2396: Strategiska positioner

Åsikter har vi väldigt många, något intressantare är att se på strategier i debatter och på sociala medier. Lars Anders Johansson skriver om borgerlighetens oförmåga att göra sig gällande i de snabba rycken på sociala medier (GP).

Frågan är särdeles intressant sedan den tidigare politiska enheten har brutits upp. Att vänstersidan har varit framgångsrik är det ingen tvekan om. Från att ha varit krävande radikal och omstörtande blev det mesta av deras program den politiska korrekthetens regemente. Ett sådant regemente är för övrigt inte till för att bokstavligen tillämpas därför blir de mera avancerade idéerna inte särskilt oroande. Man förstår att revolutioner och kampen mot kommersialism och konsumtion är vackra tankar men som inte har någon större betydelse. På senare tid har fronten blivit mera uppbruten. De tidigare bannlysningarna fungerar inte längre eftersom de alltmer irriterande ”liberalerna” inte låter sig tillrättavisas. Och då är det alltså dags för borgerligheten att fundera på en strategi i ett nymornat landskap. Johansson har några intressanta tankar om det med utgångspunkt från strategi. Jag är själv fascinerad av detta fenomen och vet att en långsam med konsekvent hållning brukar ge goda resultat. Det mesta går att vända till sin fördel om man undviker att inlåta sig i taktiska småbråk. Sant nog kan det verka som om det går att göra goda vinster i sådana taktiska drabbningar men man skall på alla sätt undvika att ge retur på grova utspel. Att t ex göra uttalanden i affekt är ett av de värsta fel man kan begå. Man kan tillåta sig sådant som saklig ironi med vederbörlig distans.

Frågan är dock om borgerligheten kommer att visa tillräcklig kreativ strategi även om, som sagt, man har ett bra läge då motståndarna tycks fortsätta i samma stil som förut.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

252 svar på 2396: Strategiska positioner

  1. Från Graven skriver:

    Stackars mohammad, så desperat att bli uppmärksammad.

    Här får du av mig: https://theflatearthsociety.org/home/

    Där kommer du att bli populär!

  2. Från Graven skriver:

    Adam

    De jag känner gör det. De är egenföretagare, akademiker, läkare.

  3. mohammad skriver:

    Von Graven

    Här får du av mig: http://www.avigsidan.com/avigsidan/floskler.html

    Ta chansen att utveckla dig…;))

  4. Per skriver:

    Från Graven

    Jag anser att vi endast skall ta emot POLITISKA flyktingar, vad gäller flyktingkategorin inom migrationspolitiken.
    Finns flera skäl till detta:
    1. Islamiseringen måste motverkas. Ju större andel muslimer i Europa desto mindre av assimilering till europeisk kultur och istället utveckling av ett muslimskt parallellsamhälle.
    2. Politiska flyktingar har störst skyddsbehov. De kan knappast heller vara trygga i närområdet.
    3. De gör också stor nytta i Europa/Sverige i kampen mot islamismen/islamiseringen här.

    Övriga flyktingar bör tas emot av grannländerna, med ekonomiskt stöd från oss.

    Vad anser du om en sådan skärpning av flyktingpolitiken?

  5. Per skriver:

    Adam

    Att något är propaganda betyder väl inte er definition att det som sägs/visas/framförs är osant, inte beskriver en viss verklighet?
    Under 1900-talet tycks begreppet dock fått den betydelsen. Men
    ursprungligen, dvs. den senlatinska betydelsen av begreppet propaganda var ”saker som borde framföras, spridas vidare”.
    (Snabbkoll på nätet av mig)
    Frågan är om dessa youtubevideos är falsk, missvisande information om islamisters politiska agenda etc. Jag tror det inte. Även om de har en propagandistisk form.

  6. CeDe skriver:

    Per, alla propagerar för sina idéer och åsikter i stort som smått, det är alldeles normalt.
    Dessa youtubevideos är inte falska men de fokuserar på islamsk agenda och den är ju ingen hemlighet, den kan ju vem som helst gå ut och betrakta. Men självklart är sanningar besvärande för förnekarna.

