2360: Kraftfulla konstinslag

Den senaste bulletinen från rebellen Bob Dylan meddelar att han tydligen skall infinna sig till nobelpriset. Förr kunde det vara hårdare attityder gentemot ärofulla pris. 1964 tilldelades Asger Jorn Guggenheim Art Award. Jorn svarade med ett telegram:

”GO TO HELL BASTARD—STOP—REFUSE PRIZE—STOP—NEVER ASKED FOR IT—STOP—AGAINST ALL DECENCY MIX ARTIST AGAINST HIS WILL IN YOUR PUBLICITY—STOP—I WANT PUBLIC CONFIRMATION NOT TO HAVE PARTICIPATED IN YOUR RIDICULOUS GAME.”

Onekligen kan man finna intressanta kulturinslag på Avpixlat. På Avpixlat skriver man en artikel om bilbränder vilka tycks ha blivit en allt vanligare företeelse. Det intressanta är att artikeln illustrerats med en bild av en brinnande bil. Det slog mitt konstöga att den hade jag sett förr. Och mycket riktigt, Avpixlat hade valt att visa en videostill från Superflex Burning Car från 2008. Ett brinnande konstintresse?

01burnavp
Bilden är spegelvänd
01burnsuperfl08
Och här spegelvänd originalbild

Det här inlägget postades i Konstkritik. Bokmärk permalänken.

110 svar på 2360: Kraftfulla konstinslag

 1. Lars Vilks skriver:

  Det handlar inte om att jag skulle bli chockerad. Min uppgift är att hålla kommentarerna på en rimlig nivå. Och jag tycker att du har fått stor plats för din övertygelse om att von Graven är antisemit. Vi har hört det nu. Med den definitionen lär det inte vara svårt för dig att få fram hur många antisemiter som du någonsin önskar.

 2. Hemkär skriver:

  Okristligt tidigt denna söndag, dag före måndag, infinner sig en känsla av förtröstan om en bättre värld. Kanske, kanske kan kristendomen förenas som en kyrka, en enad tro, utan inbördes stridigheter. Läge för islams utövare att göra detsamma? Varför strida om påvens skägg?

 3. mohammad skriver:

  Hm…

  ”Andlig knullkompis” är ett bildligt uttryck – en metafor för själarnas förening oavsett vad strunt som binder samman.

  Att du reagerade så starkt just här – emedan du släppt igenom desto värre skrivningar okommenterat – misstänker jag mer har med allas vår ”lilla Gumman” att göra.;)

  Utan att ta upp tråden igen så föreligger det – enligt min mening – starkt stöd för Ulf gällande…

 4. Från Graven skriver:

  Ja, där tog orden tydligen slut

 5. CeDe skriver:

  Struntprat…..,mohammad!

 6. Lars Vilks skriver:

  Du är för rolig Mohammad. Minns du när du fick för dig att det var jag som skrev alla kommentarerna?

 7. Från Graven skriver:

  Tack och lov har mohammad tappat Ludvig och håller även på att tappa Pöbeln. Han försöker tappert hålla Ulf aktiv, men det kostar mohammad i trovärdighet.

 8. Hemkär skriver:

  I den mån man kan se religiösa yttringar som konstperformance är de sannerligen kraftfulla och långlivade sådana…

 9. Ulf skriver:

  Till Lars Vilks

  För det första vill jag klargöra att jag till hundra procent stödjer ditt konstprojekt Lars Vilks, mina invändningar gäller kommentarsfältet på din blogg.

  När jag började diskutera på ditt forum blev jag lite brydd över hur du modererar kommentarerna. Du släpper fram Förintelseförnekare som ”minnesdagen” och låter ett internettroll som ”Från Graven” håna och förolämpa andra debattörer utan att du ingriper.

