2361: Mångkultur förr och nu

Året var 2006, regeringen Persson hade utropat det till mångkulturår. Höganäs var en av tre orter som särskilt utvalts. Inga slantar kom med den äran men Höganäs kommun tog av sina kulturpengar. På den tiden var mångkultur knappast något laddat begrepp. Kommunen tog kontakt med mig och stjärnkocken Niklas Ekstedt. Vi hade gjort ett annat projekt året innan. Den här gången skulle det handla om mångkultur men mycket stillsamt och idag skulle en sådan inriktning vara helt otänkbar. Har vi en stjärnkock får det handla om mat och eftersom Niklas hade goda insikter i ämnet mat i hela världen kom han snabbt fram till att uppmärksamma Kambodja, Elfenbenskusten och Peru. Min uppgift var att bygga en okonventionell serveringsplats vilket utfördes med virke från den lokala soptippen. Jag skrev om projektet på bloggen. Helsingborgs Dagblad rapporterade.

Mångfalden bestod helt och hållet av de exotiska maträtterna. Någon ytterligare mångfald kunde inte observeras. Regeringens utredningar inför kulturåret var dock av mera ambitiöst slag. Den som orkar ta sig genom textmassorna kan finna dem här. Emellertid bekymrade inte detta vare sig kommunen eller de två projektskaparna. Mångkultur, som jag uppfattade det på den tiden, var internationalisering. Det är något som låg och ligger i tiden.

Mångkulturen som politiskt program skulle snart växa till sig och dessutom bli betydligt mindre mångfaldigt. De flesta kulturer har liten eller obetydlig representation i Sverige och därför ser vi idag inte mycket av intresse för Kambodja, Elfenbenskusten eller Peru, långt mindre har man några omfattande program för att stödja dessa kulturer på det att de skall berika Sverige (man kan som ni vet inte utan vidare skriva ”svensk kultur” eftersom det är ett svårmodigt kapitel).

Thord Eriksson har skrivit en artikel i SvD om 2006 när mångkulturen så att säga kom till Höganäs. Han har också intervjuat mig. Jag har inte mycket till övers för det politiska programmet mångkultur. Vi lever i en värld av en ständigt pågående internationalisering och den utvecklingen är omfattande och sköter sig själv. Tankegången i mångkulturprojektet är att problem som kan uppstå genom friktioner mellan kulturer skall ses som något positivt vilket kan överbryggas genom att den ena eller den andra kulturen kan berikas. Eller som det egentligen är tänkt, att västvärldens postkoloniala trauma skall få befriande injektioner av andra synsätt. Vill man vara ironisk kan man ju alltid säga att vår uppfattning om t ex yttrandefrihet har fått en del material som onekligen komplicerat bilden.

Det här inlägget postades i politik, Projekt. Bokmärk permalänken.

153 svar på 2361: Mångkultur förr och nu

  1. Hemkär skriver:

    Språket! Språket är din och min främsta identitetsmarkör. Sedan rikssvenskan infördes har våra dialekter nästan utraderats. Snacka om kulturslakt.

  2. Från Graven skriver:

    Det var under det politiska programmet mångkultur som de ekonomiska migranter som tog sig illegalt till Sverige fick förtur över flyktingar med skyddsbehov enligt UNHCR, och vi fick en rikspolischef vars första tanke går till mördaren.

  3. Från Graven skriver:

    Lite mångkulturellt ögongodis för mohammad och Ulf:

    (kvinnor som får shariastipulerade spöstraff i Indonesien)

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-3889002/Publicly-shamed-caned-standing-close-boyfriend-Woman-latest-suffer-ordeal-Indonesia-s-strict-Islamic-rules.html

  4. Molly skriver:

    Den äldre generationens uppfattning av mångkultur var att det var nytt, spännande, något man gärna besökte när det dök upp i Sverige. Pizzan, t.e.x. Alla skulle äta pizza. Mångkultur var gott. Spagetti med köttfärssås var något nytt och älskades av barnen. Sedan kom musiken hit, det man aldrig hört förut. Louis Armstrong kom till Sverige 1952. Ella Fitzgerald som hade en jazzkonsert på konserthallen i Sthlm den var jag och lyssnade på. Vilket ös. Det var nästan lika häftigt som Säkkijärvenpolka. Wouw!
    Vilken skillnad på definitionen av mångkultur som uppstått. Bränna bilat till exempel. Kultur är ju något som är önskvärt och fint. Vem vill lära sig se eldsvådor som ett kultur tecken? Utom elden på valborgsmässoaftonen då vi står och sjunger: Sköna maj välkommen! Vad betyder ordet ”kultur” i begreppet mångkultur? Är det fortfarande någonting positivt? Något vi vill ta till oss och infoga i vår gamla kultur?

