2461: Gamla stjärnor möter tidens värdegrund

Några av 1990-talets stjärnor på konsthimmeln möter dagens diskurs. Rineke Dijkstra gjorde med sin fotoserie av unga människor på en strand ett stort genombrott och hon håller sig alltjämt på hög nivå (ranking 176). Men det kan vara kärvt att möta kritiker vars kritiska instrument är laddat med tidsenlig värdegrund. Så blir det när Fredrik Svensk (Aftonbladet) tar sig an Dijkstra. Inte tillräckligt med mångfald.

En annan stjärna, Gillian Wearing, veteran från samma decennium, en av de mest framträdande YBA (Young British Artists), har gjort ett monument om familjen i Danmark. Den finns att beskåda framför Statens Museum for Kunst. Wearing är ett mycket starkt namn som man inte kritiserar i onödan men hennes familjeskulptur passar inte riktigt in i dagens värdegrund. Visserligen en ordinär och vardaglig familj men dock kärnfamiljekonceptet. Kritiken får problem (Kunstkritikk).

En annan gammal stjärna klarar sig bättre. Anri Sala visar upplysningstidens mörka sida i Sydney. Han gör den ständigt återkommande reflektionen att man under upplysningstiden var kapabel att skapa de skönaste verk och samtidigt kolonisera hänsynslöst. Som sagt är en sådan tanke så väletablerad att den inte är särskilt intressant. Men säkert har han lyckats få till en suggestiv installation (art newspaper).

Bigert & Bergström visar installationer på Artipelag. Som det brukar vara med B & B är deras verk tekniskt avancerade och suggestiva. Nils Forsberg (Expressen) menar att de inte fungerar som konst. Vad han menar med detta torde vara bristen på mångtydighet. Verken har sin givna diskurs och det blir aldrig mer än så. Man kan också diskutera kvalitetsnivån som påverkas av detta. B & B har visserligen en hygglig position i konstvärlden men är inte inblandade i någon toppstrid, inte ens i den svenska ligan.

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

151 svar på 2461: Gamla stjärnor möter tidens värdegrund

  1. Ulf skriver:

    Till CeDe

    Vad är en kultur som gör rätt för sig och vill oss väl, hur definieras en sådan kultur. Vilka är föresten ”oss”?

    Könsord tar jag till när jag angrips av i grunden oseriösa debattörer som använder förolämpningar som en härskarteknik. Svårare än så är det inte, don efter person kallar vi svenskar den metoden!

  2. CeDe skriver:

    Oss, är du och jag och alla andra som känner samhörighet till Sverige.
    Inte var väl det så svårt, Ulf.

    Jag tror att de flesta debattörer på Vilks blogg är seriösa och någon härskarteknik har inte jag uppfattat men alla vill väl hävda sin uppfattning.

  3. Ulf skriver:

    Du ”CeDE” och jag har mycket lite gemensamt när det gäller synen på hur Sverige ser ut och hur vårt lands skall utvecklas.
    Vi känner helt enkelt samhörighet till helt olika värden och att påstå att du och jag utgör något slags ”oss” är helt missvisande.

  4. Ulf skriver:

    Om kristendomen hade varit en sådan harmlös religion som du ”SL” påstår så hade inte Förintelsen ägt rum.

  5. Från Graven skriver:

    Visst har vi ”mycket lite gemensamt” med dig, Ulf. Du förespråkar skäktning och sharia.

  6. CeDe skriver:

    Då kan jag kontra med: vad menar du med vårt land?
    Vi har nog mer gemensamt än vad du vill tillstå.
    Sverige utvecklas knappast genom muslimska enklaver och islamska värderingar.

  7. Från Graven skriver:

    CeDe, du behagar skämta när du menar att du har något gemensamt med Ulf!

    Ulf förespråkar skäktning och sharia!

    Vad sysslar Pöbeln, Ulf och mohammad med, dagarna i ända här på Vilks.net, annat än att försöka relativisera och normalisera islam?

