2461: Gamla stjärnor möter tidens värdegrund

Några av 1990-talets stjärnor på konsthimmeln möter dagens diskurs. Rineke Dijkstra gjorde med sin fotoserie av unga människor på en strand ett stort genombrott och hon håller sig alltjämt på hög nivå (ranking 176). Men det kan vara kärvt att möta kritiker vars kritiska instrument är laddat med tidsenlig värdegrund. Så blir det när Fredrik Svensk (Aftonbladet) tar sig an Dijkstra. Inte tillräckligt med mångfald.

En annan stjärna, Gillian Wearing, veteran från samma decennium, en av de mest framträdande YBA (Young British Artists), har gjort ett monument om familjen i Danmark. Den finns att beskåda framför Statens Museum for Kunst. Wearing är ett mycket starkt namn som man inte kritiserar i onödan men hennes familjeskulptur passar inte riktigt in i dagens värdegrund. Visserligen en ordinär och vardaglig familj men dock kärnfamiljekonceptet. Kritiken får problem (Kunstkritikk).

En annan gammal stjärna klarar sig bättre. Anri Sala visar upplysningstidens mörka sida i Sydney. Han gör den ständigt återkommande reflektionen att man under upplysningstiden var kapabel att skapa de skönaste verk och samtidigt kolonisera hänsynslöst. Som sagt är en sådan tanke så väletablerad att den inte är särskilt intressant. Men säkert har han lyckats få till en suggestiv installation (art newspaper).

Bigert & Bergström visar installationer på Artipelag. Som det brukar vara med B & B är deras verk tekniskt avancerade och suggestiva. Nils Forsberg (Expressen) menar att de inte fungerar som konst. Vad han menar med detta torde vara bristen på mångtydighet. Verken har sin givna diskurs och det blir aldrig mer än så. Man kan också diskutera kvalitetsnivån som påverkas av detta. B & B har visserligen en hygglig position i konstvärlden men är inte inblandade i någon toppstrid, inte ens i den svenska ligan.

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

151 svar på 2461: Gamla stjärnor möter tidens värdegrund

 1. minnesdagen skriver:

  från graven,
  Du vet säkert själv vart man hittar folkmord i bibeln.

  sl skriver: ”en judisk tjänsteman, Umansky, som överlevde Stalins utrotning”
  Umansky var inte en liten tjänsteman. Han var chef för Sovjetiska utrikesdepartementets Press- och Informations-avdelning när Holodomor pågick. Därefter fortsatte hans strålande karriär. från wikipedia:
  ”11 May 1939, Umansky was appointed by Joseph Stalin as Ambassador of the Soviet Union to the United States and he presented his Letters of Credence to U.S. President Franklin D. Roosevelt on 6 June 1939, becoming, at the time, the youngest Ambassador in Washington, D.C.”

 2. Från Graven skriver:

  Jösses, jag kommer aldrig över vilket stolpskott mohammad är.

 3. CeDe skriver:

  Problemen med stolpskotten är att de tror att deras muslimska vänner är deras vänner.
  De förstår inte att muslimer inte har tagit sig till det sekulära för att integreras utan för att integrera. Och några skrupler för att utnyttja den uppdukade välfärden finns inte. Invandrade föräldrar får svenska barnbidrag för sina barn men många skickar barnen tillbaka till hemlandet för skolgång för att undvika att de integreras, pengarna betalas ut likväl.
  Hela problematiken är naturligtvis politisk.

 4. Från Graven skriver:

  mohammad vet vad han gör; han kommer aldrig att kunna påstå att han inte visste.

  Koranen 4:34 är ”inte [hans] grej”. Det är allt du får ur honom om islamska urkunder.

 5. Från Graven skriver:

  Tänka sig. Att inte ha mer att säga om en av islams grundbultar! Hela Sura an Nisa går ut på att definiera kvinnans värde som underställt mannen, i allt, inklusive civilrättsliga frågor.

  mohammad är inte värd tangenttrycken

 6. Ludvig K skriver:

  Den s.k. öppna debatten som förespråkas av minnesdagen går vanligtvis till så, att det är tillåtet att slänga ur sig vad som helst, och sedan sticka när någon vill undersöka saken närmare. Det är en sådan öppen debatt man får tillsammans med en anonym nätanvändare vars främsta drivkraft är att leda varje diskussion till att det ska handla om hur fel det är att vi har en minnesdag för att hedra offren som dog i Förintelsen. Så fort resonemanget haltar försvinner han och är borta tills ingen bryr sig längre, och så börjar det om.

