2462: De mest inflytelserika i konstvärlden

Artreview har publicerat sin återkommande lista på konstvärldens mest inflytelserika agenter. Lite överraskande toppas listan av Hito Steyerl. Ja, faktiskt är det så att två konstnärer har utsett till topplatserna eftersom andra platsen går till Pierre Huyghe. Det kan vara motiverat. Steyerl stormade in i konstvärldens trängre kretsar för tio år sedan och har sedan förstärkt sin ställning. Hon är med överallt och gör ständigt bra ifrån sig (mer om hennes position på artnet). Så även Huyghe som blev ett namn på 90-talet och har fortsatt med framgångarna. Båda arbetar med video och installationer. Ännu en överraskning är att man har placerat en feministteoretiker på tredje plats, Donna Haraway, liksom att ännu en social konstruktör hamnat på den nionde, Bruno Latour. Sedan är väl ordningen återställd med de stora galleristerna Zwirner och Wirth, Adam Szymczyk naturligtvis som ledare av Documenta och den evigt blomstrande curatorn Hans Ulrich Obrist. Några svenskar finns inte, Birnbaum har försvunnit med åren. Men han gör en intervju med Hito Steyerl på Moderna som refereras av Sinziana Ravini. Hon levererar några intressanta svar på de frågor som Ravini noterar (Kunstkritikk)

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.