  7. CeDe skriver:

    Donald Trump gör propaganda för sina planer och förverkligande, inget ont i det heller.
    Fast för vissa rävar är det naturligtvis surt.

    https://twitter.com/realDonaldTrump

  8. Per skriver:

    CeDe

    Vad tror du skulle hända om t.ex. den där 1-timmesfilmen med framtidsscenariet ”Eurabia” skulle visas på SVT på bästa sändningstide, t.ex. som en del 1 av Uppdrag Granskning, och där del 2 skulle vara en uppdaterande kommentarsdel får producenterna av filmen intervjuades av Janne Josefsson?
    Hur skulle det påverka den politiska debatten i Sverige?
    Jag bara fantiserar om en annan mediasituation i det här landet.
    Jag undrar om Adam har sett filmen förresten.

  9. CeDe skriver:

    Jag har varit ute i världen hela kvällen och framförallt lyssnat på news från USA. Det är skrämmande så lite information som kommer fram i svenska media. Jag skulle vilja säga 0.
    Stora diskussioner just nu är Obamas intima förhållande med islam och att han skulle ha förfalskat sitt födelsedokument vilket skulle bevisa att han inte är född i USA som han påstått och därmed inte skulle haft rätt att bli president i USA. Man gräver också vidare i Hillary Clintons affärer som visar på mycket olagligheter. Det är spännande och upplysande att lämna ankdammen för ett tag.
    Tror ditt förslag om ”Eurabia” i SVT är en utopi.
    Angola är första landet i världen som kastar ut islam och river moskéer har jag nu läst.
    En sekulär muslim talar i senaten i Canada varnande om islam och dess spridning.
    Finns en video på det men det får räcka för nu.

  10. Adam skriver:

    Per

    Jag tycker inte SVT ska ge utrymme åt en teori (Eurabia) som inte är accepterad av forskarsamhället i stort, saknar stöd hos ledande forskare på området (demografi). Visade de ett sådant program, borde teorin i så fall definitivt inte få stå oemotsagd.

    Sen det här med ordet propaganda. Ord får nya betydelser hela tiden. Ordet vulgär kommer från latinets vulgaris, som betyder vanlig/ordinär/ som folk är mest. Men i svenskan betyder ordet vulgär rå/ osmaklig.

    När jag använder ordet propaganda utgår jag ifrån Bertrand Russell och Harry G. Frankfurt, som skrivit om det. Enl deras definition är propaganda ett påstående som varken han verifieras eller falsifieras, alltså varken är sant eller falskt. Det ligger i propagandans natur att utformas på det viset. Ett exempel: strukturell rasism. Det går ut på att alla är rasister. Det har inte kunnat bevisas, eller motbevisas. Begreppet strukturell rasism är utformat så det varken kan bevisas eller motbevisas. Därför är det ett meningslöst påstående från början.

    När man kritiserar vänstern för dess ovetenskapliga påståenden brukar de svara att hela samhället styrs en patriarkal maktordning (ännu ett i vetenskaplig mening meninglöst påstående) som i grunden bör förändras. Om den förändringen innebär att vi ska få en ovetenskapligt vetenskap (vilket det redan finns exempel på, t ex genusvetenskap) vill i alla fall inte jag vara med och förändra samhället i den riktningen.

    Många skribenter på den här bloggen som framför konservativa argument är precis lika ovetenskapliga som vänsten. Eurabia att ett sådant exempel. Klimatförändring till följd av mänsklig påverkan (har överväldigande stöd i forskarsamhället) ett annat exempel.

  11. Adam skriver:

    Per

    CeDe har gjort till sin grej att ideligen framföra propaganda om islam på Vilks blogg. Det skadar den nyttiga, konstruktiva debatt om islams problem, som bör föras. Vi behöver inte oförnuftiga känsloargument i debatten, berövade intelligent eftertanke.

    ”Tankar utan innehåll är tomma, åskådningar utan begrepp är blinda.”
    Immanuel Kant

  12. sl skriver:

    Adam;

    om strukturell rasism utgått från att alla är rasister, hade den varit kongruent med hypotesen om xenofobi som ett överlevnadsdrag från stenåldern som överlevt, och därmed kunde ha täckning i darwinistisk vetenskapsteori. Men som jag förstått det, är den ovetenskapliga och kunskapsfientliga vänsteråsikten för dagen att just den vite mannen är rasistisk, och övriga folk bara hans offer. Den teorin kan knappast kallas vetenskaplig, Europa besegrade övriga världsdelar i kraft av högre teknisk nivå på produktion och krigsföring, inte pga specifik europeisk rasism.

