1975: Det där med yttrandefriheten

Göran Rosenberg försöker sig på att försvara sin tidigare artikel efter kritik från Håkan Lindgren (SvD). Det blir just inte mycket. I sin kreativa process har han skapat bilden av världen som olika tält. Man får anta att varje tält är en kultur. Om det skall förekomma någon kritik som gör bruk av yttrandefriheten får den endast ske inom varje enskilt tält. Mångkulturen sålunda prydligt uppställd som ett tältläger där var och en sköter sig själv. Men det är ju ändå så att några regler får gälla för alla inte minst mot bakgrunden att tältinvånarna självklart förenas i att umgås som ”världsmedborgare”. Det är nog oundvikligt att det dyker upp en del hårdhänta kritiska granskningar särskilt som tältlägrets yttrandefrihet är svår att undvika. Rosenberg menar:

”Att pissa i eget tält och att pissa in i andras, vilket är den smakfulla metafor jag använder för att tydliggöra skillnaden mellan en provokation som syftar till att förnedra och en provokation som syftar till att förändra.” Men det är på intet sätt givet att en provokation utifrån är en förnedring. Den kan vara mer än berättigad.

Rosenberg menar vidare: ”jag ser yttrandefriheten som ett medel och inte som ett mål i sig. Det betyder också att jag inte tycker att allt som kan yttras också bör yttras.” Det här torde vara synnerligen självklart, men vad Rosenberg menar är att Charlie Hebdo på ett olämpligt sätt provocerade en svag grupp i Frankrike. ”Svag grupp” är ett alltmer slitet uttryck för en nedlåtande syn på vissa delar av befolkningen. De har faktiskt sina kompetenta försvarare, både i de egna leden och från etablissemanget.

Här är ännu ett fall för konsten och yttrandefriheten. Tania Bruguera hade tänkt sig att än en gång (förra gången var 2009) arrangera ett rum för yttrandefriheten på Kuba. Bruguera är själv kuban men hon är en ytterst välkänd konstnär som inte är beroende av hemlandet. Hade hon varit det hade hon aldrig försökt sig på något sådant. Det slutade med arrestering. Hon fick erbjudandet att lämna landet för gott men valde istället att låta det hela bli en domstolsprocess. Hon har världens och konstvärldens ögon med sig så det är inte så lätt för den kubanska diktaturen att komma undan.

Bruguera är aktuell på Malmö konsthall.

Det här inlägget postades i yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

125 svar på 1975: Det där med yttrandefriheten

  1. Heidegger skriver:

    Rosenbergs resonemang om ”sårande” gör mig illamående efter att ha bevittnat IS sista video..

  2. Tallskog skriver:

    Göran Rosenberg härstammar från dem som hämtades från koncentrationslägren efter andra världskriget. Invandrarna fick allt de behövde av det svenska folket. När Göran växt sig stor glorifierade han sin egen ras och blev mycket föraktfull mot det svenska folket. Moder Svea har med honom närt en giftorm vid sin yppiga barm.
    När han ”intervjuade” Jimmie Åkesson, pumpade han upp sig till elefantiasis, spottade ut som en giftorm: ”Finns svenskar?”

    Ta fram kräkpåsen och se filmen på Youtube om ni har lust.

  3. Kenneth Karlsson skriver:

    Jag gillar Göran Rosenberg. Han är en ”god människa”. Jag gillar Göran Rosenberg ungefär på samma sätt som jag gillar människor som är dumma, och kanske därför goda. Jag sitter gärna ner vid ett bord och dricker en öl med såväl goda som dumma människor. Och dumma människor har jag förstås inte nåt emot ty världen består mest av dumma människor.

  4. Kenneth Karlsson skriver:

    Tallskog: Två frågor: kan du definiera” ras”? Är du judehatare?
    Förväntar mig relevanta svar.

  5. Heidegger skriver:

    @Tallskog Lägg ner antisemitismen! Många av dem är supersmarta och vi har dem att tacka för de flesta av våra uppfinningar..

  6. Doktorn skriver:

    Tallskog,

    jag delar Din bedömning av Herr G. Rosenberg. Han är ett lätt genomskådat fall av agitation à la Talmud – allom bildad person på bekant manér genom hela historien. Han är enkel och trist och väldigt mycket helt enkelt mega-förutsägbar.

