2120: 100 helgon

I DN:s stora kändisupprop underskriver de inblandade att efterkomma följande maning:

”Grundläggande värden som vi länge tagit för givna är satta under press. De måste försvaras.
Vi står upp för medmänsklighet och humanitet.
Vi tar avstånd från alla former av hat, hot och rasism.
Kring alla människors lika värde finns inget utrymme för kompromiss.”

Ändamålet är att folket skall lära sig, folket som inte förstår sitt bästa. I varje fall är raderna skönt befriade från intellektuella ansträngningar. Det utlovade torde vara omöjligt att leva upp till.

Det är naturligtvis inte tänkt att den läsande skall tänka själv. I så fall kan t ex den första meningen om att ”Grundläggande värden som vi länge tagit för givna är satta under press” knytas till de alltmer illasinnade kraven på att ”yttrandefrihet inte skall missbrukas”. Trots att ”missbruk” är det som konstitueraryttrandefrihet. Men man inser att det var nog inte det de tänkte på.

Den världsbild som manas fram i uppropstexten är den alltmer utnötta slagdängan om att högerextrema krafter håller på att ta över Europa. Nå, det är väl nödvändigt med ett undergångprojekt, den tidigare så populära ekologiska undergången avancerar alltför långsamt för att passa vår tids krav på raska sensationer. Du måste oroa dig annars blir du aldrig lycklig.

Vidare skall undertecknarna förbinda sig att visa medmänsklighet och humanitet. Det klarar man lätt, det är ytterst låga trösklar och det skulle vara svårt att leta fram exemplar som inte tycker att det verkar, ja, medmänskligt och humant att visa medmänsklighet och humanitet. Däremot blir det svårare att leva upp till att ta ”avstånd från alla former av hat, hot och rasism”. Naturligtvis grasserar det hat i dessa led, de har åsikter och övertygelser och är inga maskiner. ”Hot” borde bytas ut mot ”grova hot” eftersom distingerade och indirekta hot får anses vara fullt legitimt, t ex: Delar du inte alla dessa våra åsikter kommer du att bli motarbetad och utstött.

Det här med ”Kring alla människors lika värde finns inget utrymme för kompromiss”, där får man nog säga att ”kompromiss” är vad det handlar om. Alla människor skall ha samma rätt men så är det inte. Den som är besutten och har goda kontakter har ett annat värde än den som saknar dessa tillgångar. Och det är förstås så att vissa delar av mänskligheten anses vara värda mer än andra varför detta på olika sätt måste kompenseras. Frågan är också vilka konsekvenser ”lika värde” har på ett globalt plan. Den frågan är dock lätt att besvara, praktiskt taget inga. Dessutom är det lätt att hävda att man tillhör de goda människor som med stort allvar ser på ”allas lika värde”. Det handlar egentligen bara om att visa sig smidig och hålla sig med någon ideologi som anses vara anständig.

Allt detta fattar nog initiativtagarna också men det obildade folket behöver ett bibliskt ord på vägen. Och det är bäst att glömma bort regeringsformens paradox: ”Den offentliga makten skall utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och rättighet”.

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

164 svar på 2120: 100 helgon

 1. Från Graven skriver:

  Sitter fast i slussen,

  men grisen är du, Ludvig, som kommer hit och skuyller alla för rasist utan att veta vem du har att göra med.

  Och nu försöker du med flykting-kortet.

  Som om du är den enda som kan måna om flyktingar!!!

  Gris!!!

 2. CeDe skriver:

  En ”idiot” kan vi ändå klart fastställa, Krister.

  ps, I like your new mind!

 3. pöbeln skriver:

  I like your arguments, CeDe.

 4. mohammad skriver:

  Det finns en mytoman i tråden, med ett sjukligt behov av att ljuga.

  Gissa vem…?

 5. CeDe skriver:

  – mohammad!

 6. CeDe skriver:

  Inga protester, mohammad – du får ta hem pokalen.

