2116: Intermezzo för två flyglar

De politiska högspänningsfälten levererar betydligt bättre estetiska äventyr än vad konstvärlden förmår. Till den senares försvar kan man dock säga att den är långt mer säsongsberoende och det är ännu för tidigt att ställa några större förhoppningar på vad som kan bjudas på. Hur som helst, Sakine Madon råkade få till stånd en rätt hygglig kortslutning genom några gränsbevakande kulturrelativister som satte sin lit till sin åsikt. Att tala om hedersvåld, som om något sådant fanns, bör man inte göra. Men den här gången blev det pumpen.

En större historia är den mellan Julia Caesar och Niklas Orrenius, det är några fler inblandade, men huvudrollerna i denna opera buffa får tillskrivas dessa. DN-journalisten Orrenius, en av de främsta riddarna mot främlingsfientligheten (och ej oäven fotbollsspelare), lyckas lokalisera den pseudonyma Julia Ceasar. Hon har gjort sig känd som en mycket rapp skribent även om hennes texter anses djupt otillbörliga. Man får anta att Orrenius journalistiska avsikter var antropologiska: Varför är detta möjligt? Julia Cesar kunde ha valt att lägga korten på borden och måhända fått en mild behandling men säkert med en åtminstone underförstådd sens moral. Det gjorde hon inte utan visade sig kunna genomföra en performance i den högre skolan. Hennes hamrande prosa är medryckande och den läsare som inte med automatik avfärdar den som falsk ideologi får nog erkänna den som mer opera seria än buffa. I varje fall resulterar detta i att verket blir interaktivt och Orrenius får stå ut med en svärm av nät- och telefonhatare. För den ovane kan sådant framstå som djupt obehagligt; den förhärdade ser snarare det lidelsefulla som förgäves söker sin form. Ur kreativ synpunkt får man ge Julia Caesar segerpalmen. Hon, presenterad som en äldre och sjuklig kvinna, utsatt för journalisternas koloniala nyfikenhet, kunde parera och avaktivera möjliga artiklar. Och bilden av överhetens herdar gentemot den utstötte outsidern. Den estetiska sektorn skulle ha en del att lära av det här men den har förmodligen fastnat i ordet problemformuleringsprivilegiet.

En gång har jag talat med Julia Caesar. Hon är rapp, bestämd och lägger sina ord väl. Så har hon åsikter. Det borde inte vara så märkvärdigt men i dessa tider tillskrivs sådant ofantlig betydelse.

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

176 svar på 2116: Intermezzo för två flyglar

 1. Från Graven skriver:

  Adam

  Kan du inte lära mig hur man gör det?

 2. Från Graven skriver:

  På allvar.

  Vi väljer ett ämne som vi kommer överens om gemensamt, och så använder vi oss av din skicklighet i kritiskt tänkande för att analysera ämnet genom att ställa öppna frågor såsom du beskriver ovan?

  Jag kommer säkert att göra fel, så du får ha tålamod, men jag kommer att lära mig väldigt mycket av dig.

  Vad säger du?

 3. Adam skriver:

  Graven: Inte på min nivå. Du är under mig.

 4. Från Graven skriver:

  Jag förstår.

  Jag skulle ta för mycket av din tid i anspråk.

  Du har viktigare saker att göra.

 5. Pöbeln skriver:

  Mohammad
  Mycket underhållande. Det visar vart debatten i media ligger. Och så klagas det på ”vänster” i media… Ta upp en spegel snälla ni som röstar på SD.

 6. Från Graven skriver:

  Men…

  pöbeln…

  har du missat att 50% av diskursen i Tyskland just nu är att fler flyktingar måste hjälpas och 50% av diskursen går ut på hur man skall lösgöra resurser till detta genom att stävja de ekonomiska migranternas belastning av asylsystemen!

  Måste jag verkligen stava ut för dig var Adidas-skorna passar in i den ekvationen???

  Eller menar du på fullt allvar att alla som kommer till Europa är flyktingar med flyktingskäl??? I så fall har du en helt diametralt åsikt mot Tyskland, EU’s mest generösa asyl-stat!

  pöbeln, jag börjar bli bekymrad; förstår du verkligen inte vad jag säger?

 7. CeDe skriver:

  Varför viker du ner dig, Från Graven. Du är en av stjärnorna på bloggen.

 8. Från Graven skriver:

  vilken av linjerna talar vi om CeDe – Adam eller pöbeln?

 9. CeDe skriver:

  Sammantaget!

 10. Från Graven skriver:

  svaret till pöbeln sitter fast i slussen

  Adam och jag har bara lite kul ihop; jag har uppfattat det som att han har uppfattat ironin och svarar med samma mynt.

