Del 389: Kort fraan Kassel

Jag följer den fortsatta diskussionen fraan Kassel där jag skall se mig genom och tala om Documenta 12. Formellt sätt är jag numera en säkerhetsrisk, varje person i min omgivning löper enligt bedömningar en viss risk. Naaväl, egentligen hör detta mer hemma i en agentfilm än i naagon verklighet men saa är det. Och idag skall man kanske med tanke paa datumet huka sig lite extra, kasta ängsliga blickar över axeln.

Det ser ut som om ett relativt lugn har infunnit sig i den här saken. Jag menar att det maaste vara saa. Projektet handlar inte om att det hela tiden skall inträffa nya kollisioner. En provokation faar för att kunna vara konstruktivt lämna utrymme för en mera sansad debatt.

Och man kan verkligen fraaga sig om inte det provocerande kan vara framgaangsrikt i integrationsdebatten. Den vänliga integrationspolitiken kan inte precis peka paa naagra vackra framgaangar.

Nationer och länder. Svenska muslimer har ställts inför det faktum att det inte är det enklaste att tillhöra nationen Islam och landet Sverige paa samma gaang. När det drar ihop sig finns det ingen annan möjlighet än att välja vilken solidaritet man skall haalla sig till. Paradoxalt som det kan verka för en muslim skall denne välja mig och inte den fanatiska massan som ingaar i den samlade nationen.

Konstprojektet bör alltsaa faa aaterhämta sig i ordnad debatt under naagra dagar. Det kommer mer.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

24 svar på Del 389: Kort fraan Kassel

 1. Matte skriver:

  Lars, du är före din tid, du befinner dig i Europas kulturhuvustad, redan nu – och när du vill!

  Vilka konstnärer inspirerar dej? Vilka poeter? Filosofer? Berätta lite för oss?

  Det är just nu de vardagliga reflektionerna blir magiska.

  Vilka svenska konstnärer sätter du högst, jag menar, de ordblinda konstärerna.

  Hur ser du på Pål Holenders ofta lyckade mediautspel? Sedan den dagen då de 08-intellektuella ströp och FÖRPESTADE all debatt i svensk media, skapades konstnärer som honom och dej. Jag jämför inte en koltrast med en fisktärna. Men jag vet hur en dynghög luktar.

  Var din mamma dominant? Om du ser en yppig kvinna i 18-årsåldern på en gågata i Kassel, blond, blåögd och välbyggd, suckar du då djupt av åtrå, och kanske lite sorgset med ålderns rätt – eller tänker du: Å en sån trevlig och rar flicka! Hon kunde faktiskt lika gärna vara en svart man.

  Om Skåne valde ( i Kirkegaards anda) att åter bli danskt, tror du det skulle innabära ett mentalt lyft för skåningarna. Finns det överhuvudtaget något hopp för Stockholm som intellektuellt och kulturellt centrum. Kan 08 nåt mer än att utöva makt, anpassa sin befolkning och sälja Boforskanoner?

  Swift, som fick Gulliver att pissa ner ett helt slott som brann, och Cervantes som via Sansco Panza sa till Don Q i en lada, där de försökte att sova över: -Tänkt Don, om alla dessa loppor vore vacka kvinnor, hur underbart bra skulle vi inte må då!

  Få slår, enl mej, dessa två livs levande optemister i den europeiska litteraturen.

  Sist men inte minst, Verner von Herzog, tänkte på Grizzly häromdan, i samband med dej.

  Stay cool, Lars. All lycka över dej. Har du nånsin knullat med en hora? Själv ska jag bara knulla med unga ryska prostituerade i fortsättningen. Varför? För jag är värd det.

  We alla shine on.

 2. stefan peterson skriver:

  Till alla er SVERIGE DEMOKRATER (och sypatisörer) som “snaskar” på denna blogg.
  Vad har ni för KULTURPOLITISKT PROGRAM då ?
  redovisa gärna de punkter om konst och kultur som ni tycker är VIKTIGAST.
  samma till er “Politiskt engageraade” högröstade Muslimer.
  redovisa gärna även ni ert KULTURPOLITISKA PROGRAM.
  Vore intressant att höra/se om ni överhuvud taget KAN formulera ett sådant.
  Vår nuvarande Kulturmininster, har ett program, men hon håller TYST om det. Under parollen:
  “Det är bättre att inget säga, och låta folk tro att man är en idiot, än att öppna munnen
  och göra dom helt övertygade”.
  Väljer ni samma strategi ?
  mvh
  Stefan (en 60+ Kuf som vägrar att bli sammankopplad med alla typer av fanatiker i olika läger)
  även om mina synpunkter i denna Kulturdebatt lätt kan ge intyck av att dela era åsikter.
  Jag gör nu som Vilks, VILAR.
  Dock inte av rädsla för HOT. Bara så f…..t TRÖTT på allt “Religions Politiskt dravel.”

