2361: Mångkultur förr och nu

Året var 2006, regeringen Persson hade utropat det till mångkulturår. Höganäs var en av tre orter som särskilt utvalts. Inga slantar kom med den äran men Höganäs kommun tog av sina kulturpengar. På den tiden var mångkultur knappast något laddat begrepp. Kommunen tog kontakt med mig och stjärnkocken Niklas Ekstedt. Vi hade gjort ett annat projekt året innan. Den här gången skulle det handla om mångkultur men mycket stillsamt och idag skulle en sådan inriktning vara helt otänkbar. Har vi en stjärnkock får det handla om mat och eftersom Niklas hade goda insikter i ämnet mat i hela världen kom han snabbt fram till att uppmärksamma Kambodja, Elfenbenskusten och Peru. Min uppgift var att bygga en okonventionell serveringsplats vilket utfördes med virke från den lokala soptippen. Jag skrev om projektet på bloggen. Helsingborgs Dagblad rapporterade.

Mångfalden bestod helt och hållet av de exotiska maträtterna. Någon ytterligare mångfald kunde inte observeras. Regeringens utredningar inför kulturåret var dock av mera ambitiöst slag. Den som orkar ta sig genom textmassorna kan finna dem här. Emellertid bekymrade inte detta vare sig kommunen eller de två projektskaparna. Mångkultur, som jag uppfattade det på den tiden, var internationalisering. Det är något som låg och ligger i tiden.

Mångkulturen som politiskt program skulle snart växa till sig och dessutom bli betydligt mindre mångfaldigt. De flesta kulturer har liten eller obetydlig representation i Sverige och därför ser vi idag inte mycket av intresse för Kambodja, Elfenbenskusten eller Peru, långt mindre har man några omfattande program för att stödja dessa kulturer på det att de skall berika Sverige (man kan som ni vet inte utan vidare skriva ”svensk kultur” eftersom det är ett svårmodigt kapitel).

Thord Eriksson har skrivit en artikel i SvD om 2006 när mångkulturen så att säga kom till Höganäs. Han har också intervjuat mig. Jag har inte mycket till övers för det politiska programmet mångkultur. Vi lever i en värld av en ständigt pågående internationalisering och den utvecklingen är omfattande och sköter sig själv. Tankegången i mångkulturprojektet är att problem som kan uppstå genom friktioner mellan kulturer skall ses som något positivt vilket kan överbryggas genom att den ena eller den andra kulturen kan berikas. Eller som det egentligen är tänkt, att västvärldens postkoloniala trauma skall få befriande injektioner av andra synsätt. Vill man vara ironisk kan man ju alltid säga att vår uppfattning om t ex yttrandefrihet har fått en del material som onekligen komplicerat bilden.

Det här inlägget postades i politik, Projekt. Bokmärk permalänken.

153 svar på 2361: Mångkultur förr och nu

  1. Molly skriver:

    UB Lööf : Den som rör på sig, geografiskt, över stora områden, märker att vissa kulturmönster står stilla, medan andra har förändrats mellan förra besöket och nästa.
    I Indien hade normalfamiljer ingen TV då jag första gången besökte landet. Varje dag fanns inte tillgång till EL, under en 4-timmarsperiod. Därefter var det en annan region som fick avstå från EL och de som varit utan fick plötsligt ljus. Några år senare hade alla människor TV och elen försvann inte varje dag på samma sätt som tidigare. Den tekniska utvecklingen hade förändrat människornas liv. Däremot var det omöjligt för mig att få tag på en familj som tillät mig att betala avgifter för skolutbildning för en flicka! Där satt traditionerna fast i människornas liv, trots TV och elljus. Orsaken till denna tradition var densamma, år efter år. Som samerna! De bor i vanliga hus, med all bekvämlighet, är välutbildade, Men de renskötande samerna lever ändå i traditioner som de inte kan överge om de vill behålla renarna i sina liv. Barnens uppfostran styrs av den miljö man lever i, det arbete man har, vad dessa omständigheter kräver av människorna för att de ska överleva i naturen och med sitt arbete. Fast nu behöver man inte följa renflockarna till fots eller med skidor. Nu åker man skoter!

  2. pöbeln skriver:

    Molly
    Det finns ju en hel del sanning i det du säger. Men om jag tolkar Lööf rätt så menar han att det sker gradvisa oförutsägbara förändringar i kultur. Jag känner tex flera Samer som har migrerat till andra samhällen. Helt i mångkulturell anda. Den stora migrationen, den som pågått i tusentals år, den förändrar kulturer. Och det är väl tur.