  8. CeDe skriver:

    Ulf – islam förintar löpande. Det är inte någon historisk separat händelse.
    Du jämför som vanligt bananer med fikon.

  9. Ulf skriver:

    Bra där ”CeDe”. Nu inser du också att du och jag har föga gemensamt när det gäller synen på vad som är bra för Sverige och hur vårt lands framtid bäst formas.

    Ändå är jag svensk och antagligen du också.

  10. Per skriver:

    Förintelsen var inget uttryck för kristendomen. Utan för dess motsats. Och inspirerat av islams folkmord på judar.

  11. Från Graven skriver:

    Dessutom tog nazisterna säkerligen intryck av det första folkmordet i modern tid. Det med islam motiverade folkmordet på kristna armenier.

    Islam hann före nazismen – med 25 år – med etnisk rensning och folkmord i modern tid (1900-tal).

  12. Från Graven skriver:

    Du leker med elden CeDe när du försöker hitta gemensam grund med Ulf.

    Det finns ett, endast ett, uttalande som jag håller med någon av de tre islamisterna om, och det är Pöbelns åsikt att islam måste reformeras.

  13. CeDe skriver:

    Snarare Ulf som skulle upptäcka var lojaliteten sitter om han hamnade i skarpt läge.

  14. Från Graven skriver:

    Girl, Ulf är skarpt läge.

  15. Från Graven skriver:

    Ulf är skarpt läge

  16. CeDe skriver:

    Antagligen är det så, det finns inget hopp för dessa mentala konvertiter.

  17. Från Graven skriver:

    Se på Skråmo. Lät precis som vilks.net’s egna islamister i början; ”islam var missförstått”, o.s.v., o.s.v. Satt i en TV-studio och försökte relativisera och normalisera. Nu ber Skråmo till Allah att västerländskt blod skall flyta.

  18. CeDe skriver:

    Ja, det är väl ingen trängsel bakom det pannbenet!

  19. Ulf skriver:

    ”Från Graven” har uppenbarligen glömt tyskarnas folkmord på herero folket och belgarnas folkmord i Kongo som skedde före första världskriget.

    Men eftersom offren var ”negrer” så har väl ”Från Gravens” rasisthjärna missat dessa händelser.

    P.S
    Att de kristna var först med moderna folkmord urskuldar naturligtvis inte muslimernas folkmord på armenierna.

  20. Ulf skriver:

    Att antisemitismen i dag är starkast bland muslimer är ett faktum men vi skall inte glömma att mellan 15-25 procent av svenskarna är beredda att rösta på Sverigedemokraterna som är ett öppet antijudiskt part.

  21. Från Graven skriver:

    Folkmorden under kolonialismen? Självklart har jag inte glömt dem. Precis som du anser jag Heart of Darkness vara ett mästerverk.

  22. minnesdagen skriver:

    kristna moderna folkmord och muslimernas folkmord… och vad var judiska folkmord, Holodomor ?

  23. sl skriver:

    Ska vi ta och ge Ulf chansen att visa att han känner igen en riktig judehatare. Hackandet på Graven fungerar oftast som trollverksamhet, men minnesslöddret är en riktig judehatare, som försöker göra bolsjevismen/planekonomin till en fråga om judar.

    Dags att visa framfötterna, Ulf!

  24. Från Graven skriver:

    Jag satt också och väntade på det.

    Om Ulf fortsätter att förhålla sig tyst kommer jag naturligtvis att dra slutsatsen att Ulf är antisemit. Den slutsatsen kan jag naturligtvis fortfarande dra, även om Ulf svarar, beroende på kvaliteten på (läs brist på) svaret.

  25. Ulf skriver:

    Det är väl snarast Lars Vilks som skall reagerar mot ”minnesdagen” eftersom det är på Lars blogg som ”minnesdagen” för fram sina lögner.

  26. Från Graven skriver:

    Det har Lars Vilks – ofta.

    Du däremot…

  27. Från Graven skriver:

    LOL!

