2369: Karikatyrer

Svårt att släppa Trumpen – han har i varje fall fått intresset för politik att explodera. En sak som jag har funderat på är konstnärernas och karikatyrtecknarnas insatser. Nidbilderna av Trump har kommit i floder. Få verkligt kända konstnärer har bidragit, konsten är och måste vara långsam och mångtydig. Måhända får man ge Barbara Kruger (den gamla postfeministiska stjärnan, rankad 164) godkänt med sin lite intrikata bild till tidskriften New York.
00kruger-new-york-magazine

Om man så vill kan man tänka sig vem som helst som ”loser”.
Urval av diverse bilder och videor finns här artnet artnet.

Jag skulle tro att den lätthet med vilken Trump har hävt sig ur alla elaka karikatyrer beror på att han själv är den bästa karikatyren av sig själv. Originalet överträffar alla försök till förbättringar.

Vad månde bliva hans eftermäle? Han lät bygga den mexikanska muren – för att utestänga all främlingsfientlighet och rasism…

Det här inlägget postades i debatt, politik. Bokmärk permalänken.

105 svar på 2369: Karikatyrer

 1. Från Graven skriver:

  Löfven hann stänga gränserna först

 2. Jan skriver:

  Att spå om framtiden är inte lätt. Man kan utgå från en karikatyr och resultatet blir troligen därefter.

  Motsatsen kan var lika trolig. Mr D. Trump kan komma att betraktas som en av 2000-talets största amerikanska presidenter. Vem vet.

  I vilket fall som helst så har han redan påverkat världen och under dom närmaste 100 dagarna kan han komma att påverka världen i en förbluffande riktning.

  Jan

 3. CeDe skriver:

  Jag tror inte på allt som Trump har sagt. Men jag tror på honom som person. Han är mycket skicklig och kan lyssna.

 4. sl skriver:

  Löfven hann stänga gränsen försent.

  USA är mångkulturellt, under anglosaxisk juridik, med permanent lågintensivt inbördeskrig, och det är försent att ändra på.

  Dagens valkampanjer organiseras av statistiker och marknadsförare. Det är inte alls osannolikt att Trumps stab undersökt väljarmarknaden, kommit fram till vilken realitydrama-karaktär han ska spela, rollen gåtts igenom och regisserats av proffs, och att han byter roll efter elektorssegern, efter konsultation med nya proffs. Elektorerna ska rösta i december, Trump är inte vald, elektorerna är valda.

  Sverige är ett litet extremt land med en ankdamm av likasinnade. Vad som hänt är att ankdammens rapporteringsverksamhet, den s.k journalistiken, har fått underkänt, vad Trump tänker göra är okänt. En särskild svensk specialitet är dumhet, den manifesteras i att man antar att andra är dumma. Trump antas dum, precis som Reagan på sin tid. Sannolikt är han inte dum, för då sorteras man bort under vägen, om man inte är miljöpartist förstås. Då har man å andra sidan riktigt dumma väljare.

  Läs det senaste av Ann Heberlein på Ledarsidorna. ”Klockrent”, en ful sport-term jag aldrig använder.

 5. Ulf skriver:

  Trumps uttalanden om NATO och Europas säkerhet är faktiskt dumma och direkt farliga för hela Norden och Baltikum.

  Att känna tvivla på att mänsklig påverkan ligger bakom det förändrat klimatet är inte dumt men att som Trump påstå att det ligger en kinesisk komplott bakom påståendet att industriutsläpp förorsakar ett varmare klimat är rent av dumt.

  Trumps “Grab them by the pussy” skulle inte ha skadat Trump om det inte varit så att han hela tiden uttalar sig förklenande om kvinnor. Vilket även det är dumt.

  Ann Heberlein låtsas inte om detta utan skriver lyriskt om svenska män som känner sig svikna för att det inte längre anses okey att diskriminera kvinnliga arbetskamrater för att de är kvinnor, tala illa om invandrare och hata bögar. Det är ett dumt resonemang av Ann Heberlein!

