2314: I väntan på det oväntade

Jag läste på Facebook att en skribent framkastade den inte alltför originella prognosen om Den Extrema Högervågen: ”Det kommer att dra en enorm extremhögervåg över världen de närmaste åren. Detta är bara början”
Någon närmare definition av vad som avses med ”extremhögern” brukar inte ges men man får utgå ifrån att det är allt som befinner sig till höger om extremvänstern. Jag antar att det enbart rör sig om en from förhoppning eftersom vänstern behöver sin extremhöger. Visserligen kan man peka på Trump som en politisk kuf men jag har svårt att tro att han kan åstadkomma mycket mer än Obama. Och Trump är en önskedröm för konstvärlden. I motsats till Obama som först gav upphov till ett glädjerus i konsten men som sedan blev en besvikelse som inte riktigt gick att kritisera. Om Trump vinner, och det är inte omöjligt eftersom han har fått en utpräglat tråkig motkandidat, kommer han att ge upphov till otaliga konstprojekt och konstverk (det är redan i full gång). En intressant slogan är onekligen: ”För samtidskonstens skull – rösta Trump.”

Det här inlägget postades i politik, Samtidskonst. Bokmärk permalänken.

126 svar på 2314: I väntan på det oväntade

  1. Martin skriver:

    Briliant rubrik. Acceptabelt innehåll. Särskilt med tanke på LVs knivskarpa intelligens.

    Vi människor reagerar på stimuli. Och vi vill ha ordning. Ordning, i sin tur, ger tillfälle för de som är duktiga på att klättra och se efter sitt eget hus att … klättra och se om sitt eget hus. Till bekostnad av andra. Och till bekostnad av ordning. Därmed uppstår kaos. Och när vanliga människor upplever kaos. Börjar de efterfråga ordning. Och eftersom jordens befolkning skulle sjunka till 5% av vad den är nu utan det villiga samarbetet av vanliga människor. Så blir det som vanliga människor vill. Kaos skapar ordning. Ordning skapar kaos. Extraordinärt kaos skapar hårdhänt ordning. Därför att vanliga människor kräver det.

  2. benke bus skriver:

    … konst och verklighet. ”Den sista upptäckten är att lögnen, skildrandet av vackra osanna ting, är konstens rätta mål” – O.W.

    https://open.spotify.com/track/7kRgkXC7t3egTcOYnauPAw

    En låt jag saknade i sommarpratet. Och så hade jag gärna hört Vilks berätta historien om när han satte upp en julgran på torget i Eslöv (tror jag det var om jag minns rätt).

  3. benke bus skriver:

    Med sådana vänner… hahahaha… behöver man inga fiender.

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/usavalet2016/article23228785.ab

    Om, det nu är sant – Den verkliga verkligheten pratade KD om inför ett val för inte alls så länge sedan när de bad folket om mandat. De kunde lika gärna stannat kvar i bönehuset…

  4. benke bus skriver:
  5. Molly skriver:

    Jag tillhör den grupp av iakttagare som söker människan bakom produkten. För mig har människans person, upplevelser, bakgrund, kultur betydelse för det personen utför. I Vilks fall är därför hans teorier, byggda på studier och personliga erfarenheter av betydelse för de verk han producerar. Därför är hans sommarprat av stor betydelse för folk av min sort. Då Vilks inte är så tillgänglig att ”prata med”, fråga eller intervjua, av kända skäl, får vi som vill förstå hans konst ingen hjälp att göra det. Därför öppnar sommarpratet vissa stängda dörrar. Som vi amatörer tackar för. Vi bryr oss inte om vilken kanal han pratar i, eller i vilket sammanhang han talar. Huvudsaken är hans egna ord, ocensurerade, som har betydelse. Där sällar han sig till massan av underjorden-teater, vis-sångare med förbjudna texter, och alla andra som lever och producerar dolt för makten. Den människan har vissa drag gemensamt,(min erfarenhet), de är alla någonstans i djupet, en gycklare som glimtar till mitt i sitt eget elände. Det ser vi i hans egen slutkommentar för varför man bör rösta på Trump.

