Del 388: Barockt över en profet

Tydligen är det så att inte alla förstod min poäng när jag påtalade Sverigedemokraternas konfrontationslinje när de nu publicerar mina teckningar. Utgångspunkten är givetvis den situation som uppstått efter en lång rad bataljer. När det nu har manats till lugn och då teckningarna har publicerats med efterföljande reaktioner finns det inte något journalistiskt eller nyhetsvärde i att göra en förnyad publicering. Gör man det må man nog vara ute efter att fiska i grumligt vatten med förnyade konfrontationer.

Jag fäste mig också vid denna kommentar av ”Sara”:

”Det är aldrig tjusigt ut att sparka på den som ligger. Palestinier och irakier gör det redan och har ingen plats i ”yttrandefriheten”. De har ingen röst i media.

Att provocera och ifrågasätta är ofta toppen, och kanske en av den moderna konstens viktigaste funktioner. Men som vit medelålders man från västvärlden luktar det bara översitteri och rasism. Det ser aldrig snyggt ut att sparka ovanifrån. Djävligt onödigt.

Vi kan inte förutsätta att vi har RÄTT världsbild bara för att vi är från väst och är vita.”

Här är många schabloner samlade och även om vi har hört dem om och om igen är det värt att tänka över det igen.
”Slå aldrig på någon som ligger ner.” De orden kan också läsas på plakat som demonstrerande muslimer bar på i Uppsala. Men det är inte heller någon lyckad lösning att förklara svenska muslimer för alltför svaga för att delta i samhällsdebatten. I varje fall kan man säga att svenska muslimer har blivit mer synliga och att de faktiskt har fått en röst i medierna.

demonstration-ligger-ner.jpg
Demonstrationsplakat i Uppsala

Sedan har vi problemet med ”rätt världsbild”. Eller det kanske i första omgången inte är så problematiskt. Vare sig man är vit eller svart och oavsett kön bör man nog lägga sin röst på väst världsbild som ger utrymme för en kritisk och icke-fundamentalistisk attityd. Demokrati och jämställdhet är också svårt att välja bort. Jag kan inte tänka mig att svenska muslimer, som lärt sig att tänka själv, på allvar skulle hävda något annat.

Rondellhunden Trelle i Trelleborg lever ett alltmer eldhärjat liv. Idag var det dags för nytt brandförsök. Men inte heller den här gången var framgången överväldigande. I fredags var det ett bakben som sveddes och idag ryggen.

Konstnären Karin Hasselberg utbad sig om att min rasphund (se nedan) kändes konstnärligt förlegad och att hon hellre ville se en barockvariant. Här kommer den:

barockhundlit.JPG
Okänd profet för en utdöd religion som rondellhund – i barockstil

Medan teckningsprojektet fortsätter sin relationella estetik kan det vara på sin plats att se hur det går med konstvärldskonsten. Robert Jones har gjort en sammanställning av den senaste svensktoppen. För nytillkomna tittare skall jag nämna att siffrorna är respektive konstnärs internationella ranking. Det har hänt en hel del sedan den senaste publiceringen. Särskilt har vi anledning att gratulera Johanna Billing och Nathalie Djurberg för formidabla klättringar på den internationella samtidsscenen. Clay Ketter har ägnat sig åt att koppla av under sommaren och ni kan se vad sådana bekvämlighetsfasoner för med sig. Cecilia Lundqvist skall också hälsas välkommen som nytt namn på listan. Öyvind Fahlström skall vi kanske ändå ha med, han håller plats 679.

1. Ann-Sofi Sidén (500)
2. Johanna Billing (694)
3. Henrik Håkansson (733)
4. Nathalie Djurberg (773)
5. Annika Larsson (845)
6. Annika Eriksson (955)
7. Miriam Bäckström (1033)
8. Magnus Wallin (1060)
9. Jonas Dahlberg (1110)
10. Clay Ketter (1298)
11. Anneè Olofsson (1346)
12. J. Tobias Anderson (1352)
13. Tobias Bernstrup (1410)
14. Carl Michael von Hausswolff (1419)
15. Cecilia Lundqvist (1502)
16. Annika von Hausswolff (1511)
17. Matts Leiderstam (1573)
18. Karin Mamma Andersson (1794)
19. Cecilia Edefalk (1893)
20. Maria Lindberg (1912)

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken, Samtidskonst. Bokmärk permalänken.

108 svar på Del 388: Barockt över en profet

 1. mellis skriver:

  Fredrikzon: Klart att du får svar.

  Problemen hade inte uppstått om regeringsmedlemmar och riksdagsledamöter hade haft kunskap, utbildning, intelligens och erfarenhet motsvarande kompetensen hos äldre tiders professorer. För sådana politiker hade känt till människans historia tillräckligt väl för att inte ta beslut som gör vårt land till ett slagfält mellan olika invandrargrupper, främst då muslimer och judar. Eftersom judarna fanns här sedan tidigare och var väl assimilerade fanns ingen anledning att rubba balansen till muslimernas fördel. Olja kan vi köpa från Norge i stället för från de muslimska skurkstaterna.

  Men när nu läget blivit som det blivit är bästa lösningen att köpa ut muslimerna. Trots att vi blir utfattiga på kuppen. För vårt eget samhälle kan hämta sig från det. Men effekten av en stadigt växande andel muslimsk befolkning kan vi inte hämta oss från annat än genom krig.

 2. jonte skriver:

  Om någon nu missat det så efterfrågas det att Lars Vilks ritar en karikatyr av norrlänningar, då dessa insisterar på att fortsätta kalla Stockholm för ”fjollträsk”.
  ”Gärna på temat bidragstroende dito”.

 3. Fredrikzon skriver:

  Äldre tiders professorer? Då menar du förmodligen dem som sysslade med rashygien?

 4. mellis skriver:

  Fredrikzon: Okej, jag tar tillbaka. Det räcker med alla rätt på högskoleprovet. Proven och resultatredovisningen kan lämpligen göras i direktsändning i tv. Littorins resultat är jag särskilt intresserad av.

 5. Rasmus West skriver:

  mellis: du har vilda fantasier du. Berätta gärna mer om hur Sverige har blivit ett ”slagfält” mellan judar och muslimer. Själv är jag från finland. Vi är så vitt jag vet till andel av befolkningen i Sverige mest representerade i brottstatistiken. Kanske dags att ”köpa ut” finnarna?

