2343: I Göteborg

Det gamla vanliga kan man väl säga när man läser intervjun med Niklas Orrenius i Sydsvenskan. Att samla några buntar med insinuationer när man saknar fast mark. Det är ju det där med att Vilks vägrar visa det som benämns ”ett bultande hjärta”.

Orrenius drabbas naturligtvis av att ha gett sig in i ett kapitel som till så stor del handlar om Vilks, hans möjliga åsikter och vad hans processverk har fört med sig. Varför sätter Orrenius sitt goda rykte på spel och är det inte risk att han legitimerar Vilks bravader? Skulle man kunna säga om man har smak för sådant. Men det är så att i den här saken blir efter hand nästan allt som uttalas igenkännbart. Vi har hört det förut och det leder ingenvart.

En rätt rolig sak är det som sägs om avhumanisering. Att avbilda en religiös-politisk auktoritet som en rondellhund betraktas, åtminstone i den här artikeln som något fruktansvärt. Samma gamla studs som vi har sett så många gånger: Betraktaren eldar upp sig och lösgör sina fantasier. Man får också notera att artikelförfattaren lyckades med att få in lite SD: ”Vilks har en tendens, som påminner om hur Sverigedemokraterna poserar som martyrer, att medvetet missförstå kritiken av saken som ett ifrågasättande av hans yttrandefrihet.” En klurig formulering eftersom det är ofrånkomligt att ifrågasättandet av min yttrandefrihet inte är ovanligt, antingen genom den kända ramsan: ”Man skall inte använda yttrandefriheten för att såra människor”, eller att ”det är onödigt”. Jag kan inte se mig som poserande martyr. Även om mitt nuvarande liv medför en hel del inskränkningar och belastningar har jag inga som helst planer på att nedsjunka i någon martyrroll.

Det funderas lite i texten om varför jag kom till bokmässan och Orrenius seminarium. Det finns flera skäl. Ett är att det är en icke obetydlig händelse i hela den här historien och att det var intressant att följa presentationen. Men jag hade samtidigt tänkt mig en tur på bokmässan och att träffa en del personer som jag känner. Av det blev det ingenting eftersom säkerhetsbedömningen var sådan att mitt besök fick bli kort och enbart begränsat till seminariet. Och i anslutning till bokmässan fanns också SVT:s Opinion där jag skulle munhuggas med Elisabet Höglund. Som man lätt kunde räkna ut blev det ingen riktig match eftersom Höglunds syn på yttrandefriheten visade sig vara en blek månskära om att göra något fint med den.

Sydsvenskans artikel visar hur en journalist kan styra sin text i en bestämd riktning och göra klart för läsaren hur denne bör tänka. Orrenius har en annan stil. Han överlåter åt läsaren att på egen hand ta ställning.

00sembokm
Del av bokpresentation

Det här inlägget postades i Böcker. Bokmärk permalänken.

239 svar på 2343: I Göteborg

 1. Ulf skriver:

  Att som du ”Per” mena att USA:s och Israels befolkning lever under ett förtryck av reaktionära politiska strukturer stämmer helt enkelt inte Per. Du har rent objektivt fel i det påståendet.

 2. Ulf skriver:

  Det är otroligt ”Pöbeln”. Hur tänker de när de skrattar åt något sådant!

 3. pöbeln skriver:

  De tänker som CeDe eller Per…

 4. mohammad skriver:

  Jor-El

  Angående din anförda Kent Ekeroths ”meriterande” praktikplats på Svenska ambassaden i Tel Aviv:

  UD sparkade Kent Ekeroth med omgående verkan redan efter några veckor!

  ”- Det här är ytterst besvärande…En sån person kan vi helt enkelt inte ha vid ambassaden. Vi kommer att se till att hans arbete i Tel Aviv avslutas redan under dagen.”

  Du ”glömde” visst att nämna ovanstående Jor-El.

