2430: Du skall icke

Nyhet med genomslag blev det för terrorforskaren Magnus Norell och hans medförfattare till rapporten om islamismen (DN. SvT, SvT). Ett antal forskare blev omedelbart gramse och protesterade kraftfullt. Det borde inte ha varit så mycket att bråka om, det är en lägesrapport och ingen forskning. Emellertid är det inte svårt att räkna ut att det rör sig om två läger. De protesterande forskarna representerar en återhållsamhet och mera positiv syn på situationen i Sverige. Man kan t ex erinra sig att det inte var så länge sedan Mattias Gardell menade att Muslimska Brödraskapet vill bygga ett folkhem (Aftonbladet). Den andra sidan har etablerat ett utrymme i korridoren som trovärdiga men som inte agerar med den ängslighet som har ansetts lämplig. En och annan tomte som Rashid Musa (ordförande i Sveriges unga muslimer) kan dock inte hålla sig utan travar på som det har varit brukligt: ”Det är beklagligt att en myndighet väljer att lansera en rapport som bygger på rasistiska konspirationsteorier.”

Rashid Musa tycker att muslimer inte skall lyssna på vad jag säger (utan att han har den ringaste aning om vad jag skall säga). Som många andra har han det lite trassligt med yttrandefriheten (nwt).

Ställningskriget fortsätter.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

103 svar på 2430: Du skall icke

 1. Korven skriver:

  Hur kan den svenska vänstern (och till med riktiga ”gammel kommunister”, KPMLr mm) stödja religiös islamistisk fundamentalism? Jag förstår det inte?
  Redan Marx sade: religion är ”das Opium des Volks” detta är ju ett axiom i socialistiska läran!
  Kan någon förklara?

 2. Roland Salomonsson skriver:

  Korven!
  Nu handlar det om (revolutionär?) politik. Den kommunism som Marx en gång satte spelreglerna för, är för länge sedan utbytt mot en annan kommunism. De som har jämfört nutida kommunism (kulturmarxism resp -liberalism) med hur Hitler beskriver Nazism, med Leninism, med Stalinism resp med Islam, hittar så många gemensamma nämnare att man kan se dem som samma sak. I resp politiska ideologier (Islam ger sken av att vara en religion, men detta är dimridåer för en revolutionär politisk ideologi) finns samma budskap och metoder inskrivna.

  Det är ingen slump att näst koranen, så är den mest sålda boken inom Mellersta Östern ”Mein Kampf”.

  När Islamisterna således jobbar ”underground”, så kallar de sig oppositionella ”kommunister” (ex Syrien). Därvid får de tillgång till allt det propagandastöd Västeuropas resp USA:s kommunister med ryggmärgen omedelbart stöder, finansierar etc.

  De fattar inte att de blir grundlurade och tror att kommunister, i varje fall ledarna (”folket” är det inte så noga med), skall komma undan Islams normala metoder (massavrättningar) för att underordna erövrade områdens befolkning. Istället är det just de revolutionärt inriktade stöttepelarna som av Islam, så snart de blivit tillräckligt starka, kommer att massavrätta. De som en gång stöttat islamiseringen framgångsrikt, kan ju vända sig mot islam (när islam visar sitt rätta ansikte). Så tänkte leninister, stalinister och nazister, men islamisterna har lärt sig.

  Vi har 1400 års ”facit”!

 3. Egon skriver:

  Kambodja.
  Där visade kommunismen sitt rätta ansikte.
  Kan du ett utlänskt språk- I massgraven.
  Har du glasögon- (intelektuell) I massgraven.
  Universitetsutbildning-I massgraven.
  Konstnär,skådespelare-I massgraven.
  Kvar vart det okunniga apparatchiks.
  Regimens påläggskalvar
  Sådan är kommunismen.
  Hård och omänsklig ,men om man hamnar i toppen…..
  Sötebrödsdagar med champagne och kaviar.
  Den som kallar sig ”vänster” idag har nog inte gjort upp med sitt förflutna.

 4. Från Graven skriver:

  Ja, kolla hur det gick i iran! Marxisterna upplevde det som en allians gentemot shahen. Sedan blev de själva första målet, när shahen var undanröjd.

