2394: Det skulle ha kunnat vara så

Fake News, har jag hört, skall man akta sig för. Men det finns undantag. Om sådana nyheter tjänar det som betraktas som en god sak, kan de passera. Det kan dock bli problematiska protester.

Invandrarnas utbildningsgrad har varit en uppmärksammad fråga under flera år. De tidigare rapporterna kunde meddela en hög utbildningsgrad men det visde sig alltså vara Fake News. Statsministern har dock inte avvikit från den ursprungliga linjen något som Anna Dahlberg (Expressen) kommenterade.

Och i provinserna kan det bli ännu lustigare. Idag kom det en Västervikshistoria. Alla fakta bör inte läggas fram och även om det är officiell statistik kan den ifrågasättas. De källkritiska problemen tätnar.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

81 svar på 2394: Det skulle ha kunnat vara så

 1. Ulf skriver:

  Ursäkta. Jag missade att Tino i sitt facebookinlägg nämner siffran 2,01 per kvinna. Den siffran är ändå inte tillräckligt hög för att undvika en situation minskande befolkning om invandringen upphörde. Minimisiffran för att undvika en befolkningsminskning är 2,1 barn per kvinna.

 2. CeDe skriver:

  Problemet är inte 2,01 eller 2,1 barn, problemet är politiskt handlande.

 3. CeDe skriver:

  …..eller snarare brist på!

 4. Lars Vilks skriver:

  Det finns ytterligare faktorer att ta med i beräkningen: Livslängdens ökning och äldre personers minskade dödlighet som Tino anför.

 5. Ulf skriver:

  Uppenbarligen så delar inte författarna till ”Sveriges framtida befolkning” Tinos teorier om demografi och invandring.

  Tino gör i sitt facebook inlägg ett stort nummer av att hans beräkningar stöds av SCB:s siffror men egentligen är det alltså Lena Melins artikel som stöds av SCB!
  Tino använder sig här helt oblygt av det som kallas ”alternativa fakta.

 6. Lars Vilks skriver:

  På vilket sätt använder sig Tino av ”alternativa fakta”? Mellin är en opinionsjournalist, jag skulle anta att Tino kan sin statistik.

 7. Ulf skriver:

  Tino använder sig av alternativa fakta när han påstår att det han skriver om invandringens inverkan på Sveriges demografi stöds av SCB.
  Lena Melin däremot är uppenbarligen överlägsen Tino när det gäller att ta till sig SCB:s statistik eftersom hennes påståenden stöds av just SCB:s beräkningar.

 8. Lars Vilks skriver:

  Nu är du ute reser en smula. Det tillägg som Tino gör är helt relevant. Han hänvisar till SCB angående 2,01 och att detta ger ett överskott av 23.963 individer.

 9. Ulf skriver:

  Återigen Lars. Tino påstår att hans teorier har stöd av de siffror som finns tillgängliga i SCB:s publikationer. Det stämmer alltså inte enligt de på SCB som tagit fram dessa siffror.

  På samma sätt kan jag nu när jag tittat i ”Massutmaningen” se att Tino i sin bok forfarande hävdar att han har rätt i sina skriverier om det tyska inflytandet trots att han sedan länge är överbevisad om motsatsen.
  Trots att det hela är en skitsak där Tino lugnt kunde ha erkänt att han hade fel men att den medeltida invandringen är irrelevant när vi diskuterar invandringen till dagens Sverige så framhärdar Tino i att det egentligen är han som har rätt. Otroligt!

 10. Lars Vilks skriver:

  Läs vad jag skrev nyss, jag kan inte förstå din invändning. Han har inte hävdat att SCB tagit hänsyn till livslängd och minskad dödlighet. Tino har rätt angående det tyska medeltidsinvandringen. Han hänvisar till flera källor. Det är inte ens kontroversiellt utan enbart (för femtielfte gången) en fråga om bruksorter skall räknas som landsbygd.

