2120: 100 helgon

I DN:s stora kändisupprop underskriver de inblandade att efterkomma följande maning:

”Grundläggande värden som vi länge tagit för givna är satta under press. De måste försvaras.
Vi står upp för medmänsklighet och humanitet.
Vi tar avstånd från alla former av hat, hot och rasism.
Kring alla människors lika värde finns inget utrymme för kompromiss.”

Ändamålet är att folket skall lära sig, folket som inte förstår sitt bästa. I varje fall är raderna skönt befriade från intellektuella ansträngningar. Det utlovade torde vara omöjligt att leva upp till.

Det är naturligtvis inte tänkt att den läsande skall tänka själv. I så fall kan t ex den första meningen om att ”Grundläggande värden som vi länge tagit för givna är satta under press” knytas till de alltmer illasinnade kraven på att ”yttrandefrihet inte skall missbrukas”. Trots att ”missbruk” är det som konstitueraryttrandefrihet. Men man inser att det var nog inte det de tänkte på.

Den världsbild som manas fram i uppropstexten är den alltmer utnötta slagdängan om att högerextrema krafter håller på att ta över Europa. Nå, det är väl nödvändigt med ett undergångprojekt, den tidigare så populära ekologiska undergången avancerar alltför långsamt för att passa vår tids krav på raska sensationer. Du måste oroa dig annars blir du aldrig lycklig.

Vidare skall undertecknarna förbinda sig att visa medmänsklighet och humanitet. Det klarar man lätt, det är ytterst låga trösklar och det skulle vara svårt att leta fram exemplar som inte tycker att det verkar, ja, medmänskligt och humant att visa medmänsklighet och humanitet. Däremot blir det svårare att leva upp till att ta ”avstånd från alla former av hat, hot och rasism”. Naturligtvis grasserar det hat i dessa led, de har åsikter och övertygelser och är inga maskiner. ”Hot” borde bytas ut mot ”grova hot” eftersom distingerade och indirekta hot får anses vara fullt legitimt, t ex: Delar du inte alla dessa våra åsikter kommer du att bli motarbetad och utstött.

Det här med ”Kring alla människors lika värde finns inget utrymme för kompromiss”, där får man nog säga att ”kompromiss” är vad det handlar om. Alla människor skall ha samma rätt men så är det inte. Den som är besutten och har goda kontakter har ett annat värde än den som saknar dessa tillgångar. Och det är förstås så att vissa delar av mänskligheten anses vara värda mer än andra varför detta på olika sätt måste kompenseras. Frågan är också vilka konsekvenser ”lika värde” har på ett globalt plan. Den frågan är dock lätt att besvara, praktiskt taget inga. Dessutom är det lätt att hävda att man tillhör de goda människor som med stort allvar ser på ”allas lika värde”. Det handlar egentligen bara om att visa sig smidig och hålla sig med någon ideologi som anses vara anständig.

Allt detta fattar nog initiativtagarna också men det obildade folket behöver ett bibliskt ord på vägen. Och det är bäst att glömma bort regeringsformens paradox: ”Den offentliga makten skall utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och rättighet”.

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

164 svar på 2120: 100 helgon

 1. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Förtjänsten med floskler är att de har ett underhållnings värde. Förvisso kompromissbart, men ändå.

  1. Grundläggande värden som vi länge tagit för givna är satta under press. De måste försvaras.
  2. Vi står upp för medmänsklighet och humanitet.
  3. Vi tar avstånd från alla former av hat, hot och rasism.
  4. Kring alla människors lika värde finns inget utrymme för kompromiss.

  1. Decemberöverenskommelsen? Oberoende television? Är det nyval som krävs för att pressa tillbaka?
  2. Förbjuda all form av islamism?
  3. Skicka mästrande mail till Hamrud, Orrenius, Mattson, Hellin och co?
  4. Låt oss sätta värdet till 42 så är det problemet löst en gång för alla.

  Frågor på detta? Svar till skogsviol och flöjt

 2. Doktorn skriver:

  Man kan bara instämma. Påstår man sedan att galenskaperna med dagens accelererande mind control av gemene man redan började vid tiden för den engelska revolutionen med Cromwell – kanske man kunde utsättas för hån – men låt gå för det ifall det skulle vara nödvändigt!

 3. Inge skriver:

  Jeg vil slå et slag for god allmennutdannelse. Det, og et liberalt samfunn som gjør slik allmennutdannelse mulig, er kjernen i motstanden mot all totalitær tenkning og mot slike kjendisopprop.

 4. Krister skriver:

  100 helgon predikar från sina gated comunities

 5. Ateisten skriver:

  FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna räcker bra för mig.

