2406: Polariserad igen sa Bill. Polariserad var det sa Bull.

”Den polariserade debatten” som det heter måste ju konstant förses med nytt bränsle. Och se, då polariseras det. Och merparten låter sig villigt polariseras. Ännu pågår Katerina Janouchs äventyr (Aftonbladet). Hon har lyckats rätt väl och vann idag en icke oväsentlig delseger när bokhandeln Läslusen tog bort hennes böcker. Det är ett utslag av ”förgiftningssyndromet” och innebär att en person som kan förknippas med åsikter som inte faller ”de anständiga” i smaken skall sorteras bort liksom deras eventuella verk och tjänster. Men att plocka bort böcker på det sättet ger bara kortvariga vinster och hejarop från mobbnivån. Handlingen väcker berättigad olust som t ex Mattias Svensson ger uttryck för (Aftonbladet).

Jag känner det väl eftersom jag har levt med detta under många år. Det är en form av yrkesförbud. Jag misströstar inte för det eftersom det blir en intressant del av mitt projekt. Bättre att vara belägrad än obelägrad.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

132 svar på 2406: Polariserad igen sa Bill. Polariserad var det sa Bull.

 1. Från Graven skriver:

  Det rätta är att stå på Janouchs sida emot – alla – dem som etablerat och underhållit det här klimatet som nu drabbar henne med stormstyrka. Det är hennes liv de söker förstöra, hennes förlag, inkomst, rykte (”hon sprider hat och rädsla”); hela PK-vokabulären!

  Det är inte så jävla kul att drabbas av detta för att man resonerar runt vad som är rimligt och inte.

 2. minnesdagen skriver:

  Hmmm bokbål. Lusbokhandeln tar kanske inte bort Pallas bok om det folkslag som hjälpte tjeckerna att mörda och fördriva de gamla österrikiska minoriteterna. Så att de därefter skulle kunna ta över offrens bostäder och ägodelar. I många historieböcker påstås de ha blivit förintade. Är snyfthistoriernas syfte en del i att dölja brotten ?

 3. Kalle skriver:

  Katarinas uttalanden var väl inte helt faktabaserade, men brukar det vara ett krav på kulturarbetares utgjutelser t.ex. i propagandaministeriets kanaler (SVT/SR), bl.a. för sommarpratande stalinister? Problemet var snarare att hon satte ord på den oro som många svenskar känner (i den verkliga verkligheten till skillnad mot södermalmsverkligheten), dessutom i utländska media. Om hon hade följt godkänt manus och uttalat sig lögnaktigt panglossianistiskt hade inte en käft reagerat.

 4. Kalle skriver:

  Katerina heter hon, my bad..

 5. Från Graven skriver:

  Kalle, vad var det som inte stämde i det hon sade?

 6. sl skriver:

  Det finns redan en nästan biologisk pk-diagnos som hon säkert redan erhållit; ”faktaresistent”. Så kan man vandra vidare på fördömandets väg, där åsikter så småningom får fysiska bärare, som lite senare kan förintas.

 7. Från Graven skriver:

  sl

  Exakt. Man använder ju ”allas lika värde” på det sättet. Därför menar jag att det är viktigt att ”Kalle” är specifik med vad som stämmer och inte i Janouchs intervju. Annars är det ”Kalle” som skall avfärdas som inte helt faktabaserad, inte Janouch. Hittills har vi endast fått en svepande generalisering från ”Kalle”.

 8. pöbeln skriver:

  Jag bara undrar, är det nån i debatten som har sett inslaget på riktigt, så man kan bilda sig en uppfattning om vad Katerina är ute efter? Känns som det blommar ut till en typisk meta-debatt….

 9. Från Graven skriver:

  Det vore intressant med en översättning.

  Kritiken mot Janouch verkar vara uppdelad i två delar: en generell, d.v.s. att hon ”svartmålar” samt en mer specifik, d.v.s. att hon inte skulle ha underlag för sina uttalanden.

