1981: Kulorna mot yttrandefriheten

Som sagt var, det har på senare tid skrivits mycket om yttrandefriheten på den här bloggen. Och så var det serien med framträdande som skulle avslutas med Kruttunnan i Köpenhamn. På kommitténs föreläsningar brukar det vara lugnt och alls inget enormt intresse. En liten glugg som öppnades för att ge mig möjligheter att föreläsa sedan de flesta svenska dörrar hade slagits igen. Den ganska fåtaliga publiken fick uppleva fruktan & skräck – och tragedi. Jag kan inte säga att det drabbade mig, jag var väl påpassad.
Och var står vi nu i denna fråga?

Det här inlägget postades i yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

123 svar på 1981: Kulorna mot yttrandefriheten

 1. Kenneth Karlsson skriver:

  Vi står samman. Vi står för yttrandefriheten, bla bla bla. Men vad mer kan vi göra? Lars, du har sagt att det är inte värt det om det leder till dödsfall. Nu har kanske din rondellhund lett till ett direkt dödsfall. Låg i min säng i afton, siestatid och kände mig sorgsen och övergiven och tänkte på det du sagt: betyder det att Lars drar sig tillbaka nu?
  Jag hoppas inte men förstår om du gör det. Jag gör det i alla fall inte, även om min position inte går att likna vid din.

 2. Rurik skriver:

  Lars !
  Ingen tvekan om att du har rätt och att den lösning du förespråkar är den rätta.
  Men det måste kännas tungt en dag som denna.
  Du har mitt stöd oavsett hur du nu går vidare.
  Ingen kan begära mer än det du redan gjort.
  Men , som jag tidigare skrivit – din insats är ovärderlig !

 3. Heidegger skriver:

  Lars är på intet sätt ansvarig för något dödsfall! Människor dör världen över p.g.a av bland annat brist på yttrandefrihet. Det första en diktator/maktelit gör är att inskränka yttrandefriheten. Ge inte upp för monstren, det Lars gör är viktigt: yttrandefriheten är (i det närmaste) inte förhandlingsbar!

 4. Marie skriver:

  Beklagar djupt att du och andra med dig, inte får lov att leva fredat i ett västerländskt och vad som sägs vara ett demokratiskt land. Mina tankar går till både dig Lars och till de skjutnas anhöriga. Märkligt nog glömmer public service åter igen att nämna att det handlar om fanatiska islamister som agerar som bödlar/terrorister.

 5. norwegen skriver:

  Kravs nog lite hårda tag.

  1. Stoppa muslimsk invandring.
  2. Reclassifisera islam till kultstatus.

  Då vill yttrandefriheten fortfarande ha en chans att ”thrive”, yttrandefriheten eksisterar inte i en vakuum, men beror på omgivningen. En annan marklig sak ar hur teckningar blir stora grejer i Skandinavien med ratt få muslimer, Israel omkransad av 800 mill muslimer verkar inte ha dessa problemen i samma omfattning.

 6. Klara skriver:

  Kenneth Karlsson din idiot, menar du att muslimerna som försökte döda Vilks och de andra idag inte kan stå ansvariga för sina handlingar? Ifall det är din mening, är det inte ett mycket ’kulturrasistiskt’ sätt att tänka?! Att muslimerna är så hjärntvättade i sin religion att de inte kan anses ansvariga för sina handlingar?

  Vilks är en stor hjälte! Yttrandefriheten är idag mer hotad än den varit på mycket länge, ifall den inte används så krymper den.

 7. mohammad skriver:

  Inte förhandlingsbar, men den har tydligen ett pris…

 8. Rurik skriver:

  Den danska polisen har skjutit någon som skjuter mot poliser i Köpenhamn.
  Förhoppningsvis finns den inte fler som vill skjuta danska poliser just nu .
  Förhoppningsvis är den döde den man sökt hela tiden.

 9. experten skriver:

  Tja nu kan spammet öka och ogrundade och hittepå anklagelserna nå himmelska höjder L W skiter i detta då det gagnar hans plånbok, j_*_vla pajas 🙁

 10. Rune skriver:

  Måste tipsa om denna artikel av Peter Harold som är utlagd i dag: https://peterharold.wordpress.com/

 11. Lars Vilks skriver:

  Riktigt så är det inte. Konstprojektet som distanserat och humoristiskt blir svårare att hävda. Vill man t ex tala om betraktarens reaktioner är dödsfall lite väl starkt. Konstverkets process blir därför relevant med en annan ingång, alltså den mera renodlat dokumentära.

