Del 223: Stora sågen i lokaltidningen

Frans G Bengtsson skrev för många år sedan en liten berättelse ”Othello och fotbollsreferenten”, som ingår i samlingen De långhåriga merovingerna. Den handlar om en amerikansk tidning som inte har någon teaterrecensent och sätter in sin sportjournalist. Denne får ta sig an en föreställning av Othello. Med stor entusiasm kastar sig journalisten över sitt uppdrag och man får säga att han gör så gott han kan.

Det är inte utan att jag kommer att tänka på detta när jag läste litteraturkritikern Crister Enanders recension i Helsingborgs Dagblad av den skandinaviska utställningen Dreamlands Burn på konsthallen Mücsarnok i Budapest. Inte är det ofta man skådar en dylik totalsågning. Ja, inte bara det att utställningen i Budapest och den skandinaviska konsten avrättas. Under artikelns gång hetsar Enander upp sig alltmer och avslutar med att avfärda hela samtidskonsten och den institutionella konstteorin (”den befängda definitionen”). Samtidskonsten får följande generella betyg:

”Det är en incestuös, självupptagen uttrycksform som lämnar betraktaren likgiltig och håglös, oberörd och ointresserad. Det är en konst som är intellektuellt impotent, känslomässigt stum och mentalt avtrubbande.
Den berättar ingenting. Den säger ingenting. Den vill ingenting.”

Klart att det här hänger samman med djup okunnighet. Tydligen har Enander inte lagt märke till hur den internationella samtidskonsten har utvecklats under den senaste 20-årsperioden. Kastar man in sina reserver kan läsaren begära att de åtminstone skall vara uppdaterade. Helsingborgs Dagblad är visserligen en lokaltidning, men lite bättre än så här borde den kunna prestera.

Utställningen visar konstnärer som Eija-Liisa Ahtila, Felix Gmelin, Carl-Johan de Geer, Nathalie Djurberg, Johanna Billing, Miriam Bäckström, Vibeke Tandberg, Jens Haaning, Tellervo Kalleinen och Oliver Kochta-Kalleinen, Jacob Dahlgren, Jonas Dahlberg, Ann Böttcher, Carl Michael von Hausswolff, Ragnar Kjartansson för att nämna några. Åtskilliga av dessa arbetar utpräglat visuellt och kan knappast sägas vara beroende av särskilt mycket diskursmaterial – om det nu skall ses som en belastning.

Vi kan blott konstatera att Enander presterat årets första ”recension kalkon”.

djurberg n florentin 04.jpg
Alltför konceptuell och meningslös enligt recensenten; Nathalie Djurberg, Florentin 2004

Utställningens filmprogram.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

183 svar på Del 223: Stora sågen i lokaltidningen

  1. Nej du får inte avslöjas som manipulatör….
    På Myspace har du vännerna.
    Du måste hetsa dem på ett annat forum.

  2. Lars skriver:

    Per, när jag skriver att rec är på kalkonnivå är det visserligen min ståndpunkt, men det är väl ingen tvekan om att det också är ett objektivt faktum för dem som är allvarligt inblandade i samtidskonsten. När jag skriver försöker jag undvika att vara orättvis och att agera utifrån rent privata aspekter. Det här fallet var särdeles lätt att bedöma.

    Om de unga är arga? Mitt intryck av undervisning är att de snarare är fulla av iver att komma in i systemet. De vet att man måste vara med och att det handlar om att skapa de rätta förbindelserna.

    Sedan är det klart att de också är mot, mot institutioner och mot konstvärlden. Men det går för hela konstvärlden som är mot konstvärlden. Ingen vill tillhöra konstvärlden därför är praktiskt taget alla emot den. Det är ett typiskt konstvärldsbeteende.

  3. Lars skriver:

    När vi nu diskuterar Djurberg kan man göra följande fundering. Hon är på artfacts listad som 2378 och i stigande. en rimlig placering. Hon kom att upptäckas på allvar med Berlinbiennalen och har sedan fått del av ringverkningarna. Hennes filmer är lätta att känna igen, ett säkert varumärke. Och de är inte tråkiga och kan dessutom tolkas lite hit och dit.

