Del 547: Sehgal omfamnad av konstvärlden

Det är en odiskutabelt stark tradition som förordar att ett konstverk helst skall vara subversivt. Man kan ju tycka att det har blivit lättare sedan konsten lämnade den estetiska arenan där det subversiva området tog slut på 60-talet. Sedan dess kan en subversiv konsthandling sikta på vad som helst i linje med att allting kan vara konst. Det hjälper emellertid inte, subversivt är svårt, inte minst då den skall ta plats inom ramen för en institutionellt kontrollerad utställning. Det subversiva kan aldrig räkna med applåder. Vi har då det pseudo-subversiva där det räcker med att tänka sig att det utställda borde vara subversivt även om det inte förekommer några egentliga reaktioner. Sådant kan emellertid bli rätt tråkigt om det inte kombineras med en annan faktor som är åtråvärd för alla konstagenterna: Att konsten är tillräckligt annorlunda för att den skall märkas i mängden..

Tino Sehgal som visas på Magasin 3 har lyckats med att skapa en stark och lätt igenkännlig profil i konstvärlden. Han låter människor utföra sina instruktioner vilka ofta bär fram institutionskritiska aspekter. Sehgals stora genombrott kom på Venedigbiennalen 2005 då han lät ett antal personer klädda som utställningspersonal dansa fram i den tyska paviljongen och avsluta sitt framträdande med ”Ohhh, this is so contemporary, contemporary, contemporary!” Han involverar publiken i sina aktiviteter och blir ett exempel på relationell estetik. Men det är för sent att dra det dit. Snarare är det en profilstark variation på temat, en profil som kan lastas med både institutionell kritik och som han gärna själv tillägger, en grön konst som är så enkel att den inte slösar med några resurser.

”Art is very powerful,” säger han. Och i en intervju: ”Den stora utmaningen för min generation är självklart frågan om vi kan förändra vår livsstil till en som är hållbar. Mitt arbete föreslår en produktionsmodell som är arbetsintensiv men inte förbrukar världens resurser.”

I ett av verken på Magasin 3 är det människor som kommer och går, vänder och vrider på sig samt säger: ”The objective of this world is to be the subject of discussion”. Både tänkvärt och sevärt. Mårten Arndtzén som recenserat utställningen i Expressen avvisar den kritiska Sehgal och ” Själv faller jag handlöst för ett ”mindre” verk, bestående av en ensam aktör på golvet i ett litet rum. Han/hon åmar omkring med halvslutna ögon och vrider sig i en långsam, fridfull koreografi…. Vem bryr sig då om institutionskritik?”

I Sehgals fall är alltså institutionskritiken lam. Dessutom är genren utomordentligt svår: På samma gång skall en konstnär utmana konstvärlden och omfamnas av den. Sehgal lyckas bara med den andra delen. Däremot är det ingen tvekan om att Sehgal är ett exempel på en konstnär som lyckats mycket väl. Vad han åstadkommit är att finna en ny kombination av möjligheter utifrån relationell estetik, interaktivitet och cross-over från dans och ekonomi. Diskursbildningen är ändå tunn och det räcker inte ens med tillägget att han är en grön konstnär. Eftersom det går så bra, går det lite för bra och det innebär nog att han i längden blir alltför bekräftande. Under det senast året har han pendlat mellan platserna 400 och 500 på artfacts. Lite högre kan han nog klättra men mycket mer än så orkar han förmodligen inte.

Mycket hemlig är Sehgal, inga bilder i katalogerna, fotografering etc. förbjuden. Ett och annat slinker genom, här är ett kort inslag från hans utställning tidigare i år i Walker Art Center.

sehgal-kiss-berlin-06.jpg
Här ett tjuvtaget foto från hans omfamningsperformance på biennalen i Berlin 2006, ett par som oavbrutet ägnar sig åt koreografisk kärlek.

Som sagt är det svårt med institutionskritik. Andrea Fraser är det största namnet i denna verksamhet och hon försöker verkligen. Betydligt vassare än Sehgal men inte ens det räcker fullt ut. I ett just nu perspektiv är Fraser och Sehgal ungefär likvärdiga i kvalitet.