    Vänstern och en lång icke återgäldad kärleksrelation till ”vetenskapen”. ”Den vetenskapliga marxismen”, var en diskrediterad teori om samhällsutveckling som människan mått bäst av att inte omsätta i praktik. ”Genusvetenskap” är ett paket av politiska åsikter som också försöker hävda sig med något de kallar ”vetenskap”, men är dess motsats, dvs tro och tyckande. Åsikterna om klimatet hänvisar till påstådd vetenskap, påstådd konsesus, men det gäller inte vetenskap, ordet används som täckmantel för politik. I alla frågorna används vetenskapens och teknikens framgångar i falsk symmetri med politiska åsikter där målet är att någon ska betala per tvång, utan att få något annat än en klapp på axeln för sitt knäfall inför ”vetenskapen”.

    Förr användes religion i det syfte man nu grenslar ”vetenskapen”. Den ska bära vissa till makten, andra ska betala. Så påminner också förhållandet att man inte får kritisera allt hittepå inom ”klimatfrågan”, ”genusfrågan” och förr ”den vetenskapliga marxismen”, om religionens plats i det religiösa samhället. Kritiker är kättare som ska bringas till tystnad. Att inte låta sig luras av koldioxidbluffen har ingenting med konservatism att göra, utan är genomskådande av billigt politiskt trick. Hushållen ska luras av mer pengar, individuell friheten ska blameras. Vilka argument som helst duger.

    Så lyder credot; ”Får politiker bestämma blir allt bättre, får de inte bestämma väntar katastrof”. Ännu en åsikt i egenintresse. ”Vi måste våga tala om”, ”vi måste göra si och så”. Inte. ”Vi måste beröva politiker makten” är en betydligt troligare sentens. Politiker är en improduktiv överklass, av samma skrot och korn som präster.

  13. Lars Vilks skriver:

    Tack Adam, klargörande inlägg!

  14. CeDe skriver:

    Adam,

    Hur kan du tro att mina inlägg på allvar skadar den nyttiga debatt om islam, som bör föras.
    En omöjlighet eftersom det inte förs någon debatt om islam alls.
    Att visa islam i aktion är bättre än en tystnad som invaggar människor i falsk trygghet.

  15. Per skriver:

    Exakt CeDe, det förs ingen offentlig och seriös debatt om islam i Sverige.
    Adam du ger en falsk bild!

    Och Eurabia är inte en teori skulle jag säga, i första hand. Det är en prognos för samhällsutvecklingen i Europa, främst baserad på en demografisk statistisk prognos för ökningen av andelen muslimer i Europa. Detta är alltså ett scenario baserat på empiriska data. Sedan baseras detta scenario på erfarenheten om att krav på införande av sharialagstiftning etc. blir en följd när andelen muslimer har nått en viss nivå.
    Du försöker ge ett intryck av sans och måtta, att vilja föra en debatt på realiteter snarare än irrationella känslor som saknar verklighetsbakgrund etc.
    Men det är snarare du själv som inte ser/förstår verkligheten.

  16. Adam skriver:

    CeDe

    Hur du skadar debatten?

    Du är en fliig skribent på bloggen, du skriver nästan aldrig om konst, uteslutande om islam, och det du skriver om islam är, med få undantag, alltid fel. Som när du skriver:

    ”det inte förs någon debatt om islam alls”

    Lika ofta tomma, propagandistiska påståenden, bortom intellektuell humanioradebatt:

    ”Att visa islam i aktion är bättre än en tystnad som invaggar människor i falsk trygghet.”

    Som jag skrivit tidigare, bör du snegla på Gravens empiritiska blogginlägg, om du vill lära dig hur man skriver relevant kritik av islam. Men antar du är ointresserad av det.

  17. Adam skriver:

    Per

    Det förs en debatt om islam, både här på bloggen och i media. Om den är seriös är en annan sak. Här på bloggen är den det ibland. Men CeDe gör sitt bästa för att göra den oseriös.