    Man kan utgå ifrån att hon kommer att klättra ytterligare uppåt men frågan är om kurvan ganska snart kommer att plana ut eller om hon går upp bland de ledande svenskarna. Det kan också bli så att filmerna blir för ensidiga och att konstvärlden tröttnar något på dem. För att hon skall få ett riktigt genomslag måste hon göra en uppväxling till och visa att hon inte stannar kvar i sin egen standardprodukt.

  4. karin skriver:

    åååhhhhh neeeeeej vad allvarligt det blev.. öppnade precis skuldbeskedet från CSN.. en bra bit över 300 000 pix. en så omänsklig kontrast när man tänker efter. har ju inte med dethär att göra men så är fallet. är bara tvungen att dela min ångest. ni kanske kan trösta mej lite… iockmed räntan växer det ju mer än jag kan betala billbaks. kanske borde måla tavlor endå.. CSN kommer inte ge mej något awards för konstförklaringen utav Crister Enander..

  5. Lars skriver:

    Jocke, jag såg att du också skrivit om Djurberg. Nu skall vi skärpa till oss en smula. Jag har inte något stort intresse av Djurbergs filmer, men för mig är de jämförelsevis sevärd. Däremot är det ingen tvekan om att hon har en position och dessutom att hon har konstvärldens stöd. Om du läser lite recensioner inser du nog att det är den utgångspunkten som gäller. Artfacts speglar obönhörligt vad konstvärlden tycker.

    Förstår inte riktigt varför du vill försöka göra min kalkonuträckning av Enander till en privat affär. Det är helt uppenbart att han räknas ut av DIS-intresserade. Läs morgondagens HD så får du mer av varan.

  6. Jag håller med dig om att det är enligt Inst kan ses som en kalkonrecension.

    Men inte för hans läsare som tycker som han.

    Han verkar snarare repressentera en åsikt om konst än att bedömma verken. Men det är svårt att bedömma då jag inte sett utställningen. Lika fort rycker akademikern ut och försvarar namn han känner till. Vi vet inte hur den är hängd. Båda blir dock viktiga för rwspektive riktning.
    Skruven kommer först när du lyckas hålla igång oss med att rapportera om den.
    Och att rec. recensenten är som sagt var ett bra grepp.

    Också är det kul att han säger att den lämnar honom oberörd då han uppenbart är irriterad.

  7. Lars skriver:

    Mr Jocke igen. Att inte intressenterna åker till Budapest beror på att det inte är någon utställning med större budget. Konstnärerna har inte gjort något nytt utan det är en uppsamling av redan visade verk. Att sända ner folk till Budapest för den sakens skull gör man inte. Om du inte är verklighetsfrånvänd inser du nog att sådant bekostar inte kulturredaktionerna. Och så har saken med Enander och Budapest blivit uppklarad. Han bor där.

  8. Joaquim skriver:

    Okey Lars. Du grundar dig fortfarande i artifacts. Jag har märkt innan att du undviker personliga uttalanden och blev därav förvånad när jag tyckte du plötsligt gjorde det om djurberg. Om man ser på hennes karriär och varumärke så håller jag helt med, det går bra för kvinnan i fråga!

    Kanske att lite som karin är inne på att grejen är mer att hon borde uppdatera sig, bryta sin igenkännbara estetik på ett oväntat men ändå logiskt sätt, ”löpa linan ut”. istället för nollbudget typ 93 resten av livet. Då kanske en utplaning kan förhindras och hon kan vara med i den spännande tätstriden bland svenskarna/svenskorna.

    Per: Arg ung man per, vem bryr sig?… Arghet har sin tid, glädje har sin. Ungdom sin och ålderdomen sin. Så länge man slipper känna sig gammal och bitter är allt helt okey.

    Carpe/ J

  9. Välkommen i CSN klubben……
    Man överlever. Man lär sig att förtränga.

    Eller som Carl Johan De Geer sa Kronofogden är min största sponsor.

    Tröstar på avstånd.

  10. Joaquim

    Sysslar du överhuvud taget med konst eller skiter du i allt eller tjafsar du bara för att någon svarar?

  11. Joaquim skriver:

    Okey Enander må vara i blåsväder nu… Inte konstigt eftersom han svurit i kyrkan. Kan hända att han får skit nu från alla möjliga håll, men det kommer gå bra för han ändå i längden. Det han skriver ör till sistens och syvende tänkvärt!
    Att han bor i budapest är väl helt okey? Får man inte bo där eller? Är det konstigt att recensenter som bor i Malmö skriver om malmöutställningar eller att HD skriver om dunckers?

