvika övertygelseskada.

  Religiösa kan känna sig kränkta av att andra inte tar deras tabun på allvar, veganer kan känna sig kränkta av reklam för köttvaror, feminister kan känna sig kränkta av reklam för damunderkläder, kommunister kan känna sig kränkta av marknadssamhället i största allmänhet.

  Och en hel del människor kan känna sig kränkta av vad religiösa, veganer, feminister och kommunister säger och gör.

  Den sekulära demokratin förutsätter ett fritt ifrågasättande av övertygelser. Men vill vi undvika övertygelseskada måste man ge upp den principen.

  De mest lättkränkta (och våldsbenägna) sätter då ribban för de övrigas yttrandefrihet. Vad man än kallar en sådan ordning, så är den ingen demokrati.

  Yttrandefrihetens fiender vill göra sitt budskap mer lättsmält genom att presentera det som en vädjan om hänsyn. Genom att framställa sig själva som offer lyckas således islamister förvånansvärt ofta att få debatten att handla om hur kränkta de är och inte om deras egen intolerans.

  Man utnyttjar den mjuka demokratins inneboende rädsla för att inte vara tillräckligt inkluderande (”alla ska med”) till att flytta fram sina positioner. Men den sekulära demokratin har ingen anledning att be om ursäkt för sin yttrandefrihet.

  Och de som nu protesterar i den islamiska upprördhetens namn bör vara medvetna om att de kan göra detta endast i skydd av samma sekulära yttrandefrihet som de vill begränsa.

  På den tiden när vårt land hade ­lagar mot hädelse av det slag som åtminstone vissa grupper av muslimer vill ha idag, så fanns heller inget utrymme för muslimska ­minoriteter att kräva en rätt till särskilda hänsyn.

  De som anser att respekt för deras religiösa tabun står över yttrandefrihet, och än mer de som dessutom vill döda den som bryter mot dessa tabun, finner säkert den sekulära demokratin för trång. Men det är inte demokratins sak att hålla dem på gott humör.

  Om fundamentalister känner sig marginaliserade, så är det helt i sin ordning. I ett fritt samhälle bör de vara marginaliserade.

  Per Bauhn

  professor i praktisk filosofi Högskolan i Kalmar

  Detta är en utskrift från Svenska Dagbladets nätupplaga, SvD.se

 5. ln skriver:

  Från Grönköpings Moské meddelas att Ramadanfestligheterna fortskrider planenligt.
  .
  Idag är man tvungen att klara sig på egen hand. Imam Abd aleif Haqq Karlzon har begivit sig iväg till Stockholm och därvarande Helgeandsholme. Idag sker nämligen det festliga öppnandet av Riksmötet, vid vilket imam Haqq Karlzon skall officiera. Vi får så småningom läsa om denna festlighet i Veckobladet.
  .
  Helena Bernouda har anlänt från Stockholm. Dottern Safia hade kommit till rätta, hon hade inte avvikit till Mogadishu denna gången, bara till Tensta.
  Eftersom självkontroll och dito diciplin är av mohammedanismen omhuldade dygder har Ramadanfestdeltagarna mellan dagens obligatoriska fem bönestunder givit sig i kast med de gängse till vardagslivet hörande uppgifterna.
  Helena har tagit arbetet med sig i form av en bärbar så kallad LapTop. I denna har hon förutom Koranen och Haditerna även dagens aktuella arbete. Så praktiskt att kunna ta med sig hela kontoret i en så liten koffert. Redan Profeten Mohammed hade på sin tid föreställt sig en sådan lösning, men eftersom transistorn ännu inte var uppfunnen, fick förverkligandet av denna profetiska idé anstå.
  I akt och mening att förbättra sitt på det världsomspännande nätet WWW publicerade fördömande av det av trosfränder i fjärran land initierade dödshotet mot bland andra den i Sverige kände konstnären Lars Vilks, författar nu Helena Benouda utkast efter utkast. Något av dessa skall vid en senare urvalsprocess, vid vilken imam Abd aleif Haqq Karlzon kommer att var behjälplig, visa sig vara det fullkomliga — nämligen det profetiskt visa fördömandet, ”Fördömandet med Guldkant”.
  Vi som vill bevittna skapelseprocessens framskridande kan lämpligen klicka in oss på : http://www.sverigesmuslimskarad.se/firstpage.html

  Mahmoud Aldebe skissar på sitt nästa kravbrev till den svenska statsministern. Denne
  (statsministern) tros för närvarande vara tämligen hjärnuppmjukad, så en viss framgång med kravet på sharialagstiftningens införande i Sverige vore nog möjlig, tror optimistiskt Mahmoud.
  Valle och Veronika Helmersson springer flitigt ärenden åt sina äldre trosfränder i Moskéen. Imam Abd aleif Haqq Karlzon har kärleksfullt undervisat de båda ungdomarna i vad som är halal respektive haram, så nu kan riskfritt inköp göras i Grönköpings flotta ICA-SuperMarket.

