Del 388: Barockt över en profet

Tydligen är det så att inte alla förstod min poäng när jag påtalade Sverigedemokraternas konfrontationslinje när de nu publicerar mina teckningar. Utgångspunkten är givetvis den situation som uppstått efter en lång rad bataljer. När det nu har manats till lugn och då teckningarna har publicerats med efterföljande reaktioner finns det inte något journalistiskt eller nyhetsvärde i att göra en förnyad publicering. Gör man det må man nog vara ute efter att fiska i grumligt vatten med förnyade konfrontationer.

Jag fäste mig också vid denna kommentar av ”Sara”:

”Det är aldrig tjusigt ut att sparka på den som ligger. Palestinier och irakier gör det redan och har ingen plats i ”yttrandefriheten”. De har ingen röst i media.

Att provocera och ifrågasätta är ofta toppen, och kanske en av den moderna konstens viktigaste funktioner. Men som vit medelålders man från västvärlden luktar det bara översitteri och rasism. Det ser aldrig snyggt ut att sparka ovanifrån. Djävligt onödigt.

Vi kan inte förutsätta att vi har RÄTT världsbild bara för att vi är från väst och är vita.”

Här är många schabloner samlade och även om vi har hört dem om och om igen är det värt att tänka över det igen.
”Slå aldrig på någon som ligger ner.” De orden kan också läsas på plakat som demonstrerande muslimer bar på i Uppsala. Men det är inte heller någon lyckad lösning att förklara svenska muslimer för alltför svaga för att delta i samhällsdebatten. I varje fall kan man säga att svenska muslimer har blivit mer synliga och att de faktiskt har fått en röst i medierna.

demonstration-ligger-ner.jpg
Demonstrationsplakat i Uppsala

Sedan har vi problemet med ”rätt världsbild”. Eller det kanske i första omgången inte är så problematiskt. Vare sig man är vit eller svart och oavsett kön bör man nog lägga sin röst på väst världsbild som ger utrymme för en kritisk och icke-fundamentalistisk attityd. Demokrati och jämställdhet är också svårt att välja bort. Jag kan inte tänka mig att svenska muslimer, som lärt sig att tänka själv, på allvar skulle hävda något annat.

Rondellhunden Trelle i Trelleborg lever ett alltmer eldhärjat liv. Idag var det dags för nytt brandförsök. Men inte heller den här gången var framgången överväldigande. I fredags var det ett bakben som sveddes och idag ryggen.

Konstnären Karin Hasselberg utbad sig om att min rasphund (se nedan) kändes konstnärligt förlegad och att hon hellre ville se en barockvariant. Här kommer den:

barockhundlit.JPG
Okänd profet för en utdöd religion som rondellhund – i barockstil

Medan teckningsprojektet fortsätter sin relationella estetik kan det vara på sin plats att se hur det går med konstvärldskonsten. Robert Jones har gjort en sammanställning av den senaste svensktoppen. För nytillkomna tittare skall jag nämna att siffrorna är respektive konstnärs internationella ranking. Det har hänt en hel del sedan den senaste publiceringen. Särskilt har vi anledning att gratulera Johanna Billing och Nathalie Djurberg för formidabla klättringar på den internationella samtidsscenen. Clay Ketter har ägnat sig åt att koppla av under sommaren och ni kan se vad sådana bekvämlighetsfasoner för med sig. Cecilia Lundqvist skall också hälsas välkommen som nytt namn på listan. Öyvind Fahlström skall vi kanske ändå ha med, han håller plats 679.

1. Ann-Sofi Sidén (500)
2. Johanna Billing (694)
3. Henrik Håkansson (733)
4. Nathalie Djurberg (773)
5. Annika Larsson (845)
6. Annika Eriksson (955)
7. Miriam Bäckström (1033)
8. Magnus Wallin (1060)
9. Jonas Dahlberg (1110)
10. Clay Ketter (1298)
11. Anneè Olofsson (1346)
12. J. Tobias Anderson (1352)
13. Tobias Bernstrup (1410)
14. Carl Michael von Hausswolff (1419)
15. Cecilia Lundqvist (1502)
16. Annika von Hausswolff (1511)
17. Matts Leiderstam (1573)
18. Karin Mamma Andersson (1794)
19. Cecilia Edefalk (1893)
20. Maria Lindberg (1912)

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken, Samtidskonst. Bokmärk permalänken.

108 svar på Del 388: Barockt över en profet

  1. Det handlar om SEX skriver:

    Till Lars Vilks!
    Var hälsad!
    Dina senaste inlägg andas skön “smittsam” optimism! Trevligt.
    Jag är inte pessimistiskt lagd till min natur men en titt på historien och en tillbakablick på mina egna erfarenheter gör det svårt för mig att dela din optimism.
    Medan utvecklingen i västvärlden gått ett steg bakåt två steg framåt har utvecklingen i den arabisk-muslimska världen gått ett steg framåt, minst tre steg bakåt (ungefär så kan man summera den historiska utvecklingen)!
    På 1100-t var Bagdad världens modernaste stad. Det såg ut att det höll på ljusna. Tron på tomtar och troll var på väg ut, verkade det som, ( religionskrig som rasade runtom till trots). Kända poeter från den tiden som Al-Maarri, Abu Nuas (arabiskt talande) och Al-Khayam (persiskt talande) kunde öppet raljera med religionen och dess företrädare, utan att behöva gå under jorden eller söka polisskydd. Och det var då som “Tusen och en natt” kom till, ett historiskt dokument som vittnar om ett samhälle som höll på att kasta av sig religionens ok och bli fritt.
    På 50.t när jag växte upp fanns inget slöjtvång för kvinnor i många muslimska länder där det är idag. Stening av människor, halshuggning, självmordsmassmördande, terror och allmänt religiöst våld fanns i betydligt mindre sträckning än idag.
    Salman Rushdie beskriver läget i den arabisk-muslimska världen som ett konstant “Interegnum”, där det gamla vägrar dö för att det nya ska kunna växa upp.
    Många tror att islam går att tämja (integrera) på samma sätt som kristendomen. Men då glömmer man eller så är man omedveten om att det finns en avgörande skillnad här mellan kristendomen (inget gott sagt om kristendomen för övrigt!) och islam, nämligen:
    HEDERSKULTUREN, som är inbakad i islam i en salig röra!
    Det finns inte tillräckligt med utrymme här för att i detalj gå in på vad denna Hederskultur handlar om. Till den som vill skaffa sig insikt om Hederskulturen vill jag rekommendera ALBERT CAMUS´ mästerverk “FRÄMLINGEN”, som på ett genialiskt enkelt sätt illustrerar vad konflikten mellan islam och väst handlar om.
    Det handlar helt enkelt om SEX! Dvs synen på sex och människans sexuella frihet.
    Kan muslimer befria sig från denna hemska kultur?!
    Vissa individer, ja! Men om hela samhällen kan göra det är jag ytterst tveksam till!
    Hälsningar!

