1980: Mera bruk

I morgon är det för min del återigen dags för mer yttrandefrihet, nu i Köpenhamn.

Det saknas inte inlägg i den ändlösa diskussionen i detta nu så uppburna och besvärliga ämne. I Estland pågår utställningen ”My Poland. On Recalling and Forgetting”, en utställning som kretsar kring Förintelsen. Vad får och bör man göra för konstnärliga kommentarer till detta? Begreppet ”respekt” är naturligtvis något som dyker upp och det går inte utan konflikt samman med yttrandefrihet. Simon Wiesenthal Center har protesterat mot en video av Artur Zmijewski, Berek (1999). Filmen visar nakna människor som leker i en källarutrymme i ett koncentrationsläger. Att den censureras är ingen nyhet, den har tagits bort vid flera andra utställningar. Zmijewski är en vida känd konstnär, rankad 136, och det var han som var ansvarig för den omdiskuterade politiska Berlinbiennalen 2012.

Organisationer som kontrollerar hur ”respekt” upprätthålls brukar vara trubbiga instrument när man kommer till seriösa konstverk. Kontext och intentioner åsidosätts för ytliga läsningar.

Om indignationen mot filmen kan mer läsas här.
Och här kan man begrunda Zmijewskis ståndpunkt.

Det här inlägget postades i om utställningar m m, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

92 svar på 1980: Mera bruk

 1. Muhammedan skriver:

  Återigen visar fredens Religion sitt sanna ansikte, dags att börja öppna ögonen och Inse att man kan inte bli kvitt dessa barbariska dåd om man inte tacklar roten som är Islam.

 2. Från Graven skriver:

  Det slår mig just varför det är så tyst från mohammad.

  Han sitter och tittar på Mellot!

  Ha ha – en islamist som gillar melodifestivalen! Det blev ju intressantare om man sköt alla som inte går vidare till andra chansen!

 3. mohammad skriver:

  Jag förstår att du är upprymd vännen, för övrigt, försök att få ordning på begreppsbildningen, nu blev det ordentligt pinsamt…

 4. Kenneth Karlsson skriver:

  Det finns nåt nästan hjärtknipande när Mo SKINKA länkar till Wikipedia för att förklara för oss andra vad islamofobi är. Den lilla pojken som aldrig helt lämnat sin mammas famn, snuttefilten; pojken som blev hjärntvättad redan via sitt namn. Gripande.

 5. mohammad skriver:

  BBC, CNN och Al Jazeera har haft full täckning alltsedan attentatet, vem behöver SVT – Skämtar du Heidegger…?

 6. Från Graven skriver:

  mohammad

  här är en som deppar lite tillsammans med dig ikväll:

  https://twitter.com/siktskorridoren/status/566656218736103427/photo/1

  Mia Giorgetti heter hon. Socialdemokrat.

 7. mohammad skriver:

  Det är för DUMMIES som dig fabror Ku Klux Karlsson…

 8. mohammad skriver:

  Inte bekant, kunde du inte fixat bättre skärpa på skärmdumpen, vad står det…?

 9. Från Graven skriver:

  Det står: ”Köp dig ett par glasögon”

 10. mohammad skriver:

  CeDe

  I kontexten avses inte begreppet fobi utan efterledet -fobi, jag trodde du var bekant med skillnaden men tydligen inte…

 11. Doktorn skriver:

  Att posera som araber är lätt för Mossadagenter. Nu har det skjutits från gatan mot aktuella kulturhus med bror Vilks, med slumpvis resultat, medan dödsoffret säkrades genom en oskyldig vit man på gatan. Jag är inte säker ’attentatet’ var äkta ’arabiskt’ och därför dubbelt orolig för min vän.

 12. Doktorn skriver:

  Om ingen dödats hade det inte blivit någon nyhet. Dådet verkar inte vara emotionellt utan led i planerad strategi att sätta araberna i ännu sämre ljus medan man samtidigt sett till att kristna européer måste öppna sina gränser för dem.

 13. Doktorn skriver:

  Dödandet av icke-utvalda är helt tillåtet – och i synnerhet om det tjänat något ’nödvändigt’ syfte.

 14. CeDe skriver:

  mohammad,

  Så en spindelfobi ska alltså tydas som en kritik mot spindlar. Eller är det just islam som återigen ska åtnjuta en särställning.