  5. Molly skriver:

    Hemkär: Språket är ETT av minst 10 kulturmarkörer som skiljer kulturer åt. Religionen är en annan. Den påverkar våra liv. Det gör även synen på Könsroller. Skulle en svenskt uppfostrad flicka förstå varför hon inte fick gå i skolan, som sina bröder, och varför hon får mindre mat än de, och varför hon ska gifta sig samma månad hon får mens, 12 – 13 år. – Hur ska man ta hand om de gamla och sjuka. Här går staten in, med hemtjänst, äldreboende. Se nu hur svenska folket blir förbannade när det brister i dag. I de flesta kulturer tar släkten hand om de gamla, ibland den äldste sonens fru. I andra kulturer är det den egna familjens döttrar. Utan nära släkt när man är gammal, svälter man ihjäl och sitter på gatan och tigger.
    Kulturskillnader finns på synen av status. Vem lyder vem. Barnen uppfostras att lyda föräldrar lärare, gamla farmor,morfar osv, polisen, by-äldste osv. En person med låg kast måste lyda alla andra.
    Ojämlikhet mellan könen är vanlig. Kvinnor får inte köra bil, klä sig som hon vill, gå ensam ut, förlorar allt, även barnen om hon vill skiljas. Lagen fungerar på vissa håll, att kvinnan straffas om hon blir våldtagen. Hon förväntas att begå självmord för att hennes egen familjs heder inte ska befläckas av hennes brott att bli våldtagen. Man ser genom fingrarna på korruption, övergrepp och brottslighet för dem som kan betala, medan den fattige lusen åker dig för ett snett ord.
    Det är sällan skillnader i hudfärg, språk eller kläder som gör oss svenskuppfostrade människor rädda eller förbannade. *Det är det andra, stenkastandet på folk man inte gillar, Stjäla eller förstöra cyklar, bilar, hus, skita på gatan, smeta bajs i bostäder man inte trivs i, slänga mat och slå sönder porslin, överfalla och pilla på småflickor. Det är en icke-svensk kultur som vi inte vill dela med andra i en mångkultur. Det finns även kulturer där vi har mycket att lära. Men att berätta allt om detta också, skulle trötta ut både er och mig själv.

  6. mohammad skriver:

    Von Gravens accentuerade hybris, retoriska stolpskott och kraftlösa argumentationsteknik skall inte underskattas.

    Ej heller den grunda sakkunskapen, bristande slutledningsförmågan och för all del, den ökända smutskastningen och baktaleriet.

    Von Graven – han behövs sannerligen härinne…

    LOL!

  7. Från Graven skriver:

    Lite ”copy and paste” från mohammad mellan spöslagen. Ja, det gäller att spara på krafterna mohammad.

  8. Ulf skriver:

    Rolig men onekligen en lite väl lång artikel om ett lite krystat försök att föra in den stora världen i Höganäs.

    Jag skulle vilja påstå att mångkultur har varit ett laddat begrepp i Sverige sedan slutet av 1800-talet och nationalismens intåg i den svenska historien.
    Nationalstater som Sverige har ju haft väldigt svårt att hantera den mångkultur som nästan alltid finns inom landet, något samer och svenskar med finska som modersmål bittert fått erfara.
    Det nya öppet mångkulturella Sverige är precis som Lars Vilks menar ett resultat av ökad internationalisering och globalisering men också av en ökad tolerans gentemot sexuella och etniska minoriteter inom landet.

    Lars Vilks har onekligen dragit en rejäl nitlott i det mångkulturella lotteriet men för de grupper av svenskar som äntligen fått sitt språk eller sexuella läggning erkänd är det nya mångkulturella samhället en befrielse.

  9. Från Graven skriver:

    Varför förespråkar du i så fall sharia om du inte gillar hur sexuella minoriteter behandlas, Ulf?

  10. Ulf skriver:

    I Israel erkänns både sharia och samkönade äktenskap.

  11. Från Graven skriver:

    Sharia erkänner dock inte samkönade äktenskap. Skall du få ditt samkönade äktenskap erkänt i Israel så måste du vända dig till den sekulära rättsapparaten.

  12. pöbeln skriver:

    Klarsynt kommentar av Ulf.