  Naturligtvis har Donald Trump kvaliteter och han kommer säkert att ompröva många av sina påståenden om NATO och USA:s roll i världen. Jag är ganska säker på att så blir fallet men faktum kvarstår att Trump blivit populär genom att kläcka ur sig dumheter på löpande band. Det borde oroa alla som ser USA som ett viktigt stöd för demokrati och mänskliga rättigheter i världen.

 6. Jor-El skriver:

  Man behöver kanske inte göra analysen av valutgången i USA mer eldfängd än att med jämna mellanrum så röstar amerikanarna för ”change”.
  2008 personifierade Obama denna förändring, nu gjorde Trump det.
  Att det i slutändan kanske inte innebär så mycket förändring är en annan sak, hoppet är det sista som överger människan.
  Ett första belägg för att förändringen inte blir så stor som förväntad eller befarad,
  är rapporter om att ”Obama-care” nu inte planeras att avvecklas helt ändå.

  Har personligen svårt att känna sympati varken för den ena eller andra sidan och tycker generellt det finns en övertro på vad en president kan åstadkomma i USA.
  Ser dom i vanliga fall som marionettdockor åt dom verkliga makthavarna som har tillåtit dom att nå positionen / placerat dom där.
  Att Trump har varit rik nog att driva sin kampanj ganska oberoende av ”sponsorer” inger visst hopp, men jag tror ändå manöverutrymmet är ganska begränsat.
  Några steg i oönskad riktning i stora geopolitiska maktfrågor så kan det nog gå som för Kennedy i Dallas…

 7. Från Graven skriver:

  Nej, vad Ann Heberlein skriver om är en helt annan grupp än kvinnor, bögar och invandrare som hatas. De är vanliga människor, och de hatas av sådana som du, Ulf.

 8. Ulf skriver:

  Jag undviker att hata laglydiga människor även om jag inte delar deras åsikter. Jag hatar faktiskt inte ens en antisemit som du ”Från Graven”.

 9. Från Graven skriver:

  Se dig själv i spegeln, Ulf

 10. CeDe skriver:

  Men mig hatar du väl ändå lite, Ulf. Kvinna men inte feminist. U´sh!

 11. sl skriver:

  Vad vi får se av Trump är vad våra medier vill visa upp. Nån som sett den här i en svensk tidning? Antagligen inte, detta är Washington Times. Med tanke på den bias svenska medier uppvisar mot Trump, kan jag inte ta rapporteringen på allvar. Kanske har han sagt ditten och datten? Jag kan inte avgöra, jag får tro svensk media. Jag trodde svensk media och fick därmed fel om valutgången. Min lärdom av Trump är att svensk media är full av skit, trots att jag redan visste det. Permanent miljöpartikampanj, klimatångest och islam under mattan, det är svensk media. Plus lite sparkar mot dem som redan ligger; kristdemokrater och ”klimatförnekare”.

  Jag tror budgeten för en amerikansk valkampanj är i paritet med en Harry Potter-film; de har inte råd att inte vara vetenskapliga, industriella och durkdrivna. Trumpen vi fått se är en avsiktlig projektion, byggd på marknadsundersökningar. Han kunde visserligen finansiera sin kampanj själv, men varför skulle han vilja kasta bort sina egna pengar? USA för den enda politik som finns, realpolitik, Machiavellis politik, står Trump vid rodret blir det han som för den. Han kommer att vara som de andra. Big smile, handshake, money talks.

  Ta en titt;
  http://m.washingtontimes.com/news/2016/nov/2/donald-trump-holds-high-flag-gay-equality/

 12. CeDe skriver:

  Det som nu händer och skakar om världen är naturligtvis en följd av tidigare ordning.
  Så här fungerar evolutionen. Det är bara att hänga på.

 13. Från Graven skriver:

  Åh vilken underbar dag!

  Med förtjusning beskådar jag Wolodarski äta upp det han häromdagen kräkte ur sig. Visst, han lägger dit en dillkvist och en klick majonnäs för att få det att se aptitligare ut, men det är sina egna spyor han får dinera på ett tag framöver nu.