  LOL…!

  http://www.sydsvenskan.se/2006-10-30/ud-sparkar-sverigedemokrat-fran-ambassad

 5. pöbeln skriver:

  ”Problemet kan liknas vid hiv; det är inte hiv-viruset som dödar, utan förkylningen kroppen inte kan bekämpa. På samma sätt är det med Europa. Eftersom vi har blivit så svaga lyckas vi inte hindra massimmigrationen som liksom förkylningen kommer att bryta sönder våra samhällen”;

  Kent Ekeroth

  Den som kan något om historia vet att detta synsätt ÄR fascism, att likna samhälle med sjukdom. Extra cyniskt att använda HIV (bögsjukan) som metafor.

 6. Per skriver:

  Ulf
  Du skriver
  Att som du ”Per” mena att USA:s och Israels befolkning lever under ett förtryck av reaktionära politiska strukturer stämmer helt enkelt inte Per. Du har rent objektivt fel i det påståendet.

  Jag skrev:
  Merparten av jordens befolkning lever under ett förtryck av reaktionära politiska strukturer och dysfunktionella kulturella och religiösa traditioner.

  Är lite dum i huvudet eller är du bara en förfalskare?
  USA och Israel är ju exempel på den minoritet av jordens befolkning som inte lever under detta förtryck!

 7. Jor-El skriver:

  Mohammad

  Jag glömde ingenting. Hade inga ambitioner att skriva någon biografi om Kent Ekeroth utan snarare att nyansera bilden av SD som antijudiskt parti, som det hade yttrats tidigare i tråden. Ekeroth är alltså själv jude och kände sig uppenbarligen inte mer besvärad av detta än att han även kunde tänka sig att arbeta på en plats där han var omgiven av sina artsfränder dagligen på ambassaden i Tel Aviv.

  Här får brorsan Ted ta emot priset Herzi Award – ”för sitt pro-israeliska arbete”.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11133280.ab

  Här skönt mingel med partisekreteraren Richard Jomshof:
  https://pbs.twimg.com/media/CuFvjuPWgAErOr1.jpg

  Här hård diss av Palestina och hyllning av Israel från Björn Söder i riksdagen:
  http://www.sapereaude.se/blog/?p=12726

  Paula Bieler, judinna, en annan framträdande politiker i SD. Osv, osv.

  Som sagt, bilden är mer komplex än vad vissa vill göra gällande här på bloggen…

 8. Per skriver:

  Pöbeln

  Vill du min din café-idyll hävda att kvinnorna i de muslimska/islamiserade miljonprogramförorterna inte har trängts undan i det offentliga rummet, typ caféer etc. Om du är beredd att gå in i en debatt om huruvida en islamisering pågår av förortsmiljöerna i Sverige så är du ute på hal/tunn is. Personer med din politiska inställning och ideologi har ju hitintills hållit sig undan från en sådan debatt där man går ned på den konkreta empiriska verkligheten. Du/n i kommer att förlora den debatten Pöbeln.
  Exempel på sätt att konstruera/operationalisera empiriska måttstockar för att undersöka graden av islamisering kan t.ex. vara att mäta andelen kvinnor som bär slöja i det offentliga förortsrummet idag jämfört med säg fem år tillbaka och sedan följa utvecklingen framåt. Andra sätt kan vara att räkna förekomsten av sexuella trakasserier gentemot kvinnor, räkna förekomsten av ord som hora etc. över tid i förorternas skolor osv. Studenter som studerar sociologi etc. skulle kunna få skriva två- tre-betygsuppsatser med sådana empiriska studier. Den statistiska valditeten i sådana studier är inte problemet utan reliabiliteten, dvs möjligheten att mäta dessa frekvenser på mättekniskt riktigt sätt. Ett sätt att hantera det mättekniska problemet vore ju att använda dolda mikrofoner i skolmiljöer t.ex. Allt detta låter ju lite löjligt, väl fantasifullt, men jag vill bara peka på behovet av samhällsvetenskapliga studier på ett område som idag antagligen är mer eller mindre tabu på instituitioner som t.ex. Södertörns högskola.

 9. CeDe skriver:

  Just så Per, signaturerna Ulf och pöbeln skriver om våra texter och sedan kritiserar de sina egna upplagor. Antagligen det enda sättet för dem att få något att fördöma.

 10. CeDe skriver:

  Avundsjukans makt är stor.