  2. Fröken Sverige skriver:

    Islamska världen skriker: Straffa Nerikes Allehanda och Lars Vilks

    ”JEDDAH, 9 September 2007 — The Makkah-based Muslim World League (MWL) yesterday urged Swedish authorities to punish the Nerikes Allehanda newspaper and its cartoonist for publishing a blasphemous cartoon depicting Prophet Muhammad (peace be upon him) in a negative way.”

    ”The 57-member Organization of the Islamic Conference also condemned the latest derogatory cartoon and urged the Swedish government to punish those responsible.”

    http://www.arabnews.com/?page=1&section=0&article=100976&d=9&m=9&y=2007&pix=kingdom.jpg&category=Kingdom

    Man blir glad varje gång du skriver, Lars!

    Ha det så bra!

    /FS

  3. Bagdad-Bob skriver:

    Inom svenskt territorium måste svenska åsikter få råda och vara förhärskande. Något annat vore absurt. Det finns absolut ingen anledning att ta på sig världsförbättrarhatten och verka objektiv och utplåna sin egen identitet. Antalet svenskar är allt för få i världen för att vi ska ha råd att tumma på vår kultur och våra värderingar. Vi har inget ansvar för andra staters historiska beteende. Kolonialargumentet är löjligt och felaktigt. Det syftar endast till att skjuta över skulden från förhärskande regimer till historiska händelser. Mångfald i ett världsperspektiv kräver ett större mått av enfald i Sverige. Svenskarna tillhör knappast de folk som överbefolkar världen, det är snarast så att vi är ett av de mest hotade kulturerna. Vi har inte råd att vika ner oss, framgångsrika länder kännetecknas av starka kulturer som inte låter sig styras utifrån(ex. Japan, USA, Schweiz, Tyskland m.fl.).

  4. Cecilia skriver:

    En sak jag fäste mig vid i det inlägg från Sara som Lars kommenterar är:

    — Det ser aldrig snyggt ut att sparka ovanifrån. Djävligt onödigt.

    Vi kan inte förutsätta att vi har RÄTT världsbild bara för att vi är från väst och är vita.”—

    Tja, den som skriver så, tycker väl just att ”vår världsbild” är rätt. Annars kan man väl inte ”sparka ovanifrån”…?
    Eller har jag missat nå’t?

    För övrigt tror jag inte att ”alla vita från väst” har samma världsbild. Men det är ju en annan sak…

  5. Fredrikzon skriver:

    Försöker förstå Bagdad-Bobs programförklaring om svenska åsikter och starka kulturer. Mener du verkigen att

    ”Mångfald i ett världsperspektiv kräver ett större mått av enfald i Sverige”

    eller har jag missat något där, Bob?

  6. karin hasselberg skriver:

    barockt! tack!

    föresten. lite diss och kritik riktat mot den relationella estetiken där från fröken Fountain tror jag.. det är lite svårt tycker jag. du får gärna hjälpa till Lars. men jag jobbar på. återkommer

  7. mellis skriver:

    Fredrikzon,
    Att mångfald i ett världsperspektiv kräver ett större mått av särskiljande enhetskultur i enskilda länder är i alla fall lätt att förstå för mig. Närbesläktade mångkulturella samhällen över stor del av klotet ger utarmning och likriktning av kulturen. Helt bortsett från att mångkulturella samhällen ägnar sin energi åt etniskt/religiöst präglade konflikter snarare än åt kultur. http://oskorei.motpol.nu/?p=34

  8. TJ skriver:

    Av alla korkade demonstrationsplakat-texter jag sett var det här den mest korkade. Bättre än så tycker jag Islam ska kunna prestera.
    Av listan kände jag inte igen 12 av 20 namn. Vad det nu säger.

  9. berguen skriver:

    You know About islam ?? i think no. Muslims love all prophete .love poeple who say lailah illa Allah Mohamed Rssoul Allah. If your politic oblige you to draw about our Prophete; you must ask Exuse from Allah. Because Allah wold’nt kill you in this time but a long time. You w’ll Be lik dog..
    Si tu veux savoir a propos chercher sur le net il ya beaucoup de site islamique en francais ou Anglais Qu tu comprenne … visite le site http://www.topislam.eu/

  10. Göran E skriver:

    Jag beklagar att rondellhunden i Trelleborg kommit till skada! Eftersom jag så smått börjat inse vårt land kanske inte är stort, öppet eller säkert nog för att bereda Vilks nya projekt plats, tänkte jag trösta mig med att besöka Trelleborgsrondellen på nästa bilsemester.

    Jag noterar att Vilks nu hellre vill jämka än söndra, en i sig mycket sympatisk inställning. Men jag undrar om inte tröttheten bidrar till önsketänkande; det är knappast så enkelt att att Professor Vilks försett islamistiska studiecirkeln i demokrati och yttrandefrihet med lite extra studiematerial och nu i lugn och ro kan dra sig tillbaka.

    Att ”visa vem som bestämmer” är förstås ofta barnsligt, på arbetsplatsen och i busskön, och särskilt i fall när det är uppenbart vem som faktiskt bestämmer. T.ex. när Vilks ritar en Jesushund. Å andra sidan: Vilks projekt grundar sig ju delvis på, som jag uppfattat det, att det är oklart vem som bestämmer (västerlänningen inkl. humanistiske muslimen eller fundamentalisten) . Ibland tror jag att det är en nödvändighet att faktiskt visa vem som bestämmer.

    Vidare ges vår statsminister generöst beröm för sin fingerspetskänsla då han för tillfället lyckats blidka 20 representanter för lika många banditregimer. Vari ligger det hedervärda med detta uppträdande? Skulle Lars Vilks vilja se en Fredrik Reinfeldt som statsminister den dag vårt land befinner sig i krig? (Ursäkta mitt sinne för dramatik, men jag kan inte göra mig av med den bilden).

    Jag förstår att vår vän Fröken Sverige på olika grunder är orolig för fundamentalistisk islam, men blir inte riktigt klok på vilka lösningar hon ser. Ska svenska muslimer integreras i mainstreamkulturen, bara sekulariseras lite lagom eller med våld slängas ut? Det sistnämnda tror jag inte på överhuvud taget. Den verkliga lösningen ligger förstås i att kunna hålla två idéer i huvudet samtidigt.

    Slutligen vill jag hålla med om vikten att visa hänsyn och respekt mot människan, vilket verkar vara lättare sagt än gjort. Samtliga fromma människor i detta land betraktas ju av mainstreamkulturen per definition som idioter. Svensson kan inte diskutera religion, bara sina sexualvanor. Här finner man en paradox:

    Medan Svensson fullständigt skiter i vilka tankar om livet hans religiöse granne bär inom sig, slår han sig för bröstet då han i sin rädsla för samme granne lyckats göra några av dennes tabun till sina.

    Med vänlig hälsning.

  11. Matte skriver:

    Vilks kritik av SD är korrekt. De kunde agerat och lagt ut alla bilder långt innan dåren Reinfeldt bjöd in de 22 dikatorerna.