    Det är en stor nordisk samtidsutställning utomlands. Tänk om samma skåpmat vistas i NY? Skulle du tycka det var konstigt att den skrevs om då? OK att NY scenen är viktigare på artifacts, men ändå?…

    Du säger och försöker låta objektiv att djurbergs filmer är jämförelsevis sevärda… Det är du inte och de är jämförelsevis osevärda. Eller vad jämför du med egentligen? Du kan säga att hon är hur på g som helst på artifacts men det spelar ingen roll. Jämförelsevis med andra svenska konstnärer under och över henne på listan så håller ler gubbarna med snopp håller lägre klass.

    Tja/ Jocke

  12. Joaquim skriver:

    Det där förtjänar inte att bemötande Per. Synd för jag tyckte det var en intressant diskussion. Varför är vad jag sysslar med viktigt för dig?

    Fridens!/ Jocke

  13. karin skriver:

    men snälla Joaquim du läser ju inte vad folk här verkligen skriver. läs och tänk. och detta är inte ens ett fall utav ironi som feltolkats. (som jag fått lära mej inte funkar på bloggen..) det är inget fel att vara arg men ibland kan det koka utav bara helvete och då ser man bara rött.

  14. Joaquim

    Du har ju ganska klara åsikter om konst och annat. Då vore det intressant att se om du kan backa upp dem med en egan smak eller teori, eller om det är för att få tiden att gå.

    Varför förtjänar det inte ett bemötande?

    Du kommer hit och nöjer dig inte med att kommentera utan vill ha en artikel. Då förväntar man sig lite annat än att du skiter i allt och ett allmänt Carolina Gynning gap. Redovisa gärna lite av din konstsyn som de andra här har gjort. Backa upp dem med andra ord än värdeomdömmen ala chat.

  15. Lars skriver:

    Karin, några ord till tröst. Mitt valspråk är ”Allting är en fördel”. Tillämpa det. Studieskulden och CSN är ett utomordentligt konstnärligt material som bör formas av dina känsliga fingrar och tankar.

  16. Vill man skapa en konstbienal på CSN frustrationtemat så kommer det finnas mängder att konstnärer att tillgå

  17. Ulf Hedetoft skriver:

    Varför kan jag inte göra inlägg?
    Jag vill ju så gärna.

    Hjälp mig Lars igenom spam-grinden.

  18. Joaquim skriver:

    Per tycker det är väldigt tråkigt det du skriver nästan påhopp. Jag blir ledsen. Om du betalar en universitetskurs i svenska till mig så kanske jag kan skriva lika snyggt och intelektuellt som du.

    Och jag är mycket tacksam för att man kan läsa och skriva kommentarer här + att jag gillar de intressanta diskussionerna. Jag frågade om man fick skriva en artikel iallafall. Är det konstigt?

    Lars, jag vill försöka vara tydlig med vad jag tycker om enanders artikel. Den är ju väldigt onyanserad, men det kan vara uppfriskande med det också. Ibland måste man gå på med yxan för att få igång lite stämning. Tyvärr har du säkert rätt i att han kommer försvinna efter det här efter som han gett sig på hela samtidsscenen, dvs det samlade landslaget utsett av alla recensenter, konsthögskolor och konstnärsnämnder här i landet. Hade han gett sig på en enskild kanske inte så känd konstnär så hade ingen brytt sig om han var osaklig eller extremt kategorisk. Det hade också varit extremt riskabelt för någon av oss att kristidera en sådan recension. Samtidsscenen är ju allmänt accepterad och då har man ju automatiskt fel om man påpekar fel på den, eller?

    Så det hela väcker en del frågor, åtminstone hos mig. Jag tycker de är värda att diskuttera.

    Jag hoppas ni inte uppfattar mig som arg/ Jocke

  19. Universitetet fär du bekosta via CSN själv när du har åldern inne.

    Är det ett påhopp att fråga om dina konstreferenser?

  20. Joaquim skriver:

    Påhoppet är din patroniserande ton. Den kom tillbaka där. Och du är dessutom fördomsfull.

