2359: Populär performance

På bloggen har det varit mycket diskussion om kulturrelativism. Ett populärt ämne som alltid drar in i identitetspolitiken. Om man lär sig reglerna är det tämligen lätt att spela och rätt underhållande. Dessutom ett samtidsdokument. En och annan kärnpunkt lär nog finnas i dramat men kan man reglerna är de inte besvärande.

Det kan vara dags att dra fram lite konst. Lars O Ericsson skriver (SvD) om Tino Sehgal som visar ett antal performanceverk på Palais de Tokyo i Paris. Sehgal (350) är sedan länge en stor stjärna i konstvärlden med ett uppmärksammat genombrott på Venedigbiennalen 2005. Då lät han museipersonalen framträda improviserat med utropet ”This is so contemporary!” ”This is a work of Tino Sehgal.” Det var lyckat och han fortsatte framgångsrikt vilket ännu pågår även om det börjar bli lite patina. Sehgals verk är immateriella och dokumenteras inte. Det är dessutom förbjudet att filma och fotografera. Hans gallerist jagar ständigt bilder på nätet för det finns såväl bilder som film, idag är sådant omöjligt att stoppa.

Ericsson är inte särskilt imponerad. Han hänger upp sig på att Sehgal har sin utgångspunkt i dansen. Varför, undrar Ericsson, vill han kalla sina föreställningar för bildkonst? Svaret är nog rätt enkelt. Dansvärlden ger inte så många möjligheter som bildkonsten vilken är både en mycket större värld och mottaglig för alla tekniker. Kan man krångla sig in där är det en gynnsammare karriärväg än dans- och koreografvärlden.

Men i övrigt får man notera att Sehgals gränsöverskridande är mycket beskedligt. Det kom sent, dansen var sedan länge inkluderad i bildkonsten liksom idéer om immateriell konst. Det intressantaste får sägas vara att Sehgal kan sälja sina verk. Köparen får muntligen rätten att uppföra verket under överinseende av konstnären. Strängt taget skall köparen inte registrera sitt verk (som museerna alltid gör) men efter vad jag har hört gör man det ändå. Någon måtta får det vara. Sehgal kom i rättan tid med rätt projekt och det är ju så att när allting ligger rätt blir det ändå fel. Åtminstone bör det kunna skakas fram ett litet motstånd, men det saknas alltså i det här fallet.

Sedan Pussy Riot genomförde sin politiska protest i Moskva 2012 har de fortsatt sina politiska ambitioner i väst. Betydligt lättare och som vanligt kan man inte räkna med att man stöter sig med någon norm av betydelse. Nu har man kommit med en feministisk video som de säger är ett svar på Trump. Säkert är det så men även om ingen bryr sig är den rätt svängig.

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

9 svar på 2359: Populär performance

 1. minnesdagen skriver:

  Pussy Riot är köpta. Unga kvinnor som betalas, det är på gränsen till prostitution.

 2. Jor-El skriver:

  Lätt-ignorerat. Not really grabbing it by the Riot.

 3. Hemkär skriver:

  Är Tino Sehgal galen på riktigt eller är det ett tidens tecken?
  Att sälja ingenting utan kvitto. Fantastiskt kreativt!

 4. CeDe skriver:

  Swing it magistern, swing it. I swing for Trump!

 5. Hans Annellsson skriver:

  Mitt musikaliska bidrag till Trumps kampanj.
  Baserad på Frank Zappas låt ”Bobby Brown”.
  https://www.youtube.com/results?search_query=donald+trump+annellsson

 6. CeDe skriver:

  Förlåt pöbeln att jag hänvisar till AP men jag tror du gillar det här:

  http://www.avpixlat.info/2016/10/28/stor-muslimsk-organisation-i-usa-ger-officiellt-stod-till-donald-trump/

 7. pöbeln skriver:

  CeDe
  Bara så du vet är organisationen som refereras till startad av Trumps innersta krets, den är ett Hack. Det är också därför det inte refereras mycket i media till dess aktiviteter. Vilket Avpixlat snappat upp som ett bevis för hur svensk media undanhåller saker…

  Organisationen heter AMCTrump http://amctrump.org/

  https://www.washingtonpost.com/news/josh-rogin/wp/2016/08/01/pro-trump-muslim-groups-bash-kahn-family/?utm_term=.f3a5aab819d7

  Allt är eg bara några googlingar iväg, men ingen bryr sig om fördjupning, bara snabb ideologisk bekräftelse.

 8. CeDe skriver:

  Det är ett snaskigt val och utgången är väl fortfarande oviss. FBI ska utreda nya mejl hos Clinton.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.