Här en glimt av en exponerande Fraser i Hamburg 2003, citerande konstnärer och kritiker.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m, Samtidskonst. Bokmärk permalänken.

96 svar på Del 547: Sehgal omfamnad av konstvärlden

 1. RURIK (ria) skriver:

  Tapani :
  Antar att situationen ändrats nu när Magdi Allam konverterat och blivit döpt av påven.
  Som journalist betraktas Allam som ideologisk förrädare när han inte deltar i kampen mot kapitalismen (USA) men som katolik kommer han att få kyrkans stöd. Journalisters medvetna utnyttjande av sin position för främjandet av egna politiska intressen är tills vidare det största hotet mot yttrandefriheten i länder som ännu har en sådan.

 2. Tapani skriver:

  Mer om ledande tidningsmän: Klockan fyra på morgonen i förrgår kom polisen hem till Ilhan Selcuk, chefredaktör för turkiska tidningen Cumhuriyet. Selcuk är 83 år, har haft två hjärtoperationer, och är idag beroende av regelbunden medicin och läkartillsyn. Men domstolen sade nej till en begäran från hans advokater att arresteringen skulle vara i hemmet eller på ett sjukhus. Han hade nämligen arresterats som terrorist med planer på omedelbar attack. Han sägs ha uppmanat turkarna att göra upplopp mot staten (rättare sagt, styrande AKP-partiet).

  Turkiets politik vet jag väl ingenting om. Men jag förvånades alltid över att svenska journalister så helt slöt islamistiska (nu regerande) AKP till sitt hjärta. Selcuk är inte den ende som har arresterats nu — bland annat en tidigare rektor för Istanbuls universitet häktades för upprorsförsök. Man kan undra om Turkiet nu kommer att följa i Irans fotspår.
  http://corner.nationalreview.com/post/?q=NTIzZTFiMGY0MTgzNWU4YzJlZDgzYzJkNWUzMjMxOWM=

 3. Hawler skriver:

  Islamistregimen i Turkiet slog till mot Naoroozfirandet i Van

  Muslimer betraktar det kurdiska nyårsfirandet (Naorooz) som avguderi. Islamistregimen i Turkiet ser med oblida ögon på att denna tradition högtidlighålls av kurderna.
  Det turkiska gendarmeriet, historiskt känt för sin hänsynslöshet, gick nyligen till attack mot fredliga Naoroozfirande människor i staden Van. Minst två människor dödades och ett stort antal skadades av den brutala attacken. Hundratals blev arresterade.

  Även i den kurdiska staden Qamishli i Syrien blev kurder utsatta för våld av den syriska regimens beväpnade styrkor. Ett okänt antal människor blev skadade och många andra fängslade.

  Har någon hört någon reaktion från svenska medier och politiker…
  EU eller FN?
  Tänk om det hade varit Israel som gått till attack mot Eid-firande muslimer?!

 4. Tapani skriver:

  Kanske jag får komma med ännu några ord om yttrandefrihet gentemot m-sl-mer: BBC rapporterar från Canada om hur journalisten Mark Steyn dragits inför landets Human Rights Commission. Brottet? En artikel ”Framtiden tillhör islam”, där han också säger att ”Europa är för svagt för att kunna stå emot omvandlingen till ett Eurabia”.

  Och för den texten blev muslimer ohyggligt upprörda.

  Human Rights Commission ska enligt sina stadgar ta itu på skarpen med dem som kan antas utsätta någon annan för hat eller förakt. Klart, säger HRC, att Steyn’s ord kan leda till att kanadicker börjar ogilla, till och med förakta, muslimer.

  En annan tidningsman, Ezra Levant, som publicerat de danska karikatyrerna, blev frikänd. Men då hade hans rättegångskostnader kostat honom $100.000. Hans tidning är nedlagd nu. (Finns dock på nätet. Min anm.)
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7273870.stm

 5. Tapani skriver:

  Även i USA! Joey Vento, som äger en ”cheesesteak restaurant” i Philadelphia hade satt upp en skylt där: ”Detta är USA. Var vänlig tala engelska när ni beställer.” Vad tror ni Philly’s Commission on Human Relations gjorde? Just det. Åtal. Sex timmars juridisk inkvisition mot Mr Vento blev det. Diskriminering! Kunder med vissa bakgrunder kunde avskräckas från att äta där! Nästan lika illa som skyltarna ”Endast vita” i sydstaterna en gång i tiden, hävdade åklagaren. — Mr. Vento invände att den som inte förstod engelska ändå inte kunde läsa skylten och alltså inte kunde vara diskriminerad.