    Du får fråga hur mycket du har lust om mina konstreferenser. Jag frågar inte efter dina om du märkt det. Jag tycker man kan räkna ut dem rätt lätt ändå. Men jag håller inte på och vara taskig mot dig för det, eller? Är man arg och förstör bara för man påstår saker? Och är man en ung arg man bara för man inte gillar djurberg?

    Mvh/ Jocke

  21. Joaquim

    För mig framstår du som aningen obalanserad, o hövlig och väldigt fördömmande.

    Som en sådan som brukar dyka upp på diverse internet forum ett tag. I bland är de kristna, ibland långt ute på högerkanten, ibland vilsna ungdomar. Vill bara veta om du är en sådan eller?

    Färutsättningen för en konstdebatt är väl att man vet ungefär var de andra står. Det kan ta ett tag att redovisa sin ståndpunkt. I ditt fall vet jag inget mer än att du tycker om meta konst ( dock ej vad för meta konst), ogillar min konst (hur du nu jan görta det om du inte sett den live)… och har åsikter om det mesta.

  22. karin skriver:

    Joaquim- ”Är man arg och förstör bara för man påstår saker? Och är man en ung arg man bara för man inte gillar djurberg?” snälla sluta nu. faktiskt.

    man måste inte älska all på en blogg men snälla snälla läs vad andra skriver..

  23. Joaquim skriver:

    Jag tycker du är skit taskig verkligen Per. Och jag förstår inte var jag varit ohövlig. Kanske är du arg bara för att jag kritiserade din anubis med gitarr som du visade innan? Jag har aldrig sagt något om att jag gillar dina grejor eller inte och det har väl ingen betydelse om vi diskutterar helt andra saker?

    Själv drar du dig inte för att utmåla folk som plagiatörer, vilket är betydligt grövre än att inte förstå din anubis med gitarr…

    Det kanske är du själv som borde dra dig tillbaka och fundera på vad du har för kapital att bjuda på egentligen? I vilket fall som helst är jag säker på att det inte är någon här som tycker att vårt interna tjafs är så kul…

    Vänner?/ Jocke

  24. karin skriver:

    per- det skulle inte handla om frustrationen ang CSN-härvan. ej heller i biennal-format. det måste vara mycket mera kalkylerande och penetrera mycket djupare än så… vassssst

    tack per och lars för stöd! “Allting är en fördel”- MYCKET bra

  25. Det är du som inte vill tala med mig, men ändå går igång varje gång det passar dig.

    Om du läst så hade du vetat vad jag gjort. Har försökt vara tydlig med det.

    Plagiatdebatten har sin historia….som jag skulle kunna göra lång men det är ingen idé.
    Vi vet redan var vi står i den frågan.

    Jag är inte sur för att något tycker något, som du kanske förstått om du läst så kan det vara bra att bli sågad av någon som man uppfattar som oseriös. Som jag uppfattar dig.
    Jag får mitt ego slickat av andra.

    Vill du bli seriöst uppfattad så bör du inte svara skiter väl jag i eller något liknande.

  26. Karin

    Vill du göra intryck så skall du bli CSN. Att bli ett med verket.

    Det där med djuplodande pappersvändande analyser som Konstform,,,,nja, det får andra syssla med.
    Problemet för dig blir väl att ingen i Berlin kommer förstå vad CSN är.

  27. Joaquim skriver:

    Jag är glad att du får ditt ego slickat, det kan vara skönt ibland.

    Jag har MFA examen och 467000 i studieskuld. Jag gillar ändå CSN och är tacksam att man får låna pengar till så bra ränta.

    Alla glada?/ Jocke

  28. Ingen vore tacksammare är jag om man i en bild förstod vad jag sysslade med.

  29. Bra början Jocke.

    finns det något du vågar visa?

    Lovar att inte såga dig om du inte önskar så.

  30. karin skriver:

    men per du har faktiskt inte en aning om vad som rör sej i mitt huvud så snälla klassa inte mina ideer som djuplodande pappersvändande analyser. känns som du vill dissa andra herrar(!) i kommentarer till mitt eventuella CSN-verk som ju inte ens finns. tålamod per…

  31. Rasmus West skriver:

    Håller med om att: ”allt är en fördel”. Det är en bra devis att ha med sig.

    Sen vill jag, helt utan personligt påhopp eller så fråga, om det är nån som är dyslektiker här inne?