  För det här kan omöjligt vara allvarligt menat: ”Graven: Inte på min nivå. Du är under mig.”

  Mer självdistans än så har väl Adam, eller hur Adam?

 11. Adam skriver:

  CeDe: Inte första gången han gör det. Min erfarenhet är att Graven en bit i en debatt antingen börjar tramsa (som ovan) eller börjar kalla motståndaren för kompis, broder el nåt sånt. Det finns såklart undantag…

  Mohammad: Hans Rosling har en hel del intressant att säga. Han är inte otydlig, vilken många akademiker är, men hans itensitet påminner mig om röstskådespelare i pixarfilmer. Nåja, det om formen, innehållet är det inget fel på. Han avlivar många myter om fattigdom, och skjuter snyggt idén om Eurabien i sank.

 12. Från Graven skriver:

  Det måste ju inte hela tiden vara på blodigt allvar.

  Det jag uppskattar t.ex hos mohammad är att han kan lägga om till en kollegial ton på nolltid mellan sammandrabbningarna.

  Jag har sagt det förut: utan alla dessa udda personligheter på Vilks.net så hade detta varit ett mycket tråkigt forum.

 13. Adam skriver:

  Graven: Jag menade allvar med det. Du sysslar för mycket med vad du kallar poetic license för att jag ska ta dig på allvar. Du skriver att poetic license livar upp debatten men jag tycker det fyller debatten med skit. SD är fascister, vänstern är kommunister. Ingen blir klokare av att läsa det.

 14. Från Graven skriver:

  Adam

  Jag förstår det.

  Men du missar ju underhållningsvärdet (för mig)!

  Antingen förmår du slappna av och svara med glimten i ögat; vilket i så fall är roligt (för mig); eller så avser du vara fullt allvarlig med uttalanden som ”Graven: Inte på min nivå. Du är under mig.” och det är ju sådan strålande kalkon att jag inte hade velat vara av med det för allt smör i Småland!!!

  Det är som en tombola med vinst varje gång!

 15. minnesdagen skriver:

  Om man som Adam pratar om, jämför NaziTyskland och Israel, så är den etniska rensningen i Palestina 1948, eller evakueringen av en speciell folkgrupp i östra (sovjet)Polen 1939-41, att jämföra med den etniska rensningen i Syrien idag.
  Samma flyktingvågor, och ett Europa, som istället för att stoppa kriget, bidrar till att landet Syrien töms på folk.
  Vad är syftet ?

 16. Adam skriver:

  Graven: Du har sagt det förr och visst, skriver du för att jag ska svara komiskt kan jag inte hindra dig från det.
  Samtidigt är det förlorarens sista chans att få upprättelse i debatten. Man byter ämne från vad debatten handlar om till att börja diskutera sin motståndarens karaktär. Särskilt politiker brukar använda sig av det.

 17. Adam skriver:

  Minnesdagen: Jag tog upp liknelsen mellan Israel och Nazityskland som ett exempel på retorik som är vanligt förekommande inom vänstern. Det är inte min liknelse, jag tycker det är dum och meningslös.

 18. minnesdagen skriver:

  Adam. Jag vet att du tog upp liknelsen som ett dåligt exempel. Här är en dagsaktuell liknelse med Israel.

  http://www.b.dk/globalt/ungarn-og-bulgarien-vil-kopiere-israelsk-graensehegn

 19. Från Graven skriver:

  Adam

  Förlåt mig, men är det det här du kallar ”debatt”:

  CeDe/ Graven: Men snacka skit kan ni. Det är ni duktiga på att fylla ut kommentarsfälten med.” ?

  Du får ursäkta, men kan du upprepa själva sakfrågan som du ville debattera?

 20. Adam skriver:

  Graven: Jag har väldigt svårt att tro på att ett så klumpigt uttryck som ”50% av diskursen” är annat än dina egna ord. Antalet diskurser i Tyskland vad gäller invandring är inte två. Men det skulle nu inte vara första gången du delade upp någonting komplicerat i två idémässigt olika läger. Du har ofta problem att tänka bortom ett antingen eller.

  Fast kanske är ditt ”50% av diskursen” bara poetic license från din sida, i syfte att få mig att svara allvarligt. Så att du får skratta lite. Man vet ju aldrig med dig;)

  minnesdagen: Jag skulle snarare likna det vi det jättestängsel USA vill bygga från sydvästra Kalifornien till sydöstra Texas för att hålla alla mexikaner* utanför. Israels stängsel har sina allvarliga brister till trots lyckas med uppgiften att minska andelen självmordsattacker i Israel, vilket också var anledningen till att det byggdes.

