2357: Vem får kallas terrorist?

Ettårsdagen av skolmorden i Trollhättan har föranlett förslag om uppgradering av terminologin. I Aftonbladet tar Somar Al Naher upp saken medan Heléne Lööw i Expressen är explicit. Skolmördaren bör kallas för terrorist. ”Ensam galning” har varit den hittills använda benämningen. Vanligtvis avser man med terrorist ett mera fysiskt samgående och samarbete med en befintlig organisation. Men det bör inte möta något hinder att vidga terroristbegreppet. Vi har ju redan skapat en våldsam inflation i t ex begreppen ”rasism”, ”nazism” och ”allas lika värde”.

När man är i farten kan man säkert applicera terrorism också på hela stater. Jag tänker speciellt på Saudiarabien. Statsminister Löfven besöker som bekant landet och vi får hoppas att han inte glömmer bort frihetsbloggaren Raif Badawi som har dömts till 1 000 piskrapp att effektueras i lämpliga doser om 50 per gång. Jag läste just hans frus (Ensaf Haidar) bok 10 år och 1 000 piskrapp. En sorglig historia om sakernas tillstånd i Saudiarabien. Anders Lindberg har i alla fall inte glömt och han betvivlar statsministerns statsmannamässighet i detta och liknande ärende (Aftonbladet).

Och när jag ändå är igång med terrorns begreppsliga frikostighet skall man komma ihåg Asia Bibi som riskerar att avrättas eftersom hon skall ha betett sig olämpligt mot Islam.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

199 svar på 2357: Vem får kallas terrorist?

  1. sl skriver:

    Asia Bibi påstås ha betett sig olämpligt. Man kan lätt använda sig av lagar det inte går att försvara sig mot för att bli av med någon som äger mark eller företag man vill åt. Civilisationsraserande människofientlig islam är destruktiv i många led.

  2. Från Graven skriver:

    Den kristna fembarnsmamman Asia Bibi sade till några grann-kvinnor vid en brunn: ”Jesus har i alla fall dött för mig, vad har profeten mohammad gjort för er?”

    Ett klockrent fall av blasfemi enligt islamsk doktrin. Endast ett straff är relevant: döden.

  3. Från Graven skriver:

    Nu gäller det att inte bli väldigt upprörd och säga något nedlåtande om islam, för då kan man bli fälld även i Sverige.

  4. Molly skriver:

    Nu har vi inte dödsstraff i Sverige, än så länge måste man nog tillägga i dessa dagar. Men att rita fel, eller måla olämpliga motiv, eller sjunga visor som är möjliga att tolka som kränkande kriminella, kan ändå ge fängelse straff bland mördare, rånare och våldtäktsmän. De främmande stater som kräver döden för de svenska ”brottslingarna” utlovar höga arvoden till de hjältar som eldar upp, spränger eller skjuter ”brottslingen”. Och här i vårt demokratiska land finns flera personer med makt som menar att ”Brottslingarna får skylla sig själva ”. Dessutom är det dyrt att hålla på och försöka rädda deras liv! Den dagen då vi fördjupat samarbetet med dessa regimer så får vi svenskar lära oss hur det är att leva fullt ut på platser där våra lagar inte längre gäller.

  5. Ulf skriver:

    Den kände nationalekonomen Tino Sanandaji menar i en intervju med CBN att de nordiska länderna ligger i topp när när det gäller rasistiskt mord.
    Om våldsdåd utförda av svenska högerextremister plötsligt skulle benämnas som terrorism så skulle det få mycket stora konsekvenser på hur vi svenskar ser på både den svenska högerextremismen men också det svenska samhället i stort.

    I den svenska debatten är ju terroristen alltid ”den andre”, främlingen. Att terroristen skulle vara en av oss som Breivik eller Anton Lundin är en svårsmält påstående för nästan alla svenskar oavsett partitillhörighet.
    Om våra samhällen här i Norden ligger i topp när det gäller rasistiska mord som Tino påstår så måste det ju innebära att det finns fundamentala fel i hur vi nordbor ser på människor när det gäller synen på människor från andra samhällen!

