2498: Alla dessa förslag om att göra världen bättre

I det ändlösa debattflödet saknas det inte uppslag. Alla är kanske inte genomtänkta men det spelar inte så stor roll eftersom det tycks handla om att i första hand debattera. Nina Åkestam, reklamforskare lägger fram tesen att ingen debattör är bättre än sin egen svans (Metro). Hon siktar in sig på tre irriterande debattörer och opinionsbildare, Ivar Arpi, Hanif Bali och Ann Heberlein. De här tre är besvärliga eftersom de inte utan vidare kan avvisas. Det gäller alltså att finna något som inte har med argumentationen att göra. Emedan de har en del påhejare som ligger utanför den rekommenderade åsiktsbildningen skall de, enligt hennes förslag, diskvalificeras.

Det är nog så att problemet inte ligger i svansarna utan i vilka debattörer som anlitas. Några mer avancerade kvalifikationer brukar medierna inte kräva. Åkestam gör också det man antagligen önskar, skriver något som väcker uppmärksamhet. Det räcker – och det skrivna är snart bortglömt.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

126 svar på 2498: Alla dessa förslag om att göra världen bättre

 1. sl skriver:

  Varför blir man inte det minsta lugnad av Ulfs försäkringar? Därför att man läst Heberleins artiklar på ledarsidorna, de är helt seriösa. För att inte tala om hennes partner Erik van der Heeg, han skriver i särklass bäst av alla. Hon är en väl studerad människa med livserfarenhet.

  Man kan inte jobba på DN eller Expressen obehindrat, eller på Rapport för den delen, de måste hålla sig innanför åsiktskorridoren. Däremot kan man hålla sig under radarn genom att skriva artiklar om bordskick och gulliga hundar.

  Jag har inte följt Kjöller, men mina allra skitnödigaste vänner får spader om man ens nämner integration, de är rädda för konflikten och hoppas den försvinner om man inget säger.

 2. LH skriver:

  Anne Lundberg, Pernilla Månsson Colt, Victoria Dyring, Suzanne Axell, Camilla Kvartoft, Sanne Olsson, Marie Lehmann, Carolina Neurath, Sanna Nielsen, Karin Magnusson, Inger Ljung Olsson, Ika Johannesson – listan över svarthåriga kvinnliga programledare kan säkert ännu göras ännu längre. Tack, CeDe, för att du tar upp denna akuta fråga. Om det är inte är möjligt att på ett naturligt sätt få fram blonda kvinnliga programledare, vilket jag har svårt att tro, bör det ändå vara ett minimikrav att de blonderas och bleks, innan de får visa sig. Gästerna också för den delen. Det är förskräckligt att behöva se mörkhåriga och mörkhyade personer i svensk tv. André Pops borde utgöra ett ideal härvidlag. Visserligen är han inte kvinna, men lyten av det slaget kan även de åtgärdas på ett relativt enkelt sätt numera.

 3. Lars Vilks skriver:

  ”råttorna lämnar skeppet” är ett talesätt.

 4. Från Graven skriver:

  Ulfs närvaro utgör en viktig påminnelse.

  På annan plats eller tid hade han varit lägervakt.

 5. Från Graven skriver:

  Apropå lägervakter, Lars, har du besökt Latvijas Okup?cijas muzejs?

  Jag tittade på alla porträtt av tjänstvilliga myndighetsutövare och försökte i deras blickar se ifall deras motiv kunde avläsas och kanske förklaras. Men det är ju tyvärr enklare än så: vissa ryggar inte för skäktning eller en plastpåse över huvudet, såsom t.ex i Kampuchea.

  Kommer ni ihåg Adam? Han som trodde att vänstern – by definition – inte kunde begå folkmord. På många andra sätt var han vettig, men just den sidan han uppvisade genomsyrar vänstern: deras folkmord är egentligen inte folkmord i det att det är i avsikten som folkmord definieras, och vänsterns avsikt är alltid ”god”.

 6. Ulf skriver:

  Om Lars Vilks inte har några problem med att han rondellhundprojekt kommer att förknippas med antisemitism så är det naturligtvis upp till honom.

