2368: Världsteatern ger

Redan igår var allting klart, man kunde gå och lägga sig i lugn och ro. Men så kom morgonen och när jag satte på teven och fortsatte till köket märkte jag redan därifrån att något var galet. En dröjande och släpande stämning utgick från morgonstudion. Något oväntat hade inträffat vilket inte är så vanligt när det handlar om fastlagda arrangemang. Ta t ex större konstutställningar, ett under av ordning och stabilitet. Man behöver bara kasta ett öga på förhandsvisningen och man vet att det blir som vanligt.

Nu är det klart att detta särdeles historiska presidentval blev en seger för den politiska inkorrektheten. Det var ju tänkt att den stora buffeln hade dansat en stund på slak lina och hans vidare öde var att vandra ut i glömskan med svansen mellan benen. Men det blev tvärtom, mannen som med stor inlevelse spelat rollen som politiker stod plötsligt kvar som segrare. Rollen som politiker bygger på några enkla grepp: Skaffa sig röster med färgstarka löften där det är viktigt att sikta på väljargrupper som är tillräckligt stora. Skulle man råka vinna bör man undvika att genomföra de förslag som man har lagt fram men på ett sådant sätt att det verkar som om det händer något hela tiden. Trump hade fördelen att ha en svag motståndare utan karisma. När Clinton t ex skulle se glad ut och triumfatoriskt sträcka upp sina armar gick liksom ridån ner. Det är också svårt att ändra sådan koreografi.

Dramat ”I väntan på Trump” har mötts av otaliga reaktioner. Detta har naturligtvis varit till stor fördel för medieföretagen som har haft en långkörare som just nu är fylld av ett åtråvärt eftersnack med expertkommentarer (i det här läget torde alla som får anständig medieplats kunna betraktas som experter). Underhållningsfaktorn har inte någon framträdande roll i kommentarerna men Olivia Svensson har inte missat den (Aftonbladet). Wolodarski (DN) är en allvarstyngd man och därför överraskas man inte av metaforen ”isande vindar” (det rådande Stockholmsvädret kan vara en yttre inspirationskälla). I den genren förnekar sig inte heller den indignerat förutsägbare Peter Fällmar Andersson (SDS) som når fram till Goebbels i sitt bittra prosapoem. Magnus Falkenhed väljer en brandmetafor (intressant kontrast till ”isande vindar”) där vi tillsammans skall släcka bränderna (Expressen). Den vite mannen, sexism och rasism är andra och ständigt återanvända tillhyggen, här exemplifierat av Ebba Witt-Brattström som mest av allt vill skrika (SvD). ”Vem, om jag skrek, hörde mig då i änglarnas kretsar?” (det passar sig att vara lite litterär här, bildade läsare kan säkert identifiera passusen).

Under 1980-talet var Ronald Reagan president. Så väl passade han in i postmodernismen som på den tiden främst relativiserade utifrån en cynisk princip: En B-skådespelare som president, vad kan bli bättre? Nu är det andra tider och landet som ligger består av två läger, de korrekta och de inkorrekta. Båda sidorna kan förenas i en unison övertygelse: ”Sanningen och rättvisan skall segra!” Den postmoderna relativiseringen lever vidare men nu i moralisk skepnad och utan cynism. Trumps framgång var givetvis en seger för det inkorrekta och nu gäller det för de korrekta att ta nya tag.

Trumps seger har gett upphov till en mängd kvitterrader. Några är samlade på ETC. Omsorg har man också tänkt på: Hur man på ett lugnande sätt förklarar Trump för oroliga barn (DN).

Konstvärlden behöver inte klaga och kan sjunga vidare på visan ”nu har jag fått den jag vill ha”. Det har varit kärva tider alltsedan Obama tog över efter det magnetiska hatobjektet Bush. Fritt fram igen för kreativa konstnärer att ge sig på ett mer än lovligt byte.

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

76 svar på 2368: Världsteatern ger

  1. *.morr skriver:

    Johoodu!

    Nu öppnar verkstaden, för att äntligen få slipa på verkshöjderna.
    Indignationen över de icke-tänkande, rullar likt, en flod av is, genom kanjonen.

    Man må dock ej slå på de som inte kan.
    Endast på de, som må förtjäna, bli slagen.

    Salut!
    För konsten.