  Så med röstsiffrorna 2 – 1 frikände kommissionen Mr. Vento.
  http://online.wsj.com/article/SB120619848436557525.html?mod=opinion_journal_political_diary

 6. karin hasselberg skriver:

  Lars. ja hon är kontroveriell! jag skulle vilja gå så långt att hennes insats i konstvärlden är revolutionerande och en förutsättning för tex sehgals produktion. lätt att ta för givet. intressant dock att hon först nu på senare tid inte curaterar sina egna utställningar och att verken då faller platt. jag jmfr haarlem nu i vintras med tex retron på dunkers. hon är på något vis över-producerad. yber kontroll. har du läst hennes texter på lawlers verk? där faller bitarna på platts. för mej

 7. karin hasselberg skriver:

  men sen e det ju det som vi varit inne på tidigare med att förnya sig och en lång konstnärskarriär jmfrt med back in the days

 8. Lars skriver:

  Karin. På vilket sätt skulle Frasers insats vara revolutionerande? Väl starkt. Hon är onekligen betydelsefull, en konstnär som formulerat ett problem som är både besvärande och till synes olösligt. Hon är kontroversiell men på ett sådant sätt att hon också starkt attraherar konstvärlden. Har man plats 457 är man inte precis bortstött. Jag tror inte att hon är förutsättningen för Sehgal. Hans utgångspunkt är väl ganska enkelt eftersom det vimlar av referenspunkter.

 9. Lars skriver:

  Tapani! Tack för exemplet med skylten. Det har avsevärda filosofiska dimensioner.

 10. Tapani skriver:

  Norsk läsövning om livet som invandrare. Meget rart, synes det meg:
  Dagsrevyen gjorde reportasje om familien som bestilte kokk hjem på hytta. Indrefileten smakte så godt når man slapp å lage den selv, betrodde fruen oss. Kokken var selvsagt en ung svenske, beskjeden, trivelig. Svenskene er den nye underklassen i Norden. De ligger nå under Finland i gjennomsnittsinntekt. Svenskene er blide og vennlige. De liker seg i Norge, tjener bedre, og liker et land hvor det foreløpig er noe roligere. Ingen spør svenskene om det er noe de rømmer fra.
  Den nye norske overklassen er opptatt av å bli servert, ikke hva tjenerskapet tenker.
  http://www.document.no/2008/03/snapshots.html#more

 11. Islamofob skriver:

  Tapani: ”…med röstsiffrorna 2 – 1 frikände kommissionen Mr. Vento”!

  Mr. Vento och yttrandefriheten klarade sig med nöd och näppe den här gången, men…
  Vad kommer att hända när muslimer småningom kvoteras in i Philadelphias Commission on Human Relations eller i den kanadensiska sk Human Rights Commission?
  Troligtvis kommer de att döpa om dessa kommissioner till: ”Islamiska väktarrådet”!

 12. Yngve Rådberg skriver:

  Jag tyckte de sa work, det var lite svårt att urskilja pga eko. Det verkar dock mest logiskt, eftersom aktörerna diskuterade sociala aspekter och effekter av verket. Självreferens även här alltså, fast i ännu snävare mening än hos Fraser.

 13. Kommende generationer vil forbande vores manglende mod skriver:

  ”En øjenåbner – og en advarsel til det danske samfund

  Til demonstrationen for ytringsfriheden d. 15. marts i Aalborg blev vi mødt af ulovlige muslimske moddemonstranter. Der var ca. 50 af dem. Måske de samme som havde invaderet Aalborg politistation aftenen i forvejen for at kræve, at politiet forbød vores lovlige demonstration!