 7. sl skriver:

  Själva minnesdagens nätnamn är förstås ett slags hån mot offren.

  Eftersom minnesdagens ”debatt” handlar om att sprida desinformation i ett klimat där väldigt mycket är känt om vad som faktiskt hände, får desinformationen karaktär av nålstick. Givet att omständigheterna är kända, men minnesdagen återkommer, brukar jag hävda att minnesdagen är sinnessjuk. Inte schizofren eller något sådant, men nånting i kopplingen mellan sinnesorganen och hjärnan, eller kopplingsschemat inne i hjärnan, fungerar inte.

  Alternativet, att minnesdagens mentala status fungerar, kräver en annan förklaring, och den är enkel. Minnesdagen är rasist, vanlig judehatare, med alla sina invärtes besvär. Det är socialt gångbart bara hos islamister och övertygade nazister, den som vill blanda sig med vanliga svenskar kan inte hävda judisk världskonspiration eller undermänniskors rättmätiga öde. Därmed uppstår en slags kognitiv dissonans inuti minnesdagen; dvs mild form av sinnessjukdom. Felet ligger hos minnesdagen, oavsett hur det betraktas.

 8. Jor-El skriver:

  Om vi skippar den eventuella judiska agendan inom sovjetiska kommunismen och Minnesdagens eventuella diagnoser, finns det något kvar förutom den lättförståeliga offerrollen i den judiska kulturen i förhållande till andra?

  Jag vill nog påstå att det finns en del megalomani också, uttryckt ganska klart och tydligt på sina håll.

  ”Goyim were born only to serve us. Without that, they have no place in the world – only to serve the People of Israel. Why are gentiles needed? They will work, they will plow, they will reap. We will sit like an effendi and eat. That is why gentiles were created.”

  Var kommer detta uttalande från? The Protocols of the Elders of Zion, eller en krönika hos Nordfront baserad på samma skrift?
  Nej, det kommer från en av israels största religiösa ledare, Ovadia Yosef.
  När han avled 2013, 93 år gammal, följdes han av 800 000 besökare till den sista vilan.
  En tiondel av hela Israels befolkning befann sig i följet genom Jerusalem.

  https://www.timesofisrael.com/jerusalem-closes-down-for-rabbi-ovadia-yosefs-funeral/

  ”Imagine that one’s donkey would die, they’d lose their money. This is his servant, that’s why he gets a long life, to work well for this Jew. Gentiles were born only to serve us. Without that, they have no place in the world – only to serve the People of Israel.”

  ”It is forbidden to be merciful to them. You must send missiles to them and annihilate them. They are evil and damnable. […] The Lord shall return the Arabs’ deeds on their own heads, waste their seed and exterminate them, devastate them and vanish them from this world.”

  ”There was a tsunami and there are terrible natural disasters, all of this because of too little Torah study.”

  https://en.wikipedia.org/wiki/Ovadia_Yosef#Controversial_statements

 9. mohammad skriver:

  Som sagts – genom sig själv känner man andra…;))

 10. Från Graven skriver:

  Hur var det nu, mohammad?

  Skall en man slå sin hustru om hon inte lyder – såsom koranen 4:34 påbjuder – eller inte?

 11. Från Graven skriver:

  Och var är förresten den store antisemitjägaren Ulf? Han har en hel del att bita ovanför i tråden.

  Eller tänker han låta mig, sl och Lars Vilks att sköta jobbet åt honom?

 12. Ulf skriver:

  ”Från Graven” och ”sl” har gjort ett bra jobb men Lars Vilks har som oftast när det gäller antisemitiska inlägg bland kommentarerna hållit sig märkligt passiv.

 13. Lars Vilks skriver:

  När jag ser att saken hanteras väl behöver jag inte lägga till något. Jag har sedan länge tröttnat på Minnesdagen fruktlösa försök att övertyga omgivningen.

