Del 546: Skuggboxning med biennaler

Kan man tänka sig samtidskonst utan stor- och småpolitik? Förstås kan man det när man ser vad som ställs ut. I spetsfunktionerna går det dock knappast att komma undan. Konsten kan visserligen vara gripande för perceptionen och entusiasmerande för teknikerna men det går inte att komma undan.

Det senaste numret av Paletten (270/271) kom för ett tag sedan. Ett läsvärt nummer som kretsar kring konstens väsentligaste infrastruktur: Biennalerna.

En gång i tiden när biennalerna var få var konsten de innehöll det intressanta. Men numera när antalet biennaler har förökat sig magnifikt är det annat som hamnar i ….i… (nej jag skriver det inte)..i brännpunkten. Om ”Biennalen – kittet mellan demokrati och diktatur” skriver Sabine B. Vogel. Biennalerna fungerar som ett sätt för en del betänkliga regimer att legitimera sig som öppna och frisinnade. Istanbul har lyckats väl med detta och så när som på ett par känsliga områden kan man röra sig fritt. Moskva, även där har det gått bra. Regeringen har förstått att det fina i biennalkråksången är att man kan ta emot en tämligen direkt kritik utan att det sprider sig. Samtidskonsten har med andra ord en samhällelig uppgift. En nästan perfekt symmetri: Regimerna legitimeras och konsten legitimeras som nyttig. Och än mer på pluskontot: Stadsbranding.

Här märker man att ironin har fått ordentligt fäste. Palettens redaktör Sophie Allgård inser att det är svårt för kritiken att nå utanför biennalen. Den rumänske konstnären Dan Perjovschi (347, älskad av hela konstvärlden, har klättrat 500 platser under det senaste året) ”visade en mindre smickrande bild av en grinande president Putin i sitt svarta judobälte med tre regimkritiker som tvingats till tystnad.”

Jodå, konstvärlden har en våldsam dragning till det subversiva. Sådana företeelser blir tämligen avslagna på biennalerna i de västliga kärnområden (där man säger att det inte längre finns några gränser). I Moskva kan de levas ut inför kritikerskaran på nittonde våningen i Federation Tower. Emellertid skall man inte blunda för att det utanför biennalens reservat finns konstnärer som drabbar samman med den regionala åsiktssaneringen.

Ryssland är utmärkt att pseudoprovocera medan Sharjahbiennalen i Förenade Arabemiratet är en annan sak. Där är gränserna så sköra och lättuppnåeliga att det blir pinsamt. Inga judar kommer in och det räcker med att man har en Israelstämpel i passet. Inget naket, ingen regimkritik. Men det finns ett positivt intresse för att närma sig det västerländska och åtnjuta lite av dess intellektuella goodwill. Med budgeten är det inget problem..

Sophie Allgård skriver också om Mercosulbiennalen i Porto Alegre i Brasilien. Den har fört en undanskymd tillvaro eftersom den alltsedan starten 1997 har varit en nationell angelägenhet. Nu har området vidgats, i varje fall till hela Syd- och Mellanamerika och det lär kunna fortsätta eftersom man har en hygglig budget.

Allgård gör en intressant kommentar till mexikanen Yoshua Okon (1543) som visar videoprov på den mexikanska polisens våldskultur. Poliserna gör alla möjliga obscena gester framför kameran och för att få fram detta ingick ”troligen även mutor”. Okon (medelklass) hamnar i ett moraliskt dilemma och därför ”slår Yoshua Okon på den svage: en underbetald och lågt utbildad polis, inte sällan av indianskt ursprung.”

Fängslande läsning finns det också om den nordiska paviljongen på Venedigbiennalen. Där har det alltid varit en hopplös strid som alltid slutar med att det blir för trångt att i samma svåranvända lokal hysa Sverige, Norge och Finland. Med ett undantag, nämligen 2005 då Åsa Nacking biföll Miriam Bäckströms (966) och Carsten Höllers (129) förslag att ta ned glasväggarna. Då kunde det norska och finska bidraget inte placeras enligt planerna. Finska Laura Horelli (1338) hoppade av medan Matias Faldbakken (2631) svalde förtreten.