    Ulf vill förhålla sig passiv gentemot en minnesdagen!

  28. Lars Vilks skriver:

    Jag har reagerat vid flera tillfällen men eftersom andra tar väl hand om den saken finns det inte mycket mer att tillägga.

  29. CeDe skriver:

    Tom begåvningarnas begåvning Lars Vilks tror sig sign Ulf kunna mästra.

  30. Från Graven skriver:

    Att förhålla sig passiv inför antisemitiska yttringar – såsom Ulf uttryckligen förbehåller sig rätten att göra – är en del av den antisemitiska problematiken.

    Har jag inte sagt det här förut: Ulf agenda är främst att tysta; med rasist- och antisemitanklagelser. När han får chansen att debattera antisemitiska insinuationer så vill han inte.

  31. sl skriver:

    Ingen som funderat på om minnespacket och ulf är samma person? En slags janusansikte, ibland är trollet antisemit, ibland jagar trollet antisemiter, men på ett fyrkantigt och ordmärkande sätt som inte leder någonstans, utan bara får allt att kajka ur? Här finns ju en chans för ulf att vara riktig antisemitjägare, men nu passar det inte…

  32. minnesdagen skriver:

    sl och von graven, jag ställde en fråga, och ni går igång som om det var något extraordinärt. Ni drar kristna och muslimer över en kam.

  33. Från Graven skriver:

    minnesdagen

    Varför skulle Holodomor vara kopplat specifikt till judar, och i vilket avseende?

  34. minnesdagen skriver:

    Varför peka ut kristna och muslimer för diverse folkmord, och utelämna den tredje världsreligionen, det var frågan.
    Det finns individer i alla folkmord, som på något sätt driver fram dem, eller gör dem möjliga. Men hur är det möjligt att något sådant kan hända, och omvärlden inte vet om det ? Konstantin Umansky är en koppling.

  35. Från Graven skriver:

    minnesdagen

    V.v. utveckla

  36. Lars Vilks skriver:

    Jag tvivlar att du är intresserad av ”världsreligioner” men om du skulle vara det är judendomen inte mycket till ”världsreligion. Buddhismen och hinduismen t ex kan däremot vara intressanta om man skall fördela skuldbördor.

  37. Inge skriver:

    Jøders påvirkning på det som kalles Holodomor er verdt en historisk undersøkelse. Den moderne kommunismen ble grunnlagt av jøder og Sovjet kunne ikke blitt til uten dem. I den grad grupper er interessante som data for vitenskapen bør jøder behandles som andre.

  38. minnesdagen skriver:

    LV,
    Det är en definitionsfråga. Det judiska folket är vida spritt geografiskt och de är djupt involverade både i världspolitiken och i andra religioner.

    Från Graven,
    När det pågick var Konstantin Umansky chef för alla utländska korrespondenter, det var där nyhetsflödet stannade. Jag tycker som Inge, man borde kunna diskutera detta öppet. Och dessutom, den grupp som kastar anklagelser mot andra, bör själv tåla kritik. Om de inte tål kritik borde de inte kritisera andra. Det vore på många sätt bra om man kunde lägga gamla oförrätter åt sidan och blicka framåt. Men så fungerar det inte. Vi skall ständigt bli påminda av den ena sidan. Och det blir mer och mer, inte mindre.

  39. Ulf skriver:

    Kommunismen idéer som de formulerades av Marx bygger på en solid europeisk tanketradition. Hegels tänkande spelade en stor roll när det gäller Marx syn på historien medan Adam Smiths idéer var grunden till Marx ekonomiska teorier.

    Marx är kort och gott en del av den europeiska idéhistorien och inte av den judiska.

    Det vore också intressant om Inge närmare kunde förklara på vilket sätt det var just judar som skapade förutsättningarna för Sovjetunionens uppkomst

  40. sl skriver:

    Här tackar vi Ulf för en helt solid och korrekt definiton, det tycker jag är bra. Hegelianism och Adam Smiths föregångare David Ricardo är grunden för Karl Marx´tänkande.