    SD kan väl visa lite eget civilkurage och ta bort slöjan (”stoppad”) på sin egen gamla Mohammedbild. Samma bild som fick Laila Freivallds att avgå. http://www.sdkuriren.se/special_muhammed.php

    Dock bra att rondellhundarna nu finns samlade, eftersom de kan vara svåra att hitta för dem som söker på google. http://www.sverigedemokraterna.net/index.php?action=fullnews&id=891

    Muslimernas tröttsamma underklassperspektiv påminner om den svenska vänstern, vars företrädare idag styr svensk media och institutioner med en absolut tystnad i de flesta relaterade frågor.

    Vi kommer inte att gå på det en gång till. Vi vill inte ha några saudiska moskéer i Sverige.

  12. Bagdad-Bob skriver:

    Svar till Fredrikzon:

    Vad jag menar klarare uttryckt är att internationaliseringen i allmänhet utarmar mångfalden. Det blir som jordbruket, endast monokulturer. Om Sverige låtsas vara världssamvetet som anpassar och förändrar sin unika kultur till utländska kulturer då utarmas jorden på mångfalden. Därför måste den svenska kulturen försvaras med alla medel, såvida man inte har som åsikt att det inte gör något om kulturer och folk går under. Vi behöver varken ett arabiskt eller amerikanskt Sverige, vi behöver ett svenskt Sverige.

  13. Ahmed skriver:

    Hej de som tycker krig mot muslimer och korståg är roligt och det är bra att syssla med i en virtuell värld.
    De borde skaffa Medeival Total War 2 med kingdoms expansionen. Där finns det en kampanj som utspelar sig under början av tusentalet med lepra sjuke kung Baldwin. ungefär som i filmen kingdoms of heaven. Man kan välja mellan fyra faktioner. Turkar, Salladadins armeer, jerusalem och ett till korsriddarrike. Man vinner genom att ta de övrigas städer och äga de typ 10 turns. Bagdad KAiro eller jersulamen och tripoli.
    /Ahmed

  14. Ingvild skriver:

    Hei,
    Jeg skriver på denne bloggen fordi jeg er medlem i en forening som arrangerer foredrag og debatter for studenter i Oslo, og selvsagt fordi jeg vil invitere deg hit for å utdype din ”kunstfilosofi” i lys av de siste tegningene dine. Send meg en mail hvis du er interessert i å vise norske studenter nye nyanser i en debatt vi her i Norge trodde vi hadde ”rodd” oss unna.
    Ingvild

  15. Fredrikzon skriver:

    Du rör til det, Bagdad-Bob, när du säger att ”internationaliseringen i allmänhet utarmar mångfalden”. Men du får helhjärtat stöd av mellis i försvaret för enfalden.

    Herregud, här förklarar den ena pedagogiska debattören efter den andra för kränkta muslimer att en stark kultur och en helig profet inte kan kränkas av ett par hafsiga teckningar. Men när det gäller Sverige, så ”måste den svenska kulturen försvaras med alla medel”. Nu försöker ni med tricket att få svensk kultur att framstå som stackarn som ligger och blir sparkad av den stora stygga mångkulturen.

    För att citera Lundapoeten Emil Jensen: ”Ligg inte på den som sparkar!” Spela inte offer!

  16. mellis skriver:

    Ahmed,
    Krig är inte roligt ens när man tillhör den vinnande sidan. Europa, främst Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Italien tillhörde alla förlorarna i det stora europeiska inbördeskrig som kallas andra världskriget. Hade inte Europa blivit så moraliskt försvagat av det kriget hade man kunnat göra motstånd i tid mot islams expansion här. Nu blir det förmodligen ett nytt stort krig som på vår sida väl kommer att ledas av en pånyttfödd europeisk fascism. För demokratierna var för svaga och eftergivna.

  17. Göran E skriver:

    Bagdad-Bob: Kan du definiera dina termer ”svenska åsikter” och ”svenskt Sverige”? Ska bara de människor som du ev. lyckas ringa in i ditt åsiktsmanifest få dominera debatten?

    Varje land som strävar efter monokultur förstås dömt att gå under på samma sätt som ett samhälle som låter sig styras av en ny monokultur också kommer att gå under.

    Fredrikzon: Är det inte Svensson som ligger och sparkar på sig själv?

    Mellis: Är inte kampen mot det som man skulle kunna kalla Islamo-fascism i själva verket en kamp FÖR mångkulturens rätt?

    Matte: Håller med dig ang. SD, det blir faktiskt lite pinsamt när den porrtidningsfixerade busen, den som har svårast med stavningen i klassen blev den som bäst bidrar med informationsspridningen. Så enkelt låter sig våra fina jeans- och manchesterkavajuniformerade journalister utkonkurreras…

  18. Fredrikzon skriver:

    Göran E: Du har rätt, det kan mycket väl vara Svensson som ligger där och sparkar på sig själv. Kan inte hjälpa det, men jag ser det omedelbart som en rondellskulptur.

    Bagdad-Bob: Jag synar. Exakt vilka unika svenska kulturyttringar är det som kommer att utplånas av mångkulturen?

    mellis: Tack för klargörandet. Du rustar för krig och beskriver demokratierna som för svaga och eftergivande. Konstruktivt, mellis.

  19. mellis skriver:

    Fredrikzon,
    Inte så lätt att förhålla sig konstruktivt till en religion vars anhängare fullt trovärdigt hävdar att dom älskar sin ”profet” mer än sin mamma och systrar. 🙂

    Inom islam finns inga mer högtstående än de som lärt sig koranen utantill. Räcker för mig för att ta ställning.

  20. Ruff skriver:

    Den senaste veckan understryker bara att islam i sin nuvarande skepnad är EN POLITISK IDEOLOGI SOM VERKAR PÅ ETT POLITISKT PLAN. Mötet med ambassadörerna säger allt man behöver veta.

    Om det här handlade om religion – varför arrangerade man inte istället ett religiöst seminarium?

    Att demonstrera i Sverige är en rättighet. Men att demonstrera mot den frihet som också givit en rätten att demonstrera är inte särskilt genomtänkt.

    Antingen omfattar man de spelregler som gäller i de fria samhället – och lär sig hantera både det man gillar och det man ogillar – eller så bör man flytta vidare.

    Som det ser ut nu är det inte ”muslimerna” som ligger ner i väst. Det är alla de västerlänningar som av rädsla för global muslimsk vrede börjar leva som dissidenter i sina egna länder.

  21. mellis skriver:

    Ruff: Instämmer helt. Att leva som dissident i sitt eget land är väl just vad dom muslimska aktivisterna och ambassadörerna försöker tvinga Lars Vilks att göra, möjligen i gott samförstånd med vår statsminister. För att balansera intrycket av knäfall för dom muslimska ambassadörerna kan väl statsministern lämpligen bjuda in Lars Vilks för samtal. Så att konstnären kan få lägga fram sin syn på saken.

  22. Al- Ma'arri skriver:

    Muslimer!
    En bomb är inget argument!
    Lär er argumentera på ett civiliserat sätt istället för att gapa och skrika som galningar! Ni gör er bara till åtlöje.

    Ithnaane ahlu al-ardh, thoo aql -en bila diin -en, wa aakharu dejjenon la aqla leh

    bokstavligt översatt

    Tvenne är jordens invånare; en med hjärna utan religion, och en annan med religion utan hjärna!

