2367: Tvivel och avsaknad av tvivel

Så har vi detta med förintelseförnekarna. Nu är det vanligtvis så att förnekarna inte är blånekare utan petar i kanterna. Antalet mördade judar är ett favoritämne och alldeles särskilt är siffran 6 miljoner offer intressant. Denna siffra vecklas ut en vidare ram som handlar om en prefabricerad siffra bakom vilken den judiska världskonspirationen döljer sig.

Olika grader av förintelseförnekande är relativt vanligt. Man kan bli varse detta när man följer den FB-tråd som Ingrid Carlqvist skapat genom sitt, åtminstone för mig, något oväntade utspel om förintelsen. Saken har kommenterats på många håll

”Jag uppmanar alla att gå igenom bevisen för Förintelsen. De flesta är övertygade om att det finns tonvis med bevis, men när man går igenom det blir det inte alls så tydligt längre. Kolla alltid allting”,

I ytterligare inlägg framhåller Carlqvist att hennes avsikt är vikten av att betvivla. Man skall alltid ifrågasätta det som framstår som officiella fakta. Det man då undrar är varför av alla fakta vi kan ifrågasätta, varför väljer Carlqvist Förintelsen? Ja, vilken hund kan ligga begravd? Carlqvist meddelar på sin FB-tråd att man skall lägga fram alla bevis på att Förintelsen har ägt rum och sedan skall man diskutera detta. Det låter inte riktigt bra, varför detta envetna intresse? Men det kommer mera. Det visar sig att Carlqvist har fått veta att antalet offer i Auschwitz har skrivits ned från 4 miljoner till 1 miljon. Varför har då inte antalet mördade judar minskats med samma antal?

Den påläste känner väl igen detta från konspirationsteoretikernas utläggningar. Sådant kan man göra mycket av och antyda att det naturligtvis är några ondskefulla judar som ligger bakom den heliga siffran 6 som inte får beröras. I detta läge kunde Carlqvist ha påmint sig om sin egen tes: att man skall granska fakta. För den påläste (och det är lätt att ta reda på) framgår att siffran 4 miljoner var en tidig och mycket grov skattning från ryskt håll. Siffran kunde med noggrannare forskning justeras till 1 miljon. Men detta påverkar inte antalet mördade judar bara var de mördades.

Carlqvist tycks ha varit ute på en tur i konspirationsvärlden och smittats av de därstädes rådande stämningarna. Carlqvist får naturligt nog ifrågasätta vad hon önskar, det skall aldrig vara förbjudet. Men i den position hon intar som islamkritiker blir det problem med trovärdigheten.

Det kan vara av intresse att följa förintelsediskussionen på Carlqvists FB. Det är märkligt nog många röster som lutar sig mot konspirationsteorier och som argumenterar enligt den välkända parollen: Viktigast är att lägga fram mitt tyckande i den här saken.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

105 svar på 2367: Tvivel och avsaknad av tvivel

 1. Egon skriver:

  Ingrid Carlqvist har gjort ett präktigt självmål.
  Man kan ju undra varför?
  Eller är det så att hon är en tvättäkta “Bund Deutcher Mädel”.
  Vilket jag har svårt att tro…..
  Vem vet?
  Fakta finns ju.
  Alla avsteg från det är väl historierevisionism?
  Likt ett kommunistiskt parti i det som hette Sovjetunionen……..
  Sök själv sa Ingrid.
  Det har jag gjort.
  Buchenwald,Dachau,Bergen-Belsen och Auswitch…..
  Det finns fler.
  Historien finns där,fakta,går inte att göra om.

 2. mohammad skriver:

  Att Ingrid Carlqvist tidigare skulle innehaft någon som helst trovärdighet är väldigt snällt och trovärdigt sagt av Polar-Lars…

 3. Bosse J skriver:

  Det finns inget tvivel om att du är ett hjärntvättat stolpskott heller.
  Vad fan vet du mer än vad du har matats med av media under hela efterkrigstiden.
  Hur var det med att man gjorde tvål av judar eller lampskärmar, förkrympte huvuden t.ex. Hur var det med de Belgiska barnen under första världskriget. Hur var det med massförsörelsevapen i Irak. Kuvösbarn i Kuwait. Svältande “koncentrationslägerfångar” i Bosnien.
  Du är inget annat än en lättmanipulerad duktig idiot.