  6. CeDe skriver:

    Expressen slarvar med bindestrecken – skall vara — efter uppmaning:

    http://www.expressen.se/kvallsposten/polisens-uppmaning–efter-alla-morden/

  7. Ulf skriver:

    På vilket sätt är ”CeDe” är den länkade artikeln relevant när det diskussionen om rasistiskt våld?

  8. CeDe skriver:

    Det är väl inte obekant för dig Ulf att rasism även existerar inom den egna religionen. Shia- och Sunnimuslimer är väl inte precis såta vänner.

  9. Från Graven skriver:

    Vi har en lagstiftning emot rasism. Du kan hamna i fängelse för detta brott, och helt rätt och riktigt så för den delen.

    Men den här kristna fembarnsmamman har lagstiftningen emot sig!

    Hon kan få utdömt ett dödsstraff emot sig – enligt Pakistansk lag – för att ha frågat vad profeten mohammad har gjort för grann-kvinnorna.

  10. Per skriver:

    Ulf

    Är inte de flesta forskare ense om att den etniska majoriteten i de nordiska länderna är de minst rasistiska av alla folkslag i stort sett? Rätt eller fel?

    Du skriver ändå detta:
    ” … så måste det ju innebära att det finns fundamentala fel i hur vi nordbor ser på människor när det gäller SYNEN PÅ MÄNNISKOR från andra samhällen!”
    (Mina egna versaler)

    Din hjärna/begreppsapparat kan inte skilja på (högst befogad) samhälls- och kulturkritik av t.ex Menaländer respektive rasism! Vi har inte en nedvärderande syn på dessa människor utan på deras samhällen och kulturer som de tvingas leva i.

    Den som slår ned på sådan samhällskritik och benämner den rasism är själv den verklige rasisten eftersom denne i praktiken försvarar samhällsstrukturer i Menaländer, som då ska duga åt de andra, men som vi inte accepterar här hos oss. Dubbla och motsatta måttstockar för olika folkslag istället för hävdande av universella värden som ska gälla för alla mänkiskor jorden runt.

    Jag skulle vilja påstå att du är en ”smygrasist” Ulf! Precis som kulturrelativismen och den underliggande genererade värderelativismen är en reaktionär och i praktiken naiv rasistisk politik/hållning. Din ”kritik” är genomdränkt av falskhet alternativt dumhet om du inte inser detta själv.

  11. pöbeln skriver:

    Ulf
    Helt korrekt analys. Samma skeva självbild gäller hur Sverige har svårt att se sin roll i kolonialismen eller andra världskriget. Bojorna i slavskeppen var gjorda av svenskt järn, och tågen gick varma med malm till Hitler. Men Sverige väljer att inte se.

  12. Från Graven skriver:

    Pöbeln

    Ditt påstående är på det hela taget korrekt.

    Tyvärr så väljer nu Sverige, på samma sätt, att inte se det totalitära i islam.

    Som sagt, vi har en lagstiftning emot rasism, men du kan bli fälld i svensk domstol för missaktning gentemot islam.

  13. Ulf skriver:

    Till Per.

    Om Tino Sanandaji har rätt i sitt påstående så måste vi nog ompröva tesen om att ”den etniska majoriteten i de nordiska länderna är de minst rasistiska av alla folkslag i stort sett”.

    Sverigedemokraterna skapade skandalrubriker för ett par veckor sedan då Anna Hagwall lade fram en motion i syfte att begränsa judiskt ägda mediaföretags verksamhet. Anna Hagwall gick för långt och kom att fördömas av sin egen partiledning.
    Mattias Karlssons skarpa reaktion på Anna Hagwalls funderingar kan dock inte undanskymma det faktum att Sverigedemokraterna har en lång tradition av antijudiska uttalande och motioner/lagförslag. Anna Hagwall är bara en extrem del av partiets allmänt antijudiska linje.
    Nära tjugo procent av svenskarna är beredda att lägga sin röst på ett sådant parti så blir påståendet om nordbornas tolerans bara absurt.