 5. Ludvig K skriver:

  Gardells text i Aftonbladet gjorde ont att läsa. Jag tycker medförfattaren till MSB-rapporten, Pierre Durani, känns trovärdig. Lyssnar hellre på honom än någon mossig akademiker.

 6. sl skriver:

  ”Min fiendes fiende är min vän”

  Den enklaste förklaringen. Just i Iran gick det riktigt illa.

 7. minnesdagen skriver:

  Rashid Musas kritik mot RH-bilden kan betraktas i ett större perspektiv. Avbildande konstverk verkar nämligen vara förbjudna. Så då handlar det inte enbart om profeter.

  Så här skriver Mohamed Omar:
  ”I islamiska texter skiljer man inte på religiös lag och sekulär lag. Om religionen förbjuder något, om något är haram, så är det förbjudet för alla, inte bara för de troende. Det är bland annat av den anledningen vi ser islamiska protester mot Muhammedbilder. Det finns tydliga, islamiska texter som förbjuder att man gör bilder av levande varelser …
  Den svenske konstnären Ivan Aguéli konverterade till islam i slutet av 1800-talet. Påverkad av romantiska föreställningar om Orienten flyttade han till Egypten. Han var tvungen att sluta måla för att bli accepterad som riktig muslim

  Med tiden, efter 1910, började dock Aguéli längta tillbaka till måleriet. Det var dock inte helt ofarligt att vara ute och måla. I ett brev berättar han hur han blev attackerad av fanatiker: ’När jag åker ut till en by och sätter upp mitt staffli och mitt provisoriska parasoll, blir jag trakasserad utan orsak. Pengar, målargrejorna – de bara tar sakerna!’
  Aguéli får anställa en vakt för att skydda sig. Efter att ha blivit misshandlad av uppretade muslimer, skriver han:
  ’Det är nog av vidskepelse som de handlat. De se att jag är ensam ute o. sysslar med saker som de ej förstå o. som de ej ha sett förut. De inbilla sig alla möjliga galenskaper, o. ingenting i världen kan få dem att taga reson. Om jag ej kan få myndigheterna på min sida så är det rakt ingenting att göra. De hava blivit upphetsade av någon fanatiker, som ingen kan få reda på. Liknande saker hända ofta, o. det kunde ha gått mycket värre.’ ”

  https://nyailconvito.wordpress.com/2017/02/26/han-kunde-inte-vara-mala-och-vara-muslim/

 8. minnesdagen skriver:

  Ang. avbildande konstverk och Rashid Musas kritik mot RH-bilden.
  Jag började fundera på om det överhuvudtaget finns konstmuseum i Saudiarabien. Och om det finns, är det bara mosaik i snirkliga mönster ?

  Och det ställer ’Tate Modern’ i London i ett nytt ljus.

  När jag senast var där så gick jag igenom den permanenta utställningen ganska fort för det fanns inget som var intressant att ställa sig att titta på. Mest var det tomma dukar, dukar som var sönderskurna, eller dukar med färg och skvätt som inte föreställde någonting.
  Är det vad som krävs av ett inkluderande konstmuseum ? Inget avbildande.

  När det gäller kommentarerna om Iran.
  Marxisterna eller islamisterna, det kan bara varit en fråga om vilken grupp som snabbast kunde undanröja den andra gruppen.

 9. CeDe skriver:

  Går Rashid Musa på a-kassa nu, eller hur försörjer han sig?

 10. Från Graven skriver:

  Så hade det naturligtvis kunnat utveckla sig. Men av de få vittnesmål jag tagit del av så hade marxisterna inga uttalade planer på att så omedelbart vända sig emot islamisterna. Det ligger ju också lite i linje med det som ”Roland Salomonsson” skriver ovan; att vänstern identifierar sig mer med islamisterna (än det reciproka).

 11. Per skriver:

  Mattias Gardell: vilket exempelpå ett intellektuellt, politiskt, ideologiskt haveri!
  Det är få människor som får mig att må illa och han är en av dem.
  En supernolla med maktresurser, i detta korkade land.

 12. Ludvig K skriver:

  Här är f.ö. den redan legendariska rapporten:

  https://www.msb.se/Upload/Kunskapsbank/Studier/Muslimska_Brodraskapet_i_Sverige_DNR_2107-1287.pdf

  jag tycker att det är lite sympatiskt att den ser ut som ett inlämningsarbete i årskurs 9. Det fanns liksom ingen tid för någon akademisk fernissa.

