2498: Alla dessa förslag om att göra världen bättre

I det ändlösa debattflödet saknas det inte uppslag. Alla är kanske inte genomtänkta men det spelar inte så stor roll eftersom det tycks handla om att i första hand debattera. Nina Åkestam, reklamforskare lägger fram tesen att ingen debattör är bättre än sin egen svans (Metro). Hon siktar in sig på tre irriterande debattörer och opinionsbildare, Ivar Arpi, Hanif Bali och Ann Heberlein. De här tre är besvärliga eftersom de inte utan vidare kan avvisas. Det gäller alltså att finna något som inte har med argumentationen att göra. Emedan de har en del påhejare som ligger utanför den rekommenderade åsiktsbildningen skall de, enligt hennes förslag, diskvalificeras.

Det är nog så att problemet inte ligger i svansarna utan i vilka debattörer som anlitas. Några mer avancerade kvalifikationer brukar medierna inte kräva. Åkestam gör också det man antagligen önskar, skriver något som väcker uppmärksamhet. Det räcker – och det skrivna är snart bortglömt.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

126 svar på 2498: Alla dessa förslag om att göra världen bättre

 1. Ludvig K skriver:

  När konstvärlden inte längre förmår producera verk som provocerar, får tabloidtidningarna ta över stafettpinnen…

 2. Från Graven skriver:

  Ingenting på TV4-nyheterna 9:00 om det stora tågstoppet runt Stockholm och polisinsatsen. Känns tryggt att mainstream-nyheterna i Sverige månar om Sverigebilden.

 3. Hans skriver:

  Mitt bidrag till hur världen kan förbättras:
  http://www.annellssongs.com/Calendar.pdf

 4. CeDe skriver:

  ”Oacceptabelt” är det nya modeordet – inte minst från vår eminente statsminister.
  Nu senast är det dödsoffren i Iran som är oacceptabelt.

  Men var går då gränsen för vad som är acceptabelt?

 5. sl skriver:

  Det fina i kråksången är givetvis att gränsen för det acceptabla är ständigt flyttbar. Därmed kan partiet som tror att det är ödesbestämt att leda landet ständigt sitta i regering, och föra vilken politik som helst. Huvudsaken för en socialdemokrat är att den har rätt att sitta i regering, därför att den är god.

  Notera hur lätt man kan byta ut ”hen” mot ”den”. Därmed blir personen en sak utan kön. Det kan vara slutstationen för den könlösa homo sapiens.

 6. Per skriver:

  Från Graven
  Jag vill inte ta bort ditt nyfunna hopp men den här artikeln kanske minskar din optimism något.
  https://samtiden.nu/2018/01/den-svenska-skolan-overallt-demonstrerade-de-utlandska-killarna-sin-makt/

 7. Per skriver:

  Ännu en mycket viktig artikel från Samtiden!
  En av de viktigaste i år mellan tummen och pekfingret.
  https://samtiden.nu/2018/01/det-duger-inte-att-tiga-still-om-islam1/
  Så här avslutar Hedengren sin text:
  ”Av ren självbevarelsedrift borde en oberoende utredning av experter, osmittade av politisk korrekthet, tillsättas som tänker till kring vad det skulle innebära om en tredjedel av befolkningen (år 2050) i Sverige följer islams läror. Årets valrörelse måste fokusera på denna möjliga utveckling. Kanske är det landets största ödesfråga på sikt?”
  Kanske vi nu kan avsluta debatten OM Sverige håller på att islamiseras och istället diskutera VAD SOM BÖR GÖRAS för att prognosen för 2050 inte skall förverkligas?

 8. CeDe skriver:

  Islam är ju så uppenbart omöjlig att integrera i ett sekulärt samhälle.

  Den stora frågan som borde ställas är väl varför den ändå tillåts att expandera.

  Är kanske orsaken den en inneboende svaghet i demokratin?

 9. Per skriver:

  … demokratiskt och jämställt samhälle. Kunde man lägga till i din första mening, CeDe.

  Det första steget bör ju vara att samhällsvetenskapligt definiera islam.
  Nästa steg blir då sannolikt att undanta islam från religionsfrihet i vanlig mening. Om man kommer fram till att islam är en typ av fascism etc. så bör den ju i
  stället bekämpas på olika sätt. Vilka måste diskuteras politiskt.