 14. minnesdagen skriver:

  Ludvig, var i denna tråd har resonemanget haltat ? Jag skulle påstå att Från graven kan resonera, men dina påståenden är tomma på innehåll. När det gäller Sl så tror jag att mohammad har rätt. Sl kan inte förstå att somliga är trötta på allt skuldbeläggande, om man inte sväljer allt, utan väljer att försöka hitta sprickor i fasaden, så är man antisemit. Det stämmer inte, men Sl har sin mall, och det är lönlöst säga emot den.

 15. Ludvig K skriver:

  Ja. Du föreslår att holodomor är ett judiskt folkmord. Baserat på att EN jude var med. Hur går det ihop?

  Du skarvar fritt. När det passar in i ditt narrativ.

  Vad beträffar Jor-Els instick om Ovadia Jozef så får man säga att han var en ordets man och likt Trump kom han under ett långt liv med många uttalanden av olika valör. Citaten du tar upp lär vara autentiska men tagna ur sitt sammanhang är de inte så beskrivande. Speciellt inte när du tycks vilja bygga någon tes utifrån dem. Det var t ex inte de uttalanden som han var så älskad för.

 16. Från Graven skriver:

  minnesdagen

  men du resonerar inte tillbaka, du insinuerar. Jag har erbjudit dig att skärskåda källorna och diskutera vad du inte håller med om.

 17. Från Graven skriver:

  Ovadia Jozef trodde på en gud.

  Själv är jag antiteist och humanist. Det är därför varken minnesdagen, Ulf, mohammad, eller sl, är mina vänner.

  sl’s antiobjektiva inställning till vedertagna vetenskapliga metoder är mig nästan lika motbjudande som minnesdagens. mohammad är en moralisk människospillra.

  Ulf…. ja, vad skall man säga… Ulf har problem.

 18. minnesdagen skriver:

  Jag har redan förklarat vad jag menade med judiskt folkmord. Om du har läst mina kommentarer. Ulf påstod att det var kristna folkmord, sedan var det muslimska folkmord. Och då man kritiserar andra kan man få kritik tillbaka.

  Jag anser det vara nonsens att det Ulf påstår var kristna folkmord, så min kontring kan man tolka i samma anda om man vill. Men det finns kristna som varit delaktiga i folkmord, och det finns judar som varit delaktiga i folkmord. Jag gav bara ett exempel på en skyldig person. Det tyckte det räckte för att få fram poängen.

 19. Från Graven skriver:

  Ulf har påstått att folkmord utförts av kristna, men han har misslyckats med att visa var i kristendomen denna handling har sitt ursprung.

  Islamska – inte muslimska – folkmord är inte svåra att härleda till urkunderna.

  När jag frågar dig om var folkmord stipuleras som vägledande princip i judendomen så svarar du att det kan jag ta reda på själv.

 20. Jor-El skriver:

  Ludvig, min enda tes jag bygger på Ovadia Yosefs djupt rasistiska uttalanden är att chauvinism och förakt mot andra existerar och har existerat inom alla dom stora världsreligionerna, appropå deras olika skuld diskuterad tidigare i tråden.
  Om citaten är tagna ur sitt sammanhang (det första levererat under en mässa(!) så sent som 2010) får någon gärna plocka fram dom sammanhangen där dessa landar snyggt på fötterna i en västerländsk demokratisk kontext, som ju ändå Israel får anses ingå i.
  Kvällsunderhållning på ett konvent för konspirationsteoretiker, där han roastar sig själv och untermenschar en skrockande publik, iförd lång och krokig lösnäsa?
  Jag tycker det ser ut som han helt enkelt slarvade med Värdegrunden…

 21. Ludvig K skriver:

  Det finns såklart ett värde att diskutera rabbi Yosef, men jag tycker inte att det var rätt tillfälle nu. Det jag läser mellan raderna är ”ingen rök utan eld” och det finner jag rätt smaklöst. Han var en religiös auktoritet, ungefär som en påve.

 22. sl skriver:

  Minnesdagens snack om ”fasad” är just den form av nålsticksoperation som minnesdagen mäktar med, det beror på att den enda fasad som kan krackelera här är minnesdagens hånfulla judehat. Ordvalet syftar förstås på att det skulle finns någon form av lögn i beskrivandet av nazisternas judepolitik som kan avslöjas, men det gör det inte. Nazisternas judepolitik, dvs utrotningspolitiken, ligger i öppen dager, och gör det fullständigt oberoende av mig. Jag har ingen mall, jag återger bara ämnet historia korrekt, det är minnesdagen som har en agenda som inte tål dagens ljus.