  Aftonbladet skjuter in sig på två av det ”specifika” slaget: vad har hon för underlag till uttalandet att fler vill skaffa vapen och vilken tidsperiod avser hon när hon nämner att 150 000 emigrerat till USA. Den första hanterar hon ju väl, och hänvisar till det ökade intresse som media själv rapporterat om. Den andra klarar hon med mer tur än skicklighet, 150 000 emigrerade till USA går väl att skrapa ihop över tid, särskilt som SCB anger USA som ett populärt utvandringsland.

  Man är alltså sur på henne för att hon ”svartmålar”.

  Tja, sista gången jag kollade ursprungskällorna för ”svartmålningen” av Sverige i Breitbart så visade sig dessa främst vara: 1) SVT, 2) SR, 3) DN, och 4) Aftonbladet.

  Kanske Aftonbladet skull intervjua sig själva över varför de vill ”svartmåla” Sverige.

 10. Ulf skriver:

  Katerina Janouch hyllade faktiskt de brevbärare som valde att kasta bort valinformation från Sverigedemokraterna inför valet 2014. Nu kallar Katerina bokhandeln Läslusen för, citat: ”en fascistisk bokhandel”. på Twitter.

  År 2014 när brevbärare bröt mot postens instruktioner och även mot demokratins grundpelare så hyllade Katerina det beslutet. Nu då en privat bokhandel väljer att inte sälja Katerinas böcker då är det ”en fascistisk bokhandel”.

  När jag reflekterar över den den mediestorm som drabbat Katerina så är det begrepp som jag associerar till inte fascism utan snarare karma. 🙂

 11. pöbeln skriver:

  En parentes bara Graven:
  Är inte svartmålning just när man plockar ut fyra nyheter och bakar ihop dem till en svart bomb? Så som breitbart gör. Eller pamela geller. Att just göra en meta-artikel med referenser till trovärdig media, men med syfte att skapa ett nytt narrativ. Det här är ju grundmanualen för hur man tillverkar propaganda.

 12. pöbeln skriver:

  …som tex om du kombinerar din länk till dn här ovan med en länk till ”sverige stänger gränserna, klarar inte mer” i tex aftonbladet så har du kopplat rånvågen till invandringen. Och så läser Per artikeln och så ser han Eurabia all over…

 13. pöbeln skriver:

  …och så blir Per ”otrygg”…

 14. CeDe skriver:

  pöbeln,

  När du påstår att rånvågen inte har med massinvandringen att göra så får du nog visa dokumentation på det.

 15. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Det kan det naturligtvis vara, men rapporteringen är ju överväldigande och obönhörlig.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/Q4y7W/ygeman-situationen-i-malmo-ar-mycket-allvarlig

  Anledningen att jag personligen ställer mig på Janouchs sida är naturligtvis även mina egna direkta erfarenheter av samhällsutvecklingen.

 16. minnesdagen skriver:

  med engelsk text:
  https://www.youtube.com/watch?v=XeH5mcc99BM

  Det hon säger är mestadels PK. Problemet ? är uppenbarligen att det inte är tillräckligt tokvänster-PK – bortsett från den personliga fejden.
  Det som man möjligen kan kritisera, förutsatt att översättningen är korrekt, är lite svepande överdrifter, exempelvis att vissa svenska pensionärer inte har något att äta. Å andra sidan säger hon att hon efter alla år i Sverige inte pratar så bra tjeckiska, och att hon hoppas att hon blir korrekt förstådd. Så sådant får man ta med en nypa salt.

 17. Från Graven skriver:

  Så här ligger det till, utan att outa mig själv för mycket. Jag har barn vars bekantskapskrets omfattar dödsoffer för samhällsutvecklingen. Det är en nästan omöjlig uppgift att övertyga förstahandsvittnen till samhällssituationer att det de ser på daglig basis är någon sorts överdrift.