  Tongångarna är nu sådana att det gäller att vara ”pragmatisk”. Trump har vunnit, sant, men gilla läget och gör det smartaste för Sverige. Men Trump är fortfarande Hitler!

  Två lärdomar drar jag av detta: den enade #notmypresident-revolution som Wolodarski hoppades på kom av sig och dog den stund Clinton, Washington Post, Warren Buffet, NY Times m.fl. officiellt sade: ”ge honom nu en chans”!

  Hoppsan, Wolodarski! Lärdom nummer ett: skapar man ett monster som bara man själv kan se, då står man ensam kvar med sitt monster när resten av världen går vidare.

  Nästa lärdom är allvarligare. Wolodarski vill inte stå ensam kvar! Och världen verkar inte vilja lyssna på honom. Vad göra? Bli ”pragmatisk”, utan att medge att man harfel, det vill säga Trump är fortfarande Hitler, men agera nu på bästa sätt för Sverige:

  exakt samma tongångar som Sverige antog under den riktiga Hitler!

  Om Wolodarski har kuk nog att stå fast vid sin övertygelse att Trump är Hitler så borde han ju ha kuk nog att banka på den krigstrumma som DN skulle kunna utgöra! Men nej! Vi skall vara ”pragmatiska”!

  Läs svensk press – inklusive DN – från Hitlertiden och ni läser exakt samma sak!

  En sak har Adam, Ulf m.fl. helt rätt i: svenskar är ena förbannade ynkryggar som saknar förmågan att stå upp för det som är rätt, oavsett priset!

  Lärdom nummer två är ett bittert piller att svälja: om det totalitära får reell makt så viker sig DN & Wolodarski!

 14. Molly skriver:

  Klockren analys! Från Graven.
  DN och Wolodarski uppträder som politik-elitens megafon, maskerad som en objektiv sanningssägare.

 15. Ulf skriver:

  Signaturen ”Från Graven” monomana fixering vid spyor och avföring upphör aldrig att förvåna. Vilket märkligt resonemang om DN och dess cheredaktör.

 16. sl skriver:

  Svensk traditionell utrikespolitik post 1809 går ut på skademinimering, och att anpassa oss till omvärlden. Feministisk utrikespolitik och moralisk stormakt är psykologiska adaptioner till ett utsatt och icke förlåtande geostrategiskt läge som inte medger äventyrligheter. Då kan hen hitta på äventyrligheter som inget kostar, om man minns att de är fiktion, och inte öppnar munnen vid fel tillfällen. Sånt är svårt för Margot och Åsa, misslyckas man får man inte vara med. Då kan hen å andra sidan hitta på en ny äventyrlighet att bygga karriären på. Möjligheterna till fantasyprodukter är oändliga.

 17. sl skriver:

  Svenska Barbieklubben och Disneydags är bara inledningen på karrären. Men det verkar fungera. Svensk valmanskår köper gärna grisen i säcken.

 18. Från Graven skriver:

  Wolodarski/DN 2016-11-09:

  [Trump] föraktar demokratin. Han sparkar på de mänskliga rättigheterna. Han förespråkar protektionism, nationalism och en ohelig allians med Putins Ryssland, vars auktoritära styre och aggressiva utrikespolitik Trump applåderat.

  Wolodarski/DN 2016-11-13:

  Sverige har hittills haft ett högt internationellt tonläge och ett svagt försvar. Utvecklingen kommer att tvinga oss till det omvända… hålla huvudet kallt och pragmatiskt samarbeta för landets bästa.

  Precis som DN/Sverige gjorde under skuggan från Nazityskland: tona ned retoriken och sälj svensk stål till nazisterna!

  Wolodarski har inte kuk att löpa linan fullt ut med DN.

 19. Jor-El skriver:

  Ok, förstår din poäng och håller rätt mycket med. Men hur var det nu med könsord som förstärkningselement här – kör vi full ”locker room” nu efter regimskiftet?

 20. Från Graven skriver:

  iofs – skall korrigera

 21. CeDe skriver:

  Säga vad man vill, han har fått fart på hjulen i alla fall.

 22. Från Graven skriver:

  Vad är det för fel på att deportera kriminella som upprätthåller sig illegalt i landet?