 7. LH skriver:

  Lite läsning: http://www.metro.se/nyheter/nej-alan-kurdis-kropp-blev-inte-flyttad-for-battre-snyftbilder/EVHoih!NSfv9Hh5mMr6/

  Bilderna på denna turkiska nyhetssajt tycks också bekräfta att det rör sig om två olika pojkar – den i vattenbrynet är Alan, den bland klipporna är hans bror Galip: http://www.sabah.com.tr/gundem/2015/09/02/bodrumda-gocmen-faciasi-12-olu

 8. Lars Vilks skriver:

  Det är nog lite svårt för Gävle, men Dan Park skulle de väl kunna ta hand om.

 9. Pöbeln skriver:

  CeDe har dock suttit och zoomat in bilden i photoshop och vridit och vänt och kommit fram till att allt är manipulerat. Snacka om pornografi, var det inte det du pratade om CeDe. Så sitter du själv och dräglar över bilden. Patetiska människa.

 10. Från Graven skriver:

  https://www.dr.dk/nyheder/indland/forvirring-om-tog-til-sverige-dsb-og-stoejberg-afviser

  Det är ju bara för regeringen att ”put their money where their mouth is” och lyfta på luren till Danskarna och ge grönt ljus.

  Men jag tror de fegar ur. Precis som när Bregott Wallström sade att ”I Sverige följer vi lagar och bestämmelser” när någon undrade ifall Sverige skulle ta emot alla som ville lämna Ungern för Tyskland, Sverige.

  Sådana jävla hycklare, Löfvén och Wallström.

  Stora i orden…

 11. Från Graven skriver:

  Vad tror ni Wallström & Löfvén kommer att göra?

  Öppna gränserna för de migranter/flyktingar som dr.dk- och bbc-artikeln handlar om?

  De är på gränsen mellan Tyskland & Danmark, och vissa är på ett tåg i Danmark.

  Skall bli intressant att se

 12. mohammad skriver:

  CeDe blandar alltså ihop Alan med sin bror Galip.

  ”Bilderna på denna turkiska nyhetssajt tycks också bekräfta att det rör sig om två olika pojkar – den i vattenbrynet är Alan, den bland klipporna är hans bror Galip”

  Och von Graven blandar ihop deras far Abdullah med sin bror Mohammad, vilken var den som sökt asyl i Canada.

  ”The application was for another brother, Mohammad. That application was rejected because “it did not meet regulatory requirements for proof of refugee status recognition,” Canada’s immigration department said.”

  /The Wall Street Journal

  Varför skall vi överhuvudtaget sätta någon tilltro till vad dessa båda patetiska människor fortsättningsvis postar på bloggen…?

 13. Gurun Gudrun skriver:

  mohammad, en bra fråga i vargtimmen; troligen finns det ingen anledning, men det gäller nog för de flesta av alla oss som kommenterar här på Vilks blogg. LV sätter ju tonen; är själv en ärkepatet som drivit sin ironi och cynism till bottennivåer som endast i konstens namn tillsammans med dess metafysiska ursäkter frambringat en liten ynka flaska statsmärkt Eau de Cologne med påklistrad etikett av märket ”Sublime” med vilken han skvätter snabbt dunstande skvättar med parfym av härsken balsamterpentin över sin flanellkravatt och stundom allt i sin närhet.
  De enda som inte är patetiska just nu, är väl de som står på öresundsbron eller på Malmö station och ger kassar med mat till de uttröttade flyktingfamiljerna som kommer.
  Dock är de också ett gränsfall i patetligan; det har varit många söner och döttrar med drömmar om ett tryggare liv i Europa som dött förgäves under året som gått, utan att någon brytt sig.

  Usch, nu blev jag själv en cynisk patet; lappri, istället går jag nu och brygger en kanna med mer kärlek, mindre hat!
  Sedan kan jag kanske älska även de som inte dricker grönt te.

 14. Från Graven skriver:

  Därför att det är media som har gett den uppgiften (från WSJ):

  Canadian media had cited Ms. Kurdi in Wednesday reports saying Aylan’s family had applied to immigrate to Canada

  Det stärker väl endast mitt case att media inte går att lita på.

 15. Pöbeln skriver:

  Gurun Gudrun
  Du är amazing!

 16. Från Graven skriver:

  Nu är det väl ingen större nyhet att vänstern, och därmed hela mediapparaten, hatar Vilks.

  Han har ju lyckats dra ned brallorna på islam och visat på konsekvenserna av detta.