  Jag trodde att ditt sätt att moderera berodde på att du Lars ville släppa fram alla röster utan censur. När jag sedan började ta strid mot antisemitismen på ditt forum fick jag snabbt lära mig att så inte var fallet.
  När jag efter att länge ha stått ut med förolämpningar från signaturerna ”Från Graven” och ”CeDe” och gav igen med samma mynt så tog plötsligt yttrandefriheten slut.
  Lars som aldrig reagerat på att skribenter mobbas på hans forum tog mig strängt i örat.
  Varför du låter två internettroll som ”CeDe” och ”Från Graven” spamma sönder seriösa diskussioner är din sak Lars men du kan inte begära att de som utsätts för deras förolämpningar kommer att tiga!

  Du har även låtit kommentarsfältet på din blogg bli ett tillhåll för antisemiter och Förintelseförnekare.
  När jag sedan tog upp Lars Hillersberg antisemitiska bilder och hans öppna stöd till dömda antisemiter så blev du Lars mycket upprörd. Att Lars Hillersberg var en antisemit är ingen kontroversiell ståndpunkt även om den naturligtvis kan diskuteras.
  Däremot låter du Förintelseförnekare härja fritt på din blogg, du silar myggor och sväljer elefanter Lars!

  När jag konstaterar att signaturen ”Från Graven” är antisemit så följer jag Henrik Bachners kriterier av vad som kännetecknar en antisemit. De flesta andra som skriver här uppfyller inte dessa kriterier och därför kallar jag dem inte för antisemiter, så enkelt är det Lars.

  Du Lars gillar uppenbarligen inte att jag försvarar mig mot de internettroll som du låter härja fritt här, när jag sedan påpekar självklarheter som att ”Från Graven” är antisemit blir du sur.
  Varför du modererar kommentarerna som du gör förstår jag faktiskt inte. Du Lars låter antisemiter och internettroll härja fritt. I längden finns det faktiskt en risk att den antisemitism som fyller kommentarsfältet på din blogg även kommer att förknippas med din person Lars Vilks.

  Jag kommer naturligtvis fortsätta att bita ifrån mig mot internettroll och påpeka enkla fakta tills du stänger av mig Lars.

  Till sist. Tack till majoriteten av er som skriver här och håller en anständig samtalston vare sig ni stödjer mina ståndpunkter eller på ett artigt och seriöst sätt kritiserar dem!

 10. Från Graven skriver:

  Du glömde nämna att antisemiter och nättroll härjar fritt här, Ulf.

  Skriv något om det!

 11. Ulf skriver:

  Trollet ”Från Graven” trollar på.

 12. pöbeln skriver:

  Det var väl ett tydligt och uppriktigt klargörande från Ulf om hur han ser positionerna.

  Om jag minns rätt lyckade Vilks med kraft få bort ärkeantisemiten Doktorn. Efterträdaren och ärkeantisemiten Minnesdagen får dock härja fritt. Klart vi kan fråga oss varför vilks.net är en magnet för dessa.

  Sen ska vi inte glömma att det finns politiska likheter i alla olika fobier mot minoriteter. Det är lätt att slira som Per tex gör i diskussionen om kulturrelativism.

 13. Från Graven skriver:

  Vet ni vad jag kommer att tänka på?

  JAS

  Ulf är vilks.net egen JAS-prototyp!

  Tänk på likheterna! Ulf kommer inflygande på synbart vingliga vingar. Inte en vingklaff, inte ett roder fungerar som det skall. Den centrala styrenheten är helt felprogrammerad och navigationen blir helt osynkroniserad med den verkliga terrängen!

  Alla ser vart det barkar hän, alla vet vad som komma skall, men det hela är som en grekisk tragedi; hur Ulf än rycker och drar i spakarna så får publiken sitta i en blandning av förfäran och förtjusning och bevittna hur Ulf kraschlandar!

  I ett spektakulärt TOTALHAVERI!!!

 14. CeDe skriver:

  Ja, det var ett klargörande från Ulfs bild. Men på vilket sätt skulle den ha företräde.

