2405: Protokollet och yttrandefriheten

Ett intressant fall för yttrandefriheten är Sion vises protokoll som har funnits att köpa på Adlibris. Bokförlaget har lovat att ta bort den vid flera tillfällen och har nu blivit påminda igen. (GP, SR)

Här är naturligtvis frågan om vilka böcker som skall vara tillåtna. Richard Wagners Judendomen i musiken kom för några år sedan på bokförlaget Nya Doxa. Det kan motiveras med att Wagner är en central gestalt i musikvärlden och hur man skall problematisera hans antisemitism. Men även Sion vises protokoll är ett historiskt dokument som har spelat (och spelar en stor roll) i många människors föreställningsvärld. Det rör sig om en förfalskning, ursprungligen en stridsskrift mot Napoleon III vilken sedan bearbetades till en antisemitisk pamflett.

Förlagen kan saluföra de böcker som de önskar, Sion vises protokoll är inte förbjuden, men det blir lite märkligt när de efter påtryckningar vill markera sin goda ståndpunkt. Om man skulle börja gå genom böcker med tanke på rasistiskt innehåll, eller litteratur som uppmanar till våld för den delen, skulle det bli en lång lista.

Det som förmodligen avgör saken i det här fallet är att skriften fortfarande tas på fullt allvar och försvaras i vida kretsar. Se t ex den försåtliga artikeln på Metapedia. Men det är inget riktigt argument för att åsidosätta yttrandefriheten.

Det här inlägget postades i yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

24 svar på 2405: Protokollet och yttrandefriheten

 1. Jor-El skriver:

  Förstår inte alls varför Sion Vises Protokoll inte skulle säljas av Adlibris.
  Om nu kriteriet för att inte säljas är att verket har skapat grogrund för förföljelse och förtryck, vad gör då tex. Det Kommunistiska Manifestet och Koranen i samma bokhandel?
  Alternativet är väl att sopa bort allt som strider mot dom offentliga normer vår samtid i vår kultur besitter, och så får vi lite hårddraget nöja oss med en litteraturskatt bestående av Totte börjar på Genusdagis och Kokbok med alla Världens rätter.
  Vidare blir det ett evigt städande i bokhandlarna eftersom samhällsmoral och värderingar förändras över tid…

 2. sl skriver:

  Mein Kampf gavs väl ut med introduktion som sätter den i sitt sammanhang? Är det likadant med Sion Vises Protokoll?

 3. Från Graven skriver:

  Jor-El

  Sverige har fortsatt fundamentala problem med missaktnings-delen av hetslagstiftningen och komplett godtycke kommer att råa under lång tid framöver.

 4. Från Graven skriver:

  *råda

 5. Ludvig K skriver:

  En riktigt sjuk grej är dessutom att boken fortfarande läses flitigt i vissa delar av världen… i Saudiarabien ingår till och med utdrag i skolböcker…

  https://en.wikipedia.org/wiki/Contemporary_imprints_of_The_Protocols_of_the_Elders_of_Zion

 6. CeDe skriver:

  Sjukt – det är väl helt normalt ur Saudiers synvinkel. Varför tror du Saudiarabien finansierar moskéer runt om i världen.

 7. pöbeln skriver:

  Jo, lika normalt är det att Henry Ford valde att ge ut ”sions vise” boken i engelsk översättning för att sprida kunskap i USA.

 8. pöbeln skriver:

  Eller, anti-semitism och rasism är normalt, det är som kalles kaviar i USA. Sånt som CeDe brer på mackan morron, midda, kväll…hon märker inte ens antisemitismen i videoklippen hon sprider….

 9. CeDe skriver:

  ”Morsans” alla barnböcker tas bort från biblioteket Läslusen i Uppsala.

 10. Ateisten skriver:

  Vilken morsa?

 11. Ulf skriver:

  Till ”CeDe”

  Läslusen är en privat bokhandel och inte ett bibliotek bekostat av skattemedel.