 6. mellis skriver:

  Rasmus: Här ska inte köpas ut några finnar. För det behövs ledig plats i Finland för oss svenskar som behöver fly det muslimska förtrycket.

 7. Rasmus West skriver:

  Ja, såklart.. att jag inte tänkte på det. Hur ska ni klara er undan alla knivslagsmål då? Jobbigt läge.

 8. mellis skriver:

  Ett redigt knivslagsmål är bättre än att som Theo van Gogh få strupen avskuren i ett bakhåll. Behöver jag uppge religionstillhörighet för förövaren?

 9. sollan skriver:

  Mellis:

  Att i en kommentar uppvisa en påfallande brist på kunskap gällande svensk historia, till att i nästa ondgöra sig över svenska politikers brist på intelligens och historisk vetskap, måste räknas som att ogiltigförklara sin vistelserätt i forum avsedda för åsiktsutbyte vuxna människor emellan.

  Att som grädde på moset sedan utmåla landet som ett slagfält mellan muslimer och judar samt att propagera för mer eller mindre frivillig deportering av muslimer måste vara att diagnostisera sig själv som paranoid.

 10. mohsen skriver:

  till sollan: du skrev att andras argument kan användas mot dem. här används det du skrev mot dig.

  ”Din antydan kan tolkas som ett rättfärdigande av att det på bloggen finns självutnämnda representanter för svenska folket och svenskheten vilka i själva verket är en ytterst marginell grupp som den stora massan svenskar föraktar och skäms över. ”

  mellis antydan kan peka på fakta, att A, om jag skrev här mitt fulla namn och personnummer och adress, och sedan skrev ”Mohammed är en apa” så skulle någon ”kärnkas”, ta reda på min adress, lägga en död fisk, eller mordhot i min brevlåda. det är fakta. sedan har lars hotats till livet, flera individer som kritiserat och hånat islam har blivit mördade.

  hennes antydan är inte ens en antydan, den baseras på fakta. sedan om du väljer att tolka det så, utan att kunna bevisa vilka dessa individer är som skämms är brist i din slutledningsförmåga.

  en självutnämnd individ gör sällan skada, för denne individ har inga följare.precis som alla dessa självutnämnda enskilda muslimska individer som hotar, de representerar inte alla muslimer i sverige. enbart ”utnämnda” individer som har följare är farliga. sedan kan jag säga att du är ”självutnämnda” representant för libelarism, eller för narccisism, ordbajskriget kan forsätta i all oändlighet.

  du har ingen bevis för vem som skämms för vad. har du någon källa, eller utfört någon undersökning, där du kan bevisa att svenska individer skämms för det ena eller andra gruppen? att veta hur en stor folkgrupp, nämnligen 8 miljoner svenskar känner sig, är det inte lite att själv utnämna sig som allvetare utan att behöva producera bevis? eller pekar du snarare på dina egna självutnämnda ”tolkningar” av media? media är knappast representant för vad som händer i verkligheten i vardagen.

  och istället för att undra om jag är en ko, en apa, eller en socialist, eller en anarkist, istället peka ut i det jag har skrivit, vad är det i det som jag har skrivit som inte stämmer, på så sätt kan jag lära mig, och inse att där hade jag fel. men om du kommer in, och börjar skjuta med ism kanonen, så har du inte alls fört dialog, eller argument, du kan lika gärna kalla mig apa, råtta, fjärrill, häst, nationalist, det ändrar inte faktumet att du har valt att ”namnge” mig, men ej fört någonting i diskussionen.

  ”Eller ville du bara vinna en billig poäng genom att ytterligare sprida illa maskerad SD propaganda?”

  alla politiska partier sprider propaganda. socialdemokraterna, moderaterna, politik är lögnernas spel. att kalla vad SD säger för propaganda, har inte bevisat att det de säger är propaganda, det bevisar bara att du vet att i samhället är ordet ”SD” kopplad med negativa känslor, så om du kallar någon för SD sympatiker, eller ”dina ord känns som SD ord” då har du igen fört argument, utan att komma med ”resonering” du använder emotionella vertyg, för att svara.

  jag själv tycker att några saker i SD’s partimanifest är fakta, men 90% av deras politiska ideologi kan så enkelt hånas. t ex detta att invandrare ska testas för svenska, och att brottslingar ska utvisas. vad gör man med en individ som har invandrarföräldrar men är född i sverige, om denne begår mord, var ska man utvisa denne? han har knappt något status i sitt föräldrarnas hemland. eller denna eviga tjat om svenska. om jag och hela SD politikkåren skulle göra test i svenska, och om jag fick högre betyg än dem, skulle jag få rätt att utvisa dem då?

  på så sätt kan man genom argument, för diskussion. att komma hit, och veta emotionella ”negativa” värdet av SD och använda det för att säga ”du luktar som en SD propaganda spridare” är precis vad nazisterna använder och precis vad muslimer använde under iranska revolutionen ”är du en västerländsk sympatisör?” det gör att individen slipper argumentera, om han möter ett argument han ej kan besvara, så säger han bara ”din jävla västerländsk sympatisör, förrädäre” osv.

  ”Är man inte retoriskt begåvad ska man inte ge sig i kast med att försöka formulera smarta och träffsäkra frågor. Din fråga ger mig enbart möjligheten att fortsätta motfråge-cykeln”

  vad finns denna heliga bok, där det står vad som är retorisk begåvning? en individ som använder sådant språk, vet knappast vad retorik är, istället för att håna, använd argument, för att bevisa att mellis har fel. du bevisar, (och beviset är din text) att det är du som saknar retorik överhuvudtaget, för hittils är hela din argumentation fylld med hål, motsägelser, självutnämnda tolkningar om 8 miljoner svenskars känslor och sedan emotionella utspel att kalla mellis ”SD” propaganda spridare. eller om du antog att jag var en sådan.

  ingen individ startar retorisk begåvand, kunskap vinns genom felmetoden.om varje individ skulle avstå från retorik varje gång de begår retoriska misstag, skulle individen aldrig utvecklas. om varje gång en individ gör retoriska misstag, om denna individ ombeds att hålla käften och aldrig mer försöka sig på argumentation, det säger snarare om att du vinner dina argument genom att håna andra individer. för man blir bättre på att förstå, man vinner kunskap enbart genom att ge sig an att förmulera meningar, trots att man misslyckas, för med tiden, genom felmetoden, ackumulerar man kunskap, och förfinar sin logik.

  som att be mänskligheten hålla käft och aldrig mer analysera någonting, för att vi antog att jorden var platt.