  2. Beppe Grillos Vänner skriver:

    Hillery, den mest komprometterade någonsin. Favorit på Wall Street, bankerna, big corporation, special interest, det vapenindustriella komplexet. Hyllad av de stora tv-kanalerna. Creme della creme i etablissemangens etablissemang. Bidrag till valkampen från Saudi och Qatar. Besudlad när det gäller krig i Mellersta östern. Skandal på skandal de senaste 30 åren. Mygel inom sitt parti för att bli presidentkandidat. Omåttligt impopulär.
    Hon blev inte vald.
    Sorg i svenska tv-soffor. pk-isterna bedrövade.
    Bruno Armadios gråtande barn är den enda konst jag kan tänka mig att fly till när overkligheten triumferar i den förbjudna rondellhundens land.

  3. mohammad skriver:

    Ronald var förvisso skådespelare – men med åtta år av krävande politisk administrativ erfarenhet som omtyckt återvald Guvernör innan sina två perioder som framgångsrik elected President.

    Donald är i motsats en renodlad media och dokusåpaprodukt utan någon politisk erfarenhet överhuvudtaget – därtill en sexistisk och rasistisk pajas vars Business Qualities är synnerligen överdrivna.

    All jämförelse dem emellan är missledande…

  4. minnesdagen skriver:

    Jag var förbi Slussen i Stockholm i helgen och kunde titta på alla tecknade och tryckta planscher av Trump som satts upp i någon form av konstprojekt. De flesta mindre smickrande. En av de värsta var en tecknad bild av Trump i klan-dräkt.

    Om Trump är bra eller dålig får tiden utvisa, men ingen läs bli besviken, med tanke på hur katastrofalt dålig han har utmålats. En sak som definitivt är bra med att Trump vann, är att NATO-frågan nu blir mindre aktuell för Sverige.

    I danska Ekstra bladet slogs det upp stort igår om kraftigt ökade kostnader för NATO-länderna:
    ”USA’s kommende præsident er klar til at tvinge NATO-landene til at tage større økonomisk ansvar. Dermed risikerer Danmark en stigning på 15 milliarder om året til forsvarsudgifter”
    http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/saa-meget-tvinger-trump-danmark-til-at-betale-for-forsvar/6395915

  5. CeDe skriver:

    Don´t worry, be happy!

  6. CeDe skriver:

    Antagligen är jag en dålig människa. När jag lästa att Trump hade segrat så kände jag samma lyckorus som när jag löste rebusen och vann en rondellhundsteckning.

  7. sl skriver:

    Samma svenska klientel som chockades av Reagan, chockades igår. Presidenterna är inte så lika, men det är däremot den svenskt småborgerliga vänsterindignationen, dess verklighetskontakt är den springande punkten.

    USA´s militärpolitiska projekt är en funktion av motståndarnas förmåga och ambitioner, tyngdpunkten ligger sen sovjetunionens sammanbrott i havet utanför Kina och runt mellanösterns oljeproducerande länder. Sverige går inte med i Nato, vi faller med i Nato, under pressen av halverade försvarsanslag och försvarspolitisk oförmåga. Eftersom hålet i försvarsbudgeten numera är irreparabelt, och samma svenska väljare som förfasar sig över Trump finner den svenska försvarsbudgeten lagom stor, och ingen vill gå med i Nato, finns bara lösningen att vi faller med i Nato eller hamnar i rysk intressesfär, och då är valet enkelt. Så länge man har val, alltså.

    Den ryska upprustningen ser man inte mycket av, det saknas pengar, men däremot använder Putin det han har, han har just förflyttat ishavsflottan till östra medelhavet, och med dagens eldkraft ska vi inte hoppas på något Tsushima. Eftersom vi inget har, samtliga svenska vapensystem saknar komponenter som skjutits på framtiden, det finns nästan ingenting på lager, blir det svenska görandet och låtandet ointressant. Sveriges förmåga vid rysk annektering av Baltikum är noll. Det är inte lett å va balt, de har en otrevlig geostrategisk position. Ockupanterna på några mils avstånd, hjälpen långt borta.

    Om USA verkligen skulle svika Nato-samarbetet har Putin vunnit den största ryska segern någonsin, och från ett uselt utgångsläge, men jag tippar att den amerikanska utrikespolitiken kommer att ligga oförändrad.