 3. Göran E skriver:

  “Ska svenska muslimer integreras i mainstreamkulturen, bara sekulariseras lite lagom eller med våld slängas ut? Det sistnämnda tror jag inte på överhuvud taget. Den verkliga lösningen ligger förstås i att kunna hålla två idéer i huvudet samtidigt.”

  Röntgenläkare Rut Valders: tack för gårdagens citering, men jag måste tydligen poängtera att orden var skrivna med en gnutta ironi och framför allt undran över vilka ”lösningar” Fröken Sverige m.fl. tänker sig för vår framtid. I detta land. Orden syftade inte på diskussionen om globala faror med islamo-fascism. I övrigt har jag lite svårt att hänga med i ditt resonemang.

  Elisabeth Almarez: Jag håller i princip med dig. Jag nämnde ”mainstreamkulturen” i sammanhanget ovan, och har aldrig påstått att den skall vara någon golden standard. Den är enbart en tankekonstruktion över ”genomsnittet” av all kultur just nu. Bagdad-Bobs uppenbara svårigheter att definiera den svenska mainstreamkulturen visar att den, om den existerar, endast gör det för ett fåtal. Och den är väl ej heller då så eftersträvansvärd. Grannhuset får gärna ha sin kultur, mainstream eller inte, men jag föredrar min egen.

  Jag förespråkar människans frihet och frihet till att välja sin kultur. Och rätt att slippa totalitärt förtryck.

  Lars Vilks: Vi förstår att du börjar bli trött, och nu vill glömma hela historien. Förneka allvaret och se ljuspunkterna. Detta, ditt senaste konstverk blev dock inte riktigt som dina tidigare, och ditt liv kommer aldrig att bli som det var för fyra månader sedan. Det är förstås mänskligt att vilja ta steget tillbaka och åter bli den ”den ordinärt provokative konstnären”. Detta är högst ursäktligt, särskilt på ett mänskligt plan, för vem har krävt att konstnärer ska uppoffra sig mer än andra?

  Däremot kan Fredrik Reinfeldts bugande och kompromissande dessvärre inte på något sätt ursäktas. Av en person som frivilligt tagit på sig hedersuppdraget att bli landets statsminister kräver jag mer briljans, mod och uppoffring än av någon annan. Det aningslösa statsministeruppträdandet parat med försvarsdebaclet och utnämningen av Bosse Ringholm till försvarsminister bådar inte gott för försvaret av landets integritet och vår personliga frihet.

  Slutligen: Det allra mest sorgliga i denna tragedi (tyvärr, de ytterst seriösa mordhoten gör det svårt att beskriva det som en komedi) är att om Lars Vilks växt upp som muslim skulle han troligen redan ha varit kokt. Och Mohsen kan inte heller nu (2007-09-11) – vare sig i Iran eller Sverige – framträda med sitt riktiga namn förrän han känner sig riktigt trött på livet. Men detta skiter förstås Svensson i. Kalle Ankas Julafton kl. 15.00 väger tyngre.

 4. Saudiska Flaggan skriver:

  Saudiska flaggan
  Till de som fortfarande inte förstått vad
  Islam handlar om:
  Se på Saudiska flaggan
  Saudiska flaggan illustrerar på bästa sätt vad islam handlar om.
  Islam kom till någon gång vid sekelskiftet 500-600 t, i den arabiska öknen.
  Inom loppet av ett par hundra år lyckades muslimerna erövra gigantiska områden både i Asien, Afrika och nådde t o m delar av Europa (Spanien och Portugal).
  Hur lyckades de med det? Var det med fredlig missionsverksamhet? Var det med demokratiska val?!
  – Knappast!
  Det var med ”SVÄRDET”´s hjälp. Dvs med ”HALSHUGGNINGAR”.
  Har ni funderat på varför muslimska terrorister föredrar att HALSHUGGA sina offer med SVÄRD istället för att skjuta dem?
  – Att HALSHUGGA människor med SVÄRD är en gammal muslimsk tradition!
  Och den saudiska flaggan bär tydligt vittnesbörd om detta!

