2428: Massutmaning

Jaha, så har jag läst mig genom Tino Sanandajis bok Massutmaning. Ingenting tyder på annat än att Sanandaji har gjort ett noggrant arbete och åstadkommit det första samlade grundmaterialet kring invandringens problematik. Boken och Sanandaji har blivit politiskt möjlig. För några år sedan skulle den ha åstadkommit ett ramaskri. Det finns dock fortfarande åtskilliga som tar avstånd. Som man kan förvänta sig är Anders Lindberg på Aftonbladet inte någon supporter: ”Han driver en politisk tes hämtat från internets djupaste hålor. Det han skriver är inte sant, inte vetenskap och bör inte tas seriöst.” Citatet finns i Expressens intervju. Och man kan konstatera att Sanandaji har fått ett gott mottagande i den tidningen (och även på många andra håll). I en annan artikel i Expressen uttalar sig Stefan Jonsson om det samband mellan invandrare och kriminalitet (som Sanandaji framhåller i sin bok).

”Den vänsterorienterade kulturskribenten Stefan Jonsson, professor i etnicitet vid Linköpings universitet, hävdar att det knappast finns något samband mellan invandrare och kriminalitet. Han säger att etniskt ursprung är helt irrelevant för att förstå varför brott begås.
Väger vi in sociologiska och ekonomiska variabler i ekvationen är det väldigt svårt att peka på något samband mellan invandrare och kriminalitet. Det är en ideologisk förenkling som används för att göra invandrare till syndabockar, säger Stefan Jonsson.”

Sanandaji känner förstås väl till detta resonemang men påpekar det inte alltför långsökta sambandet mellan invandring och socio-ekonmiska variabler. Det skulle vara intressant att veta hur Jonsson ser på detta. Men problemet för Jonsson är förmodligen att boken har skrivits: ”Stefan Jonsson säger att ”Sanandaji bidrar till en livsfarlig demonisering av invandrare”. Det här har varit igång länge, redovisas kostnader, socio-ekonomiska problem, kriminalitet i förbindelse med invandrare finns en rädsla att det kan öka främlingsfientligheten. Detta har i sin tur lett till en rad mytbildningar om vad som egentligen gäller. Länge kunde man gång på gång få sig till livs att invandringen var lönsam vilket den naturligt nog inte kan vara med en arbetslöshet som har ökat från 23 % 2006 till 54 % 2016. Inget land har satsat så mycket på åtgärder och projekt för integrering som Sverige. Något mätbart resultat tycks inte ha uppnåtts.

Sanandaji har skapat sig en mellanposition, alltså att kunna föra en kritisk diskussion om invandring utan att förlora sin auktoritet. Han har tagit avstånd från SD något som med förtjusning citeras i Expressen. Men det är klart att han fortfarande är ett rött skynke för vänstersidan som dock inte har kommit med några sakliga motargument gentemot det han lägger fram i sin bok. Massutmaning är ingen munter läsning men förmodligen nödvändig för den som vill delta i en seriös diskussion. Sedan vore det intressant med några mera djupgående recensioner, trots allt befinner sig många av resonemangen på en relativt hög nivå och det finns ju andra experter utöver Sanandaji. Vi får väl se om det kommer något sådant genmäle.

Har en sådan bok något intresse för konsten? Jo, det skulle jag vilja påstå. Det är inte ovanligt att konstnärer arbetar med migrationsproblematik. Tyvärr är det så att sådana projekt är starkt ideologiskt styrda och därför är det otänkbart att man skulle vilja lyssna på vad Sanandaji har att säga. På Tensta konsthall pågår en kurs i migrationens historia och problematik och vad som försiggår där (i samarbete med bland annat Södertörn högskola och t ex är Stefan Jonsson en av föreläsarna) har en annan vinkling.

Det här inlägget postades i Böcker, politik. Bokmärk permalänken.

77 svar på 2428: Massutmaning

 1. Adam skriver:

  Ulf

  Jag tror du är för intelligent för att kunna anta att Graven är antisemit. Däremot kan du syssla med obskyr intellektualism; antyda Gravens argument ingår i ett sammanhang som är antisemitisk osv. Men sådana antydningar bör du undvika. Sådana antydningar kan man lägga på vem som helst. Förtal bygger på antydningar. Jag förstår att du är irriterad på Graven. Graven gillar att retas med dig, och rätt många till. Men antisemit…

  Hängde med i er debatt om kosherslakt, tills den spårade ur. Till en början var den rätt bra. Hade ni inte tyckt så illa om varandra, hade den nog kunnat fortsätta vara givande.

