2677: Återigen: Park får dom

Att Dan Park fälldes var ingen större överraskning. Det är inte lätt att skapa ordning i hans aktiviteter som svävar mellan att vara konst, politiska kommentarer och en generell prövning av yttrandefriheten. Försvaret blir lika förvirrat och någon konsträttegång tycks man inte vara intresserad av. Det är inte heller lätt eftersom Park agerar utanför konsten. Han är ingen processkonstnär med ett vidare perspektiv av vad som skall ingå i konsten. När han skriver på twitter är det inte fråga om konst. Han skrev t ex ”Att manliga blattar älskar våldtäkt är väl inget nytt” (Lokaltidningen). Jag har inte läst domen så jag vet inte exakt vad han har blivit fälld för men det är klart att det uttalandet är en generalisering. Måhända kan man inte säga att ”blattar” är en folkgrupp men å andra sidan är ”folkgrupp” så urvattnad att det närmast refererar till kategorier där det går att placera rasismen om så önskar. Man kan tänka sig att Park inte menar att uttalandet gäller för alla blattar men det framgår naturligtvis inte. Lyssna också på Mårten Arndtzén i Kulturnytt.

Det krävs en knivskarp avvägning för att driva ett konstprojekt som rör vid den svenska yttrandefrihetens känsliga gränser (i Danmark är det lättare, Park slapp åtal där). Kontexten kommer aldrig fram ordentligt om den överhuvudtaget är ordentlig. För frågan är vilka intressen Park har för det sensitiva politiska innehållet som föreligger både i verken och hans uttalanden.

En sak är säker. I de här kvarteren finns konstens gränser.

Det här inlägget postades i konstteori, politik. Bokmärk permalänken.

85 svar på 2677: Återigen: Park får dom

 1. Från Graven skriver:

  Egentligen är det väl bara att fråga honom, men en nära till hands liggande gissning är att han roar sig själv med sina egna alster och kommentarer. Naturligtvis kan ju även Park låta betraktaren skapa verket, och kommentarerna vara endast en extension av detta. Eftersom att Park är genuint gränslös så överlåts även hans intressen till betraktaren att avgöra. Park bjuder på möjligheten för betraktaren att ställa sig frågan ifall han är rasist eller ej, men detta kan lika gärna vara en spegel han håller upp. För den som ser rasism överallt är Park naturligtvis en rasist. På precis samma sätt behöver Parks övriga kommunikation knappast vara mer problematisk än vad betraktaren vill göra den. ”Blatte” är lika mångfacetterat som ”nigger”. En etniskt vit person kan mycket sällan använda uttrycket men det används helt problemfritt av andra, beroende på sammanhang. Sak samma med ”blatte”; jämför t.ex med alter egot ”En Arg Blatte”. ”Blatte” är som sagt ett alldeles för vitt (läs icke avgränsat) begrepp och om Park – såsom jag vet att en del andra gör – lägger en annan definition i begreppet än etnicitet, till exempel värderingar, så är vi tillbaka till att avsändaren riskerar att tillskrivas värderingar som denne kanske inte har.

 2. Från Graven skriver:

  Park frias ju t.ex för ”Bitches and hoes”-bilden som innehåller begreppet ”nigger”, så begreppet allena uppfyller uppenbarligen inte rekvisitet för ens missaktning. Den potentiella missaktningen är återigen avhängigt på hur begreppet används.

 3. SSAB skriver:

  Det vettigaste han kan göra är att söka politisk asyl i Danmark tills situationen här i landet normaliseras och yttrandefriheten blir åter yttrandefrihet och inte yttrandefrihetens fiende.

  Maria Aljochinas svar på en fråga av en reporter på SvT

  – Om du hade möjlighet att gå tillbaka sex år i tiden, till den där katedralen – skulle du göra om det?

  – Och jag bara undrar: varför i helvete frågar du mig det? Varför ska jag ångra mig? Är det på grund av rädslan? Rädsla är själva anledningen till att det måste göras! Rädsla är det som paralyserar människor.