 5. Okänd Konstnär skriver:

  Varför reagerar muslimer inte på mina bilder?
  Jag har avbildat pedofetem Muhammed både som hund och åsna och vad värre är monterat hans tomma huvud på en naken kvinnokropp!
  Tycker det är orättvist av både muslimer och svensk media att ägna all uppmärksamhet åt en enda konstnär!
  Eller är det bristen på utrymme i deras hjärnor som gör att de bara kan klara av att tänka på högst en PARAMETER I TAGET!

 6. Provokatören! skriver:

  Varför låter de sig provoceras?!
  Lars Vilks är en retsticka (en ganska trevlig, rolig, harmlös och godhjärtad sådan); det vet man sedan gammalt.
  Men varför låta provocera sig?! Vill jag fråga de som blir provocerade!

 7. Jag är ledsen (angliscism), Lars, men det heter faktiskt ”formellt sett” med e.

 8. * anglicism

  Islam, precis som alla religioner, stavas med gemen begynnelsebokstav:

  http://www.spraknamnden.se/sprakladan/ShowSearch.aspx?id=id=25971;objekttyp=lan

  fråga
  Ska man skriva ”kristendom” och ”islam” med stora eller små begynnelsebokstäver?

  svar
  Det är inte fråga om egennamn utan om vanliga substantiv. Skriv därför ”kristendom” och ”islam” med gemen begynnelsebokstav.

 9. Bagdad-Bob skriver:

  ”Fucking savages” som överste Kilgore skulle ha utropat. Kommer israel att svara i svensk samförståndsanda och kalla upp ”ambassadörerna” för diskussion?

 10. Cecilia skriver:

  Två artiklar från ledarsidorna i dagens SDS.

  http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article265296.ece
  http://sydsvenskan.se/opinion/signerat/tiinameri/article265310.ece

  Ingen av dem handlar ju om islam i sig, utan mer om dogma. Men det är väl dogma som är farlig, från vilket land dogman är kommer. Även från Sverige…
  Men det är klart – med så liten befolkning, så skulle vi ha svårt att riktigt ”göra skillnad” i ett internationellt perspektiv.
  Och om dogma inte kan resultera i makt… ja, då kan man ju slappna av lite och ägna sig åt trevligare och klokare saker i livet.

  Visst retas jag lite, genom ett så förenklat resonemang. Det är mycket som spelar in i olika kulturers syn på tillvaron. T ex:
  Historia – alla sorters – årtalshistoria, personlig, ”social” och kulturell dito etc. – dvs det som format oss…
  Välstånd – när hundar är konkurrenter om maten så sparkar man på dem. Har man tillräckligt så ”tar man dem” till husdjur. (Eller kattor med för den delen… fast de äter ju mindre 🙂 ),
  Och många andra faktorer, men detta är väl de 2 viktigaste?

  Så har man väl lite ro genom att man inte behöver kämpa för att överleva längre – så har man tid att börja ägna sig åt sitt andliga och intellektuella liv på allvar. Men det är ju en lång process, som spänner över många generationer.

  Kvar står då frågan om makt-viljan. Är den något som ”går utanpå” det jag skrev om ovan?
  Den kanske – delvis i alla fall – handlar om något så trivialt som ”ryggrad”. Att sprida sina gener.
  Visst är det lite pinsamt, om det är så enkelt?

 11. Cecilia skriver:

  Förresten… tänkte på din lista över konstnären. Första svensk hamnar på plats 500.
  9 miljonerX500… blir inte det 4,5 miljarder?
  Sverige ligger i botten alltså.
  Sen ”hämtade” det sig lite med fler mellan ”plats” 500-1000.

  Tänkvärt – men inte speciellt överraskade kanske.