  13. Per skriver:

    Ulf tror att den ökande toleransen mot sexuella minoriteter i Sverige/Västeuropa kommer av ”mång”kulturen. Själv tror jag den är ett typiskt svenskt/Västeuropeiskt kulturfenomen!
    Vilka andra kulturer som flyttat in i Sverige har bidragit med denna ökade tolerans i så fall? Den muslimska?

    Mångkultur handlar i praktiken om TVÅ kulturer, den importerade muslimska och den svenska/nordeuropeiska. Mångkultur innebär i praktiken islamisering av Västeuropa generellt samt utvecklingen av en separat/parallell muslimsk kultur som står i diametral motsättning till den svenska. Med en sannolikt kommande clash of civilisations.

  14. Ulf skriver:

    Den nordeuropeiska kulturen dödade 6 miljoner judar i mitten på förra århundradet, knappast vad jag kallar en tolerant kultur.
    Det är delvis historia nu även om figurer Anna Hagwall är ett varnande exempel på att intoleransen forfarande finns kvar i vår kultur.
    Det viktiga är ändå att den europeiska kulturen förändrats till oigenkännlighet under ett halvt sekel. Kunde européerna bli toleranta då kan alla bli det.

  15. CeDe skriver:

    En del har inte lyckats bli toleranta under 1400 år

  16. Ulf skriver:

    Hacka inte på polackerna nu ”Från Graven”.

  17. Från Graven skriver:

    Tyskland låg, och ligger fortfarande i Centraleuropa, inte Nordeuropa.

    Nazismens gick i mångkulturellt partnerskap med islam för att genomföra förintelsen:

    https://en.wikipedia.org/wiki/13th_Waffen_Mountain_Division_of_the_SS_Handschar_(1st_Croatian)#/media/File:Bundesarchiv_Bild_101III-Mielke-036-23,_Waffen-SS,_13._Gebirgs-Div._%22Handschar%22.jpg

  18. Ulf skriver:

    Du har som vanligt fel på alla punkter ”Från Graven” . Varför är jag inte förvånad!

  19. Från Graven skriver:

    Inspirerat av modern tids första folkmord – folkmordet på de kristna armenierna. Utfört av det Ottomanska imperiet, med förspelet under sent 1800-tal, men utfört i industriell skala med start 1915.

    1.5 miljoner män, kvinnor och barn – icke-muslimer – slaktades.

  20. Ulf skriver:

    Onekligen var massmordet på armenier och syrianer ett fruktansvärt folkmord men nordeuropéerna var effektivare. Tre gånger så många offer och i Sverige rasade man mot de som försökte fly från tyskarnas massmord.
    De kristna armenierna och syrianerna hade naturligtvis kunnat räddas om Osmanernas kristna allierade hade protesterat men det gjorde man inte. För européer är östkristna som syrianer och armenier inte ”riktiga” kristna. Bara en slags b-muslimer som kan offras, ungefär som judarna.

  21. Kenneth Karlsson skriver:

    ”Konst som betyder någonting, målningar, litteratur, behöver inte handla om någonting alls. Konst bör vara fri, från alla konventioner och förväntningar.” (Martin Thim, författare)

  22. Från Graven skriver:

    Det var amerikaner och svenskar som slog larm om det Armeniska folkmordet på kristna armenier av det Ottomanska imperiet.

  23. minnesdagen skriver:

    Anna Hagwall har all rätt att diskutera och kritisera bristen på spritt ägande av media i Sverige. Det är självklart att man måste kunna ifrågasätta att några få aktörer äger majoriteten av tidningar i detta land, speciellt som många tidningar driver agendasättande journalistisk.
    Kan Ulf förklara hur det kan vara antisemitism ?
    Att hon inte kunde vara kvar i politiken visar bara brister på demokrati i vårat land.

  24. Från Graven skriver:

    Ironiskt att islamisten ”Ulf” arbetar så hårt med att relativisera folkmord.

    Kanske därför att det armeniska folkmordet var det första folkmordet i modern tid – 1.5 miljoner offer – och dessutom var ett islamistiskt folkmord på kristna.

  25. Ulf skriver:

    Folkmordet på armenierna och andra kristna grupper utfördes av den turkiska regeringen och staten som bär det absoluta ansvaret till brottet. Att det moderna Turkiet vägrar att erkänna detta folkmord är en skandal.

    Den tyska regeringen kände till folkmordet eftersom tyska officerare var placerade som instruktörer och rådgivare till den turkiska armén.
    General Friedrich Bronsart von Schellendorf tjänstgjorde vid den turkiska generalstaben och deltog i organisationen av folkmordet.
    1919 förklarade han sitt handlande på följande sätt: ”Armenier ist, wie der Jude, außerhalb seiner Heimat ein Parasit”. Judar och armenier är samma parasiter enligt generalen.