  Men frågan som då måste ställas blir naturligtvis om Lars Vilks i grunden är en xenofob och att hans konstprojekt en produkt av upphovsmannens avsky gentemot muslimer och uppenbarligen då också judar?

  Jag har inget klart svar men jag är uppriktigt förvånad över att Lars så öppet spelar sina belackare i händerna genom att inte ta avstånd utan tvärtom försvara antisemitismen här på Vilks.net.

 7. CeDe skriver:

  Det finns ingen anledning att överdriva, LH. Men ett förnekande av den egna identiteten och anpassning till andra gagnar väl ingen. Respekt för vars och ens egenart ter sig naturligare.

 8. Från Graven skriver:

  Ulf

  Du använder rasistkortet som en dålig förlorare.

 9. Från Graven skriver:

  Lite läsning: https://www.di.se/debatt/debatt-langvariga-ekonomiska-effekter-av-flyktingkrisen/

  Från en professor i nationalekonomi icke desto mindre

 10. sl skriver:

  Rondellhunden förknippas inte med antisemitism, den förknippas med att Lars måste ha livvakter, därför att islamister som bor i Sverige ser det som sin plikt att mörda honom. Att mörda någon pga ett konstverk, oavsett kvalitet, är helt i strid med svensk lag, svensk rättsuppfattning och svensk moral.

  Både judar och araber är semiter. Ingenstans ser man Lars försvara judehat, inte vid ett enda tillfälle. Lars enda position i förhållande till islam är att att islam måste reformeras eller moderniseras till att fungera i ett modernt samhälle, utvecklat under och efter protestantisk kristendom.

 11. Lars Vilks skriver:

  Vilken antisemitism syftar du på? Det är bara du som påstår att RH kan förknippas med antisemitism.

 12. LH skriver:

  Tvärtom, CeDe. Det finns all anledning i världen att överdriva och ljuga. Det vet väl du om någon. Påståendet att ”SVT mobbar svensk blondhet” är bara det senaste i raden av dina ständiga men lätt genomskådade falsarier.

 13. Ulf skriver:

  Till Lars Vilks

  Jag tror inte att någon har brytt sig om att närmare gå igenom kommentarerna här på Vilks.net. Men om någon skulle göra det så vill jag påstå att det vore till skada för ditt rykte som konstnär och för hela RH projektet.

  Det är onekligen paradoxalt att en blogg vars upphovsman är känd för att stå upp för yttrandefrihet och tolerans är fylld med inlägg som närmast kokar över av intolerans. Judar framställs som perversa, Israel liknas vid Nazityskland, Förintelsen är en judisk bluff och judiska intellektuella jämställs med råttor. Så ser det alltså ut på Vilks,net och du Lars låtsas som ingenting!

  Den som tiger samtycker är också ett gammalt talesätt och frågan blir då om du Lars delar dessa skribenters syn på judar? Jag tror inte det men det är olyckligt att låter detta trams pågå utan att ingripa.

  Problemet med RH projektet är att det till stor del är ett politiskt projekt och diskussionen runt verket har lämnat konstens värld och engagerat skribenter som förespråkar intolerans och xenofobi.
  Du Lars har uppenbarligen inte de kunskaper när det gäller samhällsfrågor som krävs för att styra upp de politiska diskussioner som är så vanliga på din blogg. Att bara låtsas som ingenting och förneka det som är skrivet svart på vitt är ingen långsiktig strategi.
  Faktum är att de som vill peka ut dig som högerextrem i syfte att slippa ta debatten om yttrandefrihet och islam kan använda din egen blogg som ett argument för en sådan bekväm klassificering!

 14. sl skriver:

  Givetvis försöker statstelevisionen skaffa fram nyhetsuppläsare och presentatörer i en multikulturell kontext, men att de färgar håret för att duga är nog en överdrift. Däremot presenteras de nyheter uppdragsgivarna, dvs politikerna, finner lämpliga. Det är ingen blondinbrist, Strömstedt är ett outhärdligt exempel, klimathysterin presenteras som vetenskap av Dyring. Har Sveriges befolkning någonsin haft rågblond eller rödlätt majoritet?

  Vi lever i ruinerna av 1968 års haveri, rucklet som byggs av bråten är snett, vint och instabilt. Överst i den politiska maktpyramiden sitter nu folk som tillbringat ungdomen under hammaren och skäran, men konverterat till s och ”miljön” efter överslagsberäkning.