  7. Heidegger skriver:

    @Tallskog Doktorn är ni nazister for real? ni håller på och snackar om ras hit och dit så man börjar ju undra? http://mobil.svd.se/opinion/jihadister-i-sverige-maste-kartlaggas_svd-4308761

  8. Lars Vilks skriver:

    OBS. Under en liten tid kommer det att bli fördröjningar av kommentarer som har fastnat i slussen.

  9. Rurik skriver:

    Rosenbergs uttalanden bekräftar att de svenska judarna befinner sig i en mycket utsatt position.
    Hans anslutning till moderata muslimska hållningar visar att de svenska judarna inte längre tror sig kunna få stöd från storsamhället utan satsar på en uppgörelse med sina muslimska antagonister.

  10. Doktorn skriver:

    Vi är bara bildade människor, oantastbara av aggressiva slogans. Själv har jag tillgång till ocensurerad Talmud och vet vad jag postar i kommentatorsfältet. Det borde Ni oxo ha.

  11. Heidegger skriver:

    Arpi om identitetspolitiken; nåt för Pöbeln att klura på: http://timbro.se/sites/timbro.se/files/files/reports/vem_representerar.pdf

  12. Tallskog skriver:

    Direktlänken till Björnsson fungerar ej -sök Google, då kommer du till arkivet.
    För sanningssökare:
    http://lassewilhelmson.wordpress.com/antony-c-sutton-history-for-truth-seekers/

  13. Kenneth Karlsson skriver:

    Tallskog: undviker du mina frågor?

  14. Från Graven skriver:

    Men bombningarna av Vietnam och händelser som Song My väckte ju enorma, och enormt starka, reaktioner i det amerikanska samhället.

    Med yttrandefriheten som verktyg kunde samhället styra politikerna bort från dessa övergrepp

    Den som tror att drönarna är någonting okontroversiellt bör ju titta på The late Night Show med Jon Stewart som nagelfar lagstiftningen som möjliggör användandet av drönare – och vad som han anser vara i strid med konstitutionen.

    Det mest förkastliga och kontraproduktiva (i det att det legitimerar metoderna) pågående brott mot de mänskliga rättigheterna i USA’s regim är onekligen Guantanamo; därförinnan extraordinary renditions, tortyr, m.m.

    Det amerikanska samhället har begått – och kommer att begå – våldsamma och oacceptabla och omänskliga övergrepp; men samhället har en lagstadgad rätt att reagera.

    Ett intressant fall är Christopher Hitchens framgångsrika granskning av Henry Kissinger; som numer kan betraktas som en krigsförbrytare som bör ställas inför rätta; och som följdriktigt har en arresteringsorder utfärdad på sig i ett flertal länder som resultat.

    Christopher Hitchens levde och verkade i USA

    Det finns alltså en systemskillnad i möjligheterna att bekämpa brott mot folkrätt & MR i länder med yttrandefrihet och i länder där den är satt på undantag.

    Att jämföra de två som ”lika goda kålsupare” är en djup tankevurpa.

  15. CeDe skriver:

    KK, kyl ner dina spanska nerver. Kanske Tallskog måste sova på natten och jobba på dagarna. Dessutom så finns det väl ingen plikt att svara på frågor.

  16. CeDe skriver:

    ps, dessutom ett uteblivet svar kan ibland säga mer än ett svar.

  17. Från Graven skriver:

    Den som tror något annat kan ju försöka bosätta sig i Ryssland och försöka granska Putin, eller i Iran och försöka blogga om demokrati, eller i Nordkorea och försöka införskaffa en vanlig mobiltelefon.

    Yttrandefriheten; d.v.s. Lars Vilks rätt att med konst betrakta en totalitärt ideologi som stipulerar dödsstraff för avfällingar (läs koranen) – vilket också tillämpas i vissa islamska länder – weller min rätt att kunna kritiskt granska islam utan att behöva bli skylld för ”rasism” (vilket – om man utövar det – är en kriminell handling) är alltså själva fundamentet till ett pluralistiskt samhälle.

    Detta har också Europadomstolen för Mänskliga Rättigheter slagit fast i domslut – ”license to offend är lagstadgat skyddat”

    Därför – alla diktaturens kreatur och nyttiga idioter (som Göran Rosenborg) som försöker erodera den redan vingklippta yttrandefriheten ännu mer – var mycket försiktiga med vad ni försöker åstadkomma!

