2386: Våra senaste sammandrabbningar

I brist på intressanta konstnyheter får man glädja sig åt det svenska språkspelets senaste förvecklingar. Åhléns Lucia gav upphov till en hord av kommentarer. Att det fanns en liten grupp som gav järnet i det här ämnet är knappast förvånande. Och att det så upphettat ligger i tiden. Jens Liljestrand (Expressen) menar att sådant hat skall hånas och förnedras. Vill man ha lite mer liv i luckan kan man välja det: Hata mera, hata mest, varför inte? En annan liten detalj i hans artikel är när han tjuvlyssnar på några anställda på den servering han hade uppsökt. Det är fortfarande så att man har rätt till att ha privata åsikter och ventilera dem privat. Men man får se upp, journalisterna finns överallt och spetsar sina öron.

Man kan tänka sig vem som helst som Lucia eftersom devisen ”allas lika värde” annars skulle få slagsida. Finns det någon som man inte kan tänka sig som Lucia? Jag kan bara komma på en. Min egen favorit är den patafysiska krokodilen. Den lär dock inte förändra traditionen.

Ett annat inslag av mera allmänt slag är Mattias Hagbergs uppgörelse med liberalernas kritiska syn på bland annat identitetsvänstern (DN). Hagberg tycks se det som om den mörka sidans skuggor har förlängts till dem som borde ta rättelse. Frågan är dock vad han tänker sig att hans inlägg skall ha får verkan. Några särskilt bärande argument finns inte att tillgå och de utpekade kommer att med näbbar och klor försvara positioner, vilket inte är så svårt. Rutinerade debattörer kan briljera med sin teknik. Ett tidsdokument är det i alla fall fråga om.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

99 svar på 2386: Våra senaste sammandrabbningar

 1. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Jag hade en släkting som blev skjuten i Ådalen. Dessutom har jag upprepade gånger ställt mig bakom det fantastiska projekt i social rättvisa som vänstern med hårt arbete lyckats baxa på plats.

  Varför du övergivit dina olyckssystrar som lever under en islamsk doktrin som underställer henne mannen – ett underställande som skall upprätthållas med våld – det vet jag inte.

  Men jag vet att det det är liberalism i ordets mening av problematisera och kritisera en sådan doktrin.

 2. CeDe skriver:

  Men Sverige är väl expert på att ta av svenskars välstånd och dela ut till andra utan motkrav. Så vad klagar du på?

 3. pöbeln skriver:

  Graven
  Så länge du försvarar en sådan som Cede och inte ser att det anti-liberala projektet oundvikligen leder till anti-semitism(vilket Ulf utmärkt påtalat) och homofobi så kommer det vara svårt att se hur du är liberal.

 4. pöbeln skriver:

  CeDe
  Vill du verkligen leva i ett Sverige där pöbeln tvingas gå in i garderoben igen?

 5. Från Graven skriver:

  När försvarar jag CeDe?

  När CeDe skriver något jag gillar håller jag med om det, precis som jag håller med dig när du skriver något som jag gillar.

  I t.ex Trumpfrågan tycker CeDe och jag diametralt olika.

 6. Från Graven skriver:

  Och jag fördömer ALLT förtryck av hbtq-medmänniskor.

  Ryssland, gay bashing i US/UK, sneda blickar på stan, dödsstraff under islam – allt sådant fördömer jag med djup passion!

 7. Ulf skriver:

  ”Från Graven” tycks alltså på allvar mena att grymheter utförda av muslimer förklarar eller ursäktar ”Från Gravens” och Sverigedemokraternas intolerans mot de svenskar som valt att leva som judar i Sverige. Wow!

 8. CeDe skriver:

  Allt jag har haft åsikter om är att könsstympningar borde förbjudas och djur inte ska plågas i onödan. Enligt vissa här är jag då både antisemit och homofob och vill lägga in pöbeln(vilka de nu är?) i garderoben. Konstigt hur folk tänker!

 9. CeDe skriver:

  ….haha, jag menar alltså islamofob!

 10. Ulf skriver:

  Könsstympning är redan förbjudet i Sverige, missat det ”CeDe”?