  De monumentala fördelarna korrelerat med mono-etnisk befolkning är förlorad, de som drabbas skyfflas under mattan så gott det går.

 15. Från Graven skriver:

  Titta på hur det antidemokratiske ”Ulf” beter sig!

  Han har aldrig klarat av ett fakta-underbyggt grepp om de förintelseförnekare som ibland gör sig påminda på forumet. Faktum är att under de flesta debatter med förintelseförnekare så är han frånvarande! Efter de antisemitiska demonstrationerna i Malmö härförleden var Ulf också helt frånvarande med sin sedvanliga ”indignation”.

  För Ulf är antisemitism ett användbart verktyg att försöka att tysta debattmotståndare i invandringsdebatten.

 16. Lars Vilks skriver:

  Ulf, jag vet vad jag gör. Att det förekommer förintelseförnekare i kommentarerna är inget större problem. De har blivit bemötta och inte haft någon framgång. Att Israel ibland liknas vid Nazityskland är väl mest en vänstersväng som inte brukar föranleda någon större opposition. Det är nog så att du har lite problem med att se verkligheten. När du går full Arnstad, som det heter, märker du nog att ingen av dina anhängare inte ger dig något stöd.

 17. Från Graven skriver:

  Men… Lars. Ingen på detta forum har jämfört Israel med Nazityskland vad jag kommer ihåg. Kanske förintelseförnekare någon gång har gjort det. Men jag har inte gjort det. Ulf har i vanlig ordning klippt bort en del av min text mellan två paragrafer som jag har skrivit. och fått det att se ut som att en sådan jämförelse. Jag har redogjort för detta flera gånger, och Ulf har aldrig kunnat styrka en direkt jämförelse annat än med klipp och klistra-metoden och t.om. då måste jämförelsen betraktas som bäst implicit. En halmgubbe med andra ord.

  Ulfs lögner får inte bita sig fast som en trådsanning.

 18. Från Graven skriver:

  Sätt vare sig dig själv eller mig i försvarsställning baserat på en lögn från en uppenbart sjuk person.

 19. sl skriver:

  Ulf har gjort någons slags koppling via bakvänd logik mellan Nazityskland och Israel, och sen klistrat den på Graven. Eftersom där inte finns någon likhet alls mellan Nazityskland och Israel, tvärtom, finns inget att förhålla sig till. Vi fick hålla till godo med invektiv som inte intresserade någon.

  Vår egentlige förintelseförnekare, minnesdagen, och dennes kompanjon, den sannolikt ariske mohammed, är väl det närmsta man kommer kopplingen mellan muhammed och nazism på bloggen. Minnesdagen skuttar från tuva till tuva i sitt förintelseförnekarträsk, mohammed kan inte ens slutföra en enda sammanhängande mening. Att Lars tar lätt på ”utmaningen” är lättförklarligt. Alternativet är förstås att sortera bort bägge före publicering. Sånt är lätt att kringå.

  I praktiken är den allians mellan sextioåttornas barn och importerade muslimer som tar skydd bakom judehatande ”antiimperialism” fullt förmögna att döma vilken liberal eller socialkonservativ som helst till ”högerextremism” oavsett vad denne sagt eller gjort. Arpi, Heberlein, Sandandaji, alla har de skrivit helt normala artiklar om dagens Sverige, alla ha de kallats fascister av rikets blöjvänster och dess importerade vänner. Men men, västerns tolkningsföreträde är på upphällningen. Frågan är vad som ska ersätta det? Kanske lagstiftning mot fake news, där klimatalarmister förbjuder debatt om klimathysterins dogmer, vänstern uppträder som höger och kallarna judarna rasister? Den medelklassvänster som har ordet har släppt socialismens välsignelser och bytt ut dem mot nödvändiga uppoffringar för klimatet. Det är åtminstone hederligt på en punkt, man medger att det är frågan om försämringar.

  Den antikapitalistiska vänsterhöger-röran under krackelerande försäkringssystem till höjda avgifter har framtiden för sig, utan att kunna genomföra något positivt.

