2367: De i kolonierna

Så var det tisdag och dags för lite konstsamtal i Malmö arrangerat av Moderna Museet. Innan man hann starta gick larmet och alla fick lämna byggnaden. Ett svävande ögonblick fanns en tvekan, ”är det på riktigt?”, men det var det. Så småningom kom ”Moderna Talks” igång och inleddes med John Akomfrahs film The Stuart Hall Project (2013). John Akomfrah (1.547) är en framgångsrik filmare som nådde en större uppmärksamhet på Venedigbiennalen 2015. Hans film handlar om Stuart Hall (1932-2014) en av grundarna av Cultural Studies och The New Left. Hans arbeten och aktiviteter handlar om mångkultur, hybridisering, rasism i stora perspektiv. Ett utdrag ur filmen (som är mycket sevärd) kan ses här:

Allt detta var gott och väl, Cultural Studies har blivit en stor och självklar sak och givetvis är det en mycket väsentlig inspirationskälla för dagens konst. Hall kommer från Jamaica men flyttade till och studerade i Storbritannien. Att komma från Jamaica är exemplariskt utifrån perspektivet mångkultur och hybridisering eftersom området kan uppvisa så många kulturella förbindelser och variationer (”kreol”). Nå, det hade annonserats att ”Efter filmen följer en paneldebatt om museers ansvar för de berättelser de förmedlar via sina samlingar och vilka stereotyper som dessa kan reproducera. I panelen medverkar Temi Odumosu, konsthistoriker vid Malmö högskola, Runo Lagomarsino, konstnär och Parvin Ardalan, författare. Moderator är John Peter Nilsson, tidigare chef för Moderna Museet Malmö.”

Det blev dock inte mycket av det. John Peter Nilsson gjorde något försök att styra saken i den riktningen men lyckades inte vinna något större gehör. Odumosu fick dock fram att ett (ospecificerat) museum borde rannsaka sin samling och betrakta den postkolonialt. Trots sin rutin gjorde Nilsson dessutom två oförlåtliga misstag. Samtalet handlade om kolonialism och postkolonialism (föga förvånande) och Nilsson råkade säga att Sverige spelat en ganska liten roll i kolonisationen. Det går inte för sig gjordes klart från debattörerna, Sverige är en del av den skuldbemängda västvärlden och kan inte på något sätt undkomma. Sedan råkade Nilsson säga ”Amerika”, avseende Nordamerika, vilket också är ett felsteg. Amerika utgör den samlade amerikanska kontinenten. Samtalet kom vidare in på migration, inklusion, Malmö som mångkulturell ort, vänsterns kris. Oundvikligen nämndes dessutom Sverigedemokraterna och Edward Said. Längre kom man inte men jag kände mig nöjd eftersom jag fick en god sammanfattning om var konstens sammanfattade diskursambitioner alltjämt befinner sig. Konstens roll i denna kontext är som bekant en betydligt svårare nöt att knäcka. Därmed visade denna afton hur samtidskonstens teoristandard sedan det senaste decenniet ser ut: att formulera sina politiska ambitioner och sin ideologi.

00debstm
Kvällens paneldebattörer: John Peter Nilsson. Runo Lagomarsino, Temi Odumosu och Parvin Ardalan.

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

1 svar på 2367: De i kolonierna

  1. MartinA skriver:

    LV har en blixtrande intelligens gift med en vidunderlig disciplin omfamnad av stor eftertänksamhet. Det är imponerande. Om än något otidsenligt. Jag har svårt att stå ut med det själv.

    Tillägg: Din Captcha är antiintellektuell. ___ – I = tre acccepterade inte IV. Fruktansvärt irriterande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.