 4. sl skriver:

  För att förtydliga så har Ingrid Carlqvists kredibilitet sjunkit från låg till nära botten i och med sluddrandet om förintelsen. Var och en som är seriös måste dra upp en linje mellan sig och nazisternas apologeter, annars blir man ett lätt mål, och ens egen agenda dras i nazismens smuts. En betydelsefull anledning till SD´s problem är att linjen mot nazistisk historieskrivning går inne i partiet, alla andra partier ser till att hålla sitt parti skilt från skräpet.

  För alla utom SD´s anhängare framstår SD fortfarande som hemvist för frifräsande tomtar med osäker verklighetsförankring, och därmed ej regeringsdugligt. Hennes inlägg gör henne till ännu en av SD´s alla belastningar. Det är inget litet problem att många företrädare för det det enda partiet som ens nämner immigrationsproblemen i övrigt inte ens kan gå och tugga tuggummi samtidigt.

  Sen kan man heller inte undertrycka misstanken att hon försöker gjuta olja på vågorna inne i sitt knäppgöksparti. Där inne finns nationella föreställningar vi glömt bort; Putin, Orban, Assad och Trump hittar de flesta av sina svenska vänner i SD. När hennes olja spiller utanför partiet tar den fyr, och brännskadar partiet där alla andra ser det.

  Jag ser att Sjunnesson och andra tagit avstånd. Han är gammal vänsterpartist. Från ena grytan till andra.

 5. pöbeln skriver:

  AfD är inne på samma linje, konspirationer om förintelsen ska åter bli norm. Front National växer ur antisemitismen, liksom Sverigedemokraterna. Är någon förvånad om att den “islamkritiska” rörelsen är pepprad med antisemiter?

 6. CeDe skriver:

  Svart eller vitt – kvittrar moham i arla morgonstund.

 7. pöbeln skriver:

  Säger CeDe som sprider antisemitiska videoklipp runt sig som vore det smågodis…

 8. Jor-El skriver:

  Under vilken tidsperiod har konspirationer om förintelsen varit norm?

 9. Lars Vilks skriver:

  Åjo, i sina kretsar definitivt. Dessutom kan hon hantera debattsituationer. Att sedan alla som inte har samma åsikter som du kan belastas är en annan historisa.

 10. pöbeln skriver:

  Det är ju en utbredd antisemitisk föreställning som Calquist ger uttryck för. Samma föreställning som CeDe sprider i sina videoklipp. Att “massinvandringen” och “islamiseringen” är planerad av Sionister för att kunna ta över världen.

  Detta är kärnan i den “islamkritiska” rörelsen. Den oundvikliga slutpunkten i tankegodset.

  Betryggande att Vilks tar kraftfullt avstånd, men önskvärt att du visar det även när kommentatorer postar videoklipp och insinuerar detta på din egen blogg.

 11. pöbeln skriver:

  Ann Heberlein kommenterar Carlquosts och Rolf Malms öppna antisemitism:

  https://ledarsidorna.se/2017/04/den-tidlosa-antisemitismen/

 12. CeDe skriver:

  Här silas myggen vilt medan de 1.6 miljarder islamutövande elefanterna som har antisemitismen som lag sväljs med hull och hår.

 13. Per skriver:

  Det sistnämnda, att antisemitismen är typisk för islamsk kultur och politik, verkar inte ett stolpskott som Pöbeln fatta.
  Hur svårt kan det vara för vissa?

 14. Ateisten skriver:

  Kollade på http://avpixlat.info/2017/04/23/redaktionellt-beslut-kritiserad-kronika-avpubliceras/#more-202125 Man tar alltså avstånd från Malms artikel.
  Under sovjettiden räknade en västlig forskare på befolkningsutvecklingen där och kom fram till att Stalin låg bakom åtminstone 20 miljoner mord. Värst drabbat var Ukraina, även känt som “Sovjets kornbod”. På 20-talet var Ukraina värdens största exportör av spannmål, efter kollektiviseringen var man tvungen att importera. När man efter Sovjets fall kunde studera befolkningsutvecklingen mer noggrant fann man att forskarens uppgifter var i underkant.
  När det gäller sex miljoner mördade judar (eller var det totala antalet?) måste underlaget vara betydligt säkrare då statistiken var noggrannare och mer öppen i 30- och 40-talets Europa.
  Och med den ytterligare bristfälliga befolkningsstatistiken i China blir frågan om vem som är världens värsta massmördare fortfarande öppen, Hitler, Stalin eller Mao?