  ”Berodde de starka antisemitiska strömningarna i Sverige under mellankrigstiden på att den judiska minoriteten var farlig för samhället, hotade yttrandefriheten och hade en religion som förespråkade våld mot meningsmotståndare?”

  vad är din källa?

  (till fröken sverige, detta är anledningen till att jag tänker inte skriva här mer. det är en ism kanon spel, folk kommer in skjuter sina ismer, hotar lars till livet, eller säger ”är du glad nu, nu kommer du få blood på händerna, och varje individ som försöker föra dialog, blir kallad islamofob, jag var skyddad från islamofobi för min islamofobi var berättigad men istället min iranskhet ifrågsätts, jag kan möjligen vara en SD propaganda maskin, här för att sprida propaganda. sedan har lars inte svarat på några av mina roliga konst förslag så jag känner mig lite sårad =) och till sist tror jag att jag blev ombedd av en annan att icke skriva långa inlägg …..)

  till sollan: till sist, man kan aldrig vinna sanning, om det enda man vill göra är att vinna i en argument. man går i en diskussion för att vinna enbart en sak, sanning, och då blir man glad om man har rätt för då vet man att ens logik håller, och man blir ännu gladare om man hade fel, för att man har då förfinat en brist det egna logiken.

  den principen utvecklades redan 2000 år sen, av epicurus, och när sokrates säger ”jag vet enbart att jag vet ingenting” är det precis det han menar.

  (ursäkta för alla stavfel, har japansk tangetbord, och jag skriver för mycket så jag orkar inte gå genom det och rätta felstavningarna)

 11. mohsen skriver:

  till sollan:

  ”Att som grädde på moset sedan utmåla landet som ett slagfält mellan muslimer och judar samt att propagera för mer eller mindre frivillig deportering av muslimer måste vara att diagnostisera sig själv som paranoid”

  jag har faktiskt jobbat i mentalsjukhus som mentalskötare, och definitionen på paranoia måste alltid uppfölja ett krav, nämnligen att individen känner sig förföljd, eller ser mönster. så det bevisar din bristande psykologi kunskap.

  ”Paranoid thinking typically includes persecutory beliefs concerning a perceived threat” wikipedia

  mellis har inte skrivit någonting om slagfält. istället för att kalla mellis för paranoid, fråga henne vad är din källa, och då kan mellis svara.

  men ”DU” bör inte vistas i en forum, för hittils har du attackerat M’s intelligens, kallat M för paranoid, SD sympatisör.

  jag är bara nyfiken på vilka syndrome du ska tilldela mig, då du svarar eller om du svarar på det jag skrev.

 12. Fredrikzon skriver:

  Mohsen:

  ”beslut som gör vårt land till ett slagfält mellan olika invandrargrupper, främst då muslimer och judar.”

  Så skrev mellis faktisk, såvida mellis är mellis. Det är bara att läsa innantill.

  Det här är min sista kommentar. Åtminstone för ikväll.

 13. stefan peterson skriver:

  Tänkte vi kunde försöka återföra debatten till att handla om vad man FÅR LOV att avbilda och hur.
  Det var så jag uppfattade Lars avsikt med rondellhundarna .)

  Är som ni redan förstått ganska irriterad på Politikernas (de Svenska) och dess utredare
  typ Solveig Riberdahl och Cecilia Renfors som av någon anledning har fått för sig att det farligaste som finns idag är Internet och de bilder man kan ”ladda ner” där. Bara man kan få full kontroll över nätet så blir allt bra. Kollla Kineserna dom har nästan lyckats helt. Inte mycket barnporr där inte.
  Då är det väl inte så farligt om vimåste reviderar lite i vår grundlag och yttrandefrihet.

  Vad jag har lite svårt att förstå (barnporr nu igen) är varför det är farligare att titta på bilder
  och målningar än det tydligen är att titta på skulpturer ??? Jag har nog missat något,
  Men här finns en strålande öppning för Vilks (och mig) Vi gör helt enkelt en realistisk skulptur
  (av sten eller metall) i naturlig storlek eller större, föreställande Profeten omfamnande den lilla nakna Aisha. Ber att få placera den på någon lämplig plats nära en Moske
  (obs! för att hylla och ära Isalms grund ideologi. Pedofileri )
  DÅ ÄR DETTA HELT LAGLIGT både enligt nuvarande Lagstiftning och enligt Solveig Riberdahls
  ”förbättringsförslag” Hon har nog missat något här, men hon såg kanske inga skulptuer på Internet.
  dom är ju lite svåra att ladda ner, eller köpa på CD, Dom måste liksom upplevas i natura.
  Rimligtvis borde det väl vara MER likt Pedofileri än vad en tecknad Manga bild är ??

  Så ett ett litet tips till alla upprörda Muslimer:
  Be era främsta Imamer i Sverige och era Hemländer att hävda ”Copywright” på namnet Muhammed,
  hans bild och järningar. Då kan ni sedan driva ekonomiska processer mot Vilks och andra som
  påstår sig rita bilder på Profeten. Det är ju i princip vad Cecilia Renfors utredning går ut på.
  att lämna över Kulturen helt till Marknaden. Justiteminister Ask verkar vara inne på samma linje.
  Yttrandefriheten är tydligen inte lika viktig som Upphovsmannarätten som till varje pris skall skyddas !
  Och Kultuministern ”gör som en svensk”, TIGER.

