2424: När de höga idealen möter motstånd

Ingen kan klaga på upptågen och tilltagen. De beslöjade ministrarna startade en större föreställning. En del skribenter har försökt dra till att handla om klädkod men det är naturligtvis inte saken. Det är dock lätt att förstå de stunder när de höga idealen kommer på kollisionskurs med realiteterna. Principer är en fin sak och så länge det inte har några konsekvenser är det lätt att hålla sig till sådana. Det roliga med slöjparaden var förstås att reträtten blev så visuell och talande. Men skam den som ger sig, ministrarna samlade sig till en hattparad. Vi tycks hamna i musikalen: Damer på cabaret, från det politiska till det spralliga. Nu väntar jag bara på ett dansnummer med höga bensparkar.

Trumpen håller igång och lyckas varje dag få ett fullständigt mediegenomslag. Som läsarna inte har kunnat undgå kom Sverige i centrum. Det är klart att hans kritik var osaklig men frågan är hur osakliga politiker får vara. Det är en vanlig företeelse.

Nog så vågat har Naomi Abramowicz kommenterat den upprörda händelsen med att påpeka att Sverigebilden inte är vad den har varit. Landet som velat se sig som föredöme för alla andra nationer bemöts inte längre med artighet och beundran.

Det är lätt att gå vilse i sina värdegrunder. Ett flagrant exempel är Ekerö bibliotek som inte vill köpa in Tino Sanandajis bok Massutmaning eftersom man har fått för sig att den skulle ha ett stötande innehåll. Alice Teodorescu (GP) berättar historien om att det en gång var ett bibliotek där man kunde låna Mein Kampf men inte Massutmaning. Men blott den senare hade felaktiga värderingar.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

146 svar på 2424: När de höga idealen möter motstånd

 1. Från Graven skriver:

  Bojkott av Israel och Sydafrika under apartheid-eran var ju en stor vänstergrej!

  Men bojkott av en islamsk totalitär stat?
  ”Glöm det!”, sade Stefan Löfven och Krister!

 2. sl skriver:

  Sveriges ”regering” representerades i Iran av den slöjbetäckta handelsminister Ann Linde och den ej slöjdbetäckte sttasministern Stefan Löfven. Sveriges första feministiska regeringen excellerade något senare i hattkrumbukter, ofrivillig underhållning åt massorna. Valet 2018 har redan många potentiella affischer.

  Det är samma problem med orden ”populist” och ”fakenews”, de har ändrat innebörd och används nu av en regeringen som tillhygge mot mot misshagliga opponenter.

  Socialdemokraterna försöker kalla sverigedemokraterna ”populister”, efter att ha gett sverigedemokraterna deras enda fråga genom ytterst ansvarslös politik. The fake-news står att läsa i aftonbladet. Först när så många läst Foxnews att det inte går att dölja längre, står det i aftonbladet, med devalverande sidoanmärkningar från slingerbultarna på ledarsidan. Oisin, Karin, mfl.

 3. Krister skriver:

  Fake argument FG. Inte nått av vad du påstått jag har sagt har varit sant.
  Och du begriper absolut noll av utrikespolitik. Tycker du på allvar att en inbjuden statsdelegation ska ta tillfället i akt att bryta mot lagen och demonstrera mot värdens seder och värderingar? Då får man stanna hemma och demonstrera.

 4. Adam skriver:

  sl

  Ändå märkligt att Trump kommenterar Sveriges situation. Ta hand om ditt eget land först. Sveriges situation är inte i närheten av de upplopp som drabbar USA.

 5. pöbeln skriver:

  Graven
  Nehej, men du stödjer contrajihadisterna CeDe och Per när dom slänger ur sig sitt hat. Och Vilks, du matar ju trollen som det heter. Om ni inte ser det är ni naiva medlöpare.

 6. pöbeln skriver:

  Har graven helt missat de massiva sanktionerna(bojkott) mot Iran?

 7. pöbeln skriver:

  Bra artikel av Björ af Kleen ang sverige bilden i USA historiskt…

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/bjorn-af-kleen-trumps-valjare-ar-besatta-av-sverige/

 8. Lars Vilks skriver:

  Om jag matar något är det nog flera slags trollskogar.

 9. Adam skriver:

  pöbeln

  Bra länk.