 15. Hemkär skriver:

  Som det är skrivet. Vissa förbehåller sig rätten att sätta nedlåtande titlar på allt som brusar deras tillrättalagda tillvaro. Ta bara ordet sionism. Om staten Israels brott mot mänskligheten förs på tal så vips är det dags att sätta etikett och negligera statens idag pågående illdåd. Fakta är att den statsbildningen inte är en lyckad konstruktion. Den är grund till mycket lidande och kommer förr eller senare att få ett annat innehåll.

 16. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Jag gillar när du blir objektivt analytisk. Meta-analysen blir plötsligt möjlig utan alla dessa tillmälen!

  Eftersom att Ulf är relativt ny här på vilks.net så har Ulf missat att både Lars Vilks, jag själv, Adam, CeDe, m.fl har gått i olika typer av polemik med förintelseförnekarna – många gånger. Därför blir ju Ulfs beskyllningar endast tragikomiska rallarsvingar i tomma luften! Kort sagt har Ulf haft fel i sina antaganden om olika personer här men har inte förstått detta och vägrat låta sig bli talad till rätta.

  Och en lögn blir inte sanning bara för att Ulf upprepar den i ett tillstånd gränsande till tvångssyndrom.

  Det är min position

 17. Ulf skriver:

  Signaturen ”Pöbeln” ställer en befogad fråga, varför fungerar vilks.net som en magnet för Förintelseförnekare?

  Svaret är att Förintelseförnekare inte syns på andra diskussionforum och kommentarsfält eftersom deras inlägg tas bort av moderatorn eller bloggens ägare.
  Av någon anledning låter Lars Vilk sådana inlägg stå kvar.

  Lars Vilks sätt att moderera kommentarerna på bloggen har länge förbryllat mig men jag har inte velat göra någon affär av saken. Lars har ju fått sitt liv slagit i spillror av islamistiska terrorister, att då komma och gnälla om hur han sköter sin blogg känns bara småaktigt.
  Att jag överhuvudtaget skriver detta inlägg beror på att jag vill förklara bakgrunden till mina som Lars uppenbarligen tycker överdrivet skarpa reaktioner mot de antisemitiska utfall som görs på hans blogg.

 18. Från Graven skriver:

  Ulf & Pöbeln har tydligen missat alla debatter, tillsägelser och bloggvarningar från bloggägaren gentemot förintelseförnekarna.

  Nåväl, nu när de vet detta kan Ulf upphöra sina ohederliga tvångsföreställningar om oss andra. Samt be om ursäkt till både Lars Vilks och övriga.

 19. Ulf skriver:

  Du är bara ett internettroll ”Från Graven”, till på köpet ett antisemitiskt sådant. Sådana får inga ursäkter från någon!

 20. Från Graven skriver:

  Ulf har inte lärt sig någonting!

 21. Ulf skriver:

  Vilken bra text du länkade till ”Pöbeln”.
  Jag kan bara göra det tillägget till Wolodarskis utmärkta krönika att det sverigedemokratiska påhoppet sammanfaller med årsdagen för skolattacken i Trollhättan, vidrigt!

 22. CeDe skriver:

  Ulf och pöbeln,

  Om ni inte trivs på Vilks blogg varför drar ni inte härifrån. Ingen har bjudit in er och ingen skulle sakna er.
  Lars Vilks värnar yttrandefriheten – även sin egen.

 23. minnesdagen skriver:

  pöbeln,
  det där med ärke var ett lustigt pålägg.
  Exakt vad är det jag skrivit som är antisemitiskt ?
  Om du svarar så, bespara mig allt påhittat nonsens, nämn något konkret.

 24. Ulf skriver:

  Varför drar du inte själv ”CeDe”, bara din kk skulle sakna dig 🙂

 25. CeDe skriver:

  Vad är KK,Ulf?