Man kan nästan få intrycket av att fjolårets evenemang konsoliderade de territoriella framstegen. Jacob Dahlgrens pilkastningstavlor och Sirous Namazis utbredda container tog utställningsrummet medan finländaren Adel Abidins resebyrå med destination Bagdad fick placeras i ett sidoutrymme. Den andra finländaren Maaria Wirkkala klarade sig bättre men på bekostnad av islänningarna. Island har under ett antal år hyrt den s k Aaltopaviljongen men nu åkte de ut. De norska representanterna Toril Goksøyr och Camilla Martens hamnade på utsidan där de lät en fönsterputsare ständigt putsa rutorna. För att det skulle bli riktigt autentiskt lät man en riktig neger utföra arbetet. Men där gjorde man halt och lät den anställde få konstnärslön istället för att följa avtalet för städare.

Komplicerat men spännande och lärorikt. Konsten har som vi här har sett tre väsentliga samhällsuppgifter: Att legitimera betänkliga regimer, att fungera som stadsbranding och att vara ett tillhåll för konstvärldens interna positioneringar.

goksoyr-martens-it-would-be-nice-07-ven.jpg
Toril Goksøyr och Camilla Martins It would be nice to do something political 2006

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

136 svar på Del 546: Skuggboxning med biennaler

  1. Christer Eriksson skriver:

    Lars, intressant läsning: ”Ryssland är utmärkt att pseudoprovocera medan Sharjahbiennalen i Förenade Arabemiratet är en annan sak. Där är gränserna så sköra och lättuppnåeliga att det blir pinsamt. Inga judar kommer in och det räcker med att man har en Israelstämpel i passet. Inget naket, ingen regimkritik. Men det finns ett positivt intresse för att närma sig det västerländska och åtnjuta lite av dess intellektuella goodwill. Med budgeten är det inget problem..”

    Jag reflekterar återigen över skillnaden mellan öst och väst. Det rationella tänkandet som vi har i Europa är ett arv från dem gamla grekerna och speciellt Aristoteles, något som har gett oss den moderna vetenskapen och konsten,vilket i sin tur har skapat en överlägsen teknologi. Det är ett tankesätt som inte existerar utanför västvärlden. Japaner och kineser har sänt ut studenter som spioner till våra universitet i årtionden för att kopiera vårt tänkande, där finner man också förklaringen på varför det inte finns forskning och högteknologisk industri i arabstaterna!

  2. Hyckleriets fiende numro 1 skriver:

    Christer Eriksson: ”Jag reflekterar återigen över skillnaden mellan öst och väst”!

    – Med ett ord handlar det om:
    SEX
    SEX
    SEX
    SEX
    SEX
    SEX

  3. Christer Eriksson skriver:

    Hyckleriets fiende numro 1:

    He-he..också araber är sexfixerade!

  4. Hyckleriets fiende numro 1 skriver:

    Den arabisk-muslimska hederskulturen; en ekvation som inte går ihop

    Arabiska män vill, liksom alla andra män i världen också knulla! Men ingen arabisk man tillåter någon annan man att närma sig hans dotter, syster, mor eller andra närstående kvinnor!
    Hur går detta ihop?!

  5. Christer Eriksson skriver:

    Hyckleriets fiende numro 1:

    Du har just visat till en självmotsägelse som naturen inte tillåter!

  6. Hyckleriets fiende numro 1 skriver:

    Fredlig samexistens mellan den repressiva arabisk-muslimska hederskulturen och andra mer emanciperade kulturer tycks vara omöjlig!
    Konflikten mellan den arabisk-muslimska hederskulturen och den västerländska kulturen är inte den enda, som en del folk tror! Likartade konflikter, stundom mer våldsamma och blodiga, pågår på många andra håll i världen; ex Thailand, Filippinerna, Indien, Kina, olika delar av Afrika m fl!

  7. mellis skriver:

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2092255.ab

    bin Ladin fördömer ”européernas attacker mot oskyldiga barn och kvinnor” – men säger att dessa inte är i närheten av den ”kränkning karikatyrerna innebär”.

  8. Christer Eriksson skriver:

    mellis: Naturligtvis kan inte barns och kvinnors värdsliga liv på något sätt kunna jämföras med det himmelriket som profeterna lever i. Vårat värdsliga liv, är ju som platon beskrev i sin grottliknelse, bara ett skuggrike gentemot det verkliga himmelriket!