  6. Från Graven skriver:

    Så var det dags igen

    Två knivmän – i Frankrike – har tagit nunnor som gisslan i en kyrka efter att ha skurit halsen av prästen som höll en gudstjänst. De har nu skjutits ihjäl.

  7. Från Graven skriver:

    Ha ha… DN har lagt rapporteringen om islamisternas slakt av den 86-årige prästen bakom sin betalvägg!

    DN nämnde aldrig att Sonboly ropade ”Allahu Akbar” när han sköt tonåringarna på MacDonalds, men tryckte hårt på att han haft Breivik som profilbild. Detta lade DN inte bakom sin betalvägg.

    ”Öppet medielandskap” – lol!

  8. Molly skriver:

    Det var en knaper tröst du erbjöd, Benke Bus. Jag efterlyser möjligheter för personer som har något att säga oss, att få tillgång till arenor. Så skickar du exempel på folk som redan har tillgång till alla estrader med sina sånger- ofarliga budskap och rätt politik. Bättre kan du Benke Bus.

  9. CeDe skriver:

    De som inte får tillgång till estrader får som Vilks sitta på kammaren och berätta och det når ju inte ut till den breda publiken. De omöjliga får inga möjligheter.

  10. Ulf skriver:

    Signaturen ”Från graven” tycks mena att Bonnierägda Dagens Nyheter systematiskt mörkar om islamistisk terrorism både i Normandie och i München.

    Allvarligt, vilken konspiration eller hemliga överenskommelser skulle ligga bakom en sådan policy!

  11. Från Graven skriver:

    Ha ha!!!

    Du menar att DN inte mörkar!?

    LOL!!!

    Har du missat hur DN mörkade sextrakasserierna på ”We are Sthlm”-festivalen!? Här är det norska journalistförbundets slutsatser om den saken:

    http://journalisten.no/2016/01/overgrep-mot-unge-jenter-taust-i-dagens-nyheter

    Dessutom – Ulf – kommer du aldrig att få in mig i den antisemitiska fållan! Så ditt försök att plantera ”Bonnier” i ekvationen är lika dödfött som alla din ”varför vill du döda alla små barn” -retorik.

    Ha ha!

    NOLLA!!!

  12. Från Graven skriver:

    Ha ha…

    NOLLA!!!

  13. Från Graven skriver:

    Dessutom – Ulf – kommer du aldrig att få in mig i den antisemitiska fållan! Så ditt försök att plantera ”Bonnier” i ekvationen är lika dödfött som alla din ”varför vill du döda alla små barn” -retorik.

    Ha ha!

    NOLLA!!!

  14. Ulf skriver:

    Vad menar du egentligen ”Från graven”. Du kommer med märkliga konspirationsteorier men tycks inte ha någon förklaring till varför en tidning ägd av Bonnierkoncernen skulle mörka terrorbrott begångna av islamister.

    Din länk säger ingenting, vad ligger egentligen bakom tidningens enligt dig så märkliga rapportering om terrorbrotten i Tyskland och Frankrike?

    P.S
    Att skrika med versaler är inget konstruktivt svar.

  15. Från Graven skriver:

    Att DN medvetet mörkar som journalistisk metod är ju vad norska journalistförbundet säger:

    http://journalisten.no/2016/01/overgrep-mot-unge-jenter-taust-i-dagens-nyheter

    Tycker du att det är en konspirationsteori så får du väl ta upp det med norska journalistförbundet!!

  16. Ulf skriver:

    Till Från Graven.

    Artikeln du länkar till handlar inte om de terrordåd du skrev om i ditt inlägg. Vad jag kunde utläsa av artikeln så handlar den om något som hände i sommaren 2015 i Stockholm.