 20. Ulf skriver:

  ”Från Graven” lögner och bedyrande om sin oskuld när det gäller signaturens lögner om Israel är bara patetiska.
  När man sedan betänker att ”Från Graven” i den här tråden jämställer den judiske forskaren Jerzy Sarnecki med en råtta så blir dessa bedyranden och krokodiltårar nästan obegripliga, signaturen verkar inte läsa sina egna inlägg !

 21. Från Graven skriver:

  Nice try, Ulf!

 22. Per skriver:

  Kanske har Ulf och delar av vänstern målat in sig i ett islamistiskt hörn. Från detta leder nog bara en dörr/trappa ned mot avgrunden. Desperationen och förvirringen tilltar uppenbarligen hos kulturrelativisterna. De kan bara förlora alla debatter framöver om islamiseringen, heders- och klankulturens utbredning och den tilltagande Mena-gäng-relaterade kriminaliteten. Det är på väg mot Game-over och mentalt och politiskt haveri för vänstern och Mp.

 23. Ulf skriver:

  Nu är det ju inte bara vänstern som är ansvarig för den förda invandringspolitiken. Faktum är att alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna har sett invandringen som en tillgång för Sverige.
  Även näringslivet ser invandringen som en förutsättning för en fortsatt expanderande ekonomi.

  Påståendet att invandringsprojektet är ett vänsterprojekt är helt enkelt inte sant även om Jonas Sjöstedt gärna vill tro det 🙂

 24. Per skriver:

  Ulf

  Jodå. Det är riktigt. Men jag hade väntat mig mer förstånd från vänstern i frågan om Islam och klankulturena etc. Men vänstern har ju tydligen sedan ca 1968 gått vilse i sin postkoloniala diskurs och kulturrelativism, och den här ju inte heller så mycket att göra med arbetarklassen längre. Dvs. dom som drabbats först och hårdast av samhällsförfallet.

 25. Per skriver:

  Till min ovanstående fundering skulle jag vilja lägga till och ge tummen upp för ännu ett exempel på signaturen sl:s poetiska formuleringar kl. 12.29 ovan:
  ”Vi lever i ruinerna av 1968 års haveri, rucklet som byggs av bråten är snett, vint och instabilt. Överst i den politiska maktpyramiden sitter nu folk som tillbringat ungdomen under hammaren och skäran, men konverterat till s och “miljön” efter överslagsberäkning.”

 26. sl skriver:

  Sedan riksdagen misslyckats med att klassa handgranat som vapen behöver vi kanske inte spekulera alls; fyra borgerliga vänsterpartier och tre socialistiska vänsterpartier står helt handfallna, klarar inte av enkla saker som att hålla vakt vid gränsen och sluta slarva bort pengar på palestinska myndighetens oräkneliga nästkusiner. Däremot klarar de av att rasistanklaga den sjättedel av väljarna som i förtvivlan flyr till sverigedemokraterna, trots omfattande stigmatisering.

  Invandringsprojektet drivs rimligen av invandrarna, alla goda gåvors givare har tappat kontrollen sen länge. Och låtsas som det regnar, ackompanjerat av enstaka ”oacceptabelt”.

  Någon annans bord, helt enkelt. Dupond och Dupont i partigrå kostym, utan kubb och käpp. ”Oacceptabelt!” ”Oacceptabelt, på min ära”. Ryktet gör gällande att de har olika hattstorlek. Tro´t den som vill.

 27. Ulf skriver:

  Jag har inte så många anhängare här på Vilks.net och det är inte så konstigt. De som står upp för religösa minoriteters rättigheter på Lars Vilks blogg får inte mycket stöd.

  Faktum är att artikel 18 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna som ger alla människor rätten att fritt utöva sin religion verkar vara helt okänd för väldigt många av de som skriver kommentarer här.
  De som inte delar den intoleransen tröttnar antagligen att skriva på din blogg och därför förväntar jag mig alltså inget stöd.

  I förlängningen så finns det risk att ditt konstprojekt som kostat dig så mycket möda och även nästan ditt liv kommer att förknippas med den intolerans som löper amok bland kommentarerna på din blogg och till sist kommer RH att förknippas med den intoleransen och inte med rätten till yttrandefrihet.

  Vore inte det tråkigt?

