2425: Dom i konstmål

I den politiska teaterns stora flöde får jag inskjuta en viktig konstnyhet. Konstnären Markus Andersson som stämts av fotografen Jonas Lemberg, vann i HD. Målningen Svenska syndabockar som återger Christer Pettersson efter Lembergs foto och som citerar William Holman Hunts 1800-talsmålning The Scapegoat betraktas som ett självständigt konstverk. Målningen efter fotot är placerad i ett nytt sammanhang. Det är ett viktigt prejudikat. HD:s dom.

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

7 svar på 2425: Dom i konstmål

 1. Från Graven skriver:

  Med tanke på Evert Taube-fallet var det här väntat.

  När det gäller en förlaga framställd med en annan teknik/konstart så är det i princip omöjligt för den ursprunglige upphovsrättsmannen att hävda intrång.

 2. Lars Vilks skriver:

  Fast vi har förstås en målning i strängt fotorealistisk stil efter ett foto.

 3. Från Graven skriver:

  Ja, fast Taube-teckningen var ju ännu mer trogen förlagan, och även där torskade fotografen.

 4. *.morr skriver:

  Underbart! Fritt framåt för måleriet!!

 5. Taubefallet som ”Från Graven” länkat till ger ett utmärkt underlag till analys av hur den fotografiska bilden kan anses framhäva element hos objektet, vilka sorteras bort i den mänskliga perceptionen. En filosofisk fråga: Hur förhåller sig den fotografiska bilden till det som Kant kallar ”das Ding an sich”? Fotografen Gillis Häägg hävdade en gång att fotot visar verkligheten ”som den är”, medan den mänskliga perceptionen väljer perspektiv och skapar bilder anpassade till ett behov. Jag minns att jag invände att även fotot utgår från ett perspektiv som ’väljer’ vad som visas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.