 13. pöbeln skriver:

  Minnesdagen
  Dubai, Sharja och Abu Dabi har några av världens största konstmuseerna och biennalerna. Vilks kan nog informera om betydelsen av dessa för konstvärlden. Om jag inte tagit fel är världens största samlare av modern konst från Bharain.

  Antar att Graven och CeDe tycker att konstnärerna ska bojkotta dessa museer…

 14. CeDe skriver:

  Tvärtom pöbeln, LV borde ställa ut RH i de regionerna.

 15. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Måste få fundera igenom den principen innan jag svarar.

  Oavsett hur svaret blir så kan jag redan nu säga att det fortfarande är förkastligt att en regerings-representant för en sekulär demokrati – en representant som uttryckligen kategoriserar sin representantskap som ”feministiskt” – klär sig i hijab, täcker länderna, och bugar inför en islamistisk regeringsrepresentant som just i detta nu satt ett pris just på en konstnärs huvud!

  Skall det vara så svår att förstå!?

  (tack för stödet i ”antisemit”-debaclet)

 16. Lars Vilks skriver:

  Arabvärlden är het på konst. Mycket populärt är 1800-talets orientalism som man annars ser snett på i väst. Men inte i öst. Även modern konst går hem och onekligen har vi här en ekonomisk faktor som också inkluderar skapandet av nya konstmuseer. Rent konstnärligt blir det inte så mycket men det gäller större delen av världen utanför väst.

 17. CeDe skriver:

  Är konsten i arabländerna även producerad där eller är det väst som dominerar.
  Jag har också hört någon gång någon säga att orientalism är haram.

 18. sl skriver:

  Det är lite lustigt att några av de ”återhållsamma” gökarna som spelar ner islamismens farlighet, tex Gardell och Bjereld, är gamla Kfml(r):are. Så var det med den återhållsamheten. Vissa har permanent förmåga att trampa i klaveret, endast metoden skiftar med åldern.

  Ett antal muslimska autokratier vill väldigt gärna framstå som moderna inom fältet modern konst, de har helt andra belopp att satsa rakt ur autokratens kassa. Det finns stora påkostade muséer här och var i den muslimska världen, personligen tror jag att de är fyllda av konst producerad i väst eller lämningar från kalifatets äldre tider. Det finns konstmuséer i Baghdad och Riyadh.

  Islams avbildningsförbud gäller i princip, men implementeras kanske lite olika? Man kan ha modern konst utan avbildning. Kvinnor får existera, men de ska ha hucklen.

 19. sl skriver:

  Det är också lustigt att RH görs till ”hets mot folkgrupp” i Rashid Musas mun. Milda och eftertänksamma kommentarer kring islams karaktär och visualiserade kontraster mellan dess teori och praktik kallas lagbrott, samtidigt bjuds skogstokiga judehatare från mellanöstern in att hålla hov i den lokala moskén. Konfronterade med den inbjudnes hatpredikan vet plötsligt ingen någonting. Naturligtvis är det tvärtom, hatpredikanten bjuds in i egenskap av hatpredikant. I Sverige är hets mot folkgrupp är en muslimsk specialitet.

  Problemet är inte vad Vilks säger, problemet är vad islam säger. Bilderna talar för sig själva, och det gör också islam. På sedan 1400 år känt manér.

 20. CeDe skriver:

  pöbeln,

  Inte så konstigt att världens största samlare av modern konst finns i Bharain.
  Den fina konsten går dit pengarna finns.

 21. Från Graven skriver:

  I alla totalitära ideologier så åtnjuter toppskiktet friheter som undersåtarna inte har. Det hänger säkert både det ena och det andra på väggarna i Bharain som hade ansetts vara haram i någon undersåtes ägo.

  Ganska låga odds på att orientalism står högt i kurs även där. Tänk er själva: naken slavinna visas upp för beduinhövding i ett välutrustat tält i öknen.

  $$$

 22. CeDe skriver:

  Snarare naken slavinna visas upp för välutrustad beduinhövding i ett tält i öknen.

 23. Från Graven skriver:

  Hmmm..