 28. Ludvig K skriver:

  Kliv ned från dina höga hästar en gång för alla, Ulf. Du är varken sämre eller bättre än någon annan här.

  Dina senaste inlägg vittnar om en martyrisk böjelse, men du har ingen anledning att tycka synd om dig själv. Reglerna är tämligen enkla här – håll god ton (vilket du flertalet gånger har misslyckats med), fultolka inte (vilket du senast gjorde i fallet ”råttorna på skeppet” när du försökte få det gamla uttrycket till att vara uttryck för antisemitism) och spamma inte, vilket du och F.G. har gjort ofta. Eftersom du inte kan bli bannad härifrån så får du helt enkelt följa dessa enkla regler, eller vänja dig vid att vara riktigt avskydd.

 29. sl skriver:

  Äkta rättigheter är negativa. Den korrekta beskrivningen av religionsfrihet är att man har rätt att slippa religion påtvingad av andra. Den som exempelvis kommer från muslimskt land och vill slippa islams överhöghet har rätt till det. Det är nog en ganska vanlig företeelse i Sverige.

  Vi hade äkta religionsfrihet i Sverige tills islam dök upp och började ställa krav på andra. Den som vill kan fritt deklarera sin avsky för Jesus, Maria, Gud, tre vise män, duvan, den helige ande, påven, Luther, närmsta prälle; det får inga konsekvenser för den egna hälsan.

  Sen dök islam upp. Islamisk tolkning av religionsfrihet är att de har rätt till sin lära, och har rätt att tvinga dess konsekvenser på andra. Vid minsta brott mot muslimsk sed, som dessutom inte gäller i Sverige, kan den egna hälsan vara hotad. Som tex om man ritar gubbe i turban. I muslimska länder förföljs andra religioner, de praktiserar pogromer. Det är en förvridning av rättighetsbegreppet att förvandla det till en skyldighet för andra att lyda. Sånt kallas positiva rättigheter, och de är inga rättigheter, utan översitteri.

  Äkta rättigheter är alltid negativa. Man har rätt att slippa övergrepp. Att erbjudas skinka i skolmatsalen är inget övergrepp, det finns vegetariskt och knäckebröd. Att hota rektorn med repressalier för att skolan erbjuder skinka är övergrepp. En religion som hittills bara förstört länder långt bort finns nu i våra förorter. Man har rätt att slippa den och dess moraliserande påhitt och konsekvenser. Den importerade religionen får hållas, så länge den inte tvingar sig på andra. När den tvingar sig på andra, bryter den mot religionsfriheten. Så blir islam religionsfrihetens fiende.

  Detta kallas religionsfrihet; egen religion för sig själv, utan att tvinga andra. Man slipper om man vill. Frihet från religion. Äkta frihet är frihet från förtryck. Att inte ha rätten att tvinga medeltida föreställningar på andra innebär inte att man är förtryckt. Det innebär att man inte får förtrycka andra. Äkta religionsfrihet. Frihet från religiöst förtryck.

 30. Ulf skriver:

  Du har missuppfattat vad som gäller här Ludvig K. Det finns inga regler på detta forum. Därför blir diskussionerna kaotiska och brutala vilket uppenbarligen Lars tycker är bra för RH.

 31. Ulf skriver:

  Jag menade judendomen inte islam ”sl”. Det kanske inte riktigt framgick av mitt inlägg men det var alltså judendomen som var den där religösa minoriteten.

 32. Från Graven skriver:

  Ulf, eftersom att du inte förstår ironi så är det kanske heller inte så konstigt att du har missat att det finns gränser även för det kaotiska och brutala, och att bloggens värd önskar att vi håller oss inom dessa.

  Jag kan tänka mig att förintelseförnekande, alltför grovt språk, eller hot är några exempel på sådant som vi bör avhålla oss ifrån, även om debatten emellanåt blir hätsk.

 33. sl skriver:

  Sveriges judar har fått problem på sistone, med islam. Innan dess var det ingen som brydde sig, de åtnjöt religionsfrihet, dvs höll på med sitt utan att att störa någon annan. Numera gäller inte religionsfriheten fullt ut för svenska judar, de riskerar trakasserier av muslimer som flyttat hit. Det finns förstås en mycket liten minoritet nazistiska knäppskallar som hatar judar på ett teoretiskt plan, men gemene svensk känner inte ens igen ett judiskt efternamn numera. Det beror på att de svenska judarna är svenskar med judisk eller polsk bakgrund.