 12. F.W. skriver:

  Var vi står? Vi står inför en tydligare kontrast mellan det öppna samhället och dess fiender. Debatten ser helt annorlunda ut efter Charlie Hebdo. Förut var det vanligt att kritisera yttrandefrihetens utövare; de borde lägga band på sig, de är lite väl grova, osv. Numera, när islamofascisterna har börjat mörda konstnärer på riktigt, finns inte längre samma behov av att ”nyansera” debatten.

 13. Mattias skriver:

  Tack för att du orkar Lars, vi är många som står bakom dig och ser upp till din kamp för det fria ordet och allas rätt att uttrycka sig!
  Det är inte på något sätt möjligt att lasta dig för att extremister öppnar eld i det offentliga rummet.
  Tack än en gång för att du orkar!

 14. Från Graven skriver:

  Ingen är väl så naiv att tro att islamismen skulle tystna tvärt och bli passiv om endast författare som Salman Rushdie och konstnärer som Lars Vilks lät sig tystas eller bli tystade för alltid?

  Lars Vilks och Salman Rushdie är endast kanariefåglar i kolgruvan.

  Framför oss ligger ett vägskäl: tystna och ta skeden i vacker hand (ve oss, ve oss!), eller kämpa för det vi tror på – och all kamp innebär blodsspillan.

  Där har du svaret på din fråga Lars.

 15. Krister skriver:

  Åsa Linderborg blir alltmer osmaklig för var dag:

  http://www.aftonbladet.se/kultur/kronikorer/linderborg/article12233852.ab

 16. Från Graven skriver:

  Krister

  Kan du ge ett kort referat för oss som inte vill ge Åsa Linderborg några klick?

 17. David skriver:

  Yttrandefrihet ställs mot religionsfrihet, och människor är oense om hierarkin dem emellan. Problemet är att det öppna samhället och yttrandefriheten inte är mkt värd om inte alla skriver under på den. Du ger andra möjlighet att yttra sig, men de vill i sin tur begränsa dig…

  Jag ser att du är lika övertygad i din sak som dessa extremister i sin. Du verkar beredd att gå i döden för din tro på yttrandefrihet och jag tror att du skulle bli den största martyren av alla inblandade om det nu skedde. Ditt liv har idag ett otroligt symbolvärde och det vore väldigt kontraproduktiv om dessa extremister skulle lyckas avsluta det.

 18. Kenneth Karlsson skriver:

  Klara: jag kanske var otydligt. Självklart skuldbelägger jag gärningsmannen/männen, inte Lars Vilks. Min fundering handlade om att Lars tidigare sagt att om det kommer till dödsoffer så förändras omständigheterna. Vilket också Lars Vilks indikerar i sin kommentar. Lars Vilks bestämmer själv över sin konst och sina uttryck.

 19. Lars Vilks skriver:

  Strängt taget har jag inte så mycket att välja på. Det hjälper inte att försöka dra sig tillbaka om du nu trodde det var en möjlighet.

 20. minnesdagen skriver:

  Åsa Linderborgs text är vidrig, måste jag hålla med om. Här är några avsnitt:

  ”Lars Hillersberg var en ”gränslös” tecknare, för att använda det epitet Vilks alltid ursäktas med. År ut och år in förfasades borgerligheten över hans bilder av kapitalister med krokiga näsor. Den som publicerade honom rumpades upp av ett mangrant etablissemang. Kan ingen bara ta hans tuschpennor och bryta sönder dem en gång för alla? När Hillersberg dog hördes en lättnadens suck.”