    Eurabia är en teori. Om man ställer upp en prognos för demografisk utveckling, innehållande flera olika hypoteser, baserade på olika teser, så är det en teori.

    Om du är intresserad av Eurabia-teorin, bör du vara så pass intresserad, du läser på om den omfattande kritik teorin fått utstå.

  18. CeDe skriver:

    Var och en skriver efter sitt huvud – precis som du Adam.
    Det gäller att konstatera islams status och ha kraft och förmåga att hantera den.
    Ingendera existerar i Sverige. Unga jihadister terroriserar och eldar i våra förorter. Sverige står handlingsförlamad.

  19. Adam skriver:

    CeDe

    ”Var och en skriver efter sitt huvud”

    Absolut. Och går inte att sammanfatta dina inlägg på annat vis än som propaganda: känsloargument, i princip total frånvaro av empiri – eller någon anknytning till teorier inom omlopp i humaniora/ samhällsvetenskap. Du fyller ut debatten men nonsens, och skriver ofta. Därför skadar dina blogginlägg möjligheten att föra en intelligent debatt.

  20. CeDe skriver:

    Varsågod Adam, börja din intelligenta debatt du. Jag ska var tyst!

  21. Adam skriver:

    CeDe

    ”Jag ska var tyst!”

    Men gör du allvar av det löftet finns goda utsikter för ordentliga diskussioner.

  22. Per skriver:

    Adam

    Kan du ge mig tips om seriös kritik av ”Eurabia-teorin”?
    Vilka är huvudteserna i kritiken? Är det den demografiska framskrivningens resultat som kritikerna slår ned på? Eller vad går kritiken ut på?
    Tacksam för svar.

    Du tycks ju i övrigt vara en ganska förnuftig person så din uppfattning i frågan om huruvida det pågår en relativt snabb islamisering av Europa eller ej, är för mig en stor gåta. Och den uppfattningen hos mig gäller även många andra intelligenta människor.

    Det första landet i Europa som kommer att få muslimsk majoritet, om nuvarande migrationspolitik fortsätter, och en omfattande deportation av muslimer inte kommer till stånd, tycks vara Holland. Om man ser inslaget med Douglas Murray på Yuotube me sökordet Eurabia.

  23. Från Graven skriver:

    Jag tror faktiskt inte att det är jihadister som eldar bilar. Tvärtom. Ofta blir ett rättroget islamskt leverne en räddning för många kriminella och ofta drogmissbrukande ungdomar, som sedan vittnar om frälsningen och livsstilsomläggningen med tacksamhet. Sedan radikaliseras ett fåtal.

  24. Från Graven skriver:

    kanske några fler än ett ”fåtal” när jag tänker efter, om man får dra några slutsatser av jihadresornas omfattning. Nåväl, det är ju i alla fall inte en majoritet som radikaliseras.

  25. Från Graven skriver:

    Vi kanske borde vara glada över att vi har en radikaliserings-spik i foten med tanke på hur många som dör i trafiken!

  26. CeDe skriver:

    Adam, det här gäller din fråga om mitt konstintresse. Du kanske inte har uppfattat att islam ingår i LV konstprojekt och att islam är orsaken till LV nuvarande livssituation.
    Jag är själv också konstnär med ständiga utställningar.

  27. sl skriver:

    Är vår debatt om islam av betydelse för den muslimska världens utveckling? Islam är en annan civilisation, där profetens praktik från första början gjort utrotning av motståndare legio. Mycket tyder på att många muslimer ser de kristna som fiender, och automatiskt förkastar det som fungerar här. Allt utom våra fantastiska mordvapen, som vi säljer till dem…

    Vår debatt i Sverige måste ju handla om vår politiska inkompetens, oförmågan att internera och exportera det vi importerat, vi tål ju inte att se vårt eget samhälle nyktert. Vår postkristna praktik vänder andra kinden till, och hanterar inte islam. Vi kan inte ens vakta gränsen utan att en högljudd minoritet börjar gasta om mänskliga rättigheter för utlänningar som bidrar endast med utgifter, asyllagstiftning med finska vinterkriget och sovjetdissidenter i åtanke appliceras nu på islams inbördeskrig. Sverige blamerar sin inhemska underklass för att den blir arg när landet importerar låglönekonkurrenter under regler som bestäms i Bryssel, dit våra politiker gett bort något de inte ägde, ”svenska folkets rätt att sig självt beskatta”. Det förment rationella socialdemokratiska projektet har förlorat sin materiella bas, dess förträdare tjänar tiofalt och åker iväg på ”viktiga genus- och klimatprojekt” medan dess gamla väljare hukar under slagen.