 15. dan park skriver:

  Att ifrågasätta förintelsen känns som ett typiskt postmodernistiskt grepp

 16. Hans Rifer skriver:

  Jag hatar Israels politik (ockupation) av västbanken ……………… satan jävla skit. Och dessvärre är Israels intentioner att stjäla HELA Västbanken. Dom har dessutom stöd av USA. Israel är ett modernt nazistiskt system, som gör allt som nazisterna gjorde mot judarna ……………… jävla satans jävla tjuvar. Usch, usch!

 17. Pilla skriver:

  Man måste kunna ifrågasätta delar av Förintelsen. Det betyder inte att man är antisemit.

  Du skriver: “Siffran kunde med noggrannare forskning justeras till 1 miljon. Men detta påverkar inte antalet mördade judar bara var de mördades.” Jaså – hur vet du det? Vem hävdar detta?

  Så less på att man inte får kritisera judar eller säga något som kan anses som kritik av judar/Judendomen!!!!

  Hjärntvätt?

 18. Lars Vilks skriver:

  Inga konstigheter med det. De inledande beräkningarna gjordes med stor osäkerhet. Det har sedan gjorts en lång rad beräkningar som ger de siffror som idag får betraktas som högst rimliga. Pilla kan med fördel ägna sig åt att läsa på istället för att komma med en personlig åsikt.

 19. Ulf skriver:

  Att de starkast antisemitiska strömningarna just nu finns i den muslimska världen är väl ett ganska allmänt accepterat faktum.
  Men vi får inte för den skull glömma den europeiska kristna antisemitismen som i mitten på förra århundradet krävde sex miljoner judars liv.

  I dagens Sverige kan Sverigedemokraterna i opinionsundersökningarna notera den ena framgången efter den andra trots att partiet vill göra det kriminellt för svenskar att leva efter den judiska religionens bud. Att sedan enskilda företrädare för partiet går längre och kräver lagstiftning för att reglera judars rätt att äga medieföretag visar att den finns en ännu djupare intolerans inom partiet som bara ibland blir synlig för den breda allmänheten.

  Ingrid Carlqvist sällar sig nu till de som öppet påstår att judarna försöker undergräva den västerländska civilisationen, ungefär samtidigt som Avpixlat publicerar en krönika där likadana beskyllningar återkommer.

  Något håller uppenbart att hända i Europa när allt fler debattörer öppet framför antisemitiska åsikter utan att skämmas. Denna typ av demagogi har länge varit gångbar i det gamla Östeuropa men nu tycks den alltså sprida sig västerut.
  Onekligen en farlig utveckling!

 20. Pilla skriver:

  Lars kan med fördel läsa på om arrogans och länka till fakta, istället för att prata om beräkningar och siffror i största allmänhet.

 21. Ulf skriver:

  Jag föreslår att signaturen “Pilla” som verkar törsta efter kunskap om Förintelsen börjar med att läsa wikipedias artiklar i ämnet. De ger en generell grundläggande kunskap om ämnet.

 22. Pilla skriver:

  Wikipedia? Hm. Intressant val. Jag undrar hur många oberoende källor det finns där?

 23. Ulf skriver:

  Massor “Pilla”, massor.

 24. Ludvig K skriver:

  Förintelsen var inte kristen. Nazisternas idégods emanerar från ett nationalromantiskt totalitärt synsätt med rasbiologiska förtecken. Den skedde i enlighet med dåtidens vetenskapliga rön och påhejades inte av de kristna. Många präster mördades t o m i koncentrationslägrena. Tycker det är ganska allvarligt att blanda ihop den kristna antisemitismen som förvisso är ett kapitel i sig, men som inte direkt ligger till grund för det som hände i Nazityskland.

 25. Ludvig K skriver:

  Pilla, man väljer sina strider.

  Varför ska just Förintelsen alltid ifrågasättas?

 26. Ludvig K skriver:

  Vad som däremot är beklagligt är att det inom islam finns ett djupt rotat judehat som får sägas vara en stark del av traditionen. Det är på en annan nivå än i dagens kristendom.

 27. Ulf skriver:

  Förintelsen stod på trygg kristen grund Ludvig. Martin Luthers antisemitiska bok “Om judarna och deras lögner” visades upp på partidagarna. Alla kristna i Europa var naturligtvis inte antisemiter men många var det och de fick stöd i Bibeln hos Martin Luther och hela den långa tradition av religösa ledare som hetsat mot Kristusmördarna och människornas fiende eller kort och gott judarna.