  ”I en annars vältänkt kolumn i Dagens Nyheter påminner Lars Linder om Voltaires tillskrivna maxim ”Jag ogillar vad du säger, men jag skulle dö för din rätt att säga den”. Det är den stoltaste men också tommaste av alla paroller – daterad sedan länge. Hur många är på allvar beredda att dö för en åsikt man finner förhatlig? Det vore ju förskräckligt om en av Sveriges bästa skribenter skulle offra sitt enda liv för Lars Vilks rätt att hetsa mot muslimer.
  Jag skulle inte göra det. ”

  Åsa Linderborg har inte alla hästar i stallet. Ingen frisk människa har ett idolporträtt på Lenin, Stalin eller Adolf ovanför soffan.

 21. CeDe skriver:

  Så sant Lars, det går väl knappast inte att backa bandet. Du får som drivveden, flyta med och fånga tillfällena i flykten.

 22. Från Graven skriver:

  Ja, hon är farlig.

 23. Kenneth Karlsson skriver:

  Lars: nej det tror jag inte är möjligt.

 24. Heidegger skriver:

  En sak kan man i alla fall säga jihadisterna (precis som nassarna) saknar humor.. -det är livsfarligt!

 25. Från Graven skriver:

  David

  Det ligger mindre formell konflikt (enligt konventionen om de mänskliga rättigheterna) i situationen yttrandefrihet visavi religionsfrihet än vad de flesta inser.

  Religionsfriheten omfattar även rättigheten att få avstå religion.

  Ju fler som inser det centrala i denna stipulation – desto bättre!

 26. Från Graven skriver:

  Det alltså inte de som kränks, som anser sin religion trampad på, men de som kränker som menar att deras religion har förkörsrätt.

  Detta har den okunniga svenska journalistkåren aldrig bemödat sig med att informera sig om, eller ens velat visa en antydan att acceptera.

  Och svenska kyrkan har bankat hårt på stridstrummorna, samt ingått en ohelig allians med islam, helt enkelt därför att de tillsammans ser sina fundament hotade av en upplyst, rationell, förnuftsbaserad, sekulär utveckling.

  Ärkebiskop Ante Jackelén står i denna balansgång närmare ayatollor och mullor i det att hon gärna bjuder in dem till sin kyrka, än vad hon står humanismen/humanisterna, vars inbjudningar till debatt hon alltid avböjer.

  Farligt, farligt!

  Se upp för kyrkan!

 27. Läs Koranen, SURA 2:106, om ABROGATION. Det innebär att allt som tillkommer sist i Koranen tar över vad som tidigare stått i Koranen. Det fredsälskande, förlåtande Surorna upphörde att gälla då SURA 9:5 tillkom sent i Mohammeds liv. Då var han gammal och sur och Abrogatierade dessa verser till förmån för 9:5, Nu gällde Svärdsverserna av Rushdi kallad Stansverserna och för vilka han fått leva under dödshot sedan dess. Där står allt det vi i dag får uppleva av terror, halshuggning mot de otrogna. Under många århundraden var verserna inte allmänhetens vilja och kunskap, men på senare tid har olika sekter av islam, fundamentalister som ISIS, Al Qaida m.fl. tagit upp svärdsverserna att följa. Det tragiska är att ledande svenskar tror att man kan ”prata” med t.ex.Bin Ladin, han som aldrig tillät en kvinnas vistas i samma rum som han, utom modern och fruarna. Det var Gudrun Shyman som kläckte denna idé och nu är vår expert Mona Sahlin inne på samma sak. I dessa verser finns också uppmaningar att bli martyrer, genom att lova dessa hjältar all paradisets fröjder, på andra sidan.
  VEM vågar och vill strida mot dessa krafter? Vilka behöver vårt stöd, till 100%. Ska vi bara ge upp?

 28. Jinge skriver:

  Trist att man förklär ras- eller religionshat med krav på demokrati och yttrandefrihet. Då är det ärligare om man säger som det är, men det lär väl dröja antar jag. Nu har människoliv förlorats, men skattebetalarna förlorar varenda dag på grund av att en självutnämnd ”konstnär” låtsas som om han är en yttrandefrihetens förkämpe. http://bilderblogg.se/politik/lars-vilks-och-skotten-kopenhamn.htm

 29. CeDe skriver:

  Molly, visst är det så. En fobi är ju en OBEFOGAD oro över något. Så ordet islamofobi har ingen relevans. Att ha bekymmer över vad islamister kan hitta på är ju i högsta grad befogat.