  Noget af det første de muslimske Gudselskere råbte til SIOE demonstrationens kvindelige deltagere var ”ludere”. Det næste var ”allah er stor”, på arabisk selvfølgelig. Der blev svaret med megafonen: ”Ytringsfriheden er stor!” Det fik en dansk konvertit til at gå fuldstændig bersærk. Han løb over vejen for at angribe SIOE demonstrationen, men blev stoppet af tre betjente som havde svært ved at holde ham. Han slog ud med arme og ben og vred kroppen og skreg: ”I fornærmer vores elskede muhammed!” med spyttet silende ned af sit røde skæg.

  Samtidig stod unge muslimer og råbte ”dansker-svin” og spyttede på fortovet. Andre skreg at det var forbudt at tegne muhammed og at SIOE demonstranterne skulle tage hjem. Det er jo lidt svært da Danmark er vores hjem! Så blev der uro i geledderne og fem mand masede sig frem og smed sig ned på cykelstien, der hvor de andre havde spyttet….og begyndte at be’ til allah.

  Dette skete i 2008 i den fredelige danske by, Aalborg. Regeringen påstår at der kun er 200.000 muslimer i Danmark. Hvordan kan de relativt få muslimer få lavet så mange særregler og skabe så megen frygt omkring sig? Det kan de p.gr.a. en ideologi, der siger de er renere, bedre og dygtigere end alle ikke-muslimer. Derfor accepterer de intet der sætter sig op imod deres religion. Man er endda så sikker på sig selv, at man invaderer en politistation og forlanger at politiet forbyder noget politiet ikke har magt til at forbyde. Al det påstyr for noget der er lovligt i Danmark. Her må vi tegne, male og sige hvad vi vil, dog under strafansvar. Det vil muslimerne lave om på. Når ét krav er opnået, kommer der et nyt, og det fortsætter indtil islam har det fulde herredømme over landet. Indien og Kosovo er klare eksempler.

  Disse krav kommer nu fra et forholdsvist lille antal muslimer sammenlignet med danskerne. Hvordan vil det se ud når de er ligeså mange som danskerne? Hvilke forhold vil da råde i landet, når vi allerede nu ser en total fornægtelse af danskernes ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Derfor er det på tide at danskerne viser at de vil stå op for deres demokrati og ytringsfrihed ellers forsvinder det. Derfor støt massivt op omkring SIAD og SIOEs demonstrationer. Det her er ikke kun os selv det drejer sig om, men hvilket samfund vores generation skal overlade til kommende generationer. Hvis vi ikke gør noget nu, vil kommende generationer forbande vores manglende mod.”

  http://www.siad.dk/

 14. Christer Eriksson (ria) skriver:

  Lars, ikväll har jag läst din essay om konsten ”en osannolik historia”. Det jag reflekterar över är postmodernismen. Den ifrågasätter ju våra möjligheter att nå tidlös och allmängiltig kunskap, alla sanningar blir tidsbundna och relativa. (Jag är fortfarande tveksam till hur postmodernismen kan göra anspråk på att vara sanningsbärare när den samtidigt förnekar absoluta sanningar). Ibland beskrivs huvudmotsättningen inom vetenskapsamfundet i termer av positivism gentemot hermeneutik. Positivismen står då för strävan efter en absolut kunskap, där vetenskapliga teorier kan kekräftas eller falsifieras utifrån ett empiriskt material. Positivismen har sin grund i ett naturvetenskapligt forskningsideal, medan hermeneutiken betonar kunskapens relativitet och är mer humanistisk till sin inriktning.

  Som karikatyrer kan positivisten liknas vid den fyrkantige forskaren som behandlar människor och skeenden på samma sätt som fysikern behandlar atomer och molekyler i sitt laboratorium. Hermeneutikern blir istället flummaren som helt utan krav på belägg och stringens, men med pannan i djupa veck, uttalar sig om att vi egentligen inte kan veta någonting om någonting. Men det kanske egentligen är så enkelt att dem bara inresserar sig för olika saker där en hermeneutiker intresserar sig för människors livsvärldar och för hur människor upplever sin situation, medan en positivist är mer intresserad i strukturernas makt eller av kausala förklaringar?