  Dan Park försvarar oss alla mot en absurd statsmakt.

 4. Från Graven skriver:

  Medan Park tidigare fällts för ”Crack nigger”-collaget där begreppet användes i kombination med Fazers black face.

  Båda måste i princip till en gemensamt prejudicerande dom innan vi vet hur svenskt rättsväsen vill ha det. Men eftersom att svenskt rättsväsen för stunden knappast vare sig är statiskt eller har bestämt sig så kan inget utfall uteslutas.

 5. Lars Vilks skriver:

  Det räcker inte med att fråga, det skall också bli trovärdigt. Park är inte särskilt bra på att teoretisera och tolka sina verk och inte heller i att föra ett principiellt resonemang om konst och yttrandefrihet. I rättssammanhang brukar man inte överlämna så viktiga frågor åt konstnärerna.

 6. Från Graven skriver:

  Det håller jag med om.

 7. minnesdagen skriver:

  Picasso, uttalat vänsterextrem, medlem i kommunistpartiet. Salvador Dali, med högerextrema sympatier. Det hindrar dem inte från att räknas bland de största och mest geniala konstnärerna.

  Dali hade ett porträtt av en fascistisk martyr hemma på väggen
  http://dali-dios-diablo.blogspot.com/2013/03/donde-dali-encuentra-jose-antonio-primo.html

 8. Jor-El skriver:

  Håller med SSAB, Dan Park borde verkligen söka politisk asyl i Danmark.
  Och passa på att klä beskrivningen av sina verk i en mer konstteoretisk språkdräkt.
  Detta skulle ge hans ärende så mycket mer punch än nu då han är ett lätt offer som en halvt hemlös som verkar skita i vilket.

 9. Ulf skriver:

  Nej ”SSAB”. Antisemiten och nazistsympatisören Dan Park försvara ingen utom nazister.
  Vi skall var stolta över att bo i ett land där människor med Dan Parks människosyn faktiskt får stå till svars för sina brott.

 10. CeDe skriver:

  Sila mygg och svälja elefanter. Hur ska det reella islamska judehatet hanteras då?

 11. PL skriver:

  När det gäller exemplet Dan Park slås man av rättsväsendets oförmåga och handfallenhet att hantera denne särling, som enligt egen uppgift med sina bilder vill kommentera dagsaktuella händelser ur ett ”icke-PK-perspektiv”. Processerna mot honom visar bara hur tokig och extrem vår s. k. ”hetslagstiftning” är. Ett bisarrt inslag i tillämpandet av dessa lagar är den aktivitet som stollarna och rättshaveristerna i ”Juridikfronten” och ”Näthatsgruppen” utgjort. Den senaste processen mot Park är inte resultatet av spaning från polisen eller klagomål från allmänheten utan resultatet av dessa gruppers nätsurfande. De som kräver att Park skall dömas till fängelse är grupper på den extrema vänsterkanten samt den totalt obalanserade figuren ”Ulf” på detta forum. När man läser domen (som finns utlagd på Parks blogg Lidldday) slås man hur tunt åtalet är och mängden av rena cirkelresonamang i domskälen. Att i ett tweet skriva ”Blattar” är hets mot folkgrupp enligt domstolen medan begreppet ”MENA-folk” anses mindre känn och frias. Rent bisarrt är att den ”rikskränkte” v-riksdagsmannen M Jallow under åratal åkt runt i Sverige och utomlands och visat den beramade ”slavafischen” och när Park uppmärksammat detta och ifrågasätter om inte Jallow stulit hans bild blir Park återigen fälld för hets och skall betala skadestånd till den ekonomiskt välbeställde riksdagsledamoten.

 12. Lars Vilks skriver:

  Vad vet du om Dan Parks människosyn? Dessutom måste du medge att du har fel i ditt uttalande om vem som försvarar Park, han försvaras av andra än nazister.

 13. Från Graven skriver:

  Ulf skriver (2018 11 november kl. 19:36):
  Antisemiten och nazistsympatisören Dan Park försvara ingen utom nazister.