 18. pöbeln skriver:

  Katerina kopplar stora samhällsproblem till migrationen 2014-2016. Det menar jag är en falsifiering som skapar otrygghet i sig. Att polisen är värdelöst organiserad är knappast invandrarnas förtjänst, där har Sverige hela skulden. Att KOKUMS lade ned i Malmö är nyliberalismens fel, inte Islams fel.

 19. pöbeln skriver:

  Jag har nära släkt som skulle kunna kategoriseras som dödsoffer för samhällsutvecklingen oxå, men behåller förståndet att inte söka kortsiktiga (CeDe) lösningar.

 20. Från Graven skriver:

  OK, det är en debatt om orsak-verkan, det accepterar jag. Men, återigen, hur skall någon kunna övertala förstahandsvittnen om att de ser fel saker?

  Eftersom att du själv tar upp islam så kan jag ju då relatera till detta. Jag har ju skrivit förut här om hur jag på mina barns skolgård bevittnat en liten flicka i blommig klänning, med bara ben, få omdömet av andra att ”inte [vara] en god muslim”.

  Vad tycker du att jag skall göra med en sådan erfarenhet, Pöbeln? Upprepa mantrat ”det är inte islam”?

 21. sl skriver:

  Frågan är om det är polisen som inte duger, jag skulle säga att det är rättsväsendet som har problem. Polisen spärrar inte in, den omhändertar för en stund, och sen måste åklagare ta vid.

  Den nuvarande situationen kräver undantagstillstånd och internering av illegala invandrare, det är inte polisens fel att den måste släppa förbrytare, den har att följa lagen. Det är alltså primärt politiska problem, som politikerna avvisar, med hänvisning till polisen. Rundgång i systemet.

 22. pöbeln skriver:

  SL
  Kan du visa mig statistik på att det är den illegala invandringen som är den stora anledningen till kriminalitet i sverige. Väntar mycket nyfiket på ditt svar.

  Graven
  Min erfarenhet är att det är mycket mer ålderdomliga orsaker till te.x hederskultur än Islam. Samma heder dyker upp i Indien som i Turkiet. Afrikanska kristna häxdoktorer drar från samma ålderdomliga praktiker. Det är som om svenskar började praktisera midvinterblot igen.

  I övrigt måste Islam tillåta reformation för att komma någon vart. Jag har skrivit detta förut och jag ägnar mig gärna åt att stödja sådana strömningar.

  Tyvärr är anti-islamismen politiserad i helt andra syften än att reformera islam. Därför tror jag på att bekämpa contra-jihad rörelser o d.yl…

 23. pöbeln skriver:

  Angående Katerina:
  Hon säger i sin intervju att unga inte kan få lägenhet pga att invandrarna tar lägenheterna från ”oss”. Vilket är struntprat.

  Hon påstår att mord statistiken gått upp iom invandringen. Detta är falskt, statistiken har sjunkit. Strunt igen.

  Så här håller det på. Pladder helt enkelt.

 24. CeDe skriver:

  Se tar inte lägenheter, de ges företräde.

 25. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  För att undvika missförstånd: vilken tidsperiod avser du för statistikpåståendet?

 26. CeDe skriver:

  Tangenterna sitter för tätt. ”De” ska det vara.

 27. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Det må så vara men oavsett ursprung har ju hederskulturen kodifierats av islam. Inte motverkats, men upphöjts till lag!

 28. Krister skriver:

  Pöbeln, vilket syfte har anti-islamismen/contra-jihad rörelsen?

 29. Ulf skriver:

  På vilket sett har hederskulturen upphöjts till lag av islam?

 30. Från Graven skriver:

  Hederskultur i den kontext som Pöbeln och jag förde en dialog om, det vill säga i detta fall rörde det en flicka som bedömdes ”inte [vara] en god muslim” beroende på att hon inte följde vissa normer, i detta fall avseende klädseln.

 31. Från Graven skriver:

  I detta fall blir det alltså en fråga om Sura (An-Nur) 24:30-31

 32. Ulf skriver:

  Sådan fördomar förekommer väl i de flesta kulturer, svårt att se hur det skulle vara specifikt för islam. Ett bra exempel på detta är vårt östra broderland Finland. Där kan användandet av det svenska språket leda till våld eftersom den svensktalande inte anses tillräckligt finsk.