 15. Lars skriver:

  Christer. Den ofta påtalade inkonsekvensen med postmodernismen kan de lätt komma undan genom att framträda som fullständiga relativister; ställer frågor, take it or leave it…

  Men bristen på hållbarhet i postmodernismen kom genom att intresset för den svalnade. Världen vill ha något nytt, och då helt naturligt lite mera fasta värden. I konsten vände man sig till det sociala. Där fanns utrymme för alla sorter, både hårddata och mjuktolkningsvara.

 16. Lars skriver:

  Tack Yngve för ett väl utfört fältarbete. Vi satsar alltså på ”work”.

 17. Fitna skriver:

  Berlingske Tidende:

  ”Fitna – en hollandsk udfordring til alle

  Af Lisbeth Knudsen
  Søndag den 23. marts 2008 kl. 18:17

  Om kort tid vil betydningen af ordet »Fitna« sikkert stå klart for os alle. Det er navnet på den 15 minutters kritiske film om Koranen, som den højrepopulistiske hollandske politiker, Geert Wilders, har bebudet at ville offentliggøre om kort tid. I den forløbne uge var Wilders gæst hos DR og optrådte både i TV-avisen og i DR2 Udland samt i DR2 programmet »Den 11. time«. Geert Wilders roste intenst den danske regering for at have støttet ytringsfriheden i sagen om de danske Muhammed-tegninger i Jyllands-Posten. Der er tider, hvor ros ikke er så ubetinget velkommen hos regeringen, når afsenderen er en kontroversiel mand som Wilders. Men Wilders nye film rejser en række interessante spørgsmål af pressemæssig karakter, som vi ikke kan komme uden om.

  Ingen hollandske medier har villet indgå aftale med Wilders om at bringe hans film, da han på forhånd har offentliggjort, at Koranen efter hans opfattelse bør forbydes, at det er en bog fuld af had og undertrykkelse, hvad han ønsker at dokumentere med sin film. DR bragte i sin tid den kontroversielle film »Submission«. Manuskriptet var skrevet af Wilders kendte hollandske politiker-kollega, Ayaan Hirsi Ali, og filmens instruktør, Theo van Gogh, blev dræbt på åben gade i Holland for at have produceret den. Både Hirsi Ali og Wilders startede deres politiske karriere i Hollands liberale parti. Wilders brød med partiet i protest mod dets opbakning til EU’s optagelsesforhandlinger med Tyrkiet. Han dannede derefter sit eget »Frihedspartiet«.

  Vil DR bringe »Fitna« lige som man i sin tid bragte Hirsi Alis »Submission«? Det er besynderligt, at DR i den forløbne uge lod Wilders optræde i en absurd psykologisk test om empati i »Den 11. time«. I BBC’s Hardtalk-program tog man den hollandske politiker helt anderledes journalistisk alvorligt. Her fik man som seer en dybere indsigt i, hvad det er for en argumentation, Wilders gentager og gentager, og hvad det er for et politisk dilemma, han rører rundt i. Mest tankevækkende nok den indfaldsvinkel, at et flertal af befolkningen i Amsterdam og Rotterdam under 20 år nu er af anden etnisk herkomst end hollandsk, og at der primært er tale om unge med muslimsk baggrund.”

  http://lisbethknudsen.blogs.berlingske.dk/2008/03/23/fitna-en-hollandsk-udfordring-for-alle/

 18. Fitna skriver:

  Rettelse:

  ”Fitna – en hollandsk udfordring for alle”

 19. Hyper Iman skriver:

  Raping Iman:

  ”Mosque fiend caged

  By MIKE SULLIVAN
  Crime Editor

  Published: 18 Mar 2008

  A MUSLIM leader who claimed he was preaching at a mosque when he was really carrying out a brutal rape was jailed for ten years yesterday.

  Abdul Mukin Khalisadar, 26, held a knife to his victim’s throat as he attacked her in her home.

  He persuaded seven men to back up his story that he had been in the mosque at the time.

  Khalisadar later admitted raping the 27-year-old.

  He claimed a substance he took to help with fasting during Ramadan had made him “hyper”.

  The preacher forced his way into her home as she got back from a night out, the court was told.