  AJ, AJ, Hur skall ni Muslimer bli eniga om hur Profeten ser ut och vad i hans goda gärningar bestod.
  Det kommer nog att ta sådär en 2-300 år innan ni enats om det. Sorry, Tänkte inte på det.
  Synd för ER, men bra för Vilks och oss andra.
  Vi måste se upp med alla ny ”kreativa Lagförslag”, Allt kommer på sikt att användas MOT oss.
  Som tur är, så är det bara Fantasin som sätter stopp för kreativiteten. Hos Politiker är fantasi dess
  bättre en bristvara.

  http://www.regeringen.se/sb/d/9298/a/86654
  http://www.regeringen.se/sb/d/9423/a/86826

 14. mohsen skriver:

  ah. ser mitt misstag. fredrikzonen. får ta bort det från mitt inlägg men resten får kvarstå väll.

  det finns ett enkelt sätt att verifiera att jag är blatte, haha, kolla bara på alla en och ett misstag jag gör. jag har inte pratat svenska i 1 år nu. det första som försvinner är alla en och ett.

  jag ska också sova nu. gonatt.

 15. Flykting i Sverige undan islam skriver:

  ”Flykting i Sverige undan islam och muslimsk terror” undrar
  hur den mordiska kvinnan, som hotade Lars, kom in i landet?!
  Har hon uppehållstillstånd? Kanske svenskt medborgarskap?
  Kom hon som flykting?!
  Och vad sa hon i asylförhöret?!
  Sade hon att hon hade flytt från den hemska, obskuranta, livsfientliga, repressiva, intoleranta, kvävande, obsoleta, krigiska muslimska kulturen och diktaturen till den fredliga, frihetliga, livsbejakande, toleranta demokratiska moderna svenska kulturen?
  Det skulle vara ytterst intressant att ta reda på det!
  Själv tillhör jag den minoritet av “riktiga flyktingar” bland alla som sökt och fått asyl i Sverige!
  Med “riktig flykting” menar jag en person som
  1. har flytt för sitt liv undan terror och diktatur
  2. Kommit till Sverige med rätt (vänlig) inställning, är medveten om vad han/ hon gett sig in på
  3. Har ingen möjlighet att återvända till sitt hem
  Dessa människor (dvs de riktiga flyktingarna) Är oftast tacksamma typer som vid varje tillfälle gör sitt bästa för att visa sin tacksamhet för det land som räddade deras liv och gav dem en ny chans att leva!
  Svenska myndigheter som sysslar med asylärenden har ytterst svårt att skilja agnarna från vetet, när det gäller att identifiera de riktiga flyktingarna. Jag vet Många flyktingar , som borde fått asyl, men har utvisats medan en massa potentiella halshuggare och terrorister har fått stanna!
  Med varje riktig flykting följer tio potentiella halshuggare!
  Jag kom till Sverige som flykting 1985 och jag har med en kombination av förtvivlan och skräck sett vad som har hänt/ håller på att hända med mitt kära Sverige!
  Det är bara en tidsfråga innan vi i Sverige också får uppleva terrorattacker och våldskravaller i stil med det som hände i New York, London, Madrid, Paris mm, (om ingenting görs för att stoppa den okontrollerade invandringen). Tendenserna har funnits och det håller på att eskalera hela tiden. Vår yttrandefrihet, grundstenen i vår demokrati, är ständigt staddd under terrorhot.
  Makthavarna står handlingsförlamade. Många saknar insikt och är lyckligt omedvetna om vad som är i görningen!
  Jag tänker jämnt och ständigt på två gamla visdomsord:
  “Otack är världens lön” och “Vägen till helvetet är stenlagd med goda föresatser”!
  Sveriges generösa flyktingpolitik kan komma att bli Sveriges undergång, som en fredlig frihetlig demokratisk nation!

  Flykting i Sverige

 16. Rasmus West skriver:

  Mellis: Theo ja, hade han bott i finland kanske han hade tagit livet av sin fru och barn, alternativt att hans fru hade tagit livet av theo och barn – i sömnen med yxa. Det är bara att läsa om, nu och då, i kvällsblaskorna (ex.vis) – hur det går till i melankolins Finland.

  Det kan löna sig att skilja på islam och individer/folkgrupper/länder som utropar islam som sin religion. Tycker det blir väldigt många generalisationer som dödar diskussionen.

  En fråga till mohsen: bygger du din uppfattning om islam på den hegemoni som präglar din barndom? Motsvarar den uppfattningen alla de troende muslimer du möter i vardagen?

 17. sollan skriver:

  Oj, nu gav du mig en massa punkter att förtydliga.

  Min första fråga som löd: ”är du från iran?” avsåg enbart just det som skrevs, dvs ”är du från iran? Både Mellis och Mohsen missförstod frågan och trodde att jag ville ha en komplett redogörelse för hans riktiga identitet. Hur kan man ta så fel?

  Mellis antydan hade inget att göra med min fråga.

  ”När jag var ung fanns inga demonstrerande nationalsocialister på landets gator. Vad är den avgörande skillnaden mellan nu och då?” Sa Mellis. Detta för att insinuera att anledningen till nationalsocialisternas missnöje beror på muslimer och deras eventuellt oacceptabla beteenden. Detta var poängen av den motfråga som ställdes.

  Jag följde då med en motfråga som löd: ”Berodde de starka antisemitiska strömningarna i Sverige under mellankrigstiden på att den judiska minoriteten var farlig för samhället, hotade yttrandefriheten och hade en religion som förespråkade våld mot meningsmotståndare?”, för att illustrera att Mellis antydan är betydelselös då det tidigare funnits motvilja gentemot etniska och religiösa minoriteter som inte berodde på våldsamheter eller större meningsskiljaktigheter.

  Nu till beläggen för denna påstådda antisemitism. Under mellankrigstiden fanns det i Sverige ett antal mindre och större nationalsocialistiska och nazistiska rörelser av skiftande karaktär och ideologisk utgångspunkt. Det de hade gemensamt var att den tyska naziströrelsen stod som förebild och att de precis som sina tyska meningsfränder hade en antijudisk hållning.

  Ett uttryck för antisemitism var att tyska flyktingar 1939 av studentföreningar vid Uppsala Universitet förvägrades skydd.

  Detta läste vi om i skolan, i samband med historieundervisningen, mer information finns här: http://www.svd.se/dynamiskt/rec_litteratur/did_16783368.asp, samt på Wikipedia.

 18. sollan skriver:

  Mohsen: Min uppfattning av paranoia är helt i enlighet med den definition du uppger. Att som Mellis i sina inlägg skriva om krig, muslimskt förtryck och bristande intelligens hos makthavare får mig att se en person som känner sig förföljd och tycker sig se obefintliga mönster och sammanhang.

