2370: Inspektörerna

Trump fortsätter att fängsla en hel värld. Är han en vattenbuffel eller finns det en strategi? Det kunde vara så att hans spin doctors har tänkt ut något. Clinton har ingen stor popularitet och det hon kan erbjuda är inte mycket mer än att fortsätta Obamalinjen. Det går inte att komma med ”Hope” och ”Change” det krävs starkare saker. Och för detta har man Trump som ett gott råmaterial. Tid att inte längre ta hänsyn till värdegrundsinspektörerna eftersom dessa är en liten väljargrupp. Genom att vräka på i alla lägen blir det möjligt att få något att se ut som ett påtagligt alternativ. Det gick i varje fall hem. Sedan kommer problemet med att en politiker, även en president inte kan göra särskilt mycket. Och att reparera sina vildsinta svingar. Det kan möjligen gå genom att åberopa ”jag är president för hela folket och jag måste ta hänsyn till hela folkets väl”. Om det sedan går att få statsmannafason på den här figuren då har medarbetarna gjort ett gott jobb.

På tal om värdegrundsinspektörerna på svensk mark har vi en ivrig sådan i Gunilla Brodrej. Hon har bestämt sig för att bojkotta Malmöoperans Figaros bröllop (Expressen). Dels för att operan använder sig av stjärnor på hög internationell nivå och dels för att man kommer att göra en föreställning som inte är värdegrundsuppdaterad. Dessutom tillåter sig gästregissören Peter Stein att skämta om den svenska politiska korrektheten. Brodrej medger att föreställningen har alla förutsättningar att bli lyckad, men som sagt, när värdegrunden inte är säkrad…

Någon gång, kan man tycka, bör det vara rimligt att få uppleva Figaros bröllop utan att lasta den full med dagens angelägna politiska frågor.

Det här inlägget postades i debatt, om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

7 svar på 2370: Inspektörerna

 1. Från Graven skriver:

  Ha ha!

  Tre skäl att se den: 1) Mozart, 2) ej värdegrundssäkrad, 3) Brodrej ej närvarande.

 2. sl skriver:

  Denna värdegrund man ser överallt, vad innehåller den egentligen rent konkret? Är det allas lika värde, rasismförbud, klimatångest och feministisk snöröjning, eller finns det något mer?

  Mozarts musik är komponerad under katolicism och adelsvälde i kejsardömet Österike-Ungern, men är inte det lite passé, en problematisering borde vara avklarad? Könsrollerna, dessa stereotypa sociala konstruktioner helt utan biologisk grund, ligger närmre till, så vitt jag kan minnas vågar han sig på att skämta med dem. Ett oerhört tilltag, detta är allvarliga ting.

  Utländska experter göre sig ej besvär, som bekant uppstod civilisationen i Västergötland.

 3. CeDe skriver:

  Nog kan man också tycka att det borde vara dags att få bli värderade efter förtjänst och icke som det nu pådyvlade efter kön eller etnicitet och även politisk tillhörighet.

 4. Ulf skriver:

  Är Gunilla Brodej artikel en flirt med främlingsfientliga krafter? Gunilla verkar anse att det finns något slags egenvärde i att sätta upp svensk opera framförd på det svenska språket av infödda sångare. Utlänningar och välska verk hör enligt Gunilla uppenbarligen inte hemma på på den svenska operascenen. Onekligen en sanslös tankevurpa!
  Den förbryllade läsaren ställer sig frågan om inte Donald Trump har inspirerat Gunilla när hon i sin artikel verkar vilja göra ” Swedish opera great again”.

  Beaumarchais ”Figaros bröllop” i Da Pontes bearbetning om hur kvinnor försöker överleva i en värld präglad av sexuell utpressning och manligt våld behöver tyvärr ingen värdegrundsuppdatering.
  Däremot undrar jag om Gunilla Brodejs inskränkta ”Swedish opera first” resonemang verkligen stämmer med Expressens värdegrund!

 5. Beppe Grillos Vänner skriver:

  I takt med att etablissemangen är på väg att hamna på fel sida av historien så gives i desperation mer utrymme åt dess vicekorpraler inom media, kultur och politik.

 6. CeDe skriver:

  För dem som orkar så är Björn Norströms sammanfattning av maktsystemet i USA en mycket intressant läsning:

  http://www.avpixlat.info/2016/11/23/obamas-och-demokraternas-hybris-serverar-trump-utokad-makt-p

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.