  *Flera undersökningar visar att majoriteten av de som flyr över Mexikos gräns till USA inte är ifrån Mexiko, utan ifrån andra latinamerikanska länder.

 21. Från Graven skriver:

  Om jag skulle kopiera och klistra alla dina ”debatt-inlägg” som du har gjort här på Vilks.net som följer formatet ovan så skulle det fylla en hel latrin.

  Det enda komiska med dig – förutom dina grammatiska färdigheter, vill säga – är att du tar dig själv på så stort allvar.

 22. Adam skriver:

  Graven: Har du dåligt minne?

  Sakfrågan gällde liknelsen Sverige = DDR. Först försvarar du den i flera inlägg. Sen skitprat:

  ”Ja, jo, en lätt överdrift är det ju.

  Det kallas för poetic license och livar upp debatten!”

  Jag ifrågasätter din förmåga till kritiskt tänkande, mot bakgrund av att du försvarar en så dum liknelse. Du kommer med ännu mer skitprat:

  ”… jag tillräckligt gammal för att ha lärt mig att jag ofta har fel.

  Men var inte orolig Adam, du kommer till den insikten en dag du med.”

 23. Från Graven skriver:

  Suck

  du kan ju inte ens hålla reda på inläggen

 24. Från Graven skriver:

  Adam

  Får jag komma med ett förslag: skumma igenom dina inlägg.

  Hela vägen från det att du flejmar doktorn i versaler – via ”vänstern kan inte begå folkmord” – till det att CeDe äger dig.

  Räkna sedan antalet gånger du använder ordet ”skit” som debattinlägg.

  Återkom sedan i sakfrågan

 25. Adam skriver:

  Graven: ”Vänstern kan inte begå folkmord” är inte ett citat från mig, utan en lögn ifrån dig. Jag har inte skrivit det. Så även det är skitprat från dig.

  Vad gäller min debatt med Doktorn kokar du ner den till att jag ”flejmade” honom. Vad du undviker att ta upp är att jag använde versaler för att det skulle bli lättare att se vad jag hade skrivit och vad Doktorn skrivit. Det förklarade jag i det inlägget. Är du hoppar över det förvånar mig inte.

  Vad du heller inte tar är Doktorns ifrågasättande av förintelsen och argument för idén om att judarna i hemlighet styr världen. Jag ifrågasatte och CeDe ifrågasatte mig, och det jag skrev. Alltså: galen antisemit, CeDe kritiserar min inlägg mot Doktorn. Du väljer att plocka ut att jag använde versaler…

  Härmed borde jag vederlagt varför ordet skit är så passande att använda när jag beskriver dina inlägg.

 26. Adam skriver:

  ”Det enda komiska med dig – förutom dina grammatiska färdigheter”

  Jag vet att det är något av ett race card att dra fram, men för att slippa höra det mer från dig i framtiden: har du någonsin hört talas om dyslexi?

 27. Från Graven skriver:

  förstår du inte när du har blivit avfärdad?

  Det här är ju smärtsamt att bevittna

 28. Adam skriver:

  Graven: Det vore konstigt om du inte avfärdade mig efter att jag kommit på dig så många gånger med att ljuga och försvara dumheter. Det är en ganska vanlig reaktion från fulretoriker att avfärda den som avslöjat en.

 29. mohammad skriver:

  Grymt underhållande Adam när du klär av von Graven in på bara trollskinnet.

  Tack!

  Till Grevens bevingade intellektuella fadäslista kan nu läggas trådens hjärnsläpp om de ”50% av diskursen”.

  (LOL…ont i magmusklerna fortfarande)

  För övrigt vad gäller Hans Roslings intensitet, programledare Adam Holms ”burgoo stew” står inte långt efter…

 30. Från Graven skriver:

  Adam får stöd av mohammad.

  Det är ju ett ganska dystert resultat för Adam.

 31. Pöbeln skriver:

  CeDe
  Vad pratar du om. Det var GRAVEN som delade den bilden 18:03 i denna tråd. Men att vara korrekt spelar väl ingen roll för dig? Och vad blir du för narzisist när du åter sprider den bilden, ceDe?