  Jag får dock medge att det var hånfullt av mig och hade drag av pajkastning att uttrycka sig så.

  En kuriositet: Å ena sidan svarar du på och ifrågasätter mina inlägg, å andra sidan argumenterar och försvarar du Mellis, som genom sina osakligheter, faktafel, lögner och förslag på deportering av folk totalt eliminerat sin trovärdighet.

  Skulle du inte för omväxlings skull kunna kommentera Mellis förslag, och om du är av delad åsikt, utveckla den praktiska aspekten av tilltaget samt de eventuella konsekvenserna?

 19. rut valders skriver:

  Påpekar att Vilks försöker bortblanda essensen med något slags konstpoäng. Misslyckat i sg, lyckat om avsikten var att påpeka det misslyckade i tilltaget.

  Trots konstpoängen framträder en lite falsk Vilsk, förlåt Vilks, här: jaha, nu gäller det att hävda ett AVSTÅND? Har konstkollegerna blivit för besvärliga? Extremvänstern? Vänstern? Kult-ur-maffian?

  Således törs inte ”profeten” Vilks sia om vilka som har rätt. I alla fall inte om de enda som företräder hans egna åsikter heter Sverigedemokraterna.

  Ett rent tankeexperiment: låt säga att Sverigedemokraterna – som enda parti i Sverige – har RÄTT i sina påståenden, antaganden och strategier. Törs då en konstens förespråkare hävda detta? Eller måste han till och med retirera från sin utgångspunkt? Detta att konsten – tanken, ordet – skulle vara fritt: kanske var det ett hugskott blott, en idé – ingenting allvarligt, NEJ DÅ.

 20. rut valders skriver:

  Till Sara: DÄNG DIG I VÄGGEN!

  Muslimerna är inte någon LITEN, eller ens FÖRTRYCKT eller SPARKAD-PÅ grupp i världen.

  Tvärtom: i den stora världen därute så är de muslimerna som sparkar på de övriga. Läs Koranen och fatta dess fascistiska uppmaningar till anhängarna: BE A MUSLIM – OR DIE!

  Alltså: de försåtliga väst-medlöparna slickar ett ögonblick kroppsdel på väst för att infiltrera – muslimkvinnorna talar sig heta för kvinnosaken – muslimherrarna brinner för människorätten, därefter kommer imamerna och motiverar/uppbådar de islamiska resurserna, de som bara väntar på att få ta över.

  Så åter, Sara: har du ännu inte vaknat?
  Uppmaning till Sara: vakna!

 21. rut valders skriver:

  En fråga till alla: hur många har inte uppfattat att islam är en religion som har mycket starka mål och metoder att sprida sin religion till hela världen.

  Ytterligare en fråga: hur många har inte fattat att islam förtrycker alla icke-muslimer?

  Till Sara: undersök islamfakta.

 22. rut valders skriver:

  ”Ska svenska muslimer integreras i mainstreamkulturen, bara sekulariseras lite lagom eller med våld slängas ut? Det sistnämnda tror jag inte på överhuvud taget. Den verkliga lösningen ligger förstås i att kunna hålla två idéer i huvudet samtidigt.”

  Jag förstår inte hur författaren till dessa meningar, och en del andra inläggare, kan se världen från en så snål synvinkel. FATTA ATT SVERIGE INTE ÄR VÄRLDENS MEDELPUNKT!

  ”Mainstreamkulturen” – begreppet har inte en CHANS mot en muslimsk fälthaubits. FATTA!

  Inte förrän vi på allvar börjar försvara vår egen kultur – frihet, jämlikhet, solidaritet (eller hur, marknad?), rättvisa etc – inte förrän DÅ kan vi använda våra egna begrepp.

  Islam LÅTER SIG ICKE SEKULARISERAS. Islam är islam. Påstår åtminstone Turkiets premiärminister. Ska Turkiet alltså väljas in i EU, som i sin tur ska buga och bock inför den enfaldiga islam-kulturen?

  ”Mainstream” – MY ASS.

 23. Röntgenläkaren skriver:

  “Ska svenska muslimer integreras i mainstreamkulturen, bara sekulariseras lite lagom eller med våld slängas ut? Det sistnämnda tror jag inte på överhuvud taget. Den verkliga lösningen ligger förstås i att kunna hålla två idéer i huvudet samtidigt.”

  Jag förstår inte hur författaren till dessa meningar, och en del andra inläggare, kan se världen från en så snål synvinkel. FATTA ATT SVERIGE INTE ÄR VÄRLDENS MEDELPUNKT!

  “Mainstreamkulturen” – begreppet har inte en CHANS mot en muslimsk fälthaubits. FATTA!

  Inte förrän vi på allvar börjar försvara vår egen kultur – frihet, jämlikhet, solidaritet (eller hur, marknad?), rättvisa etc – inte förrän DÅ kan vi använda våra egna begrepp.

  Islam LÅTER SIG ICKE SEKULARISERAS. Islam är islam. Påstår åtminstone Turkiets premiärminister. Ska Turkiet alltså väljas in i EU, som i sin tur ska buga och bock inför den enfaldiga islam-kulturen?

  “Mainstream” – MY ASS.

 24. Elisabet Almarez skriver:

  Apropå ”mainstream” och liknande.

  Svenskarna tycks vara experter på att surfa på USA-trender utan att göra ett dugg själva eller ta ansvar för sin del av försvaret av våra västligt frihetliga ideal.

  Bush är DUM.
  Israel och USA är DUMMA.
  Islam är DUMT – men nej, nej ursäkta naturligtvis INTE, nu sa jag ju väldigt FEL.
  CocaCola är inte nyttigt (but I LOOOOOVE IT!)

  Att islamismen tar sig in i Afrika och förstör för människorna där. Hur intressant är det ur ett ”mainstream”-perspektiv.

  Se filmen Tears of the Sun. Se filmen Prostitution bakom slöjan. Sök på ”Ayaan Hirsi Ali” eller ”Wafa Sultan”. Någon större USA-förespråkare än Ayaan finns f ö troligen inte i hela denna världen. Varför det då?

  Om inte USA höll stånd för oss nordliga ynkryggar så skulle mainstream stoppat upp i en dynghög. Och där hade den slutligen drunknat.