  Samtidigt vill jag påminna fröken Bah att i sin kurs om islam lägga in en passus att det var muslimska länder som försökte nagga på dessa rättigheter genom en paragraf om ”skändning av religion”.

 6. CeDe skriver:

  1) Grundläggande värden som vi länge tagit för givna är satta under press. De måste försvaras.
  – Så länge värdena inte faller under religionsfriheten.

  2) Vi står upp för medmänsklighet och humanitet.
  – Även för dem som förvillat sig in i mördarskråen.

  3) Vi tar avstånd från alla former av hat, hot och
  rasism.
  – Förutom mot dem som vi anser förtjänar det.

  4) Kring alla människors lika värde finns inget utrymme för kompromiss.
  – Undantaget dem som är mindre värda, Sverigedmokrater tex.

 7. Pöbeln skriver:

  Problemet nu för Lars Vilks (även CeDe, BGV, Ateisten, Doktorn etc) är att visa för oss vanliga människor varför ni inte är foliehattar. Ska Vilks nu dissekera varena horribel bild av flyktingkatastrofen och påstå att den är arrangerad eller har dubiösa upphov? Menar han/ni att fotojournalistiken är död?

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/bild-zeitung-tar-bort-bilderna/

  http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/hanna-fahl-det-ar-dags-att-lyssna-pa-oss-som-har-trottnat-pa-den-har-skiten/

  http://www.dn.se/ledare/signerat/erik-helmerson-for-cynikern-ar-den-gode-ond/

 8. Pöbeln skriver:

  Krister
  Du går precis i den fällan och agerar nyttig idiot som Erik Helmersson varnar för…

  http://www.dn.se/ledare/signerat/erik-helmerson-for-cynikern-ar-den-gode-ond/

 9. Lars Vilks skriver:

  Att avstå från att analysera bilder bara för att de utropas som särskilt angelägna (bli empatisk här!) kan jag inte se någon vits med. Just den här bilden har fått en central roll och bör därför granskas. Medier kan producera empatiska bilder från alla möjliga håll, det finns gränslöst mycket att dra fram om man så vill. Jag förstår inte varför du inte vill tåla en granskning: En berättande källa är en berättande källa och inte ett utsnitt av en absolut verklighet.

 10. Pöbeln skriver:

  Men du är del av ett drev med uttalad agenda att få oss att titta bort från bildens innehåll. Extremt mycket desinformation sprids kring bilden, inte mins i den tråd du själv startat. Den är du ansvarig för. Och du är också ansvarig för att elda under ett mycket hatiskt tonläge.

  Genom att insinuera kan man inte svära sig fri från ansvar…

 11. Jor-El skriver:

  ”Oss vanliga människor” – vilken fantastiskt självförhärligande benämning.

 12. Lars Vilks skriver:

  Du får naturligtvis framföra vad du anser vara Sanningen. Att det skulle finnas något som är så sant att det inte ens får sättas under debatt, tja, det får du stå för.

 13. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Pöbeln: Aj aj, fastnat i DN:s hemska kampanjande. En dag kommer du förhoppningsvis att inse att PK är antifrihet, ett tillstånd som inte bryter ny mark vad gäller tänkande utan konserverar makt och inflytande åt dem som har det genom att pådyvla dåligt samvete och sparkar nedåt. Spelar ingen roll vilken sakfrågan är, handlar om att förneka frihet för de som inte sitter på taburetterna.
  Slavmoralsmentalitet i sin prydno precis som Nietzsche beskrev den. Inget nytt, alltså.

 14. Pöbeln skriver:

  BGV
  Det är du som är PK inte jag. När du gröttrött gnuggar dig i ögonen och inser att du bara är en nyttig idiot kommer du att inse det. Du förmedlar dina överordnades ideologi, inget annat. Även om du inte förstått det ännu.

  Vilks
  Ja, precis som du får framföra vad du tycker är Sanningen. Men det fråntar inte att du är en kugge i ett maskineri som försöker kullkasta den ide om humanism som ligger i vägen för den maktfullkomliga politik du representerar. Som makthavare har du ett ansvar.

 15. Pöbeln skriver:

  Jor-el
  Glöm inte att det är jag som är Pöbeln och du som kommer från Krypton.

 16. Lars Vilks skriver:

  Jag har inte propsat på någon Sanning. Den form av bildanalys som jag har gjort är inget märkligt och jag menar att en sådan aspekt är högst rimlig. Jag är ingen kugge i ett maskineri, det där är dina fantasier om att beskriva världen på ett bestämt sätt med bestämda avsikter. Vad är det för maktfullkomlig politik som jag skulle representera?

 17. CeDe skriver:

  Jag har misstänkt hybris länge. Äntligen fick vi bekräftelsen.