    Om Trump verkligen hotar USA´s säkerhetspolitiska doktrin och trovärdighet kan vi dra oss till minnes Dallas 1963; det finns mer än ett sätt att bli av med obstruerande presidenter.

  8. CeDe skriver:

    Stora protester i USA mot Trump. Dessa demonstranter röstade på demokraterna men för demokrati har de inte mycket till övers.

  9. pöbeln skriver:

    SL
    Word.

    Pax americana vilar nu i händerna på Trump. Gör han som han sagt med utrikespolitiken får nog CeDe ställa sig in på att säga Nastrovje vid nästa presidentval.

    Men som SL sa kommer nog inte den djupa staten tillåta det.

  10. CeDe skriver:

    Eller ”Allahu akbar”, lätt val.

  11. Per skriver:

    Dagens läxläsning för Pöbeln och Ulf och andra naiva/okunniga:

    https://samtiden.nu/27778/vill-vi-ha-nationer-inom-nationen/

  12. CeDe skriver:

    Per, jag tror inte att det riktigt räcker som förklaringsmodell vad beträffar pöbeln, Ulf mfl.
    Man får nog lägga till ett visst förståndshandikapp.

  13. Per skriver:

    CeDe

    Ja du har nog rätt.
    Den här typen av texter finns ju tillgängliga på nätet
    även om Omars text ovan är lite extra kvalitativ och pedagogisk.
    Så något knas på hjärnkontoret måste det ju vara för att informationen inte ska gå in. Eller så är det så enkelt att sådana som Pöbeln och Ulf och Stefan Lövén sympatiserar med värderingsgrunden inom islam. Dom pratar ju ofta om värdegrund, tänk om det är den dom menar.

  14. Hemkär skriver:

    Som vi bäddar får vi ligga. Det gäller även indianerna. De borde tagit till knivarna redan på 1500-talet så hade Donald Trump inte fått härja fritt på Manhattan.

  15. CeDe skriver:

    Alltså – ni måste bara läsa detta – resultatet av ett feministiskt styre.
    (Visst längtar man efter en riktig karl)

    http://www.expressen.se/debatt/ordna-snorojningen-forst–innan-ni-hittar-pa-vad-den-ska-kallas/

  16. elina skriver:

    I statstelevisionen går folk svartklädda, precis som efter Brexit. Är det konstprojekt eller dumhet?

  17. Lars Vilks skriver:

    Du är på fel spår här Mohammad. Min poäng var endast att kommentera tidssymboler. När Reagan blev president var det som ett utslag av den postmoderna eran, så såg man saken även om det kan vara en tillfällighet. Trump får utan vidare sägas vara ett tecken i tiden.

  18. CeDe skriver:

    Precis som Lars Vilks mycket riktigt konstaterar, något nytt är på intåg.

    http://www.expressen.se/debatt/sd-kommer-att-fa-minst-25-procent-2018/

    ps, jag sitter insnöad, därav min aktivitet. Men jag är för den skull inte ”insnöad”.

  19. Molly skriver:

    Då jag vaknade onsdag morgon var presidentvalet klart. En oigenkännlig Trump talade i mjuka vokaler till folket. Borta var arrogansen som efterträtts av önskan om samarbete från hela det amerikanska folket. Med korta mellanrum tog SVT över för kommentarer. Där satt en hoper svenska program-värdar. De såg allihopa ut som de bevistade en begravning, eller satt och sörjde sin hund som dött på morgonen. De visade upp sin privata sorg över ett val i Amerika där ingen av oss svenskar har någon rösträtt! Flera av dem kunde inte dölja sin vrede. Aldrig har SVT så tydligt visat att personalen, allihopa, har samma värdegrund! Det som SVT så ofta förnekat och viftat med personalens objektivitet. Pyttsan. Kan man läsa av kroppsspråk och röstklanger, så ser man hur personalen led av valets utgång.

  20. Från Graven skriver:

    Nu börjar det komma in analyser även från etablissemanget att det kanske inte fungerar att skylla folk för att vara ”nazister” och ”fascister” bara för att de har egna idéer om hur de vill att deras vardag skall tryggas.

    Jag vill inte vara den som säger ”vad var det jag sa?”, men… vad var det jag sa?