  Okunskap i vanlig ordning från Ulf. Inom yttrandefriheten enligt det amerikanska rättstänkandet ryms Dan Parks alster utan några som helst juridiska problem – och vilka var det som spelade en mycket stor roll i att besegra nazisterna om inte USA?

  Min agenda är att bevara den kraftigt beskurna yttrandefrihet vi har kvar, därför försvarar jag Park.
  Ulfs agenda är att ytterligare begränsa yttrandefriheten – bland annat med det nu mycket utslitna rasistkortet.

  Och CeDe har helt rätt; det stora hotet mot människor av judisk börd i Europa idag kommer från islamskt håll. Och ni vet ju alla vad Ulf har sagt här på Vilks.net: Om folk vill ha sharia [så skall de få det]. ”Halal är smasken”, och allt det där.

 14. Ulf skriver:

  Jag ser att ett r försvann i mitt inlägg här ovan. Det skall alltså vara ”Dan Park försvarar ingen utom nazister.” Jag menade verkligen inte att det bara är nazister som förvarar Dan Park.

  Dan Park har i olika intervjuer uttryckt sin beundran för Adolf Hitler och det Dan benämner ”folkgemenskap” som rådde i Hitlertyskland. Det var en folkgemenskap som i slutändan betydde döden för många av de tyskar som stämplades som judar eller romer.
  Men det är något Dan Park inte bryr sig om. Det säger väldigt mycket om hans människosyn.

 15. PL skriver:

  Bäste Ulf, vet du vad normal anständighet innebär? Det är ett krav att om du går till generalangrepp mot en namngiven person så gör du det inte anonymt utan under eget namn. Min uppfattning om dig är att du är en feg stackare som i princip inte har koll på någonting. Vad har du t. ex. länkarna till de yttranden som du påstår att Park fällt? Om du inte kan presentera några gör du ju dig skyldig förtal som är mycket allvarligare än det som Park blivit fälld för i tingsrätten

 16. Ulf skriver:

  Varför försöker du diskutera ett ämne du inte är insatt i ”PL”? Du får helt enkelt studera de reportage om och intervjuer med Dan Park som finns på nätet.

  Om det skulle gå så långt som till en förtalsprocess så är jag lugn. Det är bara att välja och vraka bland Parks uttalanden om Förintelsen, Hitler och nazismen. Han är inte direkt diskret med sina åsikter.

 17. Från Graven skriver:

  Citera då, så att det går att begrunda vad du avser.

 18. PL skriver:

  Nu börjar det bli intressant Ulf, Park har ju för vana att på sin blogg publicera allt som skrivs om honom. Han varit med i P1 dokumentär, blivit intervjuad av Fria Tider, Nyheter Idag, Nordfront, Nya Tider samt i diverse danska aviser och webbsidor. Kan inte se att det i någon av dessa publikationer finns underlag för de påståenden du gör. Jag tycker att vilks.net framgent borde vara ett forum för saklig och intellektuell debatt, fri från det näthat du står för.

 19. minnesdagen skriver:

  Dan Park har drivit ganska friskt med AH på många bilder. Ett udda sätt att visa sin beundran på.

 20. Ulf skriver:

  Vilks.net är ett forum för näthat. Har du inte fattat det PL.

 21. Från Graven skriver:

  Sluta hata då

 22. Ulf skriver:

  Det är ju du ”Från Graven” som hatar judar.

 23. Från Graven skriver:

  Alls inte.

  Ikväll slog Israel Defense Forces ut Hamas TV HQ som förespråkar förstörandet av Israel. Jag står på IDF’s sida i detta.

 24. Från Graven skriver:

  Och Wallström, som tillhör de sedvanliga svenska (S)-märkta antisemiterna som stöder Hamas – hon och hennes antisemitiska parti skall göra avbön eller förpassas till den politiska avskrädeshög de hör hemma på.

 25. Ulf skriver:

  Du gillar judar i Israel men inte judar som bor i Sverige. De som bor här är ju empatistörda.

