2367: Tvivel och avsaknad av tvivel

Så har vi detta med förintelseförnekarna. Nu är det vanligtvis så att förnekarna inte är blånekare utan petar i kanterna. Antalet mördade judar är ett favoritämne och alldeles särskilt är siffran 6 miljoner offer intressant. Denna siffra vecklas ut en vidare ram som handlar om en prefabricerad siffra bakom vilken den judiska världskonspirationen döljer sig.

Olika grader av förintelseförnekande är relativt vanligt. Man kan bli varse detta när man följer den FB-tråd som Ingrid Carlqvist skapat genom sitt, åtminstone för mig, något oväntade utspel om förintelsen. Saken har kommenterats på många håll

”Jag uppmanar alla att gå igenom bevisen för Förintelsen. De flesta är övertygade om att det finns tonvis med bevis, men när man går igenom det blir det inte alls så tydligt längre. Kolla alltid allting”,

I ytterligare inlägg framhåller Carlqvist att hennes avsikt är vikten av att betvivla. Man skall alltid ifrågasätta det som framstår som officiella fakta. Det man då undrar är varför av alla fakta vi kan ifrågasätta, varför väljer Carlqvist Förintelsen? Ja, vilken hund kan ligga begravd? Carlqvist meddelar på sin FB-tråd att man skall lägga fram alla bevis på att Förintelsen har ägt rum och sedan skall man diskutera detta. Det låter inte riktigt bra, varför detta envetna intresse? Men det kommer mera. Det visar sig att Carlqvist har fått veta att antalet offer i Auschwitz har skrivits ned från 4 miljoner till 1 miljon. Varför har då inte antalet mördade judar minskats med samma antal?

Den påläste känner väl igen detta från konspirationsteoretikernas utläggningar. Sådant kan man göra mycket av och antyda att det naturligtvis är några ondskefulla judar som ligger bakom den heliga siffran 6 som inte får beröras. I detta läge kunde Carlqvist ha påmint sig om sin egen tes: att man skall granska fakta. För den påläste (och det är lätt att ta reda på) framgår att siffran 4 miljoner var en tidig och mycket grov skattning från ryskt håll. Siffran kunde med noggrannare forskning justeras till 1 miljon. Men detta påverkar inte antalet mördade judar bara var de mördades.

Carlqvist tycks ha varit ute på en tur i konspirationsvärlden och smittats av de därstädes rådande stämningarna. Carlqvist får naturligt nog ifrågasätta vad hon önskar, det skall aldrig vara förbjudet. Men i den position hon intar som islamkritiker blir det problem med trovärdigheten.

Det kan vara av intresse att följa förintelsediskussionen på Carlqvists FB. Det är märkligt nog många röster som lutar sig mot konspirationsteorier och som argumenterar enligt den välkända parollen: Viktigast är att lägga fram mitt tyckande i den här saken.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

105 svar på 2367: Tvivel och avsaknad av tvivel

 1. Inge skriver:

  Min kjennskap til Ingrid Carlqvist er gjennom Dispatch International i forbindelse med Dan Park. Dispatch International intervjuet Dan Park da han satt i fengsel. Ingen andre medier brydde seg om at en gatekunstner ble satt i fengsel i et demokratisk land, ikke nok til å intervjue ham. Så Ingrid Carlqvist har en stjerne hos meg.

  Jeg har lært gjennom erfaring å ikke ha helter. De jeg har hatt som helter har vist seg å ha menneskelige svakheter akkurat som meg. Ingrid Carlqvist er kanskje som alle andre: underveis.

 2. CeDe skriver:

  Eller hur, Pöbeln. Bosse J är medioker i sina försök att förolämpa sina medkommentatorer. Jag skulle kunna nämna de som är mycket värre, men jag nämner inga namn.

 3. Ulf skriver:

  Så nu påstår Bosse att krigsförklaringen egentligen var en handelsbojkott. Onekligen ett framsteg och ett indirekt erkännande att ”stolpskotten” hade rätt!

 4. sl skriver:

  Det Bosse gör här kallas inte att tänka, det kallas att okritiskt länka till propagandasidor som hävdar enstaka sammansvärjningateorier vilka falla på sin egen orimlighet. Jag kan själv länka till sidor som bevisar att nazisterna har en bas på månens baksida, det finns tom filmbevis 😉 Dessa äger samma historiskt vetenskapliga giltighet som Freedmans tal.

  Jag blamerar givetvis inte mig själv med en sån länk, men den intresserade behöver bara skriva ”moon + nazi” i youtube-fönstret för att se allt själv. Något för Bosse?

  När man stöter på Bosses ”bevisning” kan man ta del av den, den har ett visst underhållningsvärde. Däremot kan man inte blanda ihop underhållningen med riktig historia, sånt som faktiskt har hänt. Huvuddragen i vad som faktiskt har hänt är väl kända sen sjuttio år. När Carlqvist och andra ska vara ”kritiska”, innebär det förnekande av fakta, fiskande i grumligt vatten, fritt spekulerande baserat på ens egna svaga historiska kunskaper och någon slags tro att de blivit utsatta för konspiration. Ganska mycket pekar på att mänschan är dum; man väljer sina konflikter, denna är utsiktslös. Men där finns en icke obetydlig risk att någon apterat en fälla för henne; hon har sagt en enda sak, och nu är det allt som valsar runt om henne. Därför låter jag henne vara.

 5. Inge skriver:

  Da jeg var barn lærte jeg at seks millioner jøder ble gasset i hjel av nazistene. Senere har jeg lært at dette var en løgn. I denne diskusjonen viser noen til sovjetiske feilkilder. Men hva er det riktige tallet da? sl skriver 2017 28 april kl. 20:50: ”Det framgick klart att de flesta judar dog på ställen som inte hade gaskammare.” Det er min forståelse også.

  Men mange er fortsatt uenige. United States Holocaust Memorial Museum er av en annen mening. Der hevdes det at: ”About three million Jews were gassed in extermination camps.” https://www.ushmm.org/outreach/en/article.php?ModuleId=10007704

  For meg er det tydelig at siste ord om jødeforfølgelsen før og under andre verdenskrig ikke er sagt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.