 28. Ulf skriver:

  I dagens islam stämmer ditt påstående Ludvig men historiskt har det inte varit så. Tvärtom har judar ofta tvingats fly från det kristna Europa till den muslimska världen.

 29. PL skriver:

  Ulf sluta med dina dillerier om att de kristna stod bakom judemorden under tredje riket. Nationalsocialismen hade sina rötter i primitiv socialdarwinism och deras “filosofer” var samtliga kristendomshatare. Beträffande Martin Luther finns han inte med i varken Gamla eller Nya Testamentet utan levde i Tyskland på 1500-talet.

 30. PL skriver:

  Har tidigare personligen uppskattat Ingrid Carlqvist som en mycket god skribent med ett stort rättspatos, inte minst i rättsövergreppet 2014 mot galleristen Henrik Rönnqvist och gatukonstnären Dan Park. Hon har även skrivit om män som falskeligen anklagats för våldtäkt på sina döttrar och kritiserat delar av kulturen inom gay-rörelsen. Har inte läst så mycket av henne på senare tid, känslan är att hon helt snöat in på islamkritik och blivit tråkigare som skribent.

 31. pöbeln skriver:

  Ludvig
  Endast 80 år efter Förintelsen bankar nu Orban i Ungern och katolikerna i Polen på den djupt antisemitiska dörren igen. Sveigedemokraterna hyllar som bekant Ungern, och påpassligt börjar avpixlat drypa av antisemitism, på alla fronter. Samma händer nu i Alternative fur Deutschland. Front National vilar på sin antisemitism och nazism. Tyvärr är den “islamkritiska” rörelsen i rutten och bygger på en retorisk svängning av antisemitismen. Samma personer, samma fascister. Jag varnade för detta i mitt första inlägg här på vilks. Vi lever i en anti-liberal attack, där hatet mot media, banker, intellektuella, konst, går samman med hatet mot judar. Var inte så förbannat naiv.

 32. mohammad skriver:

  Ludvig sprider Fake News om ett djupt rotat Judehat inom den Islamiska traditionen – på med dumstruten och ställ dig i skäms hörnet tillsammans med Carlqvist…

 33. Ulf skriver:

  Så bra att påven bad om ursäkt men det gör ju inte att de sex miljoner judar som dödades av kristna i mitten av förra århundradet kommer till liv igen.

  Men jag vill inte kritisera den nuvarande påven. Han gör så gott han kan och verkar ha en verklig god vilja att förändra kyrkan till det bättre.

 34. minnesdagen skriver:

  Intressant artikel från Aftonbladet om att kyrkan ber om förlåtelse.
  Tycka vad man vill om den där listan med egna försyndelser, faktiska eller inbillade. Kan man få se ett liknande agerande från islam eller judendom ?
  – Nej, jag tror inte det. Det är snarare helt otänkbart. Det är en av de saker som tydligt skiljer kristendom från islam och judendom. Eller finns det fler länkar ?

 35. Ulf skriver:

  Till “PL”

  Nya testamentet där Paulus pekar ut judarna som “människornas fiende” och Matteusevangeliets påstående om att judarna förbannat sig själv i samband med Jesus dom och avrättning har inspirerat mycket antisemitism.

  Martin Luther var en av reformationens viktigaste gestalter och hans auktoritet har använts som argument för antisemitism.

  Med den bakgrunden är det kanske inte så konstigt att judar haft det svårt i det kristna Europa. Nu är den europeiska judarna mycket få eftersom så många dödades eller flydde från vår världsdel under förra århundradet men antisemitismen finns kvar. Både ny i Malmö och gammal i Umeå.

 36. Ludvig K skriver:

  Tycker faktiskt era argument var rätt kassa. Jag kanske formulerade mig slarvigt, men än sen då. Bättre mothugg kan man väl få en Aftonbladet-artikel från 2000.

