2366: Några åsikter som har blivit anständiga

Terrorattacken i Stockholm fick några dörrar att flyga upp i åsiktskorridoren. Vem minns inte statsministerns tungt vägande dosering om att den som inte får asyl skall lämna landet. Politiskt positionsspel som gav intryck av att vara på riktigt. Det är det naturligtvis inte, det finns ingen möjlighet att hålla ordning på alla försvunna papperslösa. Förslagen om fotbojor och förvaring som följde blev tagna på fullt allvar. Vem skulle hålla reda på alla fotbojor och hur skulle det gå till att placera ut dem? Eller att få tag på alla försvunna?

Terrorhotet i sig kan givetvis inte begränsas genom någon form av utopisk kontroll och för övrigt är det fråga om en mikroskopisk del av de papperslösa. Men en sak förändrades och det var att det numera är politiskt korrekt att kräva kontroller för papperslösa. Plötsligt ställdes polisen till svars: Varför har ni inte gjort flera kontroller? Bortglömt var de hysteriska utropen om rasism när poliserna försökte genomföra sina kontroller.

Att det blev detta ryck i åsiktskorridoren hör samman med att terrordådet utlöste känslomässiga reaktioner som i sin tur utlöste känslomässiga politiska reaktioner. Men känslan har alltid varit starkare än förnuftet. Den förnuftige inser detta och handlar därefter.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

12 svar på 2366: Några åsikter som har blivit anständiga

 1. minnesdagen skriver:

  Åsiktskorridoren har 139 förkämpar.

  Terrorattacken i Stockholm är snart historia och akademiledamoten Peter Englund fick utrymme i media att kommentera terrordådet med sitt patetiska ’vi skall inte vara rädda’.

  Nu har han gått ut i spetsen för ett gäng på 139 b-författare som vill bojkotta bokmässan om tidningen ’Nya tider’ får komma dit. Med motiveringen att han inte klarar av att argumentera emot dom. För tidningen ’är han rädd’.

 2. sl skriver:

  Fotbojan är flygande reträtt, bättre fly än illa fäkta. Fotbojan är på låtsas.

  Det krav som har stöd i folkdjupet är dels importstopp från mellanöstern och nordafrika, stopp för anhöriginvandring, bidragsstopp och internering av dem som fått avslag. Dit vill de inte komma, Sverige som fängelse för muslimer. Internering är dyrt, särskilt om den ska följa teoretiska reglementen enligt barnkonventionsombudsmannen som ingen har råd med, den framställer också det lilla malliga sossekungadömet i dålig dager. En dager vi importerat.

  Istället säger klimatfrälsarna som Jesus; ”gånge denna kalken från mig”. Med fotboja 😉

 3. CeDe skriver:

  Alla borde ha fotboja så vet vi var folk är. Om barnen är i skolan, maken på jobbet, hemtjänsten i tjänsten och vad politikerna befinner sig på sina resor.

 4. Ateisten skriver:

  Jag blev nästan förvånad när Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i princip uttalade att journalister har extra rättigheter att trakassera folk med ”icke godkända åsikter”. Nu när statsministern fällt uttalanden som för två år sedan enbart kom från SD-håll har det blivit panik hönsgården och alla försöker markera revir på dom rätta pinnarna.

 5. sl skriver:

  och miljöpartisterna aldrig på flyget. Häst och vagn för klimathysterikorna.

 6. Ulf skriver:

  Det vore spännande att läsa artikeln som du ”minnesdagen” refererar till. Jag vore mycket tacksam om du kunde länka till artikeln.

 7. Ulf skriver:

  Det finns tydligen åsikter som blivit anständig de senaste dagrarna men det finns också personer som gjort sig oanständiga.

  En sådan person är Ingrid Carlqvist som nu öppet kommit ut som förintelseförnekare och antisemit. Ann Heberlein skriver om saken på ”Ledarsidorna” i dag. Mycket intressant läsning.

 8. minnesdagen skriver:

  Ulf, Peter Englunds inlägg om terrorattacken i Stockholm har jag läst i papperstidningen, den finns på nätet men kan inte läsas gratis.
  http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/peter-englund-det-ar-ingen-poang-att-vara-radd-langre/

 9. Lars Vilks skriver:

  Ibland kan det vara så att för att jag skall kunna skriva en ny post måste jag först skriva en kommentar.

 10. Ulf skriver:

  Till ”minnesdagen”.

  Först ett sent tack för din länk ”minnesdagen” , ursäkta att det tog så lång tid att svara.

  I den artikel du länkar till så skriver Peter Englund mycket om terrorism men jag kan inte se att han skriver något om bokmässan och inte heller det du citerade ” Med motiveringen att han inte klarar av att argumentera emot dom. För tidningen ‘är han rädd’.

  Kanske du hittade det i en annan artikel än den du länkade till?

 11. minnesdagen skriver:

  Ulf,
  Nej, du har rätt i att det sista inte var ett riktigt citat. Jag ville göra en liknelse mellan att vara rädd för terrorism och obekväma åsikter. Om han inte på något märkligt sätt är rädd, varför kan han inte acceptera att de får ha en monter ? Peter Englund säger detta :
  ”…varför han inte kommer att delta på mässan i höst…
  Inget säger heller att det kommer att stanna vid Nya Tider: med tanke på Bokmässeledningens fyrkantiga sätt att resonera finns inget som hindrar att nästa år tågar än flera extremister av olika schatteringar in på mässgolvet.”
  http://www.dn.se/kultur-noje/peter-englund-bokmasseledningen-resonerar-fyrkantigt/
  Det är nonsens, det som Peter Englund säger, eftersom mässan är tydlig med att de som får ställa ut på mässan skall hålla sig inom lagens ramar och inte uppmana till våld. En av de 139 (Mulinari) som skall bojkotta tillsammans med Englund verkar definitivt vara rädd. Hon har skrivit detta:
  ”Varje vit människa som tittar på mig kan vara någon som ska misshandla mig”
  https://ledarsidorna.se/2017/04/nya-tider-bokmassan-i-goteborg-och-vem-som-ar-vem-i-svensk-kulturdebatt/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.