  ———————————————————————————————————

  Grönköpings Veckoblads till Kgl. Huvudstaden utsände reporter Trönd Seifastzon har kunnat meddela att herr Statsminister Fredrique Reinfeldt just nu är inne i en svår fas. Han har med föregiven statsmannavishet frammanat eftertänksamhet, lugn och en dialog mellan berörda parter, men enligt meddelanden i utländsk press ägnar sig Herr Reinfeldt istället åt att dansa PK-multikulturell-tvåstegs-trott, gammal och känd, som går ut på att rytmiskt skifta kroppsbelastningen från fot till fot för att därigenom slippa ta ställning till hur han lämpligen skall agera med anledning av att utrikes befintliga terroristkretsar hotar svenska medborgare till livet för att dessa i Sverige har ritat respektive publicerat en simpel blyertsteckning. Som Veckobladet redan har konstaterat: ”föräderiets tid är nu”. Att förvänta sig att den förmente landsfadern Fredrique Reinfeldt med eftertryck fördömmer utländskt mohammedanskt slödders ifågasättande av svenska medborgares oförytterliga rättigheter är tyvärr nog icke realistiskt.
  ——————————————————————————————————–

 6. Skalman skriver:

  Till sign sss:

  Nu var det Lars som satte fingret på en öm punkt vilket var välbehövligt. Annars hade man bara hittat något annat att förarga sig på. Att skylla på Lars löser inga problem, tvärtom. Lägg skulden där den hör hemma: Hos de våldsfixerade islamistiska extremisterna som vill kontrollera din och min tankevärld innan de är nöjda.

  Varför skjuta budbäraren när meddelandets avsändare är den skyldige?
  Den som sänder dödshoten och hoten om terror har fått exakt den reaktion han vill ha. Underkastelse och rädsla. Enda sättet att få stopp på det här och att få säkerhet för oss alla är att fortsätta att provocera och försvara vår kultur, våra seder och våra åsikter.

  En civilisation som inte försvarar sina ideal är en döende civilisation. Jag tycker att våra ideal, vårt humanistiska och sekulära samhälle och det våra förfäder har byggt upp är betydligt mer värt än det bakåtsträvande, människofientliga och våldsfixerade klansamhälle som islamisterna och deras föregångare har byggt upp.

 7. hobbit skriver:

  sss: Skall vi begränsa yttrandefriheten? Visst låter det bra med yttrandefrihet.. särskilt om vi bara ritar blommor eller säger snälla saker om varandra. Jag förstår att muslimer blir upprörda över teckningarna. Men jag förstår inte riktigt varför vissa vill döda Vilks? Han är ju inte muslim (vad jag vet). Låt Gallah (gud + allah) utdela straffet i så fall.

  Om muslimerna hävdar att de lider en skada om andra människor (ickemuslimer) i ord eller handling gör vad deras religion förbjuder men som är lagligt i Sverige då är du också en landsförrädare om du ens luktar på bacon eller tar dig en after work öl…

  Gör som jag.. prata om yttrandefrihet m.m. men ge dig aldrig in i de svåra frågorna när principer och värderingar ställs på sin spets. Eller stoppa huvudet i sanden, gå aldrig ut och mys med rosa täcket och tänk snälla tankar så kanske ingen blir arg på oss… ever.

  /hobbit (som själv bott i Malmö i fem år)

  bra artikel btw http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_17102005.asp

 8. Karin skriver:

  Den värsta effekten av Vilks teckningar är att den ger de fundamentalistiska ledarna bränsle att vidmakthålla klyftan, och minska förståelsen mellan västerländsk och österländsk kultur. Dessa religiöst styrda diktaturer har inget som helst intresse av att närma sig väst, de skulle motverka deras syfte att hålla sin befolkning i ett järngrepp, och sig själv vid makten. Detta handlar inte om religion, det handlar om makt. Alla demonstrationerna är sanktionerade av dessa religiösa makthavare, vi får aldrig se vad ”folket” verkligen anser, deras åsikter bestäms av imamer och ayatollor. Så Vilks hjälper de regerande islamisterna att förtrycka sitt folk, varför inte istället rita en karikatyr av ayatolla Ali Khamenei till exempel
  Vilks teckningar ökar också islamfobin hos allmänheten.

 9. hobbit skriver:

  Karin: Du har rätt i det du säger. Diktaturer och förtryckarstater älskar yttre hot och fiender eftersom det gör att det förtryckta folket har annat att förbanna/vara rädda för. Men uppenbarligen blir muslimer i väst också förbannade och mer därtill, se bl.a. dagens SvD, de danska terrorislamisterna som skulle döda journalister och konstnärer i Danmark (http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_17104500.asp). Frågan är om det ökar islamfobin i samhället eller om det ökar kunskapen om vissa konkreta hot mot det demokratiska samhället… Man borde kunna prata om bägge utan att sammanblanda dem.