    Al- Ma’arri, arabisk poet 1100-t

  23. stefan peterson skriver:

    Instämmer med Ruff och mellis
    Utan Yttrandefrihet ingen Religionsfrihet
    Men Religionsfrihet innebär det väl då också att har
    full Yttrandefrihet om sin ”religion”. Men som sagt var
    Isalm (även denna debatt) verkar ju handla mer om
    Makt och Politik än Religion, yttrandefrihet och konst.
    Men vi har tur, här i landet, så får man även yttra sig om det,
    hur dumma åsikter man än framför. Den rätten är Helig.
    Det borde väl även alla muslimer skriva under på.
    Annars så skulle det väl bli lika tyst i moskeerna som det är i
    kyrkorna.
    Läste föresten att det var någon prälle i svenska kyrkan som
    försöker närma sig islam genom att påstå att jesus skulle ha
    sanktionerat Pedofileri. Intressant iaktagelse.
    Allt kanske som någon påpekat tidigare allt handar om SEX.

  24. General Bussig skriver:

    Verkar som dammet ändå börjar lägga sig. Kränkta och aggressivt okränkta från respektive fronter börjar så sakteliga dra sig tillbaka under sina stenar för att i fortsättningen osäkra sina nävar i fickan.
    Går det redan nu att reda ut hur det här hade gått att arrangera mer intressant? Missförstå mig rätt – Det blev rätt festligt här på sidan med det lidelsefulla engagemanget hos den samlade dyslexi-gräddan, men det blev lite tjatigt efter ett tag.

    Kanske hade utgången blivit likadant, men jag undrar, hade det gått att göra det hela mer konstnärligt ambitiöst från början? Att det möjligen skenbart enkla anslaget i rondellteckningsprojektet kan öppna för en diskussion mellan kränkta och okränkta är väl bra, men som konst, är det så mycket att hänga i minareten? Vad skulle du gjort idag om du förutsett det här spektaklet? Siktat på en högre diskursnivå? Eller ser du till de konsekvenser (inkl insändare här), med ambassadörer, kinkiga folkmassor etc som statister i verket och det som egentligen bör värderas?

  25. Mohsen skriver:

    ”Verkar som dammet ändå börjar lägga sig”

    jag instämmer. detta blir min sista inlägg. när jag såg lars skriva ”det ser inte bra ut då vit medelåldersman leker översittare….” då visste jag att nu är det dags för vit medelåldersman att visa att ”balans” är det bästa.

    det här är som i amerikanska filmer. jag älskar det för de har alltid en sådan scene och ännu roligare då svenska filmer försöker härma det.

    den där scenen då karaktären tappar det och skriker i vrede ”shut the fuck up”, det går 4-5 sekunder och sedan ”im sorry, i didnt mean it”.

    nu ber lars om ursäkt, fast maskerar det i dygd, balans, och gemenskaps ”hoppfull” idealism.

    vilken ”väst” världsbild. logik är inte ”bild”. lag, ordning, och rättvisa. ett samhälle där makt fördelas, separation av kyrka och stat. dessa är inte ”världsbilder” utan den mest stabila formen av styre.

    det är en retorisk ursäkt, muslimer använder för att gnälla på västvärldens kulturella imperialism. massa tjusiga ord som betyder ingenting. de älskar alla terminator 2, titanic, metallica och allt annat skit som kommer från USA och västvärlden, hela deras samhälle, deras lagsystem, deras elektronik, deras kultur kommer från västvärlden.

    vi stod varje morgon, då jag var 7 år, i iran, och skrek ”död åt USA, död åt USA, västvärld imperialism, den stora satan” sedan gick jag hem, och såg terminator 2, superman, street fighter.

    detta är ett skämt. västvärlden som översittare. om någonting, så har västvärlden bidragit med ett medium, där deras samhälle kan avancera, och de kan få behålla sina idealer, och kultur.

    ”Det ser aldrig snyggt ut att sparka ovanifrån. Djävligt onödigt.”

    det ser väldigt snyggt ut då kvinnor stenas till döds, barn hängs, och en kvinna ägs av mannen innom islam. allt det där är så otroligt snyggt.

    ”Jag kan inte tänka mig att svenska muslimer, som lärt sig att tänka själv, på allvar skulle hävda något annat”

    vad menar du med att de lärt sig ”tänka själva”. det luktar västvärld översittare tänkande. vem bestämmer när de tänker för sig själva och när de inte gör det. för all vi vet, så tänker de för fullt för sig själva, nu när de har valt islam. det är knappast så att då de börjar betee sig som vi vill, att ”NU” och enbart då har de börjat ”tänka själva”.

    det där, är brist i resonemang.

    tack för fröken sverige för alla dina länkar, många intressanta videon och bilder. min sista post här. tack alla.

    MVH
    .

  26. daniel skriver:

    Jag skulle kunna kritisera väldigt många inlägg ovan för att de är utsagor från ett liberaldemokatiskt paradigm. För att illustrera vad jag menar kan följande tjäna som exempel:

    ”det är en retorisk ursäkt, muslimer använder för att gnälla på västvärldens kulturella imperialism. massa tjusiga ord som betyder ingenting. de älskar alla terminator 2, titanic, metallica och allt annat skit som kommer från USA och västvärlden, hela deras samhälle, deras lagsystem, deras elektronik, deras kultur kommer från västvärlden.”

    Ur en muslimsk synvinkel så är värnandet av den västerländska liberala demokratins kärnvärden som politisk jämlikhet osv, troligtvis inget annat än en ”massa tjusiga ord”. Och på vilket sätt går det stick i stäv med att gilla filmer och musik från väst? Jag tror snarare att det i så fall är en indikator på kulturimperalismen snarare än att de uppvisar inkosistens i sin hållning gentemot väst.

    Ett annat uttryck för samma problematik är följande passage i själva inlägget:

    ”Sedan har vi problemet med ”rätt världsbild”. Eller det kanske i första omgången inte är så problematiskt. Vare sig man är vit eller svart och oavsett kön bör man nog lägga sin röst på väst världsbild som ger utrymme för en kritisk och icke-fundamentalistisk attityd. Demokrati och jämställdhet är också svårt att välja bort. Jag kan inte tänka mig att svenska muslimer, som lärt sig att tänka själv, på allvar skulle hävda något annat.”

    Detta är svårt att tolka som att inte ”icke-västliga världsbilder” per automatik innebär att okritisk och fundamentalistisk attityd. I ett inlägg som syftar till att ifrågasätta SD:s motiv råkar blogginnehavaren själv svartmåla om inte muslimer, så i alla fall, icke-västliga regimer. oavsiktligt eller inte är frågan.

  27. Mohsen skriver:

    det första du säger, att våran syn på demokrati är bara massa tjusiga ord för dem, stämmer 100% och det har jag påpekat förut då det blir massa snack om dialog med muslimer.

    men .