  He threatened to kill her — even after she claimed to be pregnant with twins to put him off, prosecutor Simon Carr said.

  And he hit her face when she refused to call him “daddy”, Snaresbrook Crown Court heard.

  Khalisadar also stole a mobile from the house in Whitechapel, East London.

  He was caught by DNA a year later after being arrested over another matter.

  Judge Timothy King blasted his “hypocrisy”.

  The teaching assistant, of Forest Gate, East London, got 7½ years for rape and 2½ for conspiring to pervert justice.

  Seven members of East London Mosque admitted perverting justice and got 12 months each.

  Advertisement

  Burka-clad women in the public gallery yelled abuse at the judge — and one screamed that the victim was a prostitute.”

  http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/article930678.ece

 20. Iman: Muhammed approved of killing and raping skriver:

  ”London Imam’s Attempt to Carry Out Sunna Gone Awry

  by Ayesha Ahmed

  22 Mar, 2008

  During a question answer session in East London Mosque, preacher Imam Abdul Makin was asked by a niqabi muslima about recent fatwa from a well known Imam .

  Naqabi Woman: “One eyed hooked Imam Hamza Mesri said muslims can kill British infidels and have sex with their wives and daughters, Do you agree with him?”

  Imam: “It is not what Imam Hamza said nor is there a question of my agreeing with him or not. It is in Quran thus those are Allah’s orders.”

  N.W.: “But why would Allah tell muslims to kill and rape innocent non muslims?”
  Imam: “Because Non-muslims are never innocent, they are guilty of denying Allah and his prophet. If you don’t believe me, here is the legal authority, the top muslim lawyer of Britain, Anjem Choudhary (Video).”

  N.W. “ But our Prophet was sent as a mercy for all the humanity; he never hurt any body in his life”

  Imam: “Yes he never hurt a muslim in his life. But Allah said non-muslim are lowest beasts and worst creatures in ayas 8.22,8.55,95.5 and 98.6 and muslim are ordered to kill them.”

  N.W.:” But did prophet approve of killing them and raping their wives?”

  Imam: “Yes he did. He not only approved of such acts, he and his sahabas practiced it regularly under Allah’s orders. He was helpless in it… If you don’t believe me , you have to believe sahih hadiths. I will quote you two hadiths about his typical day after a raid. These hadiths are about the raid on jewish village Khaibar whose chief was Kinana who had gorgeous 17 year old wife Safia. Prophet tortured and beheaded Kinana in front of Safia and raped her all night afterwards.

  Sahih Bukhari, volume 5, Book 59, Number 512: Narrated Anas: Then the inhabitants of Khaibar came out running on the roads. The Prophet had their men killed, their offspring and woman taken as captives. Safiya was amongst the captives, She first came in the share of Dahya Alkali but later on she belonged to the Prophet (prophet took her away from him after giving Dahya two women and five men in exchange for Safia, Ref. Sahih Muslim 8:3328) .
  Sirat e Rasulullah, Ibn Hisham, page 766 “Safiyah was captured in the Khaibar raid and was claimed by the apostle as his share of booty.. She was then seventeen. She was groomed and made-up for the Prophet by Umm Sulaim, the mother of Anas ibn Malik. They spent the night there. In the early dawn, the Prophet suspected some movement near the tent) . He went out to enquire and saw Abu Ayyub.. He asked him what he was doing near his tent. He replied: ”I was afraid for you with this young lady. You had killed her father, her husband and many of her relatives, and till recently she was an unbeliever. I was really afraid for you on her account and was guarding you.” The Prophet prayed for Abu Ayyub al-Ansari (Ibn Hisham, p. 766)
  The description of the steamy all night action between the 62 year old Prophet and teenage Safia left the niqabi woman very depressed and the male audience very horny. Imam himself got excited and started thinking about the possibility of killing an infidel and raping his wife, who knows Allah could reward him with paradaise for following in the footsteps of his most beloved apostle..