 11. CeDe skriver:

  Inte av pojkar – läs på!

 12. CeDe skriver:

  Och av de hundratals muslimska flickor som tagits till utlandet för att tvingas till könsstympning finns det ännu ingen fällande dom mot de ansvariga.

 13. Ulf skriver:

  Omskärelse av pojkar på det sätt som sker enligt judisk tradition räknas inte som könsstympning, varken i Sverige eller internationellt.

 14. CeDe skriver:

  Och enligt den islamska traditionen då? Skär de olika, eller? Ni får kalla det vad ni vill.
  Det ändrar inte min uppfattning om övergrepp på oskyldiga barn.

 15. Från Graven skriver:

  Varför Ulf hela tiden måste dra rasistkortet är för att han inte klarar av ställningstagande baserat på principer.

  Det är principiellt fel att skära i könsorganen på spädbarn.

  Ulf försöker klara av argumentationen genom att skylla de som har bättrre moralisk kompass för ”nazister”.

  Kalkon. Ulf är intellektuellt sett inget annat: kalkon

 16. Från Graven skriver:

  Varför Ulf hela tiden måste dra rasistkortet är för att han inte klarar av ställningstagande baserat på principer.

  Det är principiellt fel att skära i köns*rganen på spädbarn.

  Ulf försöker klara av argumentationen genom att skylla de som har bättrre moralisk kompass för ”na*ister”.

  Kalkon. Ulf är intellektuellt sett inget annat: kalkon

  (Lars har filtren hårt ställda idag)

 17. pöbeln skriver:

  Trump, spiken i kistan, det största rånet på USA är igång. Utrikesmininster blir Rex Tillerson, VD för Exxon, nära affärspartner med Putin. Nu är bilden klar. Ingen av hans ministrar är utanför träsket. Alla med siktet inställt på att råna koffertarna och sko the 1%.

  Besvikelsen kommer bli stor och Trumps tunna hud kommer inte hålla för de massiva protester som komma skall.

  Ni vet var ni hörde det först…

  Så kan det gå när man har Daddy Issues.

 18. CeDe skriver:

  Jag kan ju också nämna att jag gifte mig in i en halvjudisk familj. Min svärmor var svensk judinna och min svärfar var fransk kristen. När jag födde min son fick jag frågan om han skulle omskäras. Ingen tanke var mig mer främmande och det blev heller inget av med det.

 19. Från Graven skriver:

  Javisst! Den här nonsens-strategin att försöka skylla oss för nazister och rasister endast för att vi problematiserar kvinnoförtryckande doktrin och könsstympning är ju helt enkelt ett resultat av beskyllarnas brist på argument.

 20. Per skriver:

  Denna mening av Ulf är väl den sämsta/mest lågstående i denna tråd:

  ”Både Sverigedemokraternas och de ovan nämnda signaturernas kritik av islam beror inte på något annat än intolerans mot allt som inte anses höra hemma i svenska kultur, ….

  Ulf har uppenbarligen inget större problem med islams ideologi och politik och här kan vi prata om att denne Ulf inte har fattat någonting av argumenteringen mot islam. En kultur- och värderelativist i sitt esse. Skillnaden i samhällsvärderingar mellan oss islam-kritiker och Ulf är avgrundsdjup.

 21. Per skriver:

  Senaste nytt från den muslimska världen:

  Publicerad 11 december 2016 kl 13.01
  Av Mattias Albinsson ?
  UTRIKES. Minst 25 människor dödades i ett terrordåd mot Kairos främsta koptiska katedral under söndagen. Attentatet sammanfaller med den muslimske profeten Muhammeds födelsedag som firas idag, skriver AP.

 22. Ulf skriver:

  Jag har inte påstått att du är nazist ”Från Graven” jag har bara konstaterat att du är en antisemit. Du har påstått att DN mörkar islamistiska terrordåd, gjort groteska jämförelser mellan Israels äktenskapslagar och de nazistiska Nürnberglagarna. Till det kommer att du vill göra det omöjligt för religösa judar att bo kvar i Sverige.