  17. Egon skriver:

    Ulf.
    Att journalister i Sverige skall vara ”sanningssägare” är ett missförstånd.
    DN. har en politisk agenda och satsar allt sitt krut på det.
    Liksom Aftonbladet,Expressen och Dala Demokraten.
    Det tråkiga är att SVT/SR som skall vara ett opolitiskt,skattefinansierat, mediaorgan vägrar att alla skall få göra sin röst hörd utan istället bedriver politik på högsta nivå.
    Inte undra på att de som inte har samma åskådning blir förbannade.
    MVH.
    Egon.

  18. Från Graven skriver:

    …och som DN medvetet mörkar (enligt norska journalistförbundet).

    Mörkning av olika skäl – t.ex. att inte spela främlingsfientliga krafter i händerna – är ju en enligt medierepresentanter själva en vedertagen metod!

    Tycker du att det är en konspirationsteori så får du väl ta upp det med dom som säger att de faktiskt gör det!

  19. Ulf skriver:

    Den som tror att allt som står i tidningarna är sant ligger onekligen illa till Egon. Men här handlar det om att Dagens Nyheter skulle mörka terrorism, vad är syftet med en sådan agenda!
    Om man som ”Från Graven” menar att DN mörkar när det gäller blodiga terrordåd så borde det väl inte var helt omöjligt att närmare förklara bakgrunden till denna vedervärdiga journalistik. Ja, en journalistik som förnekar och förringar terror är vedervärdig enligt min åsikt.

  20. Från Graven skriver:

    Ah…. nu förstår jag!

    Vi är tillbaka till att Ulf inte kan läsa innantill!!!

    Var skriver jag att ”DN mörkar […]terrordåd” (ditt citat)???

  21. Från Graven skriver:

    Seså Ulf!

    ”Copy and paste” vad du stör dig på i mitt inlägg som får dig att reagera, så att vi kan diskutera vad jag faktiskt skrivit – och inte vad du tror att jag har skrivit!

  22. Ulf skriver:

    Från Graven skriver:
    2016 26 juli kl. 13:14

  23. Från Graven skriver:

    Ja? Vad skriver jag?

  24. Per skriver:

    Det idag förhärskande samhällsteoretiska o politiska paradigmet är kulturrelativismen. Det är med denna tabu att utföra grundläggande kritik av hela kulturer, att påstå att kulturer har olika värde, olika utvecklingsnivå, civilationsgrad etc.
    Denna teori o ideologi har utvecklats i en postkolonial o postrasistisk situation-som ett avståndstagande från kolonialism o rasism. Men här kör man i diket, med olika måttstockar för skilda samhällen/kulturer som paradoxalt gränsar till en rasistisk politik.Det som inte duger för europeer kan duga för araber t.ex. Istället för en politik o samhällsvetenskap byggd på universella värden för alla människor. Osv. DN är ett bra exempel på en mediaaktör som baserar sin journalistik på denna relativistiska kvicksand. Man har inte fast mark under fötterna. Man mörkar reaktionära kulturers yttringar i en förment tanke om att allas (kulturers) lika värde, oavsett faktiskt innehåll. Osv. Inte fördigtänkt o andra kan säkert formulera min tankegång bättre.

  25. Ulf skriver:

    Du är uppenbart inte så upplagd att diskutera dina skriverier ”Från Graven” 🙂

    Vad det gäller källan till artikeln i den norska tidningen ”Journalisten” så är huvudkällan till de påståenden som framförs av Helge Ögrim en artikel på den högerextrema sajten ”Nyheter idag”. I artikeln kommer det fram att anledningen till att Dagens Nyheter inte skrev om övergreppen förra sommaren enligt en representant (redaktionschef Caspar Opitz) för tidningen är att polisen inte rapporterade några sådana brott.
    ”Nyheter idag” baserar sin artikel på en anonym källa så vi vet inte hur sannfärdig artikeln är.
    Att ”Nyheter idag” publicerar artiklar med rubriken ”Äckliga, äckliga DN” visar väl ändå hur ”seriös” sajten är.

  26. Ulf skriver:

    Till Per.

    Jag har inte den uppfattningen att Dagens Nyheter skulle ställa sig bakom olika islamistiska terrororganisationer handlingar med hänvisning till alla kulturers lika värde.