 12. Saudiska Flaggan skriver:

  Saudiska flaggan
  Till de som ännu inte förstått vad
  Islam handlar om:
  Se på Saudiska flaggan
  Saudiska flaggan illustrerar på bästa sätt vad islam handlar om.
  Islam kom till någon gång vid sekelskiftet 500-600 t, i den arabiska öknen.
  Inom loppet av ett par hundra år lyckades muslimerna erövra gigantiska områden både i Asien, Afrika och nådde t o m delar av Europa (Spanien och Portugal).
  Hur lyckades de med det? Var det med fredlig missionsverksamhet? Var det med demokratiska val?!
  – Knappast!
  Det var med ”SVÄRDET”´s hjälp. Dvs med HALSHUGGNINGAR.
  Har ni funderat på varför muslimer föredrar att HALSHUGGA sina offer med SVÄRD istället för att skjuta dem?
  – Att HALSHUGGA människor med SVÄRD är en gammal muslimsk tradition!
  Och den saudiska flaggan bär tydligt vittnesbörd om detta!

  Flykting i Sverige undan islam!

 13. Fredrikzon skriver:

  Suck. Nu har jag igen svårt att fatta vad Bagdad-Bob pratar om. Vilka ”Fucking savages”? Tack förresten för din suveräna lista igår. Nu behöver ingen längre tveka om vad det innebär att vara svensk.

  Detta är mitt sista inlägg överhuvud taget. Åtminstone för ikväll.

 14. oskar skriver:

  Lars! Du som gjort dig till profet över rondellhundarna:
  SLUTA SKÄNDA RONDELLHUNDARNA! Rondellhunden är människans bästa vänn men blir till sist vad husse gör till hund. Hur kan du vanära en så trogen vänn med att teckna dessa kränkande avbilder på rondellhunden som mohammed och allt vad du hittat på? Jag ställer samma fråga som folkkäre Hasse Andersson en gång sjöng, får man ta med sig hunden upp till himmelen? Och jag ställer frågan retoriskt. Vad har dessa trogna vänner med självutnämda profeter, himmlen och konstdebatten i mättade salonger och världsarenan att göra? Rondellhunden var en gång ett djur som levde i vilt tillstånd i de starkt avgränsade tills nu de enda bevarade utmarkerna som vi kallar rondeller.
  Där levde de länge i all anspråkslöshet i folkig och kurbisk enkelhet. De krävde inte att man skulle betrakta dem som konst eller att de skulle skyddas av yttrendefriheten men blev ändå uppmärksammade som fenomen i alla landsändar. Hur kunde dessa autodidakta vildhundar föröka sig så snabbt utan din inblandning? Nu har du påtvingat dem det relationella estetikens koppel och nu får vi se vad dom tar vägen härnäst. Kanske sliter dom sig ur sin herres försvarstal där uppe på världpolitikens höjder och återvänder för gott till vildmarken och ordlösheten.

  Voff Voff

 15. Ulf skriver:

  Jag tycker själv det osar äckligt av Islamfobi när publiceringen i pressfrihetens namn till varje pris ska försvaras. Detta när en folkgrupp har förolämpats och känner sig trampade på. En intressant fråga som inte lyfts (tyvärr) är om det möjligen går att stämma dom som publicerat bilden som hets mot folkgrupp?

  Konstatera går att inga medier hittills har publicerat den av Vilks avskyvärt tecknade Judesuggan. Möjligen föreligger oro hos ansvariga utgivare att riskera en stämningsansökan i samma sekund som publiceringen är ett faktum. Det är mycket som inte är okey att göra i yttrande- och pressfrihetens namn som att skrika ?Heil Hitler? på gator och torg eller hetsa mot homosexuella. Om jag inte missminner mig blev Expressen fällda när dom publicerade ett hakkors i början av nittiotalet. Som skulle föreställa en reportageserie om invandringen (?).

  Det som imponerar mest på mig i denna följetång är de moderata Muslimer i Sverige som har lagt ner massor av tid och energi för att lugna ner inte bara Sveriges muslimer utan hela världen. Dom borde få Kungens årliga utmärkelse enligt min mening. Men även dom mer radikala har hållit sig inom lagens råmärke genom fredliga protester, i sann demokratisk anda, som inte gått över styr i våld. Hur många andra radikala grupper demonstrerar fredligt i Sverige?

  Tack och lov verkar Sveriges publicering inte orsaka samma enorma vrede och våldsspiral som i Danmarks fall när en tidning där publicerade liknande bilder. Varför? Dels för att statsminister Fredrik Reinfeldt tog protesterna mot Lars Vilks rondellhund så allvarligt att han inbjöd muslimska länders ambassadörer till samtal. Han gjorde väll även en liten resa tror jag. Det var rätt gjort, dialog är alltid bra.