 10. CeDe skriver:

  Religionsfriheten borde inte inkludera islam då religion är en felaktig benämning på denna uppenbart politiska ideologi.

 11. Från Graven skriver:

  Religionsfriheten ger redan utrymme för inskränkningar av vissa aspekter av religion, inklusive islam. Religionsfrihetens ursprungliga avsikt har dessvärre korrumperats av ideologer och aktivister och befästs av svensk vänster: hela vägen uppifrån Stefan Löfven hela vägen ned till antidemokratiskt drägg såsom Ulf.

 12. Från Graven skriver:

  Snälla ni, läs på.

  Begreppet ni bör läsa på är religionsfrihetens ”negativa rätt”, dvs rätten att avstå religion. När de negativa rätten (rätten att avstå) har ställts emot den positiva (rätten till religionsutövande) så har i svensk rättspraxis den negativa rätten tillerkänts en större vikt. Det är denna rättspraxis som fått en kraftig slagsida åt andra hållet i dagens Sverige.

  Ni behöver inte gå över ån efter vatten; tillämpbar lagstiftning existerar redan och praxisförskjutning tillbaka till den ursprungliga, objektivt sett korrekta, är en opinionsfråga snarare än en lagstiftande fråga.

 13. CeDe skriver:

  Javisst – men just islam måste särbehandlas och omdefinieras.

 14. CeDe skriver:

  Att avstå islam är inte konfliktfritt!

 15. Från Graven skriver:

  Katri Linna gjorde mycket stor skada.

  Missaktningsrekvisitet har blivit just den godtyckliga gummiparagraf som vissa remissvar varnade för.

 16. sl skriver:

  Äkta religionfrihet är en negativ frihet, dvs rätten att slippa religion. Religionsfrihet betyder rätt att slippa lyda bl.a. islam. Om vi ska eliminera religionsfriheten i Sverige, betyder det att muslimerna ska tvingas till kristendom. Ingen dålig idé i teorin, men det betyder förstås upptrappning av inbördeskriget, alltså med betydande praktiska förbehåll.

  Religionsfrihet är en kulturkristen föreställning, som tar för givet att kristna värderingar är allmängiltiga. Det är bara kristendomen som korsfäster sin frälsare för allas skull, bara kristendomen som placerar synden på människan, bara kristendomen som ger förlåtelse och tvingar individen till korset av sig själv. Islam tillämpar inte religionsfrihet, islam betyder ordagrannt ”underkastelse”. Endast postsocialistiska eller postliberla protestanter tror på religionsfrihet.

  Hela Sveriges statsbygge har en grund i individer som skäms, arbetar i sitt anletes svett, dvs ”gör rätt för sig”. På svensk mark kan vi ha islam eller Sverige, men inte bägge samtidigt. Det ena eller det andra måste ge vika. Det ingår i svenska kyrkans lära att inte fatta det.

 17. CeDe skriver:

  Tyvärr har vi ingen Trump i Sverige som kan rensa upp i träsken.

 18. Från Graven skriver:

  Men kära nån CeDe, det är ju just det att islam inte bör särbehandlas som är kärnan i problematiken!

  Islam skall underkastas tillämpar lagstiftning och praxis som alla andra religioner!

  Det är ju på grund av Miljöpartiet, Centern, Socialdemokraterna – specifika identifierbara partier – understödda av en opinion såsom Erik Helmersson, Peter Wolodarski, Göran Greider, Sara Stridsberg, Nisha Besari, m.fl – specifika identifierbara personer – som denna praxis satts ur spel.

 19. Från Graven skriver:

  Undantag islams särbehandling så är problemet löst.

 20. CeDe skriver:

  Jo, islam bör särbehandlas som varande en politisk aktör.

 21. Från Graven skriver:

  Principiellt är du ute och cyklar, CeDe.

  Som om inte kristendomen är en politisk aktör!?

 22. Från Graven skriver:

  Men västeuropeisk civilisation har betvingat kristendomens påbjuda underkastelse. Låt oss nu få betvinga de omänskliga delarna av islamsk doktrin under samma premisser utan att kallas för rasister av Sara Stridsberg och Peter Wolodarski!

 23. CeDe skriver:

  Jaha, men låt även dem stå till svars som sådana då!

