2315: Mot höstens biennaler

Curatorerna håller fortfarande utställningarna i strama tyglar. Och ännu har konstvärlden inte något bättre att tillgå som aktuell värdemätare än biennalen. Om en dryg månad skall en svensk curator i elden, Maria Lind skall curatera Gwangjubiennalen i Sydkorea. Den här biennalen har erövrat en plats i samtiden som imponerande och resursrik. Samtidigt får man tillägga att den, likt praktiskt taget alla asiatiska biennaler, inte har något större inflytande utan mest är en uppvisning av det som redan visats i västvärlden.
Hur kommer det då att gå för Maria Lind? Kraven är inte alltför stora och Lind är en erfaren curator. Dessutom kan man räkna med att det blir en biennal med politisk profil. En garanti för att det skall gå vägen kan man ana i hennes toppning av laget med Hito Steyerl (159), Anton Vidokle (2283 – Vidokle är dock i första hand curator och skapare av bland annat e-flux journal)) och Raqs Media Collective (406).

Linds tema för utställningen är The Eighth Climate (What Does Art Do?). ”Det åttonde klimatet” är hämtat från den esoteriska geografin och det är helt i sin ordning att söka en sådan utgångspunkt. Men sedan har vi problemet hur man landar detta i den praktiska hanteringen. Ty curatorn skall i regel förmedla en mera handfast vara. Lind tänker sig en koppling till den globala uppvärmningen vilket förefaller mig vara en lite väl tillrättalagd lösning. Tyvärr blir det ännu värre när Lind ägnar sig åt en gammal föreställning om konsten som mystisk seismograf. Hon tänker sig konstens kapacitet som siare av framtiden. Detta, menar Lind, är varken konst för konstens skull eller konst som nyttighet. Hon har förstås rätt i det men det hjälper föga, konsten som ”före sin tid” är en hopplöst romantisk idé. Den enda sanning som kan återfinnas i den tanken är att konst förmår att skapa en konst som konstvärlden understundom måste ha lite tid på sig för att acceptera.

Ett något oväntat uppslag som Lind tar med sig till Gwangju är Jättebjörnlokan genom ett projekt av Ingela Ihrman. Man kan förstå vad som lockar. Jättebjörnlokan är en icke önskvärd invandrare som kan “hota befintlig biologisk mångfald och orsaka socioekonomiska skador”.

Frågan är dock hur användbar metaforen Jättebjörnlokan kan vara. Lind vill i varje fall veta
”Vilka berättelser skapas kring de besvärliga arterna, kring skadedjuren och ogräset?”

Men det är möjligt att konstvärlden kan fascineras av Jättebjörnlokan. Det lär i varje fall vara biennaldebut för detta fenomen.

Gwangjubiennalen
Jättebjörnlokan

Det här inlägget postades i Biennaler. Bokmärk permalänken.

142 svar på 2315: Mot höstens biennaler

 1. minnesdagen skriver:

  Tja, jag undrar ibland om jag kommer att sluta mina dagar i förtid …

  I dagens G-P:
  Robert Egnell, professor vid Försvarshögskolan, menar att IS har ändrat sin strategi. I stället för att uppmuntra anhängare att komma ner och kriga i Syrien så uppmanas de att stanna kvar och begå terrorbrott i sina hemländer.

  2003 hade vi jeppen från mellanöstern som körde på folk helt vilt i Gamla Stan. Ungefär som lastbilen i Nice fast istället en personbil. Och han lyckades bara döda 2 och skada ett tjugotal.
  Den tokstollen träffade jag vid ett tillfälle inte så långt innan detta hände, måste varit året innan. En extremt otrevlig upplevelse, trots att mötet blev väldigt kort.
  Hade vansinnesbilkörningen hänt idag så hade det kanske räknats som ett terrordåd. Då var det bara snack om sinnesförvirring. När någon begår ett vansinnesdåd och dödar folk omkring sig, kommer det att räknas som terrorism om inte mördaren i förväg har spelat in en IS-video ?

  http://www.dn.se/sthlm/vard-och-skadestand-for-vansinnesforaren/

 2. Ulf skriver:

  Jättebjörnlokan som en symbol för det normbrytande ickesvenska förekommer också i Jan Troells film ”Sagolandet” från 1988.

 3. CeDe skriver:

  Björnlokan togs in i landet för sin skönhets skull men som den är mycket giftig och ger hudirritationer försöker man nu att utrota den.
  Tillräckligt många måste irriteras först innan det skrids till handling. Vissa anar dock fortfarande ingenting.