 11. Per skriver:

  Fotografera i förorten i ett försöka att dokumentera/gestalta islamiseringen även i bild, är väl inte längre att tänka på? I varje fall inte med dyr utrustning, eftersom risken att man blir rånad på den, få den sönderslagen, är påtaglig, eller snarare bsra en fråga om hur lång tid det tar, första arbetsdagen eller möjligen den andra, då ryktet om det ovälkomna besöket har spritt sig till de lokala maffiastrukturerna eller sharialagstiftningens tillämpare/förespråkare.
  Günter Wallraffs metoder är nog nödvändiga oavsett om man jobbar med mer positivistiska emiristiska hårddatastudier eller mer kvalitativa metoder typ djupintervjuer (med t.ex tonårstjejer) etc.
  Pöbeln, du efterlyste ju forskningsbevis på att det pågår en islamisering av förorterna, så du kanske har några egnavidéer på forskningsmetoder, uppslag till vad som kunde göras för att förbättra kunsksapsläget. Både du och jag vill ju få veta mer om hur det ligger till, i vilka riktningar de sociala/lokalkulturella processerna utvecklas. Eller hur?

 12. CeDe skriver:

  Försök har gjorts och resultatet kan beskådas nedan:

  http://www.expressen.se/nyheter/australiskt-tv-team-attackerat-i-rinkeby/

 13. Per skriver:

  CeDe
  Tack kompis. Jag är lite långrandig. Du behärskar (bl.a) det korta textformatet bättre än jag, med några få dräpande formuleringar och länkningar till andra källor.

 14. CeDe skriver:

  De vill åtnjuta demokratins välfärd men under sina egna odemokratiska villkor.

 15. pöbeln skriver:

  Per
  Nja, café scenen är MIN bild, byggd på mina erfarenheter av att röra mig i Tensta/Rinkeby. En bild som oxå finns där. Du verkar inte vilja se den sidan av saker, utan föredrar att röra dig med skygglappar. Min fråga var också vilka erfarenheter DU har när/om du rört dig i dessa områden?

  En annan bild är att vid mörkrets inbrott blir det ganska obehagligt med ungdomsgänget som hänger vid T-banan. Har blivit värre sedan närpolisen lade ner.

  En tredje bild är kokainsnortande ungdomar i Danderyd. Dessa vill du inte nämna. Dessa ser du som normala. Men sanningen är att mer knark konsumeras i Danderyd än i Tensta.

  Men vad är det i dig som vill rangordna problemen vi står inför.

  Man kan ju säga att knarket och alkoholen är bortspolat bland de muslimska ungdomarna. Ta sångaren i Panetoz. Muslim, gift och har barn med en Rom, säger nej till droger, lyfter och jobbar med problemungdomar i svenska förorter. Hittar vi en sån person i Djursholm eller Saltis? Nej!

  Den media du och CeDe konsumerar lyfter inga positiva berättelser om styrkor i samhället. Allt var bara bättre förr. Detta är grogrunden för den polarisering vi har i sverige idag. SD splittrar och söndrar.

 16. CeDe skriver:

  pöbeln, visst finns det positiva värden. Ingen har väl förnekat det. De finns där och gör inte så mycket väsen av sig. Men om jag får min bil uppeldad och min gamla mamma inte nås av ambulanspersonal pga stenkastning mot ambulansen då står jag inte där och tänker: ja,ja, men där finns ju ett trevligt café som drivs av mor och barn från Eritrea och en man som tittar in då och då.
  Det som vi i första hand måste åtgärda är naturligtvis de enorma problem som uppstått i dessa no go-zoner. Tyvärr är politikerna livrädda att ta tag i det för att inte misshaga dessa nysvenskar då deras röster är helt avhängiga för vem som ska få sitta i guldstolen och styra skeppet.

 17. pöbeln skriver:

  Eller som käre Gurun Gudrun hade sagt(med hennes egen översättning såklart):

  “Listen with ears of tolerance! See through the eyes of compassion! Speak with the language of love”

  ? Jalaluddin Rumi

 18. pöbeln skriver:

  Panetoz är inget undantag. Inte heller Testa Gospelkör. No-go zoner är exempel ord eran propaganda maskin skapat. Låt oss ta problemen på allvar och återinrätta fungerande polis, apotek osv i dessa områden. Men ”make no misstake”, dessa områden övergavs för att de är ekonomiskt olönsamma. Inte för att de är röster, tvärt om… Montera ned stigmatisering, lyft de starka positiva krafterna.