  9. Arab Street Hookers skriver:

    Til Hyckleriets fiende numro 1

    http://www.arabstreethookers.com

  10. Pave Benedikt skriver:

    ”Bin Laden truer med hævn

    Al-Qaedas leder Osama bin Laden truede onsdag EU med en hård straf for Muhammed-tegningerne.
    I en lydoptagelse, der er lagt ud på internettet, sagde Bin Laden, at tegningerne var en del af ”et korstog”, hvor også pave Benedikt er involveret.”

    http://stiften.dk/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080319/PCUDLAND/803190357/1143/STIFTEN

  11. Christer Eriksson skriver:

    Det finns en fin illustration mellan det sinnliga och det jordiska, en kamp som har utkämpats i 2500 år mellan Platon och Aristoteles( och fortfarande utkämpas), som illustreras väldigt gott av målaren Rafael i sin tavla: ”Skolan i Athen”. Där Platon ( i mitten och till vänster sträcker handen mot himmelen,, den verkliga idevärlden, samtidigt som Aristoteles (till höger) försöker att dämpa honom genom att sänka handen mot jorden, det rationella och värdsliga.

    http://www.teol.lu.se/relfil/introduktion/index.html

  12. Venner af ytringsfrihed skriver:

    ”Muhammedtegninger i Tjekkiet

    Offentliggjort 19.03.08 kl. 20:04

    Snesevis af plakater med den omstridte danske Muhammedtegning, der viser profeten med en bombeformet turban, dukkede onsdag op i Tjekkiets næststørste by, hvilket blev fordømt af landets regering.

    – Profeten Muhammed kendte ikke til bomber, sagde den tjekkiske udenrigsminister Karel Schwarzenberg, som kaldte plakaterne for ”forhånende”.

    ”Venner af ytringsfrihed”
    – De er et tegn på intolerance og aggressivitet hos dem, der udtænkte dem, sagde han, mens ministeriet i en erklæring fordømte alle handlinger, som giver næring til religiøst, racemæssigt eller etnisk had.”

    http://jp.dk/udland/europa/article1300048.ece

  13. På flugt fra trusler skriver:

    ”Forfulgt forfatter søger ly i Sverige

    Offentliggjort 19.03.08 kl. 21:12

    Den bangladeshiske forfatter Taslima Nasreen, der forfølges af ekstremistiske muslimer, søger nu ly i Sverige, hvor hun tidligere har boet under sit lange eksil.

    Med en række trusler fra fundamentale muslimer hængende over hovedet ankom den bangladeshiske forfatter Taslima Nasreen i dag til Sverige. Det skriver det svenske nyhedsbureau TT, selv om officielle kilder kun kan bekræfte, at hun nu er i Europa.

    Flygtede i 1994
    Nasreen måtte flygte fra Bangladesh i 1994 efter at have skrevet en bog om muslimers behandling af det hinduistiske mindretal i landet.”

    http://jp.dk/kultur/article1300077.ece

  14. Hyckleriets fiende numro 1 skriver:

    Christer Eriksson,

    Vad finns i ”himmelriket som profeterna lever i”?! Hur ser det ut?!

  15. Christer Eriksson skriver:

    Hyckleriets fiende numro 1:

    Ingen aning! Fråga Platon, eller någon av hans religiösa efterföljare!

  16. Hyckleriets fiende numro 1 skriver:

    Jag har frågat många, må du tro, men aldrig fått något svar. Den ena hänvisar till den andra!

  17. Jazz skriver:

    Nytagen bild av Nimis. Av fotografen kallad Wotan´s tower.
    http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1278982.htm?set=lp

  18. Jazz skriver:

    Karin: Upprörande. Jag skall genast lägga in en spärr så att mina barn inte kan se sånt här snusk.

  19. Jazz skriver:

    Hyckleriets fiende numro 1 ”Vad finns i “himmelriket som profeterna lever i”?! Hur ser det ut?!”

    Förslagen är många. I gamla payrusrullar med gnostiska texter som återfanns i Egypten hade man följande förslag om var himmelriket (The Kingdom) finns:

    ”It will not come by waiting for it. It will not be a matter of saying ´Here it is.´ or ´There it is.´ Rather the Kingdom of the Father is pread out upon the earth, and men do not see it.”

  20. Arab Street Hookers skriver:

    Vad finns i “himmelriket som profeterna lever i”?! Hur ser det ut?!

    http://www.arabstreethookers.com

  21. karin hasselberg skriver:

    Jazz: du får ursäkta. jag har ägglossning

  22. Hyckleriets fiende numro 1 skriver:

    Arab Street Hoooookers,

    …det där ”himmelriket”, som du tipsar om, har jag (som varken är profet eller ens anhängare till någon profet) redan varit i, både en och sextusen sexhundra sextio SEX gånger…
    Ser det likadant ut i Allah´s paradis, månntro?!