    ”Jag tror snarare att det i så fall är en indikator på kulturimperalismen snarare än att de uppvisar inkosistens i sin hållning gentemot väst. ”

    det är precis inkonsistens det tyder på. i sydkorea så var japanska filmer förbjudna fram till 1999 (vet inte exakt datum) för att skydda sig från japansk kulturs imperialism, men nu är intresset för japansk kultur så stort i korea att nu är lagen borta. korea har lagar som stiftar att biografer ska ha 51% inhemska filmer, och favorisera dem, istället för amerikanska, amerikanska företag är väldigt arga över det. jag älskar koreanska filmer, för de är 10 gånger mer originella än amerikanska och västvärldens filmer just nu, skulle du säga att det är koreansk kultur imperialism? om det koreanska filmkulturen är intressantare än sveriges filmkultur? som består bara av tonårsfilmer och beckfilmer?

    japanska regeringen, citerar abe ”vi ska bygga ett underbar land”, och i deras extreme xenophobiska ton, är väldigt rädda för invandrare, utlänningar, och utländsk kultur som ”hjärntvättar” japans ungdommar från det underbara äldre japanska kulturen. men japaner använder inte ordet ”kulturimperialism” utan ”man måste skydda japans underbara tradition och kultur”.

    fast japanska ungdommar skiter fullständigt i det. är det västvärldens imperialism?

    imperialism är då napoleon, eller alexander den store, tar en stor här, invanderar, och tvingar sin kultur och lagstiftar mot det inhemska kulturen. så vitt jag vet är all amerikansk film musik osv förbjudet i iran, och strafflagd med 2-3 års fängelse, men ändå kan man köpa det olagligt överallt.
    imperialism innebär tvång, om inget tvång förekommer, så kan ordet inte användas, därav vad jag skrev ”massa tjusiga ord som betyder inget”.

    det tyder på intresse, inkonsistens, och förvirring. det emotionella bindningen som massorna har till sin religion, och det ångest de känner inför hur trist mohammed och hans budord är gentemot att se superman rädda en flygplan från att krasha. eller att lyssna på metallica sjunga och känna mer gemenskap med deras budskap än att höra en imam på fredagsbönen säga vad de ska göra och inte göra för att komma undvika helvette.

    det är inkonsistens, och ingenting annat.

    (nu har jag motsatt mig själv, var tvungen o bara svara på detta inlägg =)

  28. Gote skriver:

    Vet inte hur många av er som läste Kareem Lones insändare i Metro 2007-09-07.
    Tänkte skriva ett par rader om hans svammel, men uptäckte att det redan skrivits en hel del bra (och lite dåligt) om hans förvirrade insändare. Ganska bekvämt när debatten varit så pass intensiv som denna, man kan nästan alltid hitta en massa färdigskivna inlägg att hänvisa till. Bra om man som jag bara ligger på 50 nedslag i minuten.

    Hur som helst, här är Kareem Lones insändare i Metro 2007-09-07:

    ”Muslimerna i Sverige är upprörda över Lars Strömans ledarartikel och publicering av profeten Muhammeds karikatyr i tidningen Nerikes Allehanda. Vi medlemmar av Islam Ahmadiyya Jamaat i Sverige fördömer starkt publiceringen. Den är respeklös och förnedrande mot en religion och dess profet. Yttrandefriheten betyder inte att man får lov att förlöjliga och kränka andra religioner och deras ledare. Sverige är ett demokratiskt land, som ger frihet för alla att tro och praktisera sin tro. Att förlöjliga andras heliga personligheter är varken demokrati eller frihet, utan rasism, respektlöshet och intolerans. Lars Ströman skriver att han är kristen, men kristendomen har budskap om kärlek och respekt för alla. Står det någonstans i Bibeln att man får kränka, förnedra och förlöjliga andra religioners profeter? En muslim tillåts inte kränka andra religioner och förbjuder all typ av kränkning, förnedring eller förlöjligande av heliga personligheter oavsett religion och tro.

    Kareem Lone, pressansvarig Islam Ahmadiyya Jamaat Sverige”

    Citatet hämtat från ”skunkensune” inlägg på:

    http://www.flashback.info/showthread.php?t=541851

    Där finns det också finns en del kommentarer så jag vill inte gå in på alla stolligheter i detalj. Vill bara nämna det jag uppfattar som det absolut värsta i Kareems text. Kareem skriver:

    ”Yttrandefriheten betyder inte att man får lov att förlöjliga och kränka andra religioner och deras ledare.”

    – Såvitt jag vet avskaffades blasfemilagarna i sverige i två omgångar, och den sista resten togs bort 1970? Någon som vet mera fakta i den frågan?

    ”Sverige är ett demokratiskt land, som ger frihet för alla att tro och praktisera sin tro.”

    – Sant. Så länge praktiserandet av tron inte strider mot svensk lag gäller det. Om religionen påbjuder att man skall mörda den som hånar religionen, då har man däremot inte rätt att göra det. Om religionen påbjuder att man skall aga sitt barn, har man inte heller rätt att göra det, osv.
    Alltså ”glömmer” Kareem så lägligt att nämna vilket ansvar och vilka skyldigheter han som svensk i Sverige har. Han betonar, i typiskt gnällig stil, endast sina rättigheter. Frihet är en förutsättning för demokratin, det tror jag alla intellektuella och lärda värda namnet skriver under på. Friheten innebär att Kareem kan praktisera sin tro. Den innebär också att man kan låta bli att praktisera Kareems tro. Vidare innebär den att man tom kan kritisera andras tro (obs – jag skrev ”andras tro”, inte ”andra som tror”, då blir det lite mera komplicerat)

    ”Att förlöjliga andras heliga personligheter är varken demokrati eller frihet, utan rasism…”

    – Det har skrivits flera gånger, men det behöver tydligen upprepas igen – rasism kan inte utövas mot en abstrakt tankekonstruktion som religionen är. Religionen är skiljd från personen. Personen i Sverige räknas som ett eget subjekt, med egna rättigheter och eget ansvar. Det är bl.a därför hetslagarna är så olyckliga, men det är en hel diskussion i sig. Hur som helst kan de lagarna knappast tillämpas då någon hånar, kritiserar eller på annat sätt tar sig an den abstrakta företeelsen religion.

    Jag vet inte vad Kareem känner för de islamistiska länder kritiserat Nerikes Allehandas publicering av Vilks teckning. Jag tror att han känner till att demokratin, friheten och inte minst RELIGIONSFRIHETEN som han talar sig så varm för i sin insändare, inte mår så bra i de flesta av de länderna. Han borde te.x oroa sig betydligt mera för alla förtryckta muslimska kvinnor (50% av befolkningen) som med religionen som instrument reduceras till andra klassens medborgare. Det patriarkala förtrycket satt i system. Sverige är trots sina brister, ett jämställdhetens paradis i förhållande till det.

  29. mellis skriver:

    Angående liberaldemokratin så har den väl ingen framtid i ett samhälle där muslimer sätter agendan. För liberaldemokratin bygger på en falsk grundsats om människors lika värde och muslimer förkastar den värdegrunden. Som kuffar eller otrogna står vi ju under dem i värde. http://www.muslimer.com/bidrag/till_systrarna.htm

  30. Gote skriver:

    När jag läst den text som mellis länkar till ovan ( http://www.muslimer.com/bidrag/till_systrarna.htm ), får jag för femtielfte gången i rad, den där aha-upplevelsen. Jag inser än en gång att religion är en mentalsjukdom, och att islam, då den praktiseras fullt ut, är en av de allvarligaste av de religiösa mentalsjukdomarna. Vanföreställningar, paranoia, tvångshandlingar och ogrundat hat hör till sjukdomsbilden.