  21. Ulf skriver:

    Europa kan ur säkerhetspolitiskt perspektiv bli en av de verkliga förlorarna i det amerikanska presidentvalet. Särskilt då Norden och Baltikum kan handgripligen få känna på konsekvenserna av Trumps isolationism.

    Vi lever onekligen i mycket intressanta tider.

  22. U B Lööf skriver:

    Molly 17:40
    Jag gick ut på stan. Många, många med tom blick. Det har jag aldrig tidigare sett efter ett USA-val. Även Hitler angrep en värdegrund, men demokratin i Weimarrepubliken var för svag den gången. Man kan bara hoppas att motståndet mot dagens galenskap är större. Och kan agera i tid, framför allt.

  23. pöbeln skriver:

    Nyliberalismen och den nya världsordningen har fått sig en rejäl törn. E.g. inte mig emot, men troligen kommer inte Trump kunna stå emot vapenlobbyn, Saudiarabien, nationella säkerhetsintressen, wallstreet. Så vad ska han göra för att inte dra ilskan från sina väljare när han inte kan uppfylla deras önskan. Jo, skyll det på invandrarna. De hemska mexikanerna som CeDe verka tycka våldtar och skändar de vita kvinnorna, allt enligt Trump.

  24. sl skriver:

    Den primära erfarenheten av det nordamerikanska presidentvalet är svensk medias bias. Tolkningarna av USA´s verklighet görs utifrån en marginell svensk erfarenhet, som ser sig själv som universellt förnuftig, medan den breda amerikanska verkligheten lyser med sin frånvaro. Amerikaner är ”dumma”, svenskar är ”smarta”. AKB var så dum att hon gick ut med att hon var smartare, och automatdementerade sin enfaldiga utsaga. Hon bör vara en moderat parentes.

    USA har ett försvar, vi har inget, det säger allt. Vi har en feministisk glappkäft som utrikesminister. Vår dumhet är gränslös, amerikanens dumhet är begränsad. Över skatten betalar vi muslimer för att flytta in, det är väl gränslös dumhet om något? USA har haft en valkampanj i rugbystil, de som röstat på The Donald antar att han kommer att bli som övriga presidenter så fort han vunnit valet, varför skulle de anta något annat? För att alla i svenska tv-soffa tror det? De föredrog honom framför Hillary.

    I svenska tv-soffor tror de sig veta bättre, men allihop är Henrik Schyffert; inte rolig, inte smart, inte snygg och inte kunnig. En vandrande glappkäft.

    För några decennier sen var det modernt och trendigt att lansera sig själv som arbetarklass, att förakta mossiga professorer och kärringar som gick i kyrkan och ville uppfostra barnen själva. Lät vi bara dessa akademiker som tagit av sig slipsen för att ”smälta in” höja skatten skulle denna trendriktiga arbetarklass lösa alla problem som uppstår pga vår oerhörda egoism. Själva var de lustigt befriade från egoism, så fria att de kunde ha tjugofaldiga arbetarlöner utan att det gjorde något, de var höjda över djurfarmens misstankar. Det var ingen hejd på föraktet, men proletär-akademikerna förklarade att de ”föraktade uppåt”, och det är nästan fint. The Trump är miljardär och föraktar också ”uppåt”.

    Är det någon skillnad alls? Är det inte precis som vanligt, men en ny generation med nya kodord för ”oss” och ”de andra” ?

    Dagstidningarnas självhypnos rullar på. Igår var det frågan om hur Trump skulle förklaras för barnen, idag vet alla att SD får minst 25% 2018. 25% till SD verkade realistiskt redan för ett eller två år sen. De försöker koppla ihop Trump och SD, få giftet att klibba vid bägge, utan att fatta att det inte är något gift. Det kommer alltså inte att fungera. Folk röstar på SD därför att alla partier parallellt importer låglönekonkurrens och river i sociala skyddsnät, ingen griper missdådare och polisen delar ut armband. Folk är inte dumma. Den kompetensen sitter i tv-sofforna. Studera tex Hanna Fahl.

  25. Från Graven skriver:

    Men Trump har lovat att tok-investera i militären, så det kan ju knappast göra vapen-lobbyn sura på honom.