  Och ta drogproblemen på allvar oxå i Djursholm. Det blir patetiskt med Pers bild av att vi ska på safari i rinkeby o kolla på narkomaner när narkomanerna befinner sig i Djursholm. Sen att Per är för typ massövervakning ala Stasi. gör honom bara ännu mer patetisk.

 19. Per skriver:

  Pöbeln och CeDe

  En avgörande skillnad mellan narkotikakonsumtionen i Danderyd respektive RinkebyBergsjön osv är att den i de sistnämnda fallen är förknippad med lokal brottslighet, lokala gäng som har ett lokalt vålds kapital, som terroriserar en hel stadsdel, har reell makt i stadsdelen. Denna utökas oå med de ständiga bilbränderna som jag tolkar som lokal territoriell maktuppvisning, för att skrämma iväg boende som kan motsätta sig deras kontroll över området. De har alltså ett intresse av etnisk rensning, bort med svennarna, och även att skrämma iväg skötsamma heltidsjobbande invandrare. Allt för att få en för dem stabil narkotikamarknad. Sedan får denna etniska och sociala utveckling, med en kvarvarande befolkning som till mkt stor andel är bidragsberoende och bidragsfuskberoende, vars barn o ungdomar blir lättrekryterade av islamister. Dvs gängkriminalitet och islsmism tendrar flyta ihop osv.
  Och CeDe jag tror att politiker och deras myndighetspersonal inte enbart är rädda för att missa deras röster i valen, utan att de faktiskt är genuint rädda för vissa av dessa männikor för att de uppfattas som farliga.

 20. Krister skriver:

  Jag saknar Gurun Gudrun

 21. CeDe skriver:

  Det är också mitt motto käre pöbeln. Men vad hjälper det när en machete riktas mot min strupe för att jag tillhör fel religion eller för att komma åt mitt bankkonto eller bil.
  Jag har själv blivit utsatt för rånförsök och sett in i deras ögon fulla av hat. Vad har jag gjort dessa nysvenskar. De lever på mina skattepengar men de pissar på mig.

 22. pöbeln skriver:

  Cede
  Klart jag sympatiserar med dig i egenskap av brottsoffer. Men förblindas icke av eget hat. Svaret ligger inte i att hata.

  Krister
  Jag oxå…

 23. CeDe skriver:

  Jag hatar inte, Pöbeln. Det frågar många, men jag hatar aldrig. Jag är ingen hatare. Jag är en lycklig människa men jag är intelligent nog för att inse att det finns stora problem.

 24. mohammad skriver:

  Jor-El

  Hmm – att tro att den etno-religiösa bekännelsen skulle ha någon som helst betydelse i frågan är synnerligen långsökt – vilket du faktiskt också omedvetet visar – tack!

  Svenska sionistfederationen ville visst dra tillbaka nomineringen till Herzl Award priset av anledning att Ted Ekeroth undanhållit sitt engagemang i SD, precis som brorsan Kent på ambassaden i Tel Aviv.

  Märkligt sammanträffande!

  ”Nyttig idiot” säger ordföranden Bo Sallmander om Ted Ekeroth.

  Antisemitismen lever inom SD, skriver Willy Silberstein, jude och styrelsemedlem i Svenska kommittén mot antisemitism.

  ”Inte för att jag någonsin på minsta vis trott på SD:s föregivet ”judevänliga” linje – den har ju under åren förenats med en rad antijudiska uttalanden från SD-politiker och sympatisörer – men andra kanske har varit mer benägna att tro på lockropen. Till alla dem säger jag nu: läs Anna Hagwalls uttalanden om Bonniers och se på videon där Oscar Sjöstedt skämtar om judar.