 2. Adam skriver:

  Per

  ”Nämns orden islam, islamisering i Tinos bok?
  Om inte så är den inte bara för snäv i beräkningarna av kostnader utan saknar även tillräcklig politisk analysförmåga.”

  Sen när är religionssociologi ett bättre verktyg för politisk analys än nationalekonomi?

 3. Ulf skriver:

  Jag har läst Återkomsten och jag håller inte med Guillou.
  Bachner går hårt åt de avarter av kritik mot Israel som ibland urartar i antisemitism men han skiljer noga på de som kritiserar konkreta politiska företeelser i det israeliska samhället och utrikespolitiken och de som jämställer dagens Israel med Hitlertyskland på ett oseriöst sätt.

  Jag har i princip inget emot Jan Guillou och läser gärna hans krönikor och senast hans memoarer med stort intresse. Samtidigt så har jag alltid i bakhuvudet att det var Guillou som tillsammans sin fru författade reportaget ”Irak det nya Arabien” i mitten av 70-talet.

 4. Ludvig K skriver:

  Ok. Jag håller med om att man är ute på jävligt djupt vatten när man jämför Israel med Hitlertyskland. Och Jan Guillou var kanske inte världens bästa exempel på referens. Men ändå. Ska leta upp den där boken någon gång. Jag tycker iallafall att dina anklagelser mot Från Graven verkar handla mer om tjafsande istället för sakligt diskuterande.

 5. Per skriver:

  Adam

  Som du kanske noterat har jag använt begreppet samhällsekonomi istället för (eller som komplement till) nationalekonomins kostnads- och intäktsposter som de sammanställs i offentlig statistik. En islamisering av samhället skapar en mängd minusposter i en samhällsekonomisk kalkyl, alltifrån kostnaderna för 30.000 poliser i Paris till försämrad undervisning i skolor som tas över av salafister i Birmingham där man har korantudier istället för undervisning i utvecklingsläran. Vidare skapas en mängd transaktionskostnader i samhället pga en minskad tillit mellan människor då de numera består av olika etniska grupper som till stor del är antagonistiska. Osv. Osv.

 6. Per skriver:

  Adam

  En samhällsekonomisk vidareutveckling av av de 30.000 k-pistbeväpnade poliserna/militärerna i Paris är ju också att det försämrar stadsbilden något med sådan personal i varje gathörn. Dessutom sänker detta Paris varumärke som en attraktiv turiststad. Eller vad tror du Adam?

 7. sl skriver:

  Givetvis är islamisering en social minuspost. En kostnad på många sätt i samhällets resultaträkning och en minustillgång i balansräkningen.

 8. mohammad skriver:

  Adam:

  – Von Graven tror på Naturrätten

  – Naturrätten är inte Antisemitisk

  – Von Graven är inte Antisemitisk

  LOL…!

 9. mohammad skriver:

  För övrigt

  Jan Guillou – var det inte den Jeppen som påstod att Lars Vilks inte kunde teckna…?

 10. CeDe skriver:

  Osså har vi nästa rapport som sågas jäms med fotknölarna av ett antal ”experter” i religionsvetenskap:
  Terrorexperten Magnus Norells rapport för MSB som behandlar islamistiskt inflytande på organisationer i Sverige.

 11. pöbeln skriver:

  Asså släpp antisemitanklagelserna mot Graven, och fokusera istället på CeDe som postar öppet gravt antisemitiska videos som beskriver att islamiseringen och multikulturalismen är ett judiskt påfund för att krossa Västeuropa. Samma konspirationsteori som torgförts av Ingrid Carlqvist. Samma bruna mylla som contrajihadisten Per befinner sig i.

  Varför leta subtiliteter när det uppenbara ligger rakt framför näsan.

 12. sl skriver:

  Nyttig läsning om onyttig och samhällsfientlig verksamhet:
  https://ledarsidorna.se/2017/03/norell-om-kritiken-har-de-rokt-pa/

 13. Per skriver:

  Pöbeln

  Det är riktig oreda i ditt huvud.
  Och värre lär ett bli framöver.
  Ditt svammel och vildsinta etiketterande av personers åsikter/värdegrunder
  har passerat bäst föredatum.

 14. CeDe skriver:

  När bilden blir viktigare än verkligheten.
  Margot Wallström ringer nu i desperation till USA för att få diskutera bilden av Sverige.

 15. Ulf skriver:

  De svenska terroristforskarna är ett skämt men ett dåligt sådant eftersom deras inkompetens faktiskt innebär ett hot mot oss alla som bor i Sverige. Utom kanske terroristerna då, förstås.