 24. Från Graven skriver:

  Gärna för mig

  Jag menar att Erik Helmersson måste schavottera för sin del av förföljelsen av vanliga människor.

 25. Från Graven skriver:

  Jag har inte glömt vad Helmersson skrivit och gjort och vad detta fått för konsekvenser för vanliga människor. Varför detta glömmas bort bara för att han låtit kappan vända efter vinden?

 26. Från Graven skriver:

  *skall

 27. CeDe skriver:

  Svensken är ett kuvat folk utan förmåga till handlingskraft där det behövs – tyvärr.

 28. Från Graven skriver:

  Helmersson måste göra avbön och be om ursäkt annars är det väl inte en orimlig förväntan att han underkastas sina egna metoder.

 29. CeDe skriver:

  Tror du på tomten också?

 30. CeDe skriver:

  Sverige kommer en dag att resa sig upp med förnyad styrka men för det behövs att hen först hamnar i det islamska helvetets klor och sen lyckas ta sig därur.

 31. Från Graven skriver:

  Nej, CeDe, det hela är en opinionsfråga.

  Helmersson kan utsättas för en ofördelaktig massmedial uppmärksamhet. Utsättas för opinionskänsligt rättsligt godtycke. Ha sin framtida arbetsgivare utsatt för påtryckningar att sparka Helmersson. Få sitt Facebook-konto nedsläckt efter massanmälningar. Få sina produkter bannlysta av aktivister som kontaktar förläggare och återförsäljare.

  Det kallas för poetisk rättvisa.

  Jag skulle inte lägga två grässtrån i kors för Helmersson, utan att han gjort avbön och bett om ursäkt först. Vill han inte det så får han klara sig själv, med stöd av sina politiskt korrekta kamrater.

  Men tänk om de är i minoritet en dag….

 32. Inge skriver:

  Från Graven,

  Problemet ditt, og Europas problem, er at den negative retten ikke kan vise til en objektiv moral. Du lever i den villfarelse at det finnes noe objektivt som er uten personlig vilje, men som likevel kan pålegge oss regler for hvordan vi skal forholde oss til hverandre. Din, og Europas villfarelse er årsaken til at vi oversvømmes av muslimer. Men for å mildne kritikken mot deg, så vil jeg nevne at mange kristne faller i en lignende felle. De tolker bibelen slik at vi bør utsettes for overgrep og forfølgelse for å bli akseptert av Gud. Derfor er de åpne for et muslimsk flertall.

 33. sl skriver:

  Tänk vad mycket skit man inte känner till. Det är inte underligt att dessa kräk inte vill byta agenda, men skulle den bytas ut, kan man nog tänka sig att de strax flyter upp till ytan igen. Självöverskattning är regeringsoberoende.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article12623016.ab

 34. CeDe skriver:

  Ja, då saknas inga pengar, sl. Var själv på väg att lägga ut den glada nyheten.

 35. Från Graven skriver:

  Det var Katri Linna som fick till en 180 graders omsvängning på hijab/niqab och burka på våra utbildningsinstitutioner. Innan dess fanns det en möjlighet att ifrågasätta dessa som symboler för ojämlikhet.

  Efter DO’s under Katri Linnas utslag så bakbands våra högskolor och universitet under skadeståndens Damokles-svärd.

  Katri Linna har mycket att svara för m.a.p sakernas tillstånd i Sverige idag.

 36. Från Graven skriver:

  Katri Linna var en av Hanne Kjöllers fällda tolvtaggare innan Kjöller blev PK.

 37. sl skriver:

  jag har inte följt Kjöller; blev hon utfryst och föll till föga? Några av mina pk-bekantskaper fördömde henne som Heberlein och tjeckiskan.

 38. Från Graven skriver:

  Kjöller var bekymrad över bland annat stenkastningen mot blåljuspersonal. Detta för långt över tio år sedan. Sedan anpassade hon sig till DN’s nya kultur.

 39. CeDe skriver:

  SVT mobbar svensk blondhet. Kolsvart hår hos de kvinnliga programledarna och inbjudna naturligt svarthårige eller svartfärgade.
  Vart vill de komma med dessa PK-demonstrationer.
  Tänk er en afrikansk statstelevision med bara blonderade personer i rutan.

 40. /lasse skriver:

  @Från Graven
  ”Katri Linna har mycket att svara för m.a.p sakernas tillstånd i Sverige idag.”