 11. Ulf skriver:

  Tino menar att SCB stödjer hans teorier om hur invandringen påverkar Sveriges demografi. Problemet är att författarna till den rapport jag refererar till här ovan uttryckligen motsäger Tinos denna teori.
  När det gäller den tyska invandringen så refererar Tino till ett ungefär tio minuter långt radioprogram från 2008 som uttryckligen handlar om de svensk städerna. Sedan refererar Tino till en mer än sextio år gammal publikation för sitt påstående om bruksorter skall räknas som tätorter.
  Dick Harrison stödjer sig på det nutida forskningsläget och inte på radioprogram eller böcker skrivna för sextio år sedan när han konstaterar att Tino har fel om den tyska invandringen utanför städerna.

  Det är inte bara Johan Norberg och Fredrik Segerfeldt som kritiserat Tinos sätt att använda sig av citat och källhänvisningar på ett missvisande sätt. Samma kritik har framförts av professorn i nationalekonomi Hans Lööf och lektorn i finansiell ekonomi Gustav Martinsson.
  Jag tycker att just Tinos källhänvisningar när det gäller hans försök att stödja sin teori om invandringen närmast obefintliga inverkan på Sveriges demografi och hans påståenden om den tyska invandringen under medeltiden är utmärkta konkreta exempel på denna hans metod att använda sig av källhänvisningar som egentligen när de närmare granskas inte stödjer hans påståenden!

 12. CeDe skriver:

  Mycket intressant aktuell intervju med Tino Sanandaji om invandring, kriminalitet och utanförskap finns att lyssna till på Avpixlat.info!

 13. Lars Vilks skriver:

  Tyvärr är det så att du mycket gärna hänger upp dig och upprepar tidigare påståenden oavsett vad jag har skrivit. Det finns ingen SCB-motsättning om du läser vad Tino har skrivit. Och vad jag har skrivit. Och vilka källor åberopar Harrison? Det finns inget modernt forskningsläge i den här frågan. Tanken att tyskarna i stor omfattning skulle ha slagit sig ned på landsbygden behöver man inte ägna sig åt. Att Tino får kritik från vänstersinnade ekonomer behöver du nog inte bli förvånad över.

 14. Ulf skriver:

  Tino menar att om invandringen inte skulle finnas så skulle med nuvarande födelsetal Sveriges befolkning inte minska och han menar sig ha stöd i SCB:s statistik för detta påstående
  I den SCB rapport jag länkade till tidigare i den här tråden (Demografiska rapporter 2009:1) på sidan 16 står uttryckligen: ”Utan invandring minskar befolkningen”.
  Tinos påståenden om invandringens effekt motsägs alltså av den SCB statistik han åberopar som stöd.

  Är verkligen Johan Norberg vänstersinnad, tycker du verkligen det Lars?

 15. Lars Vilks skriver:

  Det börjar bli mer än tröttsamt det här, Ulf. SCB anger ett överskott på individer, vilket Tino citerar. Den rapport som Tino hänvisar till har jag länkat. Johan Norberg är väl liberal men han har drivit tesen att invandringen är en vinstaffär. Klart att han ogillar Tinos ståndpunkter.

 16. Ulf skriver:

  Men det överskottet räcker uppenbarligen inte till för att undvika en befolkningsminskning i ett scenario där invandringen upphör om vi får tro författarna till den rapport jag citerade här ovan.

 17. mohammad skriver:

  Tino har ingen agenda – emedan alla hans belackare besitter en sådan.

  Give me a brake Mr Vilks….;))

 18. Lars Vilks skriver:

  Jag har aldrig påstått att Tino inte skulle ha en agenda. Självklart har han det. Precis som du. Det som dock är avgörande är vad man anför för att hävda sin agenda. Det är vad som skall bedömas.

 19. CeDe skriver:

  De som drar den högsta vinsten av invandringen är naturligtvis invandrarna själva. Många kommer heller inte i arbete före pensionsåldern utan har bara att kvittera ut en livslång försörjning.

  Antalet långtidsarbetslösa är rekordstort. Det har med de nyanlända att göra enligt vår statsminister???