    Vägen till helvetet är kantad med goda intentioner.

  18. Från Graven skriver:

    Den här är strålande bra!!!

    På radionyheterna hörde jag igår hur al-Azhars – ett centrum/universitet i för islamsk teologi i Egypten, samt ansett som möjligtvis den högsta auktoriteten på islamsk uttolkning i Egypten – hade analyserat och ondgjort sig över sättet som IS avrättade den jordanske piloten.

    Detta – vad IS gjort – ”var inte islam!” enligt al-Azhars (en diskurs som väl känns igen när islam exponeras).

    Faktum är – enligt al-Azhars – att det är ett brott enligt islam att bete sig så här!

    Ett brott så förfärligt att…

    (vänta, nu kommer det)

    bestraffningen bör vara >i>att hugga av båda armarna, eller t.o.m. dödsstraff, medelst korsfästning!!!

    Ironin är så tjock att man kan åka skridskor på den. Kvadrupel Salchow med flip!

    Allvarligt talat! Ni som försöker er på diskursen att det ena eller det andra ”inte är islam”. Inser ni inte hur absurd diskursen blir?

    Det är dags att säga: ”Detta ÄR islam – och nu när vi identifierat problemet måste vi göra någonting åt det”

    Reformation, revidering, omtolkning (riktig omtolkning – inte al-Azhars-omtolkning), avståndstagande!

  19. Från Graven skriver:

    He he…

    Det är så okaraktäristiskt för islam att vi måste hugga armarna av dig!

    Jag höll på att köra i diket av skrattparoxysmer.

  20. Från Graven skriver:

    Heidegger!

    Den där Timbro-rapporten är ju en Guldgruva!

    ”Falskt medvetande”

    eller som andra hade kunnat uttrycka det: ”kognitivt ramverk”

    Jag har alltså ett ”kognitivt ramverk” som inte tillåter mig att inse vilken – rent objektivt – rasist jag är när jag ifrågasätter det kloka i att gifta sig med 9-åringar.

    F.ö. en rasistisk diskurs som nu t.o.m. DN slagit in på:

    http://www.dn.se/nyheter/varlden/kvinnor-i-is-9-aringar-kan-giftas-bort/

    Det jag nu frågar mig är: kan man förvärva ett kognitivt ramverk som leder in en på en rasistisk diskurs?

    För i så fall har DN, endast sedan Charlie Hebdo, gått och förvärvat sig ett! Ty de hade inte ett sådant kognitivt ramverk innan!

  21. Från Graven skriver:

    CeDe

    Ser man på!

    SVT har också fastnat i samma kognitiva ramverk!

    Tack CeDe!

    Jag tror vi håller på att bevittna en kognitiv ramverks-förskjutning i samhället.

  22. Heidegger skriver:

    @Från Graven Betänk då att dessa teoretiker skriver läroböckerna i skolan, dominerar journalistkåren och ,på sistone, skriver våra lagar.. Man behöver inte vara konspirationsteoretiker för att bli skraj..

  23. Från Graven skriver:

    Cirkeln är sluten!

    Enligt al-Azhars – Egyptens högsta uttolkare av islam – så är korsfästelse av barn så icke-islamskt att det endast kan – enligt urkunderna – rendera en bestraffning: korsfästelse!

  24. Från Graven skriver:

    Jag menar: hur skall apologeterna lyckas trassla sig ur det här?

  25. minnesdagen skriver:

    Göran Rosenbergs åsikt att yttrandefrihet skall gälla inom varje enskilt tält, men inte mellan tälten, är typisk för en grupp som vill vara priviligerad.
    Man får förmoda att etniska svenskar inte har något eget tält.

  26. Tallskog skriver:

    @ minnesdagen

    Väl formulerat!
    Om man studerar Riksöversittarna tillräckligt länge genomskådar man matrisen.