  De är assimilierade. Inte integrerade, utan assimilierade, de är infödda svenskar.

 34. Från Graven skriver:

  Har flera vänner och arbetskollegor av judisk börd, och respekterar dem mycket. De är sekulära, med sekulära vanor, men stolta över sin härkomst.

 35. sl skriver:

  Som du ser, betraktar du dem som svenskar, med judisk härkomst. Det är därför du inte har några svårigheter med att respektera dem, ni har gemensam svensk kutym för hur man uppför sig, ni bryter inte varandras tabun, ni har överensstämmande eller gemensamma tabun. De förolämpar inte dig, och du förolämpar inte dem. De uppfostrar inte sina barn till att förakta svenskar, de uppfostrar sina barn till svenskar med judisk härkomst. Det kallas assimilering.

  Kristdemokraterna, ett parti sprunget ur Levi Petrus pingstkyrka, hade en partiledare av judisk härkomst, Jerzy Einhorn. Det gick alltså bra. Frågan är om det skulle gå bra nu. Den som möter muslimer på gatan, och identifieras som jude, har skäl att misstänka att där inte finns någon ömsesidig respekt, tvärtom Islam förbjuder ömsesidig respekt. Vår ateism är grundad på kristendom, och kristendom är tro utvecklad ur judendom utvecklad för icke-judar. Kristendomen bygger på judendom. Vi har deras Tora-rullar i vår religion, det kallas Gamla Testamentet.

  Tyvärr har vi importerat massor av folkgrupper från mellanöstern och nordafrika vars föräldrar lär barnen att hata judar. Därför är judefrågan här igen. Nyss avförd från dagsordningen är den återförd, av några som aldrig borde ha släppts in i landet.

 36. Ulf skriver:

  ”sl” verkar ha missat att Sverigedemokraterna har lagt två motioner i riksdagen som syftar till att göra det omöjligt att leva som religös jude i Sverige.
  Du ”sl” tycker uppenbarligen att svenska judar är assimilerade och jag håller med dig men mellan femton till tjugo procent av väljarkåren håller inte med oss.

 37. Ulf skriver:

  När Anne Ramberg påstods ha kallat Hanif Bali för en ”brun råtta” så blev Lars Vilks mycket upprörd men när Jerzy Sarnecki här på bloggen beskrivs som en råtta då är det uppenbarligen okey.
  https://www.vilks.net/2017/05/20/2379-ett-kaotiskt-forslag/comment-page-1/#comments

  Skillnaden är naturligtvis att Lars gillar Hanif Balis utspel mot invandrare och flyktingar medan han däremot frustreras över att Jerzy försvarar de forskningsresultat som visar att brottsligheten inte ökat nämnvärd de senaste decennierna.

  Det gäller att vara rätt slags råtta här på Vilks.net 🙂

 38. Lars Vilks skriver:

  Du får nog kosta på dig lite ordning i vad du skriver. Att peka ut någon brun råtta har en entydig symbolik. ”Råttorna lämnar skeppet” har inga rasistiska undertoner. Du vet detta och jag fattar inte vad du håller på med. Vad gäller brottsligheten har den naturligtvis gått upp något under den senaste tiden men grova brott är sjunkande i västvärlden. Dock, det borde du känna till sjunker det betydligt mindre i Sverige än i de flesta andra länder.

 39. sl skriver:

  Jag har inte missat något och undrar om jag nu ska hamna i skottgluggen för Ulfs meningslösa ordmärkande, som undantagslöst och sannolikt avsiktligt skjuter bredvid målet.

