2116: Intermezzo för två flyglar

De politiska högspänningsfälten levererar betydligt bättre estetiska äventyr än vad konstvärlden förmår. Till den senares försvar kan man dock säga att den är långt mer säsongsberoende och det är ännu för tidigt att ställa några större förhoppningar på vad som kan bjudas på. Hur som helst, Sakine Madon råkade få till stånd en rätt hygglig kortslutning genom några gränsbevakande kulturrelativister som satte sin lit till sin åsikt. Att tala om hedersvåld, som om något sådant fanns, bör man inte göra. Men den här gången blev det pumpen.

En större historia är den mellan Julia Caesar och Niklas Orrenius, det är några fler inblandade, men huvudrollerna i denna opera buffa får tillskrivas dessa. DN-journalisten Orrenius, en av de främsta riddarna mot främlingsfientligheten (och ej oäven fotbollsspelare), lyckas lokalisera den pseudonyma Julia Ceasar. Hon har gjort sig känd som en mycket rapp skribent även om hennes texter anses djupt otillbörliga. Man får anta att Orrenius journalistiska avsikter var antropologiska: Varför är detta möjligt? Julia Cesar kunde ha valt att lägga korten på borden och måhända fått en mild behandling men säkert med en åtminstone underförstådd sens moral. Det gjorde hon inte utan visade sig kunna genomföra en performance i den högre skolan. Hennes hamrande prosa är medryckande och den läsare som inte med automatik avfärdar den som falsk ideologi får nog erkänna den som mer opera seria än buffa. I varje fall resulterar detta i att verket blir interaktivt och Orrenius får stå ut med en svärm av nät- och telefonhatare. För den ovane kan sådant framstå som djupt obehagligt; den förhärdade ser snarare det lidelsefulla som förgäves söker sin form. Ur kreativ synpunkt får man ge Julia Caesar segerpalmen. Hon, presenterad som en äldre och sjuklig kvinna, utsatt för journalisternas koloniala nyfikenhet, kunde parera och avaktivera möjliga artiklar. Och bilden av överhetens herdar gentemot den utstötte outsidern. Den estetiska sektorn skulle ha en del att lära av det här men den har förmodligen fastnat i ordet problemformuleringsprivilegiet.

En gång har jag talat med Julia Caesar. Hon är rapp, bestämd och lägger sina ord väl. Så har hon åsikter. Det borde inte vara så märkvärdigt men i dessa tider tillskrivs sådant ofantlig betydelse.

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

176 svar på 2116: Intermezzo för två flyglar

 1. Från Graven skriver:

  Ja, visst är det besynnerligt?

  Nu har de hängt ut Jim Olsson (vilket gjorde folk rädda!) och hängt ut Jim Åkesson som spelmissbrukare, vilket gav honom ett mänskligt ansikte.

  SD galopperar i opinionsundersökningarna.

  Så vad skall vi göra? Jo! Låt oss ge oss på en gammal tant med oral galvanism!!!

  DET bör lära fascisterna en läxa!

  LOL

 2. Pöbeln skriver:

  Det har du tyvärr rätt i krister. Ju mer klarspråk man talar ju mer sticker SD väljare sitt huvud i sanden.

 3. Pöbeln skriver:

  ”Sedan andra världskriget har vi blivit indoktrinerade med den ideologiskt betingade myten att det inte existerar några raser och därför heller inga rasskillnader.”Snaphanen 1/9-13.

  Är det nåt du står bakom graven?

  SPOILER: T.o.m. Carl v Line förstod att det inte finns några människoraser

  SPOILER2: J C är en ocean av rasism att vaska ur. OMG

 4. Adam skriver:

  ”OK, så Adam och Pöbeln tycker det är OK att staten som arbetsgivare kallar anställda till enskilt samtal över deras politiska åsikter.”

  Vi sa inte att det var ok, vi sa att det inte var jämförbart med DDR.

  Liberala demokratier bedriver dumt nog censur. R Jomshofs avsked från skolan han jobbade på var fel. Jag ogillar det, men vet att det finns värre former av statsskick. Vi ska kritisera våra brister (som Jomshofs avsked), men inte jämföra oss med de värsta. Såtillvida vi inte har för avsikt att skriva något som är sensationslystet.

 5. Från Graven skriver:

  Adam

  Ja, jo, en lätt överdrift är det ju.

  Det kallas för poetic license och livar upp debatten!

 6. Krister skriver:

  Och vise versa Pöbeln. Det är samma skrot och korn på båda sidor, samma anklagelser, smutskastning och hat, och ingen lyssnar. Frågan som är den viktigaste för Sverige i modern tid bara hänger där i luften. Samhällssystemet är paralyserat medans folket delas upp i två poler med ökande avstånd och spänningar.
  Det är djupt oroande.