  3. Ulf skriver:

    Signaturen har ”från Graven” har fel i påståendet att Iran och Tyskland var allierade under andra världskriget. Efter statskuppen de 1 april 1941 kan Irak sägas vara allierat med Tyskland.

    ”Från Graven” drar upp även länder som Italien och Japan och jämställer dem med Nazityskland. Två länder som gjort mycket ont under senaste världskriget men inget som kan jämställas med Förintelsen. Det är ett typiskt sätt för antisemiter att försöka blanda bort korten och förringa tyskarnas folkmord på judar och romer under kriget.

    Sammanfattningsvis så kan ”Från Graven” inlägg vara ett typexempel på hur en obildad antisemit försöker diskutera. En blandning av omedvetna och medvetna sakfel i syfte att trivialisera en av världshistoriens värsta brott!

  4. Från Graven skriver:

    Är Ulf tillbaka?

    Vet ni vad jag gjorde på Halloween? Jag klädde ut mig till Ulf och skrämde skiten ur grannskapets alla ungar med läskiga berättelser om Europa!

  5. Från Graven skriver:

    Pöbeln

    Tillåt migration in i betesområdena för renarna då! Guldgrävarmigration in i Amazonas djungler.

    Det låter som att vänstern svängt om USA och numera är nöjda och belåtna med migrationen dit från och med 1600-talet och utplåningen av inhemsk kultur! Denna är ju ändå så ”svårfångad”.

    Får man anta att begreppet ”kulturimperialism” nu är utrangerat från vänsterns vokabulär?

  6. Ulf skriver:

    Signaturen ”Molly” överdriver når hon påstår att indiska kvinnor förnekas utbildning.
    1951 var runt 8 procent av de indiska kvinnorna läs och skrivkunniga. 2011 var den siffran 65 procent. Inte bra men onekligen en stor förbättring.

    Du har en alltför negativ bild av din omvärld Molly. Samhällen förändra mycket mer än du tror, cheer up!

  7. pöbeln skriver:

    Graven
    Nu har du flyttat runt målstolparna lite väl desperat på sista tiden. Kanske du skulle hyfsa dig lite i välkomnandet av nya gäster här på vilks.net. Särskilt som du också är gäst och inte, som du verkar tro, värd. Att du är ett troll har du ju erkänt tidigare när du sa att du tröttnat på flashback och sökt dig till lugnare, lite mer kultiverade trollvatten här på vilks. Men det är slående att du inte lär dig någonting av debatterna här inne.

  8. Ulf skriver:

    Varför klädde du ”Från Graven” inte ut dig till judemördaren Reinhard Heydrich, en person vars moraliska karaktär starkt påminner om din ”Från Graven” . Det får väl bli till nästa år!

  9. pöbeln skriver:

    Ulf
    WORD

  10. Från Graven skriver:

    Av två skäl:

    1) Därför att jag värnar om demokrati, mänskliga rättigheter och rule of law.
    2) Jag klarar av konsekvensanalyser av principförklaringar – vilket det är uppenbart att ni två inte klarar av!

    Pöbeln du måste kunna rekonciliera ”migration” med konsekvenserna på t.ex. en ursprungsbefolkning såsom t.ex. nordamerikanska indianerna. Det gör du inte, varpå principförklaringen blir ofullständig. Inte ens Lena Andersson har knäckt denna nöt än.

    Ulf är Ulf. Ja vad skall man säga? Debatt sysslar han ju i alla fall inte med.

  11. Ulf skriver:

    Helt rätt ”Från Graven”. Jag diskuterar inte med nassar som du, jag avslöjar dem!

  12. Från Graven skriver:

    Det enda su avslöjar är din egen stupiditet

  13. Från Graven skriver:

    *du

  14. Per skriver:

    Mycket av Ulf häver ur sig är väl nästan åtalbart?
    Alltså på allvar. Inte skämtsamt menat.
    Det gäller ju förresten mkt av vad V och SAP:s representanter ofta uttalar om vissa meningsmotståndare. Miljöpartister är väl lite mer civiliserade i debatter trots allt.