 30. Från Graven skriver:

  Ha! Säger en som sitter hemma på sjukpenning och skriver vänsterfloskler, samt sorterar ut alla som inte faller Jinge på läppen.

  Hur känns det Jinge – att få skriva på en blogg där alla får komma till tals – utan att du själv ställer upp med samma standar!

  Jag kommer inte att välkomna dig hit Jinge.

  Jag vet vem du är – jag vet hur du försörjer dig (skattemedel) – och vad du vill göra med yttrandefriheten är lika tydlig som dina utrensningar i dina egna kommentarsfält!!!

  Skäms, Jinge! Skäms!

 31. Från Graven skriver:

  Passa er för Jinge – han går hand i hand med Linderborg!

  Och han gillar inte yttrandefrihet!

 32. joanna skriver:

  Fanatiska fähundar, ja visst, men det kunde lika gärna vara du och jag om vi komprimerats i samma religiösa skruvstäd. Vi får söka det ursprungsonda uppåt, i den blint hierarkiska kommandoreligionen.

 33. Kenneth Karlsson skriver:

  Jinge lockar med sin usla blogg men gå in där det gör jag inte. Jag vet hans metoder. Mannen som inte tål att man säger emot honom; mannen som inte bör ta ordet yttrandefrihet i sin mun, och än mindre slå sig för bröstet. Vilken patetisk figur.

 34. Kenneth Karlsson skriver:

  För övrigt är inte Lars Vilks ”självutnämnd konstnär”, men sådant begriper inte Jinge; en härdsmälta till tänkare.

 35. Från Graven skriver:

  Det ter sig nu som att det var en Bar Mitzva som islamisten avsåg attackera.

  Ni skall inte vara förvånade över att Jinge (se ovan) dyker upp här och försöker undertrycka yttrandefriheten.

  Metoden är densamma – kollektiva rasistbeskyllningar.

  Nåväl.

  Jag skall ha roligt med sjukpensionären och vänsterdemagogen Jinge!

  Om han stannar.

  Mycket roligt!

 36. Gurun Gudrun skriver:

  Vilks, jag är viss (från säker källa) att ett flertal äkta änglar ständigt vakar över dig, förutom de i uniform. Förhågan har dock funnits att något liknande som detta skall hända. Kanske bäst att inte meddela publika uppträdande långt i förväg? Ligga lågt med föreläsningar ett tag, trots avbräck i inkomst?
  Klokhet skadar inte.

 37. minnesdagen skriver:

  Jinge, självutnämnd kommunistpajas, är du så rädd om skattebetalrnas korvören, att Lars Vilks livvaktsskydd är det som upprör dig mest ?

  ”men skattebetalarna förlorar varenda dag på grund av att en självutnämnd ”konstnär” låtsas som om han är en yttrandefrihetens förkämpe”

  Lars Vilks är en yttrandefrihetens förkämpe, det är inte på låtsas. Ni (du och dina kommunistkompisar) uttalar er tvärsäkert om Vilks konst, som ni aldrig ens har sett, med undantag för en simpel teckning.

 38. Från Graven skriver:

  Vi får se ifall Jinge är här för att debattera (osäkert) eller helt enkelt för att parasitera.

  Han försöker ju uppenbarligen använda Vilks.net som plattform för att driva nya läsare till sin egen.

  Den som borde omedelbart borde bege sig dit är naturligtvis Ludvig K. Han kommer att trivas där. Jinge rensar nämligen ut allt som han inte gillar – till skillnad från Vilks.

  Jag stannar här (och väntar på Jinge, om han vill expandera sin attack på yttrandefriheten).

 39. Demokrat skriver:

  DET ÄR BARA EN TIDSFRÅGA LARS…

  Sverige finns i världen. Men det finns ingen global yttrandefrihet. Du bjuder medvetet in terrorn till Sverige. Terrorn har tackat ja till din invit. Oskyldiga har redan drabbats. Och ytterligare fler kommer att drabbas. På grund av din yttrandefrihet. Frihet kräver dock ansvar. Och vad mer är det du vill bevisa? Jag antar att det är en del av ditt konstprojekt. Ditt projekt har dock ett pris. Det är bara en tidsfråga Lars.