 7. Från Graven skriver:

  +1

 8. Pöbeln skriver:

  Ja, jo. Du oroar dig för överrepresentation av invandrare i fängelse, och jag för överrepresentation av män i fängelse. Vems verklighet är den riktiga. Beroende på problemformulering kommer vi att vilja välja olika vägar framåt.

  Jag försöker iaf måla upp alternativa verklighetsbilder djupt inne i fiendeterritorium, vart kan jag hitta er motsvarighet på, säg, feministiskt perspektiv?

 9. Från Graven skriver:

  pöbeln

  fiender?

  Kom igen nu! Köp mig en coca-cola så köper jag dig två.

 10. CeDe skriver:

  I sammanhanget en mycket läsvärd krönika av Avpixlats chefredaktör Mats Dagerlind.

  http://www.avpixlat.info/2015/09/02/med-uthangningen-av-julia-cesar-oppnar-expressen-pandoras-box/#more-153916

 11. Från Graven skriver:

  Men det är ju det här jag säger!

  Om Karin Olsson tycker det är bra för demokratin att vi står och bankar på hennes fönster så får vi väl börja göra det då!

  Vad Thomas Moore sade tål att tänkas på!!!

 12. Pöbeln skriver:

  Adam
  Bra skrivet om SD och nyliberalismen. Jag har försökt hävda liknande, att SD i grunden är ett anti-liberalt projekt. Vi får se när social-liberale graven snappar…

 13. Från Graven skriver:

  Javisst är det anti-liberalt!

  Varför tror du att jag inte försvarar deras politik???

  Jag kritiserar metoderna som används emot dem; och jag kritiserar islam.

  Jag kritiserar en förfelad flyktingpolitik men inte flyktingmottagande som sådant.

  Gör det mig till SD???

 14. Från Graven skriver:

  Det jag resonerar för borde ALLA liberaler göra. Annars är de inte liberaler.

 15. CeDe skriver:

  +1 FG.

 16. Krister skriver:

  Pöbeln, jag oroar mig för hela invandrings- och integrationsfrågan som är den största och snabbaste förändring i det svenska samhället någonsin, som jag känner till.
  Men jag oroar mig ännu mer för den uppdelning, polarisering och förlamning som pågår. Det bubblar och kokar av ilska och avstånden växer mellan fienderna (som du kallar dem) och det kommer att bli mycket värre och det kommer inte att sluta väl.

 17. Pöbeln skriver:

  Precis Krister, liberaler mot anti-liberaler. Precis som jag sa när jag först kom hit till Vilks.

  Det här social-konservativa, invandrarfientliga, anti-liberala sverige kommer inte vilja ha mig kvar.

  Nästa gång är det nog jag som löper i rondellen…

 18. CeDe skriver:

  Och så kommer Pöbeln med nåt som ska likna en lösning fast han aldrig har någon.

 19. CeDe skriver:

  Du ska göra som vänstern gör och inte skilja dig från mängden…..trallalallalala.

 20. Krister skriver:

  Det är en skrämmande oförståelse för den instinktiva rädslan för det främmande och annorlunda, som finns hos människan (och alla andra djur) – av de som har minst anledning att vara rädda.
  De som blivit minst utsatta för och vana vid det främmande och som har mest att förlora på konkurrensen från det främmande, dvs. arbetare, arbetslösa, äldre, lågutbildade, landsortsbor…, jagas och hängs ut som rasister och fascister av vänsterhipsters från Södermalm, akademiker från storstäderna och andra övre medelklassare som vill tillhöra de vidsynta och goda. utan att ge en chans till att diskutera problemet i vanliga kanaler och på ett anständigt sätt.
  När locket sätts på ökar trycket snabbt och för första gången är jag riktigt orolig hur det ska gå för Sverige och jag är förbannad på vänstern, som jag hade vissa sympatier hos en gång, för de har övergivit de jag nämnde ovan, vilka utgjorde deras bas och essens.

 21. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Om någon försöker köra ut dig så kontakta mig så är vi två som kan ta ett snack med ”utköraren”.

 22. Från Graven skriver:

  Det enda vi måste få ordning på med dig pöbeln är de här vanföreställningarna att kulturrelativism skulle vara någonting bra.

  Sen kan det nog bli folk av dig också

 23. Från Graven skriver:

  Tala om för mig, pöbeln, varför det är populism att ifrågasätta att de Adidas-beklädda Chunnel-stormarna skall ha förtur före den här gossen:

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/flyktingbilden-som-skakar-varlden/

 24. CeDe skriver:

  Krister, du har vaknat – glädjande!