 4. Ulf skriver:

  Tack för den kommentaren CeDe, den sammanfattar det mesta om diskussionen runt Jättebjörnlokan.

  Jag ber att få citera Nils Ferlin:
  ”När skönheten kom till byn då var klokheten där,
  då hade de bara törne och galla. Då sköto de efter henne med tusen gevär.

  Det är inte lätt att vara vacker och annorlunda i Sverige.

 5. Från Graven skriver:

  Jättebjörnlikans giftighet ökar när det belyses med ljus.

 6. CeDe skriver:

  När jättebjörnlokan väl har etablerat sig så tränger den undan den inhemska vegetationen. Björnlokan vill vara herre på täppan. Inget för midsommarblomstrens demokratier.

 7. Från Graven skriver:

  Får tycker att jättebjörnlokan är smaskig.

 8. CeDe skriver:

  Får får får!

 9. Per skriver:

  Cannabisplantan frodas ockå i Sverige numera. Den tillhör väl heller inte ursprungsvegetationen. Starka lampor räcker och ömsint/kärleksfullt trädgårdsmästeri. Undrar vilka det är som utgör efterfrågesidan? Den kan ju vara ett alternativ till alkohol.
  Mkt intressant dokumentär på P1 om en odlares vedermödor.

 10. CeDe skriver:

  Per, intressant att du tar upp cannabisplantan, som dock inte växer vilt i Sverige, den klarar inte kylan. Men, nämligen, för en tid sedan sökte jag på nätet om det fanns något släktskap mellan jättebjörnlokan och cannabisplantan. De har väldigt lika flikiga blad och som bekant är båda giftiga. Jag fick ingen träff på det men i stället fick jag veta att cannabisplantan är släkt med humlen, som används vid öltillverkning.
  Så då vet ni det öldrickare varför ni blir lite lummiga av en Carlsberg.

 11. Per skriver:

  CD
  När vi ändå är inne på skadliga växter – kan khat vara en bubblare i den ekologiska mångfalden byggd på konstljus? Du verkar ju koll på arterna.
  Både cannabis och khat kan ju vara ett alternativ om man inte har så mycket att göra och kan ta sovmorgon.

 12. Per skriver:

  CeeDee
  Ursäkta att jag glömde eena. Tar med dom här istället så jämnar det ut sig
  och så kommer lättare ihåg det till nästa gång.
  Kom att tänka å maskrosen oå. Det är väl oå en växt som man kan droga sig av?

 13. Från Graven skriver:

  Per

  Lever du?

 14. Från Graven skriver:

  Ge oss ett livstecken

 15. CeDe skriver:

  Jag har lämnat ett svar till Per, men hamnat i granskningen. Har hänt mig vid flera andra svar och sedan stryks mina kommentarer. Är lite förvånad då jag inte kan se att de innehåller något anmärkningsvärt??????

 16. Från Graven skriver:

  Byter man dator mellan posterna, eller har flera länkar i posten, så hamnar man ofelbart i slussen. Jag misstänker att ”slussen” även är inställd på att sätta i karantän vissa kombinationer av ord. Väldigt långa inlägg hamnar ibland i slussen.

 17. CeDe skriver:

  Nä det tror inte jag, FG. Utan när LV inte är tillgänglig vid datorn då hamnar man i slussen eller om han inte gillar ett inslag. Och för att ta ur slusskommentarer, tror jag, så måste LV finnas på plats vid sin stationära dator. Haha, det är min bild av det hela.

 18. Från Graven skriver:

  Nja – jag vet att man kan ställa in forum på att automatiskt vägra, eller sätta i karantän, inlägg som innehåller vissa ord, oftast svärord. Detta kan man kringgå genom att skriva t.ex. ”f*ck you”.

  Det där är rätt vanlig; och man kan inte ha webmastern sittandes vid en dator dagarna i ända så det där är helt automatiserat.

  Min uppfattning om Vilks.net är att dessa inställningar är ordentlig generösa. Jag tror att Lars själv vid något tillfälle skrivit att han inte vet varför vissa inlägg fastnar. Detr fanns ju ett tillfälle när vart och vartannat inlägg hamnade ”i slussen”.

  Som jag förstår det så fastnar en del inlägg i slussen, och Lars ”släpper loss dem” vid de tillfällen som han kommer åt servern. Oftas verkar hjan göra det efter sin arbetsdag (dvs på kvällarna), är han ute och reser så kan det ta ett par dagar, t.o.m.).