  Det finns givetvis källor i gamla testamentet där judisk överhöghet över lilleputtlandet Israel anbefalles, det finns folkslag som hettiter, filistéer och samariter med olika öden, den judiske Jahve står på sitt folks sida mot andra folk med gudar som tex Baal. Man kan klaga på att judarna beklagar sitt öde, men den egentliga bedriften är förstås att hålla ihop folkets identitet trots att landet går förlorat. Så blir judarna en tusenårig minoritet man kan anklaga när skörden slår fel.

  Det finns folkmord utförda av kristna, särskilt under kolonialismen i Afrika, Asien och Amerika, de motiveras med att vildarna ska frälsas, men det finns inget stöd i Nya Testamentet för att man frälser med utrotning, ingenstans påstår Jesus att hans rike är av denna jorden. Jesus tröstar med livet efter döden. Enstaka judar, övertygade ateister, har deltagit i sovjetryska utrotningskampanjer, men de är inte judiska till sin karaktär alls. Däremot försöker judehatare påstå att bolsjevismen är en av alla judiska världssammansvärjningar mot resten av jorden. I praktiken kokar dessa anklagelser ner till att judarnas brott består i att existera.

  Innuiter har genuppsättning som asiat med indiansk selektion, de har vandrat från Asien via Amerika till Grönland. Araber är också vita, när den vite mannen ska skuldbeläggas och kvoteras bort menar man anklagande moralist europeiska kristne vite mannen. Eftersom nästan alla vita kristna män totalt maktlösa jobbade så länge det var ljust med att få fram mat, är anklagelsen meningslös. Den syftar bara till att promovera genus- och klimathysterikornas karriär inom offentlig byråkrati.

  Jag har ingen ”antiobjektiv inställning till vedertagna vetenskapliga metoder”, jag har bara lyckats ta in att det finns en massa vetenskapsmän som invänder mot katastrofscenarios baserade på simpla och felaktiga datamodeller överförda till verkligheten. Koldioxiden, absolut nödvändig för liv på jorden, föreligger i diminutiva storheter i atmosfären, våra i sammanhanget minimala utsläpp kan inte påverka temperaturer på jorden annat än ytterst marginellt. De klimatreligiösa, i mångt och mycket uppfyllda av protestantens nit och skuld, försöker pracka på oss domedagen som ett resultat av vår egen skuld, det är en bekant historia från vår religiösa tradition förpackad i scifi-format inför framtiden. Klimat och temperatur har inget styrvred med beteckningen co2 som vi kan vrida på. Solen är enorm, jorden är minimal, människan är dammkorn med fortplantningsförmåga. De klimatreligiösa sysslar inte med vetenskap, de håller på med religion, skuld och politik. En dödlig kombination. Särskilt mottagliga för den ideologiska smittan är vraket eften vänstern. Sen arbetarklassens ”vetenskapligt definierade” frälsarroll tappat kompassen behövs något nytt för att elda den odugliga medelklass som behöver något improduktivt att göra karriär på andras bekostnad med. Där finner vi bakgrunden till vurmen för genus och klimat.

 23. sl skriver:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Ovadia_Yosef#Holocaust_victims

  Om man läser om den här rabbi Yosef bara lite grann, ser man att han sagt allt möjligt i olika sammanhang, bl.a. för att hindra relgionsstudenterna från att göra sin militära nationella plikt, eventuellt en märklig självmotsägelse. Även om han följdes av en tiondel av landets invånare på sin sista resa, säger det ingenting principiellt om judendomen. Det som görs gällande av judehatarna är att judarna är sämre än andra, att de har en sammansvärjning mot alla andra, att de klagar när de blir utrotade, det är verkligen upprörande, men ska vi verkligen kalla det megalomani?

  Judar är ett litet folk som bibehållit sin sammanhållning trots frånvaron av egen statsbildning, de har marginellt fler nobelpristagare och konsertpianister per capita än andra folk, men är egoister, tjatrövar, tappar bort sin mobiltelefon och har varierande åsikter om grannens jacka på samma sätt som alla andra.