  Att sätta likhet mellan Nazityskland och Israel och att presentera diverse konspirationsteorier runt Bonnierägda tidningar är något som är typiskt för antisemiter och du ”Från Graven” uppfyller alla kriterier som utmärker en sådan person.

 23. Adam skriver:

  Per

  Fruktansvärd attack, som du gör till ett billigt angrepp på ett diffust koncept: ”den muslimska världen”.

  Om ”den muslimska världen” är medskyldig till den fruktansvärda attacken mot den koptiska katedralen i Kairo, är i så fall jag, som en man av ”västvärlden”, medskyldig till Dylann Roofs hemska terrordåd mot svarta en kyrka i Charleston SC, tidigare i år.

  Men jag är lika lite skyldig till Roofs terrordåd som gemene muslim är till terrordådet mot den koptiska kyrkan. Eller för den delen de drönarattacker som USA utför. Jag är INTE medskyldig till dessa:

  ”On 12 December 2013, 17 people were killed in a wedding convoy in the District of Rada’ which falls in the Governorate of Al-Bayda’. The U.S. drone mistakenly targeted a wedding convoy after intelligence reports identified the vehicles as carrying suspects of the AQAP organization. Five of the killed had been suspected, but the remainder were civilians.”
  (https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_drone_strikes_in_Yemen)

  Boris Johnson kommentarer om ”den muslimska världen” är ett föredöme:

  “There are politicians who are twisting and abusing religion and different strains of the same religion in order to further their own political objectives. That’s one of the biggest political problems in the whole region. And the tragedy for me – and that’s why you have these proxy wars being fought the whole time in that area – is that there is not strong enough leadership in the countries themselves. […] There are not enough big characters, big people, men or women, who are willing to reach out beyond their Sunni or Shia or whatever group to the other side and bring people together and to develop a national story again. That is what’s lacking. And that’s the tragedy.”
  (https://www.theguardian.com/politics/2016/dec/07/boris-johnson-accuses-saudi-arabia-of-twisting-and-abusing-islam)

  Av någon märklig anledning fick Johnson kritik för det han sa.

 24. Från Graven skriver:

  Ulf, I din hjärna skapas dina egna ”sanningar”, men försök inte tillskriva dem mig!

  Varenda gång du kommer dragande med dina hjärnspöken så ber jag dig kopiera vad jag skrivit – det är ju enkelt – men du vägrar.

  Och varför vägrar du, Ulf?

 25. Ulf skriver:

  Det finns mycket dåligt i islam som skall kritiseras, där har du helt rätt Per.
  Men när det gäller Sverigedemokraternas kritik av islam så är det omöjligt att inte se hur partiets kritik av islam också paras med en vurm för tvångssteriliseringar och konspirationsteorier där judar pekas ut som skyldiga till ”importen” av muslimer. Sverigedemokraterna ser uppenbarligen den lilla grupp svenskar som bekänner sig till judendomen som ett problem.

  Det är naturligtvis en grotesk världsbild men samtidigt en logiskt uppbyggd sådan. Allt som inte passar in i bilden av vad som är svenskt skall bekämpas. Därför riktas partiets bannstråle inte bara mot muslimer utan mot även judar, transsexuella, homosexuella, samer och kvinnors rätt till abort efter vecka 12.

  Jag har inget emot att islam skärskådas och kritiseras hårt men när denna kritik framförs av Sverigedemokraterna så är den bara en del av partiets allmänna intolerans mot allt som anses som osvenskt.

 26. CeDe skriver:

  Men snälla Ulf, du tar upp Sverigedemokraterna i var och varannan kommentar. Jag har tänkt på det tidigare men nu har man fått nog. Om du är så kritisk mot SD så bör du väl rikta kritiken mot dem och inte mot oss här. Man kan dela vissa åsikter med de flesta partier men ingen här har väl gått ut med att vara Sverigedemokrat. Du slåss mot dina egna föreställningar om hur andra människor är.
  Tala sakfrågor med den du adresserar till, men kom sen inte farande med vad SD är och tycker.