  Så gissar jag, men jag kan ju ha fel.

 19. Per skriver:

  Från Graven

  Vad menar du? Har jag gjort ngt fel som dåliga skämt eller?

 20. Från Graven skriver:

  Nej, alls inte, Per; den din senaste post var en smula besynnerlig, så jag undrade ifall du hade rökt på (typ Cannabis; inget fel i det, mohammad gör det, och jag tror att han blir en bättre människa av det) men gått över till björnloka eller något annat ohälsosamt och OD’at.

  Jag har, som du säkert märkt, en livlig fantasi.

 21. Per skriver:

  Från Graven

  Nä inte björnloka utan ngt glas wiskey för mkt bara.
  Är lannsrs lite förvånad över jakten på björnlokan. Det är väl okey om naturen är lite farlig och besvärlig oå. Vi som inte har får gillar ju vargen oå.

 22. Från Graven skriver:

  Det beror på vad man läser in i ”björnlokan”. Själv är jag t.ex. för (en kontrollerad) invandring och en mycket generös men framförallt rationell flyktingpolitik.

  Malmö kommun tycker att en dator till varje flykting(familj) är ett måste för en ”skälig levnadsstandard” och budgeterar för det samtidigt som UNHCR skickar larmrapport efter larmrapport om att pengarna är slut och att flyktingar lever under förfärliga förhållanden i UNHCR’s läger som ett resultat.

  Samtidigt vet vi inte hur många som är flyktingar, t.ex. i malmö, för man ignorerar helt de möjligheter att försäkra sig om att endast personer med skyddsstatus kommer in i Sverige.

  De starka tar sig genom Europa till Sverige (och hur många av dessa är ekonomiska migranter?) och får datorer i Malmö medan de som verkligen behöver sjukvård och mat svälter i UNHCR’s läger.

  My two cents

  En S-märkt kommunfullmäktige tillsammans med V’s Hanna Thomé

 23. mohammad skriver:

  Greven

  Sluta sprida lögner om mig, jag tittar in här emellanåt och håller koll på ditt munläder, bara så du vet.

  Att du för övrigt har en rasistisk tolkning vad gäller jättebjörnlokan är inte förvånande utan helt i din stil…

 24. Per skriver:

  Från Graven

  För min del endast generositet gentemot POLITISKA flyktingar, som kan verifiera att man arbetat politiskt mot islamismen och för kvinnors och sexulla minoriteters rättigheter, och som lever under allvarligt hot. Så kan de fortsätta son kamp här mot samma förtryckare.

 25. Från Graven skriver:

  Ursäkt, mohammad, jag tyckte att du skrev för någon månad sedan att du skulle tända en spliff.

  Min ”björnloka” rör endast ojämlik och människofientlig ideologi/värdegrund/religiös doktrin – så du kan ta och lugna ned dig.

 26. mohammad skriver:

  Greven

  Hm…för några trådar sedan tog du ställning för militärkuppen i Turkiet som en garant för den sekulära staten – inget snack om jämlik och människovänlig ideologi eller värdegrund där inte.

  Vad gäller rätt till ekonomisk bistånd för hemdator och internetuppkoppling ingår posten numera som generell i försörjningsstödet, alltså inte enbart en rätt för flyktingar som du försöker påskina.

  Att mot denna bakgrund då ställa medborgarens rätt till ekonomiskt bistånd gentemot förhållandena i UNHCR:s flyktingläger är sannerligen en helfet intellektuell härdsmälta från din sida…

 27. Från Graven skriver:

  mohammad

  I så fall har jag inte uttryckt mig tillräckligt tydligt;

  Militären i Turkiet har enligt Turkiets konstitution den slutgiltiga ansvaret att slå vakt om Turkiets sekulära statsskick.

  Ett exempel på detta är militärkuppen 1980 som följde flera år av total parlamentarisk låsning samt en rad terroristattacker inom Turkiet. Militären utlovade demokratiska val, vilket mycket riktigt skedde inom loppet av tre år.

  Det minsta man kan begära av landets största morgontidning är att nämna detta och åtminstone göra ett försök att problematisera situationen utifrån Turkiets konstitution. Men nej – inte ord om detta i den Wolodarski-ledaren som fördömde militärkuppen.

  Denna observation är inte alls samma sak som att ta ställning för kuppen. Att ta ställning anser jag vara ett steg som följer när man har alla fakta på bordet!

  Under kuppens gång visste inte jag tillräckligt mycket om vare sig kuppen eller kuppmakarnas avsikter för att kunna ta ställning där och då.