  Svennar är inte vana att tänka i termer av krig – freden har varat länge och vi är inte beredda. Men jag tror att de människor i Sverige som ovan betecknas som språkligt handikappade kommer att vara de första och främsta som skrider till handling mot det hot som faktiskt en fascistisk ideologi utgör.

 25. Elisabet Almarez skriver:

  Apropå ”mainstream” och liknande. Tror ni verkligen att fascisterna ska låta sig rubbas av kontemporär terminologi?

  Svenskarna tycks för övrigt vara experter på att surfa på USA-trender utan att göra ett dugg själva för att ta ansvar för sin del av försvaret av våra västligt frihetliga ideal.

  Bush är DUM.
  Israel och USA är DUMMA.
  Islam är DUMT – men nej, nej ursäkta naturligtvis INTE, nu sa jag ju så väldigt FEL.
  CocaCola är inte nyttigt (but I LOOOOOVE IT! DON’T YOU, ALI?)

  Att islamismen tar sig in i Afrika och förstör för människorna där. Hur intressant är det ur ett ”mainstream”-perspektiv.

  Se filmen Tears of the Sun. Se filmen Prostitution bakom slöjan. Sök på ”Ayaan Hirsi Ali” eller ”Wafa Sultan”. Någon större USA-förespråkare än Ayaan finns f ö troligen inte i hela denna världen. Varför det då? Är hon DUM?

  Om inte USA höll stånd för oss nordliga ynkryggar så skulle ”mainstream” stoppat upp i en dynghög. Och där hade den slutligen drunknat. Åtminstone sedan fascismen fått av oss det den vill ha: vår teknologi (särskilt vapenteknologin är de väldigt intresserade av, släng åt dem ett fläskben så kanske de låter oss vara?).

  Svennar är inte vana att tänka i termer av krig – freden har varat länge och vi är inte beredda. Men jag tror att de människor i Sverige som ovan betecknas som språkligt handikappade kommer att vara de första och främsta som skrider till handling mot det hot som faktiskt en icke inhemsk fascistisk ideologi i Sverige idag utgör.

 26. rut valders skriver:

  Fege Vilks!

 27. rut valders skriver:

  Theo van Gogh blev mördad av islamister.

 28. rut valders skriver:

  Att göra sig till åtlöje över Theo van Gogh är att sänka sig till nihilism.
  Ställ upp dig och jag dödar dig utan ett ögonblicks tvekan.

  Som du säkert förstår.

 29. rut valders skriver:

  Mängden meningslösa inlägg döljer inte fakta. Den bara tydliggör dem.

 30. Röntgenläkaren skriver:

  Vilks.net är under nedmontering. Sannolikt efter påtryckningar från svenska regeringens förlängda arm inom underrättelseområdet. Vapenexporten och försvarssamarbetet med SaudiArabien är av en alltför känslig natûr. Vilks viker sig. Varför slåss mot dessa bestialiska personer. Varför inte hellre i lugn och ro sätta sig ner och lukta på en blomma.

  Men allvarligt: HUR KUL ÄR LIVET DÅ?

 31. Röntgenläkaren skriver:

  Vilks.net är under nedmontering. Sannolikt efter påtryckningar från svenska regeringens förlängda arm inom underrättelseområdet. Vapenexporten och försvarssamarbetet med SaudiArabien är av en alltför känslig natûr. Vilks viker sig. Varför slåss mot dessa bestialiska personer. Varför inte hellre i lugn och ro sätta sig ner och lukta på en blomma.

  Men allvarligt: HUR KUL ÄR LIVET DÅ?

  Va?

 32. Brännpunkt skriver:

  Nu inser jag plötsligt vad det är som Vilks egentligen vill.
  Detsamma som alla andra ljusskuggande objekt i den mediala verkligheten: rycka åt sig initiativet och kväsa det som annars blivit problemdefinition och problemlösning. Ett slags skydd åt de n Politiskt Korrekta medievärld som så uppenbart misslyckats att fånga kritikernas intresse.

  Själv med 5-6 inlägg i de refuserades har jag naturligtvis ingen talan.

  Det har inte ni andra heller som kritiserar makthavarnas – och de mediala pajasernas – undfallenhet gentemot islamofascisterna.

  Rösta på SD blir så SJÄLVKLART det enda alternativet. TACK Vilks!

 33. mohsen skriver:

  till Rasmus West:

  nej. jag använder min barndom enbart för att ge det hela en mer emotionell ton, för att vara en till röst i denna debatt. jag tyckte det behövs även bevis för att det finns invandrare som inte är religösa, som resonerar och även om deras reasonering ibland visar sig vara bristfällig, så skriker de inte av vredre och vill ner med allt, då bugar man och är glad att man lärt sig någoting.

  om jag hade skrivit i anonym form, där enbart jag använt argument för varför islam är farligt i jämförelse med andra religioner, då hade jag enbart kallats för islamofob, eller racist, svenne och tusentals andra ord som en svensk kan kallas då denne använder ”logik” för att diskutera. men ingen kan kalla en individ från iran för islamofob, ingen kan kalla mig för SD sympatisör även om försök har gjorts, ingen kan kalla mig för racist. och även om jag är partisk, men även jag har attackerats, där t ex min iranskhet ifrågsätts, någon undrar om jag egentligen inte är en nationalsocialist. så har jag enbart använt argument, jag har inte ljugit, eller förvrängt.

  men jag har även visat min pöäng, som jag har påpekat tidigare, att muslimer vet att om man kallar en svensk islamofob, racist, invandrarfientligt, då slutar svensken att använda argument för att bevisa att det muslimerna gör, muslimernas våld är fel.

  min mamma är muslim, hela min släkt i iran är muslimer. då min broder skulle övertyga min mamma om att det är fel, så bad jag honom sluta, för jag sa till honom att religion, är en mänskligt företeelse, det är resultatet av mänskliga medvetandets oförmåga att genom språk förstå existens, det farligaste du kan göra för en individ i hög ålder, är att ta ifrån dem deras religion, då har de ingenting kvar.

  det är ingen skillnad mellan buddhism, kristendommen, judendommen och islam. all form av religion bygger på belöningssystem, och straff. gör detta, himlen, gör detta helvette. även budhismen har detta. gör detta nirvana gör inte det, återfödelse.