 27. Ulf skriver:

  I detta inlägg jämför du Israels lagar med Hitlertysklands
  Från Graven skriver:
  2016 1 september kl. 20:20
  Jag upphör aldrig att förundras över hur Ulf alltid missar centrala poänger!

  Demokrati är inte det enda värdet som måste beaktas – Mänskliga Rättigheter kan inte åsidosättas på demokratisk grundval. Om sådana rättigheter sätts ur spel måste situationen problematiseras oavsett orsaken. Att överlämna civilrättsliga aspekter på religiösa samfund är ett rungande brott mot den negativa religionsfriheten – vare sig detta har stöd av en majoritet eller inte.

  Det är som att påstå att Nürnberglagarna var acceptabla därför att de flesta tyskar hade fördragande med dem!!!

  Du är så korkad så änglarna gråter Ulf!

  Nöjd nu ”Från Graven”!

 28. Per L skriver:

  Ulf, försök bilda dig på annat sätt än att bara läsa populärvetenskapliga artiklar. Du har inte brytt dig om att sätta dig in i hur en det går till när en Mohel förhudsamputerar ett obedövat spädbarn med en Gompko-klamp. Bara att kolla på YouTube. Kan tala om för dig att det inte bara är Björn Söder vill förbjuda detta barbari utan även Bengt Westerberg, som väl inte ens du vill kalla antisemit. Och än en gång, det finns en liten men växande grupp judar som reagerar mot detta övergrepp på spädbarn och förespråkar en oblodig bris-ceremoni.

 29. pöbeln skriver:

  Hur som haver, så förstår de flesta av Sveriges judar, att avstå SDs politiserade syn på muslimer. Av erfarenhet vet de att slutpunkten för det islamofoba tänkandet är barbari.

  All religion ska kunna kritiseras och utvecklas. Så sker också. Stöd och förstärk de positiva krafterna istället för att stirra er blinda på urgamla doktriner. Vägen ut är inte hat och avsky såsom Graven och CeDe vill ha det. Vägen ut är positivism, stöd och dialog. Därför har jag månatliga samtal och korrespondens med aktivister både i Turkiet och Egypten.

  Vad gör Per för att hjälpa?

  Vad gör Graven för att hjälpa?

  Vad gör CeDe?

  Förutom att läsa avpixlat och gnälla.

 30. CeDe skriver:

  Du vet ingenting, pöbeln, du antar!

 31. Från Graven skriver:

  Exakt så skriver jag:

  Demokrati är inte det enda värdet som måste beaktas – Mänskliga Rättigheter kan inte åsidosättas på demokratisk grundval. Om sådana rättigheter sätts ur spel måste situationen problematiseras oavsett orsaken. Att överlämna civilrättsliga aspekter på religiösa samfund är ett rungande brott mot den negativa religionsfriheten – vare sig detta har stöd av en majoritet eller inte.

  Det är som att påstå att Nürnberglagarna var acceptabla därför att de flesta tyskar hade fördragande med dem!!!

  Hur ända in i aftonsången får du detta till att jag gör ”groteska jämförelser mellan Israels äktenskapslagar och de nazistiska Nürnberglagarna”???

  Förklara, Ulf!?

 32. Ulf skriver:

  Det behövs inga förklaringar, ditt inlägg talar för sig själv ”Från ” Graven”.

 33. Ulf skriver:

  Det är helt okey om en judisk familj väljer att inte omskära sin nyfödde son Peter men valet skall finnas, omskära eller inte omskära.

  Bengt Westerberg är säkert ingen antisemit, han har nog bara inte tänkt igenom vad de praktiska följderna av ett förbud skulle bli.
  När den svenska staten börjar arresterar föräldrar för att de låtit omskära sitt nyfödda barn kommer internationella media att vakna. Det kommer inte att bli lätt för ansvariga svenska myndigheter att förklara varför barn skall fosterhemsplaceras, rabbiner och föräldrar fängslas och bötfälllas för något som i resten av den demokratiska världen ses som en kulturell tradition eller faktiskt en mänsklig rättighet

 34. CeDe skriver:

  Mänsklig rättighet – give me a break! Föräldrarna får vänta tills barnet är vuxen att själv bestämma om han vill stympas.