 26. Från Graven skriver:

  Nej, du är empatistörd. Det gör inte alla andra av judisk börd till empatistörda.

 27. Ulf skriver:

  Nu hatar du igen ”Från Graven”. Aja baja!

 28. Från Graven skriver:

  Du är inte hatad, endast avfärdad.

 29. Lars Vilks skriver:

  Kan du ge något exempel på Parks påstådda Hitlerbeundran?

 30. Ulf skriver:

  Här talar Dan Park om Hitler och den tyska folkgemenskapen. Det börjar 20 minuter in i programmet.

 31. Från Graven skriver:

  Det låter som att Park kommenterar åklagarens hänvisning till kollaget där Hitler ”också hade en dröm” alluderande till Martin Luther King.

  Kan det stämma?

 32. Jor-El skriver:

  Det låter så, han gör det dessutom sketpackad. Intervjusituationen bryts därefter pga. Dan Parks grova berusning och osammanhängande sluddrande. Som brandtal för Führern imponerar det inte…

 33. minnesdagen skriver:

  20 minuter in i programmet, där är han rejält berusad.
  Det är klippt lite ur sin kontext, för man hör inte frågorna från den som intervjuar, men trots det är det ju alldeles uppenbart att det handlar inte om beundran utan det är ett resonemang om hans bilder och en rättegång.
  Hursomhelst, hela filmen är mycket sevärd.

 34. Från Graven skriver:

  Jag tror det rör sig om kollaget till höger:

  https://dioadk.wordpress.com/2014/10/23/not-only-niggers-have-dreams-artwork-exhibited-at-parliament-of-denmark/

  Stämmer det att det är ett av kollagen som avhandlats i domstol?

 35. Lars Vilks skriver:

  Jag har inte kunnat hitta något som skulle tyda på att han är en beundrare av Hitler. Han jämför Hitler med Martin Luther King med motiveringen att de både hade drömmar om hur tillvaron borde gestalta sig. Vidare att Hitler även hade goda sidor (han var vegetarian). Och så säger att de som tror att han är nazist säger mer om sig själv. Jag har träffat Park många gånger och det är uppenbart att hans intresse ligger i att provocera genom det som är tabu.

 36. Lars Vilks skriver:

  Jo, den var med i rättegången.

 37. Ulf skriver:

  Det är en tolkning som får stå för dig Lars Vilks. Jag är inte förvånad över den.

 38. Från Graven skriver:

  Ulf, det är ju ingen större hemlighet att du inte har koll på saker och ting; t.ex när du trasslade till bildbrandsstatistiken i Malmö, eller när du vid flera tillfällen blandat ihop Nya Tider och Nyheter Idag.

  I det här fallet verkar du ha missat att den nyss frigivne Dan Park kommenterar en situation med åklagaren – och att föremålet för Parks irritation i klippet är åklagarens tolkning av Parks Hitler/MLK-alluderande collage (som dessutom innehåller n-ordet).

  Jag avfärdar absolut inte möjligheten till problematiska Park-aktiviteter; men i det här fallet så har du knappast en ”smoking gun”.

 39. minnesdagen skriver:

  Det är uppenbart att folk verkligen vill misstolka Dan Park. Medvetet. Det måste vara så att han trampar på alltför många ömma tår med sin humor.

  Det är märkligt, speciellt med bilden ’Hang on, afrofobians’ som ju betyder ’Fortsätt häng svarta, afrofober’. Det är inte direkt sympati för invandrarna från mellanöstern som misshandlade en svart man vid gångbron. Eller ?

  Möjligen om mar tar det bokstavligt och aldrig förstått att Dan Park använder svart humor.

 40. Lars Vilks skriver:

  Ulf, varför är det nödvändigt att insinuera? Min tolkning är på intet sätt orimlig. Du vet redan att hans verk om nazismen har behandlats på akademisk nivå utan att han har hamnat i något nazistiskt bås.