  Nu har vi svart på vitt hur två riksdagsledamöter från SD ser på judar. Och de är inte ensamma om dessa uppfattningar i de sverigedemokratiska leden. Tänk på det nästa gång när Jimmie Åkesson lockar. Han, lika lite som SD, är inte trovärdig. Han företräder ett farligt parti.”

  http://www.expressen.se/debatt/antisemitismen-lever-inom-sd/

 25. Ulf skriver:

  Den helsvenska nedärvda antisemitismen från anno dazumal har väl aldrig varit så synlig som under de senaste månaderna.

  Först inbjöds tidskriften ”Nya tider” till bokmässan vilket ledde till även internationella protester från Simon Wiesenthal centret. Tidskriften som bland annat lyft fram den franske antisemiten Dieudonné som en förkämpe för yttrandefrihet bjöd sedan in en känd Förintelseförnekare vid namn Lars Ulwencreutz som föredragshållare i ett arrangemang på bokmässan.

  Under den senaste veckan har alltså en riksdagskvinna från Sverigedemokraterna lagt fram en motion riktad mot familjen Bonniers och judiskt ägande i mediabranschen och nu publicerar även Expressen den märkliga filmen från 2011.

  Det var länge sedan som vi så såg antisemitismen ta en sådan självklar plats i det svenska offentliga rummet. Kanske är det dags för en kippavandring i riksdagshuset!

 26. Ulf skriver:

  Signaturen ”Från Graven” verkar att ha glömt bort sin egen antisemitism, vilken bekväm egenskap att bara förneka sina egna inlägg!

 27. Från Graven skriver:

  Ulf är antisemit och förespråkar sharia

  Ulf jämför i tråd efter tråd Israel med Nazityskland och understryker alltid att DN’s ägare är just judar.

 28. Från Graven skriver:

  Vad svenska kommittén mot antisemitism säger om vänsterns, Aftonbladets, och Åsa Linderborgs antisemitism:

  http://skma.se/blogg/2014/08/aftonbladet-kultur-sviker-i-kampen-mot-antisemitismen-annu-en-gang/

 29. Ulf skriver:

  Du är bara ett internettroll ”Från Graven” , inget annat!

 30. Från Graven skriver:

  Ulf är antisemit

  När kvinnliga debattörer försöker resonera med honom så attackerar ha dem med könsord. Ulf har fått bloggvarningar för det.

 31. Ulf skriver:

  Jag behandlar vulgära nättroll som de förtjänar, inget annat!

 32. Från Graven skriver:

  Det var kvinnor som Ulf attackerade med könsord

 33. Ulf skriver:

  Det undrar jag 🙂

 34. Jor-El skriver:

  Mohammad

  Du resonerar som om det bara finns en sanning och ett perspektiv i ämnet.
  Vilks-bloggen är ett bevis i sig själv på att så inte är fallet. Här har det slungats skit fram och tillbaka fler gånger än någon orkar hålla reda på om vem som är antisemit eller inte. (Och det verkar glatt fortsätta på den vägen märker jag medan jag färdigställde detta inlägget…). Bröderna Ekeroth och Paula Bieler kanske är antisemiter, eller ”självhatande judar” som det brukar heta när någon därifrån intagit en felaktig ståndpunkt som avviker från konsensus.
  Men för att ytterligare påvisa schizofrenin angående synen på SD’s förhållande till judar och Israel – här är ett vänsterextremt och ett högerextremt perspektiv som båda landar i samma ståndpunkt, att SD är Israels knähundar.

  http://www.proletaren.se/inrikes-politik/sd-ger-sitt-stod-israel

  https://galnegunnarsblogg.wordpress.com/2015/07/16/sionistiska-judar-styr-sverigedemokraterna/

 35. Från Graven skriver:

  Nåväl,

  här är iallafall vad Svenska Kommittén mot Antisemitism säger om vänsterns antisemitism i allmänhet och Aftonbladets/Åsa Linderborgs i synnerhet:

  http://skma.se/blogg/2014/08/aftonbladet-kultur-sviker-i-kampen-mot-antisemitismen-annu-en-gang/

 36. pöbeln skriver:

  Godwins lag

 37. mohammad skriver:

  Jor-El

  Visst, de enskilda perspektiven torde förvisso även på Vilks.net vara lika många som det finns åsikter i ämnet, huruvida Kent och Ted Ekeroth eller Paula Bieler är antisemiter har jag dock inte setts avhandlas härinne.