  Imam Abdul, after a lot of thinking and contemplating, figured out that killing is too risky in England. He could end up behind bars for life. Rape is desirable, less risky and more fun. His congregation muslim members could help him in this Islamic duty by providing an alibi that he was preaching in the mosque at the time of the rape (in case he was apprehended).. He talked to them about this favour.. Seven of them agreed to testify for him provided Imam will do the same for them if they got caught themselves for their rape jihad.

  The Imam had been lusting for a while on a good looking kafira, who lived alone in the neighbourhood.. Late one night he entered her apartment, captured her at a knife point and brutally raped her. To complete the sunna he took her very expensive computer cell phone as halal booty (aya 8.1).

  The woman had seen this weird looking bearded pot bellied Imam walking in and out of the neighbourhood mosque. She reported him to the police and the Imam was nabbed. As promised the seven namazis testified for him and provided the alibi that Imam was preaching at the time of the rape.

  But alas! DNA test contradicted their testimony. He and his seven namazi friends were all sentenced to prison terms.

  Their burqa-clad wives, present in the court, couldn’t believe this miscarriage of justice. They yelled abuse at the judge for punishing their husbands for practising their religion. They asked why was an act approved by Quran and practiced by holy prophet is punishable in a country which claims freedom of religion? It was clearly a discrimination against muslims and definitely an islamophobia. Now they realized how important it is for muslims to implement sharia in England as suggested by the learned Archbishop.

  But Imam Abdul had no regrets. For the first time in his life he had a white woman and in addition he gained a lot of sawab for following in the footsteps of his beloved prophet..

  The real losers were the pious namazis who neither could enjoy a kafira nor could gain any sawab (virtue) but ended up in the monkey house (khaya peeya kuch nahin, glass tora, barana)..”

  http://www.islam-watch.org/AyeshaAhmed/London-Imam-Attempt-to-Carry-Out-Sunna.htm

 21. Imam-voldtægt skriver:

  Internetskribenten LFPC om imam-voldtægt:

  ”Imam idømt 7 1/2 års fængsel for voldtægt

  Ja, der er brådne kar alle vegne, men denne historie om voldtægt i Storbritannien er interessant at fremhæve, fordi den direkte kæder gerningsmanden sammen med solid mainstream-muslimsk retfærdiggørelse af dette overgreb. Hvis referatet på Islam Watch står til troende, har den gejstlige reelt afgivet fuld tilståelse før forbrydelsen fandt sted. Bemærk den rutinemæssige hate speech rettet mod kuffar, vantro, og de specifikke henvisninger til skriftsteder i Koranen, hadith og sira, og hvordan Muhammed selv som ‘uswa hasana, al-insan al-kamil’, dvs. rollemodel og fuldkomment menneske, trækkes frem. Endnu en dag, endnu en legitimation af uhyrligheder i islams tekster, som vi på vores side ikke kan henvise til uden at blive udskreget som racister, uanstændige og provokerende. Muslimske gejstlige og jihadister siger dette hver eneste dag, og alligevel får det ringe eller ingen opmærksomhed.”

  http://snaphanen.dk/2008/03/25/mordet-pa-sonay/#comment-3334

 22. karin hasselberg skriver:

  Lars. jag är ett fraser fan. och det mesta inom institutions kritiken kan jag bara se genom hennes produktion. att formulera ett problem, och ett major sådant, är det inte många som gjort. dom flesta producerar på eftervågen medans någon anna gjort grovjobbet. men hon har halkat ner på artfacts då. för inte så länge sedan låg hon på 200-300 nånting. trodde hon var stabil där.

 23. karin hasselberg skriver:

  hon har gjort stora summeringar teoretiskt både bland sina föregångare å efterförljare

 24. Cecilia skriver:

  Christer skrev:
  — Positivismen har sin grund i ett naturvetenskapligt forskningsideal, medan hermeneutiken betonar kunskapens relativitet och är mer humanistisk till sin inriktning. —
  Lars skrev:
  — I konsten vände man sig till det sociala. Där fanns utrymme för alla sorter, både hårddata och mjuktolkningsvara. —

  Då är det kanske intressant att läsa följande?:
  http://sydsvenskan.se/kultur/article310141.ece
  Ur recensionen:
  — men när jag slår ihop pärmarna går jag länge med ett häftigt vidvinkelseende, genomsköljd av kunskap som bearbetats under många år.
  Brøgger är bitsk, humoristisk och tänker aldrig i flock. Just när jag är urförbannad på hennes reaktionära attityd säger hon något radikalt. —-