 20. Jor-El skriver:

  En faktor som aldrig går att inkorporera i statistiska modeller är alternativa verkligheter.
  Om tex. nu inte Sverige på senare år hade tagit på sig alla dessa ”utmaningar”, med en rad nya negativa samhällsfenomen som följd, hade kanske svenskarna över lag haft större lust att sätta fler barn till världen än vad man gör nu.

 21. Ulf skriver:

  Med tanke på att utlandsfödda kvinnor föder något fler barn än svenska så skulle det antagligen födas ännu färre barn i ett scenario där invandringen är närmast obefintlig.

 22. Ulf skriver:

  Lars Vilks frågade efter Harrisons källor till de påståenden han gör om det medeltida bergsbruket i Sverige.
  Det tog lite tid men här är ett urval där det äldsta är tryckt 1958. Dick tar upp flera äldre källor men jag tänkte hålla mig till de som är tryckt senare än den Tino hänvisade till (nu menar jag Boethiüs bok och inte radioinslaget från 2008). Titlarna är hämtade ur litteraturförteckningarna till Dicks ”Jarlens tid”, ”Sveriges historia medeltiden” och ”Sveriges historia 1350-1600”.

  Skyltenberg: Södermanlands medeltida bergsbruk. 2001
  (Flera författare): Norberg genom 600 år. En studie i en gruvbygds historia. 1958
  Boethiüs: Kopparbergslagen fram till 1570 talets genombrott. 1965
  Hyenstrand: Järn och bebyggelse. (Ur Dalarnas hembygdsbok 1974)
  Forshell: The inception of copper mining in Falun. 1992

 23. Ulf skriver:

  Lars gör en bra analys av vad som är viktigast när en debattör lägger fram sina teorier/åsikter. Det är helt enkelt vad för källor och sakargument som kan anföras som stöd för debattörens analyser och påståenden.

  När jag läste Tino Sanandajis påståenden om den tyska invandringen och den nutida invandringens effekt på den svenska demografin så slogs jag över att hans påståenden helt uppenbart motsades av källor och auktoriteter inom dessa områden.
  Jag tycker mig här i denna diskussionstråd ha visat ganska väl hur svaga eller även motsägelsefulla Tinos källor är i dessa båda fall.

  Tinos slarv med källhänvisningar är ingen nyheter. Både debattörer till höger och vänster har konstaterat detta faktum.
  Med det i åtanke är det konstigt att Tino ännu ses som en slags auktoritet på historia, demografi och kriminologi trots de alternativa fakta Tino presenterar på sin blogg, facebook och nu även i sin bok ”Massutmaningen”.

 24. Lars Vilks skriver:

  Ja, du ser, det handlar alltså om bruksmiljöerna kontra landsbygden. Även medräknat bruksmiljöerna bodde merparten av svenskarna på landsbygden. Jag kan inte se vad du vill ha sagt. Det ändrar ju inte på Tinos påstående som dessutom inte är kontroversiellt.

 25. Lars Vilks skriver:

  Jag kan inte se att du lyckats få fram några väsentliga svagheter i Tinos påståenden.

 26. CeDe skriver:

  Magdalena Andersson S orerade högljutt i Almedalen att flickor ska kunna klä sig hur de vill och dansa hela natten lång utan att bli antastade. Samtidigt så förfasas hon över att M vill samarbeta med Sveriges näst största parti. Antagligen det parti som de här sexofredade flickorna kommer att rösta på vid mogen ålder pga erfarenheterna från invandrartafsare.

 27. Inge skriver:

  Innvandrerne til Norge, og sikkert til Sverige, i gamle dager var handelsmenn og håndverkseksperter. Selvsagt bodde noen av dem i nærheten av naturressursene og fabrikkene de jobbet i og investerte i. Å sammenligne tyskerne i hansatiden med dagens innvandring er en vits. En nærmere parallell er europeernes påvirkning av koloniene, med spredning av teknologi, kultur, demokrati.

 28. CeDe skriver:

  Nu är det slut på gamla tider nu ska yttrandefriheten bort….

  http://www.avpixlat.info/2017/07/06/regeringen-vill-tysta-alternativmedia-med-grundlagsandring/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.