 33. Jor-El skriver:

  Breitbart ligger på med sin nyhetsförmedling, antagligen i maskopi med ryska hackare:

  http://www.expressen.se/gt/droger-och-valdsbrott–ny-vardag-i-nordstan/

  Skulle det trots allt finnas något sanningsvärde i artikeln förutsätter vi att det är en engångsföreteelse, dom nämnda ungdomarna mestadels egentligen heter Lasse eller Bosse, och att dom är offer för nyliberalismen.

  Alla andra tankar om sakernas tillstånd får räknas som högerpopulism / nazism.

  Och glöm inte – det finns inga problem, bara utmaningar. Inget dåligt väder, bara dåliga kläder.
  På med dubbdäcken och håll tillräckligt med avstånd till framförvarande fordon.

  Slut på meddelandet från Sanningsministeriet.

 34. Ulf skriver:

  Aha, nu förstår jag. Du menar att koranen kräver att kvinnor skyler sig på ett visst sätt. Onekligen dumma regler men det är väl inte riktigt vad som brukar kallas hederskultur.

  Hederskultur handlar väl mer om hur man uppför sig och vilka man umgås med. Den typen av tänkande finns ju bland kristna också, särskilt runt Medelhavet.

 35. Från Graven skriver:

  Hederskultur är som du skriver ett mycket vidare begrepp än endast de tillämpbara regler som omfattas av islam.

  Min poäng är att i detta fall värderades flickans heder utifrån ett islamskt perspektiv: hon kunde vara, eller inte vara, en god muslim beroende på ifall hon hade blommig klänning på sig eller något mer traditionellt.

  Sura (An-Nur) 24:30-31

 36. Molly skriver:

  Efter krigsslutet 1945 släpptes information om händelser i olika länder som inte var kända av svenska folket. Koncentrationsläger var en sådan information. Jag var en liten flicka, och fick tag på en bok med fotografier från ett koncentrationsläger. Den stunden har jag aldrig glömt. I många år plågade mig bilderna i mina mardrömmar. Vartefter tiden gick droppade nya berättelser in i min värld. Bokbränningar, förbud att judar fick spela i offentliga orkestrar, getton, organisationer i flera länder som samlade uppgifter genom skvaller om vad människor i landet tyckte och tänkte. De som tänkte fel – även efter kriget – placerades på ”sinnessjukhus” som tokiga. Eller skickades till Arkipelager att tvångsarbeta sig till döds. Så ska det inte få vara! tyckte jag.Så får det inte bli i Sverige! Sakta smyger sig dessa hemska sätt att agera in i vår vardag. Man bojkottar de som ”tänker fel”, Man ger dem sparken. Man tillåter dem inte att skriva, måla, spela ett instrument, tar ifrån dem deras frihet på olika sätt, man upplåter inte offentliga lokaler till dem. Man utser sig själva till övermänniskor med rätt att ta ifrån sina medmänniskor deras rättigheter att få tänka fritt. Jag känner hur jag själv förändras. De är inte ”det goda folket” längre. De har efterträtt dem som spärrade in, jagade och dödade människor som hade andra åsikter än den ”allmänna opinionen” stod för. De hade alltid ädla skäl för varför de begick handlingar som jag som barn lärde mig hata. Jag litar inte på dem. Det hat som växer fram är inte nyttig för någon att bära på. Jag tror inte att det här som händer har ett slut. Någon måste våga säga stopp! De som åtar sig detta vet att uppgiften är farlig.

 37. sl skriver:

  Odlandet av hatet som islamimporten resulterar i ger en skörd, som plöjs ner på nytt, gång på gång. Det svenska folkhemmet var inte utan problem, med importen erhåller det olösliga problem. Mångkultur är recept på klansamhälle och inbördeskrig. Folkhemmets kontrakt mellan medborgare och stat, och mellan generationerna, förbyts i springnota med statligt försäkringsbedrägeri.