  CeDe… Du råkar inte vara inne på lite hemliga drömmar nu!?

 24. CeDe skriver:

  Nej, men man måste väl få kunna skoja till det lite ibland i allt jävla helvete!

 25. Från Graven skriver:

  När du drömmer om Lars, vad ger du honom för form då? Närsynt balt eller välutrustad beduinhövding!?

  🙂 🙂 🙂

 26. CeDe skriver:

  Det ena behöver väl inte utesluta det andra!
  Nu byter vi ämne!

 27. Från Graven skriver:

  Så sant (för mig kommer han alltid att vara den välutrustade beduinhövdingen – all min islamkritik är endast en skir fasad).

  Nog nu. Ämnesbyte!

 28. CeDe skriver:

  Det här får bara ses som ett bidrag till konsten, Från Graven!

 29. CeDe skriver:

  Stor konst!

 30. Från Graven skriver:

  Lite grand som mohammads fasad, eller hur mohammad 😉

 31. mohammad skriver:

  Till alla hobbyislamologer får jag önska en bra dag….;)

 32. Från Graven skriver:

  😉

 33. Från Graven skriver:

  Berlinmur har jag däremot gott om. Den var jag med om att riva.

 34. Från Graven skriver:

  Hoo!

  Jävlar, vilket dråpslag mot Gardell & co som forskare samt kompetensen på DN’s journalister den analysen var.

  Tack, sl!!!

 35. Från Graven skriver:

  När jag läser kommentarerna under den artikeln på Ledarsidorna så ser man nyktra, kunniga, seriösa människor som under sina egna namn resonerar runt problematiken.

  Det ter sig som att dessa frågeställningar drar till sig alltfler intellektuella.

  Det ligger nära till hands att förutspå ett etablissemanget krymper till en liten skara, liknande en hjärntvättad sekt, och att alltfler kommer att inse detta och hoppa av innan de förknippas med sådana som Schyffert, Rawet, M. Gardell, m.fl.

  Ylva Johanssons backande från sina – helt klart medvetna – lögner på BBC har ju redan bekräftat att till och med kejsaren insett att han är naken!

  Var det någon som lyssnade på ”spanarna” i fredags, där den stackars kvinnan (vem var hon?) satt och förfärade sig över hur hela hennes omvärld var just ”hjärntvättad”? Hon hade enorma problem med det faktum att så många verkade vara så hjärntvättade. Hur kunde det vara så att endast hon som initierad kunde se detta fenomen!? Fler borde ju se det, eller hur?

  Jag tänkte: stackars, stackars dig!

 36. Från Graven skriver:

  Det finns en vattendelare i hela detta problem: antingen tycker man det är OK att kvinnor skall spöas upp enligt koranen 4:34, eller så tycker man det inte.

  De som tycker att det är ett problem endast i betraktarens öga kommer att fortsätta rösta på Mp och arbeta på SR/SVT’s skyddade verkstäder, vilka kommer att tappa signifikans till förmån för alternativmedia.

  Herregud, man förstår varför det börjar bli bråttom med regeringens sanningsministerium och mer pengar till ETC!

 37. Per skriver:

  Från Graven

  Du skriver: Det ligger nära till hands att förutspå ett etablissemanget krymper till en liten skara, liknande en hjärntvättad sekt, och att alltfler kommer att inse detta och hoppa av innan de förknippas med sådana som Schyffert, Rawet, M. Gardell, m.fl.

  Den här typen av flyktbeteenden/processer brukar ha just en ACCELERERANDE/logaritmisk dynamik om beteendet grundas på riktiga iakttagelser av verkligheten. Det går sakta i början men när väl en kritisk massa uppstår av tvivlare/insiktsfulla så flyter det på i allt högre fart. Bilder som ”det sjunkande skeppet” ingen vill sitta kvar med Svarte Petter, ketchupflaskeprincipen, white flight, osv. När processen väl kommit igång så är den självförstärkande samtidigt som de som inte agerar/rör sig framstår som alltmer dumma.

 38. Från Graven skriver:

  Per

  Förhoppningsvis är det den processen vi bevittnar!