  27. Från Graven skriver:

    Källa – PEW Research

    Egypten har 88 000 000 invånare – 90% är muslimer

    74% of Muslims in Egypt favor making sharia the official law in their country

    94% of Muslims in Egypt say religious judges should
    have power to decide family law and property
    disputes

    29% of Muslims in Egypt say that suicide bombing in defence of Islam is often/sometimes justified

    75% of Muslims in Egypt say Sharia is the revealed word of God

    81% of Muslims in Egypt who say sharia should be the law of the land favor stoning as a punishment for adultery

    86% of Muslims who say sharia should be the law of the land favor the death penalty for converts

    Enligt al-Azhars – Egyptens högsta uttolkare av islam – så är korsfästelse och amputationer sanktionerat av islam.

  28. Heidegger skriver:

    CUF-ledaren är min nya politiska idol i Sverige. Troligen är det tjejerna som kommer reda upp PK-smeten..

  29. Från Graven skriver:

    Svenska politiska landskapet håller på att ritas om

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/slutet-for-historisk-uppgorelse_4312881.svd

  30. Tallskog skriver:

    Även innan Islam infördes på Arabiska halvön mördades kristna:

    http://www.pravoslavie.ru/english/77037.htm

  31. Molly skriver:

    Jag kan tänka mig in i en Tältvärld, där alla sköter sitt. Men nu fungerar inte det svenska tältet så bra där. Om lilla Yara får spö så hon avlider, tältduk mot det svenska tältet, så lägger sig svenskarna i och blir förbannade på vad som försiggår i granntältet. Hur ska vi förhålla oss till det? Ska vi lära oss att rycka på axlarna och säga: Det är inte vårt problem? Vi måste hålla tälten isolerade från varandra. Om våra ungdomar möts i ett främmande tält! Huvaligen, vad kan inte det leda till? Nä, Den lösningen tror jag inte på.

  32. Rurik skriver:

    Det gör nog ingen , Molly.
    Knappast Rosenberg heller.
    Men judarna är pressade så han försöker säga nåt som moderata muslimer gillar.

  33. Molly skriver:

    Rurik!
    Tycker du inte att det är dumt, rent av obegåvat att föreslå lösningar på problem man inte själv tror på?Sviker man inte sig själv och sitt eget folk? Bara för att väcka jubel och uppmärksammas av sina motståndare? Då skulle jag hellre gå i kloster och svära evig tystnad och ägna mig åt meditation.

  34. Rurik skriver:

    Instämmer helt med dig i detta ! Men kan förstå att andra tänker annorlunda.

  35. Pöbeln skriver:

    Så pjåkig var väl inte Rosenbergs artikel? Ligger mycket i de farhågor han tar upp…

  36. Pöbeln skriver:

    Man kan se det hela som att vara mobbad i en klass på 20 elever. En av eleverna retar och slår en annan, ja, svagare elev. Alla andra ser att hen är svag och av rädsla för att själv bli mobbad blir man medlöpare. Den mobbade mår sämre o sämre, men uthärdar och knyter sin näve i fickan. Ja, hur detta kan utvecklas vet vi allt för väl. Vad ska väl mobbing vara bra för? Är mobbing OK?

    Ja, en lite naiv fundering från Pöbeln för att nyansera vintermörkret.

  37. Från Graven skriver:

    Rosenberg pissar i yttrandefrihetstältet

  38. Heidegger skriver:

    @Pöbeln

    Ifrågasätter du aldrig identitetspolitiken?

  39. Heidegger skriver:

    @CeDe haha.. dagens sanning; för id-politikerna räcker gott med att representera..

  40. Heidegger skriver:

    @Pöbeln Vem är mobbad? IS-mördarna?

  41. CeDe skriver:

    Har du varit mobbad, Pöbeln?

  42. Från Graven skriver:

    Islamisterna tvingar sig in i yttrandefrihetstältet; säger: ”Jaså här sitter ni och gör er lustiga på vår totalitära ideologis bekostnad?”.

    Sedan skjuter islamisterna några i yttrandefrihetstältet.

    På det hela taget vill islamisterna riva yttrandefrihetstältet, och tvinga in folk i sitt totalitära tält.

  43. Från Graven skriver:

    Källa – PEW Research

    Egypten har 88 000 000 invånare – 90% är muslimer

    74% of Muslims in Egypt who say sharia should be the law of the land say that Sharia should apply to all citizens – not just muslims.

  44. Från Graven skriver:

    Hur tror du det pluralistiska samhället ser ut i Egypten – Pöbeln?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.