    Vad är det som definieras av teorier om judendomens världssammansvärjning. Jo, det är judehataren som definieras. För nazister, som hatar judar, är bolsjevismen en judisk produkt. Judendom är en liten religion som funnits länge, över hela planeten bor det afrikaner, kineser, engelsmän och spanjorer, men för judehataren spelar bara judarna roll. Finns där en enda jude, så är allt hans fel.

    Du vet inte vad du ger dig in i, Inge. Minnespacket vill diskutera saker som inte hänt som om de hänt, och vill diskutera saker som hänt som om de inte hänt. Förnekelse av judeutrotning är minnespackets agenda, och hänvisningen till kommunisternas jordbrukspolitik i Ukraina med åtföljande massvält ska ges en judisk identitet. Minnespacket diskuterar ingenting, utan blandar systematiskt bort korten, hen har en agenda.

    Judehatarens agenda.

  41. Inge skriver:

    Takk, Ulf, for at du er villig til å diskutere jøders innflytelse på europeisk tenkning. Du ser ut til å ha kunnskap om Marx’ jødiske tilknytning og at den ikke ga seg uttrykk i ideologien hans. Er dette noe du er sikker på, eller er du redd for å bli stemplet som antisemitt?

    Det er en stund siden jeg har lest om emnet og jeg husker ikke navn på alle som regjerte Sovjet, men mange av dem var jøder. Sjefen i forløperen til KGB var jøde.

  42. Från Graven skriver:

    Ja, Ulfs svar är logiskt och kräver en ärlig respons från minnesdagen & Inge.

    minnesdagen, Inge:
    Var i judendomens urkunder eller doktrin menar ni att kommunismen går att förutspå?

  43. Ulf skriver:

    Jag får be att tacka både ”sl” och ”Från Graven” för de vänliga och berömmande orden

  44. Inge skriver:

    Från Graven og sl: prøv å undersøke jøders egen gruppetenkning, den er mange tusen år gammel. Les Bibelen. Jeg søker sannhet og syns det er merkelig at intelligente mennesker nekter å ta inn over seg deler av virkeligheten av ideologiske årsaker. De som døde under Holodomor var som meg og deg, de fortjener bedre enn dette.

  45. minnesdagen skriver:

    från graven,
    som svar på din fråga om kommunismen. Jag har aldrig påstått att ideologin som sådan är judisk. Konstantin Umansky var det. sl visar med sina kommentarer vad jag menar med ’att kastar anklagelser’.

  46. Från Graven skriver:

    minnesdagen

    Nu skriver du ju faktiskt: ”Varför peka ut kristna och muslimer för diverse folkmord, och utelämna den tredje världsreligionen, det var frågan”.

    Du talar alltså om religionen judendom i samband med folkmord i allmänhet och Holodomor i synnerhet. Jag kan inte läsa det på något annat sätt än hur du faktiskt skriver det.

    Frågan blir då logisk: var i judendomens urkunder eller doktrin hittar du påbuden till sådana folkmord som du talar om? Om du menar att kommunismen är orsaken, så blir ju frågan följaktligen var denna i sin tur står att återfinnas i judendomens urkunder.

    Du skriver, och jag frågar på det.

  47. sl skriver:

    Ni har inte riktigt fattat minnesdagens agenda. Hen tror att förintelsen aldrig har ägt rum, trots att bevisen för den är överväldigande, den är totalt och fullt ut bevisad i bild, text, gärningsmännens beslut, utförande, allt finns dokumenterat. När minnesdagen ställs inför verkligheten skruvar minnesdagen på verkligheten, med den ena efter en andra metoden. När en metod misslyckats, byts bara metod. Senaste metoden är att påstså att någon påstått att sex miljoner gasades ihjäl, dvs lägga falska påståenden i munnen på motståndaren. Varje diskussion med minnesdagen syftar till att denne ska kunna förminska judarna, sorglustigt, eftersom det är en liten folkgrupp.