  Men jag visste att DN inte gjorde sitt jobb!

 28. Ulf skriver:

  Till Från Graven.

  Vilka paragrafer i konstitutionen tänker du på när skriver, citat: ”Militären i Turkiet har enligt Turkiets konstitution den slutgiltiga ansvaret att slå vakt om Turkiets sekulära statsskick”.

 29. Från Graven skriver:

  Den helfeta intellektuella härdsmältan kommer från dig och malmö kommun – därför att det inte endast var frågan om ”medborgares” rätt – men även papperslösa, varav många reda har fått avslag och befinner sig illegalt i landet.

  Inget medborgarskap, ingen skyddsstatus, illegalt i landet – men fri tandvård och dator!

  Detta går mycket väl att ställa mot UNHCR-klassade flyktingar i UNHCR’s flyktingläger. Förstår man inte detta – och det gör inte du – så blir det ju så att de med skyddsstatus får svälta när de papperslösa – oavsett vilka de än är – skall ha datorer!

 30. Från Graven skriver:

  Ulf
  Varför skulle jag svara på någon av dina frågor!?

  Jag drar tillbaka teorin att du är psykopat – det var en våldsam felbedömning för att försöka förklara en fullkomligt irrationell och inkonsekvent argumentation från dig.

  Den tragiska sanningen är att du är rätt och slätt korkad. Och eftersom att du aldrig är bunden av dina tidigare påståenden så är du ett slöseri med tid.

 31. Från Graven skriver:

  mohammad

  Dator skulle du ha av Malmö kommun oavsett om du saknade medborgarskap, skyddsstatus, eller t.o.m befann dig illegalt i landet – men fri tandvård och dator skulle alla papperslösa ha!

  Detta går mycket väl att ställa mot UNHCR-klassade flyktingar i UNHCR’s flyktingläger. Förstår man inte detta – och det gör inte du – så blir det ju så att de med skyddsstatus får svälta när de papperslösa – oavsett vilka de än är – skall ha datorer!

 32. Från Graven skriver:

  Hmm – fastnar i slussen hela tiden med svaret till mohammad.

  Det får vänta – jag håller på att grilla i trädgården.

 33. mohammad skriver:

  Håller med om att Wolodarski gott kunde kostat på sig ett utförligare bakgrundsmaterial.

  Det går dock inte att ställa militärens ”konstitutionella roll” genom säkerhetsrådet som synonymt med militärkupper – det är en grav missuppfattning.

  Militärens makt genom säkerhetsrådet är dessutom numera starkt begränsad, att då lägga 1980 års militärkupp och konstitution till grund för analysen är dumdristigt…

 34. mohammad skriver:

  Greven har fått lite att googla på – han väljer därför att ”grilla” istället – lycka till Greven…!

 35. Ulf skriver:

  Så du bara hittar på ”Från Graven”, jag är inte förvånad.

 36. Från Graven skriver:

  Nej jag hittar inte på, Ulf.

  Men du är för meningslös för att slösa tid på. En som kan hoppa mellan två diametralt motsatta åsikter är meningslös att debattera med.

 37. Från Graven skriver:

  Ulf

  mohammad avfärdar inte det faktum att militär har, eller har haft, en roll i Turkiets statsskick – men mohammad delar inte mina slutsatser. Det är debatt.

  Det du gör är någonting annat – någonting meningslöst.

 38. Ulf skriver:

  Alla som läser den här tråden kan ju se att du inte har något stöd för ditt tvärsäkra uttalande: ”Militären i Turkiet har enligt Turkiets konstitution den slutgiltiga ansvaret att slå vakt om Turkiets sekulära statsskick””.

  Peter Wolodarski gjorde naturligtvis helt rätt när han inte nämnde något om militärens ”rättigheter”.

 39. Från Graven skriver:

  Ta upp det med mohammad, Ulf.

 40. Ulf skriver:

  Der är du ”Från Graven” som kommer med påståenden som du inte kan backa upp, inte mohammad.

 41. Från Graven skriver:

  men mohammad debatterar ämnet – det gör inte du, Ulf.

  Du påstår att ämnet inte ens existerar.

 42. Från Graven skriver:

  Troll, psykopat, eller endast korkad (tyvärr det sista, ser det ut som) – jag bryr mig inte.