  Björn af Klein glömmer dock nämna att en svensk också var inblandad i ett av det mest berömda fallen i USA:s högsta domstol under hela 1900-talet: ’Brown versus Board of Education of Topeka’, 1954, där separata skolor för svarta och vita förbjöds. Domarna hänvisade extensivt till den vetenskapliga studien ’An American Dilemma: The Negro Problem and Modern Democracy’, författad av Gunnar Myrdal. Den gavs ut 1944, ska ha varit vid spritt bland intellektuella i USA.

 10. Per skriver:

  Pöbeln
  Contrajihadist är en självklarhet att vara för en demokrat och jämställdhetsivrare.
  Ja jag HATAR politisk islam och jag avskyr muslimska kultur (förutom matkulturen).

  Och du pöbeln? Ditt politiska engagemang har lite fake-karaktär över sig.
  Framför alltför du en medelmåtta och det är inte så bra i dagens Sverige.

 11. sl skriver:

  Adam,

  Trump har lärt sig mediadomptering. Han säger något varje dag, är ständigt aktuell, ständigt omtalad. När du finner hans omnämnande om Sverige ”märkligt”, ser du på svenskt manér Sverige som subjektet.

  Trump är subjektet, Sverige bara ett av ett oändligt antal objekt som används som förevändning för att hålla sig aktuell. Det är inte viktigt vad som är sant eller falskt, det är viktigt att vara omtalad. Kalla det dokusåpa-logik.

 12. Från Graven skriver:

  He! ”Fake” är det nya skällsordet härinne.

 13. CeDe skriver:

  Ja, man ler när man läser den här tråden. Hellre en sann kommunist än alla dessa socialdemokratiska fårskallar.

 14. Från Graven skriver:

  På ett sätt, kanske. En kommunist brukar ju mena vad hen säger. Medan dessa skenheliga sossar säger en sak (”allas lika värde”, ”feminist”, ”alla skall med”) och gör sedan raka motsatsen.

  Bilden på hela delegationen i hijab exponerar ju hyckleriet totalt. Det är inte konstigt att de och deras små fan-boys (Krister) blir förbannade och försöker slingra sig – och i trängda lägen drar rasistkortet – när man håller upp en spegel framför dom.

 15. pöbeln skriver:

  Om det nu är till någon tröst för Graven, så vägrade Marine Le Penn ha slöja på sig när hon skulle träffa stormuftin i libanon, och mötet ställdes in. Diplomati på hög nivå.

 16. pöbeln skriver:

  Per
  Har du någon personlig erfarenhet av Islam och dess våldsamhet? Eller kollar du mest på youtube? Allvarligt menad fråga som du nog får besvara när du kastar ur dig invektiv mot mig.

 17. pöbeln skriver:

  Jag råkar ha många kvinnliga vänner från Iran. Varav två är feministiska aktivister, den ena driver ett kulturhus och den andra har dubbelt medborgarskap och bor mellan Teheran och Frankfurt. För dom finns det ungefär tusen frågor som kommer före hijab frågan. Tex har sanktionerna gjort det fruktansvärt svårt för progressiva krafter att vara aktiva då fokus på ekonomi kommer före politik. Ni symbolpolitiker här inne borde ta er en reality check och fundera på hur ni bäst hjälper progressiva initiativ i Iran. Det gäller ju även dig Vilks som gärna raljerar om symbolfrågan.

 18. CeDe skriver:

  pöbeln, mötet skulle ske i en moské. Om stormufsin varit lite diplomatisk så hade mötet kunna ske på mer neutral mark. Men han ville demonstrera sin överhet vilket Le Penn blåste honom på – bra markering.

 19. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Min förklaringsmodell till de vindar som blåser i Europa är ju just att ”liberaler” helt lämnat walk over mot islamism. Varför skulle detta ses som en ”tröst” för mig, Pöbeln? Jag vill ju att liberalerna, snarare än de socialkonservativa, skall stå upp för jämlikhet och mänskliga rättigheter!

  Men du hör ju hur det låter! Ta upp mänskliga rättigheter och du blir kallad allt från rasist till nazist!!!!

  Då får ni väl för bövelen slå er till ro med att SD och Le Pen skördar väljare i hundratusental. Varför gnäller du på mig för det!?

 20. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Om jag tror på mänskliga rättigheter – på riktigt, och inte endast som ett retoriskt slagträ – ge mig ett enda skäl till att jag skulle lägga min röst på ett parti som står och bugar, iklädda hijabs, inför en statsledning som upprätthåller en döds-fatwa med specificerad belöning i miljonbelopp, USD, mot en författare, och som utdelar spöstraff mot kvinnor som inte underkastar sig!?