    Varför påstår minnesdagen att judendomen är en världsreligion, är det för att det finns judar överallt, i promillen? Nej då, det beror på att i grunden för minnesdagens judehat finns föreställningen att just judendomen försöker ta över världen, det ligger i judars natur att försöka ta över världen, ända sedan begynnelsen. Judendomen blir en världsreligion pga av dess förmenta världserövraragenda, baserad på enstaka rader i torarullar från en tid då man trodde hela världen sträckte sig femtio mil i var riktning.

    Varför nämns en judisk tjänsteman, Umansky, som överlevde Stalins utrotning inom partiet 1936-38 genom att vara ambassadör utomlands, precis som Kollontaj i Stockholm. Därför att han är judisk! Hade han inte varit judisk, hade han inte nämnt. Vi har ett namn på företeelsen, ett missbrukat namn, som numera kan beteckna vad som helst. Rasism. Kära vänner, minnesdagen är rasistisk judehatare, men döljer sig bakom att vilja ”diskutera felaktigheter i historieskrivningen”. Det är minnesdagen som torgför felaktigheter i historieskrivningen, och det beror på att minnesdagen inte kan tillstå att hen är rasistisk judehatare, judarna ska skuldbeläggas utan att det egentliga skälet ådagläggs. Om minnesdagen visade sin egentliga agenda öppet, skulle alla förkasta den direkt, därför presenteras den inlindad i förfalskningar och påhitt.

    Ryssland hade en stor judisk befolkningsgrupp som fick skulden varje gång skörden slog fel eller tsaren med administration klantade till det. Rysslands judiska befolkning bodde per tvång i ghetton, avgränsade byar som kallades ”shtetl, den utsattes regelbundet för pogromer av de svarta hundradena, polis och andra i förklädnad. Ryssland var Europas värsta land för judar runt år 1900, att de fanns rikligt företrädda inom oppositionens schatteringar var inte konstigt. I toppgarnityret bredvid Lenin fanns en jude, Trotskij, han sa själv att han inte kunde efterträda Lenin därför att han var jude. Bolsjevikpartiets tyngsta nationalitet var givetvis ryssar.

    Karl Marx var ateist, kallade religion för ett opium för folket, han var av judisk härkomst men föraktade religion, i hans framtida paradis skulle religionen vittra bort av sig själv. Rasistens bas för anklagelser mot Marx för judendom är rasistiska, det är judens härkomst som är själva anklagelsen. För rasisten spelar vetenskap, historia, kultur eller idéutbyte ingen roll, rasisten har bara en grundläggande idé; rasism. Allt det andra är underordnat. Vetenskap, historia, kultur; allt anpassas till kamp mot judarna. Judehataren har ett svar på även det; vetenskap, historia och kultur används av judarna i deras kamp för världsherravälde.

    Det är fel i huvudet på judehataren, och varje diskussion med judehataren slutar antingen i okunnighet och förvirring, eller att man inser judehatarens agenda. Välorganiserat dragen till sin spets når judehataren sitt mål i Auschwitz, judehatets logiska slutstation. Idag har vi växande judehat i Sverige, men importerat från mellanöstern. De tycker också att Auschwitz var en bra idé. Den svenska nazismen och de svenska islamisterna är allierade mot judarna, och vi bör stödja judarna mot bägge. För vår egen skull, vi står själva längre ner på listan över oönskade.

  48. mohammad skriver:

    ”Genom sig själv känner man andra” – SL ger ordspråket ett ansikte….

  49. sl skriver:

    Kanske är även du infekterad av det importerade muslimska judehatet, mohammad? Det har spritt sig ut i den svenska ”antinazistiska” blöjvänstern. Nazister, islamister och viss ”vänster” är allierade i kampen mot civilisationen, och var det redan 1940. Judendomen är en av vår civilisations många grundstenar. Nazismens samhällsfientlighet kommer sig av att den föraktar civilisationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.