    Tyskarna kände alltså till planerna på ett folkmord utfört av den turkiska staten riktat mot de kristna innevånarna i Mindre Asien på planeringsstadiet. Ändå valde man att låta det ske.

    Citatet är hämtat från wikipediaartikeln om Friedrich Bronsart von Schellendorf

  26. Ulf skriver:

    Det är väl snarast antisemiten ”Från Graven” som försöker flytta fokus bort från nordeuropéernas folkmord.

    Enligt wikipediaartikeln ”Northern Europe” ingår Nordtyskland i just Nordeuropa.

    ”Northern Europe is the northern part or region of Europe. Although no definitive borders or definition exists for the term, geographically, northern Europe consists of (from west to east): Iceland, Ireland, the Isle of Man, the United Kingdom, the Faroe Islands, the Netherlands, northern Germany, Denmark, Norway, Sweden, Finland, Estonia, Latvia, Lithuania, Belarus and northwest Russia”

  27. Från Graven skriver:

    Utmärkt. Ulf håller med: folkmord är ett populärt och upprepat mångkulturellt projekt i partnerskapet Tyskland och islam.

    Bild på muslimska Waffen SS-divisionen ”Hanschar”:

    https://en.wikipedia.org/wiki/13th_Waffen_Mountain_Division_of_the_SS_Handschar_(1st_Croatian)#/media/File:Bundesarchiv_Bild_101III-Mielke-036-23,_Waffen-SS,_13._Gebirgs-Div._%22Handschar%22.jpg

  28. Ulf skriver:

    Kristna och muslimer menar du väl ”Från Graven”.

  29. Från Graven skriver:

    Nazister och islamister

  30. pöbeln skriver:

    Obligatorisk att se Shadow world för alla debattanter på Vilks. Islamism, postkolonialism, korruption, krig. Varför det aldrig kommer bli fred i mellanöstern.

    http://www.svtplay.se/video/10844413/shadow-world/dox-shadow-world-avsnitt-1?start=auto

  31. Från Graven skriver:

    Rapport från Washington Post om hur homosexuella behandlas enligt sharia-lag av Islamiska Staten:

    https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2016/06/13/the-islamic-states-shocking-war-on-homosexuals/

  32. Ulf skriver:

    Antisemitismen är en del av kristendomens kulturhistoria. Marin Luther kan sägas vara en föregångare till Hitler med sin ondskefulla skrift: ”Om judarna och deras lögner”.

    För de kristna antisemiter som inte är Lutheraner fungerar Nya Testamentets utpekande av judarna som Kristusmördare och människornas fiende som en bra inspirationskälla.

  33. Från Graven skriver:

    Lite om en av de största tragedierna i mänsklighetens historia – den arabiska slavhandeln:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Arab_slave_trade

    Motsvarande uppemot den transatlantiska slavhandeln i antal slavar; 10-18 miljoner med början på 600-talet och långt in i vår samtid.

    Islamiska statens handel med kristna yazidiska flickor spär på statistiken.

  34. minnesdagen skriver:

    Ok så nu är i princip alla kristna antisemiter. Då var folkmordet på armenier, greker och syriska kristna egentligen ett folkmord på antisemiter. Samma sak med Holodomor.

  35. Ulf skriver:

    Jag tror ”Från Graven” börjar tappa fokus. Diskussionen handlar om att signaturens”Per” påstår att tolerans är något typiskt unikt för Nordeuropéer. De sex miljoner dödade judarna visar på att så inte är fallet.
    Att det sedan skett folkmord utanför Europa är naturligtvis självklart, särskilt i Kina under Mao men naturligtvis även i Turkiet gentemot armenier och andra kristna grupper.

  36. Från Graven skriver:

    De flesta europeiska länder har lagstiftningar som kriminaliserar diskriminering på någon av diskrimineringsgrunderna kön, könsidentitet, sexuell läggning, religionstillhörighet och etnicitet, m.fl.

    Vill man hitta allvarliga brott mot dessa grupperingar så får man först och främst titta på Ryssland, samt en lång rad islamska stater.

    Vad gnäller du på Nordeuropa för? Annat än för din vanliga agenda att misstänkliggöra just Europa men vända blinda ögat mot de kulturer där förtrycket faktiskt sker idag.