    Ps Som tack för tipset vill jag gengälda dig med ett ännu bättre ”paradis” med yngre och fräschare donnor. Det paradiset, för tillfället världens bästa, ligger i Australia outback:
    http://www.abbywinters.com

  23. Cecilia skriver:

    I dagens Sydsvenska:
    http://sydsvenskan.se/opinion/signerat/matsskogkar/article310207.ece

    Mats Skogkär ställer intressanta frågor som alltid:

    Med Gud på sin sida

    Den muslimska världen genomgår just nu en tydlig sekulariseringsprocess, anser Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi vid universitetet i Lund.

    Det många ser som en utveckling där religionen alltmer vinner mark och makt är i själva verket ett förlopp som stadigt och ofrånkomligt undergräver alla religiösa maktanspråk:
    ”Genom kravet på mer religion i samhället blir det i stället mindre”, hävdade Hjärpe i gårdagens Svenska Dagbladet.
    Men det slutar inte där:
    ”Parallellt med detta kan vi se en alltmer öppen religionskritik. Inte bara en kritik av politisk religion utan också kritik av religionen, av religion över huvud taget.”
    Om Jan Hjärpe har rätt är det glädjande. Men har han rätt?
    De senaste decennierna har världen sett en våg av islamsk väckelse, framför allt i form av islamism, politisk islam.
    Det övergripande budskapet för denna rörelse skulle kunna sammanfattas i tre ord: Islam är lösningen.
    Eventuellt med tillägget och förtydligandet: På allt.

    Läs gärna resten under länken ovan.

  24. Cecilia skriver:

    En annan krönika i ett hett ämne:
    http://sydsvenskan.se/opinion/article309807.ece

    Här är det Magnus Jiborn, ställer intressanta frågor.

    Miljölarm med förnuftet i behåll

    En myt. Så avfärdade den pensionerade jägmästaren Svante Fahlgren de larmrapporter som fyllde medierna med katastrofrubriker, piskade upp en stämning av akut hot och engagerade forskare, politiker och miljökämpar i en gemensam kamp mot klockan.

    Året var 1987 och skogsdöden stod för dörren. Skogen var drabbad av försurning, orsakad av luftföroreningar från bland annat trafiken. Enligt en samstämmig kör av experter och debattörer var skogen i södra Sverige döende, och processen gick allt snabbare. ”Kollapsen kan komma på några veckor”, hävdade några av de mest pessimistiska rösterna. ”Gift kommer att döda den svenska skogen”, skrev Dagens Nyheter. Men Svante Fahlgren var säker på sin sak:
    ”Skogen är väsentligt friskare idag än den var för femtio, sextio år sedan, i vart fall inte sämre. Det är en säker slutsats man kan dra. Skogsdöden i södra Sverige är en myt”, hävdade han på tvärs mot hela miljöetablissemanget. Och möttes med misstänkliggöranden: ”Vems intressen tjänar du när du går ut och säger det här?”
    Men det var Fahlgren som hade rätt, och alarmisterna fel. Skogen mådde utmärkt.

    Läs gärna resten under länken ovan.

    Förresten – apropå den globala uppvärmningen – så läste jag häromdagen att 2007 varit det kallaste året i världen totlt sett, sedan 1994. Det var alltså lite kallare och lite varmare på olika ställen, men summa summarum då alltså.

    Dessutom för den eventuella uppvärmningen något gott med sig på flera sätt:
    Eftersom det blir varmare, så minskar behovet av energi till uppvärmning av våra hus på norra halvklotet. Jag läste härom veckan om hur skånska kommuner tjänat mycket på det – både i uppvärmningskostnader och på utebliven snöröjning.
    Jag undrar just hur den lobbande kärnkraftsindustrin, ska hantera det faktumet?
    För övrigt håller jag med Jiborn – varför SKRIKER ingen om fisksituationen? Kankse lobbyn där, har andra intressen? Det är så tyst om det… skrämmande tyst.