 35. Från Graven skriver:

  Ha ha!!! Vilken miss, Ulf!!!

  Kritiken mot de religiösa förlikningsdomstolarna i israel är nämligen formulerade av den judiske juridikprofessorn Dr Aviad Hacohen, kandidat till Högsta Domstolen i Israel! Dr Aviad Hacohen understryker problematiken med att hänvisa familjejuridiken till religiösa förlikningsdomstolar innebär problem för a) icke-religiösa, och b) de som önskar gifta sig över religionsgränserna.

  Du tror du slår mot mig, men du sluggar mot Dr Aviad Hacohen!

  Det är ju DU som är antisemiten, Ulf!

  Ridå!

 36. Ulf skriver:

  Dr Aviad Hacohen jämför inte de lagar han kritiserar med Nürnberglagarna eftersom han inte är en antisemit som du ”Från Graven”.

 37. Från Graven skriver:

  Och det gör inte jag heller!

  Det är ju DU som är antisemiten, Ulf!

 38. pöbeln skriver:

  Det är faktiskt du Graven som gör en jämförelse mellan Israel och Nazityskland. Även om jag tror att det var omedvetet så bär du på reflexmässig retorik som är antisemitisk. Ledsen men det kommer du inte undan med mindre än ett enkelt ”oj, klantigt av mig”. Mer än så krävs inte, så vad är problemet?

 39. Per skriver:

  Adam

  Förtrycket, utskrivningen, utrotningen av kristna och judar och ateister, alla dom definieras som otrogna är ett GENERELLT fenomen i den muslimska världen, och som även ha konstaterats har ett brett stöd bland troende muslimer i olika grad, men INTE AV ALLA INDIVIDER givetvis. Jag konstaterar bara att det är så den muslimska världen fungerar och har fungerat i mer än tusen år. Och några muslimska massdemonstrationer mot detta förtryck förekommer inte i nämnvärd grad så vitt jag vet. Politiskt offentligt motstånd mot den islamistiska diktaturen bland muslimer/araber finns inte. Det har i stort aldrig funnits demokrati, yttrandefrihet, organisationsfrihet etc. i muslimska länder.
  Den som tiger är ändå medskyldig, men i olika grad.
  Till detta etniska rasistiska förtryck kan även lägga ett groteskt förtryck av kvinnor samt barnen som hjärntvättas/indoktrineras till troende muslimer (=psykisk barnmisshandel) så att eländet fortsätter och fortsätter och fortsätter.
  Adam din jämförelse mellan förhållandena i muslimska länder och västvärlden ÄR INTE RELEVANT. Människor i västvärlden som är intelligenta men som ändå inte fattar detta är oförståndiga, oförnuftiga, har inte alla hästar hemma. Man kan vara intelligent men ändå vara politiskt omedveten, i bland gränsande till idioti vad gäller dessa frågor. Till exempel USAs stöd till islamister under olika perioder. Svenska politikers och journalister oförståelse av vad dom pågår i den muslimska världen, osv.

 40. Från Graven skriver:

  Lär dig läsa innantill, Pöbeln!

  Mänskliga Rättigheter kan inte åsidosättas på demokratisk grundval…

  […]

  … Det är som att påstå att Nürnberglagarna var acceptabla därför att de flesta tyskar hade fördragande med dem!!!

 41. Adam skriver:

  Per

  Så klart min jämförelse var fel. Hela poängen med min jämförelse var att visa att du hade fel i hur du tänkte. Vad gäller det andra du skriver om är en del rätt, men som vanligt är tonläget rejält uppskruvat, och jag får samma känsla som av August Palms berömda dikt:

  ANTINGEN ELLER

  REVOLUTIONER, SOLIDARITET och FNL står det ovanför bås 1.
  REFORMER, RÄNTABILITET och FN står det ovanför bås 2.
  Välj ett av dessa två bås, samvetsömt västerländska marsvin!
  för något tredje eller fjärde ges inte längre,
  ges inte än på länge.
  Intellektuellt förnerdrande? Ja, det är möjligt.
  Att vägra välja överhuvudtaget?
  Nej, det är omöjligt. Då väljer ni ändå.