  15. Molly skriver:

    Ulf. Vilka kvinnor pratar du om? Brahminernas döttrar: Ja, de som är högsta kasten, prästerna, lärarna, de vise, de som påtagit sig plikten att vara förebild för sitt land. En Brahminpojke vet sin plikt: att göra det rätta så att kamraterna ska se upp till honom som en lärare.
    Ksatryakastens döttrar. Ja. De är ”skrivarna” som den ena armen är skapad för, att föra bok, skriva,ner, och den andra armen bär svärdet. De är poliser, militärer, de ska skydda sitt land från överfall och inkräktare. Att läsa, skriva och utbilda sig ligger i traditionerna.
    Vasyakastens döttrar Ja och Nej. De som äger oljan, hotellen, som gör affärer, de har pengar och deras döttrar får utbildning. De vars inkomst grundar sig på att sälja te på gatan, eller hemgjord glass, som står i basarerna, deras barn står med i basarerna från de är små och hjälper till att sälja. Där prioriteras sönerna för utbildning. Låt mig berätta om en Vasyaflicka – teförsäljarens dotter. Hon ville gå i skolan. Jag frågade, via tolk, hennes pappa om jag fick ordna en skola åt flickan. Hade hjälpt 2 bröder redan året innan, från en annan familj.
    Jag hittade en skola, en rektor, som gick med på att ta in flickan i skolan . Jag köpte skoluniform, böcker, skolväska och en överenskommelse mellan mig och rektor ordnades. Alla hennes kostnader stod jag för så länge hon kom till skolan. En del skulle fadern ha för att flickan lämnat te-kokandet. En dag kom min tolk till hotellet och bad mig följa med till familjen. Fadern var rasande! Han frågade mig om jag ville förstöra flickans liv?
    Tror du, sa han, att någon man vill gifta sig med en flicka som kan mer än han själv? Hur tror du att hans bror 16 år, kan få någon respekt från sin syster , 9 år, som kan läsa, räkna det han inte kan? Han har ansvar för henne om jag dör! Mannen slängde böcker och kläder på mig för han ville inte ha någon hjälp! Jag bad om ursäkt för mitt intrång och bad fadern behålla alla saker han fått. De kunde säljas. Pengarna skulle bli ett sätt att kompensera det felsteg jag gjort. Året därpå var flickan 10 år och fanns inte längre i familjen. Bortgift?
    De två pojkarna jag hjälpt året innan är nu framgångsrika medborgaren. Den äldsta, Manoy är lärare, har 2 barn som båda går i skolan, Den yngre pojken, Saroy, arbetar inom delstatsregeringen som någon sort minister. Har en dotter som har vunnit pris som den bästa eleven i sin skola. Båda pojkarnas systrar är utbildade efter pojkarnas hjälp att få familjen att låta dem utbildas. Hela den stora familjen har växt genom dessa två pojkar. De håller kontakt med mig och kallar mig My swedish Mum.
    Lärde mig att gå genom pojkarna. De kunde ta ansvar för sina systrar, som var deras plikt, då de själva fick göra det. De är mycket stolta över sitt arbete.

  16. Molly skriver:

    PS Ulf
    Jag tror inte! Jag vet!

  17. Från Graven skriver:

    Per

    Nja, jag tvivlar. De flesta här skriver ju under pseudonym, så det blir ju inte namngivna personer som utmålas som det ena eller det andra.

    Jag menar att Ulfs metoder gör hans egen sak mer skada än vad den skickligaste debattör i världen kan; ju mer han häver ur sig om Heydrich och nazister desto lättare avfärdas han naturligtvis av normalbegåvade människor.

    Han är lite grand som en flipperkula. Man undrar hur många gånger man kan få in honom i Hyperspace för en ordentlig jackpot. Den stackarn levererar varje gång, tro det eller ej.

  18. Ulf skriver:

    Om du menar ”Molly ” att synen på flickors och kvinnors utbildning inte förändrats de senaste årtiondena, hur kommer det sig då att andelen läs och skrivkunniga kvinnor hela tiden ökar i Indien?

  19. Per skriver:

    Jag tänkte inte på det (pseudonym) som han i Lorry så.

  20. Per skriver:

    Ulf

    Som den kulturrelativist du är så har för låg kravnivå på andra kulturer.
    Det som är fullständigt otänkbart/oacceptabelt här är ganska okey där. Hundratals miljoners flickors framtid spolieras och Ulf är inte särskilt upprörd!
    Du är en politisk nolla Ulf.

  21. Ulf skriver:

    Varför inte svara på mina påstående med sakargument då ”Per”, har du verkligen inga fakta att lägga på bordet!

  22. Per skriver:

    Jag gissar att du befinner dig politiskt nånstans kring V och SAP och bästföredatum för ert politiska multikulturella (dvs islamiserings)projekt har gått ut ungefär för ett år sedan, i den trögtänkta och desinformerade/hjärntvättade ”allmänna opinionens” ögon. Nu pekar utvecklingsriktningen brant nedåt i allt snabbare takt. Vänstern är förbrukad som progressiv kraft i internationell politik.
    Detta är fakta enligt min bedömning.