    Sedan har jag lyssnat mycket på amerikanska analyser under de senaste två dagarna (de svenska är snäva och ensidiga domedagsprofetior). Tydligen är det som gjort Trump stor är den envetna signal han sänt ut angående att vända trenden av driften av arbetstillfällen ut ur landet p.g.a. frihandelsavtalen. Detta har gått hem hos arbetarklassen i ett land som inte har lika väl utvecklade sociala skyddsnät. Blir du av med jobbet så kan du hamna på gatan. Då röstar man på Trump – och detta kan de knappast klandras för.

    Den stora förloraren kan komma att bli klimatet, dock!

  26. Per skriver:

    Jag vill rekommendera Björn Norströms analys av USA-valet på Avpixlat.
    En sådan text ger väl ungefär hundra gånger mer insikt om vad som pågår där borta än en genomsnittlig kolumn i AB, EXPRESSEN, SVD, DN,
    oavsett vad mantycker/tror om just personen Trump som president.

  27. pöbeln skriver:

    CeDe och Per får iaf dela glädjen med IS och AlQuaida.

    http://www.dn.se/nyheter/usa-valet/is-jublar-over-trumps-seger/

  28. Från Graven skriver:

    Ha ha!!! Surt sa räven om rönnbären. DN gnisslar tänder!

  29. Från Graven skriver:

    Så här har NY Times valt att ta tag i saken. Självkritiskt och reflekterande.

    Skulle aldrig DN klara av!

    All den spännande analysen just nu finns i alternativmedia. Svensk Mainstreammedia klarar inte av att se bortom sin egen bittra besvikelse!

    lol!

  30. Jor-El skriver:

    Får väl ändå ge Erik Helmerson lite cred här – mea culpa:
    http://www.dn.se/ledare/signerat/erik-helmerson-nasta-val-maste-vi-skarpa-oss/

  31. Från Graven skriver:

    Helmersson är mästare på mea culpa.

    Han står med en fot i båda lägren och är förvisso bland de tidiga att svänga – men han får ingen cred förrän han står på egna ben och vågar stå för någonting utanför den åsiktskorridor han själv varit med att upprätthålla.

  32. Per skriver:

    Pöbeln

    Du ska nog inte lita så mycket på vad IS och Al Qaida säger,
    Och att dom gör rätt analys eller att dom talar sanning om vad de faktiskt gör för bedömning?

    Att det i delar blir lättare att rekrytera jihadister efter USA-valet kan nog stämma.
    Men det överflyglas nog av att västvärldens majoritetsbefolkningar kommer att kunna mobiliseras bättre mot islamiseringen av väst än hitintills. Dina meningsfränders inflytande på politiken visavi islam kommer att minska radikalt. Perioden av mörkläggning av hotet och och en felaktig analys av islam går mot sitt slut och en ny kunskap och beredskap tar vid. I bästa fall. Och detta har inte IS etc. med i sin analys. Och om konflikten mellan västvärldens befolkningar och islam eskalerar så kommer de för oss farligaste delarna av den islamistiska rörelsen som Muslimska Brödraskapet, Hizb ut-Tahrir m.fl. att få svårare att verka ”i det tysta” i Västeuropa och USA.
    Så Pöbeln den okunskap om och naiva och felaktiga politiska analys av läget som du representerar kommer att marginaliseras i den politiska debatten i väst framöver. Sorry. Men det är hög tid att då blir fallet.

  33. CeDe skriver:

    Jag var den ende som löste rebusen och den ende som trodde Trump skulle vinna. Cred till mig!

  34. CeDe skriver:

    Trump är alltför intelligent för publiken till vänster.

  35. CeDe skriver:

    Från jämlik snöskottning till jämlikt sex. Svenska kvinnor: vi vill ha mer sex!
    Det går åt fel håll säger Folkhälsoministern i Expressen?

  36. Adam skriver:

    Graven

    ”Blir du av med jobbet så kan du hamna på gatan. Då röstar man på Trump – och detta kan de knappast klandras för.”

    Jag tycker dom ska klandras för det, och allt annat korkat dom står för. Är du på de outbildade vita amerikanernas sida? Har de nåt relevant att säga dig?

    Trump har positionerat sig för en grupp och mot en annan. De borde vi som är intelligenta också göra. Jag kan på rak arm säga att ingen svensk SD-röstande metallarbetare eller undersköterska har något vettigt att säga till mig.

    Hillary Clinton hade rätt som kallade dom för deplorables, och hon borde stått för det…

  37. Adam skriver:

    CeDe

    Du har alltså börjat tro att du har siargåvor… Varför blir jag inte förvånad?