 16. pöbeln skriver:

  Per
  Du har ju själv medgett att du är en sk. ”contrajihadist” med uppdrag att stoppa ”islamiseringen av europa”. Ett koncept jag tror även Vilks har svårt att ställa upp på. Och om du missat antisemitismen som flödar i dess kölvatten beror nog detta främst på att du är, ja just det, antisemit.

 17. CeDe skriver:

  Och varför skulle Lars Vilks ha svårt för att vara negativ till islamisering av Europa. Det behövs väl ens en islamisering för att någon ska försöka verkställa dödshotet mot honom.
  Att vara en ”contrajihadist” är väl en självklarhet för varje sunt tänkande sekulär människa.

 18. Per skriver:

  Pöbeln

  Du är alltså pro-jihadist då?

  Jag är nog en dålig antisemit då jag har bilden av att den judiska folkgruppen tillhör dem som bidragit mest till vår framgångsrika europeiska kultur.
  Alltifrån duktiga hantverkare och industriarbetare, entreprenörer, författare och konstnärer, m.m.

 19. CeDe skriver:

  Angående Magnus Norells MSB rapport tycker Henrik Sahl SvD att den är ett märkligt angrepp på svensk pluralism.
  Det finns inget önskemål om att det muslimska brödraskapet ska ingå i svensk pluralism förutom för muslimska brödraskapet.

 20. Adam skriver:

  mohammad

  Det var vitsigt. Om vi bara tramsar oss driver vi säkert diskussionen i en bra riktning…

 21. CeDe skriver:

  Allah är vårt mål; profeten är vår ledare; koranen är vår lag; jihad är vår väg och döden för Allah är vår högsta strävan.
  (Hassan al-Banna, grundaren av Muslimska Brödraskapet)

  pöbelns våta dröm!

 22. Från Graven skriver:

  Jag får säga som Per: jag är nog en ganska dålig antisemit! Hur många gånger jag varit i Israel tänker jag inte redogöra för (jag har haft forskningssamarbete med Tel Aviv University).

 23. Från Graven skriver:

  Life science

 24. Från Graven skriver:

  Någon mer härifrån som varit där?

  Det är ju en upplevelse att bli ”utsläppt” från Israel. Två tränade säkerhetskontrollanter grillar en i 10/15 minuter om vartenda steg man tagit i landet. När man är klar får man göra om det (jag misstänker att dom jämför versionerna). Visar man minsta irritation/frustration så avlöser dom omedelbart varandra (så att man nu får frågorna från den andre). Dom är låg-affektiva och extremt professionella. Man lär sig att gå igenom en vistelse i huvudet på väg till flygplatsen så att man slipper stå och tänka (jag trasslade till det ordentligt första gången). Sen vill dom alltid veta ifall man besökt några islamska stater. Eftersom att jag inte vågar ljuga i sådana situationer så är priset 10/15 minuters grillning till; land för land, varför, o.s.v, o.s.v. Till slut kan man inte hjälpa att bli irriterad, och vips så byter som igen!

  Jävligt intressant upplevelse faktiskt, och man fattar ju att Israel har en av världens bästa säkerhetstjänster.

 25. Ulf skriver:

  Jag har varit i Israel och kan lugna eventuella Israelresenärer med att den behandling som ”Från Graven” beskriver inte är någon standardprocedur. Varken jag eller de andra som köade för att komma in respektive ut ur Israel på Ben Gurion flygplatsen i Tel Aviv utsattes för det som ”Från Graven” beskriver. Det var bara att visa passet.

  Jag vet att det kan förekomma men det är alltså inte något som drabbar alla resenärer. Bekanta med svenska pass som visar att de är födda i länder fientligt inställda till Israel har inte heller de utsatts för några utfrågningar.

  Vad gjorde du egentligen där nere ”Från Graven” som gjorde dem så upprörda?

 26. Från Graven skriver:

  Samarbetade med israeliska forskare på Tel Aviv University, kan du inte läsa innantill!?

  Det stämmer att säkerhetskontrollerna går upp och ned med hur tiderna är för stunden. Jag har även sett hur visa tillåts glida förbi och andra grillas långa stunder. Säkert även stickkontrolls-karaktär på en del kontroller.

 27. Från Graven skriver:

  Vänta.. nu förstår jag! Ulf tänker försöka tolka in ”antisemitism” i det jag skriver! ”facepalm”

  lol – varför blir jag inte förvånad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.