  Varför ska Vilks jagas från hem och härd, det borde vara andra som flyttas på i stället.

 25. Pöbeln skriver:

  Du har flera intressanta poänger, Krister.

  Men när det gäller rädsla för det främmande så utsätts vi ju hela tiden för det, och det är bla kulturens uppgift att hjälpa att hitta vägar att hantera det främmande. Kultur är så att säga en tolk för det främmande. Så var det med internet, eller robotar eller industrialisering. Kultur leder vägen mot förstånd.

  Men kultur kräver tillgång. Ett språk. Det är genom kultur vi kan lyssna och tala.

  Därför ser jag skymning när man blir auktoritär över kulturens yttringar, och ja, jag är orolig för detta bland mina vänner i mellanöstern (turkiet), men också när jag hör de social-konservativa prata här i sverige.

 26. Från Graven skriver:

  pöbeln

  all kultur är inte god

 27. Pöbeln skriver:

  graven
  Jag håller inte med dig. Eller så talar vi om olika saker…

 28. Från Graven skriver:

  Hederskultur, Harmful Traditional Practise (enligt FN’s definition), Patriarkala maktstrukturer osv osv.

  Enligt den antropologiska kulturbegreppet är allt jag nämner ovan kultur.

 29. Från Graven skriver:

  Kultur i bemärkelsen orkestermusik, konst o.dyl. är något annat

 30. Från Graven skriver:

  Säg inte att du har snickrat ihop en egen definition?

  Eller hittat något i en C-uppsats från Södertörns högskola

 31. Pöbeln skriver:

  hehe

  Jag trodde jag var tydlig i mitt inlägg med vad jag menar.

  ”that complex whole which includes knowledge, belief, art, morals, law, custom and any other capabilities and habits acquired by man as a member of society.”

 32. Från Graven skriver:

  javisst

  men läs vidare så ser du att det endast är ett försök till en övergripande beskrivning.

  Du hittar gott om exempel på att ”the complex whole” i sin tur är sammansatt av kultur.

  Religion är kultur, t.ex.

 33. Från Graven skriver:

  Försök så här för att få en känsla för kulturbegreppet:

  all religion är kultur, men all kultur är inte religion

 34. CeDe skriver:

  Hal som en ål!

 35. Från Graven skriver:

  Ge pojken en chans

  Glöm inte att han ser oss som fiender

 36. CeDe skriver:

  Jag bryr mig inte om hur han ser på oss. En liten arrogant fjant som inte är torr bakom öronen. Han ska lära sig att vara tyst och lyssna tills han har inhämtat så mycket kunskap och mognad att han är värd att lyssna på.

 37. Adam skriver:

  CeDe: han visste till skillnad ifrån dig att SD inte var några nyliberaler.

  Graven: sen kom du och kallade SD antiliberaler, vilket dem inte är. Det är skillnad på nyliberalism och liberalism. Uppenbarlig visste du inte om det.

  Så både du CeDe och du Graven visar ständigt stora bildningsluckor i era uttalanden.

 38. Adam skriver:

  CeDe/ Graven: Men snacka skit kan ni. Det är ni duktiga på att fylla ut kommentarsfälten med.

 39. CeDe skriver:

  ”vilket dem inte är”. Det heter ”de” i subjektsform.

 40. Från Graven skriver:

  Oooooohhh….

  ironin!

 41. Adam skriver:

  CeDe: Dina ord om pöbeln är en lysande sammanfattning över hur jag ser på din kunskap om filosofi och politik.

  ”Han ska lära sig att vara tyst och lyssna tills han har inhämtat så mycket kunskap och mognad att han är värd att lyssna på.”

  Men form är du duktig på. Vare sig det gäller grammatik eller retorik.

 42. Från Graven skriver:

  Adam

  du kastar sten i glashus

 43. Adam skriver:

  Graven: Du har tom erkänt att du sysslar med retorik:

  ”Det kallas för poetic license och livar upp debatten!”

 44. Från Graven skriver:

  Javisst!

  Dessutom är jag tillräckligt gammal för att ha lärt mig att jag ofta har fel.

  Men var inte orolig Adam, du kommer till den insikten en dag du med.

 45. Från Graven skriver:

  Det finns ju som bekant endast en som är ofelbar

 46. Från Graven skriver:

  Allah!

 47. Adam skriver:

  Graven: Det finns ett mycket enkelt sätt att undvika att ha fel så ofta som du har. Ta alla de vilda ogrundade hypoteser som snurrar i din skalle och ställ som en öppen fråga istället för att kasta fram som något som är sant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.