    Det går alltså inte att undvika tanken att den tolerans som de forskare du ”Per” refererar till påstår utmärker nordbor är ett utslag av självbedrägeri, hyckleri och självgodhet!

    Till sist blir jag lite orolig när du ”Per” skriver om ”befogad kulturkritik” när det gäller en diskussion om Breiviks och Anton Lundins våldsdåd
    Vari ligger det ”en befogad kulturkritik” i att att knivmörda eller skjuta en människa?

  14. pöbeln skriver:

    Ja jag är också intresserad av hänvisning till ”den etniska majoriteten i de nordiska länderna är de minst rasistiska av alla folkslag i stort sett”. Finns det forskning som stödjer den tesen? I motsats då till Tino’s forskning som motbevisar påståendet…

    Per?

  15. pöbeln skriver:

    Gick snabbt att googla upp det själv…tack.

  16. Från Graven skriver:

    Här är länkar till källorna som utfört forskning och analys som stödjer att Sveriges befolkning tillhör de absolut minst rasistiska av alla världens folk:

    [Från Washinton Post (med data från World Values Survey)]

    https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2013/05/15/a-fascinating-map-of-the-worlds-most-and-least-racially-tolerant-countries/

  17. Från Graven skriver:

    Pöbeln

    Jag håller fortfarande med dig om ditt påstående om kolonialism och Hitler; men som du ser, det är alltför lätt att trampa i fällan att dra förhastade och alltför extensiva slutsatser på lösryckta påståenden.

    Därför hjälper en forskarutbildning.

    Vilket t.ex. Henrik Arnstad inte har!

  18. Ludvig K skriver:

    Anton Lundin Pettersson är väl närmast en ny Christer P. En isolerad och lättpåverkad tragisk själ som gick vilse i tongångarna i samhället. Då var det Palmehat. Nu är det invandrarhat.

    Känns allt svårare att navigera i all den här sörjan. Diskussionen om huruvida ALP (eller han som gick bärsärk på IKEA) var terrorist eller inte känns typisk för vår tid. Medan ledarskribenterna slåss om titlar brinner bilar och självaste statsministern besöker terrorstaten no. 1…

  19. Från Graven skriver:

    Ludvig

    +1 på det du skriver 13:49

    Därför är det viktigt att kritisera rätt sak: doktrin.

  20. Ulf skriver:

    Menar du Ludvig K. att de som röstar på Sverigedemokraterna också kan jämföras med Christer Petterson?
    Om det påståendet stämmer så går Sverige onekligen en tuff framtid till mötes!

  21. Från Graven skriver:

    Ludvig

    Passa dig nu, för om dina svar inte faller Ulf på läppen så är du snart ”rasist/nazist/antisemit” – välj själv.

  22. Per skriver:

    Ulf

    Återigen känner jag mig tvungen och rätta till vad du skrivit, med dina ytliga o fördomsfulla o mainstreamiga (i sämsta betydelse) skriverier.

    De som röstar på SD är ingen enkel materia att beskriva, tror jag.
    Läge för nyansering. Med tanke på på medias allt tydligare propagandakaraktär (agenda”journalistik”) och partiskhet, där mer än hälften? av journalisterna har sympatier med småpartierna V och Mp osv. och dagligen närmast bombarderar allmänheten med ensidiga artiklar o reportage, så är det ju nästan en bragd av självständigt tänkande och genuint samhällsintresse att rösta på ett sådant parti.

    Och man kan vända på steken likaväl och hävda att man genom att ger stöd för SD visar stor oro för det största fascistiska hotet vi idag står inför, nämligen islams expansion i Västeuropa. Delar av SDs växande sympatisörskara kan därmed ses som antifascister och värnare av vår jämställdhet och sekulära samhälle etc. Däremot är en röst på SAP, V och Mp i delar en röst på Muslimska Brödraskapets etc. växande inflytande. Dessa sistnämnda partier samarbetar med riktigt mörka o reaktionära krafter. V mörkar hederskulturen i våra förorter t.ex.
    Osv. Vilka partier är det vi ska vara rädda för?