 43. Per skriver:

  Det var väl en jäkla tur för Egyptens folk (som inte är renodlade islamister) att militären avsatte Muslimska Brödraskapet o stoppade dess gradvisa teokratiska statskupp/diktatoriska maktövertagande, efter att flera miljoner politiskt medvetna människor hade gått ut på gatorna för att protestera mot islamisternas maktambitioner, vilket skedde precis innan den islamistiska ståldörren hann slå igen!
  När politisk islam har tagit hela makten så är det definitivt slut på allt snack om demokrati o mänskliga rättigheter o kvinnors väg mot jämställdhet o möjligheten till en modern sekulär utvecklinv osv.
  Demokrati är inte endast en formsak utan oå en fråga om reellt innehåll.
  Det var oturligt för världen att planerna på att mörda den delvis demokratiskt valde Hitler inte lyckades! (Ev. sakfel i denna formulering? Är inte speciellt kunnig på historieförloppet kring nazismen)

 44. Från Graven skriver:

  Nej, Per, inga sakfel, det är helt korrekt som du skriver.

  Hade Wolodarski skrivit en ledare om kuppförsöket mot Hitler så hade han lika väl kunnat ha skrivit: ”Må militären misslyckas. Adolf Hitler är folkvald och förtjänar som sådan inte att avsättas med vapenmakt”.

  Det var vad han skrev om Erdogan

 45. Per skriver:

  Från Graven

  Jag vill byta ut din formulering om en RATIONELL flyktings-/migrationspolitik till en POLITISERAD hållning till flyktings-/och migrationsströmmarna. Denna bör utgå från att fungera som ett verktyg för att stoppa (och rulla tillbaka) islamiseringen av västvärlden. Detta är en global angelägenhet i hela mänsklighetens intresse. En förlust av i första hand Västeuropa till politisk islam vore en ödesdiger gigantisk förlust för världssamfundet och alla förtryckta folk i menaländerna m.fl. dysfunktionella regioner/kulturer som skulle förlora sin referenspunkt o stödjepunkt för sin kamp för en modern upplyst o anständig, människovärdig samhällsutveckling! En verkligt humanitär migrations- och flyktingpolitik är en som bidrar till att hejda islams utbredning över världen!
  Ansvaret för den humanitära krisen som skapas av de oändliga inbördeskrigen inom islam ligger på de muslimska länderna. Osv osv Detta är bara en anspråkslös liten skiss till en verkligt humanitär och hållbar politik.
  En politik byggd på (post)kristen välvillig naivitet är inte tillämplig gentemot islams imperialism. När islamisterna angriper oss så är det kontraproduktivt att vända andra kinden till och hoppas på det bästa. När Jesus formulerade dessa vackra ord fanns inte islam. Vad som gäller nu är snarare en rak höger tillbaka. En vänsterkrok är väl inte aktuell när det gäller att försvara sig mot islamism?

 46. Ulf skriver:

  Hitler hade i praktiken gjort sig till diktator under perioden 1933-34. Fria val av den typ som förekommit under Erdogans tid förekom inte i Tyskland efter 1933.

  En jämförelse mellan det dagens Turkiet och Nazityskland är helt enkelt inte relevant.

 47. Från Graven skriver:

  Förvisso, men först och främst är utbildning ett mycket stort hot mot islam.

  Det är därför Talibanerna i Afghanistan stänger ned skolor.

  Vad Erdogan avser med att stänga ned tusentals skolor och friställa akademiker (och belägga dem med reseförbud) återstår att se – men det är nog realistiskt att befara det värsta.

 48. Från Graven skriver:

  Det är väl den processen som Hitler var inne i som Erdogan möjligtvis håller på med nu.

  Amnesty international skriver ju just nu att Erdogan håller på att helt nedmontera demokratin i Turkiet.

  Men som Ulf skriver: ”det är så en demokrati fungerar”!

  He he…

 49. Krister skriver:

  Erdogan är en rasande skicklig politiker som är på väg att göra sig till den muslimska världens Putin.
  Kanske låg han t.o.m. bakom den misslyckade militärkuppen, likt Hugo Chavez i Venezuela 2002, för att kunna blottlägga sina fiender, legitimera utrensningar, ändra konstitutionen och stärka makten i riktning mot diktatur.

 50. mohammad skriver:

  Per spelar oförtrutet ut ”islamiserings” kortet som en svartepetter i alla diskussioner, men vilket sakligt stöd har egentligen denne för sina teorier.

  Ligger måhända den påstådda islamiseringen, politisk Islam, på nivå högre än badtiderna på de svenska badhusen.

  Greven är oss också svaret skyldig: vilken artikel i den Turkiska konstitutionen ger militären rätt att genomföra statskupper…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.