    Islam är gräsligt, men det som gör folk riktigt arga är svensk politisk oduglighet, svammel och utgifter. Inte ens myter om Reinfeldts skattesänkningar lurar längre de flesta, lånar man ihop till en försvarsbudget på ett år för att härbärgera någon man inte borde ha släppt in till att börja med, och kallar kritikerna av drullebeteendet ”rasister” lär man erhålla bakslag med tiden. Gödslandet av väljare till sd slutar inte med att sd hamnar i riksdag och regering, det är bara början. Sd är gamla nynazister, som får väljare på silverfat, medan regeringen skämmer ut sig inför väljarna och omvärlden. Vi är numera driftskucku här och var, bland grannar som förr respekterade oss.

  28. Adam skriver:

    Per

    Måste säga det är ganska slappt att hitta en teori (Eurabia), okritiskt ta in den, och bli förbannad när någon säger emot den. Du ska inte ”tro” på teorier, du ska se på teorier som bra om de är den, bland många möjliga teorier, den bästa möjliga förklaringen av ett komplicerat fenomen.

    Inom demografi är den vanliga förklaringen att migration av invandrare från länder med hög nativitet (födelsetal) tenderar minska på gruppnivå, över tid, om de kommer till länder eller världsdelar med låg nativitet. Vanliga orsaker till hög nativitet är hög spädbarnsmortalitet, brist på vatten, vaccin mot sjukdomar, fattigdom, svält, krig. De förhållandena gäller generellt inte i Europa, jämför t ex med Afrika söder om Sahara.

  29. Adam skriver:

    CeDe

    Var ett tydliggörande av vad dina inlägg mestadels handlar om. Och det är inte direkt Johannes Vermeer eller Willian Turner.

  30. pöbeln skriver:

    Då var vi alla överens då! Tack…

  31. Adam skriver:

    sl

    Om du med ”vi” menar alla vi som bor i västvärlden, så tror jag visst västvärldens debatt om islam kan påverka islam. Vi vet inte vilka framtida följder som kan komma av exempelvis Ayaan Hirsi Alis ’Reformera islam’ (2015). Hon är dessutom kvinna. I mitten av 00- talet talade man om att Benazir Bhutto kunde komma reformera islam i Pakistan. Olyckligtvis mördades hon 2007.

  32. CeDe skriver:

    Lars Vilks konst är långt mer intressant än Vermeers eller Turners.
    Vilks kan kopiera deras konst vilket de sannolikt inte hade kunnat göra med hans.

  33. asiktenmin skriver:

    En beskrivning av Malmö stads ”framgångssaga” som invandringsmetropol kan man läsa här:

    http://www.gp.se/ledare/t%C3%A4nk-om-sverige-blir-som-malm%C3%B6-1.4093407

  34. Per skriver:

    En förmodad (kraftigt?) sjunkande nativitet hos den muslimska gruppen alltså.
    Är detta huvudinvändningen mot scenariot Eurabia?

    Idag får väl en muslimsk kvinna i Europa dubbelt eller tredubbelt så många barn som europeiska kvinnor?

    Kan du hänvisa till källa som gör en seriös statisk analys av denna frågeställning?

  35. Adam skriver:

    Per

    Än en gång, det är inte ett dugg jävla svårt att googla fram sådana uppgifter. Men jag ska tydligen tala om för dig och CeDe hela tiden att det finns en värld utanför era snäva synfält. Det hade underlättat om ni själva utsatte era vetenskapliga försanthållanden för en kritisk prövning nån jävla gång.

    Det jag skrivit är mainstream ibland de som sysslar med demografi. En sån som Hans Rosling kör med det hela tiden.