  23. Från Graven skriver:

    Per

    Mot dumheten kämpar gudarna förgäves.

    Har Ulf bestämt sig för att 20% av Sveriges befolkning är fa*cister och att alla som säger emot honom är ra*sister, na*ister eller anti*emiter, så spelar det ingen roll vad du säger eller gör.

    (slussen fångar upp en del ord)

  24. Från Graven skriver:

    Killen mår helt enkelt inte bra.

  25. Per skriver:

    Från Graven

    Jag tror detsamma, att Ulf inte mår så bra. Det bör gälla de tre farliga partiernas ledare o medlemmar likaså, och det osjälvständigt tänkande och okunniga fiskstim som fortfarande röstar på dem. Själv har jag tidgare röstat på både Mp och V men det är inte aktuellt längre. Falskhet o naivitet rakt igenom är vad jag ser. Men jag kan ha fel, det får framtiden visa.

  26. Från Graven skriver:

    Tro det eller ej men jag har också röstat Mp en gång i tiden (hjälpte dem in i riksdagen) men ångrade det ganska snabbt.

    Mp visade sig helt vetenskapsfientliga och har (mycket p.g.a. detta) sedan dess helt tappat en trovärdig miljöprofil. Jag glömmer aldrig när Maria Wetterstrand satt i P1’s radiostudio med en forskare som larmade om att 9/10-delar av etanolproduktionens miljövinst åts upp av process- och transportbehovet av fossila bränslen, samt att regnskog och kritisk odlingsmark för mat offrades till odling av sockerrör p.g.a. enorma subventioner.

    Jag väntade mig att MW skulle säga ”åh fan, det visste jag inte, det måste vi titta närmare på”, men hon bara avfärdade forskaren rakt av.

    Idag är ju etanolbilsindustrin i det närmaste stendöd p.g.a. korrosionsskadorna på bilmotorerna av etanolens sönderfallsprodukt (= ättiksyra).

    Där och då dog min tro på Mp, och sedan de börjat nära islamister vid sin barm så anser jag att de numera är ett direkt hot mot både utveckling och demokratin.

  27. Per skriver:

    … och även ett hot mot det svenska kulturarvet.

  28. Ulf skriver:

    Varför vill du ”Per” göra det omöjligt för religösa judar att bo kvar i Sverige?

  29. Ulf skriver:

    Signaturen ”Från Graven” menar att runt åttio procent av den röstberättigade delen av Sveriges befolkning är psykiskt sjuka eftersom de inte är antisemiter, fascinerande!

  30. Från Graven skriver:

    Förstår ni vad jag menar med ”inte mår bra”?

  31. Per skriver:

    Det är du ”Ulf” och dina meningsfränder som bidrar till att judarna kanske lämnar/flyr Sverige genom att blunda för/gynna islams/islamismens tillväxt här.

  32. Ulf skriver:

    Så enligt ”Från Graven” är religös intolerans ett hälsotecken. Med det kriteriet så måste anhängare till IS vara bland de mest hälsosamma och sunda individerna på jorden just nu!

  33. Ulf skriver:

    För det första så svarade du svarade inte på min fråga ”Per”.
    När det sedan gäller islamister och sverigedemokrater så finns det onekligen mycket som skiljer dessa två grupper åt.
    När det gäller oviljan mot judar så är dock likheterna slående. Judarna får enligt både Sverigedemokraterna och islamisterna gärna bo kvar i Sverige bara de slutar vara judar.
    Avgrunden söker avgrunden!

  34. Från Graven skriver:

    sök hjälp, Ulf, det är uppenbart att du mår dåligt

  35. CeDe skriver:

    Så har jag läst boken – Skotten i Köpenhamn. En mycket bra bok. Det sista kapitlet ”Mahu och profeten” var en helt ny text för mig där man inte kan annat än gilla Lars Vilks sätt att hantera utfrågningar om vem han är och vad han tycker om sin samtid.
    Han är exemplarisk, jag älskar honom. Kanske är det lite egenkärlek också då jag nog är aningen lik honom.