 32. CeDe skriver:

  Pöbeln,

  Det är riktigt men Från Gravens missade jag. Men den lille pojken var med i bildsvepet från dig också 16;22 och det var den jag hade i åtanke för att kommentera med mitt inlägg.
  Jag tycker också att det är ett frosseri i dessa bilder. Det händer fruktansvärda saker i världen hela tiden men dessa bilder tycks man använda för att skuldbelägga väst.
  Pappan till detta barn hade redan räddat sig och sin familj och börjat med ett nytt liv i Turkiet.
  Tyvärr kan nog den svenska politiken med sin dragningskraft att ge alla syrier som kommer till Sverige PUT i någon mån ha varit pådrivande för denne man att ge sig ut med sin familj på denna vådliga båtfärd.
  Tragiskt är dock allt detta och det måste naturligtvis komma en lösning till stånd snarast.

 33. Adam skriver:

  Graven: När du och jag debatterade folkmord höll Mohammad med dig. Med den logik du för nu skulle det underminerat det du skrev om folkmord.

 34. Pöbeln skriver:

  Mer Rosing apropå flyktingar från syrien…
  https://www.youtube.com/watch?v=KXabysEs-k0

 35. Från Graven skriver:

  Adam

  jag tror du behöver lära dig att slappna av; att debattera är både roligt, frustrerande och stimulerande på en och samma gång. Visst blir man förbannad med jämna mellanrum

  Men du verkar däremot arg hela tiden och använder dig av ett grovt språk som egentligen inte tillför debatten något

 36. Från Graven skriver:

  Ett helt nytt perspektiv på tragedin

  https://www.youtube.com/watch?v=QZUuoaq1MLM

 37. Från Graven skriver:

  Den här artikeln nämner att de var på väg till Sverige men nämner ingenting om att det var för att få tandimplantat:

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/drunknade-trearingen-alan-var-pa-vag-till-sverige/

  Sverige ger som bekant gratis tandvård till flyktingar

 38. Från Graven skriver:

  Fadern arbetade som frisör i Turkiet men behövde tandimplantat.

  Det skulle kosta för mycket med tandimplantat i Kanada så släktingar föreslog att han skulle ta sig till Europa för att få tandimplantat istället – och där blev Sverige målet.

 39. Adam skriver:

  Graven: Jag tycker att lögner och att ideligen frångå ämnet och kommentera sin motståndares karaktär tar död på debatten.

 40. Från Graven skriver:

  Saxat från Adams inlägg 2015-07-26 09:49 med anledning av Adams lögn-anklagelser:

  …för jag förnekar att totalitära kommunistiska regimers maktutövande – inkl arkebuseringar – kan likställas med folkmord.

 41. Från Graven skriver:

  Och vad Adam säger 2015-09-03 23:03

  ”Graven: ”Vänstern kan inte begå folkmord” är inte ett citat från mig, utan en lögn ifrån dig. Jag har inte skrivit det. Så även det är skitprat från dig.”

  Döm själva

 42. Ludvig K skriver:

  FG: nu får du sluta trampa vatten med Adam och tala klarspråk.

  Håller du inte med Rosling?

  Det förstår väl en 5-åring att Europa klarar några extra äpplen…

 43. Adam skriver:

  Graven: Jag har glömt vad tråden hette. Skriv det så tar vi det där.

 44. minnesdagen skriver:

  Nu fattas bara att Rosling upptäcker att 6 äpplen spårlöst försvunnit, gått upp i rök. Så att denazifieringen av europa kan få lite ny skjuts.

 45. Från Graven skriver:

  Ludvig

  Äpplen som flyr från omedelbar fara eller äpplen som kommer till Europa för att få tandimplantat?

  Låt oss vara tydliga på den punkten först

 46. Från Graven skriver:

  Adam

  Allt jag begär är att du byter några ”skit-ord” till någonting mer relevant lite oftare.

  Du blixtrade ju till häromdagen, uppmärksammat av Tallskog, kan du inte fortsätta på den nivån?

  Du skulle ju bli en ordentligt mycket svårare nöt att knäcka. Och det skulle bli roligare att försöka.

  Tråden bör LV ha startat någon dag eller två före 26:e juli. Jag kommer inte omedelebart ihåg vad den heter.

 47. Adam skriver:

  Graven: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ad_hominem#Abusive

  ”Abusive ad hominem usually involves attacking the traits of an opponent as a means to invalidate their arguments. Equating someone’s character with the soundness of their argument is a logical fallacy.”

 48. Från Graven skriver:

  ???

  Glad att du slagit upp det ordet då jag rekommenderat dig att vara försiktig med ad hominen, ad verbatim, gentemot doktorn.

  Där och då verkade du missuppfatta det som kritik från mig mot Doktorn(!)

  Skall jag förstå detta ditt senaste inlägg som att:

  1) du nu förstår ordet, samt
  2) vill använda det som kritik gentemot mig???

  Det vore ju för underbart roligt om det vore så!!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.