  Men framför allt tror jag våldet uteblivit genom många gemensamma goda krafter. Dit hör bland annat alla de moskéer och dess nätverk som predikat lugn och spridit information till andra länder om Sverige. Information om att Svenskar inte är Islamfobier utan dom allra flesta tycker lika illa om dessa avskyvärda teckningar, oavsett religiositet. Information har också spridits om att vi är ett tolerant land där vi lever i samexistens.

  I Danmarks fall blev det tvärtom. Några Danska Imamer åkte runt i Mellanöstern och hetsade folkmassorna mot Danmark och Danska intressen. Lika avskyvärt som oförsvarlig naturligtvis. Varför denna skillnad? Enligt det jag har lyckats snappa upp känner sig en stor del av den muslimska befolkningen i Danmark förföljd och åsidosatt. Som andra klassens medborgare. Detta genom rasistiska invandringslagar men också genom ett debattklimat med Pia Kjaersgaard i spetsen där det mest avskyvärda rasistiska uttalandena verkar tillåtas. Som många gånger verkar få stå oemotsagda.
  Beroende på vem du frågar har Sverige inte rasistiska invandringslagar och vi försöker (även om vi misslyckats) motverka integration och ännu har ingen Pia Kjaersgaard kommit in i svenska riksdagen.
  Även om vi nästa är där har heller inga terroristlagar godkänts där man på obestämd tid kan spärra in människor utan att vare sig tillräckligt med bevis eller krav på att väcka åtal. Både i USA och i England finns sådana lagar idag. Och i Danmark har hittills ingen fällts trots att många har spärrats in efter actionfyllda rassior, där tipsad press är närvarande. Detta ger stora löp och fräcka actionklipp i TV. Men vad som inte ger lika stora löp är att dom flesta släpps efter några dagar. I Danmarks senaste rassia har alla släppts utom två stycken. För dom som togs in av ?misstag? har troligen livet slagits i spillror då dom i samhället blir stämplade som terrorister.

  Eller för att göra ett litet räkneexempel. Många av våra invandrare har stora kontaktnät kvar i sina hemländer. Låt oss säga att de en miljon svenska medborgare som är muslimer (mer eller mindre troende) i genomsnitt berättade för 10 vänner (lågt räknat) i sina hemländer att vi Svenskar oavsett religion inte står bakom Vilks hemska teckning. Utan är ett tolerant land där vi lever i samexistens. Det blir 10 000 000 som utomlands fått en positiv bild av Sverige. Dessa 10 000 000 kanske berättar detta för sina närmsta 50 vänner. Det blir i sin tur 500 000 000 osv. Den goda spiralen är igångsatt, den som motverkar rädsla och våld. I Danmarks fall blev det tvärt om. Kanske var det många som ringde till sina hemländer och uttryckte sorg över att dom kände sig marginaliserade, orättvist behandlade, förolämpade och utpekade som terrorister på grund av sin religion.

  Med detta vill jag ha sagt att Islamska fundamentalisters (och alla andra fundamentalister) bästa vän är rädsla och bildandet av lagar som gör skillnad på dom och alla vi andra. Därför är min förhoppning av vi genom fortsatt samexistens, dialog och öppenhet kan motverka rädsla och rasism. Ondska kan aldrig bekämpas med ondska, en öppen hand kan till skillnad från en sluten ha något att erbjuda. Och i en demokrati ingår inga rättigheter att få förfölja eller hetsa mot folkgrupp. Inte ens i pressfrihetens namn.

  Det som i denna stund stör mig mest är att jag enligt Vilks teorier om vad som är konst ingår i hans konstverk, genom att ha kommenterat hans illa tecknade hund. Därför avslutar jag detta inlägg med att dementera all min inblandning i Vilks konst.

 16. Jocke skriver:

  Till Ulf:

  Vilks teckningar är INTE hets mot folkgrupp. Det har redan konstaterats av juridisk expertis.
  Jämför pastor Åke Grens uttalande om homosexuella. Han friades i domstol.

  Alla religioner ska kunna kritiseras och debatteras. Tyvärr finns det en del boende i detta land som
  vill gör avkall på detta. Religioner är inte någon skyddad sfär.