  27. Från Graven skriver:

    Ulf

    Kan som vanligt inte läsa innantill!

    Från norska journalistförbundets artikel: ”Journalisten har snakket med de anonyme kildene som varslet Dagens Nyheter.

    I klarspråk: norska journalistförbundet kontrollerade ursprungskällan angående uppgifterna att DN mörkade sexövergreppen.

    Jag har ofta påstått att Ulf är meningslös som debattör! Här är just grunderna till det. Han tolkar fritt och extensivt och tillskriver folk åsikter dom inte har.

    Kort och gott: Ulf är en NOLLA!!!

  28. Från Graven skriver:

    Ulf – jag vet att det här är svårt för dig, men försök att förstå:

    1. Ursprungskällan kontaktade DN först!
    2. DN vägrade skriva om det alls (=mörkade)!
    3. Andra sajter (& forum) skrev om händelsen samt DNs vägran
    4. Norska journalistförbundet kontrollerar med ursprungskällan

    och finner att:

    5. Uppgifterna om sexövergreppen stämmer
    6. Uppgifterna om att DN mörkade stämmer

    Ulf – du är hopplös, meningslös som debattör! Du kan ingenting. Du förstår ingenting. Du kan inte läsa innantill. Du tror att om du insinuerar lite ”antisemitism” och lite ”högerextremt” så har du vunnit debatten! Kort och gott:

    Du är en NOLLA!!!

  29. Ulf skriver:

    Fortfarande versaler ”Från Graven”, vad är vettet!

    Dagens Nyheters namngivna företrädare har uppenbarligen en annan uppfattning om händelseförloppet än de anonyme källorna. Du missade visst det ”Från Graven”.
    Vilka är mest trovärdig, anonyma källor eller personer som framträder öppet med sina namn, jag vet vilka jag litar mest på!

    Fortfarande gäller att ”Från Graven” att du i ditt inlägg daterat 2016 26 juli kl. 13:14 påstår att Bonnierägda Dagens Nyheter mörkar islamitisk terror utan att kunna presentera några fakta eller sakskäl som styrker detta infama påstående.

  30. Per skriver:

    Till Ulf

    Nej DN och stora delar av det västerländska etablissemanget försvarar naturligtvis inte islamistisk terror, men man vägrar inse, förstår inte, mörkar, att denna bottnar i, har sina direkta rötter i muslims kultur, i islam som samhällspolitisk ideologi. Och med denna oförståelse är man för en ohämnad migration från menaländer till Europa. Det är helt okey för DN att Europa islamiseras! Är det ngt som i detta som är oklart för dig?
    Ett annat tragiskt exempel är den västerländska feminismen som. Med sin kulturrelativistiska grund inte förmår att ta kamp emot det groteska kvinnoförtrycket inom muslimsk kultur i menaländerna och dess enklaver/parallellsamhällen i Västeuropa.

  31. Från Graven skriver:

    Jamen då borde det ju vara enkelt för dig att kopiera och klistra in det påståendet från mitt inlägg och bevisa att jag skrivit det du säger att jag skrivit!

    Men vet du Ulf – det kan du inte! Du är tvungen att skriva ihop någonting helt på egen hand och sedan påstå att jag skrivit det(!)

    Patetiskt.

  32. Från Graven skriver:

    Patetiskt

  33. Ulf skriver:

    Till Per,

    Hur kan du påstå att ” Det är helt okey för DN att Europa islamiseras!”. Jag kan inte se något som tyder att detta skulle var DN:s agenda och jag blir uppriktigt konfunderad över påståendet.

  34. Från Graven skriver:

    Så här skriver signaturen ”Ulf” 2016 4 juli kl. 19:08

    Om du med en islamisering menar att andelen svenskar som betraktar sig som muslimer kommer att öka så får vi nog räkna med en stadig islamisering av Sverige och Europa under de närmaste decennierna.

    Om nu det framställs önskemål om sharia så får det diskuteras i massmedia och kanske även i våra valda församlingar som sedan fattar beslut i ärendet, det är just så en demokrati fungerar.