  Det är inte för judarnas skull vi ska hålla vår historieskrivning fri från judehatarnas och förminskarnas lögner, det är för vår egen. Vi kan ju inte ha en felaktig historieskrivning för att minnesdagen är ”trött på att skuldbeläggas”. Minnesdagen kan förstås känna sig skuldbelagd av sanningen om nazisternas folkmord, men det gör inte jag. Jag har ingen del vare sig kolonialkrig eller judeutrotning, jag bär ingen vit skuld som arv, jag är inte skyldig till vare sig Kongo, Auschwitz eller orkaner. När vår kultur firar excesser i skuldpåtagelse för andras räkning på Gudrun Schyman-manér, då avsäger jag mig den.

  Vi bör vara medvetna om en absolut central del i vår avlagda frälsarreligion; ”alla är födda skyldiga”, därför att Eva (kvinnan) lurade på Adam (mannen) frukten från kunskapens träd. Kvinnan lurade på den dumme mannen frukten efter att själv duperats av ormen. Vi har skrotat den delen av religionen som gör minst skada, övertygelsen om paradiset efter döden, men vi har kvar det stora problemet; skuldbeläggelsen. Inte minnesdagens invärtes problem, inte de fåtaliga mentalt handikappade nazisterna, utan vår förmåga att ställa ut vilken räkning som helst på vår granne baserat på fiktiv skuld.

  Finns där någon klimatkatastrof? Nä, men där finns oändlig skuld att kommersialisera.
  Finns där svensk skyldighet till skattefinansierad global asyl? Nä. Det finns skulder man inte kan ta på sig, därför att ens axlar inte kan bära dem. Tanken var då att Jesus skulle ta dem på sig, men mängden självutnämnda ateistpräster som fördelar tillbaka skulden till andra människor är inte liten. Idag kallas de miljöpartister. Vår tids extremister. Vi har inte bolsjeviker eller nazister. Vi har miljöpartister, lika stjärnögda och dådkraftiga som brunskjortor och rödgardister. På andras bekostnad.

 24. Jor-El skriver:

  sl, det är Ovadia Yosefs uttalanden som är ett uttryck för megalomani. Speciellt från den position han hade. Och jag är fullkomligt övertygad om att samtliga judar i tex. Sverige finner hans uttalanden lika bisarra och motbjudande som jag själv.
  Citaten är ju en parodi på judehatarnas egen retorik…

 25. Ludvig K skriver:

  Det finns en tid för allt, men du valde inte rätt tillfälle att posta några av Yosefs mest beska citat i den här tråden. Nu tycker jag att vi pratar om något annat. Konst, till exempel.

 26. Ulf skriver:

  I Nya Testamentet så pekas judar ut som människornas fiender och sedan har det bara fortsatt över Luther till våra dagar. År 2009 förnekade den kristna biskopen Richard Williamson Förintelsen i svensk teve.

  Antisemitism är helt enkelt en del av den kristna kyrkan och kulturen i Europa. ”Från Graven” vill gärna glömma detta faktum.

 27. sl skriver:

  Richard Williamson använder sig av den teknik minnesdagen kopierar. Han påstår att någon påstått att 6 miljoner judar gasats ihjäl i Auschwitz, och invänder mot detta falska påstående han själv lagt i andras mun. 6 miljoner judar utrotades totalt, varav en miljon i Auschwitz, alla gasades inte ihjäl. Många dog av svält, sjukdom, arkebuserade osv. Eftersom Hitler var mycket noga med att påpeka att allt var judarnas fel och de skulle fördrivas, rånas och mördas som en god tysk gärning är det lite meningslöst att argumentera mot förintelsen, den är inte bara dokumenterad utan också annonserad i god tid före dådet. Den är ett oomtvistligt bevisat faktum, varför biskop Williamson reducerar sig själv till Koko-nöt.

  Jesus var jude, lärjungarna var judar, farisséerna var judar, bara Pontius Pilatus var definitivt inte jude. Tveklöst har mängder av kyrkliga företrädare hävdat att ”judarna” mördade Jesus, men med ordet ”judarna” har nog avsetts ”de skriftlärde”, dvs de judar som ville eliminera Jesus. Om alla inblandade var judar blir anklagelsen meningslös. Inte bara mördarna, utan också den mördade var jude.