  SD är sura socialdemokrater som inte ska med. SD består av de manliga sossar som inte vill ha Carin Jämtins och Mona Sahlins tantsocialdemokrati, med klimathysteri, vargodling, bidrag till terrorister som släpps in via barnkonvention och asylregler anpassade för femtiotalets idévärld. SD´s sossar vill slippa importerad låglönekonkurrens som inte kan tala svenska, och de vill inte finansiera sin egen lönesänkning över skattesedeln. Försöken att göra SD till fascister är en av alla uppehållande strider som importpolitikerna för. Ska man kalla SD fascister, får man väl acceptera att övriga partier odlar fascism. Det är övriga partiers fel att SD är ett stort parti. Personligen är jag inte så intresserad av SD. För mycket rättshaverister, bittra kärringar som inte kan samarbeta och knarkande självömkare. Jag kommer att rösta på kristdemokraterna, av rent taktiska skäl, jag är inte pingstvän, medlem i Svenska Kyrkan trots dess socialdemokratiska välde, och det enda som skulle göra mig riktigt glad vore om miljöpatrasket ramlade ur riksdagen, det vore ett framsteg för alla utom de tantsossar som placerat dem i regering mot folkets vilja. Vårt värsta extremistparti är inte SD, utan MP.

  Enstaka SD-medlemmar kommer ur VAM, de kan leva med inbillningar om Bonniers, det finns folk som tror att månlandningarna är påhitt, och följer von Däniken uppmärksamt.

  Vad ska vi nu tro om påståendet att 18% av väljarkåren vill försvåra för Sveriges totalassimilerade judar? Jag tror inte det, jag tror att SD´s väljare funderar i helt andra banor, och inte sänder en tanke till Sveriges judar. Eftersom judarna är assimilerade, dvs svenskar, märks de inte förrän de blir angripna av hatiska muslimer. SD´s väljare i gemen är helt neutrala till Sveriges judar, de är lika intressanta som örebroare. Och där kan vi låta det bero. Jag vill inte ha något tjafs och strunt om judar i någon riktning, de spelar kanariefågelns roll i Sverige. Sveriges kanariefåglar visar utmattningstecken, det betyder något illavarslande för oss andra.

 40. Per skriver:

  Intressant det där med kanariefåglar. Efter den tidiga engelska gruvbrytningen väl? Om de dog så var luften giftig. Fascister går alltid på svaga grupper först som test på och för att utöka sin makt/sitt våldskapital. Religiösa judar är bland de första som attackeras. Också kvinnor med muslimsk bakgrund som vill leva frigjort som svenska kvinnor. På med slöjan i Rinkeby! Detta är inte Sverige utan ” muslim area”.
  Sedan unga svenska kvinnor och skolflickor/tonåringar som attackeras i skolmiljö och musikfestivaler etc. Ni är otrogna horor! Tro inte att ni har samma människovärde som muslimska kvinnor som lever enligt islams påbud! Luften i Sverige håller på att bli giftig av menakultur och islamisering.

 41. Ulf skriver:

  Lars Vilks tycks inte särskilt insatt i hur uttrycket ”råttorna lämnar skeppet ” har använts historiskt och vilka associationer det ger. Här är en påminnelse:
  https://books.google.se/books?id=OLbhAgAAQBAJ&pg=PT47&lpg=PT47&dq=vad+betyder+r%C3%A5ttorna+l%C3%A4mnar+skeppet+judar&source=bl&ots=-E8RK3Gdc0&sig=mEcLUbYyi44RMD7JLv1u-bnJETk&hl=sv&sa=X&ved=0ahUKEwiOuYykw9DYAhVEMJoKHazIBmAQ6AEIMzAC#v=onepage&q=vad%20betyder%20r%C3%A5ttorna%20l%C3%A4mnar%20skeppet%20judar&f=false

  Uppriktigt sagt så är det inte så konstigt att Lars inte förstår mina inlägg. Läs Henrik Bachners bok Återkomsten så kommer du Lars att förstå mina synpunkter bättre.

  I all välmening!
  Ulf

 42. Lars Vilks skriver:

  Ditt exempel ändrar inte uttryckets betydelse. Det är ett allmänt uttryck som under normala omständigheter inte associeras till judar. Men jag förstår att du så gärna vill. I all vänlighet. Lars.

 43. sl skriver:

  Wikipedia

  Råttorna lämnar ett sjunkande skepp – Man vet att något är på väg mot undergång när även de mest oansenliga eller sämst betalda lämnar ”skutan”.

  En annan sida pekade på Shakespeare. En påpekade att det räcker med ett brutet spant, så lämnar råttorna skeppet, uttrycket skulle de ha upprinnelsen att råttorna vet när ett skepp är dömt, och lämnar det så fort de kan, i hamn, förstås.