  Egenntligen borde man inte rita på papper överhuvudtaget eftersom det bidrar till miljöförstöringen… kanske kan kräva att Vilks inte ritar några mohammedbilder med hänvisning till det?

 10. Skalman skriver:

  Karin: Hur menar du att Vilks teckningar ökar ”islamofobin”?

  Sen handlar det oftast inte om någon fobi utan om välgrundad skepsis mot en främmande kultur vars innehåll är emot många av de principer vårt samhälle bygger på.

  Vad gäller intresset för ett närmande skall jag ärligt säga att jag inte heller är speciellt intresserad av att närma mig den kultur som råder i den muslimska världen.

 11. mellis skriver:

  Karin,
  Skulle teckningarna minska förståelsen mellan västerländsk och österländsk kultur? Än sen då. Det enda man behöver förstå är att islamsk kultur inte är förenlig med vår kultur.

 12. hobbit skriver:

  test..din kommentar väntar på moderation… Hmm.. jaja.. inlägget hade inte gjort min gamla svenskalärare glad iofs.

 13. hobbit skriver:

  Karin: du har rätt i att diktaturer och förtryckarstater älskar yttre hot/fienden eftersom de då kan fortsätta förtrycka folket…
  Emellertid kan även muslimer i väst hota och mer därtill, se dagen SvD, terrorislamister som ville döda journalister och konstnärer, http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_17104500.asp
  Frågan är om det ökar islamfobin i samhället eller om det ökar kunskapen om konkreta hot mot det demokratiska samhället. Man måste kunna diskutera bägge utan att sammanblanda dem eller använda fobikortet.

  Förövrigt bidrar pappersteckningar till miljöförstöringen.. kanske kan förbjuda Vilks att rita mohammedteckningar med hänvisning till detta?

 14. TJ skriver:

  När alla andra tvekar och är senfärdiga kan vi lita på KRO. Jag gissar att deras fördömande är minst lika skarpt som Reinfeltdts. Man kanske skulle gå med igen.

 15. Lo Snöfall skriver:

  http://bp0.blogger.com/_BgCAIxAsA-k/Ru-fMiuxpaI/AAAAAAAAAH0/Hslo925MTXg/s1600-h/MUHAMMED.jpg
  (copy & paste ovanstående adress för att se bilden)
  En tecknad kommentar till den likartade konflikten 2006, Muhammed & Flag & Other Symbols

 16. JS skriver:

  Eftersom Vilks inte är muslim så är väl han inte tvingad att följa de regler som islam har.
  Lika lite som en muslim inte behövet följa de regler som kristendomen har.

  Förbudet att avbilda Muhammed gäller väl bara muslimer?

  eller……………….

 17. ln skriver:

  Från
  *Gates of Vienna* – http://gatesofvienna.blogspot.com
  kommer denna kommentar
  ———————————————————————————————–

  NU KAN ALLA DELTAGA I LARS VILKS’ KONSTPROJEKT

  Använd er av RONDELLHUNDSFLAGGAN och bli själva deltagare i Vilks’ konstverk!

  Rondellhundsflaggan finns här: http://tinyurl.com/yuh293

  STÖD YTTRANDEFRIHETEN! — UTÖVA SJÄLV YTTRANDEFRIHET!

  Lars Vilks’ rondellhundar är och har hela tiden varit ett ”konst-PROJEKT”.
  Lars Vilks är modernist och anser att interaktionen med åskådarna/publiken är många
  gånger viktigare än själva det så kallade konstverket. Minns vi Duchamps pissoar?
  Därför måste Ahmadinejads uttalande att ”zionister ligger bakom ett sådan snuskig grej”
  och Al Qaedas dödshotelser anses ingå i konst-PROJEKTET, liksom alla andra reaktioner
  som till exempel kommentarerna på denna blogg.
  .
  Flaggan som användes är inte den svenska nationalflaggan, ty – med hänsyn till
  den svenske statsministerns och ett antal svenska bolags lumpet fega uppförande –
  står det ej helt klart att det är SVERIGE som skall stödjas.
  .
  Men i Sverige synes en förändring, en omdaning vara vara på gång och det är denna process som absolut måste stödjas.
  .
  Vi vill därför göra detta med en flagga som är tillräckligt lik den ’svenska’. Tillräckligt lik för att islamistiska fanatiker i Pakistan ska ha någonting att elda upp — det var ju just därför som denna flagga blev del av Vilks’ konst-PROJEKT.
  .
  Flaggan – det är faktiskt Ölands egen flagga – framstår redan som en symbol för såväl konstens frihet som yttrande- och tryckfriheten – och för islamisk dumhet.
  Dessutom passar den in som symbol och uttryck för ’skapande frihet’ överhuvudtaget.
  .
  Lars Vilks betraktar Ahmadinejads and Al Qaedas reaktioner som ren komedi.
  Detta påstående föranleder nu åtskilliga dårar att skrika: -vänta bara tills han får halsen avskuren, var är då komedien – och – vad kostar inte detta skattebetalarna?
  .
  Men låt oss likväl använda denna flagga som en lekfull påminnelse från vår sida om komiken i detta konst-PROJEKT vars motreaktion är ilska och dödshotelser.
  ’Illuminerande kontraster’ — liksom kännetecknet för Demonstrationen i Bryssel mot Europas Islamisering var de ’illuminerande kontrasterna’.