  Någon?

 23. CeDe skriver:

  Obama utvisade 2miljoner illegala. Inga ramaskri hördes om det.

 24. Från Graven skriver:

  Exakt

  Och S + Mp stängde gränserna och tagit beslutet att vuxna Afghaner skall återvända till Afghanistan.

  Tänka sig att S + Mp föraktar demokratin… sparkar på de mänskliga rättigheterna… förespråkar nationalism och en ohelig allians med Saudiarabien, vars auktoritära styre och aggressiva utrikespolitik Löfven applåderat.

 25. CeDe skriver:

  Vi kan ändå känna oss trygga med att hur stor makt Donald Trump än har så kommer han aldrig åt vår feministiska snöskottning.

 26. Från Graven skriver:

  du menar Stockholms genusplogning?

  lol

  Jag tror folk sakta börjar förstå vad Mp går ut på!

 27. Från Graven skriver:

  Dessutom fortsätter DN med denna artikel att svartmåla Sverige! Det här kommer naturligtvis att hitta rakt in på Breitbart

 28. mohammad skriver:

  Sedan när är skrivningar på DN Debatt att förknippas med DN…?

 29. Från Graven skriver:

  DN väljer naturligtvis vad de publicerar och inte även på DN debatt – är du dum eller?

  Eller du tror inte det sker ett urval? Alla som skickar in sina alster blir publicerade!?

  LOL!!!!!!!!

 30. Från Graven skriver:

  Om ”miraklet i Sandviken”-rapporten:

  Sveriges Radios program ”Medierna” i P1 kritiserar DN om Sandviken fiaskot. Ca 13 minuter in i inslaget kommer en ilsken, hetsig kurdisk nationalekonom. P1 påpekar att de lokala tidningarna i Gävle och Sandviken har haft uppföljare medan DN vägrat.

  LOL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 31. Adam skriver:

  CeDe

  ”Säga vad man vill, han har fått fart på hjulen i alla fall.”

  Är det positivt att en massa saker händer, oavsett vad?

  Rätten för amerikanska kvinnor till preventivmedel och abort, den är på väg att gå om intet. Trump planerar strypa all finansiering av Planned Parenthood, och tillsätta en domare i HD som river upp ”Roe vs Wade”. Amerikanarna demonstrerar på gatorna, och då ber Kellyanne Conway det Demokratiska Partiet att lugna demonstranterna, medan Rudy Giuliani menar Demokratiska Partiet ligger bakom demonstrationerna.

 32. CeDe skriver:

  Tidningshjulen, var menat, debatter och åsikter. Resultaten av politiken vet vi inget om ännu.

 33. asiktenmin skriver:

  Etablissemanget lider av Trumpofobi (ledarsidorna.se).

 34. Adam skriver:

  CeDe

  Vi vet Trumps politika förslag varit väldigt populära i Ryssland. FBI utreder om rysk underrättlsetjänst var inblandad i cyberattacker mot det Demokratiska Partiet. Andra har redan bekräftat uppgifterna:

  ”Director of National Intelligence James Clapper and Homeland Security Secretary Jeh Johnson said Friday that they are confident that senior-level Russian officials were involved in the hacks.”
  http://www.politico.com/story/2016/10/john-podesta-wikileaks-hack-fbi-statement-229675

 35. Adam skriver:

  asiktenmin

  Fel. Fobi är en stark oroskänsla som saknar rationella grunder. Oron inför Trump är mestadels rationellt underbyggd. Sällan har en amerikansk president varit så välkänd som Trump är. Vi vet extremt mycket om Trump, och det vi vet är väldigt oroväckande.

  Fördjupning:
  http://www.politico.com/magazine/story/2016/04/donald-trump-2016-campaign-biography-psychology-history-barrett-hurt-dantiono-blair-obrien-213835

 36. CeDe skriver:

  Ta och lugna ner dig lite! IS tycker att Trump är en galning. Du är i gott sällskap.