  Det är ”spännande” att se hur det politiska fördömandet och straffbeskattningen på lågbetalda okvalificerade utmattningsarbeten övergått till politisk efterfrågan på exakt denna sorts jobb. Hur de politiska väderkvarnar kan se sig själv i spegeln efter senaste omvändningen under galgen är svårt att föreställa sig, men jag tror såna som Löfven, Botström och Fridolin saknar samvete och skamkänsla. Det är antagligen förutsättningen för vägen mot toppen. I synnerhet Fridolin är direkt avskyvärd, han ljuger med hela kroppen, om vi någonsin sett en välpommaderad slingerbult med gummiansikte är det han. Ingen majoritet har bett honom sitta i regering.

  Pöbeln efterfrågade uppgifter om islam och kriminalitet. Det förekommer en hel feltolkning av inlägg här, tycker jag. Om Sveriges politiker gjort gränserna vidöppna, delar ut medborgarnas skatter som bidrag till vem de vill, så måste man korrigera politiskt. Vi har okända dussin tusental utomeuropeiska flyktingar som bara flyter omkring. De borde aldrig ha släppts in, när de får avslag åker de inte härifrån. Konsekvensen av politiska felgrepp och misslyckanden är att vi kan välja på att illegala immigranter bara dräller omkring, eller blir internerade. Om de driver omkring trots beslut om avvisning, gäller inte svensk lag i praktiken. För att svensk lag ska gälla i praktiken måste de interneras. De har ingen ens andats om, det är för otrevligt, och påminner för mycket om förr, men där hamnar vi, pga alliansens misslyckade miljöpartiköp, och Löfvens senfärdighet.

  Här finns några saker att göra; permanenta gränskontroller oavsett illegal EU-lagstiftning, undantagstillstånd med internering av illegala landstrykare. Internering fram till och med avpolletering. Jag är hemskt ledsen, men där hamnar vi, om svensk lagstiftning ska ha någon innebörd, och om kontraktet mellan sveriges skattebetalande medborgare och staten ska ha någon innebörd. Annars kan vi gummiparagrafer som inte gäller, av känd modell. Men då har vi lag avsedd att ej följas.

 38. minnesdagen skriver:

  Ja. Många anser att vi har lag avsedd att ej följas.

  Människor som kommer till Sverige för att söka asyl, och förstör sina id-handlingar, begår på sätt och vis ett brott. För det är väl en form av bedrägeri ?

  Och det är väl därför läkare uppmanades att vägra utföra åldersbedömningar på både brottsmisstänkta och asylsökande som påstod att dom är barn, för att underlätta deras eventuella bedrägeri.
  Jag undrar för övrigt hur man skall avgöra vad som är barnporr nu framöver. När 20-30-åringar påstås vara barn.

 39. Per skriver:

  Ulf tycker 19.10 ovan att islam har lite ”dumma regler” angående att kvinnor tvtvingas att bära slöja Och han definierar hederskultur så här:
  ”Hederskultur handlar väl mer om hur man uppför sig och vilka man umgås med. Den typen av tänkande finns ju bland kristna också, särskilt runt Medelhavet.”

  Slöjtvång och hederskulturen, inte mycket att bråka om tycks han anse. Kan man ana en viss okunnighet eller aningslöst/naivitet här?

 40. CeDe skriver:

  Tror det är en medveten hållning, Per. Ulf är inte naiv, han är förslagen och försöker manipulera i sin färdriktning. Han är extremt farlig.

 41. Från Graven skriver:

  Ulf är en islamist.

  Och ja, jag vet, nu kommer han att dra rasistkortet igen, men jag bryr mig inte, jag tror inte att han har särskilt mycket stöd på detta forum. Jag erbjöd mig att lämna honom ifred. ”Trevligt,” sade Ulf, ”riktigt trevligt, … du vill förbjuda för judar att bla bla bla bla….”