  Fast nu är det inte längre ilskna hippies, utan högervridna internettroll, som stipulerar ett antingen eller: för eller emot islam/ muslimer/ invandrare.

 42. Adam skriver:

  *Göran Palm

 43. Adam skriver:

  Graven/ Ulf/ CeDe: Er debatt är intressant att följa. För egen del finner jag frågan så komplicerad jag saknar en åsikt i den. Men som vanligt här på bloggen, som med de flesta nätforum, är tonen mellan er förbannad; framstår nästan som ni kommer från rivaliserande klaner, vill utföra blodshämnd mot varann. Jaja, nätforumen med dess eviga affektutbott… Så är det med det.

 44. mohammad skriver:

  Von Graven – som tidigare sagts

  Nürnberglagarna implementerades inte på demokratisk grund – jämförelsen med den Israeliska demokratiska beslutsprocessen framstår därför som ett medvetet antisemitiskt felslut.

  Härtill faller ”Handschar-argumentet” som uppenbar islamofobisk propaganda i mening att stigmatisera muslimer – förbandet av 20 000 bosnier är inte på något sätt exceptionellt i förhållande till andra utländska frivilliga organiserade i Waffen-SS.

  – 100 000 letter – 50 000 ungrare – 35 000 ryssar – 30 000 ester – 21 000 belgare – 22 000 nederländare – 20 000 ukrainare – 11 000 fransmän – 9 000 albaner – 6 000 – danskar – 6 000 norrmän – 1 400 finländare – 800 schweizare – 260 svenskar och 60 personer från Liechtenstein samt spanjorer och engelsmän (wiki).

  De ovanstående exemplifierade antisemitiska och islamofoba skrivningarna från din sida är alltför transparenta för att – med bästa vilja i världen – kunna ges någon som helst trovärdighet.

  Tough shit..!

 45. Från Graven skriver:

  mohammad, som sagt, kan man inte läsa innantill så kan man fantisera ihop vad som helst:

  Mänskliga Rättigheter kan inte åsidosättas på demokratisk grundval…

  […]

  … Det är som att påstå att Nürnberglagarna var acceptabla därför att de flesta tyskar hade fördragande med dem!!!

  Jag noterar att du fortsätter relativisera SS!

 46. Från Graven skriver:

  I samarbetet mellan islam och nazismen inleddes nazi-inspirerade pogromer i många islamska stater och den stora utraderingen av judar i den islamska världen påbörjades.

  Pogromen i Irak var välorkestrerad – ”Farhud” – och satte punkt för en flertusenårig judisk närvaro.

  Handschardivisionen – som du helt utan betänkligheter, eller ett uns av moraliskt ethos relativiserar – är inte en anomali, ett undantag.

  Handschar symboldivisionen för samarbetet mellan islam och nazism.

 47. Ludvig K skriver:

  Historielösheten hos CeDe och Från Graven är häpnadsväckande. Att kalla omskärelse för könsstympning är också oerhört grovt tycker jag. Det går att diskutera omskärelse men sättet som ni gör det på är tarvligt. Vad beträffar din eviga fråga, FG, kommer jag aldrig att svara på den. Det är som att kräva av Vilks att han ska be om ursäkt för något han inte har gjort. Du borde släppa det där caset, det är under din nivå.

 48. CeDe skriver:

  Den som ser problemen i nuet går segrande ur striden.
  Jan Björklund, liberalerna frångår nu sin liberala världsuppfattning om globaliseringens förträfflighet och talar nationalism och verklighet. Även han tillstår att han varit naiv och inser att det är här och nu som gäller i politiken. Men han tillägger snabbt att det inte alls har med Trump att göra utan ska helt och hållet tillskrivas hans eget uppvaknande.
  Ungefär som när moderaterna förespråkar SD politik men menar att det inte skulle ha något med SD att göra..

 49. Per skriver:

  Här är ännu ett uppvaknande kanske.
  Katrine Marçal i Aftonbladet i helgen.
  Honär väl en av de ledande s-ideologerna?

  http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/katrinemarcal/article24079740.ab

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.