  Tino börjar bli hipp. Springare får hjälte-status. Sådana som Rawet och Brita Zackari får folk att ta fram skämskudden. Ylva Johansson och Morgan Johansson totalt ljuger folk rakt i ansiktet, men har genom vanligt folks tillgång till internet fråntagits sina anspråk på att vara de enda sanningsförmedlarna.

  MSM är i fritt fall. Nyheter idag börjar bli en allvarlig contender för riktig nyhetsförmedling.

  Alltfler garvar år public service (när underläppen darrade på Anna Hedenmo under valnatten).

 39. CeDe skriver:

  Frågan är vad ersättningen blir och vem som axlar manteln. Någon Trump har vi ju inte här. Den ängsliga Batra med en feja i tusen veck inger ju inget större förtroende.

 40. Från Graven skriver:

  CeDe

  Sådant där kan gå ganska fort. Kommer någon ihåg Westerberg-effekten. A new kid on the block och kartan kan ritas om ännu fortare.

 41. Per skriver:

  Bra fråga, CeDe.
  Nationen saknar kompetent ledarskap.
  Men någon ”stark man” vill vi ju inte ha.
  En hel generation politiker och intellektuella m.fl. saknas (kanske) pga propagandan som verkat i decennier inom alla samhällsstrukturer.

 42. CeDe skriver:

  SVT:s kvinnliga reporter konstaterade uppbragt att det mest var vita män i Vasaloppsspåret. Det är sånt här vi har att kämpa emot. Är det kanske så illa att det blir islam som kommer att få oss att tänka om. Möjligt att det är det som är deras mission.

 43. CeDe skriver:

  Trump tvekar aldrig, ser inte bekymrad ut. Vet exakt vad han ska göra och gör det också. Han kan bli förbannad, men det är en annan sak. Däremellan är han snäll och omtänksam. Han får igenom sina visioner och får mer och mer respekt vartefter folk börjar förstå hans värde.
  Ja,ja, jag vet vad många av er tänker men ni drar det kortaste strået.

 44. Ulf skriver:

  Norells forskarfiasko är ju inte det första när det gäller ”försöken” att kartlägga miljöer präglade av extrem islamism. Magnus Ranstorps ”Rosengårdsrapport” sågades också den av forskarvärlden 2009.
  När det gäller svensk forskning om terrorism eller miljöer som kan fungera som en grogrund för terrorism så får uppenbarligen akademiska grundprinciper stå tillbaka för rykten och vaga påståenden.
  Visst går det att skratta åt Ranstorps och Norells löjliga piruetter när deras fusk avslöjats men samtidigt fastnar skrattet i halsen. Hur skall dessa akademiska slarvpellar skydda det svenska folket mot terrorism!

 45. Från Graven skriver:

  Gardells forskarfiasko är ju inte det första när det gäller den totala avsaknaden på ens rudimentärt intresse att kartlägga miljöer präglade av extrem islamism. Gardells inställning ifrågasätts nu, 2017, också av de granskare som t.ex. DN informellt hänvisar till.
  När det gäller bristen på svensk forskning från Gardell om terrorism eller miljöer som kan fungera som en grogrund för terrorism så får uppenbarligen akademiska grundprinciper stå tillbaka för egenintressen och politiska agendor.
  Visst går det att skratta åt Gardell och kompanis löjliga piruetter när deras inkompetens avslöjats men samtidigt fastnar skrattet i halsen. Hur skall dessa akademiska slarvpellar skydda det svenska folket mot terrorism!

 46. Per skriver:

  Ulf

  Jag tror att du har missat grundfrågan.
  Det är inte islamistisk TERRORISM som är det stora problemet (under överskådlig tid), utan det är den långsamt framväxande ISLAMISERINGEN av Sverige och Västeuropa. Och där är en huvudfaktor ökningen av andel muslimer i samhället.
  Alltså primärt en demografisk fråga. Vissa beräkningar ger majoritet muslimer ca. 2050. Under den demografiska förändringsprocessen (förutsatt samma migrationspolitik som idag fortsätter) kommer givetvis krav på samhällets anpassning till islamsk kultur/ideologi/juridik (sharia) att växa fram. Förstår du min tankegång Ulf eller är den för komplicerad för dig att greppa? Eller kanske tycker du att detta relativt näraliggande framtidsperspektiv inte utgör något problem?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.