2387: Liten konst i stor miljö

I morse medverkade jag via Skype i TV4. Det handlade om det minimala gatukonstverket i Malmö (SDS). Det har väckt stor uppmärksamhet och förtjusning. TV¤ undrade om det var konst och naturligtvis är det konst. Men frågan som alltid hur bra det är. Lyckat får man ju säga även om det knappast kommer att placera sig i den internationella samtidskonsten. Man undrar förstås om det får vara i fred.

För den här typen av konst finns redan i konsthistorien. Jag minns själv hur konstvärlden tog till sig mästaren i genren, Charles Simonds, som skapade små byar av lera och sand i den offentliga miljöns väggar. Han blev snabbt en stor stjärna och är med i leken ännu fast man inte längre hör så mycket om honom. Vid den här tiden kunde verket placeras i diskursen det sublima som var mycket gångbart.

00cs1
Verk av Charles Simonds

00cs2

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

13 svar på 2387: Liten konst i stor miljö

 1. Hemkär skriver:

  Liten konst?, nej snarare stor konst i det lilla formatet.
  Det kan bli en nöt för de lagkloka att hantera tillstånden, men en nötbutik för våra urbana gnagare är verkligen utmanande. Möss och råttor är ju opportunister som följer människan varthän vi går och måste hållas kort, annars tar de sig alltför stora friheter.
  För konstens skull borde de i detta fallet få behålla sina privilegier.

 2. Bo Strömberg skriver:

  Jag tycker om ditt sätt att använda det Svenska språket. Det är felfritt och på alla sätt gott.

  Jag har aldrig sett att du använt språket på ett dåligt sätt.

  Bo

 3. Bo Strömberg skriver:

  Du skulle se filmen ”Arrival”. Man kan kritisera filmen hit och dit. Jag gillar språk. Filmen fokuserar mycket på språk, som jag är intresserad av.

  Bo

 4. CeDe skriver:

  Så gulligt – vi får se om Dan Park kommer att lämna något bidrag på elskåpet.

 5. sl skriver:

  Det fanns en liten anläggning på en klippa mellan E4ans körfält alldeles innan böjen ner till vänster i kort tunnel runt Karolinska. En röd stuga i modell, kanske skala 1:15. Ett projekt av något slag, är den bekant?

 6. CeDe skriver:

  sl, visst fanns det en röd liten stuga på klippan till vänster strax innan nerfarten i Eugeniatunneln. Men både klippan och stugan är ett minne blott och stugan var nog bara en rest från ett tidigare koloniområde i environgerna.

 7. asiktenmin skriver:
 8. minnesdagen skriver:

  Här är en bild på den lilla stugan vid motorvägen.
  http://www.dn.se/kultur-noje/konsten-vi-alskar-och-hatar/

  Man såg den tydligt underifrån när man kom körandes. Den fanns kvar länge. Och om den nu är borta så är det förmodligen pga bygget.

 9. minnesdagen skriver:

  Jag hittade en uppsats om den röda stugan och annan gatukonst, som jag tycker var intressant,

  ”Traffic Island var ett konstprojekt som pågick mellan juli år 2003 och september 2006. På ett smalt berg mellan två motorvägar vid Norrtull i Stockholm (intill Eugeniatunneln) placerade The Barsky Brothers en liten röd stuga. Detta verk var under sin tid ett av de mest omtalade gatukonstverken i Stockholm.

  Stugan stod från början på en parkeringsplats vid en järnaffär i området Albano inte långt från berget där det sedan kom att stå. Från början fungerade stugan som reklam för takpannor, innan Akay och Klisterpeter flyttade den och ordnade en dörr och ett fönster. De byggde även ut stugan något så att en vuxen person kunde ligga där inne.

  Huset och den lilla trädgården förändrades med årstiderna, vid midsommar stod där en midsommarstång och till jul, en julgran. I deras bok Urban Recreation
  beskriver de hur de lyckades ordna el till huset. De kopplade elkablar till en lyktstolpe i närheten och med hjälp av ett par långa förlängningssladdar lyckades de förse huset med ström.

  När stadsförvaltningen beslutade att Traffic Island skulle få vara kvar och inte rivas bestämde sig Akay och Klisterpeterför att förstora huset. Förutom att bygga ut huset anlade de även en gräsmatta samt gjorde ett nytt staket.”

  http://rojgard.se/wp-content/uploads/2016/01/Ro%CC%88jga%CC%8Ard-uppsats.pdf

 10. CeDe skriver:

  Roligt att se stugan från annat håll minnesdagen och då framstår den också mer som ett litet konstverk.

 11. sl skriver:

  Tack för info. För mig framstod stugan som en modell, stor som en köksstol.

 12. Hemkär skriver:

  Se så, ett tag med kvastskaftet och så var konsten blott ett minne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.