    Ta Israel. Finns röster där, som i Europa, som säger den arabiska delen av befolkningen kommer växa, bli större än den judiska. Det har bedömts som ett felaktigt påstående:

    ”[…] since the arab population shares the same economy, health and social services as the rest of the population there is no reason to suppose that the trends in the components of demographic change between it and the other two groups should not be correlated.”
    (http://www.unece.org/fileadmin/DAM/stats/documents/ece/ces/ge.11/2013/WP_7.3.pdf: sid. 15)

  36. sl skriver:

    Adam, ur islamsk synpunkt var det väl bra att Bhutto mördades, det är vad man kan förvänta sig även från framtiden. Med islam som grundläggande handledning blir ateister och reformatörer tvungna att ta till samma grepp, dvs våld. I Egypten får man välja på brödraskapet eller generalernas utpressningsekonomi. Som jag uppfattat det är varje tanke som kommer från väst misstänkt och negativ ur muslimsk synvinkel, debatt med otrogna tas endast när man är i minoritet, väl i majoritet är det utrotning som gäller. Kvinna är en stor nackdel under islam, bara hos oss kan det ens beskrivas i positiva termer. Bhutto tillhörde en affärsdrivande politisk klan med en pappa som avlivat motståndare, så mordets exakta bakgrund kan jag inte, men ”muslimska mänskliga rättigheter” har jag hört talas om, det har ingenting med mänskliga rättigheter att göra. Det vi kallar ”framsteg”, kallas under islam ”bakslag”. Det finns inte så mycket att tala om, när man talar om olika saker eller ger orden motsatt innebörd. Däremot ger sånt gott om möjlighet till den svenska nationalsporten självbedrägeri.

    Som du ser funderar jag mer över oss, vår märkliga framstegskultur, och hur den ska försvaras mot inre och yttre fiender. Islam är en geopolitisk tusenårskatastrof, delad i otaliga stammar, oändliga krig, tolkningar och traditioner, vi kan inte hoppas greppa den, och dessutom skatta oss lyckliga om vi slipper.

  37. CeDe skriver:

    Adam går i taket när han krävs på det han kräver andra på. Och jag ska hållas utanför debatten men ändå utsättas för Adams påhopp. En sån liten lustigkurre han är!

  38. Adam skriver:

    sl

    Det finns historiska exempel på hur Europa, intellektuellt sett, spelat en viktig roll för andra kulturer. Ett exempel är Indien. Två av förgrundsgestalterna i den demokratiska indiska frihetsrörelsen, Jawaharal Nehru och Mahatma Gandhi, var båda utbildade i England (Nehru vid Cambridge och Gandhi vid Inner Temple i London). Fortfarande idag är extremitisk hinduism ett stort problem i landet, men Nehru och Gandhi hjälpte till att föra in andra värden i landet.

  39. Adam skriver:

    CeDe

    Glöm inte bort att upprinnelsen till hela den här debatten var att du adresserade en propagandavideo till mig, pöbeln och Ulf, där du skrev att om vi inte förstod den här videon, var vi förlorade. En video där den kristna fundamentalisten Pat Robertsson fördömde islamsk fundamentalism.

  40. CeDe skriver:

    Om du likställer kristen fundamentalism med islamsk fundamentalist, ja då är du förlorad. Men jag är inte längre med i debatten så adressera ingenting till mig.

  41. sl skriver:

    Adam, alla möjliga kulturer har anpassats på olika sätt, och jag känner inte till hinduismen, men vill minnas att det är en av flera österländska filosofier som går ut på att om man sätter sig ner och slutar sträva kan man slippa de konflikter som uppstår ur futilt strävande. Britterna påverkade Indien med ockupation, samma ockupation gav inte motsvarande effekt på islam.

  42. Per skriver:

    Adam

    Din källa ANTAR BARA (?) att födelsetalen skall utjämnas mellan muslimska kvinnor och europeiska i Europa.