  När kristendomen tagit Europa i sitt grepp blev den obligatorisk. Man fick inte vara något annat än kristen, alltså fick man inte vara tex jude. Små mängder judar tilläts i stadskärnor för att lösa kungens inlåningsproblem till sina företag, dvs krig. När det var dags för amortering mördades långivarna helt praktiskt.

 28. minnesdagen skriver:

  Från graven,
  jag har aldrig påstått att folkmord stipuleras som vägledande princip i någon religion. Men av böckerna i bibeln, speciellt Josua, och i vissa partier i moseböckerna, påstås gud hjälpa till med folkmord. Men det tror jag du redan vet.

  sl,
  jag tycker det var bra att biskop Williamson fick uttrycka vad han ansåg, men det borde han fått göra utan rättsliga påföljder. Många tar avstånd från biskop Williamson, som ju bara säger vad han tror, men jag har inte hört någon ta avstånd från Konstantin Umansky, som verkligen varit delaktig.

 29. Ludvig K skriver:

  Har du hört någon ta parti för Umansky då?

 30. sl skriver:

  När biskop Williamson ”bara uttrycker vad han tror” använder han bara samma billiga trick som minnesdagen. Det är en slags teknik att lägga lögner i andras mun och sen låtsas motbevisa dem. Tyskarna har antinazistiska lagar som en följd av kriget de själva startade, helt naturligt, givet nazismens ondskefulla natur och katastrofala följder för Tyskland. Avnazifieringen av tyskarna krävde rättegångar, ny statsbildning och militär ockupation i decennier. Det var en uttalad målsättning hos västmakterna att lära tyskarna av med ovanan att marschera in i andra länder under argumentet att de själva var ett herrefolk och andra borde vara slavar. Judehatet var del i den kontexten.

  Umansky var kommunist, kommunistisk jordbrukspolitik har aldrig lyckats någonstans, vilket förnekas av övertygade kommunister med samma metoder som minnnesdagen ursäktar nazismen. Nazisterna skyller sina brott mot judarna på judarna, kommunisterna skyller sitt sabotage mot bönderna på bönderna. Nazism och kommunism är antikristna hatrörelser som förenas av sina brott mot mänskligheten, men delvis utförde dem mot varann. De är varandras spegelbild och motståndare. Att Umansky eventuellt var jude är betydelselöst, kommunismen är inte judisk, den vänds mot vilken nationalitet som helst av vilken nationalitet som helst. Kommunism är en ateistiskt lära lanserad under falska vetenskapliga premisser, men som ger ”arbetarklassen” frälsarrollen.

  Första Testamentet, vars innehåll motsvarar tora-rullarna i en synagoga, handlar om det lilla judiska folket, med sin egen gud på sin sida, han lovar dem Kaanans land, påstås det i texten. Det judiska folkets gud lovar folket att hjälpa folket mot folkets fiender. Varje folk hade sina gud eller gudar, med profeter som tolkar tecknen åt kungen, det finns i våra dagar kvar andra ännu äldre folkspillror med egna religioner, tex zoroastroismen i Iran, eventuellt den första monoteistiska religionen. Vare sig judar eller zoroastroister driver en kamp för världsherravälde, de bara försökt överleva andras kamp för världsherravälde i årtusenden.

 31. CeDe skriver:

  Mer relevant än att rota i gamla synder är väl att reflektera över nutiden.

  Rolf Malm ger en lysande belysning av situation Sverige:

  https://samnytt.se/mardrommen-om-den-humanitara-stormakten/

 32. sl skriver:

  Du har kanske inte märkt det, men vi har en judehatande dyngspridare på bloggen, som försöker sig på historierevisionism med nålsticksmetod. Vi rotar inte i gamla synder, minnesdagen drar fram dem i ljuset så att vi måste gå igenom dem igen. Egentligen en märklig metod, nazistens bästa teknik är att dra ett täcke över de gamla synderna, men när vi nu storimporterar judehatare växer kanske hornen ut igen. I praktiken är nazister och islamister allierade mot vår civilisation, byggd på judendom, kristendom, grekisk filosofi, romersk rätt och vetenskaplig metod.

 33. CeDe skriver:

  Men senaste mode tycks vara att radera ut civilisationen. Den har tydligen gjort sitt och nya visioner hägrar.
  Så, vad har vi att sätta emot?

 34. Ludvig K skriver:

  Mycket. Svensson köper inte det nya paketet, utan går tyst och knyter näven. Förr eller senare måste han kanske ta ställning mera öppet.