  Mordhot, mordförsök samt SR-medarbetare som tycker att hans hus skall brännas ned samt lägga ut hela tilltaget på YouTube.

  Ursäkta, men ju mer frustrerade just ni är på Vilks, desto större anledning för honom att måla sina rondellhundar.

 17. Pöbeln skriver:

  Jag antar att graven tillhör falangen som nu ser hur IS flyttar in en hel arme in inuti europa. Eller har han bara problem att ha flera tankar i huvudet samtidigt…

  Och nej, jag tycker inte om Vilks nyttiga hållning till bilden av Alan. Men antar då att du inte har några problem med det eftersom du också sprider desinformation tillsammans med CeDe.

 18. Från Graven skriver:

  Vad är det som är så svårt att förstå med ordet ”skyddsbehov” pöbeln?

 19. CeDe skriver:

  Då kan man väl ändå undra varför den äldre broderns död var ointressant för medier att förmedla med bild.

 20. Inge skriver:

  Det følger ikke logisk at fordi noen mennesker har det vanskelig, så må de få komme til Europa.

  Hvorfor er det så vanskelig for folk å bruke fornuft i tillegg til følelser?

  Det er få av oss som ikke vil hjelpe mennesker i nød. For å unngå å skape nye problemer i Europa er det best å hjelpe dem der de er, og målet med hjelpen må være at de skal klare seg selv.

 21. Från Graven skriver:

  Rågatan mellan min syn på flyktingsituationen å ena sidan, och Ludvig & pöbelns, å den andra, är ju nu ganska tydlig:

  Jag anser att skyddsbehov skall avgöra vilka som får asyl och resurstilldelning.

  Ludvig och pöbeln menar att alla som vill skall få komma till Europa.

  Har jag uppfattat saken rätt?

  Bara för att undvika missförstånd

 22. CeDe skriver:

  Är en 3-årings död mer tragisk än en 5-årings?

 23. pöbeln skriver:

  CeDE grubblar vidare och zoomar i bilden. Hur kunde jag ha så fel…

 24. Från Graven skriver:

  CeDe

  Självklart inte, och det tror jag inte heller någon tycker. Vare sig du eller jag, pöbeln eller Ludvig, media eller alternativmedia.

  Bilden på den lille pojken som ligger med ansiktet ned i sanden är ju djupt tragisk och har därmed kommit att få representera alla nödställda och deras potentiella öden i denna situation.

  Inklusive pojkens egna storebror.

 25. pöbeln skriver:

  Graven
  Nu har vi ju ett politiskt beslut på att alla som flyr ifrån helvetet i surien har skyddsbehov. Har du problem med den synen.

 26. CeDe skriver:

  Pöbeln,

  Det är nu inte jag som är media och som har lagt ut den funderingen, men jag tyckte då jag såg bilder och läste om det att det kunde vara rimliga antaganden.

 27. Från Graven skriver:

  Nej, pöbeln, absolut inte.

  Det jag har problem med är att det inte verkar spela någon roll ifall det är flyktingar från Syrien eller ekonomiska migranter någon annan stans ifrån som vill göra anspråk på resurserna.

  Och detta menar jag är fel.

  Har du problem med den synen?

 28. CeDe skriver:

  Från Graven,

  Jag tror inte Pöbeln kan ha några problem med att ta från rika och ge till fattiga, varhelst de kommer ifrån.

 29. Från Graven skriver:

  Kanske inte, CeDe, men faktum är att pöbeln och Ludvig fortfarande är svaret skyldig:

  Skall alla som vill få komma till Europa???

 30. CeDe skriver:

  jag ger en slant nästan varje dag till någon fattig tiggare. Men jag ger inte mer än vad jag har råd till.
  Sverige skänker bort lånade pengar.

 31. CeDe skriver:

  http://www.expressen.se/kvallsposten/korde-flyktingar-till-malmo-anholls-i-natt/

  Allt är inte guld som glimmar.

  Kan vi anta att det inte var kristna som flytt IS som blev skjutsade till Malmö av salafisten, bosatt i Danmark.

 32. CeDe skriver:

  Bara för att jävlas ska det vara 2 bindestreck mellan Malmö och anhölls

  http://www.expressen.se/kvallsposten/korde-flyktingar-till-malmo–anholls-i-natt/

 33. Från Graven skriver:

  pöbeln

  Förutom de med skyddsbehov; Skall alla som vill få komma till Europa?