  Avstå inte från att deltaga i detta konstprojekt!
  – – – – –
  http://gatesofvienna.blogspot.com/2007/09/join-art-project.htmlJoin the Art Project!

 18. ln skriver:

  Hallå – Fröken Sverige!

  Avstå inte från att deltaga i ovannämnda konstprojekt!

  Leve anti-islamismen!

  ln

 19. Malin skriver:

  Lars Vilks,
  Du har tidigare önskat att de styrande i Sverige fördömer dödshotet mot dig. Hade det inte varit på sin plats att du, som styrande över din egen hemsida, markerar din ståndpunkt och tar avstånd från alla omnipotenta Islamexperter som använder hemsidan och sin yttrandefrihet till att sprida sina rasistiska tillmälen och hemmasnickrade sanningar? Efter att ha läst inläggen verkar det som om de snart börjar tillbe dig som sin egen Gud. Vem vet du har ju hittat på en egen stat så varför inte en egen religion, eller kanske snarare en sekt…..

 20. Stefan skriver:

  LADONERNA KAN STANNA DÄR DOM ÄR. LANDET KOMMER SÅ SMÅNINGOM. DET VERKAR SOM OM VI ÄR NÄRMARE DEN VERKLIGHETEN NU ÄN PÅ MYCKET LÄNGE. VI HAR DESSUTOM EN MÄKTA TALANGFULL STATSSEKRETERARE SOM VI VERKLIGEN KAN LITA PÅ, NÄR DET VÄL BLIR DAX. TÄNK ER SJÄLVA. NÄR SÅG NI SENAST BEVISET PÅ ATT EN LEDARE VÅGADE UTTRYCKA SIG PÅ DET VISET SOM LARS NU GÖR? SÄTTER SITT LIV PÅ SPEL FÖR DEN FRIA TANKEN OCH RÄTTEN ATT UTTRYCKA SIG I EN PÅSTÅDD DEMOKRATI? SER FRAM EMOT ATT FÅ KOKA OM LITE SVENSKA FLAGGOR. LARS. DU KOMMER ATT FÅ SOM DU VILL. DU KOMMER ATT BLI EN AV SVENSK HISTORIAS STÖRSTA KONSTNÄRER GENOM TIDERNA. PÅ RIKTIGT. VI VANLIGA MÅSTE BARA FÅ CHANSEN ATT HINNA MED OCH FATTA. DET ÄR DAX FÖR LADONIEN ATT BRYTA SIG LOSS FRÅN SVERIGE. LÅT DE GRÖNA FANORNA SVAJA STOLT I VINDEN ; )

 21. Fröken Sverige skriver:

  In: Självklart ska jag delta! Har publicerat Lars bilder om och om igen i min blogg och självklart ska jag lägga in detta konstverk.

  🙂

  /FS

 22. BEHO skriver:

  Här några citat som speglar den aktuella diskussionen:

  Religion:
  Hitler i Löwenbäukeller, München den 8/11-43:
  ”Till slut vill jag säga något till de människor som oupphörligt talar om religion: Även jag är religiös och till och med djupt och innerligt religiös.”

  Heder och kränkning:
  Goebbels i sin dagbok den 10/10-32:
  En redaktör för en boulevardtidning har på det mest infama sätt angripit min hustrus heder. En SS-man infinner sig hos honom och bearbetar honom så länge med ridpiskan att han översköljd med blod sjunker till golvet. Därpå lägger han sitt visitkort på bordet och lämnar redaktionen utan att någon av de närvarande pressreptilerna hindrar honom. Detta är enda sättet att få bukt med dylika ärekränkare.

  Bin Laden:
  Goebbels i boken ”Die Zweite Revolution” 1926:
  Vi kommer att nå målet först då vi är tillräckligt modiga att skrattande förstöra och lägga i ruiner det som en gång var heligt för oss, såsom tradition, uppfostran, vänskap och mänsklig kärlek.