  23. pöbeln skriver:

    Vad är det för kraft som kommer ta det liberala projektets(vänsterns) plats då menar Per. Jag är uppriktigt nyfiken på hur ditt resonemang går vidare från kommentar 21:33.

  24. Per skriver:

    Jag tror inte att Stefan Lövén kommer att stå på ett förortstorg och recitera koranen nästa 1 maj, men om han skulle göra det så betraktar jag det som ett politiskt självmordsbeteende.

  25. Ulf skriver:

    Det där var inget svar ”Per”, bara svammel. Jag lade fram siffror som visar att analfabetismen ibland Indiens kvinnor minskar.
    Du tycks mena att dessa siffror är antingen felaktiga eller ointressanta. Har du någon närmare förklaring till hur du kommit fram till denna ståndpunkt.

    Det vore också intressant om du kunde upplysa mig om vad begreppet ”islamiseringsprojekt” har att göra med mestadels hinduiska kvinnors läs och skrivförmåga.

  26. CeDe skriver:

    Hjulet rullar, pöbeln. Det är inte islam eller vänstern som mänskligheten behöver utan det är vetenskap.
    Människan är för närvarande alltings överlägsenhet och kan bara med sitt förnuft utveckla vad som behövs för att tidpunkten när solen kollapsar ha nått landvinningar för sin fortsatta existens i universum.

  27. Från Graven skriver:

    Pöbeln

    Det är en himla intressant fråga! Själv tror jag att det bli socialliberalismens återkomst. Jag menar nämligen att det som påstått sig vara liberalism omöjligt kan vara vara det. Hur kan det vara liberalism att försvara kvinnoförtryck!? Socialliberalismen har kapats av människor med en värdegrund som flörtar med det totalitära. Mp är ett point in case.

    Priset vi har fått betala för liberalernas WO i centrala rättighetsfrågor är det nationalismens återkomst och det socialkonservativas uppsving.

    Trenden börjar synas: Folkpartiets hann med sitt namnbyte innan någon annan hade tagit namnet liberalerna och startat ett riktigt liberal parti.

    Men detta är inget nytt. UnderNazi-åren sålde även Socialdemokratin ut sig, precis som den gör nu.

  28. Ulf skriver:

    Du säljer ju ut dig till nassarna ”Från Graven” så du har verkligen inget att yvas över.

  29. pöbeln skriver:

    Graven
    Jo, vi kan hoppas.

    Dock vet jag ingen liberal som försvarat kvinnoförtryck. Kan du upplysa mig? Jag upplever att den liberala gränsdragningen mot att skada någon annan är väldigt intakt. Däremot måste det ju föras en diskussion om innehållet i alla liberala rättigheter visavi verkligheten, som i exemplet MR som vi pratat om.

    Men det förfall av vänstern som Per pratar om är ju snarare att det liberala lämnar plats för någonting annat. Vad detta är vägrar vår välutbildade sanningssägare Per att svara på.

    Putin, Trump, Orban, Brexit, Le Pen, Sverigedemokrater, Sannfinnländare, Dansk folkeparti, Fremskrittsparti. I alla dessa ska judar, homosexuella, romer, politiska meningsmotståndare, invandrare, muslimer, pizzabagare, alla dessa ska vara mycket oroliga.

    Men som sagt, det skulle vara kul om Per ville benämna denna kraft han pratar om.

  30. CeDe skriver:

    Det finns inte många pizzabagare längre som kommer från pizzans hemland.

  31. pöbeln skriver:

    CeDe
    Elon Musk är socialliberal.

    Det är märkligt att den politiska kompassen svängt så mycket att en socialliberal idag är vänster…

    Kan du nämna nån vetenskapsperson som är socialkonservativ/fascist? Vem ser du upp till?

  32. pöbeln skriver:

    Pizzan är ett utslag av mångkultur:

    The common belief is that Italians invented pizza, but a baked bread with toppings has many other precursors in other cuisines. Italy’s version of the dish, especially from Naples, is the one we are most familiar with, though pissaladière from Provence, coca from Catalan, and lahma bi ajeen from the Middle East all bear a remarkable resemblance to pizza.

  33. Från Graven skriver:

    Pöbeln

    Dock vet jag ingen liberal som försvarat kvinnoförtryck. Kan du upplysa mig?

    Menar du en sann liberal eller en som kallar sig liberal?

  34. Jor-El skriver:

    Förstår inte varför pizzabagare ska känna någon oro för sin framtid i vår del av världen. Pizza får väl närmast räknas som svensk husmanskost idag. Och homosexuella har antagligen mer att frukta från ökat mellanösterninflytande än från nationalkonservatism i Sverige.