  36. minnesdagen skriver:

    Årsdagen, jaha, ännu en minnesdag ? Hmmmm, till skillnad mot förintelsen så har det iallafall hänt på riktigt.

    Har de anhöriga ger sitt bifall till att man utnyttjar dem för denna årsdag ?

    I motsats till IKEA-morden där någon anhörig fått frågan om man vill tysta ner morden för att dom skulle kunna utnyttjas, så har dessa anhöriga förmodligen inte fått en fråga där ordet utnyttjas ingår.

  37. sl skriver:

    Som alla utom nazisterna vet har har förintelsen ägt rum i verkligheten, det nazianstuckna historierevisionistiska slöddret försöker sig på tricket att lägga falska ord i munnen på påhittade motståndare. Förintelsen bestod till största delen av svält, sjukdomar och massavrättningar, en mindre del av den bestod av zyklon-B och kremeringskammare. Auschwitz och Treblinka är dokumenterade ett oändligt antal gånger, men nazipacket ljuger, ljuger och ljuger. Förmodligen hoppas de att vatten urholkar stenen, men fattar inte att stenen är deras egen hjärna.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Auschwitz

    minnesdagen är en pissråtta, en gris, en vidrigt sladdrande inställsam lögnare vars debila produktion på denna blogg bara består av nazistlögner. Skulle där finnas någon annan åsikt spelar det ingen roll, om det i botten på resonemanget återfinns ett gigantiskt svart hål av avsiktligt ljugande om nutidshistoriens grundvalar. Ingen av minnesdagens åsikter i någon enda fråga kan tas på allvar med en sånt hål i huvet, de är alla non void.

    Det finns några dussin förståndshandikappade idioter runt Klas Lund, de har en egen tidning på nätet, sprid din avföring där. Eller det kanske du redan gör?

  38. pöbeln skriver:

    Ju mer man läser på ju mer förstår man att Vilks är en nyckel i den svenska AltRight rörelsen. Där överbryggningen mellan old school nationalsocialism och den antimuslimska nationella rörelsen normaliseras. Man märker det på Per som utan att ha någon djupare kunskap vältrar sig i sitt hat mot begrepp som kulturrelativism, ett hat han delar med Breivik och Anton Lundin.

    Vidare vill Per gärna få oss kritiker till att vara antisemiter, samtidigt som jag aldrig sett honom gå i strid med fullblodsantisemiterna minnesdagen eller hemkär. Istället får dom vara här och normalisera retoriken.

    För att vara tydliga. Kulturrelativismen är en nagel i ögat på rasitister och antisemiter. Utan kulturrelativism hade vi haft kvar det rasbiologiska institutet. Per tycker tydligen att vi ska återinrätta ett rasbiologiskt institut.

  39. CeDe skriver:

    Betraktarna skapar verket, pöbeln.

  40. pöbeln skriver:

    Att skapa kommer också med ett ansvar.

  41. Lars Vilks skriver:

    Du menar att Marx borde ha tänkt sig för?

  42. CeDe skriver:

    Skulle det utkrävas ett ansvar för alla betraktares olika reaktioner då skulle ingen våga skapa.

  43. pöbeln skriver:

    En ny variant på Godwin?

  44. pöbeln skriver:

    Var inte orolig för det CeDe. Skapas kommer det. Vissa kommer ta ansvar andra inte.

  45. minnesdagen skriver:

    sl,
    Jag tar inte åt mig, inte det minsta, av ditt utbrott. Du har nämligen helt fel.
    Det är hög tid att man får diskutera detta fritt. Hög tid.
    Det har om inte annat Arnstad bevisat när han i Aktuellt vill begränsa yttrandefriheten om allt möjligt med hänvisning till just detta ämne.

  46. Lars Vilks skriver:

    När inte haspen är på kan man alltid försöka slingra sig.

  47. CeDe skriver:

    Ansvar för vad, menar du pöbeln?

  48. pöbeln skriver:

    Guldfisken CeDe…

  49. CeDe skriver:

    Puss på dig, pöbeln – grow up!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.