 26. Ulf skriver:

  Gissa gullet 🙂

 27. Hemkär skriver:

  Det sägs att vi lever bara ett liv. Somliga verkar inte leva alls utan mera på andras. Att kommentera i denna blogg är för mig verkligen ett mellanspel mellan allt övrigt. Jag kan omöjligt bli upprörd på dem som ser en dödssynd i varje avvikande uppfattning, om det så är i konstrelativism, kulturrelativism, gudsförnekande eller frågan om huruvida 50 miljoner döda i Europa ens kan nämnas innan Förintelsen först skall avhandlas. Nuet lyser med sin frånvaro, än mindre framtiden, fastän vi alla står rätt i den.

 28. CeDe skriver:

  Ulf har nu lagt alla kort på bordet, presentationen är komplett.

 29. pöbeln skriver:

  CeDe trivs bäst med att få sina fördomar bekräftade, inte ifrågasatta. Och var har jag och Ulf sagt att vi inte trivs här? Det är ju din egen tolkning av saken.

 30. Lars Vilks skriver:

  Jag håller alltid ett öga på förintelseförnekare och antisemiter. Jag har klart sagt ifrån att jag inte vill ha några explicita diskussioner i ämnet. Att det dyker upp antydningar kan jag låta passera – dessutom tycker jag att det säger något om hur övriga kommentatorer hanterar sådant. Någon ”magnet” kan du inte mena att det handlar om. Om det nu inte är så att du ser antisemiter överallt.

 31. pöbeln skriver:

  Jag har som princip att inte besvara antisemiter, men minnesdagens site som han länkar till i sitt namn är bland det mest avskyvärda jag sett. Det är lite av en skandal att Vilks låter dig länka så från sin blog.

  Jag länkar här så att alla kan se hur ärkeantisemitism ser ut. Och kanske förstår lite av vilken propagandaspin vi befinner oss i idag.

  https://minnesdagen.wordpress.com/

  Läs även Peter Wolodarskis utmärkta artikel om SD och rasismen:
  http://www.dn.se/ledare/peter-wolodarski-i-ett-normalt-parti-hade-de-akt-ut-med-huvudet-fore/

 32. minnesdagen skriver:

  pöbeln,
  du väl stå för vad du skriver, nämn något konkret.
  Så här skrev George Orwell i ett brev 29 oct 1948, var Orwell antisemit ?:

  ”… Some people go round smelling for antisemitism all the time. I have no doubt Fyvel thinks I am antisemitic. More rubbish is written about this subject than any other I can think of. I have just had Sartre´s book on this subject for review, and I doubt whether it would be possible to pack more nonsense into so short a space. I have maintained from the start that Sartre is a bag of wind …”

 33. Från Graven skriver:

  Ulf försöker köra ”rasistkortet” som allmän debattmetod. När han inte hänger med drar han det. Tyvärr är det så enkelt.

 34. minnesdagen skriver:

  pöbeln,
  Det jag skrivit är inte antisemitism. Det handlar snarare om att se saker från en annan vinkel än den vanliga som vi matas med.
  Exakt vad är det som skulle vara antisemitiskt ?

 35. Ulf skriver:

  Lars Vilks frågar om jag ser antisemiter överallt. Faktum är att jag inte gör det i någon större utsträckning på andra sajter, Avpixlat inkluderad. Men här på vilks.net så är deras aktivitet förvånansvärt hög. Det förvånade mig från första början och fortsätter att förvåna mig.
  Den länk som ”Pöbeln” hänvisar till är ju faktiskt häpnandsväckande. Om någon på debattör på Avpixlats kommentarsfält skulle posta en sådan länk så skulle den personen bli portad för evigt. Här passerar den utan kommentar.

 36. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Du har ju nu fått en öppen inbjudan att ”ta debatten” av minnesdagen. Det skall bli intressant att se ifall du kan klara av att komma till en tillfredsställande utgång på en sådan debatt.