  Yttrandefrihet:
  Goebbels i tal i Berlin till tyska pressen 4/10-33:
  Vi har aldig stuckit under stol med vår uppfattning utan gång på gång, även medan vi befann oss i
  opposition, framhållit att det är politiskt vanvett att garantera enskilda individer oinskränkt tanke- och åsiktsfrihet.

  Kvinnoemancipation:
  Curt Rosten i boken ”Das ABC des Nationalsozialismus” 1933
  Den tyska kvinnan vill i främsta rummet vara maka och moder. Hon vill inte vara kamrat, vilket folkets röda saliggörare försöker inbilla henne och sig själva. hon längtar inte till fabriken, inte till kontoret och inte heller till riksdagen. Ett gemytligt hem, en snäll man och en lycklig barnaskara ligger hennes hjärta närmare.

  Lagar:
  Göring inför höga preussiska jurister 1934:
  Rätten och führerns vilja är ett!

  Konst och Kultur:
  Hitler i radiotal den 14/10-33:
  Vår rörelse har tagit det som sin plikt att utan hänsyn till person ge trofasthet, gudstro och anständighet den plats som tillkommer dem. Sedan åtta månader för vi en heroisk kamp mot hotet mot vårt folk, förskämningen av vår kultur, upplösningen av vår konst och förgiftandet av vår offentliga moral. Gudsförnekelsen och smädandet av religionen har vi gjort slut på.

  Medhjälparna:
  Den katolske biskopen Bornewasser i Trier 1933:
  Med högburet huvud och med fasta steg har vi tågat in i det nya riket och är beredda att tjäna det med insats av alla våra krafter till kropp och själ.

 23. hannes skriver:

  Ursäkta, men jag kan inte låta bli att tycka det är trist att vi skattebetalare nu ska betala dyra livvakter åt dig bara för att du inte kan avstå från att provocera. Eftersom du säkert visste hurdan reaktionen skulle bli kan du väl själv betala dem.

 24. ln skriver:

  Så dök han upp, ”hannes”, snåljåpen…

  CITAT:
  Lars Vilks betraktar Ahmadinejads and Al Qaedas reaktioner som ren komedi.
  Detta påstående föranleder nu åtskilliga dårar att skrika: -vänta bara tills han får halsen avskuren, var är då komedien – och – vad kostar inte detta skattebetalarna?
  .

 25. ln skriver:

  Det måste kanske framhållas att den löjeväckande imam med namnet Abd aleif Haqq Karlzon som har sin hemvist i Grönköping, har en motsvarighet i den bistra verkligheten; denne heter Abd al Haqq Kielang, före konverteringen Leif Karlsson.
  Men det visste ni förstås alla. 😀 – Stackars karl! Hur kan man gå så vilse?
  .
  Han intervjuades i DN, se länk, och hade då bl.a. följande att yppa.
  .
  – Det är tveksamt om kvinnor bör ha rätt till ett eget socialt liv utanför hemmet,
  Det är en illusion att förverkliga sig själv. Ett liv går inte ut på att ha ett jobb och tjäna pengar. Syftet med livet är att dyrka Gud. Mannen är ute och sliter och släpar och det är kvinnan som sköter hemmet. Där är hemmet kvinnans territorium sedan 600-talet och det är hon som bestämmer. Hennes roll är inte i första hand att behaga mannen, men hon har fina kläder under sina döljande tyger. Kvinnan ska sköta familjen på alla sätt utom när det gäller försörjningen. Den tar mannen hand om. Äktenskapet inom islam är inte baserat på kärlek. Hur ska man kunna bli kär när kvinnan alltid slår ned blicken hela tiden i kontakter med det manliga könet? Kvinnan har inte rätt att ingå äktenskap på eget initiativ, det är pappan, brodern eller någon annan manlig anhörig som bestämmer vem hon ska gifta sig med, men kärleken kan ofta uppstå inom äktenskapet.
  – Att kedja fast kvinnor och hålla dem som slavar är inte önskvärt, säger du. Men vad anser du om kvinnans rätt till ett eget socialt liv utanför hemmet? – Det är tveksamt. Om kvinnan vill besöka muslimska väninnor går det bra, men om mannen säger nej, så är det nej, svarar Abd al Haqq Kielan med en tydlig skärpa i rösten.
  http://www.paraplyprojektet.se/nyheter/mannens-mark-eller-husets-harskarinna/
  – – – – –
  Detta som komplement till det citat av en partiteoretiker som BEHO anför ovan:
  Kvinnoemancipation:
  Curt Rosten i boken “Das ABC des Nationalsozialismus” 1933

  ”Den tyska kvinnan vill i främsta rummet vara maka och moder. Hon vill inte vara kamrat, vilket folkets röda saliggörare försöker inbilla henne och sig själva, hon längtar inte till fabriken, inte till kontoret och inte heller till riksdagen. Ett gemytligt hem, en snäll man och en lycklig barnaskara ligger hennes hjärta närmare.”
  – – – – – – –
  Julius Streicher sa: ”Never become ladies, remain German girls and women!”