    Staten borde på fullt allvar överväga att inrätta ett organ för avprogrammering av religiösa fanatiker som befinner sin i farozonen för att bli samhällsfientliga. Självklart måste religiösa friskolor omedelbart förbjudas, då de ofta fungerar som indoktrineringsanstalter för det mottagliga barnet. Det är svårt att se islam som något annat än en sekt. Flera viktiga definitionskriterier är uppfyllda (mera insatta människor än jag har skrivit en del om sektfrågan).

  31. TJ skriver:

    Mohsen:
    Jag delar ditt resonemang men för ordningens skull, jag tror du missförstått Lars text. De två första av de citat du anför är inte Lars utan Saras som Lars i sin tur citerar, som exempel på just schablontänkande.

  32. Stjärten skriver:

    Hej!
    Är det någon som sett min röv, jag satte mig ned på rumpan, och reste mig upp, då hade jag ont i baken. Sedan när jag skulle gå och lägga mig för kvällen hade jag ingen röv, baken som är min röv, där rumpan brukar sitta som också kallas stjärten, rumpan var borta, så rumpligt konstaterat var min röv borta. Skit också¨!

  33. sollan skriver:

    Mohsen: Är du från Iran? På riktigt alltså.

    Eller är du ännu en förklädd nationalsocialist?

  34. Rasmus West skriver:

    daniel: när du tar upp lars citat så blir det de facto en övertolkning att se det som att icke-västerländsk = okritisk, fundamentalistisk attityd. Men jag förstår vad du menar, och det är, som jag ser det, ett retoriskt spörsmål. Hur uttrycker man sig ofelbart politiskt korrekt?

    Hur som, jag vet inte egentligen vad man får ut av att kritisera utsagorna just för att de är från en liberaldemokratisk paradigm – det finns nog märkliga påståenden som faller sig naturliga att kritisera ändå – eller menar du att man kan vara objektiv? Eller kanske att man inte ska agera överhuvudtaget? Jag kan tycka att detta stycke är intressant: ”Ur en muslimsk synvinkel så är värnandet av den västerländska liberala demokratins kärnvärden som politisk jämlikhet osv, troligtvis inget annat än en “massa tjusiga ord”. Och på vilket sätt går det stick i stäv med att gilla filmer och musik från väst? Jag tror snarare att det i så fall är en indikator på kulturimperalismen snarare än att de uppvisar inkosistens i sin hållning gentemot väst.”

    Och där handlar din kritik om något mer specifikt än ”liberaldemokratisk paradigm”. Något att diskutera.

  35. Gote skriver:

    ”Konstvärldskonsten”, den skriver ju faktiskt blogginnehavaren om i denna tråd. Hur är det med den nuförtiden? Känns knappt som höstsäsongen börjat än. Jag var på en liten gallerirunda i Malmö förra helgen. Hann inte med så mycket men fick mig till livs två av de tre konstkategorier jag anser att man kan tala om idag.

    Kat 1 – Konst som handelsvara
    Ett tjusigt galleri, tjusiga målningar, tjusiga konstvärldsmänniskor, lite öl, kanske vin (jag såg dock inget). Inte mycket att säga om det. Målaren hade gjort sitt jobb och folk var nog beredda att betala för det. Inga orimliga världsförbättraranspråk så vitt jag kunde se. OK, konstnären har kanske målat på pengar från K-nämnden, och det kan ju tyckas lite tvivelaktigt att producera uppenbart kommersiella handelsobjekt för offentliga medel. Fast det vet jag ju inte säkert och det är kanske en annan diskussion.

    Kat 2 – Konst som terapi och kvasipolitik
    Ett par-tre mindre tjusiga gallerier, och en något annorlunda estetik på konstobjekten. Lite ”skräpigare” (mera autentiskt) och mindre putsat. Ganska stora anspråk på att beröra och spela roll i t.r.l. (the real life) men ytterst tveksamt om något av det jag såg någonsin kommer att göra det. Kanske den slags konst jag just nu har mest problem med. Svårt att komma åt inifrån då man vid yttrande av kritik omedelbart anklagas för att sakna koll, och ens åsikt förpassas till ”pinsamma uttalanden”. Man råkar dock sällan eller aldrig ut för mordhot då man ger sådan kritik.

    Kat 3 – Konst som agent i verkligheten
    Denna konst fick jag mig inte till livs på min lilla gallerirunda. Det hade jag iofs inte förväntat mig heller. Man får ju inte vara så dum så man går till ett galleri om man skall ta del av något som spelar roll utanför konstvärlden.

    Vad tyckte jag om konstverken? Fina…

  36. mellis skriver:

    sollan: Vi kan inte veta säkert om Mohsen kommer från Iran men jag ser inga skäl till misstro. Muslimerna har gjort vårt samhälle så farligt att endast få vågar använda sina rätta namn här. I samband med Jyllandspostens karikatyrer deltog jag i debatten på en annan blogg. Mordhoten haglade mot mig trots att jag avstod från att förolämpa de muslimska motparterna.

    När jag var ung fanns inga demonstrerande nationalsocialister på landets gator. Vad är den avgörande skillnaden mellan nu och då?

  37. Bagdad-Bob skriver:

    Svar till Göran E & Fredrikzon:
    Eftersom jag är för total yttrandefrihet så anser jag inte att någon åsikt skall censureras. Om någon tycker att exempelvis Saudi-Arabiska regeringen skall ha ett bestämmande inflytande på den svenska familjepolitiken så får man framföra det och jag har rätt att hävda motsatsen.

    Avseende en definition av ”den svenska kulturen” eller ”det svenska” så är det naturligtvis omöjligt att ge eftersom den ständigt är i förändring, liksom alla andra kulturer. Den stora frågan blir då om det därför är meningslöst att tala om en svensk kultur? Finns en svensk kultur? Självklart!, skulle en överväldigande majoritet svenskar säga. På samma sätt skulle de flesta människor utan vidare acceptera ståndpunkten att den islamska eller exempelvis den afghanska kulturen skiljer sig väsentligt från den svenska. Knivskarpa gränser mellan kulturer finns ej, i mer eller mindre mån överlappar de varandra. Det torde vara tämligen okontroversiellt att påstå att svensk kultur och värderingar överensstämmer i väsentligt högre grad med den danska än med den irakiska kulturen.
    Om ni inte accepterar den vedertagna sanningen om olika kulturer med skilda normsystem då blir en vidare diskussion meningslös, ty då måste man ju förklara skillnader i uppträdanden och värderingar med något annat. Vad?