  32. karin skriver:

    ja… en hel del dysklekrik här… vadårå? jag tar genast åt mej..

  33. Karin

    Jag dissar ingen med det. Bara säger att det inte var min grej. haha.

    ”mycket mera kalkylerande och penetrerar mycket djupare än så”, låter som något som skulle bli en bunt papper att vända. 🙂
    Men det kanske du inte hade i åtanke?

    Jag skämtar om CSN verket, gör inte du?

  34. Rasmus…har inte det redan framgått…haha.
    Hade vi varit mästare på att skriva hade vi nog gjort det istället.

  35. karin skriver:

    i´m holdong my horses and shut up ang. CSN-verket. men som sagt, allt är en fördel…

  36. Rasmus West skriver:

    Äh, det är mer självkritik för min del. Jag blir så nipprig av särskrivningar och små stavfel.. (hade ett ex. som har hököga för stavfel och sånt). Det är numer mitt handikapp (kan iofs vara till nytta ibland också) för det spelar ju ingen roll så länge man förstår varandra.

  37. Joaquim skriver:

    Jag uppfattar detta som en diskusions blogg, inte ett ställe att visa sin portfolio på. Du får ett par länkar för din nyfikenhets skull Per, men ingen kritik tack. Inte så mycket för att jag tycker det är ointressant som för att jag tycker det finns roligare saker att prata om med er.

    Fridens/ Jocke

    http://www.midmich.edu/art/art1.htm
    http://www.livezone.com/girltalk/studio.html
    http://www.gisi.gr/evangelatos/ecostas1.htm

  38. Det vore kul och bra om du gjorde det.

    Kul att få vara med när embryot till det uppstod….lovar att inte skvallra.

    Så någon annan gör det först i Berlin, haha.

  39. karin skriver:

    Lars- kan du införa automatisk stavningskontroll här på bloggen? har övervägt att lägga över mina inlägg i words innan jag skickar dom men det känns lite over kill… viktigare med innehåll än form på nåt vis

  40. Rasmus West skriver:

    Per: äsch, jag tycker inte det är farligt.. man kan ju vara konstnär och skriva också förresten? Det är bara det att jag försöker bota min nipprighet med dyslektiker, för då blir det som en smocka i ansiktet på mig. Det kanske det blir i alla fall nu, när jag väl tog upp saken! hehe.

  41. karin skriver:

    du per jag bor i AMSTERDAM. inte berlin

  42. karin skriver:

    och självklart langar jag inte upp en CSN-grej på något annan platts än sverige. var sak har sin platts…

    men rasmus jag förstår inte nu? smocka? är du dyslektiger eller inte?

  43. Rasmus West skriver:

    Åh nej, inte det! Jag avskyr word och stavningskoll!

  44. Karin

    (med ironi)

    Vad har Lars förmedlat?

    Berlin gäller. Amsterdam och Stockholm tja, det är typ landet.

  45. Rasmus West skriver:

    karin: nej, jag är inte dyslektiker.. men dyslektiker är bra för mig, för att bota min nipprighet när någon stavat någonting fel (jag kan ju inte ha något emot en dyslektikers stavning och det funkar därför som en påminnelse eller motmedicin mot min egen åkomma). Det är inget medvetet jag vill ha, utan kommer som en skälvning utmed ryggraden. Jag menar inte att jag stavar allt precist och rätt, utan att det är vissa stavfel som sätter igång ryggraden.

  46. Visserligen har jag skrivit i en bok..
    Men det fina med det är ju korrekturläsare.
    Också finns det ju spökskrivare men dit har man ju inte nått än.

  47. Rasmus

    För att ta upp en av Dorinel Marcs spår….
    Är du möjligtvis Jungfru i stjärntecknet?

  48. karin skriver:

    ok. då fortsätter jag bara å skriva då som vanligt..

    men per det e ju inte specifika plattser det handlar om på det viset. att inse att man har hela världen som spelplan och att förstå hur man ska ta för sej utav den är viktigare. vore väldigt puckat att göra CSN någon annan stans än i sverige..

    föresten känns berlin en aning passé.. i stora drag kan man nog säga att det finns NY också finns det det som inte är NY

  49. karin skriver:

    nej faen rasmus nu tänker jag bara på stavningen.. det sabbar flowet..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.