 35. CeDe skriver:

  Svensson köper Aftonbladet och röstar fortsatt på little Daddy och knyter näven åt rasisterna.

 36. Inge skriver:

  Jeg støtter minnesdagen i å ta opp problemet med jøder som gruppe. Ingen grupper skal være unntatt for kritikk. Når man leser historie dukker jøder opp overalt, på godt og ondt. Samtidig insisterer jøder på å se seg selv som en gruppe, i den grad at de truer med å forlate land som forbyr kjønnslemlestelse av barn.

  Det er vanskelig å se forbi egne fordommer. Som israelvenn grep jeg meg selv i å mangle sympati da jeg så et bilde av det jeg trodde var en palestinskarabisk begravelse, bare for å oppdage at offeret var jøde og israeler.

  Jeg ønsker at jøder er gode mennesker, men det er de ikke.

 37. sl skriver:

  Judar har kan inte definieras kollektivt som onda eller goda med mindre än att man är rasist. Problemet med judeutrotningen är inte judarna, utan nazisterna. Det var nazisterna som utförde brottet. Judarna var offer. Det hör till god ton att inte brännmärka offren.

 38. Krister skriver:

  Oops! Där kom den kristne Inge ut ur garderoben också.

 39. Krister skriver:

  Har du inte förstått att det är en jude du dyrkar och ber till i din enfald?!

 40. CeDe skriver:

  Född jude men la grunden till kristendomen, KRISTER. Det är kristendomen som Inge bekänner sig till.
  Finns ingen anledning att vara arrogant!

 41. Inge skriver:

  sl, du gjør det for enkelt for deg selv. Jøder har blitt mislikt gjennom hele historien fordi de har insistert på å være annerledes. Annerledes = potensielt farlig. Kombiner denne holdningen med en totalitær ideologi som nazismen og resultatet følger.

 42. sl skriver:

  Jo, men som du ser finns här nu två gökar som tror att judar är onda därför att de är judar. Om det vore sant hjälper det inte att Jesus, apostlarna och de ursprungliga kristna församlingarna bestod av judar. Om man tror att judar är onda av blodet så drabbar det naturligtvis alla judar, inklusive Jesus, Maria, Josef, apostlarna och östen med resten. Om man bekänner sig till kristendom bör man avhålla sig från att ge judar skulden för att de blivit förföljda, det strider mot grundinnehållet i kristen tro.

  Roten till kristendomens problem med begreppet jude tror jag är översättningarna av bibeln. Den skrevs på arameiska, översattes till grekiska, sen till latin, sen till de europeiska folkspråken. I bibelns passionshistoria, där farriséerna vill ha Jesus mördad har översättningen av ”farrisé” blivit ”jude”, så blev ”judarna” Jesus mördare. Det är en judisk sekt mot en annan judisk sekt i passionshistoria.

  Anledningen till att judarna dyker upp i historien hela tiden är att kristendomen är baserad på judendomen, det har varit obligatoriskt att lära sig grundläggande judendom med Abraham, Moses, Josef, David och Goliath, stentavlor, brinnande buskar, hav som delar sig och annat sen 500-talet. Det finns andra folk som dyker upp hela tiden också; romarna, grekerna, de gamla egyptierna, vikingarna, de var heller inte goda eller onda av naturen.

  Man blir lite förvånad över Inges låga nivå; inser du inte att minnesdagen inte alls vill ”diskutera judar”, han vill dels relativisera och skriva ned förintelsen, dels ge judarna skulden för att de blivit förföljda. Det ständiga problemet med nazistmen är nazisterna, inte deras offer. Judar har inga kollektiva egenskaper, de flesta bryr sig heller inte om religion. De är precis som vi.

 43. sl skriver:

  Inge gör det svårt för sig själv, vi får tydligen blygas å Inges vägnar.

  Judar har inte tillåtits anpassa sig, historiskt har de anvisats avskilda platser. De har förbjudits äga mark och hållits utanför vissa yrken. I Habsburg och kejsar-Tyskland försökte många judar anpassa sig, de tom konverterade till kristendom, det hjälpte inte alls mot nazisternas hat och förföljelser. Om man har en mördare och en mördad, då undersöker man mördaren för mordet, man lastar inte den mördade för mordet, i synnerhet inte när mördaren offentligt meddelar att orsaken till mordet är den mördades dna, och är stolt över både dåd och ”ursäkt”. Det är alltså nazisterna som behöver analyseras.