  25. No doubt in mind skriver:

    Snaphanen om Osama bin Ladens ”ny” kommentar til Jyllands-Postens tegninger (Allah vide, hvad bin Laden mener om Lars Vilks’ tegninger og Geert Wilders’ Fitna):

    ”Bin Laden´s “nye” video – ryd forsiden, alle aviser !

    er måske to år gammel. Ikke et ord om Wilders, om fem årsdagen i Irak. Jawa Report:
    There is literally no doubt in my mind now. This is an old audio, probably from 2006, of bin Laden. Hot Air analyserer den også, og mener det er et dårligt stunt. Pave Benedict fra september 2006, er lige akkurat kommet med.”

    http://snaphanen.dk/

  26. En fascistisk bog skriver:

    180grader.dk:

    ”Søren Krarup: Wilders har ret

    Statsminister Anders Fogh Rasmussen svigter til gengæld og stikker hovedet i busken, siger DF-folketingsmedlem Søren Krarup.

    Når statsminister Anders Fogh Rasmussen undsiger den islamkritiske hollandske politiker Geert Wilders, så undsiger han også regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti. For Wilders og DF arbejder grundlæggende på det samme, siger folketingsmedlem Søren Krarup.

    ”Han siger det med uindpakkede, barske ord, men sandheden bliver ikke mindre sand af, at den er uindpakket,” siger Søren Krarup til Ritzaus Bureau.

    Geert Wilders har bl.a. kaldt Koranen for en ”fascistisk” bog, som bør forbydes, og den karakteristik, omend ikke tanken om forbud, er Søren Krarup grundlæggende enig i.”

    http://www.180grader.dk/nyheder/S_ren_Krarup__Wilders_har_ret.php

  27. Jihadister og cykelskure skriver:

    Internetskribenten LFPC om Muhammed og koranens voldspotentiale:

    ”“Profeten Muhammed kendte ikke til bomber”

    Antidhimmitude i det tjekkiske gadebillede. Suicidal dhimmitude hos den tjekkiske regering. Nej, Muhammed kendte ganske rigtigt ikke til bomber, og heldigvis for det. Mon udenrigsministeren selv er klar over hvor ubehjælpsomt dette nonsens er? I stedet for at skose aktivister og tegnere for denne association, burde han retteligt fortælle dette til jihadister, som dagligt sprænger bomber og legitimerer det ved at henvise til Muhammed, og til skriftsteder som f. eks. disse Koranvers

    Sura 8 (Byttet) vers 6

    Udrust imod dem så stor en styrke og så mange kampheste, som I formår, for dermed at sætte en skræk i Guds og jeres fjende og i andre foruden dem, som I ikke kender, men som Gud kender. Alt hvad I giver bort for Guds sag, vil blive betalt jer fuldt tilbage. I vil ikke blive gjort uret.”

    http://snaphanen.dk/2008/03/19/%c2%bbpeace-loving-muslims%c2%ab/#more-2590

  28. Morroccans treatening to kill voters skriver:

    ”“People Who Vote Wilders Must Die”

    From the desk of Thomas Landen on Fri, 2008-03-14 09:53

    A Moroccan youth group from Delft in the Netherlands, calling themselves “Scheme 015 Delftse Samenzwering Shit,” [samenzwering means conspiracy] has posted a video clip threatening to kill voters and sympathizers of Dutch politician Geert Wilders. The clip shows a group of Moroccans youths provoking two Dutch lads on a crowded public train.”

    http://www.brusselsjournal.com/node/3090

  29. Islamofob skriver:

    Jan Hjärpe har drabbats av senil demens!

    Jan Hjärpe har glömt bort (kanske aldrig vetat) att Baghdad var världens mest sekulariserade stad på 1100-t. Det var då ”Tusen och en natt”, som vittnar om ett långtframskridet förvärldsligat leverne, kom till och poeter som Abu-Nuoas, Al-Ma´arri, Al-Khayyam m fl kunde fritt driva med religionen och dess företrädare!
    Det tragiska faktum är att utvecklingen i den arabisk-muslimska världen har gått /går kräftgång!
    Medan utveckligen i väst går ett steg bakåt två steg framåt, går utvecklingen i den arabisk-muslimska världen ett steg framåt tre steg bakåt (ungefär så ser det ut/ har sett ut historiskt)!

    Ps Visst ser det ganska ljust ut på sina håll; t ex i Kurdistan där tendensen är att man alltmer distansierar sig från den den arabisk-muslimska kulturen, men Kurdistan är snarare ett undantag än regel!