    Jag tänker nedan ge några typiska exempel på svenska generaliserade värderingar, det innebär inte att andra kulturer inte omfattar dem, men det är ganska enkelt att veta vilka som inte omfattar dem:

    – Svenskar tycker att det är helt okay att dricka starksprit på helgen och bli full,
    – Svenskar anser inte att kvinnor som inte var oskulder vid giftermålet är horor,
    – Svenskar tycker att man skall betala skatt i hög grad,
    – Svenskar tycker att man ska ha bilbälte på sig,
    – svenskar är inte religiösa och går sällan i kyrkan, normalt endast vid giftemål, dop och begravning,
    – svenskar accepterar inte arrangerade äktenskap,
    – svenskar accepterar att stå i kö överallt utan att bli förbannad,
    – Svenskar badar ej bastu, duschar eller badar ej i smutsiga kalsonger, vi badar nakna,
    – svenskar anser att kvinnor får vara tillsammans med män, på fritiden som i arbetslivet,
    – Svenskar låter inte hundar springa omkring förvildade och kastar ej sten på dem, hundar är älskade av svenskar,
    – svenskar anlitar ej gråterskor vid begravning som spelar teater och sliter sitt hår, skriker m.m.
    – svenskar sörjer i enskildhet,
    – svenskar anser att kärnfamiljen är den väsentliga enheten, sällan blandar vi in kusiner m.fl. när problem uppstår av olika slag,
    – svenskar tycker inte om att prata med främlingar på väg till jobbet,
    – svenskar vill ha ett stort tomt utrymme mellan sig och en främling,
    – svenskar tycker inte att blodshämnd är okay,
    – svenskar vill klara sig själva, man vill inte stå i tacksamhetsskuld till vare sig vänner eller släktingar, därför betalar alla sin del av restaurangnotan.,
    – svenskar använder inte grova könsuttryck och blir heller inte särskilt upprörd om någon påstår att dom ”ska knulla din mamma”, vi är inte beredda att ”döda” för den kränkningen,
    – svenskar älskar naturen och respekterar djur och växtlighet,
    – svenskar accepterar skilsmässa
    – svenskar har få vänner och liten umgängeskrets,
    – svenskar har stort förtroende för staten och är auktoritetstroende,
    – svenskar är konflikträdda och önskar kompromisser, till och med barnen blir tillfrågade i olika avseenden.

    Fler exempel finns naturligtvis, testa själv om du hittar fler!

  38. mohsen skriver:

    till TJ: jag misstänkte också det, för det var lite svårt att veta var lars citat slutade och var hans egen text började. om jag har antagit att någon citat har varit lars egna åsikter, sorry. min missuppfattning.

    till sollan: du fick mig. egentligen heter jag Erik klas von islamofob. och är bara 12 år. idiotisk fråga, be mig verifiera min identitet i en blogg där folk hotas till halshuggning.

    men om du verkligen verkligen är nyfiken, skriv ditt telefonnummer här, så ringer jag dig från skype och pratar på iranska med dig, om du nu förstår iranska.

  39. Fredrikzon skriver:

    mellis, jag kan hålla med dig där. Varför skulle inte Mohsen komma från Iran? Högst troligt.

    Sedan frågar du varför det finns demonstrerande nationalsocialister på gatorna nu för tiden medan det inte fanns när du var ung. Kan det möjligen bero på att vissa ungdomar inte förmår tillgodogöra sig skolans undervisning, i synnerhet när det gäller historia?

    Jag vet inte om du har gjort ett enda inlägg här utan att svartmåla muslimer. Bagdad-Bob kom med en flammande programförklaring tidigare idag där han krävde mera enfald i Sverige. Berätta nu hur du vill lösa alla de problem du ser. Tack på förhand.

  40. Fredrikzon skriver:

    Bagdad-Bob, välkommen tillbaka! Inte helt oväntat börjar din uppramsning av unikt svenska kulturyttringar med ”Svenskar tycker att det är helt okay att dricka starksprit på helgen och bli full” och lite längre ner kommer ”Svenskar tycker att man ska ha bilbälte på sig” och en massa annat trams.

    Lycka till i kampen för svensk kultur!

  41. mohsen skriver:

    till daniel: jag skrev ett svar, men det stod ”your comment is being moderated” osv. sen kom den aldrig upp. vi får se om den dyker upp.

    tack lars för din sida. länge sen jag fick offentligt uttrycka min fobi mot islam. =)

    återvänder till sverige 14:e oktober, och har en egen idee till en parodi på islam.

    ”captain islam goes down”. en satir på hur det är ingen skillnad på islam, kristendommen, zen buddhism, veganism, humanism, att allt tillhör det mänskliga försöket att genom språk justifiera och förklara en existens som saknar förklaring, men att vissa vidskapelser och ideologier ter sig annorlunda i vilken grad de är våldsamma.

    ”language is the will to power” som nietzsche sa.

    för min veganvän sparkade mig i benen då jag plågade en mask framför honom, för att bevisa vad man kan göra i en värld utan gud. som camus säger, i en värld där gud är död, då kan man justifiera allt. eller ironisk nog, man kan använda guds namn för att justifiera allt.

    jag hade flera andra roliga konstideer, men i och med att alla kommer att bli mordhotade, så lär ingen vilja ställa upp på att göra dem.

    jag tänkte man kan starta en rolig kampanj där man anordnar små demonstrationer där t ex man skriker ”död åt OKQ8, DOWN WITH OKQ8” varje gång bensin priset höjs, man skulle frenetisk slå sig i bröstet, och skrika ”you will pay a heavy price, all of you car owners” eller varje gång liza marklund ger ut ännu en till dålig bok så ska man samlas och demonstrera och skrika ”death to marklund, down with piratförlaget,” om man forsatte så i 10-20 år så skulle man snart ha mordhotat allt och alla och skriket ner med allt.

    i slutändan står man i spegeln, och det sista som ska ner är då en själv?

  42. TJ skriver:

    Undrar fortfarande hur det går i fallet med kvinnan som inte bara är mamma utan också islamist. Till skillnad från exempelvis en Hells Angel-gangster som uttalar dödshot men tar tillbaks allt när han utfrågas av polis, stod hon på sig. Och precis likadant som med hennes gravallvarliga ärlighet är det med allt annat som kommer från islamister – det är att ta på allvar. Därmed sätter jag punkt för mina skriverier i denna sak. Länge leve den fria osubventionerade och institutionsvidriga konsten.

  43. Fröken Sverige skriver:

    Mohsen: Skriv gärna ett email om du har lust! 🙂 Min email finns i profilen på min blogg.

    Vidare så tycker jag att ni ska läsa denna utmärkta kolumn av Neo´s chefredaktör, Sofia Nerbrand:

    ” I fredags förde statsministern dialog om protester mot Muhammedbilder med ett tjugotal ambassadörer från muslimska länder.

    Jag gjorde detsamma med tretton av dem för ett och ett halvt år sedan. Då, liksom nu, var det den egyptiske ambassadören som höll hög profil. Han inviterade mig till sitt residens på te, med anledning av en kolumn som jag skrivit på denna sida. I den hade jag försvarat tryckfrihet och religionskritik. Att få häckla, kritisera och till och med kränka är paradoxalt nog grundläggande för ett tolerant samhälle.”