 34. Ludvig K skriver:

  Du har inte svarat på min fråga om amerikasvenskarna, FG. Var det fel att låta svenskarna komma till USA för hundra år sedan?

 35. Från Graven skriver:

  Ludvig.

  Borde du inte ställa den frågan till den nordamerikanska urbefolkningen snarare än till mig???

  Och vad hade du sagt till dem om de hade protesterat?

  Kallat dem fascister?

 36. Från Graven skriver:

  Förutom de med skyddsbehov; Skall alla som vill få komma till Europa?

  Pöbeln, Ludvig???

 37. Från Graven skriver:

  Ludvigs tystnad som svar på frågan understryker min kritik av Ludvig:

  För Ludvig är flyktingarna ett medel att nå ett politiskt mål; därför spelar det ingen roll ifall det är flyktingar med skyddsbehov eller ekonomiska migranter för Ludvig.

  Ludvig är cynikern!

  Och med flykting-slagträet i högsta hugg för att slå meningsmotståndare i huvudet med är han en riktig, riktig gris!

  Oooohh, vad jag hoppas vi har alla 2000 nya läsare med oss!

 38. pöbeln skriver:

  I en bättre värld kan väl alla komma. Det är en ny liberal dröm, så sluta med floskler om vänstern.

 39. Från Graven skriver:

  Ja, där kom den till slut.

  Alla skall få komma, enligt pöbeln.

  Flyktingar – maka på er! De som hinner först till resurserna får dem!

  Kvotflyktingar – ni får vänta tills kommunerna hinner ifatt!

  Det är ett intellektuellt sönderfall inom vänstern som styr landets flyktingpolitik för stunden. Priset för en ideologisk agenda.

  Grisarna styr!

 40. CeDe skriver:

  I en jämställd värld kan alla komma, men då behöver ingen komma. Men världen blir inte jämställd bara för att vissa flyr.

 41. CeDe skriver:

  Kaosets påverkan gör nu i Sentios nya mätning SD till Sveriges största parti med 26,5% röster.
  Hur ska det tacklas?

 42. Från Graven skriver:

  Herregud vad SD rusar!

  Är det konstigt, med sådana som Ludvig och pöbeln (fast jag tycker om pojken) som styr landet?

 43. Krister skriver:

  Georg W katastrofala korståg för att missionera demokrati i Irak och Afghanistan, som resulterade i den katastrofala arabiska våren, är det som är orsaken till all död och lidande och flyktingströmmar som översvämmar ett som vanligt paralyserat Europa.

  Nu står hoppet till Ryssland och Kina för att återställa arabvärlden.

 44. Krister skriver:

  Jag är förvånad över de senaste opinionssiffrorna om de nu är helt uppdaterade efter senaste tidens enorma kampanjer.
  Jag hade förväntat mig några procent ner för SD och den enda förklaring jag kan komma på är att svenskarna (och nysvenskarna) har nått en mättnadsgrad i viljan att hjälpa de katastrofala problem som inte verkar ha nått slut.

  Hjärtan stängs i en allt mer hårdnande och kaotisk värld

 45. CeDe skriver:

  Du ska nog hoppa över Gävle, Lars Vilks. Gefle Dagblad har får bombhot efter att ha granskat salafisters aktiviteter i en Gävlemoské.

 46. Pöbeln skriver:

  Graven
  Vad är det man säger, läs om läs rätt. Du har en benägenhet att omtolka vad man skriver.

  I en bättre värld kan väl alla komma.

  Betyder att vi är inte där men att man kan ha orealistiska horisonter och viljor.

  Det är en nyliberal dröm, så sluta med floskler om vänstern.

  Betyder att det inte på något sätt enkom är en vänsterdröm.

  Som läget är tycker jag också att skyddsvärdet går före och ska gå före ekonomiska värden.

 47. Från Graven skriver:

  Ok

 48. mohammad skriver:

  ”…det inte verkar spela någon roll ifall”

  Kring denna flummiga formulering söker von Graven nu bygga ett case gentemot Pöbeln och Ludwig.

  Vissa bör sannerligen reflektera innan de postar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.