  30. Christer Eriksson skriver:

    Cecilia: För en gångs skull hoppas jag att miljöfundamentalisterna har rätt angående den globala uppvärmningen. Det är väl ingen som har klagat på för mycket sol och värme i Sverige? Själv har jag löst det problemet genom att röra på mig 200 mil söderut, till ett ställe med över 320 soldagar om året. Just nu är det 20 grader varmt och jag sitter framför min laptop på balkongen med utsikt över medelhavet som glittrar och blänker i solen, samtidigt som jag smuttar på en flaska gott mousserande vin för 18 kronor!

  31. Cecilia skriver:

    Ännu mer Sydsvenskan:
    http://sydsvenskan.se/opinion/heidiavellan/article308969.ece

    Efter Saddam vardag med slöja

    — Men framför allt har alltså den sekulära trenden brutits. En följd av det som USA:s ansvarige för återuppbyggnaden, Paul Bremer, medger i Rydéns dokumentär:
    Det gick för fort.
    Valet 2005 om den nya författningen kom för tidigt. De grupper som var redo då var de religiösa. —

    — Patriarkala strukturer dammas av. —

    Värt att tänka på, nu när de negativa rapporterna skapar rubriker. Och de flesta läser bara rubriker… rubriker skapar opinion, eller ger i alla fall en allmän ”uppfattning” (oavsett ämne förstås).
    Här framgår också tydligt, tycker jag, att den historiska medvetenheten är avgörande. Värt att läsa är från dagens tidning:
    http://sydsvenskan.se/system/topicRoot/Irakkultur/

    Och speciellt då:
    http://sydsvenskan.se/nojen/article309954.ece
    — Det handlar egentligen om två katastrofer. Dels plundringen av de otroligt rika arkeologiska fyndplatserna i Irak. Men ännu värre är stölderna av föremålen från museerna. De har en gång tagits omhand på ett vetenskapligt sätt och deras ursprung har dokumenterats. De är nyckelfynd som är viktiga för att förstå de större sammanhangen, säger Per Karsten. —

    Nyckelord tycker jag är: ”för att förstå de större sammanhangen”.
    Ihop med att ”Patriarkaliska strukturer dammas av” – så tycker jag att just ”dammas av” är intressant.
    Kanske är det så, att man måste reda ut sin egen historia och locken man lagt – personligen eller som kultur – annars så slår de väl en i nacken någon gång i framtiden.

    Jag ser idag att barn har dåligt minne i Sverige. Info-flödet är kanske att skylla på. Eller att behovet av tradition och sägner har blivit underordnat andra funktioner – är alltså inte mer en överlevnads-talang i väst?
    Men frånvaron av historisk koppling… tja, där ”vann” kanske öst? Historielöshet kopplad till välstånd, är väl en ny företeelse? Förr var det ju ett sätt att snabbt minimera opposition. Idag har det kanske en annan funktion?

    Isch, nu blev ämnet så stort och mångfacetterat, så jag vet inte vilken del jag ska fortsätta på. Så jag lämnar in lite halvvägs :-).

    Förresten. Glad påsk! Och ha det gott alla.

    PS. Analfabeter har suveränt minne. Har ni tänkt på det?
    Om ni en gång har varit på en flygplats för att möta en analfabet.
    Och plötsligt förstått, att det inte är så lätt för vederbörande att hitta ”ut”.
    Ja, då vet ni vad jag menar.

  32. Cecilia skriver:

    PS. Om kärnkraft. Det var meningen att kännedomen om avfallslagringen, skulle spridas genom ”myt”. Som sista utvägen/försäkring, liksom. Eftersom myt är den äldsta, bärande funktionen för att delge info vidare.
    Bra idé, eller hur?

    Ah, tycker… Du sköna nya värld. Menar det. Det går framåt! För engagemanget och delaktigheten, är något helt annat nu än bara för ett tag sedan.
    Kanske… är det så enkelt.. att när vi alla har mat i magen…(nja, inte alla har än… men på god väg?)., så ser livet annorlunda ut? Då har vi alla tid att tänka. Och tid att fajtas :-)?

  33. RURIK (ria) skriver:

    Cecilia :
    I slutet på 70-talet var Irak ett närmast sekulärt samhälle där religionens betydelse kraftigt försvagats.
    Symbolen för denna utveckling hette Saddam Hussein.
    Så kom krigen, 1980-88 och 1991. Under 90-talet var Irak underlagt blockad , inspektioner och militär kontroll.
    När Saddam störtades 2003 var förtroendet för den sekulära politiken borta sedan länge. Endast en fullständigt hänsynslös diktators blodiga terror klarade av att hålla de religiösa krafterna under kontroll.