  Folke Malmars specialanvändning applicerade ett allmänt begrepp på en specifik fråga år 1938. Det är inte så troligt att just detta ordspråk skulle ha använts i samband med judar 1946, men kanske om tyskar soldater? En enkel googling ger vid handen att ordspråket används generellt utan att någon sänder en särskild tanke till judar.

  Som vanligt, med andra ord.

 44. Jor-El skriver:

  Om hammare är det enda verktyget man har ser allt lätt ut som en spik, som måste slås i. Eller kokas soppa på…

 45. Per skriver:

  Vad som är frapperande i ett allt mer polariserat debattklimat är 1. att det egentligen inte knappast förekommer någon alls mellan de två huvudsidorna. Dvs där man möts direkt och utbyter argument mellan sig i offentligheten, i massmedia. (Vilks.net är delvis ett litet undantag.) Man talar OM varandra men inte MED varandra.
  2. I ännu mindre utsträckning förstås förekommer någon ÄRLIG SERIÖS DEBATT där man tar upp konfronterar/bemöter motståndarsidan bästa/starkaste argument och då rättvist redovisat, dvs. inte medvetet vantolkat.
  Man kan väl benämna denna situation som det offentliga samtalets urartning och förfall.

 46. SSAB skriver:

  Och när var det offentliga samtalet inte urartat och förfallet? 30-talet kanske? Började urartningen kanske redan med dödsdomen mot Sokrates?

 47. minnesdagen skriver:

  ”- “råttorna lämnar skeppet ” har använts historiskt och vilka associationer det ger” – skrev Ulf.
  Råttor kallar man inte de mest oansenliga eller sämst betalda. Oftast menar man förrädare eller smitare. sl låtsas inte förstå att Ulf associerar med skygglappar i sin egen kontext av grupptilhörighet, och kan man hitta att det användes – av någon, en gång, för 80 år sedan, så räcker det. Inte heller verkar sl förstå att ordet råttor används i indignation vilket är märkligt eftersom han ibland spyr ur sig ordet själv.

 48. Från Graven skriver:

  Ja

 49. sl skriver:

  Som jag tydligt visade, är ordspråket ”råttorna lämnar det sjunkande skeppet” baserat på faktisk iakttagelse av okänt språkrör, råttor lämnar dömda skepp, och påvisade också att redan Shakespeare har använt det. Säkerligen är det mycket äldre än en av tidernas störste inom teaterkonsten, att gissa är inte nödvändigt, men vad sägs om handelsskepp på medelhavet under antiken? Folke Malmars olyckliga användning av urgammalt begrepp, samtidigt med kristallnatten och redan öppnade arbetsläger, men före den industriella judeutrotningen, är inte signifikant, och eliminerar inte ordspråkets allmängiltighet.

  Minnesdagen är något så ovanligt som en råtta som inte lämnar ett skepp som redan sjunkit, men ändå överlever i finanskapitalismens relativa lyckorike. Grattis till det sistnämnda, och lycka till med avstigningen. Ni är inte så många, oss arier emellan.

 50. Från Graven skriver:

  Jag använde uttrycket i bemärkelsen av ”smitare” såsom minnesdagen exemplifierar men naturligtvis existerar flera nyanser av hur uttrycket kan avses och uppfattas.

  Jag menar att ”råttorna” som lämnar skeppet är de som under pågående vindkantring börjar gardera sig med påståenden som var omöjliga – till och med riskfyllda – att uttala för endast något år sedan, samt att de var omöjliga att uttala just för att de personer som nu lämnar skeppet faktiskt var åsiktskorridorens väktare.

  Några exempel: Anna Dahlberg, Erik Helmersson, Jerzy Sarnecki, Ann Heberlein.

  Helmersson som jag ofta gisslar här vet jag är katolik, Sarnecki av judisk börd (med ursprung från Polen skulle jag gissa), men eventuell religiös övertygelse gissar jag som otrolig, Heberlein är väl också kristen?

  Vad nu detta har med saken att göra!?

  De enda två på detta forum som snöat in på ”judar” är ju Ulf och minnesdagen (för i tiden även Doktorn och Tallskog)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.