 42. Från Graven skriver:

  Så här kan man uttrycka det: Ulf är ideolog. Pöbeln ser islam ur ett klassperspektiv. Men Ulf, som sagt, är islamist i bemärkelsen ideolog.

 43. CeDe skriver:

  Urtypen för en landsförrädare!

 44. sl skriver:

  De som flyr har en anledning, de flyr korruption och krig, och för sitt arv med sig. Deras bedrägeri är litet och lättfattligt, däremot ska de inte släppas in. Flyktingarna ska till Saudiarabien, Ryssland och Iran, länderna som producerar flyktingar.

  Det bedrägeri Sveriges låtsassolidariska politiska överklass utför mot sina väljare är i mycket stor skala. Vad har den gjort? Den har gett bort något den enligt konstitutionen inte ägde till en överstat som inte svarar inför svenska folket. Den har skrivit på flyktingkonventioner, som om det gällde finska vinterkriget, på en miljard människor som inte har rätt att flytta hit, eller bo och äta gratis.

  Jag hatar inte invandrare, de är inte likadana allihop. Vad handlar immigrationskrisen och den därmed associerade rasismskrämseln om? Den handlar om oss, och vår oförmåga att göra samma sak som vi säger. De solidariska är solidariska å andras vägnar och på andras bekostnad. Antingen betyder solidaritet bedrägeri, eller så är de inte solidariska.

  Vad blir konsekvensen när man predikar alliansfrihet men inte betalar sitt eget försvar. Man hamnar i någon annans allians. Vad blir konsekvensen när man har lagar avsedda att ej följas? Laglöshet. Vad ska man då med polis till? Skydda politikerna och dela ut plastband till övriga.

  När vår immigrationspolitik är gratis uppehälle på skattebetalarnas bekostnad för immigranter ingen efterfrågat, nerlagd a-kassa med växande vårdköer och ingen fungerande polisfunktion, får man räkna med politiska reaktioner. Många är ännu i förnekelsestadiet, de tror att huvudproblemet är att sd är onda. Sd är bara en konsekvens av invandring och socialpolitik, skatterna har slagit i taket, bidrag till vissa kostar tandvård för andra. Många ser att staten inte har kontroll på något annat än skatteuppbörden, det är det enda som fungerar, att det undgått blindstyrena på AB säger bara något om dem.

  Om man har hundratusentals människor i läger i svensk glesbygd, där storstäderna attraherar med de enda arbeten som finns, skoputsarjobb och deras likar, får man så småningom desperata landstrykare som måste ha pengar till Konsum. Vi ska alltså bli utpressade, antingen var och en på gatan, eller via svenska staten. Staten försvarar inte oss, dess företrädare tävlar i att stryka medhårs, hota, jama i kör och ljuga. På vår bekostnad.

  Staten anställer hela tiden nya mellanchefer, de bränns ut fort. Vad är mellanchefens roll? Att ta sin chefs parti mot underhuggarna, väl utbränd tas en ny in. En skånsk mellanchef fick nyss sparken, efter utfört väl värv för politikerna, mot polisen. Det var politikens sätt att ta ansvar, faktiskt enda åtgärden.

  Immigrationskrisen är vår kris, eftersom vi låter den bli det. Vi kan inte åtgärda mellanöstern, men däremot våra egna gränser. Gör vi inte det, får vi mellanösterns problem. Antingen släpps illegala immigranter vind för våg i landet, eller så interneras de. Det är valet vi inte vill se, alltså släpps de vind för våg.

 45. Från Graven skriver:

  Tack o lov för Brexit

 46. Adam skriver:

  CeDe:

  ”Urtypen för en landsförrädare!”

  Ropen skalla – närhat åt alla!

 47. Adam skriver:

  *näthat

 48. Per skriver:

  Adam

  *Strutspolitik

 49. CeDe skriver:

  Visst Adam, kritiken ska inte bara tillåtas i en riktning.

  Tack och lov för Trump !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.