  men jag har tydligt och klart i mina tidigare post, skrivit att jag är partisk, att om kristna hotade lars hade jag knappast bryrt mig för enligt mig är kristendommens hot mot demokrati över. budhister, judar, hinduister är ingen hot, de lever i harmoni med varandra. islam är den enda som går runt och skriker ”de otrogna ska dö”.

  jag älskar alla tv serier jag såg om mohamed, då jag älskade hur en man kunde vara så modig, för han undvek alltid våld, han var alltid barmhärtig, och ali och alla andra av hans efterföljare, alla berättelser man fick höra som barn. och min favorit högtillfälle är den där man sorger för ali’s död, man samlas i svarta kläder, hela staden, och slår sig själv i ryggen med en kedja, och alla sorger och gråter. men, man växer upp, och ser hur religion enbart används av människan för att få pengar, makt, osv. att dessa berättelser om ali och mohammed var precis de, berättelser, och verkligheten var säkerligen annorlunda.

  jag har faktiskt inte någonting genteemot någon religion, för all form av religion bygger på den makt den investerar i sitt prästarskap, detta makt missbrukas alltid vilket leder till separering innom diversa falanger, eller ändresultatet, sekularism, om religion inte hade ställt till med all elände hade ingen invidivd någonsin använt sitt resonering för att analysera den.

  som schopenhauer säger ”Ingen individ skulle någonsin ifrågsätta livet, om det inte fanns smärta”

  föreställ dig kvinnan, som för första gången använder resonering, för religion är orättvis mot kvinnan. detta är mänskligt natur, t o m gud, religion analyseras och ersätts om den orsakar mer smärta än njutning. eller individen med cancersjuk barn, som ber till gud, men dennes barn dör ändå, och då använder han resonering för att frigöra sig från gud.

  människan kan aldrig undfly det belöningssystem som dess medvetande bygger på. därav blir endresultatet alltid sekularism. ateism. för vidskapelse, relgion, skapar alltid smärta.

  jag är inte offer under smärtsamma barndomsminne, jag möter muslimer t ex här i Japan, jag har mött muslimer i sverige och då undviker jag dem som alla andra religösa individer, för att en religös individ är en trist vän, man kan sällan ha roliga existensiella diskussioner eller filosofiera för all dennes logik är förvrängd av ”tro”.

  jag skulle kunna använda källor, argumentera totalt anonym utan några refrenser till mitt personliga jag. men den allmänne mänsklige individen orkar knappt läsa mer en 10 rader. men om berättelsen är emotionell, då skapar det nyfikenhet. då skapar det känslor.

  varför skulle annars voltaire skriva sin candid i satir form då han kunde ha skrivit den i den form kant skriver sitt kritik av praktisk förnuft, totalt oläsbart.

  min uppfattning, är inte en uppfattning. den är argument, och sanning, teori, tills den motbevisas av andra genom motargument.

  många muslimer i iran, vill inte leva under de förhållanderna som ledande religösa ledarna har skapat. många imamer och ayatollah’s fängslas i iran, för de predikar en separation av islam och staten. så nej, ingen psykoanalys av min karaktär behövs, om rå argument, fakta med angivna källor, osv krävs, så skulle jag även kunna argumentera för varför islam är den enda våldsamma religion kvar.

  men jag tycker inte denna forum är bra saklig, seriös diskussionplats, därav ville jag bara använda en emotionell mänsklig ton, där jag genom att koplla ett argument med ett barndomsminne försöka föra fram min pöäng.

 34. mohsen skriver:

  ”En kuriositet: Å ena sidan svarar du på och ifrågasätter mina inlägg, å andra sidan argumenterar och försvarar du Mellis, som genom sina osakligheter, faktafel, lögner och förslag på deportering av folk totalt eliminerat sin trovärdighet.

  Skulle du inte för omväxlings skull kunna kommentera Mellis förslag, och om du är av delad åsikt, utveckla den praktiska aspekten av tilltaget samt de eventuella konsekvenserna?”

  Till sollan: jag får be om ursäkt. jag har gjort det misstag du säger att jag har gjort. jag borde ha gått genom alla inlägg, för att följa diskussionströmmen och veta vem som har skrivit vad. nu verkar jag bara ha gjort en mess av allt. jag har gjort misstaget förut då jag trodde att någonting som lars hade citerat var hans egna åsikter. nu har jag lärt mig att man ska gå genom alla inlägg, läsa noggrant vem som har skrivit vad, sedan double check sen skriva. jag är inte van att föra diskussion på internet men det är ingen ursäkt heller.

  så du har rätt, jag kanske borde ha analyserat mellis påstående, men då du citerade mellis påstående, trodde jag att du hade skrivit dem. haha. ja. roligare misstag kan man också göra. men jag argumenterade aldrig för att hon hade rätt, jag skrev enbart att istället för pajkastning, fråga mellis efter källor, ställ frågor och kom med 100% argument.

  fast bra att vi kom överens om en punkt. nämnligen pajkastning. =)

 35. mohsen skriver:

  ”Att göra sig till åtlöje över Theo van Gogh är att sänka sig till nihilism.
  Ställ upp dig och jag dödar dig utan ett ögonblicks tvekan. ”

  rut valders. jag hoppas att du vet att din IP adress kan spåras? då får du väl bara hoppas att du befinner dig vid en offentligt dator.

  vad ger det att komma med dessa emotionella utbrott och hot?

 36. stefan peterson skriver:

  Till alla er SVERIGE DEMOKRATER (och sypatisörer) som ”snasakar” på denna blogg.
  Vad har ni för KULTURPOLITISKT PROGRAM då ?
  redovisa gärna de punkter om konst och kultur som ni tycker är VIKTIGAST.
  samma till er ”Politiskt engageraade” högröstade Muslimer.
  redovisa gärna även ni ert KULTURPOLITISKA PROGRAM.
  Vore intressant att höra/se om ni överhuvud taget KAN formulera ett sådant.
  Vår nuvarande Kulturmininster, har ett program, men håller TYST om det. Under parollen:
  ”Det är bättre att inget säga, och låta folk tro att man är en idiot, än att öppna munnen
  och göra dom helt övertygade”.
  Väljer ni samma strategi ?
  mvh
  Stefan (en 60+ Kuf som vägrar att bli sammankopplad med alla typer av fanatiker i olika läger)
  även om mina synpunkter i denna Kulturdebatt lätt kan ge intyck av att dela era åsikter.
  Jag gör nu som Vilks, VILAR.
  Dock inte av rädsla för HOT. Bara så f…..t TRÖTT på allt ”Religions Politiskt dravel.”