 37. Adam skriver:

  Ganska hedervärt av Marine Le Pen att slänga ut sin judehatande pappa från Front National. Men nu talar hon om att införa förbud mot att bära kippa i Frankrike. Hennes argument för det är (såklart) uselt:

  I know it is a sacrifice but I think the situation is terrible these days…I know that every French person, including [French] Jews can understand that if we ask for this sacrifice from them [in the framework] of the battle against the advance of Islamic extremism, they will make this effort and understand it,” she said, adding that she is “convinced” that it is in the “national interest” to do so.
  (http://www.timesofisrael.com/le-pen-vows-to-ban-kippas-all-religious-symbols-in-public-if-elected/)

 38. Adam skriver:

  PL

  I första kapitlet av Mein Kampf skriver Hitler av han utför “Guds jobb” och “verkställer Guds vilja” genom att “förstöra det judiska folket”. På de nazistiska soldaternas bältesemblem stod “Gott mit uns” (Gud är med oss). Vidare erkände den katolska kyrkan Hitlers parti 1933: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Reichskonkordat

  Allt jag skrivit ovan är fullkomligt okontroversiella fakta. Du kan dubbelkolla tio gånger om ifall du vill – det stämmer.

  Som vanligt är det märkligt hur folk med ringa eller ingen kunskap inom ett särskilt område ändå uttalar sig som experter på området.

 39. Lars Vilks skriver:

  Om du är intresserad av något annat än din egen åsikt kan du se att Wikipedia refererar till ett stort antal källor.

 40. Adam skriver:

  Minnesdagen

  “Det är snarare helt otänkbart. Det är en av de saker som tydligt skiljer kristendom från islam och judendom.”

  Skriver du detta i egenskap av kunnig inom religionsvetenskap, eller för att du har en massa starka åsikter? Jag tror det är det senare.

 41. Ludvig K skriver:

  Att nazisterna hade starka inslag av gudstro gör ju inte att de automatiskt var kristna. Deras andliga bas var en röra av många olika inslag, där upplysningens och romantikens filosofer spelade en rätt stor roll. Men även kristen antisemitism, senaste vetenskapen, antropologi, fascism och indiska symbolvärldar. Snarare plockade de friskt från allsköns material, för att passa deras ändamål. Så jag tycker det är vilseledande att kalla det för en kristen företeelse. Skulle gärna se någon känd publikation om Andra världskriget som slår fast att Nazityskland var en del av kristendomens historia.

 42. sl skriver:

  Själva idén att vi ska jämföra vår egen gamla religion, som inte längre tvingar oss med yttre kraft utan är så internaliserad att många inte ens känner igen den, dels med dess judiska ursprung, dels med en brutaltafflig arabisk imitation som redan från början avlivade judar är egendomlig. De tre religionerna har bara enkla likheter, de propagerar för olika saker, hör till olika tid och olika plats.

  Judendomen missionerar inte, andra får inte ansluta sig, det är ett litet folk i mellanöstern som ingått förbund med sin egen gud via Abraham, och lovat dem ett litet land. De väntar fortfarande på Messias. Deras Gud har inte lovat dem hela världen. Där finns historier om det lilla folkets öden och äventyr i Gamla Testamentet, eftersom det ligger till grund för…

  Kristendomen, en utväxt ur den judiska tron. Det räcker nu med att tro på den judiske gudens enfödde son, juden Jesus, för att komma till paradiset. Jesus är Messias, han återkommer på den yttersta dagen. Kristendom är på många sätt judendom för alla, första förbundet med Abraham är ersatt av det nya förbundet via Jesus. Hela världen kan bli kristen, kristendomen missionerar.

  Islam, ett påhitt från arabiska halvön, gör också anspråk på släktskap med Abraham något tusental år försent. En profet, Muhammed, som diskvalificerar alla andra profeter försöker tvinga Medinas judar att acceptera sina nya påhitt som äkta judendom, när de vägrar blir de utrotade.

  Rollen de här religionerna spelar är helt olika, de är inte jämförbara. Judendom är kristendomens ursprung, islam är både judendomens och kristendomens nemesis. För oss finns bara att förhålla sig till vårt dubbla ursprung, judendom och kristendom, men besegra islam. Islam är fiendens religion.

  Det europeiska judehatet har flera källor, en är förstås Jesu korsfästelse, då glömmer hatarna praktiskt att alla inblandade utom den romerska ockupationen var judar. Halva Bibeln är judisk, första testamentet är det judiska folkets historia. Det europeiska judehatet uppstår vid europeiska samhällsproblem, judarna får skulden för allt från missväxt till finansiella katastrofer de inte orsakat. Även nu är växande judehat ett tecken på ett europeiskt problem; importen av fiendereligionen islam för in islams kamp mot judarna och stimulerar de inhemska bärarna av judehatarsmittan samtidigt.