  Heinrich Himmler sa: ”Who will ever ask in three or five hundred years’ time whether a Fraulein Muller or Schulze was unhappy?”
  – – – – – –
  Från Fest: The ideal type of National Socialist woman found its purest incarnation in Gerda Bormann, the wife of Martin Bormann. In addition to her family background, her outward appearance, and the great number of her children, she had an imperturbable attachment to the person of the Fuhrer that went hand in hand with a simple, literal, ideological seriousness open to every intellectual claim, no matter how unreasonable. Her correspondence with her husband, part of which has now been published, makes absolutely clear the basic psychological pattern of this type of woman: the yearning for subjection and self-surrender that lacks neither the features of personal unselfishness nor the shrill tones of hysterical faith; the blatant prejudices and the ability to fit all obviously contradictory facts into her philosophy without any intellectual embarrassment, to canonize stupidities, and to surrender blissfully to the densest obscurity. ’O Daddy,’ she wrote once towards the end of the war in a characteristic tone of homespun extravagance, ’every word which the Fuhrer said in the years of our hardest struggles is going round and round in my head again.’ And a little later: ’On the radio they are singing the song ”And if the world were full of devils”. Without knowing it Luther wrote a real Nazi song! ’ She worries about the meaning of history for life, about Charlemagne’s responsibility for the intrusion of Christianity and Jewry into Central Europe, about the deleterious effects of Christian morality as such, and about racial characteristics, and immediately accepts instruction from educational speakers or Gauleiters which makes ’everything clear at once’. Her zeal was always ready for ideological devotional exercises or tests and quite willing to be taken at its word, in fact glad of every sacrifice demanded ’for the cause’. Only in this light can we understand why when her husband told her of his finally successful seduction of the actress ’M’ her only reply was to suggest that he brought ’M’ home with him, that they worked out a system of shift motherhood and finally ’put all the children together in the house on the lake, and live together, and the wife who is not having a child will always be able to come and stay with you in Obersalzberg or Berlin’.
  – – – – – –
  Är det något fel på mig — jag kommer att tänka på Helena Benouda?
  ———————————————————————————————

 26. Fröken Sverige skriver:

  In: Jag tar din översättning med och sprider budskapet.

  /FS

 27. Göran E skriver:

  FREDRIKZON OCH TJ:

  Sade bara ”brukar kallas”. Således inget regelrätt citat. Förlåt om ni tycker att jag lade ord som ni inte menar i munnen på er.

  Ni verkar vara hyvens killar(?) bägge två, och jag skulle inte ha något emot att ha er som grannar och så, men jag tror att ni använder för ljusa färger när ni gör er till tolkar för den fredsälskande och sansade muslimen. Han är trots sin fredlighet just fortfarande irrellevant på grund av sin -FAKTISKT- fortsatta tystnad. Självklart har jag redan läst Freddies länk, och tar vara på följande:

  ”Sveriges Muslimska Råd tar bestämt avstånd från och samtidigt fördömer hot mot enskilda individer och svenska institutioner. Vi godtar varken lagbrott eller etiska övertramp på allas rätt till liv i trygghet och till värdigt och respektfullt bemötande.”

  ”Etiska övertramp” samt ”värdigt och respektfullt bemötande” kan tolkas på många – inbördes oförenliga sätt – beroende på om du frågar Lars Vilks, Fredrikzon, SMR eller ayatolla Khamenei.

  Och här ligger väl ett av muslimernas problem: tvånget att välja.
  ATT VÄLJA MELLAN VÅR GEMENSAMMA FRIHET ELLER RÄTTEN ATT SLIPPA EN ”ÖVERTYGELSESKADA”.

  Kanske, kanske är denna fis-Fatwa ett uttryck för ljusnande tider, men den lyckas inte VÄLJA och blir därför meningslös, annat än som ett slagträ för den som vill förneka allvaret.

  Lars har inte bara blottlagt hyckleriet i konst- och kulturvärlden utan mer eller mindre TVINGAT fram ett val bland oss alla. De som vill behålla status quo och slippa ångesten att välja stör sig självklart på denna fräckhet.

  FRED TORSSANDER:

  En gränspsykotisk lirare vid namn Torssander var inne och balanserade på sidan idag, han gav genom sina länkar ett ypperligt exempel på dålig smak, kränkningar av människor och egen exploatering av muslimska offer. Allt för lite billigt effektsökeri. Inte ens Photoshop hade han talang för. Jag vill be om ursäkt till Lars Vilks att jag i obetänksamhet ovan länkade till denne röde fascist, vars enda syfte verkar vara att piska upp den muslimska stämningen.