    ”[…] since the arab population shares the same economy, health and social services as the rest of the population there is no reason to suppose that the trends in the components of demographic change between it and the other two groups should not be correlated.”
    (http://www.unece.org/fileadmin/DAM/stats/documents/ece/ces/ge.11/2013/WP_7.3.pdf: sid. 15)

    Kvarstår oå faktum att muslimska kvinnors födelsetal är 2-3 ggr (?) högre idag i Europa. Med ett alltmer utvecklat parallellsamhälle, som blir följden av en allt större andel/absoluta antal (dessutom i starkt segregerade stadsdelar), och alls inte samma ekonomi dom etniska europeer, så finns istället skäl att anta att det inte blir ngn större utjämning i födelsetal. Lägg färtill ”demografisk jihad” dvs att muslimer ppmanan av islamistiska imamer att föda många barn för att.
    Kvarstår (väl?) oå faktumet att den muslimska andelen av befolkningen i flera europeiska länder ökar snabbt sedan flera decennier!

    Din kommentar igen Adam?

  43. Adam skriver:

    CeDe

    Som du minns skrev jag att det var hyckleri att Robertsson uttalade sig i frågan, inte att de bör likställas.

  44. CeDe skriver:

    Jag tror att Adam är kär i mig, han kan inte släppa mig!

  45. Adam skriver:

    Per

    Välkommen till vetenskapen. Det är så man skriver inom forskningen. Det uttryckssätt du ifrågasätter är en vetenskaplig slutsats med mycket hög reliabilitet och validitet (de två måttstockar som används överallt* för att värdera hur pass tillförlitlig en teori är).

    Eurabia-teorin uttrycker sig dock inte såhär i sina prediktioner, utan har ett mer ovetenskapligt uttryckssätt.

    Vad gäller demografisk jihadism existerar det så klart individnivå. Men det är inte känt det existerar på gruppnivå. Eurabia-teorin menar det existerar även på gruppnivå, men lyckas inte motbevisa gängse hypotes, som menar att andra faktorer, än de religiösa och kulturella, är långt viktigare för den demografiska utvecklingens utfall vid invandring.

    *Det finns såklart undantag, särskilt inom humaniora. Men inom tekniska vetenskaper är det standard.

  46. Adam skriver:

    CeDe

    Jag finner okunskap osexigt 😉

  47. Adam skriver:

    Per

    Svar fast i slussen

  48. Från Graven skriver:

    Vilken strålande beef mellan Adam och flera i tråden! Man får lite känslan av någon som spelar simultan-schack. Du får inte vara borta från vilks.net så långa perioder, Adam. Det blir liv i luckan när du är här!

    Jag skall dra mitt strå till stacken: jag tror att det Eurabia-teorin får fäste när folk gör observationer i sitt dagliga liv som stämmer överens med (åtminstone den demografiska delen) av teorin. Om folk ser en ökning av antalet kvinnor i hijab och burka i stadsbilden så faller teorin på plats som en extrapolering av det de observerar. Det krävs med andra ord någonting mycket konkret för att övertyga dem om vad de kan och inte kan dra för slutsatser på grundval av deras egna observationer.

    Dessutom förstärks naturligtvis övertygelsen av uppseendeväckande händelser och attitydförändringar såsom den europeiska ”wave of terror 2014 -” (se wikipedia) som är mer eller mindre uteslutande islamsk, eller det faktum att 16% av Frankrikes befolkning stödde IS år 2014 (vi hade en lång beef om det här på vilks.net härom året, och det slutade med att de som inte trodde på siffrorna fick stryka flagg när vi detaljgranskade dem).

  49. Adam skriver:

    En kort personlig reflektion.

    Jag tror inte det intellektuellt sett finns nåt mer utsatt att företräda i dessa dagar, än klassisk liberalism i Wilhelm von Humboldts anda. Dels har du hela genus-krossa patriarkatet-strukturell rasism- gänget emot dig. Dessutom har du hela Eurabia-klimatförnekar- gänget emot dig. Och bägge två verkar avsky vetenskap som pesten!

    The old world is dying, and the new world struggles to be born: now is the time of monsters.
    / Antonio Gramsci

  50. sl skriver:

    Praktisk liberalism står inte högt i kurs, och det gör heller inte det kristna samhälle den växte ur. Den postmarxistiska småborgerliga genusmiljövänstern känner jag, men vilka är Eurabia-klimatförnekarna, och vad är det för kombination?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.