  Europeisk oförmåga att skilja vän från fiende har lång tradition. Judarna är inte våra fiender, utan ett av våra ursprung. Judehat får därmed betydelsen självhat eller okunnighet. Islam är både den östliga och den västliga kristenhetens största fiende. Islamkramande och försvarssabotage under struntprat om “islamofobi” får därmed betydelsen landsförräderi. Islam är farligt.

 43. CeDe skriver:

  Lysande, sl!!!

 44. Hellhounddog skriver:

  dan park> Vad menar du med att det känns som ett typiskt postmodernistiskt grepp, att ifrågasätta förintelsen? Kan du utveckla för mig?

 45. sl skriver:

  Nazismen uppträdde i en historiskt kristen kontext, men själva läran är explicit anti-Jesus. Nazismen predikar motsatsen till Jesu ord. Att nazisterna var tvungna att skapa en egen “kristen” kyrka är talande. Nazisternas anglosaxiska fiender var uttalat kristna, det hindrade dem inte från att ge igen tiofalt. Vändandet av andra kinden till har praktiska problem när man möter fientliga erövrare med förslavning på programmet. Även vi har detta problem.

  De kristnas åsikter om nazistisk ockultism, fornnordiskt vurmande, inlånet av indiska symboler, jakten på Atlantis och germanska herrefolk i forntiden har drunknat i nazismens eldstorm och utrotningspolitik. Nazismens obetydliga filosofiska pretentioner väcker löje och avståndstagande i skuggan av vad den faktiskt presterade.

 46. Adam skriver:

  Helhounddog

  Utmärkande för postmodernismen är kunskapsrelativism. Kunskapsrelativism är också utmärkande för förintelseförnekare. De misstror universiten, vill underminera deras sanningsanspråk. Vilket är nödvändigt för att man ska ta deras påhitt på allvar.

 47. Ateisten skriver:

  Varför är judar så ofantligt framgångsrika? På den här sidan finns det intressanta diskussioner om detta fenomen: https://detgodasamhallet.com/2015/08/31/den-judiska-kulturen-ar-nog-smartare/ och det här citatet manar till eftertanke om det är sant:

  “50 % av de 200 mest framstående intellektuella i amerika, 40 % av nobelpristagare i vetenskap och ekonomi, samt 50 % av alla Schackvärldsmästare är judar”. Om Hitler kände till det kan man ev förstå hans hat, men det gjorde han förstås inte utan det var så enkelt att de var populära syndabockar att ta till i propagandan.

  Däremot måste vi vara tacksamma för att han verkligen inte insåg detta för i så fall hade Tyskland varit först med atombomben………..

  Så enda förklaringen till dagens judehat är väl att många är så avundsjuka på detta fantastiska folk att man måste ta till dessa påhitt.

 48. Adam skriver:

  sl

  Jag tycker det är trevligt att du erkänner kristendomens aversion judar som ett problem. Men det blir en ad hoc-förklaring när du kallar det ett europeiskt, och inte kristet problem, för jag tycker inte du kan göra det på goda grunder. Om man vill kan man fokusera på kristendomens kärleksbuskap (det går att göra med islam med) och lyfta fram det. Då hoppar man samtidigt över vad Martin Luther skrev man skulle göra med judarna:

  “First, to set fire to their synagogues or schools … This is to be done in honor of our Lord and of Christendom, so that God might see that we are Christians …”
  “Second, I advise that their houses also be razed and destroyed.”
  “Third, I advise that all their prayer books and Talmudic writings, in which such idolatry, lies, cursing, and blasphemy are taught, be taken from them.”
  “Fourth, I advise that their rabbis be forbidden to teach henceforth on pain of loss of life and limb …” (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Martin_Luther_and_antisemitism)

  Jag tycker din historiska sammanfattning av kristendomen utelämnar en hel del.

 49. Adam skriver:

  Ludvig K

  Det finns sådana publikationer. Har skrivits en hel del om länken mellan Martin Luther och Adolf Hitler. Eftersom det är idéhistoria är sanningsanspråken inte lika definitiva som inom andra vetenskaper (man kan t ex inte skriva att Martin Luther skapade 1900 talets förintelse av judar). Vad man däremot kan göra är att undersöka hur Luther och Hitler uttalade sig om judar, och hitta likheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.