  Vad gäller Kamrat Torssanders inlägg och länk funderar jag bara på hur han kan behöva tusen pennor när ni endast har en enda åsikt: ALL ONDSKA UTGÅR FRÅN FÖRENTA STATERNA, eller, sorry, möjligen en till:
  ALLT SOM PÅ NÅGOT SÄTT ÄR ANTI-AMERIKANSKT KAN INTELLEKTUALISERAS FÖR ATT SEDAN FÖRKLARAS OCH SLUTLIGEN FÖRSVARAS. Och varför har ”Pennorna” inte med Robert Jäppinen på sin blogg? Jag blir besviken!

  Att slänga sig med uttryck som ”De så kallade terroristerna” och att göra oförsiktiga paralleller med ”Der Stürmer” (har ni blivit intresserade av antisemitism nu helt plötsligt?) resulterar säkert i en ryggdunkning för en stolt kaffekokare bland de stora på Ordfront Magasin.

  Föreslår att du än en gång sätter dig och frossar i favoritprogrammet ”Upp till Kamp” som du säkert spelat in på DVD:n.

  ”ÖVERTYGELSESKADA”: för uppfrächning av dagens nya och utmärkta begrepp (kan i parlören läggas till ”färdigkränkt” och ”pseudoprovokatör”): Läs dagens debattartikel i SvD Brännpunkt:

  ”RELIGIÖST TABU FÅR KRÄNKAS”, av Per Bauhn, professor i praktisk filosofi. http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_17102005.asp

 28. Cecilia skriver:

  Hannes – jag är också en ”vi skattebetalare” och jag betalar mer än gärna!

  Klart det finns andra saker som jag tycker att det är trist att betala för….
  Men en av grunderna för vår demokrati är ju att vi ställer upp för varandra. Även att vi tycker olika om en del av kostnadsfördelningen.

  Det är liksom det som är vitsen med det hela, eller hur? Att vi kommit överens om en grundnorm för allas individuella frihet.
  Då kan man ju inte välja bort det som inte passar ”just mig”:
  ”Oj då… nu tror jag att jag väljer bort detta, för jag tycker inte om det. (Just det, i alla fall…)”

  Slitet ord är… solidaritet. (Nej jag är inte sosse… 🙂 )
  Men solidaritet är väl en av de fundamentala sakerna i ett drägligt liv?

  Annars kan man ju tänka sig en extra sida i deklarationen, där man kan kryssa i vad man vill att ens skattepengar ska gå till. Kunde bli riktigt kul. Eller hur?
  Eller så kan man tänka sig att alla mina skattepengar går till Vilks skydd… vart vill du att dina ska gå?
  Välj och vraka! Det står dig fritt ;-).

 29. Cecilia skriver:

  Förtydligande – det står dig fritt redan nu. Utan ”kryss i deklarationen”.
  Tankens är alltid fri….

 30. Göran E skriver:

  BEHO: Tack för intressanta påminnelser om Nazi-Tyskland. Som någon sade: den som glömmer historien är dömd att upprepa dess misstag.

  In: Kunde inte låta bli att skratta åt Grönköping, vissa partier var förstås mitt i prick, men var du inte lite väl hård mot våra bröder muslimernas hushållning? Det är väl ändå inte bara ett Folkpartistiskt (”socialliberalt”) liv som är värt att levas?

  BIT HANDEN SOM GÖDER DIG:
  Vissa saker håller jag dock med om (länk från min vän ateisten): Vi ÄR naiva.
  http://www.godlessgeeks.com/LINKS/Islam_Peace.htm

 31. Göran E skriver:

  ORDNINGSMANNEN RASMUS WEST FORTSÄTTER ATT RECENSERA DEBATTEN:

  ”KRO går nu ut och fördömer hoten och försvarar yttrandefriheten.
  På bloggen intet nytt. Agitatörerna fortsätter med sina trossatser. Till all tur förs den mediella debatten på en sakligare nivå.”

  Menar du den mediala konstdebatten? Är du besviken? Vilka är dina trosatser? Administrerar KRO (www.kro.se) din A-kassa? Jag tycker att du borde få en statlig garantilön efter allt du gjort för vår nation.

 32. Cecilia skriver:

  Gillar Görans nya parlör.

  Övertygelseskada – från Per Bauhn, en höjdare! i mitt ”huvud”.

  Kränkt har jag varit trött på ett bra tag, har ju varit inne i helt andra sammanhang en tid nu.
  Så Färdigkränkt – känns som en utveckling mot medvetenhet. Självförtroende. Integritet. Osv.

  Pseudoprovokatör – tja, det har väl alltid funnits. Många. Jag tror att alla stött på fenomenet i sin vardag, och kan relatera.
  Handlar väl mest om att ha klart huvud och öppna ögon? Kräver lite övning 🙂 och långsiktigt tänkade?