 15. Kenneth Karlsson skriver:

  Mo SKINKA: Det är lätt att bli tagen av fenomenet att en liten pojke döps efter en massmördare, och sedan, liksom han hade en hjärnsvulst som påverkar förnuftet, går vidare ut i livet och sprider massmördarens sjuka ideologi. Din mamma döpte dig efter en pedofil och massmördare. Själklart är det svårt för dig att förstå.

 16. mohammad skriver:

  Tack Doktorn, men mohammad är som synes redan lynchad…

 17. Från Graven skriver:

  Håller nog med mohammad i den här saken, Doktorn, islamisterna behöver knappast hjälp av Mossad att stå i dåligt ljus.

 18. mohammad skriver:

  Nej CeDe, spindelfobi är en medicinsk/psykologisk åkomma vilket inte är fallet med islamofobi,,,

 19. Heidegger skriver:

  @Mohammad. du verkar ju klok på många sätt, kan inte du omtolka Koranen fightas lite med fundamentalisterna och bilda en ny fredlig Islam i Sverige?

 20. Kenneth Karlsson skriver:

  Mo SKINKA: Det är lätt att bli gripen av historien om en liten pojke som döptes efter en massmördare, och som sedan, liksom han hade fått en hjärnsvulst som påverkar förnuftet, går vidare ut i livet och fortsätter sprida massmördarens sjuka ideologi. Det är inte ditt fel Mo SKINKA. Du är bara en produkt.

 21. Kenneth Karlsson skriver:

  Heidegger:
  That would be the day, som Buddy Holly sjöng. Koranen får inte omtolkas, eller hur Mo SKINKA?

 22. Kenneth Karlsson skriver:

  Får man kalla sig Doktorn om man är en komplett idiot? Jo det får man.

 23. Heidegger skriver:

  @Kenneth Mohammad har i ett tidigare inlägg varit öppen för omtolkningar tror jag..

 24. Heidegger skriver:

  Doktorn är ingen idiot, han har bara väldans ovanliga idéer.. hans idéer är förmodligen internt konsistenta.. Svagheten ligger snarare på den empiriska sidan tror jag..

 25. Molly skriver:

  Mohammad!
  VD PRATAR DU FÖR GALLIMATIAS? Att spindelfobi är en medicins åkomma men inte islamofobi? Fobi betyder sjuklig rädsla för: Agora=Torgskräck, Klaustro = cellskräck. Människor kan få ångest för allt möjligt. Att flyga, Höjdskräck, till och med hundar, snälla valpar. Men ur ett perspektiv har du rätt, Mohammad, Fobi är en sjuklig rädsla, ångest. Många anser att rädslan för islam inte är sjuklig för den är verklig. Och de som ser hur islam behandlar sina fångar och kidnappade småflickor, genom att elda upp fångar i järnburar, levande, och våldta småbarn, kan påstå att skräcken är högst normal medan att inte känna någon rädsla att hamna i händerna på dessa brutala slaktare skulle tyda på en tragisk enfald.

 26. Hans Falck skriver:

  Hej Lars,

  nu tycker jag faktiskt det gått lite FÖR långt med dina ’event’. Jag har ingen aning om hur du kunde bli professor, men det är å andra sidan inte så svårt i dessa dagar. Var det din förmåga att sätta ihop pinnar på stranden, så är vi väl ganska många som kunde varit professorer vid det här laget. Att din töntighet ska utmynna i att totalt oskyldiga skall utsättas för dödsskjutning säger väl allt om ditt konstnärliga skapande. Lägg av, lägg ner och inse din litenhet.

 27. Från Graven skriver:

  DN dröjer med sin ledare ikväll.

  Här har Wolodarski finsnickrat hela dagen på ett långt stycke om den Ukrainska vapenvilans vara eller icke vara – och så har någon islamist haft den dåliga smaken att ignorera Wolodarskis avfärdanden om islamiseringen som ”hjärnspöken”.

  Ock ock ock… det blir att stoppa pressarna, plocka fram floskelmaskinen, och sno ihop något om ”det öppna samhällets fiender”.

 28. Hans Falck skriver:

  Ojojoj. Nu ser jag att herr professorn har en granskningsfunktion inlagd för att inte bli motsagd. Då blir jag faktiskt lite ’förtröden’ eftersom jag inte har sådant kontaktnät. jga som trodde jag skulle kunna bli professor i knyppling. Handarbetets Vänner var blir ni av? Jg behöver ert stöd.