  Varför skulle jag inte välja aktivistens väg och kräva skärpning på min egen planhalva!?

 21. Ludvig K skriver:

  Från Graven har en poäng.

  Jag har med tiden insett det. Om kärnan i islam är fred i sinnet och ett poetiskt förhållningssätt till världen, så går det utmärkt utan att idka arabisk nationalism. Stryp alla bidrag från utlandet till moskébyggen i Sverige. Främja en västerländsk (svensk) form av islam. Eller i varje fall en islam utan överdrivna lojalitetsband till arabvärlden. T ex Stockholms moské, Sveriges kanske viktigaste muslimska centrum, heter ju i folkmun Zayedmoskén efter en shejk i Emiraten. Gör inte islam synonymt med arabisk chauvinism. Tidningen Expo är pigga på att avfärda svensk nationalism och vad den kan leda till (nazism) men vägrar se samma mekanismer inom arabisk nationalism (som leder till IS och jihadism). Och där någonstans blir det ohållbart att kamma Iran medhårs. Men jag vill nog påstå att Krister inte förnekar dessa problem, han ser bara på hur man ska agera vid statsbesök på ett annat sätt än du Från Graven. Så chilla lite!

 22. sl skriver:

  En korrekt politik mot islams krav på överhöghet kallas rasism och nazism enligt låt-gå-partierna. Det är väl det enda som kan kallas ”liberalt” med undfallandets politik. Dessutom skickar utebliven korrekt politik väljarna i armarna på ”rasister”.

  Le Pen har förstås passat på att manifestera sin icke-undfallande politik. Det är precis vad hattpartiet uppnår; gratischanser till invandringskritikerna. Samt att själva framstå som mähän.

 23. CeDe skriver:

  Sen pöbeln, ta och skruva ner din kritik av Lars Vilks. Du skjuter på budbäraren.

 24. CeDe skriver:

  Lars Vilks konst visade vägen till islams barbari!

 25. Från Graven skriver:

  Ludvig

  OK

 26. sl skriver:

  Mer ofrivillig komik, aftonbladet är Sveriges prmära fake-news-bastion.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/KJvx6/sa-ska-s-stoppa-fake-news-pa-natet

 27. CeDe skriver:

  sl, man behöver snart botox för alla sina skrattrynkor! Undrar hur Från Graven ser ut?

 28. Från Graven skriver:

  Ont i magen. Skratt kostar på!

 29. pöbeln skriver:

  Ni naiva gossar o gummor. Hur hjälper eran symbolpolitik min vän som driver kulturhus i Teheran? Hon säger att livet blivit lite lättare och att det går att tala politik iom att sanktionerna lättat. Vad förespråkar ni? Hårdare sanktioner? Superhårda sanktioner? Eller rent av krig?
  Cede? Graven? SL? Ludwig? Per?

 30. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Har du halva hjärnan bortopererad!? Du ställer alltid frågor med eskalerande värstingalternativ som enda alternativ!

  Hur tycker du själv att situationen skall lösas? Att iranierna får puckla på sina kvinnor lite grand, medium eller skall få sig ett satans kok stryk dagligen?

  Nå, Pöbeln, var så god och välj något av ovanstående alternativ enligt din egna sinnesslöa retorik!

 31. Från Graven skriver:

  Och vill du ha ett allvarligt menat svar så ställ då frågan med någon sorts allvarligt menad intention!!!

 32. pöbeln skriver:

  Nah, nu var det allt jag som frågade först. Hur hjälper eran symbolpolitik min vän som driver kulturhus i Teheran?

  Sen ska jag svara dig, inga problem.

 33. Från Graven skriver:

  Vad har hon för problem?

  Beskriv dessa så man får en rimlig chans att veta vad du är ute efter. Beskriv de problem som din väninnan behöver får lösta.

 34. pöbeln skriver:

  Yttrandefrihets problem, mötesproblem. Efter misslyckade gröna revolutionen 2009 drogs skruvarna åt men rörelsen har ju inte försvunnit. Sanktionerna skapade bara ännu mer repression. De uppluckrade sanktionerna har underlättat vardagen för politiska samtal. Din hijab ilska är i hennes ögon att missa poängen. Att möten förekommer med EU även om delegaterna bär hijab är att föredra.

  Ok, så du och Per tycker jag har halv hjärna. Kan du peka på nån stans där du tycker att Per har en hel hjärna? Bara så jag fattar hur din hjärna opererar. Men jag tvivlar på att Per ens känner till gröna revolutionen, de är ju trots allt muslimer i Iran, så det hade ju bara blivit IS av alltihop…eller?