 37. Lars Vilks skriver:

  Jag har svårt att tro att konspirationsvännerna vinner någon mark här. Man får också skilja på inlägg med konspiratoriskt innehåller och annat. Det finns flera uppfattningar hur man skall handskas med det här problemet. Några förordar isolering, andra att man skall tillåta en diskussion.

 38. Ulf skriver:

  Men du Lars verkar inte gilla att jag diskuterar de antisemitiska inläggen som förekommer här. Resultatet blir ju att det varken blir diskussion eller isolering.
  Istället så får debattörer länka till hemsidor skrivna av Förintelseförnekare eller jämföra Israels lagar med Nazitysklands utan att någon säger emot. Är det verkligen en bra lösning?

 39. Hemkär skriver:

  Seså Ulf och Pöbeln. Sionism kontra dagens situation i Israel? Har judar företräde i debatten? Man kan nästan tro att vissa anser sig ha det. Trist inställning till fakta och hållbara argument i så fall. Sanningen är dessvärre att de röstberättigade i Israel till stor del har en flagrant rasistisk inställning till allt och alla som är i vägen för den israeliska staten.

 40. Ulf skriver:

  Det går självklart bra att diskutera israelisk inrikespolitik och kritisera både Israels lagar och politik. Det gör ingen till antisemit.
  Men att utan vidare dra paralleller mellan Israel och Hitlertyskland är inte att föra en saklig diskussion, det är ett retoriskt grepp för att smeta ner Israel med nazismens smuts.
  Till det kommer att offren likställs med mördarna. Judarna i Israel är inte bättre än de som våldtog och mördade deras förfäder.
  För att påstå något sådant så måste man ha en hundraprocentig koll på de företeelser man vill diskutera. Det hade inte den debattör som gjorde den jämförelse jag upprördes över.

 41. Per L skriver:

  Felet med dig Ulf är att du saknar verklig bildning och förmåga att resonera på ett intellektuellt sätt. Liksom ”Doktorn” på sin tid kommer också Minnesdagen tröttna på att kommentera på vilks.net och gå över till t. ex Jan Millds blogg eller andra fora för likasinnade. Beträffande kommentarsfält kan man notera att dessa i stort sett är borta från de stora dagstidningarna. Anders Lindberg på AB var en av de sista men detta upphörde eftersom nästan ingen höll med honom. På DN håller Peter Wolodarski på ledarplats på att propagera för att Sverige skall gå i krig mot Ryssland tillsammans med Ukraina och Nato för att ta tillbaka halvön Krim. Om Wolodarski hade tillåtet kommentarer till sina stolliga ledare och krönikor hade högst en av hundra hållit med honom. Beträffande förintelseförnekarna är den bästa taktiken att inte gå i svaromål utan bara låta dem stå ensamma. En sak till Ulf, det är inte antisemitism eller islamofobi att motsätta sig religiöst djurplågeri eller att pojkar får sina könsorgan sönderskurna. Sök circumcision på Google eller YouTube så kan du undervisa dig själv i hur omänskligt grym denna sedvänja är.

 42. Ulf skriver:

  Vänligen Per. Läs igenom mitt inlägg i denna tråd postad den 29 oktober kl. 18:50 Då förstår du nog bättre vilka mina kriterier är för att påstå att någon är antisemit.

  Skulle även vara intressant att veta varför jag saknar bildning?

 43. CeDe skriver:

  Tack Per L för en sansad kommentar.

 44. CeDe skriver:

  Svaret står att finna i dina egna kommentarer, Ulf!

 45. Ulf skriver:

  ”CeDe” trollar på 🙂

 46. Från Graven skriver:

  Ulf har gjort sig löjlig sen han kom till vilks.net. Den sorgliga sanningen är att han helt enkelt inte har förstånd och bildning att debattera.

 47. CeDe skriver:

  Tack för kängan till Wolodarski också!

 48. Från Graven skriver:

  Han är trasig. Defekt.

 49. Ulf skriver:

  KK kompisarna trollar!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.