  35. Hemkär skriver:

    CeDe…Hjulet rullar…

    Tjusig framtidsaspekt några miljarder år framöver. Tror inte våra monoteistiska kulturer ens har förmåga att överleva till år 3000 e.v.t.

  36. Ulf skriver:

    Lahma bi ajeen eller Lahmacun verkligen en höjdare, Liten torrare i konsistensen än pizza eftersom den saknar den rivna osten men å andra sidan inte så fet och mäktig som pizza.
    Om man sedan lägger på aubergine och mynta med citron så blir det verkligen en smakupplevelse. Kan livligt rekommenderas och receptet finns naturligtvis på youtube!

  37. Från Graven skriver:

    Ser man på, Ulf börjar bete sig som folk. Jag skall med stort intresse prova det receptet, Ulf.

    Stort tack.

  38. pöbeln skriver:

    Graven
    Det spelar ingen roll, nämn bara ett par bra starka exempel. Upplys mig.

  39. CeDe skriver:

    Hemkär – det ska böjas i tid……….. Självklart att vi kommer överleva, vårt intellekt expanderar för dem som tar det till vara.

  40. CeDe skriver:

    pöbeln, jag ser upp till alla som bejakar vetenskap.

  41. CeDe skriver:

    ………i fredligt syfte!

  42. Ulf skriver:

    Signaturen Jor-El har uppenbarligen missat den serie av mord på homosexuella som utförts av högerextremister i Sverige. Nordisk Ungdom störde årets Prideparad i Stockholm och så sent som 2013 röstade Sverigedemokraterna för fortsatta tvångssteriliseringar av transsexuella.

    Homofobi finns överallt. både bland muslimer, kristna och i de olika politiska partierna. I Sverige är högerextremisterna de mest mordiska. I Syrien islamisterna.

  43. Ulf skriver:

    Bon appétit ”Från Graven”!

  44. CeDe skriver:

    Vinner Trump på tisdag så ska jag fira med mitt äppelvin spätt med lite whisky, kan nog med fördel även passa som dryck till nämnda pizza.

  45. Molly skriver:

    Ulf-
    Jag sa inte att en synen på flickors utbildning inte förändrats! Vad jag menade var att vissa saker förändras fortare medan andra kulturdrag är djupare rotat i människors liv. Att förändra kvinnans position inom en kultur är inte det lättaste. Du kan lära dig äta annan mat, sjunga andra sånger, cykla och köra bil även för kvinnor. Men försök att släppa flickan/kvinnan fri att själv avgöra hur hon vill leva är nog mycket svårt och kommer att ta lång tid. Försök att få invandrade kvinnor till Sverige att klä sig som svenska kvinnor gör. Till exempel.

  46. Ulf skriver:

    Väldigt många invandrarkvinnor, jag skulle säga majoriteten klär sig som svenska kvinnor. Ibland mer utmanande, ibland mindre.

  47. CeDe skriver:

    Det beror väl på vilket synfält du utgår ifrån, Ulf. Där invandrare är i stor andel ser du inte många ”svenskklädda”.

  48. Molly skriver:

    Om vi nu tar dig på orden, Ulf, så har du naturligtvis rätt. Definiera begreppet invandrarkvinna som de kvinnor som växt upp i en annan kultur. Då finns det invandrarkvinnor från Chile, Finland, De baltiska staterna, Norge, Danmark, Storbritannien, de från i stort sett hela Europa och – måste jag fortsätta – ? Bland dessa Invandrarkvinnor så finns det de som kommer från en kultur där de och deras familjer har en annan kvinnosyn än Sverige. Dessa är, statistiskt uttryckt, i minoritet i Sverige i förhållandet till alla andra invandrarkvinnor som lever i Sverige. Därför får du rätt i att de flesta invandrarkvinnorna ser ut och klär sig som svenska kvinnor. Den minoriteten som inte hör till den gruppen och som inte är klädda som svenska kvinnor har med stor sannolikhet en uppväxt i en kultur som inte har samma värdegrund som vi svenskar. Denna föreläsning skulle kunna hållas för nybörjare i en forskningsutbildning. Håll till godo, Ulf.

  49. Från Graven skriver:

    Pöbeln

    Eftersom att du/vi i så fall lägger distinktionen på is för stunden säger jag: Mehmet Kaplan.

  50. Från Graven skriver:

    Och till Mehmet kaplan kan du lägga alla som uttryckligen stöttar/stöttade honom: bland annat hela Miljöpartiets lokalavdelning i botkyrka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.