 29. Molly skriver:

  Per
  De flesta som använder sig av begreppet islamofobi, har ingen aning om hur begreppet ska definieras. De slänger ur sig begreppet som en förolämpning. I den allmänna pajkastningen används begrepp som nazist rasist för att reta upp en motståndare. Det skulle pigg upp argumentationerna om man uppfann egenkonstruerade oförskämdheter, som Ärkemoses! Din Nuttring eller Blåjon. De är ungefär lika betydelsebringande som Främlingsfientliga rasist. De betyder ingenting! Men en trettio-fyrtio skrikande X-partister som vrålar BLÅJON, BLÅJON så kan det bli mäktigt i alla fall.

 30. Kenneth Karlsson skriver:

  Heidegger: Jag har inte påstått att signaturen ”Doktorn” är en idiot. Jag har bara frågat om man får kalla sig Doktorn om man är en komplett idiot. Och ja, det får man.

 31. Heidegger skriver:

  @Hans Falck. Du har en lång resa framför dig, mitt tips är att du börjar med ”På spaning efter den tid som flytt”..

 32. Kenneth Karlsson skriver:

  Hans Falk: är du ”den Hans Falk”? Hur som helst: vad säger du till kvinnor som går lätt klädda i sommarnatten och sedan blir våldtagna? Att de ska lägga ner, och att om de blir angripna så är det deras egen skuld?
  Det är för övrigt alltid intressant att ta del av när människor skuldbelägger offren framför gärningsmännen. Fortsätt med det Hans. Intressant.

 33. Rurik skriver:

  Tack Hans Falck för att du gett den svenska fegheten ,ryggradlösheten och kryperiet ett namn.
  Får jag föreslå att du nästa gång låter ditt inlägg ledsagas av en porträttbild.
  Så att den svenska ynkligheten också kan få ett ansikte !

 34. Kenneth Karlsson skriver:

  Om det är den rätte ”Hans Falk” så förstår jag fullt ut att hans perverterade barndom skapar problem i hans psyke, vilket inte är någon jättehemlighet.

 35. Heidegger skriver:

  @Rurik Ja så kan man faktiskt se det!

 36. mohammad skriver:

  Berätta nu fabror Karlsson, är det du som skriver i Dispatch International…?

 37. Pöbeln skriver:

  Med sorg och bestörtning följer jag utvecklingen. Det är sorgligt att se hur detta dåd lockar fram det sämsta hos vissa här, som borde förstå bättre och behålla sina tankar inombords. Jag tänker framförallt på KK:s brinnande hat.

 38. CeDe skriver:

  Pöbeln – även Dalai Lama tänker i dina banor, han tycker mer synd om förövarna än offren. Men kanske borde du ändå i denna stund rikta din sorg och bestörtning åt annat håll.

 39. Kenneth Karlsson skriver:

  Pöbeln: ja låt oss vara tysta.
  Mo SKINKA: ja jag har skrivit en (1) artikelserie i Dispatch International, under mitt eget namn. Artikelserien handlade om den interna motsättningen i islam mellan Sunni och Shia – en motsättning som pågått i 1400 år och fortfarande kräver tusentals liv varje år.

 40. CeDe skriver:

  mohammad skriv själv under eget namn i stället för att ge dig på dem som är modiga att göra det.
  Ditt nick har nog inte mycket att göra med vem du egentligen är.

 41. Cecilia skriver:

  Krister skrev:
  ”Ja den moraliska kompassen håller på att förändras men att få människor att tänka i nya banor kring rätt och fel, gott och ont är som att ändra kursen på en oceanångare.
  Det tar tid som Cecilia brukar säga, blink.”

  Tack Krister!
  Ledsen för att störa alla i denna väldigt initierade debatt. Speciellt delen om TV-licensen var en riktig höjdare i sammanhanget.
  Jag kan som plåster på såren för mitt intrång i alla fall bjuda på lite lättsam läsning som ”pausfågel”.

  http://www.affarsvarlden.se/tidningen/article3883143.ece

 42. Rurik skriver:

  Trist att du missade min hälsning på Alla Hjärtans Dag !
  Men det var förstås just då det började smälla i Köpenhamn . .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.