 25. Christer Eriksson (ria) skriver:

  Cecilia: Tack för linken. Den var uppfriskande. Jag har själv aldrig varit oförmögen att ändra mening när jag har blivit övertygad om motsatsen. Det är nog bara människor som tar sig själva på för stort allvar och som saknar förmåga till reflektion som håller fast vid sina inlärda attityder livet ut. Då jag själv har gått ifrån att vara en ung och radikal person, till att bli äldre och liberal, drar jag mig till minnes följande talesätt: Den som inte är kommunist som ung har inget hjärta, men den som fortfarande är kommunist som vuxen har ingen hjärna!

  Ps. Hoppas inte Torssander läser detta! Ds 🙂

 26. Cecilia skriver:

  Christer:

  Ja, hur var det nu.. att tänka fritt och stort… är större. Ungefär. 🙂

  Du har så rätt – ändra mening behöver man nog göra ständigt. Om man nu lever…

  PS. Hoppas Torssander läser!

 27. RURIK (ria) skriver:

  Christer Eriksson (ria) :
  Citatet du tänker på brukar tillskrivas Winston Churchill och lyder i originalversion ” den som är ung och konservativ – saknar hjärta , men den som är gammal och radikal – saknar hjärna ” !
  Tycker nog att det passar ganska bra för att beskriva Fred även om Churchill faktiskt hade sig själv i åtanke när han formulerade denna ”klassiker”!

 28. karin hasselberg skriver:

  men hur gör man sånadär gula gubbar som e glada?

 29. Cecilia skriver:

  Karin:
  Ingen aning! Vet någon?

 30. Christer Eriksson (ria) skriver:

  Karin: Bara skriv colon och vänsterparentes direkt efter varann så här:), men med ett mellanrum mellan det sista skrivna tecknet. så här. 🙂

 31. Christer Eriksson (ria) skriver:

  Karin: Menade colon direkt efterföljt med högerparentes..

 32. Cecilia skriver:

  Aha… :-)!

 33. Christer Eriksson (ria) skriver:

  Cecilia: Sluta retas. Du vet mer än någon annan hur man gör gula och glada gubbar! 🙂

 34. Cecilia skriver:

  Ja, jag gör ju alltid näsa med… så mina blir lite sporadiska. Beroende på … tja, slumpen kanske ;-)?

 35. Christer Eriksson (ria) skriver:

  Ja, kanske de, men mina har öron!

 36. Cecilia skriver:

  : )

 37. Christer Eriksson (ria) skriver:

  Celila: Mina gubbar är ändå överlägsna eftersom dem är utrustade med hjärna! 🙂

 38. Cecilia skriver:

  Christer, jag lovar! Jag har ingen kontroll över mina!

  Fast gud så jag skrattade – när de betedde sig precis så oförhappandes.

  Får väl lägga lite möda att få koll på dem… :-).

 39. Christer Eriksson (ria) skriver:

  Cecilia: Ingen fara, bara andas djupt. Jag kan hjälpa dig om du behöver!

 40. Christer Eriksson (ria) skriver:

  RURIK (ria): Ditt inlägg kom sent så jag läste det precis. Du har helt säkert rätt i att min version är en omskrivning av Churchill!

 41. karin hasselberg skriver:

  oh tack! annan testar 😉

 42. karin hasselberg skriver:

  ”it looks as if you have already said that”- man kan inte säga samma sak två gånger tydligen enl kommentator-world-press-grejjen. alltså kunde jag inte lägga in fler glada gubbar. slut

 43. stefan peterson skriver:

  Aktuell men inte fullt så glada gubbe
  man kan se en bild (logo) på många olika sätt, kanke även så här ?

  http://youtube.com/watch?v=kdqa8_RB8Mg&feature=related
  http://youtube.com/watch?v=NvCCFwSMZZs&feature=related

  men naturligtvis Idrott, Politik och Mänskliga rättigheter får
  inte sammanblandas med den stora festen ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.