 12. Från Graven skriver:

  Fast Pöbeln, vi har ju gått igenom det där argumentet förut: ja, det finns rasism och antisemitism i USA, men den är inte statssanktionerad, tvärtom så är hatbrott kriminaliserat i USA.

  I Saudiarabien är främlingsfientligheten samhällsfundament via sharia.

  Jämförelsen blir därmed inte rättvisande.

 13. Jor-El skriver:

  Intressanta ord från Jens Ganman hos Radio Jämtland som sammanfattar reaktionerna och efterdyningarna från hans intervju med etablerade anonyma journalisten häromdan.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=6607948

 14. Per skriver:

  Från Graven

  Ulfs och Pöbelns vägran att se den enorma kvalitativa skillnaden mellan det generella förtrycket och frånvaron av alla mänskliga rättigheter i muslimska länder och förhållandena i Europa/USA, innebär/utgör principiellt samma politiska villfarelse och tankefigur som Gudrun Schymans berömda uttalande ”Det är samma talibaner här (dvs etniska svenska mäns idag marginella, i en internationell kontext knappt mätbara kvinnoförtryck) som där.”
  Deras politiska ståndpunkt är ett representativt uttryck för kärnan i kulturrelativismens verklighetsförnekelse. Intellektuella oförmåga att se världen som den är.

 15. Från Graven skriver:

  Ja, tyvärr

 16. Ulf skriver:

  ”Per” glömmer att det är ”Från Graven” och inte jag som vill göra det olagligt att leva som jude i Sverige.
  Att det står illa till med de mänskliga rättigheterna i den muslimska världen skriver jag helt under på. Jag är mycket stolt över den tolerans som fått spira i Europa sedan 1945 och jag hoppas verkligen att den muslimska världen i framtiden kommer att bli mer likt dagens toleranta Europa.
  ”Från Graven” vill däremot göra Europa mer likt dagen Saudiarabien, där ligger grundskillnaden mellan mig och ”Från Graven”!

 17. Från Graven skriver:

  Är vi tillbaka till antisemitanklagelserna nu Ulf!!!!?

 18. Ulf skriver:

  Du ”Från Graven” vill göra det till ett brott att leva som jude i Sverige, det har du ju skrivit själv.
  I går publicerades en bild på Monica Evertson som är ledamot i distriktsstyrelsen för SD i Jönköpings län där hon visar upp en flagga med texten”Camp Auschwitz”. Vad för slags hat är det som driver svenskar på 2000-talet att göra sådant!

 19. Från Graven skriver:

  Så hur hade du tänkt att det här skulle fungera, Ulf?

  Jag har ju skrivit till dig och meddelat att jag skall lämna dig ifred. Menar du nu att du skall kunna använda detta till en ensidig krigföring gentemot mig?

 20. Ulf skriver:

  Du angrep ju mig, då får du svar!

 21. Från Graven skriver:

  Var då?

  Jag hade synpunkter på vad Pöbeln skrev. Pers kommentar nämner tyvärr er båda vid namn. Men min kommentar gäller som sagt Pöbelns.

 22. Från Graven skriver:

  Vet du vad, Ulf, glöm det där med att lämna dig ifred, det är ju uppenbart att du inte går att lita på.

 23. pöbeln skriver:

  Att USA:s elit öppet verkade för en anti-semitisk agenda för 90 år sedan är förvisso annorlunda än Saudiarabiens agenda idag. Men samtidigt är ett 90-års perspektiv inte ett särskilt långt perspektiv i min värld. Den öppet lagliga rasismen mot svarta upphörde med avskaffandet av Jim Crow lagarna 1965. Homosexuella var kraftigt förföljda till Harvey Milk 1977. USA:s historia är fylld av motsättningar, precis som Islam är det.

  Men det är alltid vanskligt med jämförelser mellan olika kontexter.

 24. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  I det perspektivet håller jag med dig. Vi hoppas ju alla på någon sorts ”reformation” av islam. Skillnaden är nog mest att jag har ganska så pessimistiska förväntningar på hur lätt/snabbt det kan gå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.