Del 545: A modest proposition

Idag, när jag har varit djupt försjunken i alla konstäventyr som utspelades i världen 2005, har jag tre saker att berätta.

Först att ”nu har det hänt”. Och något annat kunde man inte heller förvänta sig. En ny delseger för måleriet och marknaden. För ett par veckor sedan slog Gerhard Richter nytt auktionsrekord på Sotheby’s med sin målning av ett ljus Ljus: 10.427.248 Euro. Men han kan fira en dubbel triumf eftersom han precis har gått förbi Bruce Nauman, som dessutom blivit omgången av Paul Klee, på artfactslistan.

Följ gärna auktionsdramatiken där regeln „Köp dyrt, det lönar sig“ är omisskännlig. Och det är lätt att förstå varför konsten inte kan förnya sig när man har en så fascinerande arena att betrakta. Betrakta kan man även förloraren i denna giganternas kamp Bruce Nauman ”Fontän” visad på Venedigbiennalen 2007.

En helt annan sak som jag ägnat en del tid åt är Palestinafrågan. Intet tycks vara mera hopplöst än den konflikten. Det verkar inte heller som om det finns några som helst förslag till en framgångsrik lösning. När jag satt fördjupad i sådana tankar insåg jag vad svenskarna hade för sig. De hängav sig som samlad nation åt Melodifestivalen. Då förstod jag att det fanns ett samband. Naturligtvis skall man förlägga European Song Contest till Ghaza. Israel är ju med och Ghaza har tidigare ingått (och gör väl så än) i dess lilla imperium. En enkel lösning: Man sjunger och dansar sig ur svårigheten och hela Europa deltar. Ghaza branding, Ghaza produktplacering och ”sätta Ghaza på kartan”. Jag medger att Hamas kan vara något svårflörtade när det handlar om världslig dans och lättklädda donnor. Men jämfört med det rådande förhandlingsläget torde uppgiften vara överkomlig. Striden mellan Israel och Palestina skulle därmed också flyttas till populärmusikens sfär. När det inte går på annat sätt: Sjung, o människa, sjung!

Slutligen har vi det här med hur man blir helig. En sådan sak behöver inte vara alltför komplicerad utan kan lösas med institutionella medel. Gore Vidal visar det.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

66 svar på Del 545: A modest proposition

 1. Gudstjeneste afbrydes skriver:

  Satanisk propaganda

  Rune Engelbreth Larsen afbryder en tv-transmitteret julegudstjeneste i 1997. Nogle minoriteter er mere lige end andre.

  http://snaphanen.dk/2008/01/29/hedegaard-vs-engelbreth-pa-p1/

 2. karin hasselberg skriver:

  kommer det nån påskhare i år Lars?

 3. karin hasselberg skriver:

  förslagsvis rokoko

 4. karin hasselberg skriver:

  inspiration. du får dock ha överseende med discoägget som råkade komma med.

 5. Lars skriver:

  Kära Karin. Det är många påskägg som är i rullning. Haren den är tysk. Och för övrigt önskar jag dig en riktigt God Påsk! eller Ett Gott Nytt Påsk! eventuellt Trivsam Långfredag. För visst varar påsken ända till midsommare? Men det var inte sant ty där emellan kommer Pingsten!

 6. Christer Eriksson skriver:

  Påsken har ingenting med Jesus att göra!

  I likhet med julen är också påsken en hedensk högtid kuppat av dem kristna. Det man firade från början på denna tiden av året var vårdagjämningen (den ena av två dagar i året där natt och dag är lika långa).
  Både påskharen og påskägget är symboler som stammar från en förkristen vårfestival. Haren är en symbol på fruktbarhet, medans ägget är en symbol på nytt liv. Bägge er hedenska vårsymboler och har inget med Jesu korsfästelse att göra. Så när dem kristna gnäller om sekularisering och kommersialisering av påskhögtiden, kan du med gott samvete be dem hålla kjäft. Tiden er inne för att ta påsken tilbaka!

 7. karin hasselberg skriver:

  Tack detsamma Lars! Och haren verkar inte bara vara tysk utan även död. ja så gick det med det

 8. RURIK (ria) skriver:

  Läs intervjun med A B Yehoshua! Länkad till Cecilias kommentar på denna sida.
  ( Israel bör dock inte förhandla med Hamas – då kollapsar Fatah och Abbas blir maktlös)

 9. mm skriver:

  jvyhfvh vhfhb hvfbh bhv

 10. mmmkkk skriver:

  mads konstmann og simon er for seje fck fck fck fck

 11. mk skriver:

  hugga bugga simon namminga Hugga bugga tango banko

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.