  Den debatt och diskussion som Vilks har satt igång är helt enkelt nyttig för alla parter. Demokrati och yttrandefrihet är ingen självklarhet den utsätts ständigt av olika sorters hot. Ett sådant hot är vår självcensur. Rädslan att publicera. En orsakt till denna debatt är är just rädslan att publicera Vilks teckningar.

  Glöm ej att Vilks har blivit mordhotad. En kvinnar har erkännt detta.

  Citat:
  – Rätten att driva med något är mycket viktigare för ett samhälle än rätten att inte bli förlöjligad,
  eftersom det första är frihet och det senare förtryck.”

 17. mellis skriver:

  Ulf,
  Du har fått det lite grand om bakfoten. I en orolig värld med ohämmade folkvandringar är det mer fredsbevarande att vara respekterad än att vara sedd som snäll.

  Vi som inte precis är några beundrare av en religion som islam har i allmänhet lika stora reservationer mot scientologer, livetsordare, knutbysektare, pingstvänner, broderskapare, whatever. Särskilt broderskaparna har gjort mycken skada. Att stödja muslimsk invandring för att man känner större samhörighet med utländska muslimer än med svenska icke-troende och för att med röster från invandrande muslimer hjälpa socialdemokratin behålla makten är inte precis fredsbevarande.

  ”Religion – the root of all evil”. Heinrich Himmler försökte impregnera sina styrkor med en variant av asatro. Bidrog nog till försvarsförmågan och offerviljan i Waffen-SS. Kanske läge att börja intressera sig för Oden och Tor?

 18. Rasmus West skriver:

  Jag tycker ändå att det är intressant att många (med skiftande agendor) väljer att ta upp alla de grymmaste saker som görs i islams namn, för att peka på hur totalt omöjlig religionen islam (och dess utövare) är att ha att göra med. Många grymma dåd har begåtts i kristendomens namn, och händer nu och då fortfarande av enskilda dåraktiga individer. Det tar såklart ett tag, om man ser den islamska världen i stort, men iom att världen ser ut som den gör kan det omöjligt ta lika lång tid som för kristendomen att bli sekulariserad. Det finns ingen möjlighet till en total regression i längden.

  Men det är klart, uppmaningar till våld görs kanske bäst genom att peka på våld som begåtts som för att rättfärdiga kommande brott. Måla upp hotbilden väl, och folk ska rusta och sätta lås på sina dörrar.

 19. mellis skriver:

  Rasmus: Islam är väl en alldeles utmärkt religion – i sina hemländer. En liten men extremt farlig minoritet muslimer klarar dock inte livet i väst. Terrordåden den 11 september planerades av muslimska invandrare i Tyskland.

 20. mellis skriver:

  Fast personligen har jag större förståelse för nämnda terrorister än för dom kristna sydkoreaner som åkte till Afghanistan för att omvända muslimer till kristendomen – ett verkligt nollsummespel. Dom överlevande sydkoreanska fanatikerna borde getts långa fängelsestraff i sitt hemland. Det blev dyrt för Sydkorea att köpa ut dem från talibanerna. Om afghaner föredrar att styras av inhemska talibaner framför av utlänningar så låt dom för all del få sin vilja igenom.

 21. Rasmus West skriver:

  mellis: frågan är hur länge den fundamentalistiska delen av islam klarar av att hålla sin ställning? jag ser ingen framtid för en sådan hållning på sikt..

  Islam en utmärkt religion i sina hemländer? menar du att alla iranier är nöjda med situationen i sitt hemland? Som sagt, jag tror inte det finns någon framtid för en så tillknäppt fundamentalistisk hållning på sikt. Varken i berörda länder eller världspolitiskt.. Sen om det blir mer våld och konflikter på olika nivåer, det skulle inte förvåna mig det minsta, men på sikt är hållningen dömd att gå under.

 22. mellis skriver:

  Rasmus,
  Delar inte din relativa optimism. Islamiseringen av vårt land pågår för fullt och har nu nått längre än i Turkiet, som framgår av dagens SvD. I Turkiet finns slöjförbud för statstjänstemän.
  http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_17069601.asp

  Om jag vore jude på besök i Sverige skulle jag känna mig illa till mods av att möta slöjbeklädda
  Masooma Yaqub på Arlanda som första representant för landet. Antisemitismen är kanske värre här nu än den var på trettiotalet. Polisskydd av synagogor är ett nytt inslag i ”det moderna Sverige”.