 40. Ludvig K skriver:

  Linderborgs poäng är att den här yttrandefrihetsmobben misstänksamt ofta hoppar på islam, i alla dess former. Islamologen Eli Göndör har formulerat det som jag tidigare inte riktigt kunnat säga till dig, Gravenius: islam kommer alltid vara resultatet av dess utövare Och inget annat. Därför blir det skevt när man som du ska gå tillbaka till diverse mörka urkunder etc. I övrigt tycker jag du är lite orättvis som förpassar mig till Jinge, trodde vi hade lagt ner gammalt groll! Fruktansvärt det som hänt i Köpenhamn! Stå på dig Lars!

 41. Daniel skriver:

  Du bevisar individens rätt att yttra sig genom att förolämpa mer än 1 miljard människor. Visst är det viktigt med rätten att få yttra sig, men kanske finns det vettigare ämnen att yttra sig om, som är kontroversiella, som gynnar människor genom exponering? Eller kanske din kreativitet har tagit slut?

  Vad du i princip gör är att förolämpa majoriteten av eleverna som sitter i ett klassrum, som är oskyldiga och inte gjort dig något, bara för att bevisa att du kan, medan du inte yttrar ett ord om ”skurkarna” i klassen, som det skulle ge nytta av att yttra sig om.

  Kanske dags att reflektera lite, vad gör du egentligen?

 42. Mia Månsson skriver:

  hade varit klädsamt om du hade uttryck sorg och medlidande med den person som blev dödad. Kanske var det i ditt ställe. Jag står upp för tryck- och yttrandefrihet men inte för när människor bara är ute för att provocera. Det känns som det är det du gör. Allt från Nimis och Arks till rondellhundar.

 43. Från Graven skriver:

  Daniel

  Källa – PEW Research

  Support for Sharia

  (Daniel – det ser ut som att en ganska stor del av eleverna i ditt klassrum inte är särskilt demokratiskt benägna – får vi möjligtvis provocera dessa eller vill du att vi lägger oss platt för dem med?)

  % of Muslims who favor making sharia the official law in their country

  Russia** 42
  Kosovo 20
  Bosnia-Herz. 15
  Albania 12
  Kyrgyzstan 35
  Tajikistan 27
  Turkey 12
  Kazakhstan 10
  Azerbaijan 8
  Malaysia 86
  Thailand^** 77
  Indonesia 72
  Afghanistan 99
  Pakistan 84
  Bangladesh 82
  Iraq 91
  Palestinian terr. 89
  Morocco 83
  Egypt 74
  Jordan 71
  Tunisia 56
  Lebanon 29
  Niger 86
  Djibouti 82
  DR Congo 74
  Nigeria 71
  Uganda 66
  Ethiopia 65
  Mozambique 65
  Kenya 64
  Mali 63
  Ghana 58
  Senegal 55
  Cameroon 53
  Liberia 52
  Chad 47
  Guinea Bissau 47
  Tanzania 37

 44. joanna skriver:

  >>Mia Månsson

  Om du inte är för att religioner och sanningar godtyckligt tolkade utifrån ”heliga böcker” ska styra världen, bör du visa på alternativ till provokationen.

  Det mjuka, förstående och förbindliga samtalet kanske?

 45. Från Graven skriver:

  Mia Månsson

  Varför det skall visas respekt för religiösa ikoner vars påbud är människofientliga?

 46. Från Graven skriver:

  Samma fråga till Daniel

  Varför det skall visas respekt för religiösa ikoner vars påbud är människofientliga?

 47. Heidegger skriver:

  Fruktansvärt med alla nytillkomna fegisar på vilks.net som inte ser något värde i yttrandefrihet eller i att stå upp mot globalt förtryck..

 48. Från Graven skriver:

  Ja, nyförmågorna gör tillslag liknande de som Ludvig K och Pöbeln gjorde i början.

  Men vännerna Pöbeln och Ludvig har ryggrad nog att rida ut olika stormar och någorlunda behjälpligt försöka argumentera sina teser. Det hedrar dem. Dessutom utvecklas vi tillsammans och justerar de värsta vassa kanterna.

  Låt oss se vad som finns kvar av alla aktivist-newbies när dagen/veckan är över.

  Låt oss även se ifall vi får hjälp eller stjälp inom familjen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.