  37. Per skriver:

    Ulf

    Du är en riktig lögnare och desinformatör!

    ”Ulf tror att den ökande toleransen mot SEXUELLA minoriteter i Sverige/Västeuropa kommer av ”mång”kulturen. Själv tror jag den är ett typiskt svenskt/Västeuropeiskt kulturfenomen!
    Vilka andra kulturer som flyttat in i Sverige har bidragit med denna ökade tolerans i så fall? Den muslimska?”

    Jag har inte påstått att tolerans i vid bemärkelse skulle vara typiskt för Nordeuropeer, även om sanningen troligen ligger åt det hållet.
    Ännu mindre har jag sagt att tolerans skulle vara UNIKT för just Nordeuropeer.

    Som sagt Ulf du är en riktigt ohederlig och medioker debattör. Det kan man ju ta och leva med, men det allvarliga är att din desinformation förstör möjligheten till en konstruktiv debatt, som för utvecklingen framåt. Personer som du gör att debatten står och stampar på samma ställe, blir ett ställningskrig i smuts.

  38. Per skriver:

    Komplettering

    För citatet ovan ska det stå – Jag skrev:

  39. CeDe skriver:

    Fast Nordtyskland bara är en liten del av Tyskland så är det ändå den delen som får representera Tyskland när Ulf orerar. Ganska typiskt för Ulfs diskussionsteknik – förleda genom att manipulera.

  40. Från Graven skriver:

    Ha ha!

    Ulf struntar i att de andra två axelmakterna var Italien (Sydeuropa) och Japan (Asien). Och vad Japan sysslade med i Kina (Nanjing massakern, biologiska experiment på levande människor) bryr sig Ulf inte om!

    Han struntar också i att Iran och Irak båda var i formell koalition med Hitlers Nazityskland!

    Per och Cede har naturligtvis helt rätt: Ulf är här för att desinformera.

  41. pöbeln skriver:

    http://www.dn.se/nyheter/varlden/ryssars-fastighetskop-i-finland-misstanks-bana-vag-for-grona-man/

    Eller just det ja, Per. Det är ju bara Wolodarski som är i farten.

  42. U B Lööf skriver:

    Kultur är svårfångat, tycker jag. Kultur är ju en process, något som ständigt förändras och utvecklas. Det är därför det är så svårt att tala om en speciell svensk kultur. Influenserna utifrån är många och blandningarna rörs ständigt om. Idag sker de här förändringarna snabbare än någonsin beroende på internationalisering, migration och pengarnas ökade betydelse och genomslag. I ett begränsat tidsflöde kan man kanske tala om svensk kultur, men över tid ser man att allt blivit upplöst, uppblandat, förändrat. Kulturen bryr sig inte om nationsgränser.

  43. pöbeln skriver:

    Håller med Lööf till 100%

  44. Lars Vilks skriver:

    Även om det råder ett starkt flöde av internationella impulser skall man inte överdriva förändringstakten. Kultur bryr sig om nationsgränser. Man behöver bara åka till Norge och Danmark för att märka skillnaden. Skulle man göra ett besök i t ex Iran skulle man märka det ännu påtagligare.

  45. CeDe skriver:

    Håller med Vilks till 100%. Åker man bara till Finland så tror man att man är mycket längre bort än man är.

  46. Från Graven skriver:

    En ny förmåga på vilks.net som har tänkt till!?

    Om ”UB Lööf” menar att det antropologiska kulturbegreppet är så svårfångat – vilket det inte är – så skulle ju ”UB Lööf” kunna börja med att föreslå att skyddet för våra nationella minoriteter tas bort! För vad skall samer, romer, judar, sverigefinnar och tornedalingar ha denna ”svårfångade” kultur till?

    Eller aboriginer, urfolk i Amazonas, eller eskimåer heller för den delen?

    Varför upphör jag aldrig att förvånas och förfäras över hur förbannat korkade och farliga i sin okunnighet sådana som just ”UB Lööf” är!

  47. Jor-El skriver:

    Apropå Finland så verkar bilarna där inte vara lika lättantändliga som här. Och man verkar dessutom ha myndighetspersoner med lite råg i ryggen. Lite svårt att föreställa sig någon finsk politiker i ledande position yttra -”Urfinskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån.”

    http://www.svd.se/merit-wager-ett-annat-land-en-annan-polismakt

  48. CeDe skriver:

    För att inte tala om skillnaden till Ryssland som ändå inte är så avlägset. Inga mejl mellan Trump och Putin i alla fall enligt senaste bulletin från FBI.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.