  Vad Galne Gunnar och Proletären tror sig om att tillföra sakfrågan skall du nog ta med en nypa salt och en besk rackare.

  Mot bakgrund av SD representanters vulgära uttalanden och uppträden, officiella motioner riktade direkt mot den svenska judenheten, den svenska Sionistiska federationen och Svenska kommittén mot rasisms kraftiga avståndstagande gentemot SD, m.m. väger dock vågskålen över för SD som ett antisemitiskt parti.

  Antisemitismen i partiet är tydligen så grundläggande att till och med bröderna Ekeroth, vilket visats, i valda sammanhang ser fördelen med att undanhålla partimedlemskapet.

  Ett farligt parti som spelar under täcket, för att travestera Willy Silberstein…

 38. pöbeln skriver:

  Där satt den mohammad, kl 02.32. LOL

 39. CeDe skriver:

  Tänk er nazismen som religion – där har ni islam i ett nötskal.

 40. minnesdagen skriver:

  Snarare judendom i ett nötskal skulle jag påstå. Idén om det utvalda folket. En variant på deras uniformerade fascism kallades ”betar” på 30-talet, den finns kvar än idag med mörka skjortor och slipsar.

 41. Från Graven skriver:

  Det är ingen härinne som försvarar rasister och fascistoida idioter i SD. Men att försöka utmåla SD som det antisemitiska problemet i Sverige idag, då silar man mygg och sväljer kameler.

  Man väljer då att ignorera den antisemitism som kommer från både vänstern och islam.

  Extra extra äckligt blir det att beskåda hur vänstern slår sig samman med islam och försöker trycka till andra med antisemit-anklagelser. Ett sådant vänsterislamistisk tuggummi som sitter fast under skon på detta forum är Ulf. Påhejad av mohammad.

 42. Per skriver:

  Ja det är ett otroligt tjat om antisemitism här på forumet. När argumenten från kulturrelativisterna och islamisten tryter så peststämplar man motståndarna. Det är rimligen en debatteknik som gör sig allt sämre i längden. Man liksom stämplar ut från debatten.

 43. Ulf skriver:

  ”Från Graven” glömmer att Sverigedemokraterna sitter i riksdagen och har kanske 20 procent av väljarkåren bakom sig. Att ett antijudiskt parti får en sådan framgång bland väljarna är ett illavarslande faktum som uppmärksammats av bland annat SKMA.

  Antisemitismen finns naturligtvis också inom vänstern vilket inte är så konstigt, antisemitismen är en del av den västerländska kulturen och finns i alla samhällslager oberoende av inkomst eller utbildning.

  Islamitisk antisemitism är ett relativt nytt fenomen i Sverige men det har rönt en stor och välförtjänt uppmärksamhet. Den svenska antisemitismen har däremot hitintills förtigits och närmast förnekats av debattörer både till höger och vänster. Nu verkar dock en ändring vara på väg.

 44. Ulf skriver:

  Att sedan en vulgär hycklande antisemit som ”Från Graven” försöker utfärda några slags moraliska fatwor mot andra skribenter här på forumet kan inte ses som något annat än en närmast patologisk brist på självinsikt.

 45. pöbeln skriver:

  Begreppet kulturrelativism kommer från den judiske antropologen Franz Boas. Utan den ideologiska omvälvningen han gav upphov till hade vi sannolikt fortfarande haft ett rasbiologiskt institut i sverige. Det också därför ny-nazister och SD:are hatar Boas.

 46. Från Graven skriver:

  Det beror ju vad man har för förklaringsmodell: ifall man ser SD som en ny våg av fascism, eller ifall man ser SD som den hittills snart enda politiska reaktionen mot en medeltid islamsk värdegrund (människans underkastelse en totalitär gud, kvinnans underkastelse mannen, och så vidare).

  Jag menar att så länge övriga partier lider av beröringsskräck så kommer partier som SD och Front National, samt övriga, att skörda fortsatt framgång.

  Det är inte liberalt att vända blinda ögat till när kvinnor underordnas en hel kultur, vad liberalerna själva än tror. Det är ett illa informerat svek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.