  Jo, regeringen Reinfeldt har mycket att stå till svars för i hur dagens Sverige ser ut, det var de som utsåg henne och lät henne hållas.

 41. /lasse skriver:

  Komentarer är bra, börjar debattören bli långrandig och svamlig kan man gå direkt till kommentarssvansen för att fånga upp vad debattören försökte säga mellan raderna.
  För det är väl som Gunnar Ekelöf skaldade:
  ”Vad jag har skrivit
  är skrivet mellan raderna”

 42. /lasse skriver:

  Den svenska samhällsdebatten är som en konstinstallation där div posörer kommer och går beroende på hur stora publik/klick magneter de är.
  För dessa gäller det att vara flexibla om de ska ha lite hållbarhet.
  Heberlein ansåg häromdagen att inte minst kvinnors frihet är hotad av religiösa extremister och vänstern ett hot mot yttrandefrihet.
  https://ledarsidorna.se/2018/01/vara-hotade-friheter/

  Men 2015 lät det lite annorlunda, då hade yttrandefrihet om än ”absolut” sina gränser, som inte minst denna sidas innehavare hade överträtt. Då förutom att han ”umgås i fascistiska kretsar och hetsar mot muslimer”.
  https://www.svt.se/opinion/article2684264.svt
  ”Vidare måste varje enskild individ – du, jag, Lars Vilks – fundera över hur vi använder vår frihet och rättighet att yttra oss.
  Det faktum att vi får säga vad vi vill innebär inte att vi bör säga allt vi kan. /…/
  Varje lag, regel eller norm medger ett tolkningsutrymme. Så är det också med yttrandefriheten.”

 43. sl skriver:

  Man kan antagligen inte vara anställd på vindflöjelnytt utan att anpassa sig, det ligger i sakens natur.

 44. Ulf skriver:

  Forumets reservantisemit ”Från Graven” jämställer den judiske forskaren Jerzy Sarnecki med en råtta.
  Att framställa judar som skadedjur är en gammal tradition i den kristna kulturen och ”Från Gravens” vidriga inlägg är en del i den folkmordstraditionen. Den retoriken passar enligt mig bättre i ”Der Stürmer” än på Vilks blogg.
  Men Vilks tycker uppenbarligen annorlunda.

 45. Ulf skriver:

  ”SL” kan vara lugn när de det gäller Kjöller. Hon är en seriös journalist som ibland gör missar men som oftast skriver artiklar och intar ståndpunkter som stöds av research och fakta. Nu är hon på Expressen och skriver mycket läsvärda krönikor där.

  Heberleins och Janouchs svammel och obelagda påståenden ligger inte på den nivå som vanligtvis brukar benämnas journalistik. Hos dem rör det sig om utspel riktade till en publik som inte är intresserade av fakta.

 46. Per skriver:

  Först ut i regeringskretsen var väl Magdalena Andersson. Nu gör Ibrahim Baylan ungefär samma utspel, att massinvandringen från Mena kanske kommer att skapa mycket stora/Ännu större problem för Sverige framöver. Vem i regeringen kommer ut därnäst? Oron växer för valresultatet 2018? Ett desperat försök att lugna S-väljare? Splittringen inom S kommer att växa framöver? Kaos i partiet?

 47. Från Graven skriver:

  Jag har talat med Kjöller.

  Jag hade (och har) stor respekt för henne. Men vid det tillfället (fortfarande på DN) var hon helt klart färgad av sin arbetsmiljö, till min besvikelse.

  Den ende av Heberlein, Janouch och Ulf som svamlar med obelagda påståenden är ju Ulf! Inte en källa har du kunnat ange som stöder din tes.

 48. Per skriver:

  Citat från TT-artikeln med Baylan:
  ”Inte bara oppositionen utan även fler och fler ledande socialdemokrater börjar tala om integration och uppdelade (segregerade) städer som ett av Sveriges stora problem.”
  Jag fattar det som att det är TT-journalisten som säger det själv mellan referaten av Baylan. Oron växer inte bara inom S utan även bland journalister t.ex.
  2018 blir ett mycket intressant år på flera sätt. Det som nyligen var etablerade åsikter, mainstream, kan kanske plötsligt bli i minoritet. Pendeln håller på att svänga. Frågan är väl hur långt den går i motsatt riktning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.