 37. Adam skriver:

  CeDe

  Menar du att min argumentation fallet för att IS, likt mig, anser Trump vara en galning, olämplig att styra världens mäktigaste nation? Donald Trump har fått stöd av KKK. Jag tycker inte det ska vändas emot honom. Det är vad Trump själv har sagt som är viktigt.

 38. CeDe skriver:

  Tror du verkligen på allvar att en sån usel person som du tycker att Trump representerar skulle ha blivit vald till president i USA.

  Om SD mot förmodan skulle få majoritet i valet 2018 så har de säkert också stöd av högerextrema men skulle det betyda att de måste föra högerextrem politik?

 39. asiktenmin skriver:

  Krig, avrättningar,förtryck …., allt reellt, inga hjärnspöken här, handlingar som vilar på någon del av Islam, ändå benämns kritiker till Islam allt som oftast som Islamofober, av samma etablissemang som nu sprider rädsla för Trump.

 40. Adam skriver:

  CeDe

  Jag tror inte, utan konstaterar det har hänt. Trump är president i USA. Och allasaker jag postat i kommentarsfältet, om Trumps fruktansvärda personlighet, misslyckanden som finansman, antidemokratiska förslag (libel laws), det är sant. Inget jag hittat på.

  I dessa tider av urvattnade begrepp vet jag inte vad ”högerextrem” betyder längre, mer än att det brukar användas retoriskt var och varannan sekund, kan därför inte besvara din fråga om Sverigedemokraterna.

 41. CeDe skriver:

  Då återstår bara frågan Adam, vad är dina planer för att göra något åt det misslyckade USA valet?

 42. Adam skriver:

  CeDe: märkligt påstående att jag ska göra något, för att åtgärda att Trump blivit vald till president i USA. Du har framfört påståenden, dessa har jag bemött, det är allt.

 43. CeDe skriver:

  Är man miljardär och avsäger sig presidentarvodet då är man nog inte helt barskrapad och ekonomiskt misslyckad.
  Så alldeles sant är nog inte allt du påstår.

 44. Adam skriver:

  CeDe: Som du också sett har jag inte framställt honom som ekonomiskt barskrapad. Hans fastighetsaffärer på Manhattan har varit väldigt lyckade, tv-programmen med. I övrigt många problem, en hel del konkurser. Hans resa mot rikedom kantas av stora misstag. Läs på om honom.

 45. CeDe skriver:

  Du är väldigt dåligt påläst, de flesta framgångsrikas resa till rikedom har varit kantade av stora misstag. Att trots alla misstag nåt de höjderna de gjort visar just på deras storhet. Misstag gör alla. Och nu är det så Adam att det just är resultaten som räknas.

  Har funderat lite på att skicka ett vänligt brev till Trump och be honom att ändå ta ut sin presidentlön och sedan efterskicka den till mig.

 46. Adam skriver:

  CeDe

  Två andra miljardärer som nämnts i amerikanska presidentsammanhang, Mark Cuban och Michael Bloomberg, har långt ifrån samma skandalomsusade historia som Trump. Ingen av de två kännetecknas av samma typ av våghalsiga beslut, beslut som nästan har drivit Trump i personlig konkurs minst en gång. Vidare har ingen av de anklagats för sexuella trakasserier. Inte heller den impulsivitet som drivit Teump både förr och nu, finns hos Cuban eller Bloomberg. Bloomberg var t.o.m. på väg att ställa upp i årets amerikanska presidentval, enbart av rädsla för att Trumps lynniga beteende skulle kunna komma att skada USA ekonomiskt. Cuban var först positivt inställd till Trump, sen ändrade han sig, uttryckte i flera intervjuer stöd för Climton, med hänvisning till Trumps krokiga affärsbana.

 47. Adam skriver:

  CeDe

  Man kan bara välja att tro på den ena av två följande saker som sann: omfattande underlag i press och böcker som ger en enhällig bild av Trumps karriär som turbulent och nära ruinens brant vid MINST ETT tillfälle, eller din idealiserade bild av Trump. Jag tror mer på det förra.

 48. CeDe skriver:

  Du är så genomkorkad Adam så jag avstår vidare diskussioner med dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.