 41. Ulf skriver:

  Jag måste erkänna att jag finner din tolkning Lars av det som Dan Park framför i reportaget som helt orimlig. Dan Park talar om Hitler och Nazityskland utan att nämna alla de människor som mördades av nazisterna. Det är samma sort urskuldande trams som Sven Wollters utläggningar om Stalin och Sovjet.

  Att sedan ta upp en detalj som att Hitler var vegetarian är väl närmast patetiskt. En spottloska i ansiktet på alla människor som blev offer för Hitlers terror. Stalin skrev vad jag förstår mycket bra dikter i sin ungdom men det är ju knappast något som förmildrar hans politiska gärning.

  Om du med behandling på akademisk nivå menar Tanja Schults analys av Dan Parks konst i antologin ”Hitler für alle” så är den texten skriven ett par år innan det danska reportaget gjordes.
  Hade Tanja haft tillgång till det reportaget så hade hennes analys säkert blivit mycket annorlunda.

  Uttrycker man sig som Dan Park beundrande om Hitler och Nazityskland utan att nämna morden och förstörelsen som blev följden av Hitlers och nazisternas politik så är man antagligen nazist. Gör man Hitlerhälsningen utanför en judisk kyrkogård och sprider flygblad där Förintelsen förnekas så är man också säkert antisemit.
  Svårare än så är det inte Lars.

 42. Lars Vilks skriver:

  Vad du har svårt att föreställa dig är Dan Parks agenda som handlar om att göra satir av det tabubelagda. I motsats till nästan alla andra skulle han aldrig att få för sig att uttala att hans inte är nazist. Han är inte intresserad av att behöva rentvå sig.

 43. Från Graven skriver:

  Park är ju nu ute efter att vara gränsöverskridande.

  Om du är bekymrad över antisemitism i Sverige bör du nog bekymra dig mer över det hot som kommer från islamskt håll. Här har Dan Park representerat PEGIDA, vilket borde vara i ditt intresse… men javisst, ja, jag hade så när glömt bort att du förespråkar sharia!

  Go figure.

 44. Ulf skriver:

  Varför skulle Dan Park rentvå sig. Han är nöjd med att vara antisemit och nazist.

 45. Ulf skriver:

  Ingrid Carlqvist som har varit en av de drivande krafterna bakom Pegida kom förra året ut som antisemit. Klart att Dan Park kände sig hemma i det sällskapet.

  I Israel som är ett världens mest demokratiska länder så är sharia lag. Uppenbarligen så går det att kombinera judar, demokrati och sharia.
  Men det kommer du aldrig att fatta ”Från Graven”!

 46. Från Graven skriver:

  Sharia är inte människovärdigt, oavsett var det tillämpas. Alltfler muslimska kvinnor i Israel vänder sig till civilrättsliga domstolar för att shariadomstolarna per definition dömer till deras nackdel. Men, det är ju som sagt ingen hemlighet att du gillar sharia.

 47. Jaha Johoansson skriver:

  För att återgå till ämnet; det verkar som att vi kommit fram till något. Park befinner sig antingen precis på gränsen till konsten, eller har överskridit gränsen. Om han är gränsöverskridande tillhör han alltså eliten?

  Synd att modern konst är så ful.

 48. PL skriver:

  Resonemangen i domen i Malmö tingsrätt är en ren parodi på juridik. Varifrån har man fått det att ordet ”Blatte” är hets mot folkgrupp, ordet används i alla möjliga sammanhang av både nya och gamla svenskar? Sedan det här men förbjudna bilder, har själv sett ”slavaffischen” och de andra förbjudna bilderna på åtskilliga ställen på nätet. Någon som vet hur länge en bild kan fortsätta att var ”förbjuden” och varför åtalas bara Park för bilderna och inte alla andra som visar dem? Och påföljden tre månaders fängelse. Domstolen konstaterar själv att Park är en ”återfallsförbrytare” utan planer på att upphöra med sin ”brottslighet”. Varför dömer inte Tingsrätten ut maxstraffet två års fängelse?

 49. Lars Vilks skriver:

  Du spekulerar. Det är nog så att han är nöjd med att folk tror sig veta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.