    ”Jag fick mycket litet gehör för min grundläggande föredragning av svensk tradition och demokrati. Tvärtom menade Egyptens, Syriens och Irans ambassadörer att jag inte skulle få publicera en teckning på profeten.”

    http://imittsverige.blogspot.com/2007/09/sofia-nerbrand-risken-fr-hot-styr.html

    Och imorgon tycker jag att vi alla ska tänka extra mycket på alla de modiga människorna, som kommer demonstrera mot islamiseringen i Bryssel!

    /FS

  44. Nu väljer nu den antirasistiska tidskriften Mana att själva publicera bilderna:

    http://www.stockholmsfria.nu/artikel/19819

  45. mellis skriver:

    Den mordiska kvinnan som inte bara var mamma utan också islamist? Den kvinnan är säkert på fri fot. Hade vi levt i ett fungerande rättssamhälle hade hon just börjat avtjäna typ fem års straffarbete.

  46. Stjärtens Röv skriver:

    Stjärten, jag finns på Västerlånggatan 44. En man i rock och hög hatt stal mig när du vände ryggen till. Kom och hämta mig, jag saknar dig!!!

  47. sollan skriver:

    Mellis: Det är märkligt att du ställer en retorisk motfråga, som antyder att nationalsocialistiska protester existerar pga invandringen, när jag ifrågasätter Mohsens autencitet.

    Din antydan kan tolkas som ett rättfärdigande av att det på bloggen finns självutnämnda representanter för svenska folket och svenskheten vilka i själva verket är en ytterst marginell grupp som den stora massan svenskar föraktar och skäms över.

    Eller ville du bara vinna en billig poäng genom att ytterligare sprida illa maskerad SD propaganda?

    Är man inte retoriskt begåvad ska man inte ge sig i kast med att försöka formulera smarta och träffsäkra frågor. Din fråga ger mig enbart möjligheten att fortsätta motfråge-cykeln: Berodde de starka antisemitiska strömningarna i Sverige under mellankrigstiden på att den judiska minoriteten var farlig för samhället, hotade yttrandefriheten och hade en religion som förespråkade våld mot meningsmotståndare?

  48. Liisa skriver:

    Funderar lite på det som någon skriv här över.

    Svenskar tycker att det är helt okay att dricka starksprit på helgen och bli full, (ja,det flesta)
    – Svenskar anser inte att kvinnor som inte var oskulder vid giftermålet är horor, (Instämmer helt)
    – Svenskar tycker att man skall betala skatt i hög grad, (nä, det tycker inte de flesta jag känner)
    – Svenskar tycker att man ska ha bilbälte på sig, (nä det tycker inte de flesta jag känner)
    – svenskar är inte religiösa och går sällan i kyrkan, normalt endast vid giftemål, dop och begravning, (gäller ungefär helften av de jag känner, andra halvan gäller det inte alls, när jag var barn så gällde det ingen, men nu känner jag lite fler ej religösa typer)
    – svenskar accepterar inte arrangerade äktenskap, (Instämmer)
    – svenskar accepterar att stå i kö överallt utan att bli förbannad, (NÄ, inte de flesta jag känner)
    – Svenskar badar ej bastu, duschar eller badar ej i smutsiga kalsonger, vi badar nakna, (stämmer inte alls med min världsbild, okej bastu är lite halvt om halft)
    – svenskar anser att kvinnor får vara tillsammans med män, på fritiden som i arbetslivet, ( Ganska många, men absolut inte alla. Vänskapförhållanden mellan män och kvinnor är mycket kompliserade enligt min erfarenhet)
    – Svenskar låter inte hundar springa omkring förvildade och kastar ej sten på dem, hundar är älskade av svenskar, (nja, som katter, vissa älskar dem andra inte, endast vildhunds delen instämmer jag med, men å andra sidan upprörs man över okopplade hundar)
    – svenskar anlitar ej gråterskor vid begravning som spelar teater och sliter sitt hår, skriker m.m. (nej, det tror jag inte är vanligt, men mer än en jag känner har nog ”spelat teater” vid olika tillfällen, men de har gjort det på eget intresse visserligen)
    – svenskar sörjer i enskildhet, (Nja på krogen ganska ofta skulle jag säga)
    – svenskar anser att kärnfamiljen är den väsentliga enheten, sällan blandar vi in kusiner m.fl. när problem uppstår av olika slag, (Instämmer med att man blandar inte in övrig släkt, men kärnfamiljen är inte värt mycket i dagens sverige enligt min upplevelse.)
    – svenskar tycker inte om att prata med främlingar på väg till jobbet, (Det tycker jag vist att många gör och det är jag glad för)
    – svenskar vill ha ett stort tomt utrymme mellan sig och en främling, (Ja för det mesta, känner många som inte vågar gå ut om det blir lite mörkt)
    – svenskar tycker inte att blodshämnd är okay, (Nja inte politiskt i alla fall, sen vad som gäller i praktiken jag det är en annan sak)
    – svenskar vill klara sig själva, man vill inte stå i tacksamhetsskuld till vare sig vänner eller släktingar, därför betalar alla sin del av restaurangnotan., (nja gäller vissa svenskar )
    – svenskar använder inte grova könsuttryck och blir heller inte särskilt upprörd om någon påstår att dom “ska knulla din mamma”, vi är inte beredda att “döda” för den kränkningen, (jag tycker nog att svenskar använder ett grovt språk, könsord är vanliga, men å andra sidan så instämmer jag med att man inte bryr sig även om andra använder liknade språk)
    – svenskar älskar naturen och respekterar djur och växtlighet, (Alldeles för få till min stora sorg)
    – svenskar accepterar skilsmässa (nja accepterar det beror på vad man lägger i det ordet )
    – svenskar har få vänner och liten umgängeskrets, ( Stämmer på vissa, min man tex har så mågna vänner och bekanta att efter 6år tillsammans känner jag fortvarade inte alla, och det handlar inte bara om att de är bekanta typ säger hej på gatan, utan de kan komma någon yrkesperson jag aldrig träffat och hjälpa oss med något och så säger han att nja det är en gammal vän till mej, han har flera gånger blivit bjuden till bröllop till vänner jag inte hört talas om på åratal om inte änns alls. Och min man är inte den enda svensken som jag känner som har en liknade vänkrets)
    – svenskar har stort förtroende för staten och är auktoritetstroende, (stämmer dåligt enligt mina erfarenheter)
    – svenskar är konflikträdda och önskar kompromisser, till och med barnen blir tillfrågade i olika avseenden. (Nä stämmer inte med min värklighet, några stämmer det ju in på men inte i stort.)

    Och ska kanska tillägga, Jo jag är svensk, trotts mitt namn och viss släktingar kom hit med det stora arbetsinvandringen för ca 40år sen.

  49. mellis skriver:

    sollan: Fanns mig veterligen inga starka antisemitiska strömningar i Sverige under mellankrigstiden, åtminstone inte jämfört med muslimernas folkhat mot judar.

  50. Fredrikzon skriver:

    Hallå, mellis! Det var min tur att få svar. Jag upprepar min uppmaning:

    Jag vet inte om du har gjort ett enda inlägg här utan att svartmåla muslimer. Bagdad-Bob kom med en flammande programförklaring tidigare idag där han krävde mera enfald i Sverige. Berätta nu hur du vill lösa alla de problem du ser. Tack på förhand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.