 35. Från Graven skriver:

  Jag opererar här oberoende av CeDe och Per. Den kritik jag uttalar över dina begränsade svarsalternativ står jag för. Vad Per och CeDe påstår får de själva stå för.

  Återkommer på övriga frågan

 36. CeDe skriver:

  Jag undrar om inte den andra halvan fattas också?

 37. Från Graven skriver:

  De uppluckrade sanktionerna har underlättat vardagen för politiska samtal

  För vem? För din väninna? Vad kan hon samtala öppet om i Iran idag som hon inte kunde samtala öppet om innan sanktionerna lättades?

 38. CeDe skriver:

  Lövin intervjuas i USA om sitt Trump-hån. Hon förklarar att bilden med alla kvinnorna inte var arrangerad utan att de är hennes fasta stab. Undrar om inte det är lite rasism att medvetet avstå män bara för att de är män. Menar Levin att det ska vara framtidsvisionen att män ska uteslutas i alla beslutande sammanhang. Eller var tänker hon dra gränsen?

 39. pöbeln skriver:

  Du har ju, till skillnad från helhjärnan CeDe och Per, varit i repressiva länder. Och du vet mycket väl att stämningar styr mycket i nyckfulla stater. Sen uppluckringen menar hon att samtalen åter kan handla om annat än om hur man ska få ihop vardagen. Min väninna reser mycket in och ut ur Iran så mina möten med henne har varit i Europa.

 40. CeDe skriver:

  Sanktionerna tillkom väl när man trodde Iran tänkte tillverka kärnvapen och togs bort när Iran lovade att så inte var fallet. Obama litade så på mullornas ord att han dagarna innan han avgick skickade över en last på 130 ton uran till Iran. Vi får väl hoppas att de fortsätter hålla avtalet.

 41. Från Graven skriver:

  Jamen, VAD menar hon att hon nu öppet kan samtala om politiskt sett som hon inte kunde innan? Du är ganska vag.

 42. pöbeln skriver:

  Om sakernas tillstånd, men nu är du jönsig…

  CeDe
  Det får vi hoppas. Men Iran har mycket goda förbindelser till Moskva, precis som daddy…

 43. sl skriver:

  Den stillastående ”rörelsens” självförvållade problem, en fond för hattpartiets hattande;
  https://ledarsidorna.se/2017/02/handbok-mot-extremism-ger-fristad-for-extremism/

  Arbetsnamn för film; ”Utan värdegrund i Tyrolen”

 44. CeDe skriver:

  Trumps egna ord:
  ”I have nothing to do with Russia!
  Men du kanske vet bättre, pöbeln.

 45. Ulf skriver:

  ”Från Graven” skriver ”2017 21 februari kl. 21:56” att Aftonbladet citerat Jimmie Åkesson fel i en debattartikel från den 19 oktober 2009.
  Det är naturligtvis ”Från Graven” som har fel. Han placerar faktiskt ut ett eget liten fake news inlägg här i debattråden.

  Åkesson skriver först, citat ”när den muslimska befolkningen, om nuvarande takt håller i sig, har flerdubblats i storlek och många av Europas större städer, inklusive Malmö, med största sannolikhet har en muslimsk majoritet” för att sedan konstatera, citat. ”Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget”

  Jimmie Åkesson pekar alltså ut vanliga svenskar som bekänner sig till islam som farligare än de sovjetiska rakettrupperna och bombflyget tillsammans.
  Inte så konstigt då att Peter Mangs nästan dödade en iman på Islamic Center i Malmö några veckor senare. Åkessons skrämselpropaganda hade omvandlats till direkt fysiskt våld!

 46. CeDe skriver:

  Det finns inga vanliga svenskar som bekänner sig till islam. De är ganska ovanliga.

 47. Från Graven skriver:

  Ha ha ha!

  Som vanligt har Ulf klippt och klistrat!!!!

  Du har glömt en del av paragrafen för att få ihop det Ulf!!!

  Fake-Ulf, fake-Ulf, fake-Ulf!!!!

 48. Från Graven skriver:

  Åkesson:

  …som en färgglad intressant förändring av ett Sverige och Europa som man allt som oftast förnekar ens någonsin har varit ”svenskt” eller ”europeiskt”. Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget

  HOPPSAN!

  Vart tog dom orden vägen i Fake-Ulfs klippande och klistrande!?

 49. Från Graven skriver:

  Nu slår vi hål på Ulfs lögner en gång för alla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.