    Vill det svenska folket ha ett land format efter islam så kommer de att rösta fram ett sådant.

    Om det inte skulle vara ”helt okey för DN att Europa islamiseras!” så är det ju uppenbart att det är helt okey för Ulf!

  35. Per skriver:

    Jo i praktiken är man för det. Man är positiv till att det byggs moskéer.
    Man är för fortsatt MASSinvandring av muslimer till Europa.
    Om några decennier är den muslimska befolkningen i majoritet i flera Västeuropeiska länder med nuvarande migrationsvolymer från menaländer.
    Det gäller att se längre än näsan räcker, att se runt hörnet så att säga.
    Det är lite som att prata med ett barn. Du förstår ändå inte det enklaste.

  36. CeDe skriver:

    Om inte för DN så i alla fall för den svenska regeringen och Sverige:

    https://samtiden.nu/9020/Sverige-perfekt-land-att-islamiseras-sager-ex-muslim/

  37. Från Graven skriver:

    Och för Ulf är det helt okey

  38. Ulf skriver:

    Till CeDe

    Är det Sveriges agenda att landet skall islamiseras, vem är Sverige?

  39. Från Graven skriver:

    Så här skriver signaturen ”Ulf” 2016 4 juli kl. 19:08

    Om du med en islamisering menar att andelen svenskar som betraktar sig som muslimer kommer att öka så får vi nog räkna med en stadig islamisering av Sverige och Europa under de närmaste decennierna.

    Om nu det framställs önskemål om sharia så får det diskuteras i massmedia och kanske även i våra valda församlingar som sedan fattar beslut i ärendet, det är just så en demokrati fungerar.

    Vill det svenska folket ha ett land format efter islam så kommer de att rösta fram ett sådant.

  40. mohammad skriver:

    Meningsutbytet på bloggen visar med tydlighet hur meningslöst det är att diskutera med (två) träskallar…

  41. Från Graven skriver:

    mohammad

    Och vad skall du göra åt det? Be Vilks dra oss i örat!?

  42. Ulf skriver:

    Ojdå, är du emot demokrati nu också ” Från Graven”!

  43. Från Graven skriver:

    Jag är för demokrati och mänskliga rättigheter.

    Vilket sharia inte är kompatibelt med.

  44. Ulf skriver:

    Aha, så Israel där sharia är en del av rättsväsendet är inte ett demokratiskt land där mänskliga rättigheter respekteras. Har du verkligen tänkt igenom det här ordentligt ”Från Graven”.

  45. Från Graven skriver:

    De religiösa domstolarna i Israel, inklusive shariadomstolarna, är ett sätt att försvåra giftermål mellan den ca 20% muslimska befolkningen och den judiska delen av befolkningen.

    De är m.a.o. till för att konservera det tillstånd som råder av separata etniciteter, kulturer och religioner.

    Är du för shariadomstolarna i Israel, Ulf!?

  46. Ulf skriver:

    Frågan var om du anser att Israel är en demokratisk stat där mänskliga rättigheter respekteras.

    Men jag svarar gärna på din fråga.
    Om majoriteten av de röstberättigade i Israel anser att sharia domstolar behövs så är det det inte mycket att göra, det är så demokrati fungerar.

  47. Från Graven skriver:

    Det beror på vilka principer som tillämpas i rättstvister i de religiösa domstolarna, inkluderat shariadomstolarna.

    Skulle det vara fallet att t.ex kvinnor förfördelas i tvister som rör våld inom äktenskapet och i fördelning av arv – såsom det t.ex rapporterats att kvinnor förfördelas i de muslimska förlikningsdomstolarna i Storbritannien – då är det ju uppenbart att både demokrati och mänskliga rättigheter satts ur spel i det avseendet i den israeliska staten.

  48. benke bus skriver:

    Molly!

    Jag kan dessvärre inte bättre. men Gudrun…
    https://www.youtube.com/watch?v=eEDWz4ArVak

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.