 23. mellis skriver:

  Vad händer om Lars Vilks vid återkomst till Sverige och Arlanda möts av slöjbeklädda muslimska passkontrollanten Masooma Yaqub men vägrar lämna över sitt pass med känsliga personuppgifter till denna kvinna? Kvinnan har ju genom sin klädsel visat minst lika hög lojalitet mot den islamska nationen som mot den svenska och kan därmed vara farlig för honom.

  Blir Lars insläppt i sitt eget land? Blir han anmäld till diskrimineringsombudsmannen och dömd för olaga diskriminering?

 24. Anders Nilsson skriver:

  För oss muslimer handlar den pågående striden inte om att upphäva yttrandefriheten. Självfallet försvarar vi den och vill omfattas av den som alla andra. Därför protesterar vi och kräver en ursäkt av de som kränker oss.

  Det handlar inte heller om Lars Vilks. Han är givetvis ett fjantarsle, som i sitt förpubertala trots, förblindad inför den promillestinna återspeglingen av sitt ego, tycker att han har gjort nåt häftigt, fräckt, typ. Att han saknar empati för andra och förståelse för sina egna verk må vara hans ensak. Men farsen förvandlas till tragedi när han inte inser vilket drängjobb han har satts att utföra, där han krattar gångarna åt Sverigedemokrater, islamofober och faktiskt också åt de fundamentalistiska galningar som i Islams namn terorriserar vanliga människor.

  Och hur mycket än media försöker att vrida det dithän så handlar våra protester inte om yttrandefriheten.

  Det finns lagar i vårt land som reglerer när en offentlig kränkning blir straffbar. Det behövs ingen ny lagstiftning för det, tvärt emot det en jurist i radion ansåg skulle krävas, med den försåtliga undertexten att vi muslimer skulle kräva någon sorts gräddfil runt yttrandefriheten. När tidningen Hustler publicerade bilder av kungafamiljen och Carola Häggkvist i pornografiskt sammanhang, prövades denna kränkning i svensk domstol och tidningen fälldes. Den gången var det bara den patetiske pornografen som talade högt om yttrandefriheten, media ägnade sig istället åt en estetisk diskussion huruvida bilderna var osmakliga eller osmakligare. Ingen uppfattade dessa bilder som kritik av kungadömet, rojalismen eller vad nu man skulle kunna tänkas kritisera Carola för. Nej, bilderna var kränkande och pornografen fälldes. De kränkta tilldömdes ett symboliskt belopp.

  Varför gäller då inte samma kriterier för oss muslimer. Och där är pudelns kärna. Carola och kungahuset står för det svenska, de är i sina personer sinnebilder av den svenska oskulden, av demokratin ja faktiskt DET SVENSKA. Muslimer däremot står inte för det svenska, islam är osvenskt och därför är inte heller en kränkt muslim detsamma som en kränkt svensk. Muslimer är agenter för en dold agenda, de vill ha det ”som i sina länder”, lurande i den svenska förorten, väntande på ett tillfälle att störta demokratin, utrota yttrandefriheten och sedan införa sharialagar med stening som lördagsnöje.
  Bilden av den onde muslimen, mörkermänniskorna, framkallas och därför kan inte svenska media heller förstå att en muslims känsla av att vara kränkt är just det och inte något annat. Det måste ligga något annat bakom, något osvenskt, ett hot mot det svenska.

  Och eftersom man inte förstår, så riktar man intresset åt ett annat håll. Man ställer sig upp till försvar för det oomkullrunkeliga, yttrandefriheten. Som svenskhetens don Quixote-ar vacklar dessa journalister, jurister och kulturmänniskor tvehågset kring mellan fjantarslen och skitstövlar i tron att de försvarar den universiella yttrandefriheten. Om Vilks krattar gångarna så är det här själva anläggningsarbetet utförs.

  På onsdag är det första dagen i Ramadan, muslimernas fastemånad, som vi ägnar åt fasta och eftertanke med fokus på de goda handlingarna. Det goda. Inte strid. Trots Vilks, hans konst, hans publicister och koryfeer så vet jag att ”Gud är större”. Det är min tröst i eländet./

  Anders Nilsson, Bottna i norra Bohuslän

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.