  Nazismen är byggd på judehat. Nazisten kan anklagas för judehat. När vem som helst kan mördas för att någon i släkten varit jude, då har man ett problem. Problemet heter nazism.

  Jag gör det inte enkelt för mig, jag lägger det exakta förhållande i dagen. Nazianstruket svammel lönar sig inte mot mig, det syns direkt när någon försöker lägga skulden på offren.

 44. Krister skriver:

  Paulus, en annan jude, la grunden för kristendomen.
  Jesus ville reformera judendomen.

 45. sl skriver:

  För den som vill fördjupa sig i alternativ historia kan man läsa ”Vad hände på vägen till Damaskus”, där Lena Einhorn argumenterar för att Jesus och Paulus är samma person. Jesus ej död begraven och återuppstånden, utan överlevande efter tidsbegränsat korsfästningsstraff och på flykt till Damaskus. Grundare av kristendomen. Inte ointressant religionsspekulerande, men omöjligt att kontrollera. Som all religion.

 46. Från Graven skriver:

  Inge

  Du borde inse att du gör följande avgörande – mycket vanliga – felslut: man väljer inte sina föräldrar, även om man kan välja att följa en ideologi/religion/kultur. Du generaliserar med andra ord på ett sätt som passerar gränsen för vad som är fördomsfullt.

 47. Inge skriver:

  Takk til sl og Från Graven for at dere respekterer meg nok til å svare på en anstendig måte. Det er vanskelig å diskutere jøder på samme måte som man diskuterer andre grupper, fordi holocaust gjør at jøder blir gitt en særstilling. Jeg mener at alle grupper bør behandles likt.

  sl, du gjør det enkelt for deg selv fordi du ikke tar inn over deg at jøder har fordommer. Jøder tenker også i grupper.

 48. sl skriver:

  Jag känner ett par judar och vet att de är väldigt noga med sin stamtavla, eftersom släkten blivit utrotad, men vet också att de inte är religiösa. Svenska judar är svenskar, och inte religiösa, precis som svenskar. Nu är svenska judar lite oroliga, eftersom vi storimporterar en slags människor som blivit dresserade till judehat som om de tillbringat grundskolan i hitlerjugend. Med anledning härav kan man sluta sig till;

  1) Judehatarimporten från MENA-länderna är det stora problemet
  2) importens sidoeffekt i form av stimulans till nazism är det lilla problemet
  3) marginell förekomst av svenskar med judisk bakgrund är inget problem

  På sikt kan vanliga svenskar komma att betraktas som otrogna hundar av dem vi importerat eller deras avkomma. Det kommer i så fall att bli det största problemet.

 49. minnesdagen skriver:

  Från graven,
  Du frågade var i bibeln det fanns exempel på förintelse, jag trodde du visste, men jag hade nog fel, du har ingen koll och vill fömodligen inget veta. Här är några klipp från 5:e mosebok, och det finns många fler liknande exempel, det fortsätter i samma anda,

  avsnitt 2 ”32Med allt sitt folk drog Sichon ut för att möta oss i strid vid Jahas. 33Herren, vår Gud, överlämnade honom åt oss, och vi dödade honom, hans söner och allt hans folk. 34Då intog vi också alla hans städer och vigde alla männen där åt förintelse, och även kvinnorna och barnen. Vi lät ingen komma undan.”
  avsnitt 3 ”Herren, vår Gud, även Og, kungen av Bashan, och allt hans folk i vårt våld. Vi dödade dem och lät ingen komma undan. 4Då intog vi också alla hans städer. Det fanns inte en enda som vi inte tog från dem. Vi tog sextio städer, hela Argovområdet, Ogs rike i Bashan. 5Alla dessa städer var befästa med höga murar, portar och bommar. Därtill kom en stor mängd obefästa städer. 6Vi vigde dem åt förintelse, så som vi gjort med Sichon, kungen i Heshbon. Vi vigde alla männen i städerna åt förintelse, och även kvinnorna och barnen.”

  Notera dessutom siffran på antal städer. Det är alltför oftast något som börjar på 6.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.