 18. Pöbeln skriver:

  CeDe
  Har du ingen humor? Eller, nä det har du ju inte…

 19. Pöbeln skriver:

  Vilks
  Ingen ide att förklara sånt du och vi alla redan vet, eller hur?

  Man kan ägna sig åt bildanalys, visst, men du väljer denna bild, varför? Hur många bilder på AVpixlat analyserar du. Bilder som går varma i den propagandan…

 20. CeDe skriver:

  Inte ens dina bundsförvanter backar upp dig längre.

 21. Lars Vilks skriver:

  Nu skall vi inte försöka blanda bort korten. Den här bilden har ett unikt genomslag. Bilder som läggs ut i alternativa medier är redan början diskvalificerade. De når inte över trädtopparna. Men en officiell bild med en enorm genomslagskraft och med uppgiften att ”vända vinden”, det är liksom en annan historia.

 22. Inge skriver:

  Fotografier lyver alltid, men i varierende grad. For det første er de en representasjon av det de avbilder, de er ikke det de avbilder. For det andre er de resultat av fotografens utvalg, for det tredje er det noen – redaktører, reklamebyråer, gallerier osv. – som bestemmer hvilke fotografier vi som publikum skal utsettes for.

  Dette bare ment som en liten skisse om måter fotografier lyver. Emnet er mangfodig og interessant.

 23. Inge skriver:

  *mangfoldig

 24. Krister skriver:

  Pöbeln, superhjälten från Jorden.
  Du gör ju annars ganska bra ifrån dig som en av få från vänsterflanken här på bloggen så jag ska bortse från små personangrepp. Det är sååå Lindeborgst.

  Sanning, godhet, människors lika värde…jag blir bara mer och mer osäker på vad det är, idiotiskt eller hur?…eller så har jag tänkt för mycket.

  Men säkert är att den enda lösningen på flyktingproblemet är ett militärt ingripande i Syrien.

  Nu fotboll, den enda delen av samhället som riktigt lyckats med integration.

 25. Per skriver:

  I fallet med bilden av den drunknade pojken, o för den delen det övriga bildflödet, är det framför allt tidnings- o tv-redaktioners sätt att lansera detta som en del i en oerhört vinklad propagandakampanj, som gränsar till indoktrinering o manipulation av mediakonsumenter, som är intressant. Jag är inte inläst på Goebbels propagandamakeri för att vilseleda ett folk, men jag gissar att detta som pågår nu kan jämföras med nazisternas praktik. Journalistik har idag urartat till propaganda av stora mått. Man bedriver kampanjer istället för att ge saklig information o analyser.

 26. Pöbeln skriver:

  Per
  Ja, Wolodarski och Goebbels har identiska agendor…

 27. Krister skriver:

  ”Make sure to read through to the bottom”, minnesdagen.

 28. minnesdagen skriver:

  Jag vet inte, bildkvalitén är så dålig att man inte kan avgöra. Om sulornas färg skiljer sig kan det bero på ljuset när bilderna togs. Men det kan förstås vara olika pojkar, väldigt lika varandra och med samma klädsel, men med olika färg på sulorna. Ett är iallafall säkert, pojken har inte sköljts upp på stranden.

 29. Beppe Grillos Vänner skriver:

  The bottom is nådd!

 30. Adam skriver:

  BGV: Ja.

  There are two types of people in this world; those who divide the world into two types, and those who do not. / Jeremy Bentham

 31. mohammad skriver:

  Mycket bra Pöbeln…!

  ((kram))

 32. Per skriver:

  Pöbeln, din argumentationsnivå är tämligen låg. Och förståndet?
  Min tanke är att manipulationen av folkopinionen har likheter. Inte de bakomliggande politiska målen! Wolodarski m.fl. kämpar för att det mångkulturella samhället ska bli ett faktum. Egentligen är det fråga om ett bikulturellt samhälle som hägrar, där den muslimska kulturen, en klan- o hederskultur med en islamsk, med stor risk för en islamistisk, islamfascistisk, överbyggnad, ses som en naturlig del av ett framtida Europa. Den andra delen av denna bikultur är den gamla europeiska kristna kulturen, som idag är sekulär i huvudsak., o demokratisk, historiskt baserad på nationalstaten o individuell frihet för meborgarna att själva forma sitt liv. Jämställdhet mellan könen är en hörnpelare i den moderna europeiska kulturen. Tråkigt nog är målet för den islamska kulturen att radera ut den kristna, sekulära kulturen o skapa en monokultur med tiden, när de demografiska styrkeförhållandena så tillåter. Som i alla länder som domineras av islam. Att vänstern inte ser hotet från islamfascismen o dessutom attackerar dem som varnar för denna, är ett uttryck för en total politisk o samhällsvetenskaplig kollaps.