 33. Cecilia skriver:

  Göran – jag håller med dig.
  Det var ett rart och roligt inlägg från RW. 🙂

  Undrar vad han menar med ”en sakligare nivå”? Etablerad kanske?

  Nåväl, bara han är nöjd med den debatten han vill ta del av… så är väl allt OK?

  Eller är jag dum nu?

 34. Göran E skriver:

  Cecilia,

  du gör mig sårad. ”Alltid funnits”… I och för sig stulet och vidareutvecklat från konsten och inte minst personaltidningen Omkonsts pseudoprovokation. Men i alla fall. Googla ”Pseudoprovokatör” och du finner bara referenser till bråkstaken Göran E. Och numera till dig. Alright. Jag gissar att det förenar oss för evigt. Ska försöka att inte bråka med dig.

  Din tillgivne vän
  Göran

 35. Profeten Kalle Anka skriver:

  Vilks,

  hörde att du ville skaffa hund för att skrämma iväg islamisterna. Kan du inte skaffa en sån där liten som Paris Hilton har, som du kan bära med dig överallt, i tv-studior och sånt. Det hade vart kul. Kanske du skulle döpa hunden till Profenten Mohammed också? Självklart matar du den bara med skånsk skinka.

 36. Göran E skriver:

  STATLIGT BILDFÖRBUD I PRAKTIKEN: BARBARIET EXCELLERAR

  (The Taliban Way. Från min vän ateisten. Var var förresten alla indignerade krönikörer och vilkshatare när Buddha- (må han vila i frid) statyerna sprängdes i luften?

  Tabuivrare: En video att gå till sängs med?

  http://media.putfile.com/Taliban-Destroying-2000-year-old-statues-of-Buddha

  Förresten: ”Vilkshatare”: ett nytt ord? Det skulle ju kunna beskriva en alldeles speciell nyans av hyckleri…

  God Natt önskar eder Göran

 37. Cecilia skriver:

  Göran – bråka du gärna. 🙂

  Uppskattar.

 38. Usama El-Swenson skriver:

  Fred Torssander:
  ”Det är för övrigt helt olika saker att driva med till exempel president Bush – man kan hamna i Gitmo – eller för den delen Usama bin Ladin, än att ta upp och driva med de religiösa föreställningarna hos den diskriminerade minoriteten muslimer i Sverige.”

  Nej eller jo. Det är olika saker, men båda MÅSTE vara möjliga.

  Vi talar i detta fallet om EN individ (skämtaren) mot ”den diskriminerade minoriteten muslimer i Sverige”. Den överstiger väl i alla fall en individ? Vem är minoriteten här egentligen?

  Det som i teorin är sympatiskt med vänstern är att man värnar om den svage. Tycker du att ditt resonemang gör det, när du ställer dig på världsreligionens sida, mot den ensamma människan? Detta känns igen från länder med vänsterdiktatur, teorin blir lätt till ett helvete i praktiken.

 39. Imam Islam skriver:

  God bless Mohammed
  Ive found some new images of prophet Mohammed (blessed be his name)
  And also some joke images of islam and nazism
  please visit http://imamislam.blogspot.com
  Im a real Imam!
  Allahu Akbar

 40. Kaveh skriver:

  Lars Vilk provocerar människor i ett annat land som inte känner till sverige eller svenskar. Förmedligen det första och enda gången människor i mellanöstern får höra något om Sverige är då Lars Vilk har tryckt förnedrande bilder av Heliga Muhammed (deras symbol) i sina tidningar. Och de enda vi får se från de länderna är när ett fåtal bränner vårat symbol svenskan flaggan som hämnd. Det är inte särskilt bra dialog.

  Så Lars Vilk provocerar fram ett onödigt viljornas-krig mellan Svenska yttrande frihetskämpar och fanatiska muslimer. Varför ska vi strida när det inte finns något att strida om. När man lever i ett fritt land behöver inte yttrande friheten försvaras. Använd yttrande friheten när den behövs till positiv och meningsfull kritik istället för att slösas på sådant onödigt hatkrig.

 41. Krigaren skriver:

  Re: Kahve

  Hur fritt är Sverige när man inte ens får göra en teckning på en rondellhund föreställande Mohammed utan att bli mordhotad.

  Vi som är födda i detta landet skulle inte ens i våra vildaste fantasier på åttiotalet kunnat tro att något sådant här skulle kunna hända i Sverige år 2007.

  Sedan så är det en väldigt stor skillnad på olika kulturer, en del passar oss svenskar mycket bättre än andra, tex finnländare greker,norrmänn, danskar nederländare mfl. Men detta är det förbjudet enligt lag att ens diskutera (lagen om hets mot folkgrupp).

  Mvh Krigaren

 42. Pingback: Ian Maniacal » Krig eller fred i vardagsrummet?

 43. Pingback: Jax » Morot

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.