  34. Cecilia skriver:

    Rurik:
    Skriv och berätta om Iran före -79.
    Skriva och berätta om mellanöstern år ”för-länge-sedan”. Kanske vi i ”väst” inte var redo då ännu? 😀

    Oavsett hur – nu är nu – eller hur? Och bagage är bagage.
    Jag har mycket – och jag gillar det.
    Men jag är en utdöende sort. Tack och lov!

    Dax att fajtas lite, och sen att släppa…? Att förstå förändringarna och tidens gång. Och att förstå att man inte kan vara med och se vad som händer. Men väl glad över att man gjort det man kunnat.
    Ens plikt som människa. Härligt!

    Kan tyckas lite fjantigt. Men vad är fjantigt med det. Egentligen?

  35. Cecilia skriver:

    Karin – härligt att du har ägglossning.
    Visst är det skönt!

  36. RURIK (ria) skriver:

    IRAN FÖRE 1979 Stormakternas kamp om inflytande över det oljerika och strategiskt viktiga landet präglar Irans 1900-talshistoria. Efter en period av relativ självständighet mellan världskrigen tar britterna makten 1941.
    Efter kriget ockuperar Soviet norra Iran.
    I början på 50-talet tror USA att den folkvalda regeringen kanske ska börja samarbeta med ryssarna. CIA genomför en kupp tillsammans med västvänliga krafter.
    Nu följer en period av stark sekularisering i Iran.
    1979 slår mullorna tillbaka.

  37. karin hasselberg skriver:

    Cecilia: förbannat ja! en liten påsktradition jag har

  38. Cecilia skriver:

    Åsså Irak då?

  39. Cecilia skriver:

    Tittar på Simpsons nu. Kul!

  40. Cecilia skriver:

    Karin: Kul tradition ;-).

    Själv har jag slutat med tradition, så gott det går.
    Kul det med.

    Ha det gott.

  41. Arn skriver:

    David Landes, professor i Havard, interviewes om, hvorfor de muslimske lande i århundreder har været bagud i udvikling:

    http://hodja.wordpress.com/2008/03/19/global-axess-civilisationernas-stravan/

  42. Cecilia skriver:

    Och så efter Simpsons. Såg jag Horse and carridge.
    Attans begåvat bägge delar.

    Eller sade någon töntigt? Vad är töntigt i att befästa värden i en kultur. Som dessutom häcklar densamma? 🙂

  43. Five-minutes-to-twelve skriver:

    ”Geert Wilders: ”I really believe, that it is
    five-minutes-to-twelve..”

    Den hollandske politiker Geert Wilders udtaler stor respekt for det danske folkestyre og vore politike, der tilsyne-ladende stod op for ytringsfriheden, under den såkaldte muhammedkrise.

    På samme måde føler vi lyst til, at udtrykke stor respekt for denne ærlige hollandske politiker, der på trods af stor personlig risiko, står frem og siger alt det, som de danske politikere – med Anders Fogh i spidsen – ikke tør.

    Men – nu gør Geert Wilders sig jo nok heller ikke ambitioner om, at blive præsident for Eurabien.

    Det man kan komme lidt i tvivl om er, om de danske politikeres afstands-tagen fra, at se islamiseringsproblemet i øjnene, bunder i ren og skær uvidenhed om islams hensigter med Danmark og Europa – ja hele verden, eller om de i virkeligheden er ’langt foran’ vi andre, og for længst har set hvor det bærer henad, har opgivet kampen, og er slået ind på en falal samarbejdspolitik, der vil føre os alle fra asken og i ilden.”

    http://www.siad.dk/

  44. Hawler skriver:

    Thank You Mr Bush

    När koalitionsstyrkorna marscherade genom Hawler; huvudstaden i Kurdistan, våren 2003 för att markera slutet på den mörkaste perioden i Kurdistans historia gick det kurdiska folket man ur huse för att välkomna sina befriare. Folk viftade med kurdiska och amerikanska flaggor och överöste koalitionssoldaterna med blommor. Och när Colin Powel senare höll tal inför folkmassorna mottogs han som Messias. Alla ville skicka en hälsning till G W Bush:
    Thank You, Thank You Mr Bush!