 33. Beppe Grillos Vänner skriver:

  En bild döljer mer än tusen ord.

 34. Ludvig K skriver:

  Per: det Europa du är beredd att försvara är lika mycket en myt som det Europa du är rädd för ska komma. För övrigt är Syrien ett sekulärt land och en stor del av invånarna är syrisk-ortodoxa kristna.

 35. pöbeln skriver:

  Ludvigk
  Men det här säger dom inte på avpixlat så det vet per inget om.

 36. CeDe skriver:

  Pöbeln, du presenterar dej om och om igen som den enfaldige kretin du är.

 37. Ludvig K skriver:

  Sedan kan man fråga sig hur humanistiskt det är att exploatera övriga världen och suga ut och beröva befolkningen på sin värdighet fullständigt. Luftslottet Europa är byggt på plundringar och exploateringar av övriga jordens skatter och människor.

 38. Från Graven skriver:

  Ludvig

  Lugna ned dig.

  Demokrati som politiskt system kommer från Europa

  Upplysningen och dess kärnvärden som leder fram till en definition av mänskliga rättigheter för individen kommer från Europa

 39. Från Graven skriver:

  Systematiska övergrepp mot de mänskliga rättigheterna är främst utomeuropeiska fenomen.

  Kina har sedan 1949 varit under kontroll av Kinas kommunistparti – man skulle m.a.o. kunna förvänta sig att de hunnit läka en del av de kolonialistiska såren.

  Men så här ser det ut (från Human Rights watch):

  https://www.hrw.org/world-report/2015/country-chapters/china-and-tibet

 40. CeDe skriver:

  Thanks God you are back, Från Graven!

 41. Från Graven skriver:

  Ett förhandstips: Ludvig kommer nu att försöka vattna ur vår tillämpning av demokrati och försöka hitta historiska alternativ till MR från andra delar av världen än Europa

 42. Från Graven skriver:

  CeDe

  Jag har två gånger försökt lämna Vilks.net (det stjäl för mycket tid).

  Men Ludvig bredde helt enkelt på för mycket.

  Han tappar all trovärdighet.

  Jag förstår att han är upprörd över kolonialismens förtryck – men det är som om han försöker hämnas på Europa för dessa, och tvekar inte att kasta ut barnet med badvattnet.

 43. Från Graven skriver:

  Och så en sak till ”Ludvig ”:

  om det är ett Europa är ett sådant förbannat helvetes-hål som du vill ge sken av……

  Varför vill alla hit!!!?

 44. Krister skriver:

  Lite oväntat säger en artikel från Anders Johansson på Aftonbladet Kultur det mesta om den stora flyktingkampanjen med de 100 helgonen.

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article21385683.ab

  Några utdrag:

  ”Man kan som DN göra en kampanj, men ska man vara krass så gör den nog mer för Jonas Gardells och Zara Larssons varumärken än för civilbefolkningen i Syrien”

  ”Risken är att effekten blir den motsatta: flyktingfrågan förvandlas till en kamp mellan humanism och rasism, en fråga om ”gott” och ”ont”

  ”En ganska grotesk vändning ligger farligt nära: deras lidande blir blott ett medel för vårt medlidande, som gör oss goda. Alltihop blir som en Hollywoodfilm, där kändisskap och godhet går hand i hand. Som vanligt är det Sverigedemokraternas världsbild som oavsiktligt bekräftas: vi mot dom. Det är bara att välja sida.”

  ””Humanism” är ett vitt begrepp. Det kan omfatta såväl en idé om människans okränkbarhet, som en tro på vikten av självkritiskt tänkande. Utan det senare blir den förra ett självhögtidligt honnörsord som kan syfta på lite vad som helst. Det, Erik Helmerson, är den verkliga cynismen.”

 45. Från Graven skriver:

  Den frågan är värd att skriva helt rätt:

  Och så en sak till ”Ludvig ”:

  om nu Europa är ett sådant förbannat helvetes-hål som du vill ge sken av……

  Varför vill alla hit!!!?

 46. Från Graven skriver:

  Och nu släpper vi inte det där med tandimplantaten, Ludvig!

  Du ställde mig en fråga om Roslin och hans äpplen och jag svarade på den.

  Sedan dess har du gömt dig i denna fråga!

  Seså – spring iväg till närmsta parti-funktionär och få råd om hur du skall hantera ämnet

  För för stunden hanterar du det inte alls!!!

 47. Per skriver:

  Ludvig o Pöbeln
  Mellanösterns kristna kultur är snart enbart historia. Den håller på att utraderas av islamisterna. Liksom artefakterna av tidigare kulturer i området. Det reellt existerande islam tillåter inga otrogna i det blivande kalifatet. Är det något i denna del som ör oklart för er?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.