 37. mellis skriver:

  Stefan: Klaga inte på kulturministern. Det går inte att bedriva någon meningsfull kulturpolitik i ett land som förfallit så långt att väletablerade konstnärer mordhotas eller blir föremål för våldsamma gatudemonstrationer.

 38. stefan peterson skriver:

  Ack så SANT, mellis
  hon har förmodligen redan insett det.

 39. Rasmus West skriver:

  mohsen: bra svar. Jag förstår ditt grepp och din inställning. Jag tyckte att vissa saker verkade väl ihåliga i förhållande till andra, av det du skrev.

  rut: Det kan löna sig att läsa igenom saker nogrannare, att försöka förstå vad andra menar istället för att hävda sin absoluta åsikt. Då hade du dels märkt att Lars skrivit om spamfiltret, där vissa inlägg hamnar men sedan återställs manuellt av Lars själv och dels kanske fattat något av det du ondgör dig över – eller i alla fall kunnat möta det på ett vettigt sätt.

 40. Stjärten is back skriver:

  Hej!
  Är det någon som sett min röv, jag satte mig ned på rumpan, och reste mig upp, då hade jag ont i baken. Sedan när jag skulle gå och lägga mig för kvällen hade jag ingen röv, baken som är min röv, där rumpan brukar sitta som också kallas stjärten, rumpan var borta, så rumpligt konstaterat var min röv borta. Skit också¨!

  stjärtens röv:
  ”Stjärten, jag finns på Västerlånggatan 44. En man i rock och hög hatt stal mig när du vände ryggen till. Kom och hämta mig, jag saknar dig!!!

  Bajs också, har moonaren rövat bort dig, jag ska röva hem dig och stjärta dig på baken för att du blev bortrövad. Röv Rövaren med rocken och hög hatt kan gå och leka buttman någon annanstans!!

  För övrigt en historia som den isländska bögur stjärtur lärde mig.

  -Vet du hur bögarna hälsar?
  -Nej!
  -Stjärtligt välkomna, var god stig in bakvägen.

  /Stjärten som hittat sin röv

 41. Imam Islam skriver:

  Hej
  De som vill se heliga bilder på profeten mohammed, som svenska folket gjort ska gå in på http://imamislam.blogspot.com

  /Allahu akbar ( Gud är stor på jiddish)

 42. rut valders skriver:

  Till Imam islam: det är det nog ytterligt få som vill (alltså se ”heliga” – hahaha!!! – bilder på ”profeten” mohammed – VA? med LITEN bokstav? nu blir jag nyfiken, ska kolla – aha, en dentalt välutvecklad imam…).

  Många fina bilder på och ord om muhammeds självutnämnda avnämare och deras landvinningar finns annars på http://www.fomi.nu – en MYCKET informativ sajt som jag varmt rekommenderar alla som vill ha lite äkta upplysning i ärendet islamisering.

 43. Tor Billgren skriver:

  Muhammed ligger INTE ner. Han är antagligen den mäktigaste och största maktsymbolen i världen. Krig utkämpas i hans namn. Människor avrättas och lemlästas i hans namn. Att man inte skulle få utmana en sådan symbol är fullständigt bisarrt. De muslimer som inte tycker att Muhammed förtjänar att häcklas borde inte vända sig mot Vilks, utan mot de som svärtar ner profetens namn med barbari.

 44. your story skriver:

  This is the story of Lsrs Vikls
  http://www.mypicshare.com/6aatas3vpic.html
  Enjoy

 45. Paulo Franke skriver:

  Hi Lars: I speak / understand ZERO Swedish, but I would like you to know that I am with you, on this prophet caricature melee. Wish you the best of luck, from Sao Paulo – Brazil

 46. Lars S skriver:

  Det säkerhetspådrag som nu kommer att sättas in runt den där Vilks skall till sista kronan
  betalas av Vilks själv. Vilks har inte agerat på skattebetalarnas eller folkets uppdrag då
  han iscensatte sitt idiotiska tilltag.
  Vilks borde för övrigt bli betalningsskyldig för alla extra säkerhetsåtgärder som svenska
  staten eller svenska företag tvingas till efter Vilks förolämpande ”konstverk”. Svenska
  skattepengar skall inte slösas iväg på att försvara sjuka saker eller sjuka människor.
  Om han inte kan få ekonomisk hjälp till betalningen av Nerikes Allehanda kanske han
  kan gå runt med bössan bland alla entusiastiska halvrasister som givit honom bifall i
  dessa spalter.
  Kanske kan Vilks med litet fantasi se det som en del av ”konstverket”.

 47. Lars S skriver:

  Den som nagelfar de olika inläggen dessa spalter frapperas av de mest besynnerliga synonyma
  betydelser till begreeppet ”falla undan”. Att till exempel avstå från att förolämpa någon, tycks vara att falla undan. Att respektera någon är att falla undan. Att erkänna och be om ursäkt för en dundertabbe man gjort är att falla undan.
  Besynnerligt.

 48. Erland skriver:

  Not very talented, I’m afraid. No wonder you needed all the publicity you can get. Why don’t you try with something else?

  This cartoon explains everything:

  http://www.mypicshare.com/6aatas3vpic.html

 49. Oscar S skriver:

  Jag tycker att det du gör är bra Lars.

 50. Oscar S skriver:

  Lars S, det Vilks har gjort är att konfrontera ett enormt samhällsproblem som våra politiker hela tiden har sopat under mattan för att de är för fega. Lars har gjort detta helt på egen hand, och det kräver ett extremt mod. Han är en beundransvärd person och han ska ha all heder.

  Muslimers intolerans mot det moderna samhället, det svenska samhället och de grundprinciper som det vilar på är extremt liten. Antingen tar vi itu med deras fördomar och deras hat nu, eller så får våra barn göra det.

  Lars S, politiskt korrekta maskar som du föraktar jag mest av allt, ni är äckliga samhällsparasiter som kommer förstöra det svenska samhället för att ni saknar mod.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.