  38. Adam skriver:

    Graven

    ”…det kanske inte fungerar att skylla folk för att vara ”nazister” och ”fascister” bara för att de har egna idéer om hur de vill att deras vardag skall tryggas.”

    Nej. Men de är korkade som röstar på Trump, vars investeringar både varit bra och katastofala. Och att de är emot evolutionsteorin är inte heller det särskilt intelligent.

    Ett jävla tjat nu om kulturkriget mellan nationalister och internationalister. Visst pågår ett kulturkrig, men det står i vanlig ordning mellan de kunniga och de okunniga.

  39. asiktenmin skriver:

    I kommentarsfältet finns en ”Übermensch”, enligt eget tycke, gratulerar. Tyvärr indikerar självuppskattningen det motsatta.

  40. mohammad skriver:

    Ta inte ut Trump-segern i förskott CeDe…

    https://www.youtube.com/watch?v=DwBirf4BWew

  41. Per skriver:

    Adam

    Du skriver:
    ”Ett jävla tjat nu om kulturkriget mellan nationalister och internationalister. Visst pågår ett kulturkrig, men det står i vanlig ordning mellan de kunniga och de okunniga.”
    Det skulle vara tacknämligt om du informerade oss om vilken grupp du själv tillhör av dessa två!

  42. CeDe skriver:

    Det räcker med sunt förnuft, Adam!

  43. CeDe skriver:

    Yes I stand by my man, moham!

  44. Adam skriver:

    Per

    Den förra. Är därför jag inte lägger så mkt tid härinne längre.

  45. Adam skriver:

    CeDe

    Sunt förnuft så som Thomas Reid eller Thomas Paine definierade det?
    Du förstår, när du skriver ”sunt förnuft” betyder det ingenting, det är ord utan innehåll. Lite som när barn tar efter saker vuxna säger utan att veta innebörden.

  46. Adam skriver:

    Per

    Fördelen med internet är att alla människor får möjlighet att göra sin åsikt hörd.

    Nackdelen med internet är att alla människor får möjlighet att göra sin åsikt hörd.

  47. CeDe skriver:

    Ungefär lika upplysande som att tala om siarförmåga, Adam.
    Föregå med gott exempel är en bra början, kunnig som du tillskriver dig.

  48. Adam skriver:

    CeDe

    Föregå med gott exempel? I en intellektuell svinstia som den här? Du skrev själv ovan:

    ”…vad beträffar pöbeln, Ulf mfl. Man får nog lägga till ett visst förståndshandikapp.”

    Varför ska bara du få dumma dig? Jag får också skriva elaka saker om jag vill det.

    Vill du byta spår, tala sakligt om Trump, för all del. Kommentera hur hans klimatpolitik går ihop med det lyckorus du kände efter att han vann det amerikanska presidentvalet.

    California, already suffering its worst dry spell in 1,200 years, may stage ‘megadroughts’ that last 20 or even 30 years. The Pentagon has warned climate change poses a “threat multiplier” to US national security […] The UN has warned that global emissions must peak by 2020 and then be sharply reduced in order to avoid the worst. This shrinking window risks being clouded entirely if the US is to choke itself, and the rest of the world, on its fumes.
    https://www.theguardian.com/environment/2016/nov/11/trump-presidency-a-disaster-for-the-planet-climate-change

  49. Adam skriver:

    CeDe

    Mannen vars vinst i tisdags gav dig ett lyckorus säger så här om klimatförändringarna:

    ”The concept of global warming was created by and for the Chinese in order to make U.S. manufacturing non-competitive.”
    https://www.vilks.net/2016/11/09/2368-varldsteatern-ger/#comment-831233

    Var det inte du som gillade sunt förnuft?

  50. Adam skriver:

    *https://www.google.se/search?rlz=1C9BKJA_enSE697SE697&hl=sv&ei=9gkmWLieLIXRsAGo54eoBg&q=donald+trump+climate+change+tweet&oq=donald+trump+climate+change+tweet&gs_l=mobile-gws-serp.3…2382.3625.0.4315.6.6.0.0.0.0.131.543.5j1.6.0….0…1c..64.mobile-gws-serp..0.1.130…0.3hsfeNf_G2w#imgrc=8gAMRFn_ggsksM%3A

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.