    Idag fem år senare blomstrar Kurdistan . De mest optimistiska talar om ett nytt Dubai! Det kurdiska folket har aldrig känt sig tryggare. Det finns dock viss oro under ytan inför vad som komma skall efter Bush!
    Säga vad man vill om G W Bush, men en sak tror jag att de flesta kan vara överens om: G W Bush har visat en beslutsamhet och en orubblig principfasthet som få ledare i historien kunnat uppvisa!
    Det är naturligtvis inte bara G W Bush som ska tackas en dag som idag! Man får inte glömma bort Tony Blaire, en annan ledare som vågade trotsa den massiva inhemska och världsopinionen och fatta det svåra beslutet att gå med i koalitionen med en stor militär styrka!
    Den största äran går förstås till alla de hjältar som har fått sätta livet till och alla andra som idag med risk för livet bidrar med hedervärda insatser för att bygga upp ett land som i fyra decennier hade härjats av terror, våld, krig och diktatur.

    Thank You Mr Bush!
    Thank You Mr Blaire
    All heder och ära åt koalitionens tappra soldater!

  45. Hawler skriver:

    På årsdagen av Kurdistans befrielse

    Thank You Mr Bush

    När koalitionsstyrkorna marscherade genom Hawler; huvudstaden i Kurdistan, våren 2003 för att markera slutet på den mörkaste perioden i Kurdistans historia gick det kurdiska folket man ur huse för att välkomna sina befriare. Folk viftade med kurdiska och amerikanska flaggor och överöste koalitionssoldaterna med blommor. Och när Colin Powel senare höll tal inför folkmassorna mottogs han som Messias. Alla ville skicka en hälsning till G W Bush:
    Thank You, Thank You Mr Bush!

    Idag fem år senare blomstrar Kurdistan . De mest optimistiska talar om ett nytt Dubai! Det kurdiska folket har aldrig känt sig tryggare. Det finns dock viss oro under ytan inför vad som komma skall efter Bush!
    Säga vad man vill om G W Bush, men en sak tror jag att de flesta kan vara överens om: G W Bush har visat en beslutsamhet och en orubblig principfasthet som få ledare i historien kunnat uppvisa!
    Det är naturligtvis inte bara G W Bush som ska tackas en dag som idag! Man får inte glömma bort Tony Blaire, en annan ledare som vågade trotsa den massiva inhemska och världsopinionen och fatta det svåra beslutet att gå med i koalitionen med en stor militär styrka!
    Den största äran går förstås till alla de hjältar som har fått sätta livet till och alla andra som idag med risk för livet bidrar med hedervärda insatser för att bygga upp ett land som i fyra decennier hade härjats av terror, våld, krig och diktatur.

    Thank You Mr Bush!
    Thank You Mr Blaire
    All heder och ära åt koalitionens tappra soldater!

  46. Hawler skriver:

    Hans Blix är en bitter man

    Den gamle folkpartisanen och förra chefen för FN:s vapeninspektion i Irak Hans Blix är fortfarande bitter. Han har uppenbarligen ännu inte kommit över den känsla av bitterhet och försmåddhet som han drabbades av när G W Bush bestämde sig för att köra över honom och hans FN och gå in i Irak för att eliminera Saddam från makten.
    Hans Blix drev, som hämnd, en intensiv anti-Bush prosaddamisk propagandakampanj främst genom SVT under hela våren 2003, en kampanj som visade sig vara föga fruktsam.
    Nu fem år senare fortsätter Hans Blix begråta sin älskade Saddam!
    I en artikel i det brittiska “The Guardian” hävdar han att Saddam inte utgjorde något hot mot någon!
    “Hade inte USA och dess allierade störtat Saddam, hade han med all sannolikhet blivit en ny Khaddafi eller Castro; en förtryckare av sitt eget folk men inte längre ett hot mot världen”; skriver han!

    . Castro är förstås en diktator, inget snack om det, men han kan, i sanningens namn, inte nämnas på samma dag som Saddam vad gäller brutalitet, hänsynslöshet, våld- terror- och krigsanstiftan både mot grannar och det egna folket.
    . Saddam förtryckte kurderna som inte var hans eget folk
    . Hans Blix tycks mena att förtryck av det egna folket är inget allvarligt brott som är skäl nog för att störta en diktator!

    Ps En sak är säker: Denne Blix kommer att dö som en bitter man!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.